dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieOok twintig jaar straf geëist tegen ex-legerofficier Stephanus Dendoe

Ook twintig jaar straf geëist tegen ex-legerofficier Stephanus Dendoe

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 30 jun – Auditeur-militair Roy Elgin heeft twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen Stephanus Dendoe Het gaat om een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Dit betekent dat dendoe meteen opgesloten kan worden als de rechter meegaat met de eis. Volgens de vervolging is onomstotelijk bewezen dat Dendoe betrokken was bij het beraden en uitvoeren van de executies op acht december 1982.

Dendoe die nu diplomaat is in Frans Guyana, is lid van de Groep van Zestien. Hij is de tweede verdachte na Desi Bouterse tegen wie de maximale straf in Suriname is geëist. Hoewel Dendoesteeds ontkend heeft dat hij in het Fort Zeelandia was tijdens de executies, hebben getuigen het tegendeel verklaard. Intussen heeft de vervolging vrijspraak gevraagd voor drie andere verdachten.

Het betreft de voormalige militairen, Orlando Heidanus, Wim Carbière en Edgar Ritfeld. Van de drie is Ritfeld de enige verdachte die steeds heeft gepleit voor het voortzetten van het strafproces rond de decembermoorden. Ritfeld zwoer bij zijn onschuld en verlangde dat het tijdens het proces bewezen werd. De berechting van de andere militaire verdachten gaat eind oktober door.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

51 REACTIES
 1. De eerste met genoeg redenen om ook de Omerta te verlaten en zich te gaan verschonen.

  Reken maar de de kikkers uit de kruiwagen gaan springen.

  Reken maar dat de internationale wereld de bedreigingen gehoord heeft en de minister van Buza heel wat boodschappen krijgt.


  Maak melding
 2. Zo zeg, de Krijgsraad gaat ongestoord als een denderende trein, die niet meer te stoppen is, verder!

  De meeste mensen zijn gefocust op de hoofdverdachte, maar er staan 25 personen op de lijst die berecht zullen worden, waaronder enkele zogenaamde ‘prominenten’.

  Enken zijn vrijgesproken.

  De suri ’s gaan nu hopelijk inzien dat dit een kans is om met een schone lei te beginnen.
  Al deze personen bezetten topfuncties, die door niet-criminelen ingevuld kunnen worden.

  Mister dendoe, die wasie heeft niet geholpen, wil je strafvermindering, dan zal je moeten fluiten als een picolet, of is het een twa twa 🙂 🙂
  Strategische plek, zaakgelastigde in Guyana, hmmm.

  Tjek die lijst, ik zie namen van alle levende leden van de groep van 16.
  Alibux, boereveen, de bie, krolis, naarendorp, themen etc. etc.

  Begrijpelijk dat de Auditeur- militair zolang nodig had.

  Meneer Elgin, thumbs up!


  Maak melding
 3. Hoe is het mogelijk dat van massamoord verdachten, waartegen de aanklager 20 jaar celstraf heeft ge-eist, vrij mogen rondlopen en @#€& mogen verkondigen waardoor de hele samenleving in rep en roer geraakt en verlamd dreigt te worden? Ieder andere verdachte was al lang opgehaald en op z’n minst in voorarrest geplaatst.


  Maak melding
 4. Een Volk Dat Voor Tirannen Zwicht Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht

  Voor de eind van de 8 december 1982 strafzaak hebben ddb en velen van zijn gang zich zelf eigen handig om het leven gebracht.

  De schande en schade die zij het Surinaamse Volk, en republiek Suriname
  oa nabestaanden, de rechtsstaat, rust en vreden,
  financieel- economisch, sociaal, geestelijk, zie de schaamteloze awiriedomries, radioman, van de ndp, radioman, ea (inter)nationaal hebben aangebracht is voor hen te veel.

  Er is niet een bananenlandje waar ze naar toe kunnen, omdat ze niet de taal spreken en te ver van die cultuur, zeden en gewoonten zitten, hmmm doden en uitbuiten als die gasten kunnen ze wel.

  Hoe eerder ze tot die daad over gaan, hoe beter het voor Suriname en de Surinamers is.

