‘Suriname nog niet uit de problemen nu het beter gaat’

37
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 27 jun – “Tussen 2013 en eind 2016 is Suriname hard geraakt door de toevallig sterk omlaag gedoken prijzen van deze mijnbouwproducten. Nu het toevallig weer beter gaat internationaal, betekent dit niet dat we uit de problemen zijn.” Dit stelt de Progressieve Arbeiders & Landbouwers Unie, PALU. De structurele crisis waarbij de Surinaamse economie reeds decennia lang eenzijdig afhankelijk is van de mijnbouw, duurt nog voort. Ondertussen gaat de olieprijs gestaag weer omlaag.

Het is dan ook ongepast van de regering te doen alsof het beter gaat door goed beleid. Goed beleid beteketn keihard werken. “Om de productie in andere sectoren dan de mijnbouw te verhogen en daarmee de eigen exportverdiensten duurzaam omhoog te brengen, is een samenhangend stimulerend regeerbeleid noodzakelijk”, stelt de oppositionele partij. Vooral landbouw, diensten en toerisme moeten ondersteund worden.

Het betreft immers ‘duurzame’ economische branches. Of het beleid ook echt komt, is een wijdopen vraag. “Er is geen perspectief van een beleid dat zou kunnen leiden tot stimulering van de productie. Zelf laat de regering na om een bewust samenhangend beleid te voeren voor een gezonde financiële huishouding, gericht tegelijkertijd op stimulering van de duurzame productie.”, aldus de PALU.


37 REACTIES

 1. Het gaat beter volgens de Palu, weet niet in welk land deze meelopers cq aanhangers van deze criminele paarse overbeid wonen, maar overal waar je ook komt in het land, zie je dit land steeds verder afglijden, je hoeft alleen maar te kijken naar die moederdag en vaderdagspecials op Apintie, dat geeft alleen al aan, hoe schrijnend de situatie in het land is, en wanneer je in de stad komt, kom je alleen nog maar zombies tegen die de weg kwijt zijn, en ontredderd zijn, en iedere dag weer pinaren om te kunnen overleven. Behalve die analfabeten die in de Palu zitten en overige politieke partijen, waarbij hun salaris of onkosten vergoeding maandelijks een feit is, dus praten alles goed, wat onwaar is.


  Maak melding

 2. Ze slijmen om ook in die snoep box te graaien .zij voelen het ook hoor ,maar moeten alkes goed praten om weer een kans te krijgen .dat is dat ding


  Maak melding

 3. WTF beter/ Voor baas en geboefte zeer zeker. Voor oerdomme verarmde debiele paarse aanhangers kaka beter. Moro paarse ka olv didibri baas e go kong.


  Maak melding

 4. Nou nou, als PALU dit zo uitdrukt dan is er wel het één en ander veranderd binnen deze partij die de NDP voorheen door dik en dun steunde.
  Waarschijnlijk is door hen te bedanken de koers gewijzigd en word de buikriem ook bij hen aangetrokken.


  Maak melding

 5. Toeristen willen niet komen in een land waar moordenaars rovers en verkrachters beschermd worden door de roversrechtenorganisaties en een groot deel van het volk. Helaas voor mij nooit meer Suriname.

  Ook van diverse mensen gehoord dat ze nooit meer gaan.

  Om een toeristisch land te worden moet je erg veel doen i.p.v. ze te roven stelen moorden en verkrachten.


  Maak melding

 6. Breaking News: boefdraad, Gersie en zijn gangsters brengen vals geld in omloop en geven anderen de schuld. Ze buiten het volk helemaal uit


  Maak melding

 7. Het is deze PALU die samen met de militairen , als top-adviseurs ,landbouw/bosbouw/mijnbouw en economie, het project West-Suriname (Apoera en omgeving met haven,treinbaan,aangekocht loco,s,woningen,obe-pilot-aanplant) onder de bezielende leiding van DR.Ir.F Essed, naar de bliksim hebben geholpen (investering vernietigd van 147.000.000, ja,ja, 147 miljoen). en nu weer lullen !! Caldeira was het economisch wonderkind van Bouta als minister van Financien !!
  NPS-ers samen met de grote partij VHP kunnen jullie het land nog redden; er is genoeg kennis en vaardigheid bij de NPS !!


  Maak melding

 8. Weer 2(twee) roofovervallen te Fredrikshoopweg en Jarikaba.
  Laat de PALU achter deze overvallers/roofmoordenaars aan gaan i.p.v allerlei sprookjes te vertellen over de economie van Suriname !
  Ook mijn buurt is onveilg geworden sedert de achterban van Lonnie/Tigri-barba zich bij ons in de omgeving hebben gevestigd !! Omgeving Fredrikshoopweg,Santo-Boma, Sunny Point,Leidingen waar deze bosland/binnenland bewoners zich hebben gevestigd zijn de meest onveilge buurten.Ook het gebied van Houttuin gaat deze weg op!
  Texas is Sodom en Gomorra. PALU, ga ten strijde tegen deze criminelen als je wat wil doen voor Suriname en minder lullen over ontwikkeling van het land ! Denk aan de Scalians en allerlei vergunningen en concessies door jullie uitgegeven !! ,waardoor wij uitgebuit worden !!


  Maak melding

 9. Krolis van PALU vond het toen nodig om het waterkracht werk [West Sur]in te ruilen voor een houtskool project.Waarschijnlijk dacht hij dat de bomen en bossen oneindig is.
  En toen kwam de volks president en ook deze zag dat het ethanol project van Staats Olie niets voorstelde.
  Einde alle hernieuwbare energie in Sur.
  De Afobakka dam komt in handen van enkele huidige macht hebbers.En die gaan de stroom zo duur verkopen dat er in de komende 300 jaren geen industrialisatie van Sur. moegelijk is.


  Maak melding

 10. Die rijst arbeiders en landbouwers hebben de afgelopen 30 jaren verzuimd om kennis op te bouwen in het hogere kader.
  Suriname is gebleven bij maximaal 4 ton rijst per hectare terwijl de rest van de wereld reeds op 5,5 tot 6 ton/hectare zit.

  Ga eerst eens na hoveel procent de andbouwsector en dam met name de rijstsector uberhaupt bijdraagt aan de economie van Su.

  Voor al die mensen die nu gaan roepen dat is NDP schuld. Kijk vooral wanneer de tenoorgang zich heeft ingezet in de rijstsector. Precies periode 2001 t/m 2005 toen de rest van de wereld meer rijst is gaan verbouwen per hectare en suriname niet wilde investeren.
  Indien Su nog iets wil maken van de rijstsector voor export dan zal die hele sector op de schop moeten.


  Maak melding

 11. Kevin
  Ga eerst eens na hoeveel procent de landbouwsector en dam met name de rijstsector uberhaupt bijdraagt aan de economie van Su.

  Kevin ooit gehoord van
  Alle kleine beetjes helpen
  Heel veel kleine hoopjes vormen samen een berg.
  Een berg verplaats je met hoopjes en niet ineens als geheel.

  Massaliteit (kleine hoopjes) x futiliteit (nietszeggend volgens jou) = Heel veel / grote bedragen / bergen zand etc


  Maak melding

 12. @@Kevin, Sital is al overleden, maar ik hoop dat je zijn meningen en de “tenoorgang” van deze rijstsector goed hebt gevolgd hoe alles is ontstaan.

  Ik heb een paar regels voor jou, maar wat mij opvalt zijn deze woorden:::: “De middelen daarvoor waren al gereserveerd”. Nu wordt alles weer vertraagd, omdat er mogelijk GEEN geld is.

  Vergeet niet dat vele middelen al gereserveerd waren voor verschillende projecten zoals die van Coronie en de wegen die geasfalteerd moesten worden, maar niemand weet waar al dat geld naar toe is gegaan. Geen Transparantie van deze regering.
  Er is ook NOOIT vertelt waar al dat geld naar toe is gegaan die gespaard was.

  De NDP Bouterse zal tot zijn graf de schuld krijgen en niet anders.

  .” Met enige trots werd naar voren gebracht dat Ondrobon als centraal vertrek van bussen dateert uit het tijdperk van president Venetiaan. “De middelen daarvoor waren al gereserveerd”, werd betoogd. Deze gedachten werden voorgehouden aan oud-directeur Romeo Simons van het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB). Hij beschouwde wat naar voren is gebracht door de ‘denkers’ als ‘zaken die spelen’.


  Maak melding

 13. @ Ira,

  Je haalt dingen door elkaar.
  Ik heb het niet ver de inrastructuur om rijst te kunnen verbouwen. Ik heb het over de kennis binnen de rijstsector in Su.
  Het is overigens het eigen Meerjaren Ontwikkelingsplan van de regering Venetiaan die daarin op afgeeft. Evenals “Het agrarisch Potentieel In Suriname” van de Stichting Planbureau Suriname uit 2003 die dat aangeeft. Het hoger kader is niet aanwezig om een gedegen landbouwbeleid uit te voeren, agrarisch oderzoek te verrichten en om verder te ontwikkelen of ontwikkelingen te implementeren.
  Suriname is blijven steken en niet mee gegroeid met de wereldontwikkeling.

  De sector is stil blijven staan de afgelopen 25 jaren. Ook in de periode Venetiaan.


  Maak melding

 14. ga niet op grote voet leven want dan is de hele natie gedoemd ten onder te gaan

  roeien met de middelen die je hebt suriname is geen dubai


  Maak melding

 15. jullie moeten proberen om geen sabi mang te spelen want dat helpt geen moer om je vaderland te ontwikkelen oke je moet zorgen dat je wat voor je vaderland doet want wat ik heb gemerkt commentaar geven zijn jullie kampioenen in en weten allse beter soso sabi ontwikkel je land want

  want vergeet niet JOU KINDEREN EN MIJN KINDEREN ZIULLEN SAMEN DAAR MOETEN WONEN EN MISSCHIEN TROUWEN ZE MET ELKAAR DUSSSSSSSSSSSSSS WEES LIEF VOOR JE EIGEN LANFGENOTEN ONGEACHT GELOOF RAS EN GEAARDHEID ZO BOUW JE SAMEN EEN LAND OKE


  Maak melding

 16. @Kevin

  Waarom solliciteer je niet voor een ministers functie?
  Je doet net alsof je zoveel kennis van zaken hebt.
  BOUTA krijgt gelijk een stijve van jouw als je solliciteert.


  Maak melding

 17. @Jk

  Ik begrijp dat jij bent afgewezen vawege het niet verkrijgen van een stijve door Bouta&Zn?

  Als je zo dom lult begrijp ik dat ja…….


  Maak melding

 18. @Kevin

  Nee Kef-in ik hoef niet afgewezen te worden door je baas. Ik wijs hem zelf af.
  Hij krijgt ook geen stijve van mij, omdat ik geen flikker bent als jij.
  Jij beschermt je baas. Hij blaft en jij Keft.


  Maak melding

 19. @Jk…het is: omdat ik geen flikker ben zoals jij.

  Je was denk ik wat opgewonden toen je die stoere taal opschreef?
  Ga nog even door met oefenen hoor, er zijn vast nog meer mensen zoals jij die het geweldig vinden om dit soort stoere taal te ventileren.
  Meestal mensen met een gebrek aan…….en een vreselijk klein……..


  Maak melding

 20. De crisis is zich aan het stabiliseren maar er is nog een lange weg af te leggen. De overheid had mijn inziens het proces van economisch herstel kunnen versnellen door speciale wetgeving in te voeren. In navolging van Nederland had men een Crisis en Herstel Wet moeten invoeren. Een dergelijke wet geeft de overheid meer armslag om bepaalde noodzakelijke maatregelen voor economisch herstel in te voeren. Zo kunnen prioriteitsinvesteringen in bepaalde sectoren worden ingevoerd en kan de overheid de nul-lijn instellen voor alle lonen van ambtenaren, onderwijspersoneel en werknemers in dienst van parastatale instellingen/bedrijven.


  Maak melding

 21. @Kevin

  Blijf maar door Keffen.
  Succes ermee.

  Enja, ik hoef geen kennis te hebben voor mensen als jou soort. Opgewonden van jou???
  Zou je wel willen. Ga maar naar je baas.
  Hij maakt je wel blij.


  Maak melding

 22. @Jk

  Leer eens schrijven……..
  Je geeft in ieder geval wel toe dat je opgewonden kunt raken van mannen! Althans je ontkent niet. En je denkt dat ik dat wel zou willen. Ok…dat soort mensen bestaan ook.

  Maar nou nee ik pas er voor dat mannen van mij opgewonden willen worden.

  Het schijnt overigens dat het onder olifanten vrij normaal is dat mannetjes opgewonden worden van andere mannetjes vooral tijdens de “musth”.


  Maak melding

 23. @ Jk

  Maar nu stop ik met je hoor. Ik denk namelijk echt dat je opgewonden wordt van al dit soort taal en zo…..al zit je nog in een soort van onkenningsfase….succes verder

  enne……

  het geeft echt niks hoor, er is vast wel ergens iemand die desondanks toch wel om je geeft


  Maak melding

 24. De CRISIS stabiliseert, de prijsstijgingen blijven mekaar opvolgen en de Export is nog steeds NUL !!!

  Overheidsapparaat extreem groot, Desi bang om Kabinet vd president op te heffen en te snoeien in het ambtenaren-apparaat !

  Overheidsuitgaven nog steeds veel hoger dan de overheidsinkomsten, DANG HOE DANG CRISIS NO DE ????????
  Nieuwe Paarse leningen of Paarse gelddrukkerij ????

  PS : Wanneer komt de BTW, met als gevolg weer nieuwe PRIJSSTIJGINGEN !

  A VOLK E PINA !!! PRODUCTIE NO DE !!!!


  Maak melding

 25. het is prima, dat de mensen het zo goed hebben in het land..

  onder deze lijder kan het niet beter..

  als de mofina wan de n d p’ ers het n u niet inzien, dat zij het zó goed hebben, dan worden ze nooit meer beter tot de dood hen schijdt..

  laat ze maar lijden – lijden..

  dit is hun toekomst, ze wilden nog 5 en nog 5


  Maak melding

 26. Hoezo het gaat beter met SU kompleet BS
  zolang SU aan de dominerende landen die al eeuwen lang geroofd geplunderd verkracht vermoord gemarteld gratis consessies blijft geven waarvan die landen alleen maar rijker worden en SU alleen maar armer super slechte educatie constant hoogkader uit buitenland ipv studenten naar buiten voor educatie z.o wegenbouw bruggen aanleg dam/dijk infrastructuur landbouw veeteel productie voor export omliggende landen leid je eigen mensen op geef scholing zoals het in andere landen gebeurd zend mensen of haal de juiste personen om zelf in sur educatie te geven inbovengenoemde punten maar je ziet het weer elke regering komt en vult zijn eigen zak en verdwijnt na een tijd met de noorden zon…


  Maak melding

 27. Sur.heeft geweigerd haar eigen mensen op te leiden om de raffinaderij te bouwen.Terwijl ze dat wel had gedaan bij de aanleg van de pijpleiding.
  Nu hebben de landen links en rechts van Sur. olie maar spijtig dat de Suri’s niet van gaan kunnen profiteren.


  Maak melding

 28. maar natuurlijk zijn er problemen in Suriname, als het beter gaat met de criminaliteit, de criminele acties vanuit de regering naar het volk en de criminaliteit op straat de overvallen en gewelddadige inbraken, ja, het gaat steeds beter, en ze doen er geen flikker aan, maar wel officieren van het leger osporingsbevoegdheid geven zodat ze eventueele burgers op kunnen pakken die plannen zouden hebben zich tegen Bouterse en zijn beleid te keren, krijg ik in enen een Flahback


  Maak melding

 29. Srafu..!…….STOP MET HUILEN….STOP MET KLAGEN.
  Ben je soms genetisch gemanipuleerd?
  Kruip weg uit Groen Jarie…….
  Zoek het kamp op waar er wordt gewerkt……..
  Gedraag je niet als een versleten autoband…….
  Er is nog hoop voor jou………..
  Desnoods wordt je gerecapt……….
  Zie het licht schijnen aan de horizon……..


  Maak melding

 30. Enkele opmerkingen
  1 Kevin versus BigiSma
  “Suriname is gebleven bij maximaal 4 ton rijst per hectare terwijl de rest van de wereld reeds op 5,5 tot 6 ton/hectare zit.
  Ga eerst eens na hoeveel procent de landbouwsector en dan met name de rijstsector überhaupt bijdraagt aan de economie van Su.

  Kevin je stelt dit maar aangezien het jouw stelling is zou jij met de cijfers moeten komen.
  Bovendien en dat is nog veel belangrijker. Je moet meer doen dan wat jij schrijft.
  Wat dan?
  – de opbrengsten uit rijst als percentage van het bruto nationaal product
  – het percentage van de beroepsbevolking dat werkzaam is in de rijstsector.
  Het resultaat lees je dan als volgt:
  (getallen fictief)
  10% van de bevolking werkzaam in de rijstsector levert een bijdrage van 40% aan het nationaal product.
  Als je deze cijfers hebt heeft het zin om te discussiëren anders is het gewoon gepraat.

  Rob
  Ik mag hopen dat je niet bedoelt wat je schrijft.
  Je schrijft dat de crisis zich stabiliseert. Dat is het laatste dat je wilt. De crisis moet verdwijnen en zich niet vast nestelen
  Verder schrijf je iets over meer mandaat voor de regeringen, net als in Nederland. De bijbehorende maatregelen zoals loonmatiging enz noem je ook. Prullenbak
  Waarom?
  – De inkomensverdeling in Su is dermate scheef dat de door jouw voorgestelde maatregelen funest zullen zijn voor Su.
  – de ministers ontberen kennis/informatie om de juiste beslissingen te nemen in welke sectoren er wel of niet geïnvesteerd moet worden.
  Een voorbeeld.
  Stel dat Hoefdraad eerlijk is en dus niet heeft gelogen met betrekking tot de deviezenvoorraad bij de centrale bank.
  Hij stelde dat het geld niet gestolen is maar “:verdampt”
  Hier gelooft men dat niet. Stel dat het wel waar is.
  Dan betekent dit dat hij totaal ongeschikt is voor zijn werk.
  Immers hij was governor van deze centrale bank. Hij heeft de deviezenvoorraad dan totaal verkeerd belegd.
  Hij had meerdere mogelijkheden, maar koos duidelijk, volgens hem voor een belegging waarin het geld kon verdampen.
  Onkunde!

  Pa Henkie
  Bedankt.Hou ons op de hoogte. Hoe zit het met Commewijne en Lelydorp?

  Het artikel.
  Waar haalt Palu het vandaan dat het beter gaat?
  Cijfers wil ik zien!
  Is de werkgelegenheid toegenomen?
  Is de deviezenvoorraad toegenomen?
  Is de koopkracht toegenomen?
  Zijn de winsten van bedrijven toegenomen?
  Enz
  Ik las hier op waterkant recentelijk hoe tevreden de Hakrinkbank was. Belachelijk!
  Het resultaat was niet het gevolg van kredietverlening. Een belangrijke pijler van het bedrijfsresultaat, maar het was het gevolg van waardestijging van de USD.
  Als deze in waarde gaat dalen ten opzichte van de SRD is de winst verdwenen.

  In Su denkt men dat het ergste achter de rug is/?
  Mevrouw Yellen (FED) denkt dat Amerikaanse banken makkelijk een harde klap kunnen verwerken, aangezien zij de stresstest goed hebben doorstaan. ZIj is niet bang voor een recessie.
  De BIS (Bank Internationale settlements)
  (De Bank voor Internationale Betalingen is een internationale organisatie die internationale monetaire en financiële samenwerking nastreeft en optreedt als bank voor de nationale centrale banken. Wikipedia)
  wijst juist op het gevaar voor een recessie.
  Laten we hopen dat mevrouw Yellen gelijk heeft.
  In Su weten ze het echter zeker.
  Welterusten


  Maak melding

 31. Pico,
  Wij proberen steeds personen zoals Kevin en RobG met feitelijkheden om de oren te slaan maar ik heb het donkerbruin vermoeden dat bij RobG het niet zal lukken mede omdat ik zelf niet geloof dat hij een afgestudeerde econoom is waardoor het niveau van discussie economisch niet verantwoord is (economische levensduur is korter dan de technische levensduur).
  Bij Kevin schijnt het af en toe te lukken maar dan is er weer een verval (lees dip) in acceptatie van kennis en wijsheid.

  Dus ellen lange epistels zijn gedoemd te mislukken want dan is begrijpbaar lezen een ware foltering


  Maak melding

 32. Dwarka: Governement take halen bij multinationals
  Voor multinationals als Iamgold en Newmont geldt de government take niet; de miljoenen liters brandstof die ze gebruiken zijn ‘duty free.’ De regering durft hen niet te belasten. Daarnaast vindt er zodanig brandstofsmokkel naar Suriname plaats dat het lijkt alsof de smokkelaars gefaciliteerd en beschermd worden, drukt de vakbondsman zijn verbolgenheid uit.

  Ga maar kijken langs de Suriname rivier waar open en bloot en het is publieksgeheim waar er wekelijks benzine / diesel word overgepompt van boten in tanks.
  Los van de vervuiling van de rivier maken deze smokkelaars woeker winsten met hun smokkel en verliest Suriname inkomsten zoals invoerrechten en government take.

  Maar tja faciliteren en oogluikend toestaan is een bekend fenomeen in Suriname.


  Maak melding

 33. Pico,

  Als ik daar naar ga kijken kom ik op ca. 1% van het BNP.
  Kwa banen (vast en direct gelieerd) op ca. 5.000

  Vergeijk dit met bijvoorbeeld de fruitteelt in Commewijne: 23.000 banen
  (bron ABS, MOP 2001-2005)

  Maar je hebt wel gelijk: We zijn er nog lang niet en het zal nog hard werken blijven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.