Presentatie ‘A Fri Wortu’ over censuur in Suriname

2
Presentatie 'A Fri Wortu' over censuur in Suriname

De Eva Tas Foundation presenteert op vrijdag 7 juli 2017 de boekpresentatie van ‘A Fri Wortu, Het Vrije Woord’ van Sylvana van den Braak over censuur in Suriname. Het vrije woord is geen gemeengoed in Suriname. Sylvana van den Braak laat in haar boek zien hoe, na de militaire coup in de jaren ’80, een periode van censuur en dictatuur begon.

Inmiddels is het land flink gegroeid: er vinden democratische verkiezingen plaats en het journalistieke landschap is enorm vooruit gegaan. Helaas probeert de overheid nog steeds, op zijn eigen speciale manier, de media te beïnvloeden. Het bedrijfsleven gaat daarin mee. Daarnaast is de economische situatie voor journalisten erg slecht en bovendien maken de kleinschaligheid van de gemeenschap en de onderlinge relaties de weg vrij voor zelfcensuur.

De waarheid kan alleen op straat, waar het Sranan gesproken wordt, gehoord worden. Nederlands is de taal van de overheid en het bedrijfsleven, en die zijn niet te vertrouwen.

Eva Tas (1915-2007), historicus, journalist, leraar, communist en dochter van een miljonair, bestemde haar erfenis voor de vrijheid van meningsuiting. De stichting die haar naam draagt, maakt deze missie onder meer waar met uitgaven over censuur en de gevolgen daarvan.

Aanwezig is ook een journalistenpanel o.l.v. Tanja Jadnanansing met Henk Hendriks en Peter Sanches.

Vrijdag 7 juli 2017
Aanvang: 20:00 uur
Toegang: vrij
Plaats: Vereniging Ons Suriname
Hugo Olijfveldhuis
Zeeburgerdijk 19-A
1093 SK Amsterdam
Vooraf aanmelden verplicht: info@veronsur.org
T: 020 693 50 57


2 REACTIES

 1. CITAAT: De waarheid kan alleen op straat, waar het Sranan gesproken wordt, gehoord worden.
  REACTIE: Met alle respect maar dat is natuurlijk onzin. Het grote probleem met Sranan is dat de woorden schat vaak te klein is en dat veel woorden meerdere betekenissen hebben. Een taal moet juist een grote woorden schat hebben aan zo eenduidig mogelijke woorden.
  In de diplomatie en recht wordt om die reden vaak gebruik gemaakt van het Frans inplaats van Engels of Nederlands omdat zaken daar mee meer precies kunnen worden omschreven.
  Sranan als taal is juist populair in cabaret omdat het zo goed mogelijk is aan zaken een dubbelzinnige betekenis te geven of juist een draai te geven. Precies de reden waarom bepaalde politici zo graag Sranan praten.

  Ben dan ook benieuwd of it essentiële aspect aan de orde komt of onder gesneeuwd raakt door valse sentimenten


  Maak melding

 2. Mevr van den Braak wat je ziet in SWITI Sranan is standaard procedure in de westerse landen.En als het nog even kan dan worden de muslims erbij gehaald om de pers en het volk aan banden te leggen.Niet je ogen sluiten voor de realiteit.1 vb kijk maar naar de VS.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.