  De rechtbank/krijgsraad heeft haar rug rechtgehouden en doen hun werk zoals het in een democratische rechtsstaat en volgens internationale verdragen, cq mensenrechten, die door Suriname ook getekend zijn hoort toe te gaan.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 5. De drie dappere vrouwen die de krijgsraad vormen, hebben al laten zien niet te buigen voor intimidatie en bedreiging. Dit zijn pas vrouwen met ballen. Zij gaan rechtspreken en zullen de geëiste straffen zeker opleggen. Ook veel respect voor Elgin, die ook niet gezwicht is voor de bedreigingen. Chapeau! Dit zijn Surinamers waar we trots op moeten zijn. Niet de lafaard Bouterse. Hij heeft zich geen keer in de rechtszaal getoond om zijn onschuld aan te tonen. Zijn geweten herinnert hem er steeds weer aan dat hij schuldig is, daarom is hij niet verschenen. Dendoe en de andere lafaards waanden zich veilig onder de misdadige vleugels van Bouterse. But times, they are changing. If you do the crime. you’ll have to do time. 20 years, de waarheid heeft een langer uithoudingsvermogen dan de leugen.


  Maak melding
 6. Deze vrouwelijke rechters hebben meer lef dan menig mannelijke college en landgenoten uit alle lagen. Mannen van suriname eer uw vrouwen want zij zijn de echte LIONS.
  Ik ben benieuwd hoeveel alibux, naarendorp en haakmat gaat krijgen.


  Maak melding
 7. Didibrie; je houdt het volk van Suriname al 37 jaar voor dat je dom bent. Quess wat, ze zijn nu slimmer geworden. Jij gaat de nor in, moordenaar en vernietiger van Suriname. Al jou bloedbroeders gaan ook de nor in. Jij hebt voldoende geroofd van de staatskas om al die misbakels van jou innercircel van een goed bestaan te voorzien. Wel nu, doe dat, pak je biezen en verdwijn. Het volk van Suriname heeft alleen maar ellende gekend en gehoord sinds jij met je cokekop in beeld bent. Snuif je dood, dan heb je nog de eer aan jezelf gehouden, son of a bitch. Jou zonen zijn satans….we gaan ze nog heel lang achter de tralies houden. Jij mag in maart 2018 Meriba gezelschap gaan houden, lafaard.


  Maak melding
 8. Bouta Ai baja u bent een schande schande schande
  Voor suriname!
  Sakasaka moordenaar neem je koffer en donderdag op!
  Ze moeten u gewoon executeren!
  Dan is su ook verlost van armoede!


  Maak melding
 9. Moordenaars moeten hun straf niet ontlopen. De December moordenaars ook niet. Geen moordenaar mag zijn straf ontlopen. En ik hoop dat anderen niet meer levend het gevangenis uitkomen. En eentje zit in Amerika. Deze criminelen, moordenaars, mensen die de samenleving maximaal schaden mogen nooit levend meer de samenleving terug komen.
  Hoop als ze toch op een of andere manier de dans ontspringen dat hun nageslacht tot de zoveelste graad belast worden en moeten betalen voor de zonden die hun vader of zonen hebben begaan. Dit noemen we belasting, sociale belasting. Alles wordt betaald op deze wereld, en niet in een ander soort fictieve wereld. Het zogenaamde hiernamaals. Bestaat niet. Ik geloof niet in sprookje. Ik geloof in het hier en nu,


  Maak melding
 10. Deze zijn de deelnemers van de groep van 16, check this
  De “Groep van 16” sergeanten bestond uit de volgende personen:
  Paul Bhagwandas (overleden 1996)
  Desi Bouterse EIS 20 JAAR JUNI 2017
  Benny Brondenstein
  Steven Dendoe EIS 20 JAAR JUNI 2017
  Roy Esajas (overleden 2012)
  Ernst Gefferie
  Arthy Gorré
  John Hardjoprajitno
  Wilfred Hawker (geëxecuteerd 1982)
  Roy Horb (in 1983 onder verdachte omstandigheden overleden)
  Ewoud Leeflang (overleden)
  Guno Mahadew (overleden)
  John Nelom (overleden)
  Roy Tolud (verdwenen in 1999)
  Ruben Rozendaal EIS VRIJSPRAAK IN JUNI 2017
  Marcel Zeeuw (overleden 2015)

  Ben benieuwd wie van de vrienden nog zullen volgen


  Maak melding
 11. Esmerald verkeert in een onvervalste euforie stemming omdat zij ervan overtuigd is dat de rechters die hun partijdigheid hebben laten blijken aan de kant van de oppositie, dus aan haar kant staan. De verdediging staat in startblokken en het kan nog heeeeeel langgggggg gaaaaan durennnnnnnnn! Juich dus niet te vroeg.


  Maak melding
 12. En wat doen we met al die familieleden en mensen die meineed hebben gepleegd? Ook die moeten vervolgd worden.Het strafrecht moet deze mensen allemaal vervolgen.


  Maak melding
 13. @RoBG; ik had je hoger ingeschat, maar nu laat je blijken dat je net als Kevin paar anderen hier ook een Reetkever bent. Maar dan een hypocriete Reetkever. Een rechter is onafhankelijk, miskleun. Zegt het voort.


  Maak melding
 14. Het doet vermoeden dat de Officier van Justitie tegen een ieder 20 jaar zal eisen. Een teken aan de wand dat deze droogkloot het ook niet meer weet wie daadwerkelijk de fatale schoten hebben gelost. Een slordigheid van iemand die als een wilde bokser om zich heen slaat. Hij scheert een ieder over een kamp. Deze man schijnt een verlengstuk van de rechterscoup te zijn geworden.De legitimiteit is zoek.


  Maak melding
 15. @Robje-Nep-Paarse-propagandist : met uw ondeskundige Paarse hoofd, beledigt u het Openbaar Ministerie !
  Er is bij de 8 december-massamoord, sprake geweest van een Criminele Bende die onder leiding van hun leider, Ongewapende en Onschuldige Surinaamse staatsburgers heeft GEMARTELD en IN KOELEN BLOEDE HEEFT AFGESLACHT !

  Er komen steeds meer ANTI-Surinamers bovendrijven die onze RECHTSSTAAT willen vervangen door een Paarse DICTATUUR !!!!!

  Volk van Sranan, reken af met deze ondemocratische Paarse sekte !


  Maak melding
 16. @RobG, waarom wil je zo op de stoel van de rechter gaan zitten????
  Je mag zeggen wat je wilt, maar het feit liegt er niet om dat door Bouterse Suriname verder naar de afgrond is gegaan.
  Ik wacht nog steeds op alle ondernemers die in de rij staan om zaken met Suriname te doen.
  Zie maar wie op al die hoge posten zitten, alleen maar mensen met vuile handen.

  In Ocer heeft Bouterse gesproken, maar ik kan jou vertellen dat het gewoon een waardeloze show was die daar vertoont was.Trouwens die lege stoelen liegen er ook niet om.

  Ik vraag mijn af of het niet Laurent Neede was die in de jaren toen een dame had aangerand in een hotel.

  -Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt haar wel.
  -De wet van de Karma is veel zwaarder dan van wie dan ook op deze aardbodem.


  Maak melding
 17. Bouta en alle medeplichtigen opsluiten.!
  Is het nog een raadsel waarom Dendoe diplomaat is!?
  Het is een wanhoopspoging om gevangenschap te voorkomen.
  Niet meer,sluit ze op!!


  Maak melding
 18. @RobG
  Ze zijn allemaal medeplichtig voor de moord van 15 burgers en ze verdienen straf!Ze zijn gezworen criminele vrienden en strakjes ja strakjes gaan ze een amnesia show opzetten.Het lijkt alsof 8 Dec 1982 uit de geheugen van de 16 coupplegers is uitgewist.Ze kunnen zich alle andere dagen wel herhinneren maar als het komt op de dag van 8dec 1982 hebben ze een black out,Wel hun show gaat stoppen,en de tijd is Nu!!
  Samen met hun gaan jullie ndp volgelingen ten onder,schaamteloos zijn jullie volgelingen!


  Maak melding
 19. @robg,

  Ook een fijne ketie-kotie toegewenst meneer.
  Het is de bedoeling dat je vandaag de vrijheid van je voorouders viert? Of was dit je ontgaan?

  Quote
  “de rechters die hun partijdigheid hebben laten blijken aan de kant van de oppositie”.unquote.

  Argument 1.
  Kun je aangeven van welke politieke partijen de december slachtoffers lid waren?
  Conform mijn informatie zie decembermoorden.com, waren het advocaten, vakbondsleiders, journalisten, zakenlui, leraren wetenschappelijk onderwijs. Ik zie maar 1 die lid is van een partij die niet meer bestaat, nooit van gehoord trouwens.

  Argument 2.
  De huidige oppositie en oude regering, hebben dit strafproces niet opgestart. Dat hebben de nabestaanden zelf gedaan. En ik kan je verzekeren dat geen enkele nabestaande lid is van geen enkele politieke partij.

  Conclusie: dit is geen politiek proces!

  Denk niet dat dit proces een eeuwigheid zal voortduren, mooi niet. Net zoals niemand had voorspeld dat er een strafeis zou worden uitgesproken, zou het zomaar kunnen dat het proces dit jr nog wordt afgerond.
  Ik stel voor; een symbolische uitspraak op 8 december 2017.

  Doe jezelf een lol vandaag 1 juli 2017, en ontdoe jezelf van je roestige ketens (denkwijze). Waarom stel jij jezelf zo afhankelijk van de suri-politiek? Gaat ‘ge bezinnen’!

  En als je niets te doen hebt vandaag, tip zie decembermoorden.com, kun je gelijk ook alle internationale
  documenten doornemen.
  Ik zie: OAS, Human Rights, Amnesty, Europese Unie, VN, commissie internationale juristen, etc.

  Fijne ketie-kotie.


  Maak melding
 20. Waarom wordt Bouterse geen huisarrest opgelegd.
  Het OM eist 20 jaar gevangenisstraf tegen hem, en ondertussen wordt ingezet om de bevolking iedereen tegen elkaar uit te spelen en op te hitsen.


  Maak melding
 21. @robg,

  Sommige zaken moet je overlaten aan het intellect dat er verstand van heeft.
  Daarom doe ik niet mee aan het welles-nietes spelletje m.b.t. die amnestiewet.

  Hier speciaal voor jou, een haarscherp wetenschappelijk onderbouwd stuk, van de Voorzitter Stichting voor Rechtspleging in Suriname:

  “De rol van de rechter in relatie tot een wet.
  Bon: Starnieuws 30 juni 2017.

  Enkele favoriete stukkies, de laatste alinea, moet je goed doornemen, gezien je ongenuanceerde uitspraken. De rest mag jezelf opzoeken.

  Quote:
  “In ons land is de rechterlijke macht belast met de afhandeling van strafzaken aan te brengen door het Openbaar Ministerie. Aan geen enkel ander orgaan in ons rechtssysteem zijn deze bevoegdheden toegekend. Het wel of niet schuldig bevinden en het al dan niet opleggen van straffen aan verdachten is, met uitsluiting van anderen, een voorrecht van de rechter. Zo hebben wij dat in ons land met elkaar afgesproken.

  Deze voorwaarde van deskundige, onafhankelijke, onbevooroordeelde, onpartijdige wijze van geschilbeslechting is een waarborg voor de beleving van onze rechten als mens in de beschaafde wereld waarvoor wij gekozen hebben om vandaag aan de dag in te leven. In ons rechtssysteem zijn er daarom ook voldoende waarborgen ingebouwd opdat de rechter zich houdt aan die taakstelling.

  Dat uitspraken van de Krijgsraad in het 8 december strafproces niet geldig verklaard zouden moeten worden door de regering van Suriname, is gelet op het hedendaagse Surinaamse rechtsbestel dan ook niet mogelijk.
  In ons rechtsbestel kan alleen een rechter de rechtskracht aan een vonnis van een andere rechter ontnemen c.q. het vonnis ongeldig verklaren. Aan geen enkel ander orgaan van de Staat Suriname komt die bevoegdheid toe; niet aan de regering noch aan de volksvertegenwoordiging.

  Elke onderneming van wie dan ook c.q. van welk ander orgaan van de Staat dan ook, die erop gericht is om de wettige executie van een vonnis van de rechter tegen te houden, zal vroeg of laat teruggedraaid c.q. gezuiverd worden omdat het systeem zulks nu eenmaal afdwingt.

  Het opwerpen van demagogische op het sentiment gerichte vragen met het doel het functioneren van de rechter te ondermijnen door wie dan ook, is gelet op het voorgaande een zeer afkeurenswaardige aangelegenheid. Dergelijke uitspraken zouden door het Openbaar Ministerie c.q. belanghebbenden goed in de gaten gehouden moeten worden omdat die ordeverstorend kunnen werken c.q. een inbreuk kunnen maken op rechten van anderen.”
  unquote


  Maak melding
 22. Wel,het wachten is op de rechter die uitspraak moet doen. WE moeten vrezen voor de bouta volgelingen want die zijn tot alles in staat om de berechting van hun n baasje tegen te gaan.Zij zijn in staat om een coup genaamd ‘coup van bouta volgelingen olv RobG’ te plegen en dat hebben ze van hun baasje geleerd,Wat bouta en zijn volgelingen met een geweer in handen kunnen doen dat weten wij al maar te goed.Dan heb je de rest van de surinamers,ze hebben zich aangepast aan de crisissituatie in Suriname,ze zijn bereid om elke maand voor een belachelijk loon uitkering te staken voor een dag of 2,De surinamers houden van lijden en de lijder weet dat.,hij doet ze lijden.Surinamers leven nog in een fabeltjes wereld,ze nemen aan dat elk ogenblik een wonder kan gebeuren en dat ze morgen van een boze droom zijn verlost en tegelijkertijd verlost van demon bouta.Ze beseffen niet dat zij het zijn die gevecht moeten leveren voor een beter bestaan en een beter Suriname zonder bouta!!


  Maak melding
 23. In de nacht van 8 december 1982,
  dendoe was een wasi gaan nemen in Coroni,
  arti gorre zat tijdens werktijd in een hoerentent.
  Straks hoor je dat desi B ,de kleine Indiaanse jongen in Ingie kondre was.


  Maak melding
 24. @RobG
  Het doet vermoeden dat de Officier van Justitie tegen een ieder 20 jaar zal eisen.

  Daarom schijten ze een buffel in OCER en vertrouwen ze elkaar niet meer. Bang dat er iemand uit de school gaat klappen. Nu bedreigen ze nog het volk en rechters, straks elkaar en hun maties. Ik zou zeggen sterkte, jouw dag komt ook.


  Maak melding
 25. Surinaamse getuige: Bouterse was bij mij thuis

  23 juni 2009 | 17 reacties | Justitie en politie | Nieuws uit Suriname | Politiek
  17
  PARAMARIBO/BOXEL, 23 jun – Ex-legerleider Desi Bouterse was niet in het Fort Zeelandia ten tijde van de Decembermoorden. Dit zei oud-politicus Rubin Lie Pauw Sam tegenover de Krijgsraad. Bouterse zou de nacht hebben doorgebracht met zijn minnares Rita Chin A Loi. Volgens een andere getuige is het allemaal gelogen.

  Direndersingh Jankiepersadsingh zegt Bouterse in het Fort Zeelandia te hebben gezien op 8 december 1982. Dat was op het kabinet van de bevelhebber, waar ook vakbondsleider Fred Derby en de toenmalige chef-staf Roy Horb vertoefden. Een derde getuige, Henk Venoaks zegt Bouterse bij Chin A Loi thuis te hebben opgezocht op de bewuste dag. Bouterse sliep en Venoaks wachtte tot hij wakker was.

  Ook na confrontatie bleven de getuigen bij hun respectieve verklaringen. Rita Chin A Loi was huisvriendin van de familie Lie Pauw Sam. Zij kwam in de vroege ochtend van 8 december op bezoek omdat ze bang was. In die periode gingen flink wat geruchten rond over coupplannen. “Rond tien uur die avond kwam Bouterse bij haar op bezoek en hij is de volgende ochtend weggegaan”, zei Lie Pauw Sam. Bouterse zou pas de volgende ochtend zijn vertrokken.

  Bron: waterkant: 23 juni 2009

  ddb bleek nu dus wat zo velen reeds eerder gezegd hebben en al bekend was degelijk aanwezig te zijn in Fort Zeelandia ten tijde van de voorgeleiding en standrechtelijke executie van de 15 opgepakte andersdenkenden.

  Hopelijk dat alle personen die hier in deze zaak gelogen hebben ook vervolgd gaan worden.

  Verder vraag ik mij af

  Waarom hoor ik geen advocaten, deken van advocaten, staatsrechtsgeleerden een reactie geven over hetgeen
  Andre Misikaba of vp ea van Suriname gezegd hebben op de bijeenkomst van NDP in Ocer of persverklaring t.a.v. de uitspraken over de krijgsraad/rechtbank van de krijgsraad/rechtbank, de rechterlijke macht over 8 december 1982.

  Het gedrag van deze NDP-ers vraag wel degelijk over een nadere uitleg in een democratische rechtsstaat en als zaken die zij gezegd hebben wel correct zijn.

  Hopelijk dat personen die verstand over de Trias Politica, hebben, wel aangeven hoe deze 3 machten in een democratische rechtsstaat werken, hun taken en verantwoordelijkheid en aan wie die worden afgelegd en waarom. Ook hoe het gesteld is t.a.v. de internationale verdragen, Instanties zoals OAS, UN, enz als het mensenrechten gaat en Suriname daar ook bij aangesloten is, omdat ze die verdragen ondertekend heeft.

  Wat voor land is Suriname een machtsstaat of een democratische rechtsstaat?

  Het is wel behoorlijk schrikken hoe dna-leden van de ndp-gereageerd heeft op de rechterlijke/krijgsraad.

  Waarom geen reactie daarop van parlementariërs, journalisten/media die hierop reageren en om duidelijkheid vraagt aan deze personen?

  Hoe is dat mogelijk?

  Ook over hoe enkele NDP-ers te keer gingen tegen de krijgsraad/rechtbank in de media of bijeenkomst in ocer.

  Het is zeer verwonderlijk. Ik las wel een degelijke reactie van advocaat Sewcharan in Starnieuws, maar het kan toch niet zo zijn dat alleen hij hierover deskundig is en hen van repliek kan bedienen, waardoor er rust hierin gebracht wordt. ddb is niet de persoon die kan bepalen en dat het hele volk en iedereen moet beven als het om zijn misdaden gaat.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname


  Maak melding
 26. Reactie op ‘de rol van de rechter in relatie tot een wet’

  Alle beschouwingen kunnen vanuit verschillende invalshoeken worden bekeken. Als dat niet zo was hadden advocaten als Mr. Gerold Sewcharan geen brood op de plank. Daarom heeft een medaille ook twee kanten.
  De rol van de rechter in ons rechtsbestel is o.a. inderdaad de afhandeling van strafzaken die door het Openbaar Ministerie aanhangig worden gemaakt. De functionering van de rechterlijke macht met name de staande – en de zittende magistratuur vindt evenzo binnen ons staatsbestel plaats m.a.w. gebaseerd op onze staatsinrichting.

  Omdat de Staat verantwoordelijk blijft voor het vervolgingsbeleid kan de Staat ook, op gronden aan het algemeen belang ontleend, afzien daarvan. Anders gezegd tegenover het legaliteitsbeginsel van het Openbaar Ministerie staat het opportuniteitsbeginsel binnen de werking van het systeem.
  Omdat deze (straf)zaak van den beginne 1982 verweven is met de politiek, hebben wij hier niet te doen met een zuivere strafzaak waarop je zonder meer de wetboeken van Strafrecht en Strafvordering kan los laten. Het 8 decemberproces is en blijft een politiek proces en blijkt ook uit de geschiedenis ervan.
  Ondergetekende heeft reeds in 1985 in de toen benoemde Nationale Assemblee een oproep gedaan aan de regering om alle misstanden inclusief de gebeurtenissen van december 1982 te onderzoeken en te berechten. Helaas werd ik toen voor landverrader uitgemaakt door sommige van de figuren die nu moord en brand schreeuwen.

  De vertegenwoordigers van de regering toen in De Nationale Assemblee waren de Minister-President en de Minister van Justitie en Politie Mr. Punwasi. De minister van Justitie heeft toen de daad bij het woord willen voegen om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen, maar ik begreep dat de zaak zo complex was dat er geen voortgang heeft plaatsgevonden. Maar in goede Justitia wordt dan de mening gevraagd van deze zeer geleerde heer Punwasi, die nog in ons midden is en daarna Procureur–Generaal geworden is in dit land.

  Iedere koe van zondag begrijpt, dat als je hetgeen door de Auditeur-Militair Mr. Elgin als onderzoeksresultaat naar voren is gebracht toetst aan de strafdelicten van misdrijven tegen het leven gericht, jij jezelf in een gewetenprobleem plaatst. Omdat je na bijkans 35 jaren het wettig en overtuigend bewijs niet zal kunnen vinden om te concluderen, dat er sprake is geweest van ‘Opzettelijk en met voorbedachten rade’ een ander van het leven beroofd is.

  Het grote verschil tussen het strafrecht en de overige delen van het recht, bijvoorbeeld het administratiefrecht, is reden om het strafrecht als een ULTIMUM REMEDIUM te beschouwen. Hoewel ik geen strafrechtdeskundige ben, weet ik dat het monopolie van de vervolging bij het Openbaar Ministerie ligt, maar ook dat de rechter uitsluitend beslist op de grondslag der tenlastelegging.
  Daarom is in dit politiek beladen proces, de plicht van de Staat om binnen de mogelijkheden van het wettelijk kader voor rust en veiligheid te zorgen en daarvoor zijn alle grondwettelijke middelen geoorloofd.

  Derhalve rust een plicht op de fractieleider van de N.D.P., A. Misiekaba, om overeenkomstig de bevoegdheden van De Nationale Assemblee, van politiek bestuurlijke maar ook van reden van algemeen staatsbelang, gebruik te maken van de door de Grondwetgever aan hun toegekende wetgevende bevoegdheid.

  Gegeven de huidige omstandigheden binnen de republiek Suriname met betrekking tot het functioneren van het openbaar bestuur, waaronder moet worden begrepen leiding geven aan de uitvoerende macht, is het noodzakelijk dat duidelijkheid wordt verschaft ten aanzien van de onschendbaarheid van de President althans de beschuldigingen aan het adres van de persoon van Bouterse.

  De president is niet betrokken in een rechtszaak omdat daarvoor binnen onze constitutie er regels zijn die dienen te worden nageleefd. Het is onvermijdelijk dat, als iemand die het ambt van president bekleedt wordt gevonnist, de staatsveiligheid in zekere zin in gevaar zal komen. Daarom dient wederom te worden gehandeld door een buitengewone tussenkomst.

  Een plicht rust ook op grond van artikel 55 lid 2 van de Grondwet op De Nationale Assemblee om als hoogste orgaan van de Staat in actie te komen. Dit heeft niets te maken met zaken die bij de rechter liggen of de rechtsstaatgedachte, maar puur met de staatsrechtelijke verantwoordelijkheden binnen de Republiek Suriname.
  Kortom, het huidige Surinaams rechtssysteem staat niet op zichzelf. Het is onderdeel van een groter geheel. Binnen dat geheel is ons staatsbestel gegrond op de trias politica, scheiding der machten, en hebben de wetgevende en uitvoerende macht op basis van legitimiteit een alomvattende bevoegdheid wanneer het betreft het staatsbelang.

  Ingevolge artikel 99 van onze Grondwet berust de uitvoerende macht bij de President. Vandaar dat sommige uitspraken realistisch en relevant zijn.

  Eugène van der San

  aka de grootste paarse koe en mislukkeling en sukkel van een ex minister.


  Maak melding
 27. @ RobG

  “Het doet vermoeden dat de Officier van Justitie tegen een ieder 20 jaar zal eisen.”

  Uw reactie is WEER feitenloos aangezien er al meerdere vrijspraken geëist zijn.
  Beste Rob uw leest zelfs het nieuws niet voor dat u te rade gaat bij uw te grote duim en fantasie.


  Maak melding
 28. Esmerald, het artikel heb ik vluchtig doorgenomen en de inhoud van het artikel is mij al jaren bekend.Ik ben geen echt leek m.b.t. deze materie.Dit is kennis van een hogere orde.In het Wetboek van Strafvordering staat duidelijk omschreven hoe strafbare feiten vervolgd worden in het Nederlands Recht. De auteur van het artikel heeft in een wip en een zucht passages gekopieerd uit het Nederlands Recht en laat deze passages van toepassing zijn op de situatie in Suriname. Neem van me aan dat de Rechtshistorische ontwikkeling van m.n. de strafvordering in Suriname is van een heel andere orde dan die in Nederland. Deskundigen weten wat ik hiermee bedoel. Het moet door het volk gedragen worden en niet door een geselecteerde groep die eigen doeleinden nastreeft. Trouwens, jammer dat ik geen ketie kotie kon vieren in Nederland. Ik moest even een dagje naar IJsland.Ik hoop dat jullie hebben genoten van deze dag.


  Maak melding
 29. @ jojo.
  je hebt gelijk gehad toen je opperde dat het vreemdelingen legioen waarschijnlijk zal ingrijpen als dat nodig blijkt te zijn wanneer bouta weerspannig doet na een veroordeling.
  ik kreeg vandaag de bevestiging van een legionair dat ze klaar staan om in venezuela en suriname binnen te vallen als dat nodig is.


  Maak melding
 30. @Jojo, telkens geeft gij een andere interpretatie aan mijn boodschappen. Ik heb het over de personen die als verdachten worden aangemerkt. De personen woor wie vrijspraak wordt gevraagd waren mijn inziens niet aanwezig tijdens de gebeurtenissen. Of het kan zijn dat het OM een ” vrijspraak deal ” met hen heeft gesloten als zodat zij alle ‘verantwoordelijkheid’ op de anderen schuiven.


  Maak melding
 31. Redskin, reageer niet zo jaloers. Ik ben maar een dagje op op het eiland geweest. Doe ik wel vaker, hoor. Had vroeger maar niet op de hoeken van de straten gestaan om naar vrouwen te sissen en om mensen te beroven. Had mijn voorbeeld gevolgd, investeren in jezelf voor een goede toekomst. Trouwens, ik ben met een nieuw project bezig. Verder ga ik niets hierover met jou delen.


  Maak melding
 32. Des te meer de duivels praktijken van DDB en co openbaar worden, deze te meer verworden die oerdomme ndper’s met de seconde dommer.


  Maak melding
 33. Het OM moet alle mensen die meineed hebben gepleegd strafrechtelijk vervolgen. Alle leugenaars die voor de rechter commissaris en voor de rechter meinedige verklaringen afgelegd vervolgen. Ik denk ook dat de aan hun de gevolgen zijn uitgelegd bij het plegen van meineed. Vervolgen al die leugenaars. Al die leugenaars die zich hebben geconformeerd met moord en moord op onschuldige mensen hebben proberen te maskeren.
  Vervolgen die gore rotzooi.


  Maak melding
 34. ik ben benieuwd, wat de actie zal zijn van de moordenaar nu hij beoordeeld is,, ” gaat iemand contant ” betalen en het klein geld laten voor wat het is..

  of zegt hij ” zand” erover..

  mie lasie á plei..


  Maak melding
 35. Over welke god praat deze man, schaamteloos en zonder respect voor de doden en de nabestaanden..
  Nu komt er ineens ene dendoe uit de broekspijpen van bouta gerold, zeker eentje die zonder zijn hersens te gebruiken vele malen de trekker overhaalde op die weerloze en voor hun leven smekende broeders ai boi.
  Als hij je stuurt om stront te gaan eten doe jij toch ook niet beul
  Nu de rest nog.
  .


  Maak melding
 36. @@Kansrijk, niemand hoeft de gevangenis in te gaan, en de NDP mag nog 5 jaar zitten. Helaas zullen alleen de rijken kunnen vluchten uit Suriname. De rest die achter blijft gaat met elkaar vechten voor eten en een beter leven.
  Suriname zal letterlijk geïsoleerd raken, omdat er geen productie is.

  Bouterse is omringd door een stelletje heb zuchtigen, moordenaars, oplichters en nog veel meer.

  Ze praten over de ex koloniale tijd dat veel verkeerd is gegaan en zie wie het land nou in de slavernij heeft gebracht,

  Neede heeft een grote mond met zijn bedreiging, maar vergeet niet dat hij een vrouw heeft verkracht en een auto voor haar heeft gekocht om haar mond dicht te houden.


  Maak melding
 37. Mensen let op uw gezondheid,want geloof mij deze zaak zal misschien na 6 a 7 jaar opgelost zijn . De schuldigen zullen niet bestraft worden . Na enkele jaren gaat het opnieuw beginnen en ga maar verder.
  Ik heb jaren in su gewoond en weet dat politiek dit land vernietigd heeft. Als iemand nu een der rechters een flink bedrag doorschuift zal deze zaak wederom een verloren zaak zijn . We weten allemaal hoe het daar in su aan toe gaat , dus begrijp ik die hele commotie niet. Wat er nu gebeurd is gewoon voor de show . U zult mij gelijk geven . Mensen vergeet niet dat de advocaat van Bouterse dhr kanhai heeft laten doorschemeren dat hij met een grote verrassing komt . Hij zegt ook dat dit een heel lang proces zal worden . Nu is meneer Elgin aan zet , vervolgens worden getuigen opgeroepen ,vervolgens gaan de advocaten hun pleidooi houden . Er komt daarna een uitspraak . Indien schuldig gaan die in hoger beroep. Men komt dan weer met nieuwe getuigen en bewijzen . Er komt daarna wederom een uitspraak. Men vecht het daarna in cassatie aan. Dus voordat dit alles gedaan is zijn we zoals de januari zegt 6 a 7 jaar verder. Dus ik kan nu nog niet juichen .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES