woensdag, juni 19, 2024
HomeNieuws uit SurinamePALU: Nederland struikelblok ontwikkeling Suriname

PALU: Nederland struikelblok ontwikkeling Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 18 aug – Nederland dwarsboomt tot de huidge dag de ontwikkeling van Suriname. Dit zegt Jim Hok, voorzitter van de Progressieve Arbeiders’ & Landbouwers’ Unie, PALU. De bemoeienis van de voormalige kolonisator loopt dwars door alle belangrijke gebeurtenissen in Suriname. Dat is zo sinds de totstandkoming van de staatskundige onafhankelijkheid in 1975. “We moeten Nederland uit ons hoofd zetten”, zegt Hok.

Dat is het belangrijkste dat Suriname en de Surinamer staat te gebeuren. Het vastklampen aan Nederland en het koppelen van de eigen ontwikkeling aan Den Haag, zal alleen maar nog meer kosten. “We hebben geen vertrouwen in eigen kunnen”, zei Hok tijdens de herdenking van het veertigjarige bestaan van de PALU. Het heeft er zelfs veel van weg dat bepaalde Surinamers de klok terug willen zetten.

Het uitgangspunt is dan dat de Nederlanders teruggeroepen moeten worden. Alsof het pas dan goed zal gaan met Suriname. Maar de geschiedenis heeft bewezen dat ook Nederland niet in staat is Suriname te ontwikkelen. Bij de onafhankelijkheid zijn bedrijven achtergelaten die zo goed als failliet waren. Wat nu vooral nodig is, is een langetermijnvisie bij het politieke leiderschap. Juist dat ontbreekt.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

91 REACTIES
 1. Ik zeik nu weer in mijn broek van het lachen…

  Surinamers ZELF hebben het land volledig naar de kloten geholpen en dan anno 2017 nog steeds wijzen naar Nederland……

  Je moet maar durven….


  Maak melding
 2. Hok: “de geschiedenis heeft bewezen dat ook Nederland niet in staat is Suriname te ontwikkelen”

  Nu ben ik echt volledig incontinent van het lachen….


  Maak melding
 3. Dat Nederland van de kolonie Suriname af wilde op grond van geen kolonisator meer wilde daar kan ik in meegaan, ook dat Nederland ook schuldig is aan een aantal zaken die hij opsomt. Maar ik heb nog geen een duidelijke bewijs gezien dat de 15 anders denkenden die op,7, 8 december 1982 in opdracht van ddb standrechtelijk zijn geëxecuteerd.
  Nergens heb ik een bewijs gezien dat deze 15 slachtoffers, individualisten die nauwelijks met elkaar in contact stonden en elkaar goed kenden. Wat is de relatie van de militair Rambocus met vakbondsleider Cyriel Daal. Wat was het probleem van ddb met deze twee slachtoffers of de overige 13 slachtoffers? Andere van de slachtoffers waren gewoon met hun werk als advocaat bezig om bijvoorbeeld Rambocus bij te staan.
  Zo zou ik de bewering van Hok onderuit kunnen halen dat hij onzin uitkraait dat deze mensen bezig waren met een tegen coup en dat Nederland hierin een hand zou hebben om deze mensen te ondersteunen. Inclusief Derby kan je zien dat wat deze Hok beweert onzin is dat deze mensen met een coup bezig waren met ondersteuning van buiten.

  Waar deze personen zoals het hele Surinaamse Volk op dat moment mee bezig waren, is dat ze terug wilden naar een democratische rechtsstaat en opkomen dat ddb en de 16 coupplegers terug naar de kazerne moesten of gelet dat ze een daad hadden gedaan op 25 februari 1980 ze maar beter wat anders konden gaan doen, dan militair te zijn.

  Hok moet goed opletten wat hij beweert en laat hij met bewijs komen dat deze 15 slachtoffers, advocaten, journalisten, vakbondsmensen, militair een groep was. Laat hij dat bewijzen. Voor wat hij daar schrijft en beweert moeten de nabestaanden 15 december 1982 nagaan of ze niet een zaak tegen hem aanhangig makken.

  De paloeloe booykes is gewoon nada, notie, neks, negatief, nunca, niets, nihil, enz. Ze hebben nooit iets voor Suriname betekent en zullen dat ook nooit doen. Oude fossielen. zie hun Krofajaproject naar Noorwegen of Landbouwgebied, enz, Wat hebben ze gepresteerd.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 4. “We moeten Nederland uit ons hoofd zetten”, zegt Hok.
  Ook de taal, het rechtssysteem, het onderwijs alles en volg het voorbeeldig in jullie ogen dictatoriaal Zimbabwe op. Voer het Zimbabwaans systeem maar in want uit Afrika komen alle nietsnutter voort, van politici tot straat zwerver. Geef het voorbeeld en binnen vijf jaar zijn land en volk boven dat van Zimbabwe. Wat een zieke geesten in de banbakba politiek.


  Maak melding
 5. Correctie

  15 december 1982 moet zijn 8 december 1982

  Laat hij dat bewijzen. Voor wat hij daar schrijft en beweert moeten de nabestaanden 8 december 1982 nagaan of ze niet een zaak tegen hem aanhangig maken.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 6. Hok kletst uit zijn nek en hij weet dat. Ik vraag me af wie bereid is deze onzin te geloven ndp? Na 42 jaar nig steeds Nederland de schuld geven? Toen goud $1.900 opbracht heeft Nederland zeker het land bezet om daar inkomsten te halen? Die periode waarin onbelemmerd geroofd werd vergeten wij liever wanneer wij een zondebok gaan zoeken. Hok GO fu_c_k yourself.


  Maak melding
 7. In plaats van o.a. het eigen onvermogen om woorden om te zetten in daden is het super makkelijk om vanuit de hangmat Nederland (weer) te betichten van het tegenhouden van
  ’s lands ontwikkeling! Hok, ga je zitten schamen nono nono!


  Maak melding
 8. De leden van de Palù waren adviseurs voor het plegen van de december moorden.

  Jim hok moet eerst zijn naam veranderen in codjo. Daar stamt ie van af


  Maak melding
 9. ik ben benieuwd of er rectificatie gaat ontstaan , het boek uit de handel gehaald wordt en er schadevergoeding komt als zaken in dit boek niet kloppen en derden schade van vinden.

  Het wordt waarschijnlijk een warme droge tijd en hok zou er nu aan goed doen, zijn borsje maar flink na te maken.

  Een ieder die vindt dat hij/zij schade ondervindt van dit boek moet in actie komen, ook Nederland.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 10. Hoe oud is die snotneus, is hij al droog achter z’n oren, deze man weet van vore niet dat hij van achter in brand staat ga terug in je Hok Hok, en ga maar eens nadenken, wat je allemaal beweerd, je mag van Nederland beweren wat wil, maar hebben suriname niet bijna bankroet achter gelaten, Nederland moet terug geroepen worden, wij kennen z’n terugroep wet niet, maar even alle gek heus op een stokje, heeft deze de afgelopen 63 jaar in de bush geleeft, weet z’n moeder dat hij aan het buiten spelen is.
  Heeft deze man wel eens ergens gelezen hoeveel miljard Nederland in Suriname gestopt, niks mis mee dat waren we verplechtigd gezien de overeen komsten met de onafhankelijkheid
  NEDERLAND Zou een struikelblok zijn in de ontwikkeling van suriname, ga eens terug opzoeken wat er de afgelopen jaren fout is gegaan, in de vorige regeringen ook in bouta 1 en bouta 2,en als Hok dit gedaan heeft mag hij weer uit z’n Hok komen.
  Nederland heeft na 1982 zich nergens mee bemoeit, hebt je die miljoen al gehad van bouta, je laat je voor het karretje spannen


  Maak melding
 11. Lang geleden geweest, dat ik zo,n lulverhaal heb moeten aanhoren, al die tijd was het Hooghart, die met zijn complexen de kolonisator Nederland de schuld gaf van de crisis in het land, en nu komt Jim Hok uit zijn hok met de meest grootse onzin, die je maar kunt bedenken, hij kan beter met zijn Palu, de handen in eigen boezem steken, want sinds hij met landbouw partij samen met die criminele organisatie de Ndp in de jaren 80 aan de macht waren, is dit land afgegleden naar een niveau, wat het nu is, een corrupt land, waar corruptelingen het land dagelijks vernietigen, en de situatie in dit land uitzichloos blijft.


  Maak melding
 12. Palu was tegen het West Suriname plan. Wilden alles kleinschalig aanpakken zoals krofaja project. Nadat alles was vernietigd na de coup van 1980 wilt men West Suriname nu weer opstarten met Alcoa. Palu vond na de coup dat er iets schokkends moest gebeuren in Suriname omdat Surinamers verwesterd waren. De militairen waren hun gedroomde wapen om hun plan uit voeren. De domme militairen liepen in hun val en pleegden 8 december 1982. De rol van Palu in de Surinaamse geschiedenis moet nog geschreven worden.


  Maak melding
 13. Suriname heeft bij onafhankelijkheid 3.5 miljard gulden meegekregen, geen schulden, een prima infrastructuur en uitstekende gezondheidszorg. Daarnaast was het land steenrijk door bodemschatten als goud, olie en bauxiet.

  Door corruptie, dommigheid, luiheid en potverteren is Suriname in 40 jaar afgegleden naar een straatarme narcostaat onder leiding van Bouterse en zijn Paarse Roverbende.

  En dan durft deze Hok de vinger te wijzen naar Nederland????? Hij moet zich doodschamen en in de spiegel kijken. Maar dat schijnt best moeilijk te zijn voor Surinamers.

  Het is altijd de schuld van iemand anders.


  Maak melding
 14. Hok@
  We hadden nog een paar ijzers in het vuur, twee terroristen, sorry een beetje de aandacht maskeren, maar hoe zit dat eigen lijk
  Hebben ze al contact met hun advocaten, of moet ik dat opzoeken op de vertrouwde site van de regering


  Maak melding
 15. “PALU ZEGT;
  BEMOEIENIS NEDERLAND STAGNEERT ONTWIKKELING SURINAME.”

  PALU van de Scalians die ons totale MILIEU verzieken en PALU van het illegale (ongedekte) Miljarden-Gelddrukkers-kabinet legt SCHULD van Faillissement bij Nederland ???

  Ook vertelt PALU het sprookje dat de op 8 dec gemartelde en vermoorde Sranan-Helden, bezig waren met een COUP !
  TJA, ook een manier om te trachten de PALU-VERDACHTEN in het 8 december-proces te HELPEN !

  Maaarrrrrrrrrrrr, KRIJGSRAAD NO LAW, SLUIT DEZE MASSAMOORDENAARS LANG OP !

  PS : PALU, uw zogenaamde bewijzen voor coup hadden al lang bij de KRIJGSRAAD MOETEN LIGGEN !
  Volgens PALU was Nederland de Legerleider in Sranan en heeft Nederland GEMARTELD en de MASSAMOORD uitgevoerd, niet MUITENDE SRANAN MILITAIREN !!
  ZOVEELSTE POGING SRANAN GESCHIEDENIS TE VERVALSEN !

  MA SRANAN VOLK NO E SRIBI !

  PALU, WIE HEEFT DE DODENLIJST GEMAAKT VOOR DE 8 DEC MASSAMOORD ?
  WELKE PALU-LEDEN HEBBEN HIEROVER VERGADERD en MEEBESLIST ????

  PS : Lange termijn-visie NDP en PALU is alle gelden, reserves, goud en deviezen doen VERDAMPEN en daarna in het geheim enkele MILJARDEN aan Ongedekte bankbiljetten drukken en uitgeven !

  Tjaaah Jimmy, NEDERLAND heeft Ongedekt geld gedrukt en NEDERLAND heeft de SRD meerdere malen GEDEVALUEERD !

  Bovendien koopt Nederland onbruikbare Schoolboeken voor de Surinaamse scholen, Nederland heeft het Volk 17.666 Volkswoningen beloofd, Nederland koopt Aggregaten voor ESB voor tweemaal de prijs, Nederland koopt drie bruggen voor Sranan voor driemaal de prijs, Nederland koopt een 2e hands asfaltplant voor 1,5 x de werkelijke prijs, Nederland heeft het Sneltreinproject Paramaribo — Onverwacht, nog niet afgeleverd !

  Oja, Nederland heeft een failliete Cassavemeelfabriek achtergelaten in Sranan !!!!!

  Masra HOK, go sribi baka ini yu PALU-amaka !!!!!


  Maak melding
 16. Het zou beter zijn als meneer Hok een boek schreef over collectief falen .Wie kwamen naar Nederland in jaren 60.?
  De Surinaamse politici liepen Den Haag plat en niet het gewone volk. Suriname heeft toegestaan dat Nederland een kapotte plantage achterliet .Na 42 kan je niet komen zeggen dat het de schuld is van Nederland ..Gewoon de handen uit de mouwen steken en ophouden met vingertje wijzen. Palu niet praten ,maar daden laten zien.


  Maak melding
 17. NDP blijjjjjjjjjj!!!! wa ha haaaaa!! Hok kruip nu gelijk in je HOKKKI en dan zal je daargind balken als HO KI Ho kie HHHHHHHO KIEEEEEEE

  EZEL dat je bent!! ezel heeft 5 poten! je moet goed ernaar kijken, normaal 4 en zoals elke dag 12.00 uur s’middags wordt, gaat hij balken. en de 5e poot is recht. goed kijken onder de buik en dat is de 5e poot en dat ben jij!! LUL!!!!


  Maak melding
 18. Kluivert en Davids zijn al bezig voor Suriname de handelsbetrekkingen met Zimbabwe te intensiveren.

  Alleen werkt 1 ding niet mee. Er is een bepaald soort volk wat nooit samen zal gaan met duurzaam ontwikkeling. Dat zeg ik niet maar de statistieken en feiten overal op de wereld.


  Maak melding
 19. Palu heeft sedert de jaren 80 Suriname in haar ontwikkeling tegengewerkt.
  Dus Hok let op je woorden want ik heb persoonlijk deze periode van jullie meegemaakt.
  Jullie waren de dobbers waarop het schip van Bouterse en consorten dreef.
  Ja zelfs Stichting machinale Landbouw te Wageningen hebben jullie de das omgedaan.


  Maak melding
 20. Volgens mij is deze man een oud-leerling van DDB met zijn “a no mi syndroom”. Jullie wilden na de onafhankelijkheid niet gaan brainstormen, want als je dat gedaan had dan was je zeker achtergekomen dat er heel veel in Suriname moest veranderen. Voorbeelden: De hele Surinaamse wetgeving was gebaseerd op een koloniale wetgeving. Dit had Suriname direct moeten veranderen. Vergeet niet dat de heer Proeve ooit veroordeeld is geworden op grond van een deviezenwet uit 1948. Kijk maar naar de deviezenwetgeving van Nederland. Helemaal open waardoor de economie geen last van ondervindt. In Surname is het monetair verkeer geheel gesloten. Het heel economisch stelsel klopt niet. Zelfs exporteren lukt niet al te best, terwijl we kennis en kunde in huis hebben om dit goed te ordenen en te veranderen. De hele belastingwetgeving van Suriname voldoet niet en Suriname doet geen moer om dit te veranderen. We hebben geen belastingverdragen met andere landen. De wet inkomstenbelasting deugt van geen kanten, geen investeringswetten om investeerders naar Suriname te lokken. geen goede ambassadeurs in het buitenland om Suriname te “verkopen” aan buitenlandse investeerders. Het kiesstelsel van Suriname raakt kant nog wal. In Sipaliwini met slechts 10.000 stemgerechtigden kan je 7 zetels halen, terwijl je in Paramaribo 15.000 stemmen nodig hebt voor 1 zetel. Kortom, wij hebben ongewijzigd een voor Suriname foutief stelsel onverkort van Nederland overgenomen en we hebben er niets aan gedaan om dit te veranderen. Ook onze regering met een misdadiger aan het roer is zeer onbetrouwbaar. Schuld van Nederland ? Kom nou dit is de schuld van Suriname. Jullie hebben een koloniaal stelsel overgenomen en denken dat jullie daarmede een tweede Dubai kunnen bewerkstelligen. Ga eerst nadenken hoe jullie dit land kunnen ontwikkelen zonder steun van Nederland anders moet je de hele onafhankelijkheid van Suriname terugdraaien.


  Maak melding
 21. @@Srafu, je hebt groot gelijk.

  PALU:::ze hebben hun lessen goed geleerd bij Bouterse om steeds de schuld te geven aan anderen.

  Ik zou graag op papier willen lezen hoe Nederland na de onafhankelijkheid en tot heden Suriname heeft gedwarsboomd en waarom Suriname niet vooruit is gegaan.

  Er staat geschreven:::::::::Wat nu vooral nodig is, is een langetermijnvisie bij het politieke leiderschap. Juist dat ontbreekt.
  Als Jim werkelijk eerlijk is tegen zich zelfs dan zal hij ook moeten weten dat de heer Santhoki met een langer termijn visie met Bouterse heeft gesproken en niemand heeft aandacht hieraan geschonken, waarom???,omdat men vond dat de heer Santhoki met de eer zou strijken.

  De partij NDP heeft GEEN langer termijn visie en Jim weet ook hoe en wat Bouterse met de staatsmiddelen heeft gedaan.
  Nu de schuld in de schoenen schuiven van Nederland!!! Dit is echt laf van een man die zich Surinamer noemt.

  Jim wat heb je al die jaren betekent voor Coronie?????je weet zelfs ook hoeveel keren er betaalt is om dijken op te zetten.
  Deze laffe Surinamers mogen stikken in hun eigen braaksels.


  Maak melding
 22. Jim Hok weet waarover hij spreekt.De bemoeienis van Nederland met de binnenlandse aangelegenheden van Suriname heeft nooit opgehouden. Zowel bij de eerste verkiezingszege als de tweede verkiezingszege van president Bouterse heeft Nederland stamadviezen gegeven aan het volk van Suriname.

  Ook bij de onafhankelijkheid van Suriname hebben de Nederlanders bijna failliete bedrijven in Suriname achtergelaten. Een duidelijk voorbeeld is de stichting Machinale Landbouw in Wageningen geweest. Ook het bedrijf Biliton had haar glorietijd achter de rug toen zij Suriname verlieten. Het is alleen jammer dat bepaalde Surinaamse figuren dit niet willen inzien omdat zij ook niet de capaciteiten hiervoor hebben. Ze zijn gebrainwasht door de Hollanders, hun wil is door de Hollanders gebroken waardoor ze niet kritisch kunnen denken en analyseren. Wij hebben vaak kritiek op de regeringen van Suriname maar de moeder van alle kwaad in Suriname is Nederland geweest.

  Ik weet dat mijn kritiek reacties van redie moesoes gaat losmaken. Ik zal me van deze kritieken van deze lichtgewicht figuren niets aantrekken.Nooit…….! Ze mogen blij zijn dat ik een goede baan heb en dat ik veel belasting moet betalen waardoor hun bijstandsuitkering gegarandeerd is.


  Maak melding
 23. Hok is volkomen gestoord en niet van deze wereld.
  Onbegrijpelijk dat hij een podium krijgt voor deze onzin en schandalige leugens.
  Een aaneenrijging van heel doorzichtige leugens en onbewezen onzin.


  Maak melding
 24. @ RobG

  1>>> Jim Hok heeft absoluut geen idee waarover hij het heeft. Hij is een gefrustreerde marginale ex trekpop van Bouterse. Ik heb hem in Oktober 2011 gesproken en was echt niet onder de indruk.
  2 >>> De verkiezingen van 2010 waren geen winst maar zijn gekocht na verraad bij het kiezen van de voorzitter van de DNA.
  3 >>> De verkiezingen 2015 zijn gewonnen echter op een meer dan dubieuze wijze door vlak voor de verkiezingen een failliet land allerlei consumptieve wetten te maken, duizenden ambtenaren in vooral het binnenland aan te nemen, rare streken uit te halen bij de stemmen telling. Desondanks haalde de NDP maar 5% meer stemmen die in het kiesstelsel voor een meerderheid zorgen.
  4 >>> Biliton was bij de fusie de senior partner (58%) in BNP Biliton en is nog steeds een van de grootste mijnbouw ondernemingen terwereld. U kijkt met een duidelijk zeer gekleurd beeld naar de wereld en vooral zonder de feiten te checken.

  Niet de critici zijn gebrainwashd maar u ben duidelijk heel bevooroordeeld in uw teksten die zelden op feiten gebaseerd zijn maar op droomdenken.


  Maak melding
 25. Hok ga maar liever slapen als u niet iets goed te zeggen hebt
  Regeringen van die paarse kant hebben su volledig naar de afgrond gebracht!
  Bouta is militair geweest en hoort in het bos thuis!
  En zo iem is pres geworden!
  Ik schaam me diep!
  Wat verwacht je van su dan?
  Dubai volgens die andere idioot misikaba?
  Wel springen jullie paarse ratten over bosjebrug!
  Dan is su tenminate verlost van armoede!


  Maak melding
 26. Deze man is rijp voor de inrichting. Bij voorbaat goed dat NL hulp heeft stopgezet in 2010. Laat misibaka geld zoeken bij zijn vrienden in haiti en zimbabwe. Ze zullen helpen


  Maak melding
 27. Hok je bent een mpp sakka sakka lagie oema dagoe, jij en en je redi dotie kompanen hebben allemaal in Nederland gestudeerd, waar in NL hebben jullie corruptie geleerd? Suriname is al bijna 40 jaren onafhankelijk en blijven schelden. Ga je moeder schelden dat ze geen abortus heeft gehad om de wereld van een idioot als jou te besparen.


  Maak melding
 28. Misschien heeft mijnheer Hok wel gelijk en moet Nederland zich niet meer niet meer druk maken over Suriname, hoewel ik niet de indruk heb dat Nederland zich nog veel bemoeid met Suriname. Misschien is het probleem al die ex-Surinamers in Nederland die de Surinamers in Suriname laten zien hoe het ook zou kunnen zijn. Dat kan je als incompetente regering natuurlijk niet gebruiken.

  Nederland moet de ambassade in Suriname dus maar opheffen en verplaatsen naar Guyana. De Nederlandse ambassadeur is toch niet welkom, dus waarom dan nog een ambassade?
  Guyana was tenslotte vroeger ook van Nederland.
  In de hoofdstad Georgetown, eens Stabroek geheten, kom je nog steeds een aantal wijken met Nederlandse namen tegen, net zoals in New York.

  Guyana is een arm land waar ook niemand belangstelling voor heeft, dus die zullen waarschijnlijk de Nederlanders graag verwelkomen. Nederland kan daar een mooie vriendschappelijke relatie mee ontwikkelen en ontwikkelingshulp geven zonder het Surinaamse gezeur en de last van het verleden waar men maar niet overheen kan stappen.

  Surinamers die een visum voor Nederland willen die moeten dat voortaan maar in Georgetown gaan halen. Bovendien, Frans-Guyana, Brazilië, Cuba, Venezuela en Miami zijn toch ook hele leuke plaatsen om naar op vakantie te gaan? Als men daar nog geld voor heeft natuurlijk. Wat moet men dus in dat akelige racistische Nederland?

  Tenslotte adviseer ik Suriname om het Nederlands af te schaffen en te vervangen door Engels. Dan kunnen de Surinamers straks de Nederlandse berichten niet meer lezen. In Noord-Korea werkt dat ook heel goed.


  Maak melding
 29. De Britten hebben ook een heleboel koloniën gehad, en die doen het beter dan Suriname. Waarom?
  Groot voorbeeld India na 70 jaren onafhankelijkheid, etc, etc etc,


  Maak melding
 30. Nederland Is niet het struikelblok. Suriname zelf is het struikelblok. En daarmee bedoel ik de bestuurders.
  Suriname is onafhankelijk en geen klein kind meer. Het is gewoon onkunde van de bestuurders om het land te besturen. Dat komt omdat eigen gewin voorop staat boven landsbelang of een droom/ visie om iets moois te maken van je land. Corruptie komt in elk land voor. Het verschil tussen zogenaamd ontwikkelde westerse landen en ontwikkelingslanden zit hem daarin dat ondanks corruptie in die rijke landen het dagelijkse leven, de economie gewoon goed draait. Hoe komt dat? Omdat men eerst ervoor gezorgd heeft dat er een goede basis tot stand gebracht is met goede structuren. Dit komt doordat een groot gedeelte van de grondleggers/ bestuurders voldoende discipline hadden en ook dromen/ visie, vaderlandsliefde om iets neer te zetten. Ondanks dat er ook aan hun eigen portomonne gedacht werd. DIt aspekt ontbreekt totaal in Suriname. Het zijn hyena’s die niet over een lange termijn heen kunnen kijken en zodra men aan de macht is, geilt men op alle schatten waar men toegang toe heeft. Totaal het belang van het land vergetende. Waar is dan die vaderlandsliefde, de visie etc gebleven? Als sneeuw voor de zon verdwenen!!!!
  Daar komt nog bij dat de bestuurders ook moeten erkennen dat ze de capaciteiten missen om op nivo te besturen. Vandaar dat Suriname zo lang in dit onderontwikkeld stadium blijft steken. Kijk naar indonesie. Die heeft op een gegen moment tegen Nederland gezegd: “Bekijk het maar met je bemoeienis, sodemieter op, we doen het zelf wel!!!” En het gaat goed daar. In indonesie zal heus ook corruptie voorkomen en toch gaat het de goede kant op daar. De corruptie( meteen al in het beginstadium zodra iemand in een machtspositie komt), gebrek aan zelfdiscipline, onkunde om te besturen breekt SU op. In die 42 jaar had er echt veel meer bereikt kunnen worden!!!
  In plaats van de hele tijd te mokken, is het beter voor het land als men toenadering zoekt tot buitenlandse know how, begeleiding etc om een begin te maken in de juiste richting.
  Het is beter om goed te kopiëren dan slecht uit te vinden. Kijk maar naar China. Bevolkingsaantal heeft er verder niets mee te maken. Kijk maar naar Dubai, singapore etc.
  De surinamers moeten het minderwaardigheidscomplex( we kunnen het niet, anderen doen het altijd beter) van zich afgooien. Nee, wat anderen kunnen, kunnen wij ook!! Desnoods kijken we het gewoon van ze af en huren we hun experts in!


  Maak melding
 31. Nederland bemoeit zich geheel niet met Suriname. Hoe zou dat kunnen.

  Venetiaan was beslist geen vriend van Nederland.
  Wijdenbosch en Bouterse verketteren Koloniaal Nederland sinds jaar en dag.
  De Ambassadeur is al sinds 2010 gemarginaliseerd.

  Op prive vlak zijn er verbindingen. Dat is geen bemoeienis van NEDERLAND.

  Bouterse had moeten waarmaken wat hij belooft heeft Dubai en Singapore moeten na doen en hard werken om de kansen te benutten.

  Let wel ik was in Dubai in 1980, er woonden toen nog geen 300.000 mensen nu bijna 3.000.000. Nederlanders (mijn collega’s) bouwden er toen aan de toekomst van Dubai (Mina Jebel Ali) met even veel energie als aan het West Suriname project.

  Ook de verwijzing naar Singapore is interessant want Singapore is het resultaat van een coöperatie tussen haar eerste president Lee Kuan Yew en Nederlander Albert Winsemius.

  Suriname verwisseld Nederlanders met Nederland. Suriname is voor Nederland niet interessant anders dan een Historische verbinding en de afhandeling van een Koloniaal verleden.
  Ook voor Nederlanders is Suriname niet interessant want je krijgt er alleen hoofdpijn van als je alle beschuldigingen waar men persoonlijk part nog deel heeft beziet dan blijf je wel uit de buurt.

  De huidige regering levert Suriname uit aan Loan Sharks en landen als China en India en Multinationals als Alcoa, Newmont, IAMgold en de offshore olie exploratie ondernemingen.


  Maak melding
 32. met een ding mogen wij allemaal eens zijn met Nederland. dat deze onze voorouders heeft geïmporteerd uit verschillende delen van de wereld. om als slaaf/contractarbeider te dienen in elk geval niet om een menswaardig leven te lijden! zo perfect waren de holbewoners weer niet. alle oorspronkelijke namen van de slaven/contractarbeider zijn door de slavendrijvers vervals en nummers geworden. personen met principes/moraal die wel een beetje respect zouden kunnen opbrengen voor onze voorouders zouden anders moeten kraaien.


  Maak melding
 33. Hok, ik zou graag willen hebben dat Nederland nu echt WEER gaat bemoeien met het volgende:::::::

  =landingsrechten intrekken
  =geen dozen en geld via Nederland meer versturen naar Suriname
  =de telefoonkosten heel erg duur maken om te bellen naar Suriname
  =alle Nederlanders ook de SuriNeds in Suriname laten vertrekken richting Nederland of naar een ander land, en alle zaken van deze groep in Sur stopzetten.
  =alle Surinaamse illegalen het land Nederland eruit schoppen om bij Hok in te gaan wonen.

  Hok, ik denk dat je letterlijk spijt van zult hebben dat je zelfs zou verhuizen uit eigen land waarvan je zogenaamd heel erg veel van houd.

  ==Ga naar Bouterse kijken die een Nederlandse paspoort had toen hij een ordinaire staatsgreep heeft gepleegd in Suriname.


  Maak melding
 34. @@RobG, als ik een bedrijf in Guyana zou hebben dan is het MIJN bedrijf dan mag ik doen en laten wat ik ermee wil hebben.
  Het is de taak van de overheid om mensen goed te scholen om bedrijven over te nemen zodat er goed onderhandeld kan worden.

  Zie het onderwijs van Suriname hoe bar slecht het is. Wat denk je zelfs van de mentaliteit in Suriname???

  Neem maar een voorbeeld hoe Bouterse en co zogenaamd onderhandelen met grote bedrijven.
  Zie ook de doksenclub waar Trinidad Suriname tegen houd zodat er GEEN doksen naar Trinidad mogen gaan voor de verkoop.
  Zie ook het Tigri-gebied!! Morgen zullen zij weer roepen dat het de schuld van de ander is.

  Hoe daadkrachtig is Suriname???? Ik zou Hok vragen zich daarmee bezig te gaan houden en geen vrienden te spelen met mensen.


  Maak melding
 35. Maar wat doe jij nog in Holland, ik hoop niet dat je kinderen hebt want dat zou erg zíjn als díe hier jou onzin zouden geloven en als vader zouden opvolgen.Door Hollanders kan jij nu werken en voor je famillie zorgen. Ik heb altijd gezegd dat je een erg laag mens bent doe geen moer waard is. Dat jij jezelf Surinamer noemt is een belediging voor Suriname. Wat jij hier doet op WTK is wanhopig proberen nog recht te lullen wat krom is. Jij bent net zo achterbaks als de Turken die geboren zijn in Holland en stemmen op die dictator in turkeye.


  Maak melding
 36. @@RobG, je schrijft ::::::Ze zijn gebrainwasht door de Hollanders, hun wil is door de Hollanders gebroken waardoor ze niet kritisch kunnen denken en analyseren.

  Vandaag zijn de Surinamers gebrainwasht door Bouterse waardoor zij niet goed kunnen denken dat deze Bouterse moord heeft gepleegd en dat hij GEEN goed voorbeeld is voor land en volk.
  Zie nu die ellende in Suriname door een man die internationaal slecht staat aangeschreven dat zelf verschillende Caricom landen hem liever zien gaan.

  We leven nu in het jaar 2017 en niet meer in het verleden waar velen als Hok nog steeds met het verleden rondloopt in plaats om in het nu te gaan denken.


  Maak melding
 37. Mensen als Jim Hok zijn een struikelblok voor ontwikkeling in Suriname.

  Jim Hok weet niet beter, kan niet beter maar wilt wel de baas spelen en zoekt daarom een zondebok.

  Een volwassen iemand durft zijn eigen verantwoording te dragen. Dat is Jim Hok in ieder geval dus niet.


  Maak melding
 38. Jim Hok heeft gelijk. Maar wat hij zegt is achterhaald, want Suriname heeft al lang geen nauwe banden meer met Den Haag. Dus waarom zegt hij zoiets en dan juist nu? Nu KPMG vertrekt?
  Suriname moet zich economisch en wetenschappleijk laten leiden door Brazilië. Dit land kan heel veel betekenen voor Suriname. Maar wel oppassen voor de zeer gierige grrotgrondbezitters van daar. Die mensen al het bos kapot en vermoorden de Indianen.


  Maak melding
 39. En deze ONZIN verkondigt JIMMY HOK, na meedoen in

  kabinet-Bouta-1-Miljarden-Ongedekte-Geldrukkkers-en-

  Amnestie-Prul-wet , met DAARNA NOG ZEVEN JAAR

  BOUTA 2-kabinet-WANBELEID en Virtueel-Dubai !!

  PS : De 17.666 paarse Volkswoningen zijn Onderweg en

  Paars DUBAI is binnen handbereik !!!!!


  Maak melding
 40. Jim Hok sorry maar het zal Nederland een worst wezen. Nederland is blij dat ze van Suriname af zijn. Het is erg makkelijk om met een vinger naar een ander land te wijzen, maar diezelfde vinger wijst naar ons toe. Onafhankelijkheid wil zeggen je eigen broek ophouden en je eigen boontjes doppen. En niet steeds met een vinger wijzen naar een land van wie je allang niet meer afhankelijk bent. Een cursus algemene ontwikkeling zou voor Jim van toepassing zijn. Weten waarover je praat met volle overtuiging moet wel op waarheid berusten.


  Maak melding
 41. Opa taki als Nederland geen Cinezen, Javaven en Hindoestanen als contractarbeiders had binnengehaald, het land Surhaiti zou zijn geworden, met die oerdomme luie elkaar tegenwerkende Afrikanen. Loekoe leki an Afrika dong sma stem tapoe soso dictator sa goedoe, deng pina no ka, sreef sani e gebeure dja, ndp dongsma na 70@ afrikaanse roots na deng broedeo, soso roof, lee, naai lesi en sribi. Oma taki alla ndpsma na misdadig van aard vol roofzucht.


  Maak melding
 42. Je mag zeggen wat je wil maar op één punt heeft Hok degelijk gelijk. Nederland heeft Suriname failliet overgedragen.

  Maar er is gerechtigheid. Europa heeft de derde wereldlanden uit geroofd. Kijk maar op Wikipedia het aantal landen die gekoloniseerd was door de Europeanen.

  Maar nu betalen ze dubbel terug. Alle asielzoekers komen nu naar Europa om te verrekenen. Bijna 90% van de asielzoekers zijn economische vluchtelingen.


  Maak melding
 43. Wan Pipel@
  Hadden jullie de helft van het karakter van die koloniale, dan had het wel goed gekomen Bla Bla, je leeft nog steeds 150 jaar geleden, vereffening???? Jij bent een selectieve historische onbenul


  Maak melding
 44. Hok heeft op geen enkel punt gelijk.Nederland heeft Suriname niet failliet overgedragen. Hoe zit het dan met de miljarden aan ontwikkelingshulp die Nederland aan Suriname al die jaren heeft gegeven? Wat is daarmee gedaan? Wij als volk hebben niets van terug gezien. Is het dan Bosjes Brug waar mensen uit wanhoop van af springen? Nederland is ons niets verplicht. Wij moeten het zelf doen. Het komt nu al over als grootdoenerij maar niets zelf kunnen en steeds met de vingers naar een andere wijzen.


  Maak melding
 45. hallo jum,,hok

  ik dacht dat je na 40 jaren zelfstandig genoeg bent om zelf beslissingen te nemen.

  je hebt toch genoeg verstand..

  je hebt immers in Holland gestudeerd.

  ,, of moet leven lang anderen de schuld geven..


  Maak melding
 46. Opa Desi zegt : mensen laat u niet gek maken door de Hollanders, ik heb een zwaar Faillissement voor u bereikt !

  Binnenkort gaat Ons PAARSE Sranan, LENINGEN exporteren om valuta binnen te halen !!

  Er zit namelijk een klad in Onze Winstgevende DOORVOERHANDEL, de scanners in Europa en de USA zijn heel effectief geworden !

  PS : Indien het monnie-tekort voortduurt zullen wij niet aarzelen om s’nachts wederom MILJARDEN aan Ongedekte Bankbiljetten te drukken en uit te geven !
  (Jimmy HOK solliciteert om ons daarbij weer behulpzaam te kunnen zijn !)

  NEKS NO FOUT !


  Maak melding
 47. @REVO-Singh, YOU LIVE IN A PURPLE FATA MOGANA !

  That is why you dont see the PURPLE SLAVERY in

  SURINAM !

  PS : Een Paars Faillissement is GEEN REVOLUTIE !

  PAARSE Massamoorden van 8 December en van Moiwana

  zijn GEEN REVOLUTIE , het zijn zeer ernstige

  mensenrechtenschendingen, gepleegd door Paarse bendes

  tegen Ongewapende en Onschuldige staatsburgers !


  Maak melding
 48. Het grootste struikelblok in de ontwikkeling van Suriname zijn figuren als Jim Hok, figuren die steeds met de vinger naar anderen wijzen i.p.v. in de spiegel kijken en totaal geen kritiek van anderen verdragen ook al is het nog zo opbouwend. Bouterse himzelf is daar het beste voorbeld van , die wil zelfs de sociale media monddood maken


  Maak melding
 49. Wie de witte man met blauwe ogen, dus de ‘ captains van de politiek en business ‘ zijn vertrouwen schenkt tekent een doodvonnis. De witte man heeft bij voorbaat al vijf stappen verder nagedacht hoe hij jou klein zal krijgen. De geschiedenis is het bewijs.


  Maak melding
 50. @Robje-de-Desi-huisslaaf, en jouw NIET-WITTE slavenbaas maakt ons Land Failliet en laat alle geld, deviezen, reserves en baar goud, VERDAMPEN !

  Wat voor kleur hebben de ogen van deze Zeeuws-Paarse Slavenbaas ??????????????

  A DONG DI YU DONG !!!

  WEG MET DE PAARSE SLAVERNIJ INI SRANAN !

  PS : INTERPOL E WAKTI OPA DESI !

  De EXPORTEN naar ZWITSERLAND ZIJN Gestegen,

  BAJA !!!


  Maak melding
 51. Wat een onzin verkondigt PALU weer. Altijd maar wijzen naar het buitenland als schuldige. Bouterse en consorten hebben er ook een handje van. De mentaliteit van de Surinamer deugt niet. Wel een goed leven willen hebben, maar niet hard willen werken. NDP staat niet voor niets voor Njang Dringi Prisiri. Geen wonder dat de NDP zoveel aanhang heeft onder de luie Surinamers. En trouwens, de PALU leiders van het eerste uur die de coupplegers in de beginjaren van de dictatuur hebben gesteund, zijn nu allemaal multimiljonair. De huidige waarschijnlijk ook. Communisme en socialisme prediken, maar stiekem en soms zelfs openlijk de zakken vullen. Mie n’e saar deng, stelletje leeghoofden en luilakken!.


  Maak melding
 52. @RobG,
  Dus een witte man met blauwe ogen is in jou ogen iemand die geschonken vertrouwen afstraft met de dood???????? Beetje racistische stelling maar ach waarom zou jij niet mogen discrimineren???? En jij woont in Nederland???? dan zit je helemaal omringd door die witte mannen met blauwe ogen. Vlucht man !!! probeer ook vijf stappen vooruit te denken om te ontsnappen aan deze enge witte mannen met blauwe ogen die jou omringen. Of ben jij niet zo’n meester in het vijf stappen vooruit denken???? denk je misschien twintig stappen vooruit maar raak je daar door in de war??? tjonge jonge zeg wat een vreselijke wereld waarin jij leeft . I pity you man.


  Maak melding
 53. De groep mensen die het echt hadden kunnen maken zijn abrupt gestopt in december 1982 . Tja sindsdien hebben de Hollanders het gedaan, maar wiens belang heeft het tot nu toe iets opgeleverd. Uitverkoop en verkwanselen van enige waarde voor direct eigen belang


  Maak melding
 54. Nicolaas, jij snapt de strekking van mijn verhaal maar een klein beetje. Ik wil aangeven dat hij je politiek en economisch dood maakt. Je zal alleen naar zijn pijpen moeten dansen. Dat de ‘ witman ‘ vijf stappen vooruit kan denken komt door zijn kennis en inzichten. Trouwens niet allemaal kunnen dat hoor.Ik heb het over de ‘ captains ‘.


  Maak melding
 55. RobG , daarin bevestig je dus dat die witte mannen net even wat slimmer zijn dan jou en de jouwen, dan heb je dus minder geleerd dan jij je hier wel voordoet, mafkees


  Maak melding
 56. Ach zo RobG is dus eigenlijk een profeet die voor de eigen paarse parochie preekt, ja wat voor een realistische kijk op het surinaamse wel en wee kun je dan ook van hem verwachten


  Maak melding
 57. Hok en andere mormels horen opgepakt te worden en in rijpere jeugd voor hun leven te worden opgesloten.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 58. juist na de onafhankelijkheid zijn we naar de klote gegaan. en nu wil deze regering klampen aan landen als cuba nicaragua libie en misschien ook noord korea enz. NOT MY FUCKING PRESIDENT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES