woensdag, november 29, 2023
HomeOnderwerpenMaatschappijSurinaamse Inheemsen: niet tekenen is vertragingstaktiek

Surinaamse Inheemsen: niet tekenen is vertragingstaktiek

-

PARAMARIBO, 19 aug – Inheemse leiders uit de districten Para en Wanica vrezen dat het proces ter erkenning van hun landrechten weer eens opzettelijk vertraagd wordt. Dat is zoals de leiders het recente incident met president Desiré Bouterse verklaren. Bouterse zou aanvankelijk een gezamenlijke verklaring met stappenplan ondertekenen. Het staatshoofd verscheen wel op de afgesproken tijd en plek, maar tekende niet. De leiders zijn bezorgd.

De bezorgdheid wordt geuit in een verklaring van de Organisatie van Samenwerkende Inheemse Dorpen Para & Wanica, OSIP. Bouterses verandering van gedachte wordt omschreven als ‘geheel onverwachts’. “Enerzijds kunnen we begrip hiervoor opbrengen. De Gezamenlijke Verklaring en het Stappenplan moeten gedragen worden en straks ook uitgevoerd worden door de gehele regering”, stelt OSIP.

Maar van een president mag wel worden aangenomen dat die vooraf weet wat mag en wat niet. OSIP stelt niet te ontkomen aan de indruk dat “we wederom aan het lijntje gehouden worden.” Het incident wordt dan ook gezien als de “zoveelste opzettelijke vertraging in het proces.” Verwacht wordt dat er alsnog ondertekend en uitgevoerd wordt. En dat ook nog op de meest korte termijn, “integraal en ongewijzigd.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

11 REACTIES
 1. Terecht, alleen oliedomme aanhangers wachten sinds 2010 op hetgeen was beloofd door de schurk president misdadiger. WO ka, oe wang beng stem didibri, ai go poeroe ka gi heri dong moro buriki volk.


  Maak melding

 2. Alleen die omstreden amnestiewet, was binnen ėėn week geregeld, maar grondrechten van notabene de eerste oorspronkelijke bewoners van dit land, worden niet serieus genomen, maar eerder vertrapt door deze misdadigers, die momenteel het land besturen.


  Maak melding

 3. de Indianen en bosnegers moeten DDB verbieden om zich voor piking ingie boi uit te geven. Deze man (DDB) is druk bezig de binnenlandbewoners te naaien. Mijn advies aan jullie: nooit meer stemmen op deze klootzak.


  Maak melding

 4. Bouterse heeft gelijk ! Geen reservaten in Suriname.

  In de USA zijn de indianen alleen maar slechter van geworden, ondanks de miljarden dollars subsidies van de federale overheid.


  Maak melding

 5. Bouterse heeft toch belangen (grond) in Para? Zijn de Indianen zo naïef te denken dat hij dat zomaaar gaat opgeven? Bovendien, de regering heeft toch de grote meerderheid? Dus waarom heeft die Indiaanse leider zich op de mouw laten spelden dat eerst iedereen in de regering het eens moet worden met elkaar?


  Maak melding

 6. -Het is de schuld van de Nederlanders waarom er nog niet getekend kan worden, omdat het dossier nog in Nederland ligt.

  Bouterse heeft vele gronden eigen gemaakt samen met zijn militairen vrienden en vandaag deze groep mensen aan een kant zetten.


  Maak melding

 7. jullie moeten een keer ophouden om anderen de schuld te geven..

  je bent immers nu 42 jaren onafhankelijk, dus je moet zelf je boontjes doppen en verder niet lullen..

  maar omdat jullie oer lui zijn,, kun je niks doen anderen beschuldigen voor alles wat niet goed gaat..

  begin alvast die goud mijn van i am gold , newmont te anexeren over te nemen, dan kun je zelf die goud exporteren en niet blijven lullen..
  geef die Amerikaan Canadees één miljard dollar en stuur ze weg, als jullie ballen hebben..

  neem die tent over, maar dan moet er gewerkt worden, zo ook die stuw meer alles zelf beheersen..

  en als je niet kan, houd dan je vieze bek dicht..


  Maak melding

 8. Jammer dat de Indianen zo in de maling genomen wordt. Wact ddb op een Cochise of een wounded knee voordat hij tekent?Hij heeft al eenderde van binnenlands Su uitgegeven aan concessies. Zijn de Indianen landen nog buiten de concessies? Zijn ze nog te geef?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES