do 22 feb 2018 03:51
post thumbnail

Dreggen naar goud blijft bedreiging Surinaams stuwmeer

PARAMARIBO, 11 sep – Het dreggen naar goud in Suriname’s enige stuwmeer houdt aan. Dit meldt de Ware Tijd. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt weliswaar dat het om onderzoek gaat. Maar volgens een plaatselijke onderneemster en anderen wordt gewoon naar goud gedregd. De gevolgen voor Suriname zelf kan niemand overzien.

Het stuwmeer voedt direct de aangelgen waterkrachtcentrale. Die voorziet vrijwel geheel het land van elektrische energie. Wetenschappers en milieuactivisten waarschuwen al tijden tegen het dreggen per ‘skalian’. Deze omgebouwde pontons krabben de bodem af. Volgens de tegenstanders verzwakt dit vooral de zogenaamde hulpdammen. Die houden het stuwmeer in de juiste conditie.

Ook in andere waterrijke gebieden wordt geklaagd over de skalians. Ingrijpen van de regering geschiedde pas na lang talmen. Volgens de critici had het gedraal te maken met ‘belangen’. Het is niet waarschijnlijk dat afgerekend zal worden met de praktijk van het drggen. Dodson zegt binnenkort naar Brazilië te gaan. “Daar hebben het geordend en ik ga kijken hoe ze het aanpakken.”

<- klik hier om te reageren op dit bericht


44 Reacties | Plaats Reactie

 1. Eerst worden hier dingen gedaan, die niet te overzien zijn, en achteraf gaan we ergens kijken, hoe het daar word aangepakt, lekkere logische volgorde.

  maandag 11 september 2017 om 13:22 uur.
 2. Minister Dokson

  U hoeft niet elders te gaan kijken om te weten hoe te ordenen.
  U moet gewoon de mijnbouwwet uit de kast halen en gaan lezen.
  Indien u die gaat handhaven is alles geordend en gaat het geld bij de overheid binnen stromen.

  Het informele goud is meer dan hef formele goud.
  De informele goudwinning is heel inefficient (men laat 2/3 zitten of verliest het door het weg te spoelen).
  Officieel en industrieel werken op de informele locaties zal de inkomsten minimaal verdubbelen voor de werkers en ook de staat belonen.

  Motivatie genoeg lijkt mij. Uw collega Benschop is wel van het aanpakken Stuur hem er op af en alles is in no time geordend als het tenminste van de grote baas mag.

  maandag 11 september 2017 om 13:35 uur.
 3. Dodson heeft zijn vakantie plannen al gemaakt.Zijn volgende reis is naar Brazilie.Misschien kan hij gelijk even piepen of ze daar zitten met een veroordeelde crimineel als lijder.
  Maar alvast een prettige vakantie toegewenst. Wij betalen ervoor.

  maandag 11 september 2017 om 14:01 uur.
 4. Geef ze nog meer gratis bruine bonen met zoutvlees en ga dan dreggen, het zachte goud stinkt wel !!!!!

  maandag 11 september 2017 om 14:08 uur.
 5. Het is al zo dat vervuilde rivieren, de binnenlandse gemeenschappen, met name het Tribale volk, kwaad berokkend. Het is daarom ook dat men met het grondenrechten vraagstuk, naar een stukje zekerheid zoekt.
  Echter, Tribale volkeren, hebben anders dan morele recht, nooit het officiële recht gehad op Surinaamse gronden.
  Van het moment dat de staat Suriname werd gedemarqueerd, en er sprake was van een bestuur, is het land Suriname, van Oost naar West, Noord naar Zuid, ten volle eigendom van de staat.
  Uit morele overweging nu, kan en mag de staat deze groepen, Tribale volken, het recht geven, hun dorpen te bewonen, in de vorm van ‘Vruchtgebruik ‘; Collectieve vruchtgebruik oftewel Tribale vruchtgebruik. Het moment dat het Tribale karakter ophoudt, houdt dit recht op.
  Dit verdrag dan wordt in de grondwet opgenomen, voor te voorkomen dat opvolgende regeringen, daaraan gaan tornen.

  maandag 11 september 2017 om 15:20 uur.
 6. Je hoeft hiervoor niet geschoold te zijn om te zien hoe schadelijk de scalians. Maar mini-ster Devil-Son gaat eerst in Brazilië kijken. Een mongool is slimmer dan deze ezel Devil Son, stiefzoon van crimineel Desi

  maandag 11 september 2017 om 15:46 uur.
 7. @ De-onzichtbare-Hand: Een dubieuze stelling die je daar poneert. Het impliceert tevens dat Nederland de rechtmatige eigenaar was van Suriname toen ze het in bezit namen, want die indianen konden, volgens jou, geen eigendomsrecht claimen.

  In het burgerlijk wetboek staat dat iemand die gedurende een bepaalde periode een perceel grond of ander onroerend goed gebruikt als zijn bezit, zonder dat dat gebruik betwist wordt, eigendomsrecht verkrijgt na die periode.

  Volgens die bepaling kunnen die tribale volkeren zonder meer eigendomsrecht eisen, en niet alleen op morele gronden.

  maandag 11 september 2017 om 15:52 uur.
 8. We weten met zijn allen dat de indianen en marrons de eigenaar s zijn van het surinaamse bos….
  Ieder ander wordt gezien als indringer en ze worden of levend verbrand of dood gekaapt.

  maandag 11 september 2017 om 16:12 uur.
 9. Dreggen, maar het morele recht! van de Tribale volkeren onder ogen zien.

  maandag 11 september 2017 om 16:55 uur.
 10. Nogmaals Hans; Minimaal vanaf het begin dat het grondgebied van Suriname door de kolonisator en later door de verenigde Naties is vastgesteld, en geformaliseerd, is en zijn de Tribale volkeren bevochten en verjaagd; Jij zegt betwist! Waarom denk je kunnen deze entiteiten nog geen bevredigend antwoord krijgen en leven zij in grote onzekerheid?
  HET LAND SURINAME IS EN BLIJFT EIGENDOM VAN DE STAAT SURINAME.

  maandag 11 september 2017 om 17:08 uur.
 11. Hebzucht en gierigheid verstoren de parameters die de stabiliteit resp. continuitiet van de Afobakka Dam en direkte omgeving zouden moeten garanderen. Hierdoor zit straks een heel volk zonder energie en zijn een paar ratten rijk.

  maandag 11 september 2017 om 17:32 uur.
 12. Dokson hosselt voor zijn 2 % commissie.

  maandag 11 september 2017 om 18:22 uur.
 13. Misschien dat ik een balletje mag opgooien. …wees radicaal het word weer tijd voor een revolutie in Suriname. .bestrijd het gespuis met eigen middelen een volksrevolutie in Suriname zou Door mensen in mijn kringen gefinancierd willen worden Suriname heeft toekomst dat zien de mensen uit mijn kring ook …Dubai is mijn werk en woon plek ..Suriname heeft een probleem de oude garde moet plaats maken voor de jongeren temeer Suriname geen vergrijzing kent, we hebben een jong volk met genoeg kennis om het anders te doen dan de zoveelste mislukking ,ik wil HEEL GRAAG thuis komen maarbegin meer het idee tekrijgen dat ik de portier moet vermoorden

  maandag 11 september 2017 om 18:46 uur.
 14. Dodson kan geen verbod stellen op dat dreggen. Dit om redenen dat alles wat op dat stuwmeer gebeurd nog altijd van Dino Bouterse is. Hij is de eigenaar en Dodson is de aannemer. Als Dino voet aan wal zet dan moet hij in goud baden. Snappie!

  maandag 11 september 2017 om 20:37 uur.
 15. @ de Onzichtbare hand.

  Ten aanzien van tribale, inheemse volkeren geld een universeel internationaal recht.

  Suriname is in dat kader in de zaak tegen de Samakka veroordeeld door het Inter Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens

  Het komt er feitelijk op neer dat in gebieden bewoond door inheemse volkeren geen particulier eigendom de staat dat de stam/het vlok/ de clan het leefgebied beheert volgens de traditionele gewoonten.

  Het trieste is dat geld een wig drijft tussen de leiders binnen de binnenlandse gemeenschappen (verdeel en heers).

  In landen als Tanzania is dit vrij goed gestructureerd. Indien men daar een stuk grond wil gebruiken voor bij voorbeeld en safari kamp moet men een erfpacht (lease) afspreken met de bevolking van het gebied. Het gevolg is dat men zich dan netjes aanpast aan de lokale gewoonten want anders kan men het schudden na het aflopen van de lease periode.

  De onzichtbare hand. het is goed geregeld alleen houdt men zich in Suriname zelden aan goede afspraken.

  maandag 11 september 2017 om 20:48 uur.
 16. Ten tijde van Venetiaan waren dit soort machines ook actief in Suriname maar toen hoorde je die Fronter ook niet. Hypocriete lui. Het is goed dat de minister nu de boel gaat aanpakken.

  maandag 11 september 2017 om 22:48 uur.
 17. Dokson is en blijft een nietsnut.
  Kijken in de keuken van Brasil?
  Probeer eerst te koken alvorens je in een keuken wilt kijken.
  Wat een oetlul om te zeggen dat het een onderzoek is terwijl een ieder weet dat er naar goud wordt gezocht in het stuwmeer.
  Dokson je bent een leugenaar en zal dat altijd blijven.

  RobG zou zeggen
  Hij heeft de macht en power en de wet naast zich

  maandag 11 september 2017 om 23:47 uur.
 18. De CIE Goudordening heeft vele miljoenen gekost, Dang Fa Dang ??????

  Wat hebben zij dan eigenlijk gedaan al die tijd ????????

  ik lees dat hr Dokker, zonder ruggengraat deze zaak GAAT AANPAKKEN !

  YJAAA BAYA,
  Opa Desi GAAT de woningnood bij de minder-draagkrachtige inwoners van SUR ook AANPAKKEN, de door hem beloofde 17.666 Volkswoningen zijn NOG STEEDS onderweg van China naar Sranan !

  PS : PAARSE Clan, un pot a monnie fu Sranan (miljarden) bakka ini a staatskas, un pot a Sranan Rechtsstaat bakka !

  dinsdag 12 september 2017 om 00:40 uur.
 19. Evenwel weigert men hardnekkig om Ir Iwan Krolis, de ondervoorzitter van de Surinaamse Iamgold commissie, recht te doen, terwijl hij net als allen binnen dit Iamgold team juist wel keihard heeft gepresteerd. Foei toch regering. Je blijft je afvragen waar de onverhulde en onverdiende rancune jegens de Palu toch zijn oorsprong heeft.

  Omdat Palu geen deel meer uitmaakt van de coalitie en foefoermang no lobie foefoermang

  dinsdag 12 september 2017 om 08:22 uur.
 20. Wat ik nu heb gelezen is dat werknemers bij I am gold, in de Hel hebben gewerkt, en ze hebben aan belasting ontduiking gedaan.

  dinsdag 12 september 2017 om 09:58 uur.
 21. Minister Jok-son hoeveel ontvangt u voor dit “onderzoek”?
  Ik denk dat u naar Cuba moet om u bovenkamer te laten repareren.

  dinsdag 12 september 2017 om 10:09 uur.
 22. Parbo@
  Voort schrijdend inzicht heet dat, snap jij dat

  dinsdag 12 september 2017 om 10:26 uur.
 23. Wel meneer van den broek!niks is van Holland geweest. Door list en bedrog tegen indianen heeft men zogenaamd Suriname bezet.Suriname is indianen land en nooit zal het worden overgenomen door de mislukkelingen die jou voorouders hebben gedumpt in Suriname.

  dinsdag 12 september 2017 om 10:58 uur.
 24. #jojo
  Je kan me nog meer vertellen. Ik erken het volk van Suriname en haar eigendom, het geliefd land Suriname. Tribale volkeren, mogen mij wat!
  Dan wordt het Het volk van SU, tegen die zogenaamde internationaal recht. Dan mek a boz.
  Wij praten NIET die racistische, in hokjes dauwende vlag van Noni, Neen. Het gaat hem om het eender van het Surinaams volk; De Gele Ster.
  ! Mijn overgrootvader, was zelf grootopperhoofd van zo’n gewaarwording, de Caraïben !

  “De-onzichtbare-Hand”

  dinsdag 12 september 2017 om 13:25 uur.
 25. Ingrijpen van de regering geschiedde pas na lang talmen, omdat het gros der eigenaren fervente aanhangers zijn van de corrupte ndp marionettenregering. Sinds 1980 zijn het ddb aka didibri en duivelse trawanten die het land en volk de misdadige verdoemenis vol armoede kommer en kwel in hebben gebracht. Ondanks de ellende in de jaren tachtig hebben oerdomme paarse debiele idiote stommelingen in 2010 en 2015 hun zegen gegeven aan de grootste aanbeden misdadiger van het land die nu president is geworden dankzij hun oerdomme stemkeuze. Zoon, stiefzoon en veel paars misdadig besmette verziekte aanhangers zijn nu als ddb, zoon en stiefzoon besmet met het paarse misdaadvirus, ddb. Een lange dikke paarse spoor vol van roof en corruptie volgen vele oerdomme aanhangers, vol van hebzucht en geldzucht. Oma taki ndpers en hun misleider die hen paarsarm laat lijden zijn sinds 1980 de werkelijke vloek van het gehele land. Opa taki, de duivel weet dat hij nog een korte tijd heeft en zal vele oerdomme paarse ndp domme gelovigen in zijn val meesleuren. Zoon, stiefzoon en vele ndpers zijn al gevallenen van de misdaad. Ndp is de nationale duivelse partij en de vruchten olv ddb zijn paars misdadig bittere vruchten vol armoede.

  dinsdag 12 september 2017 om 13:30 uur.
 26. Als je bereid ben Suriname in stukjes te snijden, ben je geen Surinamer, maar een vijand van Suriname; Een vijand van het Surinaamse volk.

  dinsdag 12 september 2017 om 13:32 uur.
 27. Suriname wordt niet in stukjes gesneden ,Suriname is een mooi land ,met verschillende volkeren,juist Suriname is daarom zo mooi je moet het koesteren.]
  Laat de indiaan waar die is, het is zo mooi dat ze nog bestaan.
  Wees niet zo negatief, maar trots.

  dinsdag 12 september 2017 om 13:52 uur.
 28. De-onzichtbare-Hand@
  Het ging toch om het stuwmeer, dat het gevaarlijk was om te dicht tegen de dam werkzaamheden te verrichten, of ben ik het spoor bijster

  dinsdag 12 september 2017 om 13:58 uur.
 29. je zegt het zelf!

  dinsdag 12 september 2017 om 14:02 uur.
 30. Surinamers
  Stap uit je eigen schaduw, jullie hebben een verschrikkelijk veel moois te bieden, er is zat te beleven en te zien, gebruik jullie historie om er geld aan te verdien, en dit bedoel ik positief, kijk naar frederiksdorp, mooi voor beeld, het geld ligt op straat maar je moet wel bukken, maak gebruik van elkaars etniciteit, geef elkaar de hand in plaats van een scherpe tong,
  DOE er wat mee

  dinsdag 12 september 2017 om 14:08 uur.
 31. @ de-onzichtbare hand

  Suriname is onderdeel van deze internationale rechten en rechtssystemen. Suriname is meerdere malen veroordeeld en moet de vonnissen naleven.

  Het is geen daad tegen Suriname om rechten van de inheemse volkeren te herkennen. Het is zaak te onderkennen dat de mensen in het binnenland anders leven en op een andere manier hun leefgebied beheren/ exploiteren dan de mensen in meer ontgonnen gebieden (landbouw/plantages) of stedelijke gebieden waar eigendomsrechten vastgelegd zijn.

  Indianen, Marons, etc beheren hun leefgebied als gemeenschap en niet als individue. Als je daar iets industrieels wild gaan ondernemen zal men met de gemeenschap afspraken moeten maken.

  dinsdag 12 september 2017 om 15:00 uur.
 32. #jojo,
  Daar neemt mijn geopperde ‘Vruchtgebruik’, niks van af.

  dinsdag 12 september 2017 om 15:08 uur.
 33. Er bestaat inderdaad een schijnbaar ONZICHTBARE HAND in Sranan, die ;

  de rechtsstaat saboteert !

  de Rechterlijke Macht saboteert !

  de politie- en justitie-onderzoeken saboteert !

  de DNA, wetten die strijdig zijn met met de Grondwet, laat goedkeuren !

  de alle geld, deviezen en goudvoorraden van de staat heeft doen VERDAMPEN !

  DEZE ONZICHTBARE HAND zorgt voor vernietiging van het Milieu in Sranan ! En onderdeel van dit milieu-wanbeleid zijn de scalians !

  Deze onzichtbare hand heeft ons Land opzettelijk failliet gemaakt !

  UN NO SPANG ! MORO PAARS HEBI E DORO !!!

  BTW NANGA HOGERE GASPRIJS E DORO !!

  PS : PAARSE ANTI-SRANAN, WANBELEID-PLOEG IS AAN DE MACHT !

  dinsdag 12 september 2017 om 16:08 uur.
 34. @ De-onzichtbare-Hand
  #jojo,
  “Daar neemt mijn geopperde ‘Vruchtgebruik’, niks van af.”

  Best De onzichtbare-Hand.
  U mag het vruchtgebruik noemen echter dat Vruchtgebruik van het leefgebied weegt juridisch heel zwaar.
  U heeft gelijk dat het geld zolang de betreffende tribale samenleving als zo danig functioneert.
  U geeft aan zelf roots te hebben naar de Caraiben en zult dan zeker gevoel hebben dat dit soort samenlevingen bescherming verdient. Denk daar bij aan de Indianen die een paar jaar geleden pas ontdekt lijken te zijn in Brazilie en waarvan nu vermoed wordt dat ze uitgeroeid zijn door goudzoekers.

  woensdag 13 september 2017 om 12:27 uur.
 35. Ik heb niet slechts roots naar de Caraiben en Zuid-Amerika, ik ben in de moederlijn een Caraïb ( een Amazone Stam ). Dus staat mijn gevoel buiten kijf; Ook als het betreft dreggen en gebieds vervuiling.
  Het is geenzins de bedoeling appels met peren te vergelijken. Per saldo ben niet ik het spoor bijster.
  Wat belangrijk, er bestaat slechts 1 ras; Het mensenras.
  Adieu.

  woensdag 13 september 2017 om 13:08 uur.
 36. ER BESTAAN GEEN tribale volken in Su. Als er toeristen koem trekken ze kleedje of veren aan en doen een dansje, om daarna weer hun jeans aan te doen en op zoek te gaan naar edelstenen behorende het gehele Suri volk. Ik vind dat er een clustering moet komen van dorpen en liefst zo dicht mogelijk bij de bewoonde gebieden aan de kust, om zo te kosten te drukken voor electra, gezondheidszorg en onderwijs.

  woensdag 13 september 2017 om 14:14 uur.
 37. @ (E)lo Dorado

  Een spijkerbroek of de dagelijkse activiteiten bepalen niet of men wel of geen Tribaal volk is. De wijze van leven en vorm van samenleving.
  Wij kunnen niet voor anderen bepalen wat ze zijn of wie zij willen zijn.

  Wat u clusteren noemt kan men ook zien als concentratie kampen of etnische zuivering, hoe goed u maatschappelijke bedoelingen (zorg/onderwijs/kosten) ook zullen zijn.

  donderdag 14 september 2017 om 11:29 uur.
 38. Ik als gewone kind van Suriname lees een artikel van ene voorziter Audrey ( ‘Ter herrinering… ‘), in Starnieuws; Ik kom daar nooit door, dus vandaar mijn reactie hier. En dat is simpel en kort.
  In goed vertrouwen, schrijf ik de zogenoemde tribale volken, in dit geval de ‘Inheemsen’ van ‘de wilde kust’, een tribale vruchtgebruik toe.
  In die setting kan men gewoon hun cultuur uiten en beleven; Dat neemt er niks vanaf.
  Ik erken de Surinaamse staat en het Surinaamse volk, as a whole – wat de VN Declaratie ook moet doen. – .
  En dus is er geen sprake van Surinaams grondgebied opeisen, in welke vorm dan ook, voor/als eigendom.
  Degenen die dit in hun achterhoofd hebben gezet, shame on you.
  Wil je eigendom, dan zal je het moeten kopen. Zoals de rest dat moet doen.

  ” De-onzichtbare-Hand ”
  14-09-2017

  donderdag 14 september 2017 om 15:40 uur.
 39. Inderdaad heb ik in het verleden, als Indiaan geroepen, Indianen, neem je eigendom. Maar dat is bij nader inzicht, slechts moreel. Niets officieel.
  Maar nogmaals, dat neemt niks, nergens van af.

  donderdag 14 september 2017 om 16:05 uur.
 40. Ben je een echte indiaan.

  donderdag 14 september 2017 om 17:17 uur.
 41. Is dat goud in de Surinaamse aardbodem echt?

  vrijdag 15 september 2017 om 11:21 uur.
 42. Eigenlijk moeten dan, de nieuwkomers betalen aan de indianen, ze waren er het eerst toch.

  vrijdag 15 september 2017 om 12:53 uur.
 43. Emancipate ur damn soul boy.

  vrijdag 15 september 2017 om 13:17 uur.
 44. Laat me het zo zeggen – En ik ben geen proffessor, ik geef slechts mijn mening, als mens en filosoofje – ; Het moment dat het land Suriname aanvang nam, praten wij een nieuw hoofdstuk, beginnen wij met een schone lei. De episode ‘wilde kust ‘ werd afgesloten, er manifesteerde zich een nieuw land, een nieuw volk.
  En wij nu moeten er als volk van deze natie voor zorg dragen, dat het werkt. Of, zitten ‘kijken wat kan gebeuren.’

  vrijdag 15 september 2017 om 13:45 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ads:
Bezoek ook:
www.suriname.nl

Adverteer ook op:
www.suritrade.com