zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenEconomieExportinkomsten Suriname weer hoger dan importen

Exportinkomsten Suriname weer hoger dan importen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 18 aug – Suriname verdient weer meer dan het uitgeeft. Volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek, ABS, zijn de inkomsten gestegen. Het verschil tussen export en import is ongeveer zestig miljoen dollar. Het is wat president Desiré Bouterse omschreven heeft als ‘langzaam kruipen uit het dal’. Sinds de historische inkrimping van de economie met tien procent in 2015, is het de eerste keer dat de inkomsten de uitgaven overstijgen.

In 2015 vertoonde de handelsbalans van Suriname voor het eerst in tien jaar een negatieve ontwikkeling. De importen bedroegen toen ongeveer negentig miljoen dollar meer dan de exporten. Kennelijk is onder druk van de economische neergang ook minder ingevoerd de laatste jaren. Volgens het ABS is in 2016 iets meer dan een miljard dollar aan goederen binnen gebracht. In de twee voorgaande jaren, 2014 en 2015, werd bijna tweemaal zoveel aan producten ingevoerd.

De positieve ontwikkeling heeft zich voortgezet in 2017. Tot nog toe is ruim zeventig miljoen meer verdiend aan ex porten dan dat er is uitgegeven aan importen. Het meeste geld wordt verdiend aan de uitvoer van grondstoffen, vooral goud en aardolie. Deze producten leverden de afgelopen jaren tot wel een miljard dollar aan exporten op. Bij de importen is een zware terugval te merken wat betreft voertuigen. Aan vooral auto’s werd in 2014 en 2015 bijna tweehonderd dollar per jaar uitgegeven. Vorig jaar is nog maar tachtig miljoen besteed.

opening
Fernandes Express
BODO Party

30 REACTIES
 1. Het positieve resultaat is dus te danken aan de gedaalde import. Het is niet helemaal zoals gewenst, maar men zet in ieder geval de tering naar de nering.


  Maak melding
 2. er zijn een heleboel mensen, bedrijven die dol graag willen investeren, dan wel terug keren naar sme, maar niet onder dit regime..

  de meeste wachten af, dan wel pauzeren wat er komende is..

  dat is natuurlijk heel jammer, want de tijd loopt door de leef tijd gaat ook door de jongeren die zien het niet zitten, dus gaan ze weg naar het buitenland om hun heil al daar te zoeken..

  duidelijk bewijs is nu de uitstroom die voor al naar het Caraïbisch gebied vertrekt..

  wat over blijft, zijn de waka mangs de niets nuttiger een grote groep die in de hangmat liggen of met de vogel kooi blijft rond lopen..

  wat dacht je zelf van de aller grootste groep, die bij lanti op de loon lijst staan en er niks voor betekenen maar wel elke maand vangen..


  Maak melding
 3. Het overschot vertrekt weer als aflossing en rente.
  Zo mag Newmont haar investeringen in 4 – 5 jaar afschrijven/ aflossen.

  Wat blijft er over om iets mee te ondernemen. Heel weinig.

  Weer duidelijk een regering die huid al verkoopt voor dat het geweer gekocht is om de beer te schieten.


  Maak melding
 4. ik mag op geen enkel moment aanstoot nemen van wat er allemaal hier naar voren wordt gebracht. ik reageert op wat dit net publiceert en dan houdt het op. wat anderen schrijft heb ik alle respect voor. uiteindelijk is het de persoon zijn of haar mening. men moet het ook kunnen opbrengen, dat van de ander gerespecteerd dient te worden. zo simpel is dit. de wetenschap leert ons dat dit soort van handelen zeker gezien mag worden als een teken van zwakte.

  een regering dat zijn volk niet stimuleert of hoop geeft op de toekomst is gedoemd te mislukken
  wat de President zegt heb alle waardering voor, wat hij in het verleden gedaan heeft of niet, dat is punt twee!
  weet één ding, dat hij onze President is.
  HET VOLK HEEFT GEKOZEN EN DE WIL VAN EEN VOLK IS DE WIL VAN GOD!!!!!!!!!!!


  Maak melding
 5. De miljardenleningen in het buitenland hebben ze ongetwijfeld meegerekend. We kennen de creatieve boekhouding van her paarse dievengilde inmiddels wel.


  Maak melding
 6. @ Misterbojo Hopelijk is uw reactie IRONIE.

  @ Glen. Een Zwaluw maakt nog geen zomer. Er is niets om trots op te zijn. Het vermeende succes is het gevolg van de algehele verarming van de bevolking die geen geimporteerde producten meer kunnen kopen. Ook kan dit succes toegeschreven worden aan het gegeven dat de investeringsprojecten van Staatsolie en Newmont minder hoeven te importeren.

  Niets is het gevolg van actief handelen van de regering Bouterse.
  Bouterse hoopte op de meer inkomsten vanuit Newmont. Alleen komt daar van voorlopig weinig terecht in Suriname omdat Newmont in 5 jaar de investeringen gaat afschrijven en Staatsolie tientallen miljoenen USD moet gaan betalen voor de rente.

  Alle extra dollars die binnen komen en overblijven worden niet via import weer geëxporteerd maar middels rente betalingen.


  Maak melding
 7. De koers is nu bijna E1 op 9 SRD. Staatskas leeggeplunderd. Ondanks een positieve handelsbalans ben ik zeer pessimistisch. Ze zijn zo corrupt als de pest.

  De soort mensen die er zijn kunnen niet met geld omgaan helaas. Ook al krijg het 1000 miljard daarna dansi presiri dmax, landcruiser en mark x. Op langer termijn is het hongersnood en voedselpaketten. Bepaalde soort mensen kunnen helaas niet ontwikkelen hoewel ze denken het wel te kunnen.

  Goud, bauxiet, hout, aardolie zijn tijdelijke korte visie oplossingen.


  Maak melding
 8. Uit welke activiteit zijn de inkomsten verhoogd??? Kom aub niet met halve nieuws dat tgv de huidige machthebbers is. Maak oms niet blij met een dode mus, stelletje debielen.


  Maak melding
 9. In plaats van een biefstukkie kan ik ook op een houtje gaan kauwen, verdwijnt er niets uit de portemonnee, alleen blijft dat knagende gevoel in mijn maag!


  Maak melding
 10. Hallo stelletje runderen,
  Jullie gunnen het onze republiek alweer niet om voor uit te gaan. Geeft niks hoor, we hebben geen boodschap aan jullie witte blik. We zijn Julie God dank toch al kwijt en zien jullie ook niet graag terug. Blijf maar lekker weg en komen vooral nooitweer terug. Tan drape! No kon! Un gwe! Tan gwe! Dede drape! Weg is weg en blijft weg! Komt nooitmeer terug! Opgeruimd …! Schoon is het hier zonder jaloezie en afgunst. Prettig wonen in Suriname zonder buitenlandse spionnen en landverraders. Heerlijk helder parbo bier. Lekker zwemmen hier. Altijd zomer altijd zwaluwen, nooit koud, lekker geen koning of koningin en geen prinsen en prinsessen en adel. Heerlijk vrij land, met lekker eten zonder nasi bal en bami bal en zonder Gerard joking. Heerlijk!!!
  Lekker stvs kijken en SRS luisteren . en worst kopen op de hoek. Even naar SLM kantoor gaan om te boeken naar Brazil.
  Heerlijke VAKANTIE in Brazil of Miami.
  Ben blij met mn land, kan het we’ll opvreten, lekker, lekker.
  Sorry hoor runderen was jullie gelukkig even vergeten.
  Shit, Ik heb geen zin in Julie. Un gratie!
  Unu e por’ mi mooi mooi dey.
  Wegwezen jullie domkoppen
  Stelletje runderen!
  Mvg
  Boy

  PS
  Hahaha was de ezels tussen jullie vergeten,
  Maar ja, die zijn ook niet belangrijk en die krabben die eten we op. In okersoep toch! Rund…


  Maak melding
 11. Suriname zegt dat met name de export naar Zwitserland, Dubai en de Arabische emiraten flink is toegenomen. En toen werd ik stil Ik vraag mij af wat Suriname naar Zwitserland Dubai en de Arabische Emiraten exporteert?
  Antwoord: Niets. Volgens mij is dit een boekhoudkundige fout dat riekt naar fraude.
  Leningen worden vaak als inkomsten van Suriname verwerkt. vandaar dat Suriname nu niet meer weet hoe groot de echte schuld is.
  Juist ja, van Zwitserland hebben wij toentertijd 94 miljoen geleend. Dit geld heeft Suriname nooit bereikt en kennelijk als inkomsten in de boeken van Suriname verwerkt. Ook had de heer Boefdraad gelden geleend van Dubai en de Arabische Emiraten. Ook als inkomsten en niet als leningen verwerkt. Op die manier kan je boekhoudkundig Suriname tot een 2e Dubai maken. De gehele boekhouding van Suriname is soep met balletjes met alle gevolgen van dien.
  Ik geloof niet dat de export is toegenomen.


  Maak melding
 12. We zijn nu 2 dagen verder en wat blijkt…..pathologische leugenaar Hoefdraad heeft een lening afgesloten in India voor 8.1 miljoen USD. Dat land hangt van oplichters en leugenaars aan elkaar.


  Maak melding
 13. Dit is dan geen reden voor een feestje. De bezuinigingen moeten keihard blijven doorgaan en zelfs toenemen. Want als je export alleen maar grondstoffen betreft, betekent het dat je helemaal niks kunt maken! En Surinamers hebben echt geen 2 linkerhanden. Ze kunnen wel wat als ze de kans krijgen.


  Maak melding
 14. Erg is dat, ik dacht dat wij de 16.666 Paarse Volkswoningen, de Sneltreinen en de Staatssnelweg naar Brazilie zouden IMPORTEREN !!!!

  NEKS NO FOUT !

  PS: Heeft PAARS onze Mensenrechten in zijn geheel GEEXPORTEERD en heeft PAARS tegelijkertijd het
  Cubaans-Venezuelaanse ONDERDRUKKINGSMODEL
  GEIMPORTEERD ??????????


  Maak melding
 15. Boy,
  als ik jouw gelul lees vraag ik mij af waarom ik nog steeds geld en dozen naar Suriname stuur. Oké. Ik doe het voor mijn familie en hopelijk ben jij met jouw nickname geen familie van mij. Er is een gezegde dat luidt: Do not bite in the hand that feeds you. Wij Surinamers in de diaspora met onze harde valuta zijn sterker dan jij met je zachte valuta. Vergeet dat niet of ben jij ook iemand in de diaspora die in opdracht van DDB dit gelul moet neerpennen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES