Surinaamse mensenrechtengroep dreigt met klacht tegen Alcoa

7

PARAMARIBO, 30 jun – Alcoa hang teen rechtszaak boven het hoofd. De Surinaamse mensenrechtenorganisatie Allied Collective, AC, houdt de multinational aansprakelijk voor aangerichte milieuschade. De schade zal op gepaste manier moeten worden goed gemaakt. Anders dreigt in een rechtszaak in de Verenigde Staten van Amerika zelf.

Alcoa hoeft er dus niet op te rekenen dat een eventueel onderonsje met de regering veel zal opleveren. “De multinational valt onder de wetgeving van Amerika. Dit betekent dat ze gehouden is aan heel hoge maatschappelijke standaarden en milieueisen. Als ze in het geheim een voor Suriname nadelige overeenkomst sluit met de regering, zal ze er niet mee wegkomen”, zegt AC-voorzitter Robert Hewitt tegenover de Ware Tijd.

Het betreft het restant van de bauxietwinning door Alcoa’s dochtermaatschappij Suralco. Met de regering wordt onderhandeld over een geregeld vertrek. Vooral de oppositie in het parlement vreest dat Suriname er bekaaid vanaf zal komen, zeker vanwege de geheimzinnigheid rond de onderhandelingen. AC wil waken over een goede aflkoop. “Het bedrijf blijft aansprakelijk”, aldus Hewitt.


7 REACTIES

 1. Ga je krachten inzetten om Suriname te helpen verlossen van de moordenaar,okay mensenrechtengroep van Suriname. en ga liever Hofwijks en Maisha steunen!! Doe wat nuttigs!


  Maak melding

 2. Ach niet zeuren!! alleen maar zakken vullen!! Suriname kent toch geen rechten en wetten!! 1 reden des te meer en dat verklaart de DiDiBri in Suriname!! Dus ik raad een allen te gaan plunderen en moorden!! de rechter kan toch geen haar krenken!! Dat bis de conclusie van Bouterse toch na de veroordeling van 20 jaren!!!

  Hij lapt de wetten en regels aan zijn laarzen!! Als hij dat kan, waarom dan jullie niet!!


  Maak melding

 3. Oppositie vinger aan de pols houden.
  Oppositie vreest dat het met een koopje naar de regering wordt afgekocht, en wat zit de oppositie dan te doen uit hun neus te eten, pak die macht, of zit je dan je zelf in de weg, corrupt en zo huigelaars.
  Toen blanken er nog waren konden we in onze hangmat blijven liggen en zo, alles was geregeld, de Surinaamse gulden was sterk, waarde 1suri gulden voor twee nl gulden dat waren nog een ’s tijden en voor de rest Bla Bla Bla bla


  Maak melding

 4. Het is goed zo iets, maar niet alleen Alcoa vernietig het milieu in Suriname maar er zijn mensen die in de regering zitten met hun aandelen in concessie op de goudvelden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.