dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname wil industriële hennep op grote schaal telen

Suriname wil industriële hennep op grote schaal telen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 26 mei – De regering wil de juridische ruimte scheppen voor het telen van industriële hennep op grote schaal. In het parlement zijn de discussies begonnen over het veranderen van de wetgeving op verdovende middelen. Volgens de oppositie wordt flink vals gespeeld. De regering zou via een sluiproute trachten haar zin door te drukken. Er wordt een soort camouflagetactiek toegepast.

Het zou de regering helemaal niet gaan om het moderniseren van de oeroude wetgeving. Al tijdens de inleiding van de discussies in het parlement bleek de ware bedoeling. Inleider Roché Hopkinson had het kort over de noodzaak van het wijzigen. Kort daarop begon hij met een hele relaas over de voordelen van de teelt van industriële hennep. De aan marihuana verwante plant kan Suriname miljoenen opleveren aan inkomsten uit verwerking.

Volgens Hopkinson heeft Suriname er alle baat bij de teelt te stimuleren. De oppositie bespeurt gemeen spel. In de aanloop naar de publieke discussie is niets gebleken. De regeringsfractie heeft het tijdens de voordebatten niets gerept over industriële hennep. Verschillende parlementsleden van de oppositie hebben de teelt afgeraden. In Suriname is er te weinig kennis over de hennepsoorten die niet verboden zijn.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

56 REACTIES
 1. Eindelijk!

  Wat ik alleen helemaal niet begrijp is dat de oppositie zich als een soort aandeelhouder waant en aangeeft dat het te “moeilijk” is voor Suriname en dat zij er geen verstand van hebben, het niet in hun cultuur past, geen ervaring hebben met deze teelt en dus liever geen nieuwe ontwikkeling zien in de landbouw??????? Liever gaat men zich meer bezig houden met cassave, cocos en rijstteelt.

  In suriname is te weinig kennis????

  Hallo Oppositie dit is geen pan van de regering maar van een industrieel die een grote hennepplantage wil gaan opzetten in Suriname, banencreeert in zowel landbouw als ook in de verwerking transport etc. Hij moet er verstand van hebben jullie niet!!!!

  Waarom er zoveel haast mee is gemoeid?? Het gaat hier om een onderneming niet om een gezelligheidsclubje. Ga lekker tegenwerken dan verdwijnt deze tak wel naar de buurlanden. Ga zo door oppositie goed bezig………….

  De oppositie heeft op deze manier geen grip op deze bedrijfstak, dat past ze niet!


  Maak melding
 2. Als deze regering, waar de bij verstek veroordeelde drugsbons de leiding heeft, groen licht geeft aan deze teelt, kan men verwachten dat dit de enige en het enigste paarse project zal worden van slagen. Veel werkloze paars gedrogeerde verslaafde ndper’ s zullen hun heil zoeken in deze paarse onderneming als arbeider, zaaier of tuinman. Het zal van kwaad tot erger worden met de verdoemd vele ontelbare paars verslaafde oerdomme soso lobi baas didibri aanhangers. Want pe joe e wroko joe ooktoe moose mekt wang njang. Zo is de geaardheid van alle ndper’s, ze hebben nooit genoeg en hun honger naar alles wat verboden, verdorven en slecht is, is onverzadig, net als hun leider en zijn roofzuchtige corrupte trawanten die het gehele land, volk en eigen oerdomme dwaze debiele idiote aanhangers verarmen met de dag. Wo ka.


  Maak melding
 3. Je reactie is verstuurd maar moet eerst goedgekeurd worden.

  Kevin

  Eindelijk!

  Wat ik alleen helemaal niet begrijp is dat de oppositie zich als een soort aandeelhouder waant en aangeeft dat het te “moeilijk” is voor Suriname en dat zij er geen verstand van hebben, het niet in hun cultuur past, geen ervaring hebben met deze teelt en dus liever geen nieuwe ontwikkeling zien in de landbouw??????? Liever gaat men zich meer bezig houden met cassave, cocos en rijstteelt.

  In suriname is te weinig kennis????

  Hallo Oppositie dit is geen pan van de regering maar van een industrieel die een grote hennepplantage wil gaan opzetten in Suriname, banencreeert in zowel landbouw als ook in de verwerking transport etc. Hij moet er verstand van hebben jullie niet!!!!

  Waarom er zoveel haast mee is gemoeid?? Het gaat hier om een onderneming niet om een gezelligheidsclubje. Ga lekker tegenwerken dan verdwijnt deze tak wel naar de buurlanden. Ga zo door oppositie goed bezig………….

  De oppositie heeft op deze manier geen grip op deze bedrijfstak, dat past ze niet!


  Maak melding
 4. Oude gewoontes sterven niet en boutaatje gaat zijn oude gewoonte overdragen aan zijn paarse kudde.
  Van Suriname worden wij HENNEP land.Nietwaar Kevin escobar?!


  Maak melding
 5. Hennep teelt is mijns inziens niet de juiste keuze.

  Wat wel miljoenen gaat opleveren is graan en veevoer.

  Weer een van te voren al te voorspellen mislukte projecten wat nooit gaat lukken zoals de zovelen.


  Maak melding
 6. Ray, als je niet weet waar het over gaat maak jezelf dan niet zo belachelijk.

  Die hennep waar men het over heeft zit onder anderen in jouw incontinentieluiers.

  Als jij dat wilt gaan roken om high van te worden, be my guest.


  Maak melding
 7. Realist,

  Waarom graan en veevoer wel en hemp niet?
  In dit geval is het een buitenlandse investeerder die precies weet wat wel en niet kan met hemp. Het is geen proef project van de overheid met een “gok” op een slagingskans.

  Dit is een investeerder die weet wat hij aan het doen is. Het creert banen en levert geld op voor Suriname.
  Van graan heb ik begrepen dat het door de hoge luchtvochtigheid te vatbaar is voor ziekten en schimmels.


  Maak melding
 8. Je reactie is verstuurd maar moet eerst goedgekeurd worden.

  Kevin

  Ray, als je niet weet waar het over gaat maak jezelf dan niet zo belachelijk.

  Die hennep waar men het over heeft zit onder anderen in jouw incontinentieluiers.

  Als jij dat wilt gaan roken om high van te worden, be my guest.


  Maak melding
 9. Duidelijk is de geaardheid van de duivels didibri aanhangers, ook op dit forum. Alles wat bij wet verboden is vinden zij goed. Hun baas kan en mag alles van deze tot op hun botten zijnde paarse domme dwaze idioten. Hij heeft zichzelf boven recht en wet verheven met zijn paars verdoemde onredelijke amnestiewet. De oerdomme misdadige criminele aanhangers gaan bij het overtreden van de wet het gevang in. Zoon Dino en Stiefzoon Meriba die toch het uiterlijk heeft van didibri kunnen ook geen beroep doen op de paars verdoemde amnestie wet die door de valse geldzuchtige Meye Me Anus als paarse symbool der ndp nationalisme werd verheven. Wie tege deze wte is is staatsvijandig. Meye joe mpp


  Maak melding
 10. @Kevin, ik denk dat dit de reden is waarom de oppositie zich zo opstelt tegenover het kweken van hennepteelt.
  Ik heb delen van een tekst hier om een mening te geven.

  Een stukje tekst:::::

  =Krishna Mathoera (VHP), Marinus Bee (ABOP) en Dew Sharman (VHP) stelden dat met de voorstellen gedaan door Hopkinson het karakter van de wetswijziging compleet wordt veranderd. De voorstellen zijn nog niet besproken in commissieverband. De oppositieleden voerden aan dat deskundigen en betrokkenen gehoord zijn, onder wie de procureur-generaal (pg), zonder dat toen sprake van was om cannabis niet strafbaar te maken.

  De ministers Eugene van der San (Justitie & Politie), Soeresh Algoe (Landbouw, Veeteelt en Visserij) en Mike Noersalim (ad interim Volksgezondheid) hebben niet alle vragen in de eerste ronde beantwoord. Noersalim zei dat gecoördineerd overleg nodig is tussen de ministers om alle vragen eenduidig te kunnen beantwoorden.

  Mathoera wilde weten waarom de regering de wetswijziging niet heeft ingediend, aangezien de ontwerpwet in februari naar De Nationale Assemblee is gestuurd.


  Maak melding
 11. Zo zie je maar weer hoe dwars en negatief de oppositie kan zijn. Zij zijn erop uit om alles te dwarsbomen wat van belang is voor de economische ontwikkeling van het land. Dat is typisch een mentaliteit kenmerkend voor NPS, VHP e.a. Zij gunnen de regering niets en ze zullen allerlei hindernissen opwerpen om dit voornemen te torpederen. Bij de oppositie en haar aanhang op waterkant heerst er een sfeer van paranoia als het om de teelt van industriële hennep gaat. Zij gaan industriële hennep associëren met drugs. Deze randdebielen denken nog steeds als mensen die 100 jarig terug de teelt industriële hennep verboden.

  Hennep is een veel duurzamere grondstof dan katoen voor de textiel industrie. Voor het verbouwen van katoen heeft men veel meer kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig. Hennep heeft geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig, groeit sneller en geeft wel twee tot drie oogsten per jaar. De plant bevat ook meer vezels dan katoen. de vraag naar hennep stijgt wereldwijd. Suriname moet haar economie diversificeren. De verdien capaciteit van het land moet breder gemaakt worden. Men moet minder afhankelijk worden van de export van goud, bauxiet en aardolie.


  Maak melding
 12. Weer een project dat miljoenen kan opleveren!

  Dat er onvoldoende kennis zou zijn is natuurlijk onzin, zo moeilijk is het telen van hennep niet.

  Er zijn twee soorten, vezelhennep en zaadhennep. De zaadhennep kan dienen als voeding voor zowel de mens als voor het dier. Hennepzaad bevat zeer gezonde voedingsstoffen en je wordt er niet high van. In winkels voor gezonde voeding en in supermarkten kun je het kopen, gepelde hennepzaden in een potje, en die zijn niet goedkoop!

  Hennepvezel is een van de sterkste natuurlijke vezels. Daar werden niet voor niets vroeger kabeltrossen voor schepen van gemaakt. Er kan ook sterke kleding van worden gemaakt die zeer slijtvast is en comfortabel om te dragen.

  In de auto industrie wordt hennepvezel gebruikt voor panelen. In de Mercedes kun je het vinden. Ook in bankbiljetten wordt het gebruikt om de slijtvastheid te vergroten.

  Als geneesmiddel vindt Cannabis steeds meer acceptatie en toepassing. Dan worden de harsen van de onbevruchte vrouwelijke bloemen gebruikt waar olie van wordt gemaakt.

  Bij zaadhandelaren zijn zaden te koop, per kilo. Je zegt maar waar je het voor wil gebruiken en je krijgt de juiste soort.
  Het probleem in Suriname zal zijn wat er na de oogst moet gebeuren. Daarvoor is kennis en apparatuur nodig, maar Suriname heeft een universiteit en er is internet, dus wat houd je tegen?

  Er is zo veel mogelijk in Suriname. Je moet het natuurlijk wel doen en er niet alleen over filosoferen.


  Maak melding
 13. Beste Ira,

  Persoonlijk denk ik niet dat dit de redenen zijn.
  Het verhaal van de hennep teelt is al veel langer bekend bij Mathoera maar zij verschuilt zich nu achter een wetwijziging die canabis legaal maakt in het algemeen maar vooral op het producte proces.

  Het verhaal van de vragen van Algoe is onzin. Er werden vragen gesteld aan Algoe en aan van der San alsof zij de directeuren/aandelhouders van het project zijn. Uiteraard kunnen zij geen volledige antwoorden geven over omzetverwachtig winst en afdracht en waarom er geinvesteerd moet worden hennepteelt en waarom er niet meer geinvesteerd wordt in casave, cocosolie etc.
  Het gaat hier puur en alleen om een wetswijziging voor een deel van de “canabis wet” welke alleen geld onder strikte voorwaarden zoals vergunningen, controle e.d.

  De letterlijke woorden van de oppositie waren toch echt. “Henneplanten zit niet in onze cultuur, daar hebben wij geen verstand van, daar moeten cursussen voor gevolgd worden, laten we het bij cocosolie, rijst en casave houden”

  Wie denken de oppositie wel niet wie ze zijn?
  De oppositie waant zich als aandeelhouder in dit project en wil daarom alle ins en outs weten van het project om te bespreken in de DNA? Kom op zeg, wat een arrogantie.
  Vragen over de wetswijziging werden totaal niet gesteld, alleen maar beren op de weg opgesomd betreffende de productieteelt en de herkenning van blaadjes.

  Als dit de manier is om buitenlandse investeerders aan te trekken en vooruitgang te willen boeken? Het heeft er alle schijn van dat de oppositie totaal geen belang heeft bij vooruitgang.
  Ik kan er niks anders van maken.

  Maar laat ze zo doorgaan, Guyana ontvangt ze met open armen.


  Maak melding
 14. I.p.v. de graanschuur wordt Suriname dus de hennepschuur van de wereld.

  Er is 1 probleem om te planten moet je lichamelijke arbeid verrichten, wie gaat dat doen???

  Alweer die Chinezen, Javanen en Hindoestanen??? De rest gaat belasting en commissie innen. En als de werkende groep draait dan zullen ze beroofd, verkracht en vermoord worden.


  Maak melding
 15. Deze regeerders zijn kortzichtig ….. want er zijn tal van mogelijkheden om de economie te recden …. voorbeeld we grenzen aan europa die mannen willen gebruikmaken van onze haven …….. er moet alleen een goeie steiger worden gebouwd……. albina … frans guyana en grotere veerboot en waar de taxi standplaats nu is moet landaanwinst worden gedaan een dam en die steiger die vroeger naast de markt was weer bouwen en alle boten moeten daar hun clienten afzetten douane postje vlak bij die brug iedereen die langs gaat … bv….. een bus plaatsen zet 5 euro erin per persoon in albina komt men inkopen doen … met dat geld kun je albina zonder de overheid ver helpen ontwikellen


  Maak melding
 16. Hennep kan machinaal geplant worden en machinaal geoogst.
  De factor menselijke arbeid in Suriname is het probleem, men wil niet meer op het land werken en dus zal men naar machinale landbouwmethoden moeten overstappen.
  Daarom zal op grote schaal het cocosnoten project niet gaan werken. Het loopt dood op de arbeid.

  Daarnaast is dit niet een project van de Surinaamse overheid maar van een investeerder. De overheid zal alleen de wet moeten aanpassen omdat de opiumwet alles soorten canabis verbied dus ook de vezelhennep.

  Voor wat bereft Albina, daar ligt al een plan en is reeds in uitvoering evenals de bouw van een grotere veerboot.
  Dit alles in overleg met de World Health Organisation (WHO) om het personen vervoer te reguleren . De voorbereidingen voor de bouw van een aanlegsteiger voor de korjalen (van en naar frankrijk) is reeds afgerond en het wachten is nu op afronding administratieve rompslomp om met de bouw te starten.


  Maak melding
 17. Je reactie is verstuurd maar moet eerst goedgekeurd worden.

  Kevin

  Hennep kan machinaal geplant worden en machinaal geoogst.
  De factor menselijke arbeid in Suriname is het probleem, men wil niet meer op het land werken en dus zal men naar machinale landbouwmethoden moeten overstappen.
  Daarom zal op grote schaal het cocosnoten project niet gaan werken. Het loopt dood op de arbeid.

  Daarnaast is dit niet een project van de Surinaamse overheid maar van een investeerder. De overheid zal alleen de wet moeten aanpassen omdat de opiumwet alles soorten canabis verbied dus ook de vezelhennep.

  Voor wat bereft Albina, daar ligt al een plan en is reeds in uitvoering evenals de bouw van een grotere veerboot.
  Dit alles in overleg met de World Health Organisation (WHO) om het personen vervoer te reguleren . De voorbereidingen voor de bouw van een aanlegsteiger voor de korjalen (van en naar frankrijk) is reeds afgerond en het wachten is nu op afronding administratieve rompslomp om met de bouw te starten.


