Javaanse bijdrage aan een schoon Den Haag

12
Javaanse bijdrage aan een schoon Den Haag

Stichting Rukun Budi utama (RBU) organiseert in samenwerking met Coöperatief Eigenwijzer Bersih Desa; de Javaanse Bijdrage aan een Schoon Den Haag. Het is een Javaanse traditie, waarbij het dorp (desa) letterlijk schoongemaakt (resih = schoon), wordt, maar ook symbolisch wordt gereinigd van alle kwalijke en negatieve invloeden. Het staat symbool voor de zuivering van dorp en mens, en bestaat uit een schoonmaakgedeelte, een slametan (rituele gezamenlijke maaltijd) en een wayangvoorstelling.

Het schoonmaakgedeelte vindt plaats op zaterdag 2 september. Met een aantal vrijwilligers wordt meegedaan aan de Opruimestafette in Spoorwijk. Vanaf 14.00 uur is de schoonmaak en vooraf wordt er door de gemeente Den Haag voor lunch gezorgd.

De slametan en de wayangvoorstelling vinden op zondag 10 september plaats in het gebouw van Coöperatief Eigenwijzer aan de Ketelstraat 21 in Den Haag. De wayangvoorstelling wordt gespeeld door dhalang Ki Panca Hardjo (Orlando Kromopwiro). Na de wayangvoorstelling is er een optreden van Kulturu Fu Bro.

Het is Surinaams danstheater dat de culturele diversiteit van Suriname in een showcase van 25 minuten tot uiting brengt. De titel Kulturu Fu Bro (Cultuur om te ademen) is ingegeven door het thema van de World Expo, Future Energy (Toekomstige energie). In deze productie wordt de rijke Surinaamse cultuur als een duurzame energiebron voor verdere ontwikkeling beschouwd.

De groep Kulturu Fu Bro vertegenwoordigt Suriname in Kazachstan van 31 augustus tot en met 3 september a.s. tijdens de World Expo. Daarna zijn dus op 10 september te zien bij Bersih Desa 2017.

Bersih Desa

Schoonmaak
zaterdag 2 september 2017, 14.00 uur
Opruimestafette Spoorwijk
Verzamelen Goeverneurplein Den Haag ter hoogte van Albert Heijn

Slametan en Wayangvoorstelling
Zondag 10 september 2017
Adres: Ketelstraat 21 – 23, 2516 VT Den Haag
Aanvang: 12.00 uur
Toegang: 3 euro, kinderen t/m 12 jaar GRATIS
Parkeren: Gratis (tot 18.00 uur)


12 REACTIES

 1. De jaarlijkse bersie desoh (dorpsschoonmaak) is een javaanse traditie en in Su gebeurde het tot voor 1980 ook op javaanse dorpen. Maar de huidige president en zijn maatjes hebben dat in 1980 verboden en de javaanse cultuur moesten assimileren in de kaboela (straat) cultuur. Als gevolgd daarvan ; verloederde dorpen met veel alleenstaande moeders en kinderen zonder vaders. De VHJI( vereniging herdenking javaanse Immigratie) is bezig om die verloedering tegen te gaan met een campagne voor het herwaarderen van javaanse cultuur. We zullen het zien.


  Maak melding

 2. Goed dat ze dit doen. Als ik dit lees doet mij denken aan dat erin Suriname ook een groep Toegoenezen waren.

  dit vond ik over Toegoenezen in Suriname via Wikipedia.

  Toen in 1962 ook dit deel van Nieuw-Guinea (Irian Jaya) aan Indonesië werd overgedragen, besloot het overgrote deel van de Toegoenezen trouw aan Nederland te blijven. Ze vestigden zich op de plantage Slootwijk in Suriname of vertrokken naar Nederland.

  Ik las ook in Star nieuws iets over diasporabeleid, nl
  Indonesië-Suriname Diaspora LOI mogelijk in november

  Ja alle mensen moeten de contacten met hun herkomstlanden in stand houden, maar weten dat ze nu toch Surinamers zijn. Wellicht dat alle Surinamers die niet gelukkig zijn om Surinamer te zijn, terug kunnen naar hun eigen herkomst land. Hopelijk dat ze dan niet van de regen in de drup thuis komen, omdat ze wel op die mensen van hun thuislanden lijken, uiterlijk, maar van cultuur, zeden en gewoonten, zodannig verschillen, gekoloniseerd zijn, westerse opvattingen hebben, andere omgeving, land.geografisch.

  Ik ben benieuwd waarom er over de Toegonezen in Suriname nauwelijks iets geschreven wordt of te horen is in de media. Zijn er wel Toegonezen die op een gebied iets betekent hebben in Suriname, een culturele groep, enz van deze groep. Bekende Toegonezen in Suriname? Het zou goed zijn als er iets over deze vergeten groep Surinamers geschreven wordt en wat ze allemaal doen in Suriname. Ze lijken wel verdwenen te zijn of opgelost tussen de andere Surinamers.

  Verschillen deze Toegonezen van de Surinaamse Jawa, overeenkomsten?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 3. @passant. Ik was in Slootwijk bij hun op bezoek geweest en we hadden tegen elkaar gevoetbalt. Ze zijn opgeslokt door de Su en sommigen zijn terug naar Belanda.

  Ik vind dat het uitvoeren van de schoonmaakt traditie getuigt van bewust wording van herkomst ethnisch en cultureel. In a multiculturele omgeving is dat goed. Anders wordt je onder de vloer geveegd.


  Maak melding

 4. De afrikaners hebben na de afschaffing van de slavernij Suriname al geclaimd als hun land . En Suriname wil alleen de geschiedenis weten over slavernij en anansi en meer niet. Andere bevolkingsgroepen zijn volgens hen vreemdelingen. Daarom onderhouden deze groepen voor een onzekere tijd nauwe contacten met hun herkomstlanden.. En Toegonezen hadden het door dat de afrikaners in suriname over hen zouden overheersen en daarom vertrokken ze na aankomst in Sloorwijk/Commewijne direct door naar Nederland. Er wonen geen toegonezen meer in su en deze mensen zijn etnisch geen javanen . Ze zijn nakomelingen ( gemengbloed) van portigezen en oorspronkelijke bewoners van Indonesie. Toegonezen hebben een eigen zeden en gewoonten en die is anders dan die van de javanen. Hoe zou suriname nu eruit zien als de bovengenoemde zogenaamde vreemdelingen terug zouden gaan naar hun herkomstlanden; ; zou het land zo platzak zijn als Haiti en afrikaanse landen.???. Wie kan daar meer over vertellen. ik ben benieuwd.


  Maak melding

 5. En wanneer gaan de Jawa’s in het land waar hun leiders steeds op grondroof uit zijn, de harken en bezems oppakken om bv. een schoonmaak aktie te houden in Paramaribo.
  Doe liever iets voor land en volk waar je woont (Suriname);
  typisch de mentaliteit van de “Stille kracht” !!
  Als ze in een bedrijf of kantoor zitten, komen andere etnische groepen niet aan bod !! Voor dat je door hebt spelen ze de functies door aan hun “stille kracht” groep !!
  Kijk nu ook op Binnenlandse zaken, Arbeid,Post Spaarbank
  etc.


  Maak melding

 6. De stiile kracht doet haar werk voor ontwikkeling. De jawa’s denken meer in ontwikkeling dan in politiek. Ze beginnen eerst thuis en dan daar buiten. Kijk naar de distrikten waar de jawa’s wonen, Daar zijn sociaal, onderwijs en economisch vooruit gegaan zoals de plaatsen Commmewijne , saramacca ,Nickerie, , dijkveld, omgeveing domburg en paranam, leliedorp, kuwarasan, parbo noord, coroni jawa gedeelte, moengon jawa gedeelte En de jawa’s hebben werkethos, nijvijvere handen en vlijt om overal in de arbeidproces ingezet te worden en ze hebben de gotong rojong( samenwerkingcultuur) en ze zijn ook poactief en loyaal voor onwikkeling van het land.In su wordt er steen over armoede en knippa verkopende kinderen; maar dat komt niet bij de javanen voor. Daar is altijd voedsel in overvloed. Daarom is de schoolexemen-slaagspercentage bij de jawas kinderen ook hoog omdat ze thuis goed zijn verzorgd. Nogmaals ; Het gaat goed met de jawa’s . Zij hebben hun zaken thuis al goed in orde en zij gaan nu zeker verder door naar de stad Paramaribo om de zaken daar op orde te stellen. De jawa’s komen eraan


  Maak melding

 7. @ Bangoon deso=dorpsparticipatie:
  Ik ken genoeg hardwerkende Javanen in de landbouw etc.
  Als ik een Javaanse timmerman of schilder in-huur, dan weet ik zeker dat de “job” geklaard wordt.
  Dit moet ook gezegd worden !!!


  Maak melding

 8. Lijkt op Diwali bij de Hindoes waarbij huis en omgeving grondig worden gereinigd. Bij Hindoes wordt hierbij ook Het Licht aanbeden in de vorm van de Universele Moeder Maha Lakshmi en in Het Zelf.


  Maak melding

 9. @ Bong – Korosranangmang

  Hoe goed ken de javaan om zulke stommiteiten neer te pennen ? Verwacht je soms dat de Javanen die in Nederland wonen in Su gaan schoonmaken ? Het gebeurt andersom toch ook niet, of ben je te naief om dat te weten ?
  Wat je over de Javanen die op kantoor werken klopt ook geen bal van, niet de javaan maakt uit wie daar moet komen werken, dus wat je schrijft is puur lulkoek.
  Een werkgever neemt nou eenmaal graag Javanen graag in dienst
  omdat ze harde werkers zijn en ook nog betrouwbaar.
  Natuurlijk heb je er ook die lui en onbetrouwbaar zijn.
  Het enigste wat ik jammer vind is het volgende ; een javaan is te onderdanig, dat is het enige minpuntje bij hun !
  Maar de rest is oké ( BKSM) ik raad je aan om eens meer te verdiepen over de javanen voordat je een heleboel koeterwaals schrijft.

  @ Bangoon

  Goed geformuleerd allemaal, aku setudju karo kuwé

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 10. Meneen Jacko. U spreekt goed javaans en daar ben ik heel trots op U. In Uw ogen ziet U dat de javanen onderdanig zijn. Dat is een verkeerde zienswijze. De onderdanige houding van de jawa’s is een manier van ovelevingsdrift welke met bescheidenheid loyaal en dienstbaar stelt voor ontwikkeling en niet voor laten meeslepen in onheil en ondergang. De Jawa’s zijn dienstvaardig volk en zij wachten niet op instanties en anderen en ze ondernemen zelf aktie om problemen op te lossen en zij zullen altijd overleven en zelfvoorzienend blijven in alle situatie. Ps. En zijn de andere bevolkingsgroepen van Su niet onderdanig mbt de politiek .. Ze zijn stil en zwijgzaam en ze zijn dom en klein gehouden met voedselpakketten en ze durven niet eens hun stem horen.. Ze zijn helemaal monddood gemaakt..En wie waren op straat van de afgelopen protestmars op straat in Parbo. Daar waren de jawas natuurlijk en die zwijgers waren nergens te bekennen.
  . Dus wie is hier onderdanig
  .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.