Geen duurzame groei Suriname met consumptieve bestedingen

17
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 19 aug – Duurzame welvaartsgroei voor Suriname kan niet worden bereikt met leningen voor consumptieve bestedingen. Dit stellen de economen Steven Debipersad, Gerard Lau en Marein van Schaaijk. Aan de hand van hun MacroabcSU-model zijn de effecten berekend van leningen. Met leningen zal zeer slim moeten worden omgegaan. Welvaartsgroei is alleen mogelijk door productiviteitsverhoging.

Deze productiviteitsverhoging zal moeten leiden tot meer winstgevendheid. Ook export en importvervanging zullen dan gestimuleerd worden. “Hierbij zullen de juiste incentives vanuit de overheid een cruciale rol gaan spelen. Alleen op deze manier zal de groei van export en importvervanging dusdanig omvangrijk zijn om als financieringsbron voor extra consumptie en dus hogere welvaart te dienen”, stellen de economen in de Ware Tijd.

Duurzame groei heeft de meest kans van slagen via ondernemerschap. De overheid zal zich moeten beperken tot ondersteuning. Het MacroabcSU-model maakt zekere berekeningen mogelijk. Deze kunnen aantonen dat overheidsbestedingen averechts kunnen uitwerken als het geld geleend wordt. Als namelijk productiviteitsgroei uitblijft, zal het geld om de leningen terug te betalen moeten binnenkomen via belastingverhoging.


17 REACTIES

 1. Bij de Openbare School Munderbuiten houdt vrijwel iedereen de lippen stijf op elkaar als er informatie gevraagd wordt over een steekpartij op het schoolerf, niet ver van een politiepost. De redactie verneemt dat een zestienjarige leerling donderdag een vrouw in de hals heeft gestoken met een scherp voorwerp, omdat zij hem op zijn voet zou hebben getrapt.
  De school bevestigt de steekpartij, maar de leiding wil verder niets kwijt. De vrouw moest voor medische behandeling naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Zij trapte per ongeluk op de voet van de jongen, waardoor hij woedend werd.
  Na een korte woordenwisseling haalde de jongen een scherp voorwerp tevoorschijn, waarmee hij de vrouw verwondde. Kort na de steekpartij is de jongen aangehouden door omstanders. De politie van Munder zegt nog bezig te zijn met het onderzoek en wil daarom geen informatie geven.

  Opa taki, a misdadiger eng pa of eng ma moes de wang bigi ndp dagoe foe ddb of wang abopdagoe foe Lonnie. Men is zeker bedreigd. Wo ka, met twee warlords aan de macht dankzij een misdadig volk verworden hun kinderen ook misdadigers.


  Maak melding

 2. Suriname heeft goede infrastructuur nodig oa een goede zeehaven, luchthaven met goede opslagcapaciteiten en de bereikbaarheid ervan, goede wegen ernaar toe en ervan af.

  Goede opslagcapaciteiten op deze luchthaven voor vis, bloemen.

  Goed opgeleide mensen die deze ondernemingen kunnen leiden, zowel horizontaal en verticaal in deze ondernemingen.

  Automatisering is heel belangrijk ( visopslag) moet via een veilig internationaal kunnen gebeuren, transportvliegtuigen moeten voordat de vis al is schoongemaakt, in ingepakt is al onderweg naar Suriname zijn en voordat deze al op de bestemming is, moet de volgende veiling al hebben plaats gevonden. Er moet dus garantie zijn dat de branche doorlopend kan leveren als het om productie-
  en exportondernemingen gaat.

  Transporteurs, distributie moet snel en goed zijn optijd op de luchthaven, zeehhaven en er geladen kan worden. De productieondernemingen van het product moeten daarom alles goed onder controle hebben, de kwaliteit van het product, controle van het product op voedselveiligheidsgarantie, houdbaarheid, inhoud, verpakking/ingepakt, totale hoeveelheid, ingepakt, de transportbonnen, prijs, enz.

  Het Surinaams onderwijs, wetenschappen, technologie is hierop nog niet in orde, daar schort het aan. Er is dus geen goed opgeleide personeel voor de productverwerking, technisch personeel/automatiseringspersoneel van deze onderneming, transport en logistiek, distributie, afzetgebieden.

  Daar moet Suriname het onderwijs en wetenschappen werk van maken. Daar moet Suriname werk en studie van maken. De juiste mensen uit de EU, Nederland met kennis van transport en distributieland, een grote speler als het om landbouw, veeteelt, scheepvaart kennis en ervaring, kapitaal, afzet, transport en logistiek gaat in de wereld. Nederland zie ik als een spin dat in Nederland gevestigd is met net zoveel poten als landen er in de wereld zijn. Naar al deze landen reiken deze scheepsvaartpoten van Nederland van halen en brengen van goederen/producten en de distributie ervan.

  Rotterdam was de grootste haven van de wereld en is nu een van de grootste haven van de wereld, maar als het om kennis en technologie gaat loopt het nog steeds helemaal voorin.

  Ook als het om talrijke andere kennis gaat in de landbouw, veeteelt, bloementeel, visserij, productie, transport, logistiek, luchthaven, opslag, doorvoerland van goederen gaat is het wel de of een van de belangrijkste land op deze wereld.

  Surinaamse studenten van middelbare scholen moeten daarom naar Nederland komen om hier te studeren en zich deze zaken toe te eigenen. Nederland en Suriname hebben een band en als Surinamers de Noordzee willen boycotten omdat ddb een probleem heeft met de Noordzee, zie dan hoe wij ons zelf achter houden.

  Surinamers let op uw zaken en laat ddb of Palu jullie niet misleiden met allerlei nonsens.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 3. @ Passant: Het probleem is, voor al die zaken die je noemt is veel geld nodig. Dat geld moet van buiten komen maar dat komt niet omdat Suriname in velerlei opzichten een slechte naam heeft.
  Er zijn vele landen waar je zekerder bent van rendement, kwaliteit en leveringszekerheid. Dus men gaat liever ergens anders naar toe.

  Suriname zou zelf moeten beginnen met van de grond opbouwen. Alleen lijkt dat op starten bij een hardloopwedstrijd waar de concurrentie al vele minuten eerder vertrokken is.
  Bovendien heeft men in Suriname geen zin in de zaken waar wat mee te verdienen valt en weet men zelf niet goed wat men dan eigenlijk wel wil. Men bouwt alleen maar luchtkastelen.
  Het ontbreekt aan competentie, ambitie, kwaliteitsbesef, realiteitsbesef, en de motivatie om hard te werken en iets op te bouwen. In een dictatuur vervalt het volk tot passiviteit. Als je niets te vertellen hebt dan doe je ook niets.

  Studenten naar Nederland sturen is wel een aardig idee en ze zullen er wel welkom zijn, maar ze komen nooit meer terug. Dat heeft de ervaring uit het verleden al geleerd.
  In Nederland ligt de wereld voor ze open, in Suriname hebben ze geen toekomst en uit vaderlandsliefde keren ze ook niet terug. In Suriname heeft iedereen zijn eigen vaderland en dat is zelden Suriname.


  Maak melding

 4. We moeten in Suriname weer woorden boeken gaan verkopen met werk woorden, belasting heffen op hang matten, loopt het land ook weer binnen, suriname u bent te laat begonnen met opbouwen alleen lenen komt u niet verder mee
  Er is geen geld, en misschien heeft u internationaal, u vertrouwen verspeeld, wilt u uit deze beslommeringen, dan bent tig miljard verder plus tientallen jaren


  Maak melding

 5. een overheid moet de omstandigheden creëren waarin bedrijven kunnen ontstaan of hier willen vestigen.
  Hier is Su ziet de overheid een bedrijf alleen maar als inkomsten bron. Zie wat er gebeurt met invoerrechten en het ge doe er omheen.. Een klein pakketje reserve onderdelen van 100 usd kost extra 150 usd om het uiteindelijk in handen te krijgen. bedrijven zijn de motor van een economy en bieden vooruitzicht aan werkenden in de vorm van inkomen.
  Hier wilt de overheid vooraf al het maximum zelf uit roven. Kijk naar het andere artikel hier op wtk.
  50 mio extra uit de visserij halen. Dus het volume moet verdubbelen of de belastingen in wat voor vorm dan ook gaan omhoog. Als het laatste het geval is jagen ze de visbedrijven over de grens en verdwijnt ook de werkgelegenheid weer.
  Overheid gaat niet op de stoel van de ondernemer zitten maar maak ondernemen mogelijk!


  Maak melding

 6. Multi nationals zoeken altijd de plek op met het meest gunstige belasting klimaat. Zo is de zuid-as van Amsterdam volgebouwd met kantoren van grote multinationals die maar een paar procent belasting betalen. Nu ligt die deal door toedoen van EU zwaar onder druk.
  Wat een mooi kans voor Suriname om deze bedrijven te faciliteren. Ik zie het al voor mee een kantoren park rond de luchthaven vol met hoofdkanteren van multinationals die ook nog eens voor wat werkgelegenheid zorgen.
  maar het mooiste is een winstbelasting van bijvoorbeeld 2,5% voor die bedrijven die dus acht blijft hier in Su. Ik ken 1 van die bedrijven die in NL zitten. Die maken 8 miljard winst.
  Neem daar 2,5% van en er stroomt zomaar 200 mio binnen.


  Maak melding

 7. Wat Suriname nodig heeft is leiding een goede ook, daarom moet uit het buitenland Surinaamse mensen gehaald worden die kennis hebben maar er moet iets tegen overstaan, geld ,huisvesting , maar ook iemand die die oproep gaat leiden.
  Kortom zonder leiding gebeurd niets.


  Maak melding

 8. Oké de winkels liggen vol met import producten voor ons als locale bevolking onbetaalbaar. Zelf de toeristen kijken met lede ogen en rekenen de prijzen om in Euro.
  1 grote pak thee omgerekend €10. Dit gaat niet de goede kant op. WIJ gaan over op verse kruidenthee.De import,export,belastingen,opslag en winst mag de consument betalen. Hoe zo het gaat goed met de economie. Oma gooit haar gebruikte theezakje niet weg, maar gebruikt het Tot er geen bruine kleur meer vanaf komt.😠😠😠


  Maak melding

 9. Het land biedt van alles in overvloed, maar dan moet men de handen uit de mouwen willen steken. Landbouw en veeteelt eisen harde werkers, geen luie lanterfantende rovers met jas en das of met een misdadig verleden zoals Lon en Ddb en trawanten, die snel over de ruggen van hun oerdomme aanhangers grote sommen geld overnight willen verdienen. Met ndp aan de macht gaan land en volk langzaam maar zeker ten onder. Wo ka.


  Maak melding

 10. Maar dit is toch zo duidelijk als mijn blote oorlel. Geld lenen kost geld. Dus als je geld wilt lenen moet je meer geld maken dan het je geld kost, als je tenminste wilt uitkomen.
  Mijn visie is dat geleend geld altijd in de productiesector terecht moet komen (dat levert in ieder geval geld op) en niet in de consumptiesector( want dat levert geen moer op). En wat doet die klootzak van een Boefdraad? Juist ja, Geld lenen om eigenlijk te gaan feesten of om een ander gat te dichten. Terugbetalen? Dat laat jij lekkertjes aan de volgende regeringen over. En als die krom liggen met de betalingsverplichtingen ben jij de eerste , net als DDB, die gaat schreeuwen dat die regeringen niet deugen.
  Aan jouw glimlach te oordelen, van oor tot oor, voor die kleine 8 miljoen lening van India, trek ik de conclusie dat Suriname in hoge financiële nood verkeert en dat jij Suriname van een financiële deconfiture hebt gered..


  Maak melding

 11. Ik stel voor elke Surinamer een maagverkleining te geven zodat ze heel weinig nodig zullen hebben. En als ze teveel willen eten, dan bosst die buik.


  Maak melding

 12. Voor de onafhankelijkheid werkten veel mensen in de districten in de landbouw, als kleine landbouwers. Maar ze kregen zo weinig voor hun producten dat dit niet meer lonend was en mensen hun heil in andere takken gingen zoeken. Hierdoor is de kleine landbouw haast verdwenen en moeten mensen die vroeger zelfstandig waren, nu gaan bedelen om een baan. Jammer voor hen maar ook voor de productie van het land. Had die kleine landbouwers maar een redelijke prijs gegeven, dan had je nu een een goede basis gehad voor biologische landbouw. Tegenwoordig gooien ze overal kunstmest bij om het vooral snel groot en sterk te laten uitzien en snel winst te maken.
  Het klinkt misschien gek, maar ook vele gewassen lijden aan Obesitas, vandaag de dag, net zoals vele mensen. Ze houden elkaar in de greep en versterken elkaar.
  De een gebruikt overfloat kunstmest, de ander propt zich vol met suikers die geen natuurlijke suikers zijn zoals glucosestroop en allerlei andere stropen die in praktisch alle fabrieksvoedsel wordt ingepropt.
  En nu krijgen de kinderen ook nog Obesitas-knowledge, want van de dingen die je today op school leert, wordt je wel misschien een goede werknemer (loonslaaf), maar beslist geen gelukkig mens. De fabrieksmens is al een tijdje in de maak. Ze zijn nu bezig met de finishing touch.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.