  Maak melding
 18. Kevin, ik geef je inderdaad groot gelijk. De factor arbeid is een onzekere factor in de Surinaamse landbouw. Als je arbeiders wil aantrekken uit Paramaribo, Nickerie, Saramacca of Marowijne kan je het vergeten. Het is allemaal slappe hap.

  Maar in Suriname weet men beter. Veel landarbeiders uit Haïti, Guyana, Vietnam, Bangladesh, Ghana, enz. zijn bereid om in Suriname te werken. Het is mijn inziens daarom zeer verwerpelijk dat met name NPS en VHP koplopers zijn in het demotiveren van Surinamers om een bijdrage te leveren voor de economische ontwikkeling van het land. Het zijn gemene saboteurs van de Surinaamse ontwikkeling.


  Maak melding
 19. Kevin en Robg@
  Wel erg naïef om te denken dat het van de grond zal komen, Fbi en de CIA liggen al op de loer, als een van de drugs doorvoer landen van het caraibe gebied, de regering zit heelveel erg in de war, onderdekmantelvan indistruele kan abuis, lachuuuuuuu


  Maak melding
 20. Waarom denk je dat de DEA al in Su is?

  Hahaha nee hoor ook in de US wordt het verbouwd. Het gehalte aan werkzame stof is dermate laag dat je eerder high wordt van de uitlaatgassen van de bussen in P’bo dan daarvan


  Maak melding
 21. @Kevin, bij de oppositie als coalities worden er fouten gemaakt. Je volgende vraag stel je:::Wie denken de oppositie wel niet wie ze zijn?

  Als het goed is moet de oppositie de regering kunnen corrigeren en kritisch naar alle zaken kijken die behandeld worden in de DNA.
  Verder doet de oppositie het woord voor het volk, dit omdat het volk niet naar de DNA kan gaan om zijn /haar misnoegen te uiten.

  Verder is er helemaal GEEN kennis in Suriname om dit project van de grond te krijgen. Is er een plan van aanpak??? In welke landen zal het afgezet worden??

  Vergeet niet hoe Suriname slecht staat geboekt op de wereld als het gaat om drugs!!!

  Winston, die neef van Bouterse vond dat in het buitenland hennep gekweekt word en er veel geld aan verdiend wordt dus Suriname kan het ook doen. Waarom is er NOOIT een onderzoek gekomen???

  Onder deze regering zijn er zoveel wetten gemaakt, maar ik kan jou vertellen dat alleen wanneer het volk klaagt zij zogenaamd iets willen betekenen om de wetten na te leven en dit voor korte duur.

  vb ik ken nog steeds mensen die een auto met donker getinte ruiten hebben en niemand doet er iets mee, dit terwijl men in de DNA een wet heeft aangenomen. Alles voor de sier.


  Maak melding
 22. @ RobG

  Hoe vaak is de huid van de beer al verdeeld door de regering voor dat het geïnvesteerd had in het vuurwapen om de beer te kunnen schieten.

  Hoeveel mooie verhalen zijn er al gepresenteerd.

  1. Palm olie.
  2. Cassave.
  3. Citrus
  4. Cocos.
  5. Droge rijstbouw.
  6. Systeemwoning export.
  7. Conservatie van het Bos (gratis geld)
  8. Nu hennep.

  Om er maar een paar te noemen.

  Telkens weer blijkt dat het ingewikkelder is en dat men ook zelf moet investeren en werken.
  Beste RobG ik weet van de hoed en de rand want ik heb zelf in 2011 een dergelijk project aan de regering voor gelegd en het opgegeven omdat:
  1. Men gaat leuren met jouw idee.
  2. Er eerst geld afgedragen moet worden voor dat er iets kan gebeuren. Zo werkt het niet voor investeerders.

  RobG om industrieel Hennep te verwerken is er volume nodig. de lokale economie is daar niet op ingesteld
  Helaas is er sprake van een kip en het ei verhaal dat lokale mensen (afgunst/ krabben mentaliteit) niet kunnen doorbreken.

  Neem als voorbeeld Landbouw maatschappij Pattamaca. Het was een palmolie bedrijf dat door het binnenlandsconflict aan een planten ziekte bezweken is.

  Nu zijn er Chinezen CZHT investment al 12 jaar bezig. om iets te stand te brengen. Ze konden in 2006 geen bankgarantie afgeven van $ 10.000.000 op een investering van $ 320.000.000
  Nu zijn ze minimaal actief om hun rechten te behouden en het hout te kunnen kappen.

  Beste RobG Palmolie is gebaseerd op kaalkap (opbrengst $ 40.000/ha en daarna investeren & 8.000/ha (prijs anno 2012) een andere peiler is goedkope arbeid (indonesie = $ 150/maand voor 6 dagen van 10 uur/week = $ 1/uur).

  Beste RobG Grote landbouw vergt daadkracht ,grote investeringen en enig geduld tot dat er iets gebeurd.

  Critici zijn niet tegen maar realisten.

  Suriname kan het zelf als het Alcoa aan haar verplichtingen houd en de schade vergoeding als herstel revolving fonds inzet. eerst bouwen/ aanleggen daarna oogsten.

  De kortste weg is de houtsector verduurzamen, daarna biomassa en Toerisme om daarna gereed te zijn voor grootschalige landbouw.

  Men zal echter heel vriendelijk moeten zijn voor de kennis dragers die bereid zijn te helpen


  Maak melding
 23. @Kevin, Bouterse is al 7 jaren aan de macht en zie wat van Suriname is geworden nationaal en internationaal.

  Wat denk je van al die beloftes die zijn gedaan, zie nu wat met de basiszorg gebeurd. Die hele basiszorg is in water gevallen, omdat men niet goed erover heeft nagedacht.
  0-16 jaar en 60 jaar+ vielen onder het SZF maar de vlieger gaat niet meer op.

  Er is geen transparantie vandaar dat het de taak van de oppositie is om kritisch naar zaken te kijken.


  Maak melding
 24. Ira,

  “Als het goed is moet de oppositie de regering kunnen corrigeren en kritisch naar alle zaken kijken die behandeld worden in de DNA.” – Klopt exact, maar de vragen hebben totaal geen verband met de wetswijzigingaanvraag. Inhoudelijke vragen hierover zouden ze moeten stellen. Nu geven ze op zijn minst de indruk dat ze tegen een hennepkewekerij zijn, om wat voor reden dan ook.

  “Verder doet de oppositie het woord voor het volk, dit omdat het volk niet naar de DNA kan gaan om zijn /haar misnoegen te uiten” – Nee helaas klopt deze stelling niet. De oppositie heeft als taak de regering te controleren op het beleid niet om de stem van het volk te vertalen. Dat vertalen gebeurd in de verkiezingsperiode wanneer de mensen op de partij gaan stemmen die hun het meest aanspreekt. Tussen tijds mag uiteraard wel de bevolking de partijen aanspreken van zowel de coalitie als ook de oppositie en voorstellen doen maar het is onjuist om de suggestie te wekken dat de oppositie de spreekbuis is van het volk.

  “Verder is er helemaal GEEN kennis in Suriname om dit project van de grond te krijgen. Is er een plan van aanpak??? In welke landen zal het afgezet worden??” – Wie zegt dat die kennis er niet is? De is er nl wel.Daarnaast is het niet de taak van de regering om een afzetmarkt te verzorgen. Deze gedachte komt denk k voort uit de “verwennerij” dat Lanti alles regelt.. Dit project is niet van Lanti maar van een investeerder die zelf achter de afzetmarkt aan gaat. Moet de regering zich ook gaan bemoeien met de afzetmarkt voor Cari Fruits? De regering moet zich in het geheel niet bemoeien met het proces, alleen het proces mogelijk maken en randvoorwaarden scheppen.

  “Vergeet niet hoe Suriname slecht staat geboekt op de wereld als het gaat om drugs!!!” – Het gaat hier niet om drugs, in zijn totaliteit niet. Het probleem is alleen dat de wetgeving de naam canabis verbied. De hennep die men wil telen draagt ook de naam canabis dus is dat ook verboden. De wetswijziging gaat dus om de aanpassing van de volg naam. Het gehalte aan HTC mag in de industriele hennep niet meer dan een bepaald percentage bedragen (ik dacht iets van 0,2%). Je moet dan ongeveer de gehele akker oproken als je wat wilt voelen.

  “Winston, die neef van Bouterse vond dat in het buitenland hennep gekweekt word en er veel geld aan verdiend wordt dus Suriname kan het ook doen. Waarom is er NOOIT een onderzoek gekomen???” – Dat is mooi voor Winston maar hij heeft niks te maken met dit project.

  ” Onder deze regering zijn er zoveel wetten gemaakt, maar ik kan jou vertellen dat alleen wanneer het volk klaagt zij zogenaamd iets willen betekenen om de wetten na te leven en dit voor korte duur” – Klopt maar voor de afzet zal men moeten voldoen aan de daarvoor gestelde eisen. Het eindproduct wordt geexporteerd en zal moeten voldoen aan het eisen van het ontvangende land. Net zoals vlees vis e.d..

  “vb ik ken nog steeds mensen die een auto met donker getinte ruiten hebben en niemand doet er iets mee, dit terwijl men in de DNA een wet heeft aangenomen. Alles voor de sier.” – Volledig mee eens, maar staat los van deze productie, maar je hebt gelijk. Af en toe een prik actie zet geen zoden aan de dijk. Lijkt mij heel gemakkelijk op te lossen bij de autokeuring. Maar ja, dan moeten die wel gecontroleerd worden.


  Maak melding
 25. Ira,

  Nogmaals dit is geen project van de Staat Suriname. Maar van een investeerder die heel goed weet wat hij doet.
  Het is niet iemand die voor het eerst hennep verbouwd!

  En wat Jo Jo zegt klopt deels er is volume nodig.
  Daar is inmiddels al lang voor gezorgd.

  En wederom dit is geen project van de regering.
  Al de projecten die JoJo heeft opgenoemd zijn “voort getrokken” door de regering met ondeugdelijke adviseurs aan de zijlijn.

  Persoonlijk vind ik dat het juist de goede kant op gaat met SU en dat de hennepteelt daar ee mooi voorbeeld van kan zijn. Namelijk het aantrekken van buitenlandse investeerders met kennis van zaken die banen creeren, technologien brengen enz enz.

  Laten we ons nu a.u.b. nu niet tegenhouden door cultuur invloeden en “wij” snappen het niet.
  Snappen jullie hoe het productie proces van bijvoorbeeld Shell werkt? Moet dat dan? Laat ze hier maar een kantoor komen openen en deels de productie naar toebrengen, dat schept banen en technologie en vooruitgang (en nu niet flauw gaan doen nu met Nigeria)


  Maak melding
 26. @Kevin

  Hoe naief bent u. De DEA is in Suriname. niet vanwege hennep maar vanwege de poeders.
  Wat denkt u dat er op het dank van de ambassade staat.

  Met big data kunnen ze alle informatie die in Suriname digitaal verplaatst tot zich nemen.
  Net als de chinezen die allemaal achterdeurtjes hebben in de Huawei spullen die Telesur gaan installeren.

  Waarom lopen er zoveel poedertransporten tegen de lamp en waarom raakt overal het geld op.

  Omdat ze zelfs de gedachten van Bouterse op het toilet kunnen lezen (grapje).


  Maak melding
 27. je moet je juist afvragen wie welke instelling land ondernemer in sme gaat kome investeren..

  onder deze moordenaars boeven bende gaat niemand zijn/haar middelen investeren..

  die ka suris zelf kunnen er niks van bakken, laat staan de huidige macht hebbers, allemaal boven de 70 jaren op weg naar de dood..

  hun kinderen zijn meestal krimies zitten in de gevangenissen tegen de tijd dat zij vrij kome, zijn ze net zo oud als hun ouders nu..

  een slimme suri verlaat het land op zoek naar beter..


  Maak melding
 28. Los van het feit dat het een slecht plan is
  ben ik benieuwd hoe men aan een start kapitaal gaat komen. Er zal eerst geïnvesteerd moeten worden. De islamitische bank gaat dit zeker niet doen, sterker geen 1 bank gaat Suriname geld lenen voor hennepteelt. Waarschijnlijk gaat dit lopende aanvragen voor leningen ook beïnvloeden. Niemand wil zaken doen met een narco staat. Suriname komt zeker op de zwarte lijst te staan. Reken maar dat Amerika dit goed gaat monitoren.


  Maak melding
 29. Jojo, ik ben het volkomen met u eens dat het in de praktijk moeilijk blijkt te zijn om projecten in Suriname van de grond te krijgen. Dit verschijnsel manifesteert zich al tientallen jaren ongeacht welke regering aan de macht is. Het is heel jammer dat men in Suriname het kader mist om een gedegen onderzoek naar dit verschijnsel uit te voeren. Mijn inziens heeft het te maken met hardnekkige bureaucratische structuren die men niet wenst op te geven. Vernieuwende en fris en fruitige ideeën dringen niet door tot de hoogste bestuurlijke kaders. Bestuurlijke vernieuwingen zien zij een aanval op de eigen posities. Ministers kunnen goede bedoelingen hebben maar op de een of andere manier loopt het spaak. Het zit naar mijn mening in de mentaliteit van typen hoge ambtenaren en de mentaliteit van bepaalde politieke figuren die achter de schermen het geheel kunnen frustreren. Maar het is ook niet goed dat de overheid moet opdraaien voor alle investeringen. Het ambtelijk kader is niet capabel genoeg om de belangen van de overheid en de investeringen door de overheid en van het land met ferme te verdedigen. Bij de eerste en de beste tegenslag laten ze het liggen omdat het geld van de investering niet uit de eigen zak komt. ” Na lantie e pai “. Het kan hen geen bonus schelen als de investering door de overheid dreigt te mislukken. Dit soort figuren heeft niet geleerd om verantwoordelijkheid te dragen. Projecten in Suriname zullen pas goed van de grond komen als men vanaf de laagste kaders tot de top goed aandacht schenkt aan het structurering vraagstuk.


  Maak melding
 30. Welke investeerder mag dat dan wel zijn, Kevin?, Of is dit weer de zoveelste hersenscheet uit de regering Bouterse waar verder weer niets mee gebeurt


  Maak melding
 31. O, mensen toch zijn we al vergeten dat Suriname zoetwater naar Barabados zou exporteren. Er werd zelfs een zeewaardig transport zak getoond. De sleepboot is toen in de haven van noorwegen verdwenen. Daarna is er nooit meer gesproken over dit mega- project. Industriële hennepkwekerij in een criminelestaat, waarvan de leider allerlei foefjes verzint om als hoofdverdachte van de slachting van 15 vooraanstaande Surinamers te ontlopen. Daarnaast als drugsveroordeelde crimineel, het land in miljarden schuld ondergedompeld heeft. Waar gaat deze paarse bende de financiën vandaan halen om deze zoveelste gebakkenlucht project te realiseren. Niet de 86 mil bestemd voor EBS. Waarom legt deze paarse rovers nooit verantwoording af…sjonge sjonge jonge, en dat er mensen op deze site zijn die alles wat deze paarse roversbende uitkakt goed te praten. Tjepoti….


  Maak melding
 32. Industriële hennep is niet om te roken. Als je het zou willen gebruiken als wiet om te roken, wordt er misselijk van.
  Industriële hennep wordt gebruikt in de auto industrie voor het maken van onderdelen.

  Maar je kan er ook de andere hennep ertussen laten platen en het valt niet direct op. Maar de geur kan je nog verraden.


  Maak melding
 33. Suriname is de grootste cocaïne schuur van zuid Amerika geworden, In plaats van voedsel schuur. Straks ook de grootste Hennep schuur.


  Maak melding
 34. Goede zaak, eindelijk kunnen de nietsnutter ” de wakamans” werk bieden. Dus is het gern tomaat, peper en antoerwa op Bigi Poika, maar industriële hennep. Know How, wordt geïmporteerd, lage arbeidskosten is aanwezig, equipment is aanwezig, onderkomen voor de wakamans moet nog komen…..Bigi Poika, ka daadwerkelijk. Tjepoti!


  Maak melding
 35. Als hier over cannabis/hennep wordt gesproken dan denkt men waarschijnlijk eerder aan ganja dan aan wat gewoonlijk wordt bedoeld als het over hennep gaat. Hennep is een industrieel product, Ganja is een een vele landen verboden genotsmiddel.

  Feitelijk is ganja het meest onschuldige genotsmiddel. Van ganja worden mensen rustig en ontspannen, en niet agressief zoals van cocaïne en alcohol. Black label en Marlboro doen meer kwaad en zijn slechter voor de gezondheid dan ganja.

  Het probleem met ganja is dat het een vluchtmiddel is uit de dagelijkse realiteit en dat het de ambitie en werklust vermindert, en daar loopt Suriname toch al niet van over. De werkloosheid en het klimaat helpen in dat verband ook niet erg mee.
  (Voor de ganjateelt is het klimaat overigens wel ideaal! Wel is het te vochtig, het zal dus in kassen gekweekt moeten worden.)

  In steeds meer landen wordt ganja gelegaliseerd. Of als geneesmiddel, of als genotsmiddel. Als Winston het er over heeft dat er veel geld mee te verdienen is dan zal hij het daar wel aan hebben gedacht.
  Hij heeft daar wel gelijk in. In het park waar ik mijn hondje uitlaat vind ik wel eens lege zakjes. 1 gram ganja, 10 euro!

  Als Suriname daar aan wil meedoen moet men wel snel professionaliseren.
  Op een ander zakje las ik bijvoorbeeld: Lemonized Haze, THC: 21,58%, CBD: 0,63%, Batch # 171503. Zomaar wat zaaien en de oogst verkopen, dat gaat niet meer. Men moet een professioneel gekweekt en verwerkt product bieden. Ook hier, het spijt me, loopt Nederland mijlen voor op de rest van de wereld. Alleen het niveau in de VS en Canada is daar mee te vergelijken.

  De DEA maakt zich denk ik niet erg druk over over legale ganja teelt. In de VS is het in steeds meer staten legaal, dus waarom moeilijk doen over Suriname? Alleen, afzetmarkten vinden buiten Suriname zal moeilijk zijn. Ondanks de toenemende tolerantie zit geen land te wachten op dat soort import.

  Het zou verstandig zijn als de universiteit wat aan onderzoek deed op dat gebied. Maar ja: “Dat geeft weer werk en gedoe, en ik zit goed en verdien aardig, dus laat maar. Waarom werk zoeken als ik er niet meer door ga verdienen?”

  Iemand met lange termijn visie zou natuurlijk kunnen denken: “Als ik daar vandaag mee begin dan ben ik morgen de persoon die er het meeste verstand van heeft in Suriname en als het wat wordt begin ik een bedrijf en verdien ik het grote geld”. Maar ja, lange termijn denken….

  Wat de hennep betreft, het probleem is dat men moet investeren en risico nemen. De gemiddelde ondernemer heeft daar geen zin in. Je bent afhankelijk van werknemers en afzetmogelijkheden. Er zijn makkelijker en minder risicovolle manieren om geld te verdienen.
  Als men daar op gaat zitten wachten dan gebeurt er dus niets. Om die reden zou de overheid het voortouw moeten nemen om wat op gang te brengen. In vele landen doet men dat, maar de overheid in Suriname heeft noch de middelen, noch de ambitie, noch de visie lijkt het. Jammer.


  Maak melding
 36. Hallo worden jullie eens wakker in SWITI Sranan,kijk om je heen wat er in de wereld gebeurt.Oppositie ik zou zeggen laat Chan vragen aan zijn vrienden bij de Noordzee welke afspraken ze hebben gemaakt met Duitsland tav marihuana.Niet steeds lullen terwijl jullie je huiswerk niet eens goed hebben gedaan.


  Maak melding
 37. Na enig nadenken vrees ik dat hennepteelt voor Suriname niet echt profijtelijk zal zijn.

  Om de hennep te zaaien, oogsten en verwerken, daar zijn dure machines voor nodig. Die heeft Suriname niet.
  De vraag is ook wat hennepvezel op de wereldmarkt zal opbrengen. Er zijn genoeg landen die hennepvezel telen en verwerken.
  Daarnaast, hennep groeit zolang de nachten korter zijn dan 12 uur. Zodra de nachten lang genoeg zijn begint het te bloeien en houdt het op te groeien. In Suriname zal hennep elk moment van het jaar gelijk gaan bloeien. Wellicht zijn er vezelsoorten die daar wel tegen kunnen en blijven groeien, zoek het in de sativa soorten, maar dat weet ik niet.

  Je zou cannabis kunnen zaaien voor de zaden. Daar is wel een markt voor, maar het is geen goudmijn. Het kweken zal wel lukken, maar de bloesem van cannabis gaat rotten als het te vochtig is. Bud rot noemen ze dat, en Suriname is behoorlijk vochtig. Eerst dus maar eens proberen met verschillende soorten.
  De teelt en verwerking van zaadhennep vraagt minder machines dan vezelhennep en de rijstboeren hebben al het een en ander, maar niettemin, ook hier gaat de kost voor de baat uit.
  Dan heb je het dus, maar wat er mee te doen? Je zou de zaden kunnen gebruiken voor kippenvoer, maar daar is het niet rendabel voor te telen. Ook hier geldt dat de wereldmarkt niet zit te springen om een paar ton uit Suriname. Je zal er niet echt rijk van worden.

  Ganjateelt kan wel rendabel zijn, maar probeer het maar eens te slijten op de wereldmarkt. Suriname heeft al zo’n slechte naam.
  Kijk ook eens wat ze op Jamaica doen. Naar ik meen hebben ze daar gelegaliseerd het, of zijn ze van plan, en hebben ze exportplannen. Misschien dat de broeders op Jamaica behulpzaam kunnen zijn.

  Men kan alvast beginnen met veel muziek van Bob Marley op de radio af te spelen om in de juiste stemming te komen.


  Maak melding
 38. Tuurlijk heeft de oppositie gelijk.

  De oppositieleden zijn geboren met een ondernemers-mentaliteit.

  Een paarse investeerder, correctie een surined paarse investeerder wil een hemp plantage opzetten.
  Hemp is de naam voor industriële hennep.
  Heeft deze paarse ezel onderzoek gedaan naar afzetmogelijkheden?
  Tuurlijk niet, te stom.

  Op dit moment zijn er bijna 40 landen die hemp kweken en/of exporteren.
  Bij elk business plan hoort een onderzoek naar afzetmogelijkheden.
  Een simpele ondernemer moet in zijn businessplan kunnen aantonen hoe zijn ROI wordt behaald, voordat hij/zij überhaupt een lening krijgt van any bank.

  Eeh wright of hoe je ook mag heten, go sribie yere.


  Maak melding
 39. Te Broko Bakka wordt er waarschijnlijke al op grote schaal geteelt. Nationale Drugs Partij is in feite een misdaadsyndicaat olv van didibri. Niet didibri is te beklagen, maar het oerdomme paarse debiele idiote dwaze volk, de ndper’ s. Een zeer slecht misdaad minnend paars oerdom volk.


  Maak melding
 40. Het gezeur van Limbo bij srs::::: Veel lees plezier voor wie het nog niet heeft gelezen:::::::

  =PARAMARIBO – Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) heeft donderdag in De Nationale Assemblee de regering verweten dat ze aanbevelingen over de aanpak van drug niet heeft opgevolgd. Die aanbevelingen zijn gedaan door Cicad, het anti drugsorgaan van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

  Dit orgaan heeft in 2014 bij haar driejaarlijkse reguliere evaluatie over Suriname, verdeeld over vijf categorieën 27 aanbevelingen gedaan. Dit jaar wordt Suriname weer geëvalueerd. De kans bestaat dat wanneer blijkt dat de aanbevelingen niet zijn opgevolgd het land op een zwarte lijst van de OAS kan worden geplaatst. Een negatieve evaluatie betekent dat Suriname binnen de OAS en bij de Cicad zal worden aangemerkt als drugs doorvoerland.

  Daarnaast kunnen internationaal sanctiemaatregelen tegen het land worden genomen en kan het in zekere mate geïsoleerd raken. In het Multilaterale Evaluatie Mechanisme (MEM) rapport over Suriname wordt er onder andere op aangedrongen dat de Nationale Anti Drugsraad, wederom wordt geïnstalleerd en op het hoogste niveau verregaande controlebevoegdheden krijgt. Er wordt ook gevraagd om inhoud en uitvoering te geven aan een antidrugsbestrijdingsplan als deel van de langetermijnplanning van de regering.

  Het Cicad valt erover dat Suriname geen preventief beleid heeft tegen de productie, het verhandelen en gebruiken van drugs. Dit beleid zou afgestemd moeten zijn op internationale normen, met duidelijke meetindicatoren. In dit preventieve beleid moeten risicogroepen in de samenleving goedgelokaliseerd en aangeduid worden. Een groot deel van de aanbevelingen heeft te maken met nog te ontwikkelen beleidsdoelen, veel nieuwe wetgeving of het aanpassen van bestaande wetten.

  Andere aanbevelingen hebben te maken met het institutionaliseren van overheidsinstituten die zelfstandig wetten moeten uitvoeren en controlerende bevoegdheden krijgen. Mathoera kent vanuit haar vorige functie als commissaris van politie het MEM-rapport en vreest dat de volgende evaluatie zeer negatief zal uitvallen voor Suriname. Zij noemt de cijfers over illegale productie van xtc-pillen en het gebruik daarvan door steeds meer jongeren schrikbarend.


  Maak melding
 41. waarom gaan de blakas indjies djoekas zelf niet op het land hun kunsten te tonen .

  ze moeten niet blijven teren op een honger loon van lantie van rond de 1500 srd..

  laat al die blakamangs zelf op het land gaan werken..


  Maak melding
 42. Er zijn heel veel mogelijkheden om suriname en surinamers een goede toekomst te bieden maar ze moeten allereerst die politieke partijen opdoeken dat ding brengt verdeeldheid en vooral coruptie en dat blokeert de ontwikkeling als we het zonder politieke partijen doen gaat er wel eenheid zijn en dat gaat versneld voor ontwikkeling zorgen maar met deze moordenaar en pionen is het zoals gewent chaos


  Maak melding
 43. De politieke partijen draaien suriname en surinamers de nek om als we zo doorgaan gaan we straks in de rij staan met kaart niet met geld om basis goederen te kunnen bemachtigen terwijl de boosdoeners in weelde leven


  Maak melding
 44. Allemaal gelul in de ruimte.
  Nederlandsbedrijf bekend met de productie en afzet van hemp wil hennep gaan telen n Su. Niks meer niks minder.
  Het enige dat Su moet den is de wetgeving zodanig aanpassen dat industriele hennep met een maximum van 0,2% HTC geteeld en verwerkt mag worden.
  Lanti staat aan de zijlijn en kan alleen randvoorwaarden creeren. Period.


  Maak melding
 45. Mocht de hennep verdrag door gaan , stel ik me kandidaat Minister van landbouw. Laat ik zien wat Toppen zijn.
  Wil ook wel adviseur worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES