Parlement Suriname krijgt diepe onvoldoende van oppositielid

28
Algemene politieke beschouwingen medio januari in Nationale Assemblee Suriname
De Nationale Assemblee in Suriname

PARAMARIBO, 12 sep – “Een dikke onvoldoende.” Dat is alles wat parlementslid Asiskoemar Gajadien over heeft voor het parlement. De regeringsfractie steekt weliswaar de loftrompet over de prestaties van het ‘hoogste college van staat’. Maar volgens Gajadien is er zoveel vout met de manier waarop het parlement zelf functioneert. Het afgelopen zittingsjaar zijn er aardig wat wetten geslagen. Daar ligt juist het probleem.

Nieuwe wetten over onder meer de aanpak van corruptie moeten ook worden nageleefd. “We kunnen duizenden wetten maken, maar één van de belangrijkste taken van de wetgevende macht is de controle die zij moet uitoefenen op de uitvoerende macht, de regering. Er is geen enkele garantie dat goedgekeurde middelen daadwerkelijk gebruikt worden, waarvoor zij bestemd zijn”, zegt Gajadien tegenover Dagblad Suriname.

Controle op de regering blijkt dus niet meer dan soep met balletjes. Maar juist die ocntrole is broodnodig, zoals de afgelopen jaren steeds duidelijker is bewezen. “De regering doet waar zij zin in heeft en alles wordt met de dag duurder. Uiteindelijk lijdt het volk dat wij vertegenwoordigen eronder”, aldus Gajadien. Het kan dus niet anders dan dat het parlement zich werkelijk van haar taken gaat kwijten.


28 REACTIES

 1. ndp, berucht als de nationale demonische, drugs, debielen, dieven, dommen dagoe partij met als leider een moordenaar, bij verstek veroordeelde drugs bons, schender van mensenrechten, dictator is de werkelijke vloek sinds 1980 die nu haar paars misdadige verrotte vruchten geeft aan haar oeroeroeroeroer domme stomme aanhanghers, de verdoemde ndper’s. Oma taki elke ndper is een vervloekte aanhanger van ddb, de moordenaar. Elke ndper is verantwoordelijk voor de stijgende misdaad, geestelijk en moreel verval en armoede. Opa no lobi kosi, maar alla dee ai vervloekt deng paarse aanhangers van de misdadiger ddb. Ndper’s na wang paars mpp misdadig vervloekt volk. Van paarse awarie domrie tot oerdomme paars verarmde stemmer, de verdoemde ndper.


  Maak melding

 2. Ja ik ben sapoen. Ik heb 2 ton us ontvangen van Desi. Dat is een overeenkomst voor de steun in het parlement aan de corrupte ndp bende. Als ik me terug trek, dan moet ik de 2 ton terug betalen. Ik ben ben tenminste eerlijk en geeft toe dat mijn brein bedorven is en mede daardoor het volk crepeert.


  Maak melding

 3. Alle DNA-leden zijn in dienst van het Surinaamse volk.
  Om te laten zien/horen moeten ze af en toe een lucht ballon laten stijgen.
  Asis, kom toch met zinvolle en daadkrachtige items.Doe iets voor het volk wat merkbaar is. Via de krant luchtballonnen lanceren kan een kind van 10 jaar ook.


  Maak melding

 4. Wang “kronto” fadong tap Bouta ede in Cuba ! A vergitie tak-ing-na- president foe sranang want a-kiesie hersen schudding !!
  Hij kan niet meer veroordeeld worden want hij is alles vergeten uit zijn handelen in het verleden !!
  Barbamang wien-a-zaak !!!


  Maak melding

 5. als je snel rijk wil worden koop een plantage en bewerk deze , naar eigen in zicht wacht niet op je baas aub zonde van je tijd . weest vast beraden , en verzekerd . je zelf van je zaak .


  Maak melding

 6. Het parlement in Suriname stelt niets voor iedereen is bang voor Bouterse.Hij kan zo zijn wapen weer gebruiken om mensen dood te schieten als in het verleden.Surinamers zijn bang voor de kogel en daarom durft niemand zijn mond open te doen en dat weet Bouterse ook.Zo lang deze domkop nog de president is van het land komt het nooit meer goed.Het land is leeggeroofd zonder een verklaring van de president waar die 1.3 miljard van de staat naar toe is gegaan.Bouterse is de slechtste president die het land heeft gehad.Hij heeft zichzelf verrijkt met geld van het land.Hij heeft het volk belazerd met al zijn beloftes die hij niet kan waarmaken.Als Surinamer voel ik de armoede ook in het land.Ik hoop dat het volk bij de komende verkiezing een andere partij kies die instaat is Suriname vooruit te krijgen.Dat is mijn mening.


  Maak melding

 7. Als een assemblee lid klaagt over het slecht functioneren van de DNA dan wil het zeggen, dat hij ook slecht functioneert en zou hij de eer aan zichzelf moeten houden. Maar sommige figuren lijken wel vastgeplakt aan die stoel.


  Maak melding

 8. @Parbo
  Uit die de ongeveer 500 000 inwoners is er slechts 1 die een strafeis van 20 jaar tegen zich heeft en amnestie!
  Bovendien smeekt hij om vergiffenis ,Zeg dit je dan niks over je baasje?
  Of je bent super dom of je weet geen moer over het heden en verleden van je criminele baasje.


  Maak melding

 9. Het Nederlandsche fout is overgenomen van het Franse faute: 1.Manquement plus ou moins grave à un devoir, à une loi, à une règle, à un usage, à une convenance.
  Het Franse faute is weer ontleend aan het latijnse fallita (Spaanse falta) of falsus, zoals het Duitsche falsch.


  Maak melding

 10. @Parbo
  Groot gelijk heb je . We praten allemaal over van alles en nog wat maar er komen nooit bewijzen .Laten we mekaar niet voor de gek houden . We praten ook over de decembermoorden zonder enig bewijs . Zelfs de verklaringen van de getuigen komen niet met elkaar overeen . Als je een sterke zaak wil moet het kloppen , maar als je 10 getuigen hebt waarvan 8 iets anders beweren dan de 2 die bewren dat de verdachte aanwezig was dan heb je een probleem . Deze zaak zal nooit goed of eerlijk verlopen omdat het een politieke zaak geworden is . Ik vind wel dat er een uitspraak moet komen hierin . Om terug te komen op dat van de corruptie. 80% van alle politici zijn corrupt coalitie als oppositie . Zijn jullie blind om te zien dat al die gasten zodra ze in de politiek stappen binnen enkele maanden rijk zijn ? Ze hebben allemaal gelijk grote lappen grond en bezitten concessies van goud, hout en noem maar op .
  We houden ons teveel bezig met Bouterse en de NDP. Is iedereen vergeten hoe jogi,somo,gajadien,girjasing,Brunswijk,santhoki etc zo rijk geworden zijn in de vorige regeerperiode onder vene?
  Nu heb je ook heel wat gasten zoals akimboto,bouwval,kensenhuis,panna,Abraham,hooghart,misikaba en nog veel meer. Dit moeten we checken en niet steeds praten over een deel en dat ander deel weg laten . Pas als jullie je focussen op de feiten kunnen zaken beter aangepakt worden . We worden constant door deze gasten tegen elkaar uitgespeeld zodat deze zaken vergeten worden . Vraag je eens af hoe het kan dat een politicus binnen 1 maand gelijk 2 a 3 hectare land kan kopen en opeens appartementen kan bouwen en verhuren of een datacenter openen. Met dat salaris is dat onmogelijk . Maar nee we kijken waar we willen kijken . Het blijft geld van de staat . Het heeft niets met partij te maken .


  Maak melding

 11. @Suresh; een idioot moet vooral met rust gelaten worden, te meer omdat idioterie tegenwoordig ook tot een mening gerekend wordt. Maar jou idioterie is een compliment waard. Jou verhaal heeft geen kop en ook geen staart. Dat van een romp te voorzien is jou teveel gevraagd. Kom met een logisch samenhangend verhaal, dan heb je tenminste je best gedaan. Nu basel je in de ruimte! Succes. P.s; verdiep je een beetje in de rechtsgang!


  Maak melding

 12. Suriname gaat overduidelijk achteruit in alles. Zelfs in de taal.
  Het rare is dat deze journalisten worden betaald om te schrijven en ook geacht worden geen koeien van “Vouten” te maken. Deze vouten maakten wij niet in de jaren 60 en 70.
  Kennelijk maakt deze man/vrouw geen gebruik van de knop “spellingscontrole”.

  Met betrekking tot de DNA het volgende:
  “beauty is in the eye of the beholder”. De coalitie geeft de DNA een grote voldoende en de oppositie geeft een zware onvoldoende. Wie heeft gelijk? Het hangt ervan af hoe je tegen deze zaken aankijkt. Ik vind het goedkeuren van een begroting met een begrotingstekort van 50%, die opgepoetst is naar een begroting met een tekort van 6%, de blunder van de eeuw en die ook alle andere goede beslissingen van de DNA doet vervagen. Over de rest van de wetten wil ik het niet hebben. Laten we kijken of ze daadwerkelijk zullen werken in de Surinaamse samenleving.
  Nu reeds begin je al te zien en te voelen dat de begroting niet klopt. benzine- en melkprijs zijn intussen gestegen en dat werkt inflatoir op de prijzen van andere goederen. Laat dit daarom een waarschuwing zijn voor de Surinamers die uiterlijk in 2020 moeten gaan stemmen. Op die dag bent u machtig. Het is wat men noemt “Bijltjesdag”. Op die dag kunt u mensen politiek doden of politiek in leven houden. U kunt met uw stem Suriname nog redden.


  Maak melding

 13. VHP parlementslid Asiskoemar Gajadien moet zich doodschamen om zo`n een labiele uitspraak te doen. noemt mij een project van nieuw front en in het bijzonder de VHP in de afgelopen twee en veertig jaren? politieke partijen als de NPS, VHP, SPA, Pendawalima en de ABOP mogen nu opgehouden te bestaan. in het bijzonder de VHP en ABOP met hun discriminerende hokjes politiek. je moet deze horen wanneer ze bij elkaar zijn. ze zijn echt niet vatbaar voor andere gedachten. mannen als Valies, Castelen en de stemvee in het binnenland zijn gewaarschuwd. tenminste als deze het echt meent met Suriname en geen persoonlijke belangen voorop stelt, wat mij onmogelijk lijkt.
  een volgende keer over het verkrijgen van de partij centrum en vakbondscentrum van wijlen Fred Derby – C47 aan de Wanicastraat. oud woonhuis van vader (aannemer) Tjon-Kie-Sim en het gebouw/partij centrum SPA op Weesparaat/Jacobusrust aan de Rust en Vredestraat/Fred Derbystraat. En een standbeeld van deze op het trottoir i.p. op het partij trein! alleen in dit land kan dit soort van miserabele rotzooi plaats vinden.


  Maak melding

 14. @ Watrasei.

  Om er een paar te noemen:

  1 >>> zij hebben er voor gezorgd dat Staatsolie niet voor een appel en ei verkocht is aan Repsol.
  2 >>> Zij hebben de Wijdenboschbruggen incl, fraude afgelost.
  3 >>> Zij hebben vanuit het diepte punt Wijdenbosch met superinflatie de economie weer op poten gezet (koers onder controle gekregen en gehouden als mede voor 300% groei gezorgd tussen 2000 en 2010.
  4 >>> Zij hebben voor de realisatie van Dakian I, II en III gezorgd en Balian IV in de pijplijn gezet. ofwel asfalt van Oost naar west en tot aan Atjonie.
  5 >>> Zij hebben Staatsolie Power Company Suriname opgezet en de uitbreiding en renovatie van de raffinaderij incl. financiering geregeld.
  6 >>> Zij hebben de nieuwe haven en de vernieuwing van Zanderij geregeld.
  7 >>> Zij hebben de kredietcrisis snel verwerkt.
  8 >>> Zij hebben in tijden met goudprijzen van $ 400 succesvol Rosebel op gang gekregen en later Surgold mogelijk gemaakt. De deals die er in 2010 lagen waren aanzienlijk beter dan wat er nu ligt.
  9 >>> Zij hebben fondsen en deviezen achter gelaten.
  10 >> Onder Vene waren de subsidies geen dilemma nu zijn ze uit de hand gelopen.
  11 >> De staatschuld is van 2000 Wijdenbosch van 47% terug gebracht naar 27,5% terwijl Bouterse die heeft laten oplopen naar 100% van het BBP.

  Beste Watrasei. Front heeft veel meer gepresenteerd dan men aan haar toe wil schrijven. Bouterse heeft veel meer vernietigd dan men zal willen toegeven.


  Maak melding

 15. Jojo
  wil ons duidelijk maken dat er flink gestoeid is met onze belasting centen. wie gaat nou schulden aflossen waarvan je bij voorbaat weet dat dit geen zuivere koffie is. is dit de tien schone vingers van Ronald Venetiaan? heb je gedacht aan de ex minister van Justpol voor het wit wassen van gelden voor de onderwereld? staatsolie de brug over de Surinamerivier (Wijdenboschbrug) en vele anderen. zijn niet door de nieuw front tot stand gebracht en dit geeft je eerlijk toe. alleen de schuld moest de nieuw front aflossen. mijn vraag was wie heeft deze tot stand gebracht en niet naar schuldigen te zoeken maar daden! en geen waardeloze woorden van jaloezie..


  Maak melding

 16. @ Watrasei.

  Er is geen sprake van Jaloezie Maar zorg.

  Venetiaan was helaas sober en minder dynamisch en had in hoofdlijnen Schone handen de Huidige president heeft geen schone handen en is vrijwel nergens welkom in de Wereld. Zelfs niet in Zuid Amerika.

  Uw hint naar Witwassen door Santohki is niet meer dan een suggestie die na 7 jaar Bouterse regering niet hard gemaakt is.
  Ik heb het Doekhie rapport over OW fraude gelezen, Dat rapport geeft zelf al aan dat de schade niet te bepalen is terwijl Doekhie schreeuwt dat de schade SRD 119 mio is Even verder kijken dan de neus lang is en men kan lezen dat de totale aanneemsommen SRD 119 mio zijn en dat er SRD 3 mio dubieus is.

  Beste Watrasei, Front heeft de door Wijdenbosch niet betaalde bruggen afbetaald door dat de Aluinaarde opbrengsten als onderpand gegeven waren.

  Indien u eerlijk bent draait Suriname nu nog door de prestaties van Venetiaan en partners.
  Onder Venetiaan werden (ex) ministers voor onhoorbare praktijken veroordeeld en opgesloten nu verdwijnt alles in de kast.

  Ondertussen is de economie vernietigd en is alles verhypothekeert.
  in 2000 was de Staatsschuld 45% van het BBP
  in 2010 was de Staatsschuld 27,5% van het BBP
  in 2017 loopt de Staatsschuld op naar 100% van het BBP.
  omdat Bouterse niet kan budgetteren en bijstellen als het tegen zit. Venetiaan heeft de krediet crisis van 2007 – 2008 in 1 jaar overwonnen.

  Beste Watrasei, Hoefdraad gaat studeren in Azerbeidzjan hoe men nog corrupter kan worden en de bodemschatten nog beter kan misbruiken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.