Kenny B bezoekt tentoonstelling over Afrikaanse bedienden

9
Kenny B bezoekt tentoonstelling over Afrikaanse bedienden

Op uitnodiging van het Haags Historisch Museum bezocht de Surinaams-Nederlandse artiest Kenny B de tentoonstelling ‘Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof’. Zijn bezoek en reactie op de expositie werden gefilmd: “Ik ben niet blij met wat er is gebeurd, maar ik ben blij dat het boven water komt” aldus de in Suriname geboren zanger.

In de tentoonstelling ‘Afrikaanse bedienden aan het Haagse hof’ vertelt het Haags Historisch Museum t/m 28 januari 2018 het levensverhaal van Willem Frederik Cupido, Guan Anthony Sideron en andere van oorsprong Afrikaanse bedienden, die in de 18de eeuw in slavernij aan Europese hoven werden geschonken. Wie waren zij? Hoe zagen hun levens aan het hof eruit? En waren ze tot slaaf gemaakte bedienden of vrije werknemers? De tentoonstelling plaatst het levensverhaal van Cupido, Sideron en andere van oorsprong Afrikaanse bedienden in het licht van veranderende denkbeelden over huidskleur en slavenopstanden in de koloniën.

Kenny B (Paramaribo, 1961) is marron: een afstammeling van Afrikanen die door slavenhandelaars onder dwang naar Suriname zijn gebracht, maar zich wisten te bevrijden en zich in het oerwoud vestigden. “Op de een of andere manier ga je jezelf associëren met die jongens. (…) In mijn geval, ik ben marron, ik zie hen en denk: dat kan vast wel een overgrootvader van mijn opa zijn geweest. Dus het heeft wel indruk gemaakt op mij.” De zanger zou een bezoek aan de tentoonstelling aanraden: “Omdat ik denk dat dit onze gedachtes over elkaar misschien milder kan maken. Als mensen begrijpen waar dingen vandaan komen, dan kan dat meer begrip kweken.”

De zanger hoopt dat de tentoonstelling een discussie op gang brengt. Het museum organiseert op 19 oktober, 9 en 23 november speciale TALKS waarin het publiek in gesprek kan gaan over de tentoonstelling en thematiek met o.a. directeur Marco van Baalen, gastconservator Esther Schreuder en kunstenaar Tirzo Martha.

De tentoonstelling en activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door Fonds 21, Mondriaan Fonds, VSB Fonds en Gemeente Den Haag. Het resultaat van Kenny’s bezoek is vanaf donderdag 5 oktober te bekijken op www.haagshistorischmuseum.nl/kennyb.


9 REACTIES

 1. Ach ja, om het even te relativeren. Deze afrikanen waren geen slaven omdat in Europa geen slaven gehouden mochten worden. Hun leven was vele malen beter dan de meeste witte mensen van die tiid, die niet van adel waren. Ze leefden aan het hof en genoten de daarbij bijgaande privileges en kregen scholing en een salaris waar de meeste witte mensen van die tijd jaloers op waren. Niet alles is zwart wit


  Maak melding

 2. Voor de Afrikaanse slavernij naar de nieuwe wereld zijn er in West Europa vele Afrikanen, Moren geweest die een zeer belangrijke rol hebben gespeeld in het bouwen van talrijke gebouwen in West-Europa en een bijdrage hebben geleverd. Deze Afrikanen, Moren beschikten over heel wat kennis over bouwkunde, Godsdienst, Zeden, Gewoonten, uitvinden, kleding, universiteit, enz die ze bezaten. Zie oa Egypte. Heel veel kennis komt uit Afrika. De afstammelingen van de slaven moeten zich niet blindstaren op de slavernij, maar zich afvragen wat de zwarte beschaving was in Afrika voor de slavernij.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 3. Er is nooit een hoogstaande beschaving geweest van zwarten. Zwarten beroofden andere stammen en nam de buit mee naar huis en ze bezwangerde de vrouwen van de andere stammen. Dit gedrag zie je ook in Suriname.


  Maak melding

 4. dju = jood
  ka = poep
  djuka = joodspoep

  Ik hoef het niet voor de zwarte cultuur op te nemen, maar heb wel verstand van wereldgeschiedenis.

  Afrika is de waar de mens haar oorsprong heeft.
  Zie:
  – Egypte,
  – Ethiopie, enz
  – zie de beschaving, wetenschap, bouwkunde/bouwtechnieken, sfinx, piramiden, kunst en cultuur, landbouw, irrigatie, kennis van hemellichamen, klederdracht, haardracht, farao, gereedschappen, dieren, schrift, enz

  Waarin de wereld wordt er voor miljarden us-dollars onderzoek gedaan naar archeologie?, waarom?

  Hoe komt het dat erin Amerika, Mexico, Peru, beelden van Afrikaanse mensen voorkomen, nog voordat Columbus in het Caribischgebied aankwam?

  Hoe komt het dat er in India, China beelden van Afrikaanse mensen voorkomen, voordat de westerse mens daar voorkwam,

  Hoe komt het dat in Australië beelden van Afrikaanse mensen voorkomen voor de westerse mens daar aankwam?

  Hoe komt het dat de Mayakalender hetzelfde is als die van de Egyptenaren?

  Kan je klok kijken en de tijd, ga maar na wie daar een bijdrage aan geleverd heeft? Wat is de naam van de klok op het parlement van London/GB. Weet je wie die man was naar wie die klok genoemd is?

  Hoe komt het dat op de totempaal van de indianen, ook het kop van de Ibes voorkomt net als dit ook voorkomt bij de Egyptenaren, enz

  Als je geld hem moet je maar een vakantie boeken naar Egypte en de musea, piramiden, enz daar gaan bezoeken.
  Stedenbouw, stand arbeider tot Farao, begrafenis en hemellichamen, leven na de dood,
  Columbus was versteld dat hij Afrikaanse mensen in de nieuwe wereld zag en vroeg de Indianen/inheemsem hoe die daar kwamen.

  De inheemsen in de Amerika’s hebben heel veel gehad aan de Egyptenaren, vandaar dat er veel overeenkomsten zijn in hun beschaving.

  Probeer je wel goed voor te bereiden djuka, want je zal verstelt staan.

  Djuka verdiep je in je geschiedenis en wees ook een Kunta Kinte en geen/they call me Toebie.

  Verander je naam in Kofie, Kwami of een andere dag van de week, want dju ka is echt ver onder de maat om jezelf zo te noemen.

  Bekijk veel over Egypte, enz. Dit is maar een kleine inzicht over de materie. Er zijn nog veel meer landen in Afrika die je onder de loep moet nemen.

  Kennis en wetenschap, enz heeft zich vanuit Egypte over de hele wereld verspreid. Daar gingen de Grieken, Romeinen, leerlingen zoals Michel Angelo naar toe om zaken te leren. Hun meesters waren Egyptenaren/Afrikanen uit de tijd van de Farao. Ook Napoleon trok eeuwen later daar naar toe. Zie de bouwstijlen van Egypte van de Faroa en zie Stad Parijs, Rome, Ook de moren/Cristelijke en Islamitische hebben een ongekende bijdrage geleverd voor de ontwikkeling van Europa. Zie Zuid-Europa/Spanje, bepaalde steden daar.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 5. #passant,
  Hoe komt het dat deze beelden in de ‘nieuwe wereld’, zulks soort niet eens in Africa voorkomen ?? Ja tis een eigenbeeld ja, maar van iemand heel ver, weg van deze onze planeet en stelsel; Waarnaar de Africaners zijn geschapen, in klein opzicht. !!


  Maak melding

 6. The African origin of European Civilization Part 1

  plaats dit op youtube en zie uw geschiedenis

  Het leven begon in Afrika en alles wat erin Egypte gebeurde was, maar een kind ervan.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 7. Ook de ‘Indianen’ kwamen in de ‘Nieuwe wereld’ aan, en konden zich de op Africaners lijkende beelden en structuren niet plaatsen. Hoe ze daar stonden, wie ze had gecreerd; ‘De Goden’, was hun veronderstelling.
  Er liggen in Africa voor het oog te zien, 200.000 tot 300.000 jaar oude geavanceerde goudmijnen! Lang voordat wij ons stuitje loosdde!
  Lobi!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.