Teelt industriehennep stuit op ‘verwarring’ bij Surinaamse autoriteiten

35

PARAMARIBO, 14 sep – Autoriteiten verschillen van mening over de nieuwe wetgeving op drugshandel. Het plan voor grootschalige hennepteelt wordt zo opgehouden. Volgens initiatiefnemer Winston Wirht houdt de douane een partij zaadjes al maanden op de haven vast. Dit gebeurt in opdracht van de procureur-generaal. Het bedrijfsplan lijdt er nu al onder.

Drie investeerders hebben zich inmiddels terug getrokken. Het duurt namelijk veel te lang. Het ministerie van Volksgezondheid ondersteunt het plan. “In tegenstelling tot wat de procureur-generaal aangeeft, is in onze wet Verdovende Middelen terecht aangegeven dat uitsluitend de cannabis-ondersoort Sativa een verdovend middel is”, zegt minister Patrick Pengel van Volksgezondheid tegenover de Ware Tijd.

Op de andere soorten, waaronder ook industriehennep, bestaat er dus geen verbod. Het standpunt van Pengel wordt niet geschraagd door minister Gilmore Hoefdraad van Financiën. Die vindt dat de wet eerst moet worden gewijzigd om de verbouw van industriehennep mogelijk te maken. Zoals Hoefdraad de wet leest moet Volksgezondheid toestemming geven na groenlicht van de procureur-generaal.


35 REACTIES

 1. De nationale drug partij bonzen doen alles om zo het verderfelijk spul te verbouwen. Vreemd waarom deze klootzakken niet de landbouw en veeteelt voor ogen houden. Ndpsma na drogasma, oma taki nanga roof. Kijk maar ddb zijn bittere zaden. Dino dedrugssmokkelaar, Meriba de rover, en vele domme ndpers verworden misdadigers. Opa taki, ndp is een vervloekte misdadige criminele partij die oerdomme ndpers verdienen. Do ka moro kakkalakka.


  Maak melding

 2. De hennep zaden niet vrijgeven.!!!
  Laat Algoe dagoe en de rest van de ndp coke verslaafden groenten gaan verbouwen dat hebben wij nodig en niet enkele honderden verslaafden erbij.
  Wat een criminele ndp regering hebben wij!!


  Maak melding

 3. Goed voor toeristen. De coke-jeugd in Nederland heeft al door dat je voor een paar Euris in Suriname uit je dak kan gaan. Nu ook de cannabis-toeristen erbij. DIt heeft als voordeel dat je dit onder de toonbank hoeft te doen, want Nederland heeft de toon al gezet met koffie/hash shops.


  Maak melding

 4. Ray, ben je soms bang dat de teelt van Industriële hennep de kansen verkleind voor de oppositie om ooit nog eens aan de macht te komen. Industriële hennep is een cannabissoort zonder psychoactieve werking. Van Industriële hennep kan men pata’ s maken, bekleding van auto’s,enz. enz. enz. Van amsoi of kousenband kan je dit soort producten voorlopig nog niet maken. Ik ben voorstander van korte lijnen en daarom ben ik Ik ben van mening dat men de bureaucratische figuren die de boel tegenwerken tot de orde moet roepen. Dit soort figuren stagneert de (economische) ontwikkeling van een land. Dit verschijnsel kom je wel meer tegen in veel derde wereldlanden.


  Maak melding

 5. @RobG
  Hou op met dromen.Als je zonder hennep hallucineert wil ik weten wat er met jou gaat gebeuren als je aan hennep bent.En ja we hadden eens cassave bedrijf en de opening verrichtte je hennep baasje met veel tam tam,, en de rest is verleden tijd. Ga alvast een peperboom en een tomatenboom op je erf planten.O,ja dino dacht niet aan pata’s maken en blah..blah..
  Hij dacht een shortcut te maken en uit te groeien tot ‘swereld most beruchte terrorist, En die shortcut heeft hem een cel in alcatraz geleverd ,maar niet.
  Jij ook ga niet aan shortcuts denken ,wordt wakker!!


  Maak melding

 6. Als je stoned of high wil worden dan heb je niets aan die vezelhennep. In Nederland is de teelt van cannabis ook verboden, maar er staan hectaren vol met vezelhennep waar niemand anders dan de boer belangstelling voor heeft.
  Er zijn speciale gecertificeerde zaden te koop die daar voor gebruikt worden.

  In vroegere tijden werden er touwen en scheepstrossen van gemaakt. Er kan ook textiel en papier van gemaakt worden. Vanwege de slijtvastheid wordt het ook gebruikt voor bankbiljetten. Zelfs auto-onderdelen worden er van gemaakt.

  Wie problemen heeft met de teelt van vezelhennep in Suriname laat zien dat hij er geen verstand van heeft. Vezelhennep is geen ganja.


  Maak melding

 7. ik ben ooit in Groningen (Nederland) geweest en ik zag grote velden hennep aanplant. die planten waren heel hoog maar ze hadden geen bloemen. “,he zei ik, naar wiri drape”. de chauffeur die mij daarheen reed zei, je kan die hele veld oproken maar je wordt er niet high van. hij zei dat de boeren het voor de vezels telen, voor de industrie. misschien is mijn jas ook van hennepvezel zei hij lachend.


  Maak melding

 8. @Hans en Tjalie
  Zeg maar aan de surinamers dat jullie schoeisel,tassen of jassen van hennep gaan maken en ze lachen je vierkant uit,en gelijk hebben ze ook.Een ieder weet dat Suriname niet de middelen beschikt om hiertoe over te gaan.
  Schei uit met dat hennep gelul en doe wat liever aan de verbetering van de gezondheidszorg ,doe wat aan de landbouw en veeteelt sector die bezig is een langzaam en pijnlijke dood te sterven.
  O .ja de dromen over staats cassave bedrijf waren in de honderden en thans is alles aan het roesten.
  Het is geschiedenis!


  Maak melding

 9. Dit moet wereldwijd gelegaliseerd worden als tabak, dan heeft men geen problemen meer !
  Gelukkig rook ik dit shit niet, maar degene die het rookt moet het zo kunnen kopen zoals gewoon tabak.
  Een tevreden roker is geen onrust stoker dus !

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 10. De hamvraag is of we bewust zijn van de voor-nadelen van zulk een bedrijfsmatige danwel industriële teelt van hennep. Ik kan me voorstellen dat Men bang is voor Tridiaanse toestanden in Suriname. Immers, de Tridiaanse bevolking is voor meer dan 60% verslaafd aan cannabis/ hennep/ savita. Nu wordt er gesproken over een hennepindustrie voor duurzaam gebruik. Er terecht opgemerkt dat hennep 6000 jaar voor christus in India als een heilig plantensoort werd gezien. Men kon zeer veelzijdig ermee omgaan, getuige de vele heilige geschriften die op vezels van de hennepplant aangetroffen is. Nu is Suriname door internationale autoriteiten op het gebied van narcotica invoer en uitvoer tot een criminele staat bestempeld. Daarnaast is de vraag of Suriname de know-hoe in huis heeft om daar een bloeiende industrie van te maken. Het volk pinaart om melk, kaas en brood. Waar zou de prioriteit van weldenkende beleidmakers in de eerste instantie op komen te liggen, niet op een product waar de afzet dubieus is. Vergelijk dit project met zoetwater export naar Antigua…hahaha..de kleine leugenaar Agoe wil een prestige project van hier naar nergens. Zie ook de plannen van de spoorlijn van hier naar nergens. Misbaksel heeft gelijk; Dubai moet je in de achterkamer van mensen als ROBG creëren, de rest is gebakken of gebrande lucht die na diep ademen…een paarse ejaculatie deponeert. Ware het niet dat ROBG en de rest van zijn soort dat exiler ziet.


  Maak melding

 11. leuk hoor dat hennep idee, maar wie wie gaan we produceren? we kunnen nog geen eens cassave en tomaten produceren laat staan deze hennep. we produceren niets in suriname dat is juist het probleem. maar dromen kan een ieder en dat mag. jammer dat die je maag niet vullen.


  Maak melding

 12. Spreuken 28 vers 28. Als slechte mensen aan de macht komen, verbergen de mensen zich.
  Maar als de slechte machthebbers zijn gedood, vind je weer overal goede mensen.


  Maak melding

 13. Wat is goed,wat is slecht? Drie filosofen hebben het eerder al geprobeerd een onderscheid tussen goed en slecht te maken en hebben deze twee begrippen uitgebreid met meer begrippen die alleen rechtgeaarde mensen in de context van hun existentie kunnen verantwoorden. Waren de slechte mensen eerst en daarom aan de macht, of kwamen de goede mensen later en andersom?


  Maak melding

 14. Comeback industriële hennep ENTERTAINMENT
  02 april 2014

  Hennep dient als grondstof voor zo’n 40.000 producten. Gek genoeg is de plant jarenlang uit beeld geweest, maar gelukkig wint ze de laatste tijd weer meer terrein. In Nederland bijvoorbeeld door HempFlax, dat in Groningen honderden hectare kweekt voor de industrie.

  Hennep is de toekomst. En die toekomst begint nu
  Hier gaat het om: de vezels en de houtkern
  Maar wat is hennep nu precies en waarom heeft dit veelzijdige gewas zo lang op een laag pitje gestaan? Hennep behoort – net als cannabis – tot de Cannabaceae-familie. De naam hennep is gegeven aan de niet-psychoactieve soorten uit deze familie, die geschikt zijn voor de voedselproductie en allerlei industriële toepassingen. De soorten die geschikt zijn voor medicatie, als spiritueel middel of recreatief genotsmiddel noemt men cannabis of marihuana; een verschil dat maar niet doordringt tot de media, maar dat terzijde.

  Wat is hennep
  De hennepplant is een hoge, houtachtige plant die in bijna elk klimaat kan groeien. Ze wordt al duizenden jaren gebruikt als bron van vezels, hout en zaden en behoort tot 1 van de oudste door de mens veredelde gewassen. Er zijn aanwijzingen dat hennep 2800 jaar voor Christus al werd verbouwd in West- en centraal Azië. De stengel van de hennepplant levert 1 van de sterkste natuurlijke vezels ter wereld en daarom werd ze vroeger gebruikt voor het maken van touw, visnetten, textiel en papier. Ook het zaad van de hennepplant is waardevol. De voedingswaarde behoort tot een van hoogst gemeten en het kan bewerkt worden tot olie voor voeding, lampenbrandstof, zeep en verf.

  Het verbod op hennep
  Gezien de vele toepassingen zou je een prominente plaats in diverse industrieën verwachten. Dat is helaas niet zo. De voornaamste reden hiervan ligt in het Amerikaanse cannabisverbod; een proces dat in 1860 startte en in 1937 werd vastgelegd in de Marihuana Tax Act. In die tijd groeide de papierindustrie enorm en hout was de voornaamste grondstof. Deze industrie zag in hennep een geduchte concurrent en door handig lobbyen werd dit familielid van marihuana in hetzelfde verdomhoekje geplaatst.

  Hypocriet
  De stigmatiserende activiteiten omtrent cannabis werden ook op hennep toegepast, terwijl deze plant nauwelijks psychoactieve stoffen bevat die na consumptie niet waarneembaar zijn. Het was een verbod met een onzuiver motief en tevens hypocriet. Het gewas was ooit dermate populair dat zelfs de Amerikaanse verklaring van onafhankelijkheid op henneppapier is gedrukt. En toen de Verenigde Staten tijdens de Eerste Wereldoorlog veel touw nodig hadden, mocht hennep ineens wel weer worden gekweekt.

  Hennep in Nederland
  Gelukkig wint hennep langzaam maar zeker weer terrein. Sinds 1993 kweekt de firma HempFlax hennep in Nederland. Het bedrijf is opgericht door Ben Dronkers, die dat deed met de ambitie dat hennep moet terugkeren omdat haar vezels de wereld kunnen verbeteren. “In het Hash Marihuana & Hemp Museum vertelde ik over de vele wonderlijke kansen die de hennepplant biedt aan de mens en haar leefomgeving, maar niemand geloofde me. Waarom kweekte niemand hennep, terwijl de plant zoveel te bieden heeft? Omdat ik het antwoord ook niet wist, ben ik in 1993 zelf hennep gaan kweken. Ik geloof stellig dat hennep de wereld kan en zal redden. Het is de enige plant die dat kan; hennep is de toekomst!” vertelt Ben Dronkers.

  Zo gaat Hollandse hennep de wijde wereld in
  HempFlax heeft de teelt van vezelhennep geherintroduceerd in Nederland. Dat ging niet zonder slag of stoot. Er moest toestemming komen, de afzetmarkt moest opnieuw worden opgezet en HempFlax moest machines laten ontwikkelen voor het oogsten en verwerken van de hennepplanten. Maar het is gelukt. Kweekte HempFlax in 1994 nog 140 hectare hennep, in 2012 werd in opdracht van het bedrijf in Nederland 430, in Duitsland 100 en in Oost-Europa 600 hectare hennep gekweekt.

  Lederolie is 1 van de 40.000 mogelijke hennepproducten
  De toekomst
  Het hoofdproduct van HempFlax is de vezel die onder meer wordt verwerkt in matten en deurpanelen voor de automobielindustrie. Ook de textielindustrie is een afnemer. Tevens worden de houtkern, de bladeren en het zaad gescheiden. Van het hout wordt papier gemaakt, vezels en hout worden verwerkt tot isolatiemateriaal en strooisel voor kleine huisdieren. Zelfs het stof dat vrijkomt tijdens de verwerking wordt opgevangen en gebruikt als substraat voor de plantenteelt. Uit de zaden wordt onder meer lederolie vervaardigd.

  Hennep is bezig met een glorieuze comeback en gelukkig gaan de Verenigde Staten daar eindelijk in mee. In de recent herziende Farm Bill (het wetboek voor de agrarische sector in de VS) is ruimte gemaakt voor hennepcultivatie. Ben Dronkers krijgt gelijk; hennep is de toekomst. En die toekomst begint nu.

  [Martijn Sensi]

  Weer een gemiste kans voor Suriname?


  Maak melding

 15. John, goede uitleg, veel onwetenden, denken nog steeds dat je blijkbaar alles kunt roken, als bewustzijnsveranderend middel, zie je het al voor je een rasta lurkend aan een stuk touw


  Maak melding

 16. Ray…………., waar erger jij je blauw aan? Er zijn van die figuren in Suriname die ervan uitgaan dat hun woon-en leefomgeving de wereld is waarin de mensheid vertoefd. Dit soort types hebben een beperking ergens in hun hoofd. Zij snappen het niet dat industriële hennep niet verslavend is maar juist breed wordt toegepast in de diverse industrieën. Dit soort figuren moet men niet op belangrijke posities plaatsen omdat zij van de machtspositie die zij innemen hun macht ontlenen. Zij kunnen het ontwikkelingsproces zwaar frustreren. Dit soort figuren moet men direct ontheffen uit de functie. De overheid moet hen ontslaan. Hoe langer men wacht met hen de laan uit te sturen hoe meer enthousiaste mensen / investeerders zullen afhaken. In Nederland worden dit soort figuren weggestuurd omdat zij niet in staat zijn om de kar te trekken.


  Maak melding

 17. @ John: Dat hennep een nuttig en veelzijdig gewas is dat is duidelijk. De vraag is: Wat wil men in Suriname met die hennep gaan doen? Men kan wel gaan zaaien en dan heeft men straks een heleboel hennep, en dan?

  Een andere zaak is dat hennep gaat bloeien als de nacht ongeveer 12 uur duurt, wat in gematigde streken in de herfst is, maar in Suriname het hele jaar door. Wat zal dat voor invloed hebben op de lengtegroei van de gekozen soort in Suriname?

  Behalve als vezelleverancier kun je ook de zaden gebruiken zoals je schrijft. Daar heb je weer een andere soort voor nodig dan de vezelhennep. In gezondheidswinkels kun je het kopen tegen behoorlijke prijzen. Hengelaars gebruiken het ook om vissen te lokken, kempzaad heet het dan. Het wordt gekookt en in het water gestrooid. De vissen ruiken het en komen er dan op af.

  Er zijn veel mogelijkheden, maar de vraag is welke visioenen men dit keer heeft in Suriname en of men verder heeft gedacht dan zaaien en dan zien we wel.


  Maak melding

 18. @Robje-huisslaaf-van-Opa Desi, stelt :”Dit soort figuren moet men niet op belangrijke posities plaatsen omdat zij van de machtspositie die zij innemen hun macht ontlenen. Zij kunnen het ontwikkelingsproces zwaar frustreren. Dit soort figuren moet men direct ontheffen uit de functie.”

  Dat is perfect weergegeven waarom uw nep-leider Opa D zijn huidige functie totaal niet waard is en moet verdwijnen uit het bestuur van ons Land !

  Reden te meer is dat is uw hoofdbasja, Opa D, hoofdverdachte in de 8 december-massamoord-strafzaak (strafeis 20 jaar !), waar ook nog bij komt, dat hij een strafvonnis om zijn nek heeft hangen van ELF JAAR CELSTRAF voor Internationale Harddrugshandel ! (INTERPOL-WANTED ! )

  PS : Land failliet gemaakt door wanbeleid Opa D !

  Rechtsstaat uitgehold door Pres, DNA en Ministers, Rechterlijke macht bedreigd !

  SET THE SURINAM PEOPLE FREE !!!!!

  STOP THE NEW SURINAM SLAVERY !


  Maak melding

 19. Srafu en john, jullie begrijpen mijn betoog niet. Ik ben van oordeel dat de president er werk van maakt om de figuren die het ontwikkelingsproces frustreren weg te sturen. Dit geldt ook voor familie van Srafu.


  Maak melding

 20. @RobG; het zou Suriname zeker helpen als de Plee-si-dent zichzelf wegstuurd. Hij en zijn slaven houden het Surinaamse volk gegijzeld voor het eigen hachje!


  Maak melding

 21. @Robje-de-huisslaaf-van-opa-D, niet Srafu of zijn familie hebben SRANAN totaal FAILLIET gemaakt, doch uw slavenbaasje !

  Wij zijn ook niet zo OLIEDOM om MILJARDEN aan ongedekte bankbiljetten te drukken, nadat de staatskas al door wanbeleid is leeggemaakt ! Dat doet alleen een OLIEDOMME PAARSE OPA ! Een DOMBO zeggen wij in Sranan !

  Paarse slaafse volgeling, Robje wij zitten door paars in Sranan met negatieve GROEI en ONTWIKKELINGEN !
  Misdaad en Corruptie zijn SKY HIGH, als gevolg van Paars onzinbeleid !

  Dus, aub Robje, vraag je baasje om inhoudelijke argumenten, transparantie en up to date cijfers !

  PS : Is uw baasje al door de Permanente SCREENING gekomen ?? Of blijft hij in Cuba ???????

  STOP THE PURPLE SLAVERY !

  VONNIS ALLE MOORDENAARS IN SRANAN,

  EVENZO DE MASSAMOORDENAARS !


  Maak melding

 22. De initiatiefnemers, de investeerders zullen hun werk wel goed gedaan hebben voordat ze besloten hebben om aan genoemde project te beginnen. Men ziet terecht brood in, anders waren ze er niet aan begonnen.
  Ik wens ze heel veel succes in het telen van industriehennep in Suriname. Kan zeker bijdrage aan de economie en werkgelegenheid in Suriname.

  De negatievelingen die Suriname niks gunnen en altijd moord en brand roepen als er iets ondernomen wil worden in Suriname, moeten we maar links laten liggen. Vroeg of laat zullen sommige van ze wel tot inkeer komen.

  Ik heb een echte hart voor Suriname en juich alles toe, die bij kan dragen aan de ontwikkeling van Suriname. Never nooit zal ik Suriname neerhalen.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamaka)


  Maak melding

 23. @Kwamma
  Je Denkt,…?Wat voor een grap is dit,Grappenmaker dat je bent!!Hebben deze investeerders je een begroting op papier laten zien?Hebben zij in je oren gefluisterd misschien wat de kosten zullen zijn ,waar de verwerkingsfabriek zal staan wie de arbeiders zullen zijn, djunkies zullen geinteresseerd zijn zo lekker bedwelmd in het veld liggen,,
  Surinaame heeft een moordenaar
  als lijder en ik vraag me af waar je hart ligt,misschien in je tenen?! Staats cassave bedrijf bestaat niet omdat het was opgezet zonder een plan en de hennep plan staat ook zo een tragische einde te wachten!!
  Is je gestrande baasje intussen terug?Wij missen hem niet en hij mag voor eeuwig gestrand zijn ergens ver weg van Suriname!


  Maak melding

 24. IJABAYA zal wel goed komen ! Neks no fout !

  Dezelfde hr WIRTH was door Bouta benoemd tot directeur vd Belastingdienst !

  Na vier weken heeft de pres hem (lijkt het) op staande voet ontslagen ! TRANSPARANTIE FU BELEID NO DE !

  PS : Hoe zit het met het Politioneel en Justitieel onderzoek naar de MILJOENENFRAUDE bij de Belastingdienst ???

  STOP THE PURPLE SLAVERY IN SURINAM !!!!!


  Maak melding

 25. Wat gek dat twee ndpers elkaar dwars liggen.

  In de Amerikaanse Staat Georgia zijn de Federale wetgevers van de Georgia en de Staat wetgevers bij elkaar geweest om de hennep wet voor de staat te veranderen . Nu kunnen de boeren hennep verbouwen en oogsten. In het land van kapitaal worden verwerkings centra uit de grond gestampt en heb je een runnende hennep industrie.

  Als de wet niet goed waarom maakt het parlement de wet niet geschikt voor productie? Of is er niet genoeg tjoekoe betaald?


  Maak melding

 26. Schandalig, schandalig en nogmaals schandalig. Nu werpen bepaalde figuren alleen barrières op om deze industrie te dwarsbomen. Dat zag je ook met de export van water. Dit soort bureaucraten zijn funest voor het land. Overal in Europa worden dit soort figuren opgedonderd. Ze vormen een hindernis voor de economie. Men streeft in Europa naar minder wetgeving omdat wetten en regels het economisch proces en economische bedrijvigheid dwarsbomen. Weg met de bureaucraten.


  Maak melding

 27. laat maar kome al die drugs gerelateerde behoeftes,,

  hoe meer die bepaalde soort mensen die op de hoeken van alle straten staan, dan wel roven, moorden, stelen, verkrachten, daklozen, wakamang stratieman zijn, bij deze hun behoeftes kunnen vinden des te beter voor het land der blinden,,

  al waar de koning van de blinden in Cuba woont vertoefd voor lange tijd, weet zelf niet wanneer hij terug komt..

  dat het land verworden is tot een straat arme broko pernatie zal hem een wordt wezen..

  hij zit lekker met zijn gezin familie top boeven veilig en wel , weet wat hem te wachten staat in sme..

  die ashwin weet zelf ook geen raad, wat te doen als opperhoofd, waarbij het land naar de verdoemenis wordt gebracht..

  wie weg kan, moet nu vertrekken..


  Maak melding

 28. Srafu, jouw gemekker is aan inflatie onderhevig. Veel woorden, veel beschuldigingen maar weinig inhoud en steeds minder mensen zijn bereid om jouw monotone geschrijf te lezen. Het is en blijft altijd hetzelfde, futloos, waardeloos, nutteloos.

  De reserves die je zegt te zijn verkwanseld waren peanuts, m.a.w. het stelde niet veel voor. Mega gemekker om niets, je reinste roep om aandacht voor de waardeloze oppositie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.