zaterdag, april 20, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijLandelijke minuut van stilte hoogtepunt 'Dag van Besef'

Landelijke minuut van stilte hoogtepunt ‘Dag van Besef’

-

Does Travel - naar Suriname

Surinamers, Nederlanders en Antillianen verstevigen hun historische familiare relatie op de dag die sinds 30 juni 1993 is uitgeroepen tot de ‘Dag van Besef’. Dit jaar gebeurt dat voor de 25ste keer. De verbondenheid vloeit voort uit een lange geschiedenis die niet onomstreden is. Mensenhandel en slavernij, maar ook import van bevolkingsgroepen uit verschillende delen van de wereld, maakten deel daarvan uit.

Het landelijke comité 30juni/1 juli – onder voorzitterschap van Roy Ristie – beoogt met een jaarlijkse ceremonie van Besef, om het verloop van de geschiedenis niet uit het oog te verliezen, teneinde de weg vrij te maken voor een waardevrije toekomst. Het streven om verder samen te groeien en bloeien heeft in 2003 verder vorm gekregen door de realisatie van het monument van Besef (Bon Fu Gronprakseri oftewel de ‘Levensboom’) op het Surinameplein alwaar jaarlijks de landelijke ceremonie van Besef plaatsvindt.

Op deze dag geldt het protocol om de 2 minuten van besef om 20.00u in acht te nemen. Dat gebeurt ook bij de vlaggen die op deze dag tot die tijd halfstok hangen. Voor de inheemsen die voor het eerst geconfronteerd werden met het verloop van een koloniaal verleden is er een prominente rol weggelegd. Ook worden er woorden van Besef – en de conclusies die er daaruit moet worden getrokken – uitgesproken. Aanstaande 30 juni zal naast een speech van voormalig politica Elvira Sweet ook een keynote bijdrage geleverd worden door Dr. Choennie die diepgaand onderzoek heeft gedaan naar de rol van de marrons uit Suriname.

Het centrale thema van 30 juni, die de verbondenheid van de landen (en alle mensen) die bij het Koninkrijk der Nederlanden behoren/behoorden, is: Tai Hori, volharden in verbinding!

De ceremonie start v.a. 17.30. Naast de sprekers is er ook zang van Marlène Waal, Pasensi Famiri en een mini muziekconcert van Tradocaz, die oude muziek ten gehore zal brengen. Om 20.00 is de officiële twee minuten stilte, om de verschillende geschiedenissen van het Koninkrijk te memoreren, die nog niet in het collectieve geheugen zitten. Voorafgaand aan de twee minuten stilte is er een compilatie van de volksliederen, die ook dit jaar na de last post door Kizzy en Marianne Colli worden gebracht. Tenslotte wordt op een aparte manier bloemen gelegd bij het Monument van Besef.

Meer informatie en updates over de herdenking zijn te vinden op de Facebookpagina ‘30 juni Nationale Dag van Besef’.

FOTO: Maarten Brante.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

3 REACTIES
  1. Afrikanen en hun afstammelingen zijn jaloerse heethoofden die altijd bezig zijn het bezit van anderen te roven die er hard voor gewerkt hebben. Ik vrees dat ze nooit zullen veranderen.

    Hebben deze lieden vrijheid verdiend? Welke vrijheid dan? De vrijheid van roven, moorden en verkrachten?


    Maak melding
  2. ZO OUD ALS DE MENSHEID :

    Slavernij , dwangarbeid , moord , marteling en onderdrukking zijn zo oud als de mensheid zelf . Het waren geen enthousiaste roeiers die de Romeinse Galleischepen bemanden maar gevangen genomen mensen die vastgeketend lagen en met zweepslagen de dood in werden gejaagd tijdens zeeslagen .Zonder ook maar enige kans te kunnen ontsnappen als hun schip werd geramd . De Afrikaanse slavenhandel was voor een belangrijk deel in handen van Afrikanen zelf . Rivaliserende groepen overvielen dorpen en verkochten de gevangen genomen mensen door aan tussenhandelaren zoals Arabieren en Europeanen . Gigantische bouwwerken uit Egytische- , Midden Amerikaanse – en Babylonische oudheid zijn echt niet allemaal gebouwd door een stel toevallige voorbijgangers, stagisten of part timers maar hoofdzakelijk door dwangarbeiders . De ambachtslieden kregen wel een honorarium maar de sjouwers werden met de zweep aangespoord . Helaas is het tijdperk van gedwongen arbeid op veel plaatsen in de wereld nog net zo pertinent aanwezig als in de dagen van het bouwen van de zeven wereld wonderen . En het kan zomaar vlak onder onze grote snufferd gebeuren zonder dat wij het doorhebben .En daarom is het zeker niet overbodig waakzaam te blijven en de signalen te leren herkennen in plaats van te denken dat het allemaal om een ver verleden handelt .


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES