vrijdag, april 26, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinames enige waterkrachtcentrale moet naar particulier

Surinames enige waterkrachtcentrale moet naar particulier

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 1 aug – De wetgeving over het beheer van Suriname’s enige waterkrachtcentrale moet overboord worden gegooid. Dit zegt Derryck Ferrier, directeur van het Centrum voor Economisch & Sociaal Wetenschappelijk Onderzoek, Ceswo. Het gezaghebbende onderzoeksbureau ziet geen heil en geen toekomst voor de overheid wat betreft de controle na de overdracht door eigenaar Alcoa. Toch is de wet eenkennig.

Volgens de nieuwe energiewet van Suriname heeft de overheid (lees: de politiek) het monopolie. Niet iedereen is het daar mee eens. “Zoals het in de wet staat, dat alleen de staat eigenaar is en het beheer mag hebben over de waterkrachtcentrale is grote onzin, die snel gewijzigd moet worden”, zegt Ferrier tegenover de Ware Tijd. Gebeurt het niet, dan komt Suriname in de grootste problemen.

De afgelopen jaren is al gebleken hoe funest de dominantie van de overheid is. De vrijwel absolute controle over de economie heeft het land geen goed gedaan. Volgens Ferrier zal het monopolie over de elektriciteitsvoorziening de industriële en de economische ontwikkeling blokkeren. “Als het aan mij lag, werd de centrale eigendom van een nationaal pensioenfonds. Dat zal altijd investeerders aantrekken”, aldus Ferrier.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

30 REACTIES
  1. als je 1 centrale hebt is alles gevoelig ik zou geen bedrijf willen beginnen –want als er storing is zit heel Suriname stil–niet goed —je moet nog een centrale hebben..
    dit lijkt op een dorp..
    heel Sme lijkt op een dorp–
    niet goed voor investeerders..


    Maak melding
  2. Fffooeiiii…..Deze Derryck F***** heeft duidelijk wat paarse kaas in zijn M*** gehad..
    Wwwooeeiii…komen met allerlei opzet : privatiseren,VERKOPEN,overdragen…….mik monie!!!! een mooi land als Suriname….is aan het kapot worden..jammer,zielig……


    Maak melding
  3. @ Henk Bharos,

    Surianame zou gebaat zijn met een kleine “kern centrale”; optimaal milieu vriendelijk !! En vooral goede veiligheids maatregelen.
    Top brengst aan godkope energie !!


    Maak melding
  4. De enige dag dat ik naar school ben geweest,heb ik gelijk U=IxR geleerd.Ik denk dat ik dan de stuwdam beter kan beheren dan Sardjoe.Die heeft niet eens de Afobakka overeenkomst gelezen voor hij ging onderhandelen met Alcoa.En kwam met een MAO waarvan de kleuters zelf aan waterkant schrokken en het weg wilden.


    Maak melding
  5. De exploitatie van de oude waterkrachtcentrale moet aan een investeerder of een investeringsmastschappij worden overgelaten.De benodigde vernieuwingsinvesteringen en de exploitatie moet het risico worden voor particulieren.


    Maak melding
  6. De Puinhopen Van 7 Jaar Desie NDP.. Bende van ellende

    Beste Batavieren.

    Dat een NDPer de nwe eigenaar word staat zo vast als een plint… wij het volk van Suriname we worden voor de gek gehouden door NDP.. Toen was het zo.. nu ook.. en in de toekomst zal dat ook zo zijn..


    Maak melding
  7. Wat weer een gedoe met mensen die in oplossingen denken zonder inzicht en door zicht.

    De electriciteitsopwekking en distributie is een nutsvoorziening.
    De overheid kan dat (mits goed gemanaged) altijd goedkoper dan de markt. Dit omdat :

    1. de afname gegarandeerd is (monopolie).
    2. er geen winst oogmerk is maar een dekkende kostprijs.
    3. een staats energiebedrijf goedkoper gefinancieerd kan worden dan een particuliere ondernemer waarbij de kapitaal lasten en onderhoudskosten de bepalende factor zijn.

    Gezien de actuele verkoop prijs van elektriciteit zijn de inkomsten $ 50.000.000 /jaar. Gezien de uitspraken van Sardjoe zijn de onderhouds- en beheerskosten $ 12.000.000/jaar.
    Ofwel een investeerder moet bereid zijn $ 300.000.000 tot $ 400.000.000 voor Brokopondo te betalen. Maar dan moet het volk en de industrie het vollepond betalen voor de electriciteit ($ 0,16/ Kilowattuur of wel SRD 1,20/Kilowattuur).
    De staat is dan even van wat schulden af maar laat betaald middels volk en subsidies per jaar het rendement van de belegger.

    Indien Brokopondo als Non profit nutsvoorziening geëxploiteerd wordt zal de elektriciteitsprijs gemiddeld met de ongeveer de helft kunnen dalen naar SRD 0,60/ Kilowattuur, dat scheelt direct voor alle Surinamers en de staat als subsidie verlener.

    Wat is verstandig !!! Iedereen laten profiteren of de belegger ergens in het buitenland die middels een hefboom 20% maakt op eigen vermogen.


    Maak melding
  8. Brokopondo is de sleutel voor groei voor iedereen aangezien Suriname zonder te investeren in eigen beheer de energie prijzen kan gaan halveren.

    Dat levert weer hoop en wat koopkracht op.

    Door als staat Brokopondo goed te managen in samenspraak met een goede leverancier van apparatuur, bij voorbeeld Arreva renewables dan kan middels Duitse export kredieten (2%) heel goedkoop geïnvesteerd worden in een mix van elkaar aanvullende duurzame opwekking (zon, wind en biomassa) en kan Staatsolie Power Company Suriname (winst maker van Staatsolie/Dividend verrekeningstool) goedkoop geimplementeerd worden in het nutsbedrijf.
    Suriname kan dan de zware stookolie aangedreven generatoren als reserve inzetten en de energie prijs verder laten dalen.

    Helaas ik droom zolang Dodson, Bouterse, Sardjoe en Parmessar nog iets te vertellen hebben.

    Niemand gaat in Suriname investeren zolang deze mensen iets te zeggen hebben in Suriname. Zelfs Sardjoe is bezig te verhuizen naar Guyana of T & T.

    Voor zij die veel Schelden op Hindoestanen. Indien landen zijn Hindoestanen de baas en gaat het veel beter dan in Suriname.


    Maak melding
  9. Ik meen uit mondde van Sardjoe (voorzitter van de onderhandelingscommissie) gehoord te hebben dat de krachtcentrale überhaupt niet naar een particuliere investeerder gaat. Niet goed twee weken erna hoor ik dus van wel. NDP is gelijk aan moorden, vernietigen, oplichten, liegen, beschuldigen, verwijten, ontkennen en vooral mooi weer spelen.


    Maak melding
  10. De overheid is met het hiudig kaderbestand onmogelijk in staat om inherente technieken te behappen. Bij hydro-elekticiteit gaat het om kennis en niet om kennissen.


    Maak melding
  11. @Paraman

    Wie doen op dit moment het werk op Brokopondo.
    Wie denk je dat je dat werk op Brokopondo doen na overdracht.

    Volgens mij blijven de beheers en onderhoudsmensen gewoon werken onder de zelfde voorwaarden zodra de dam overgedragen wordt door Suralco aan de Republiek Suriname.
    Zij worden uit de beheers en onderhoudskosten betaalt.

    Het enige wat veranderd is dat in plaats van dat de directeur bij Suralco zit, zit deze nu bij EBS of het ministerie van NH.

    Ik ben het wel met u eens dat de managers zeer zeker rare dingen zullen gaan doen om zichzelf te verrijken.
    Er zal een Algemeen directeur en staf en plus, plus. plus ontstaan terwijl alles gewoon door draait.

    Suriname kan helaas niet omgaan met bezit.


    Maak melding
  12. naar mijn info,,

    lobby,, je hoeft geen zorgen te maken met meneer Dillip , hij is doende het land achter zich te laten op zoek naar beter..

    gelijk heeft hij..


    Maak melding
  13. vergeten jullie één ding niet,,, de lijn stroom kabel van affobaka naar parbo plus-minus 110 km moet geheel en al vernieuw worden inclusief de masten..

    vergeet dat niet wat het gaat kosten..

    die dingen staan al 50 jaren en is al dik afgeschreven, die kabels hangen al tegen de grond aan uitgerecht wat veel stroom verlies lijd..


    Maak melding
  14. Als de overheid de exploitatie van de waterkrachtcentrale voor haar rekening moet nemen zal de overheid grote investeringen moeten verrichten in o.a. de turbines, en de infrastructuur. Zo simpel als Jojo het voorstelt gaat het in de praktijk echt niet.


    Maak melding
  15. Suriname moet een nv samen met een buitenlandse partner stichten, voor het beheer en de exploitatie van de dam !

    De NV moet op afstand geplaatst worden van de Surinaamse politiek !

    Zie maar wat de politici hebben gedaan met bijvoorbeeld Staatsolie, EBS , Telesur en SLM !

    Zie maar wat de politiek doet met de ziekenhuizen en de gezondheidszorg !

    Zie dat het corrupte landsbestuur een AMBASSADE-GEBOUW in Parijs heeft gekocht en IN HET GEHEIM heeft ondergebracht in een NV ! DNA en de Bevolking weten niet wie deze NV bestuurt en/of wie de aandeelhouders zijn van deze NV !

    Er moet zo snel mogelijk een FIOD opgestart worden in Sranan.
    Tevens moeten ALLE politici en hoge ambtenaren CONSTANT aan een Permanente SCREENING worden onderworpen !

    De MISDAAAD/MISDADIGERS moeten uit het politieke systeem en uit overheidsdienst worden gedonderd !

    Surinaams bevolking moet actie ondernemen om de politiek en de ambtenarij OP TE SCHONEN !

    Het land zakt steeds verder weg door het Faillissement dat door WANBELEID en CORRUPTIE is VEROORZAAKT !

    JAGGI DEN FUFURMANG GWE !!!!!


    Maak melding
  16. JoJo heeft, zoals gewoonlijk hier op dit forum, groot gelijk. Ik vraag mij echter wel af in wat voor staat de centrale nu verkeert en hoe dat in het contract met Suralco is omschreven voor wat betreft de overdracht. Overigens is het wel zorgelijk te moeten vaststellen dat, om het even bij welke regeringscoalitie, de staat Suriname niet echt bewezen heeft om te kunnen gaan met dit soort zaken. Als die centrale door wanbeheer komt stil te vallen, wordt de energieprijs in Su echt akelig hoog…..


    Maak melding
  17. Toen kort na de onafhankelijkheid de Nederlandse minister van ontwikkelingssamenwerking, Jan de Koning, op bezoek kwam zong men op straat: “Jan de Koning, Suriname is geen pot met honing”.

    Het blijkt dat het onafhankelijke Suriname zeer zeker wél een pot met honing is, voor sommige mensen tenminste. Helaas zijn deze mensen korte termijn denkers die vooral hun eigen belang voorop stellen. Men ziet dat Suriname, zoals het nu loopt, geen toekomst heeft en men is daarom driftig bezig binnen te halen wat men kan van wat het land nog aan rijkdommen bezit. En dan vertrekt men naar betere oorden.
    Simpel gezegd, men is aan het stelen van het volk. Dat dat ten koste van het algemeen belang gaat en dat Suriname geleidelijk aan ineenstort interesseert ze niet. Men ziet niet alle Surinamers als broeders en zusters waar men verantwoording voor draagt. Dat jij pinaart is jouw probleem, niet het mijne.

    De regering weet het ook niet meer en probeert de eindjes aan elkaar te knopen door te lenen, te lenen en te lenen en door het tafelzilver te verkwanselen aan buitenlandse ondernemingen. Tot alles weg is.

    Suriname is een multiculturele samenleving. Het kenmerk van een multiculturele samenleving lijkt te zijn dat die bestaat uit belangengroepen op etnische basis en dat er geen gemeenschapsgevoel bestaat dat de hele samenleving omvat. Toen Nederland nog de baas was werd dat gemaskeerd door de aanwezigheid van een hogere sturende macht. Met het verdwijnen van Nederland wordt deze attitude steeds pregnanter en destructiever.


    Maak melding
  18. Een criminele politieke organisatie, de ndp ,is de macht gegeven door het domste volk van verworden misdaadstaat Surboubabwe, de stomme bdpers. Hun eigen soso lobi duivelse baas e mek deng ka moro kakalakka.


    Maak melding
  19. Zo een mooi land met zoveel zon waar geen gebruik van wordt gemaakt. Als men 18.000 huizen wil bouwen doe dan gelijk zonnepanelen. Maar ja aan de zon kan men geen geld verdienen door te sjoemelen.


    Maak melding
  20. Paraman.
    Zeg je nou dat Suriname geen kader heeft? Geen hoogopgeleide personen met kennis van zaken?

    Rob,
    ik heb toch ministers en/of de president horen zeggen dat investeerders in de rij staan.

    Ferrier toont aan dat het kader te oud is. Nog steeds oude manieren aandraagt om veranderingen door te voeren.
    Ik behoor ook tot een oudere garde en besef dat jongeren het moeten overnemen.
    De waterkrachtcentrale moet niet worden geprivatiseerd maar moet worden gedecentraliseerd.
    De heer Wijdenbosch, ex directeur van het Havenbedrijf Amsterdam was gemeenteambtenaar. Het Havenbedrijf is nu gedecentraliseerd. Dwz, zij voeren een eigen beleid,maar het blijft eigendom van de gemeente.
    Ik geloof in de eerlijkheid van de hee Ferrier, ken hem immers niet, maar hij ziet het gewoon niet> dat kan


    Maak melding
  21. RobG

    “Als de overheid de exploitatie van de waterkrachtcentrale voor haar rekening moet nemen zal de overheid grote investeringen moeten verrichten in o.a. de turbines, en de infrastructuur. Zo simpel als Jojo het voorstelt gaat het in de praktijk echt niet.”

    RobG
    de regering geeft nu Alcoa de gelegenheid alles tot de draad uit te wonen en de regering op te laten draaien voor planmatige vervanging.

    Echter u kraait weer iets wat niet op waarheid berust.
    Volgens Lothar Boksteen moet Afobaka overgedragen worden in goede staat van onderhoud (dat geld voor damen, oevers, sluizen, gebouwen, generatoren, trafo’s en hoogspanningstrace tot Paranan.
    Ook zal er een vervangingsreseve moeten zijn.

    Ofwel als de overheid slim handelt dan doet Alcoa alle benodigde werk en investeringen.

    Daarnaast nu betaalt Suriname $ 50.000.000 / jaar voor de stroom en kosten onderhoud en beheer $ 12.000.000/jaar
    Ofwel er is best enige ruimte voor investeringen.

    Daarnaast is het zaak de functie van Brokopondo te wijzigen naar energie spaarbekken dat bij springt als andere duurzame en goedkope bronnen niet genoeg leveren. Dan kan het meer voller raken en beter gaan functioneren.

    RobG
    Het is niet simpel maar door mensen met wat inzicht goed te realiseren in alle openheid.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES