vrijdag, april 26, 2024
HomeOnderwerpenEconomieMinisters lanceren Podosiri project in Suriname

Ministers lanceren Podosiri project in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) in Suriname en zijn collega Soerish van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) hebben vrijdag de aanzet gegeven voor een Podosiri project. Ze hebben samen de eerste boompjes geplant in Marowijne. De twee ministers werden bij de lancering van het project bijgestaan door districtscommissaris Freddy Daniel. Podosiri is de 20 – 30 meter hoge Açaí palm, de Euterpe oleracea. In het Nederlands spreekt men van de Palissadepalm.

Minister Dikan heeft de boeren uit Marowijne opgeroepen om deze kans aan te grijpen en de productie van Podosiri te helpen opvoeren. De vraag naar Podosiri is enorm(*). Het Ministerie van LVV steunt het project door plantmateriaal te leveren, en zorgt verder voor training en begeleiding van boeren die Podosiri willen verbouwen. Minister Algoe zegt dat de boeren hoge producties en goede kwaliteit kunnen halen als ze de tips van het ministerie opvolgen en op de juiste manier omgaan met hun arealen.

(*) Podosiri oftewel de açaibessen staan de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Het grote aantal antioxidanten en de bijzondere smaak die doet denken aan bosbes, noten en chocolade heeft de vrucht in korte tijd populair gemaakt. Hierdoor zijn in Zuid-Amerika nu ook açai-plantages in aantal en omvang toegenomen, waar de vrucht tot het begin van de 21e eeuw alleen nog maar voor lokaal gebruik geteeld werd. In de Verenigde Staten is de populariteit sterk gestegen nadat er aandacht aan de açai werd gegeven door televisiedokter Mehmet Oz (Dr. Oz) in The Oprah Winfrey Show (Bron: WikiPedia).

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

18 REACTIES
  1. Eerste commerciele oogst is over 6 jaar; leuk voor president Dino.
    Overigens moet er minimaal 2 tot 3 meter ruimte tussen elke plant zijn, dat Algoe daar niet op gewezen heeft!!


    Maak melding
  2. Nu nog de eindbestemming weten van deze missie. het is niet gelukt met de rijstsoorten DDB1 en DDB2!~!
    En net als @prof .Misababoi zegt,
    Deze lading zal heten DB1 en DB 2[dino bouterse]


    Maak melding
  3. Indien de trekkers van dit project geen blanke huidskleur en genen hebben of geen Hindoestaan zijn, zal ook dit zoveelste zogenaamde project slechts bij een lancering blijven.
    Negers konden nooit iets, kunnen nog steeds niets en zullen derhalve ook in de toekomst niets kunnen. Uiteraard liegen, bedriegen, stelen, beroven, moorden en verkrachten, daar gelaten. De negers zijn bovendien erg afgunstig op de verworvenheden verkregen door inzet/doorzettingsvermogen en studie van personen uit andere etnische groeperingen. Dergelijke afgunst wordt trouwens ook geventileerd naar personen uit hun eigen neger-groep!
    Anno 2017 heeft de neger(in) in het algemeen nog altijd blanke steun c.q. een baas nodig aan hun zijde om enig succes in dit leven te kunnen verwerven.

    Noem slechts één enkel land in de hele wereld geleid door negers, waar het economisch voor de wind gaat.
    Het is overal in dergelijke landen bittere treurnis, doffe ellende en veel kommer en kwel.
    Njang, Dansie nanga mekie Presirie zitten in de genen van de negers en negerinnen. Surinaamse negers en negerinnen (ook buiten Suriname geboren) vormen hierop uiteraard geen uitzondering. Gevoel voor enige vorm van persoonlijke verantwoordelijkheid, is meestal héél héél ver te zoeken bij deze lieden.
    En wanneer dergelijke gasten toch iets mochten bereiken door tussenkomst van de blanken, dan zien zij niettemin kans om alle verworvenheden binnen de kortste tijd te verbrassen/kwijt te raken door zelfdestructief gedrag.
    De voorbeelden hierover zijn legio.
    En in dergelijke situaties wordt vooral als hoofdoorzaak, de RACISME-kaart getrokken.

    Velen zullen uit simpel onvermogen/kortzichtigheid deze reactie als racisme bestempelen echter dient dit wereldwijd probleem met naam en toenaam te worden benoemd.
    De hand in eigen boezen steken is voor velen helaas een brug te ver.
    Veel succes toegewenst aan al diegenen met een dergelijke verdorven mentaliteit en instelling.


    Maak melding
  4. Jammer dat dit vrucht (of bes of noot) alleen maar het fysiek gezond maakt en niet de geest. Suriname heeft een gewas nodig dat de zieke geesten van haar inwoners weer heelt. Bananen misschien? Een banaan elke dag schijnt toch veel stress weg te nemen.


    Maak melding
  5. Elke keer weer plannen en nu weer een plan en ons gelief suriname gaat alleen maar achteruit.

    Welke regering er ook komt hun kennis zal niet genoeg zijn als ze niet goed nadenken over hoe het verder moet gaan.
    1. Geen concessies weggeven voor snoepgeld.
    2. Werkelijk aan de opbouw van het land denken en naar handelen en binnen gestelde termijnen de doelen realiseren.
    3. Waterdichte garanties dat geld voor de ontwikkeling van het land wordt aangewend.
    4. Corrupte voormalige leiders krijgen geen verantwoordelijkheid meer.
    5. Grondig onderzoek naar herkomst en besteding van de middelen.
    Alleen op deze wijze wordt ons land beter gewaardeerd. Want niet alleen de overheid is afgewaardeerd ook het bedrijfsleven. Want het is slecht zakendoen in suriname. Dit te danken aan de grote IMF econoom.

    Bij mijn zoeken op het internet ben ik per toeval gestuit op een boek geschreven door een surinamer S. Ramkhelawan.
    Ik zou de zg. leiders of leiders in Suriname adviseren om dat boek te lezen voor ze hun mond open doen. Naar mijn mening hoort elke surinamer dat boek gelezen te hebben om beter over de toekomst te kunnen nadenken.

    Google books
    Bibliografische gegevens
    Titel The Visionary Negotiator: Probleemoplossend Onderhandelen
    Auteur S. Ramkhelawan
    Uitgever CreateSpace Independent Publishing Platform, 2016
    ISBN 1532788088, 9781532788086
    Lengte 366 pagina’s
    Waarom slaagt de ene onderhandelaar wel en de andere niet? Waarom gaat de ene organisatie ten onder en floreren andere wel? Antwoord: Omdat er onderhandelaars zijn die anders onderhandelen. Ze weten alleen hoe ze moeten handelen als het hun goed gaat, waar de voordelen, concessies of winsten wel vanzelf komen. Zodra een veranderende toestand een andere benadering vereist, weten ze niet in te grijpen of er mee om te gaan en betalen anderen de prijs. Het is maar dat u het weet.


    Maak melding
  6. Podisiri project moet niet alleen een project zijn van de huidige regering. In Su is bekend dat een project in de kast word gegooid als er een andere regering komt. Een continuatie van een project en verbetering van het project met doel aanpassingen zou een productie project en Su goed doen.

    Waarom moet podisiri alleen in Marowijne en niet in Commewijne? Bijv. aan de rechter oever waar de boeren alternatieven op de rijst productie nodig hebben.


    Maak melding
  7. Je begint je af te vragen hoe serieus deze lui genomen moeten worden.De Lummel kwam,zag en einde ethanol project.Volgens Elias is de 40 miljn US die het tot zover had gekost niet verloren maar in ervaring/dossiers vastgelegd.De grond met de riet aanplant behoort intussen een NDP er toe.
    De kleine leugenaar[Algoe] heeft voor Wageningen een niet complete tweede handse rijstpelmolen gekocht voor 1,5 miljn die getaxeerd was op 0,45 miljoen US.
    De ene wil nog leguanen kweken en de ander hennep planten in Coronie.
    En terwijl de podosiri boom groeit,zijn de mensen het product al weer vergeten.Net als de pina bomen voor de fabricage van papier geplant voor de onafhankelijkheid.


    Maak melding
  8. Xavier de lorian, ik ben het helemaal eens met. En nogmaals het wordt steeds erger met de creoolse bevolking. Zelfs in Nederland zijn ze met een onderneming bezig en niet lang blijven ze bestaan. Uiteindelijk hebben gefraudeerd of ze hebben ruzie of ze het geld in eigen zak gestopt. Dit maak ik heel vaak mee. Ik heb heel veel surinaamse vreinden die ook hierover praten. Geld is belangrijker dan wat dan ook. Na sari Tori, want de creoolse bevolking heeft heel veel potentie die niet benutten.


    Maak melding
  9. Off topics
    NDP-voorzitter tevens president Desi Bouterse zei dat de acties die gevoerd worden een “vuile aanval van buiten is”.

    Wederom anderen de schuld geven. Ja zelfs als hij op de wc zit te schijten wordt dit veroorzaakt door anderen.

    Deze man is echt aan het dementeren


    Maak melding
  10. @ Xavier d’Lorean: Racisme is het generaliserend toekennen van eigenschappen aan bepaalde etnische groepen. Dat Chinezen anders zijn dan Indiërs, die weer anders dan Europeanen, en Afrikanen weer anders, is algemeen bekend. Maar, om iedereen over één kam te scheren is onfatsoenlijk.

    De mensheid bestaat uit individuen en je kunt niet bepaalde kenmerken van toepassing verklaren op ieder individu uit een bepaalde groep. Naast minder goede heeft elk mens ook goede eigenschappen. Kijk naar het individu en probeer het beste uit elk mens te halen. Goede leraren doen dat elke dag.

    Als je geen andere boodschap hebt dan deze negatieve praatjes, blijf dan liever weg. Voor racisten zijn er andere gelegenheden om hun vuil te spuien.

    @ prof. Misababoi: Blijkbaar heb je verstand van deze materie. Zoals het er nu uitziet lijkt de aanpak wat amateuristische en gedoemd tot mislukken. Het is de vraag in hoeverre men hier over heeft nagedacht.
    Het lijkt mij dat het zeer zeker een levensvatbare en profijtelijke zaak zou kunnen zijn die duurzaam rendement voor Suriname kan opleveren. Dan moet het wel goed aangepakt worden. Dus:

    Een planning maken: Hoeveel willen we gaan produceren. Hoeveel grond is daar voor nodig en welke grond gaan wij hiervoor beschikbaar maken.
    Hoe gaan wij dit aanpakken: Elk jaar een bepaalde oppervlakte aanplanten, personeel in dienst nemen om de aanplant te onderhouden, Verwerkingsfaciliteiten plannen.
    Over zes jaar de eerste oogst, dus tijd genoeg om contact te leggen met afnemers en een verwerkingsfabriek te ontwerpen en te bouwen.
    Je kunt uitrekenen wat de investeringen zijn, nodig voor de komende jaren, voordat het wat op gaat leveren. Is dat geld er? Wellicht dat het krediet van India hiervoor ingezet kan worden.

    Landbouw is mijns inziens, naast bosbouw en houtverwerking, de meest duurzame en meest passende economische activiteit in een land als Suriname. Hoog technologische industrie is niet haalbaar voor Suriname, te kleine bevolking, en van de exploitatie van grondstoffen alleen kan Suriname niet bestaan.

    Hopen maar dat er een keer een bestuur komt dat minder gericht is op persoonlijke verrijking en populisme maar meer een lange termijn visie heeft, integer is, en de Surinamers duidelijk maakt dat er kansen genoeg zijn maar dat het hard werken en offers vraagt.
    Bij de verkiezingen vorige week op Curaçao heeft men Schotte, net zo iemand als Bouterse, een crimineel met drugscontacten, afgewezen en gekozen voor fatsoen en integriteit. In Suriname kan dat ook. Men heeft geleerd hoop ik.

    Vandaag heeft u het moeilijk, maar morgen zullen uw kinderen het beter hebben! Dat is de weg die Suriname kan kiezen.


    Maak melding
  11. @xavier d’Lorean

    Je 100% gelijk!!!
    Ik zeg exact het zelfde en ik ben absoluut geen racist.
    Ik zeg wel eens dat ze de vloek zijn van god. En juist omdat ze zo gelovig zijn.

    Niets nutten en willen snel rijk worden.
    Ik zeg het nogmaals, Ned. had veel meer boeroes naar Su moeten sturen. Dan zag het Su volk er vandaag anders uit.
    Dont get me wrong.


    Maak melding
  12. Volgers
    10 jaar geleden begon dit ver haal, wat is er in die 10 jaar gebeurd, allemaal verloren tijd, haal de kennis in huis, bv instituut voor tropische boMen en gewassen, het oud verguisde Holland kan u er bij helpen, vergeet die bindings angst


    Maak melding
  13. Het Nederlandse handelsoverschot is
    vorig jaar gegroeid naar 52 miljard
    euro,meldt het CBS.In 2015 werd nog
    voor 44 miljard euro meer geëxporteerd
    dan geïmporteerd.Het netto-overschot,
    zonder de goederen die na binnenkomst
    worden doorgevoerd,was 32 miljard euro.
    Tien jaar geleden was dat 18 miljard.

    De groei kwam onder meer doordat de
    export van voedsel en chipmachines van
    ASML flink toenam.

    Aan de wederexport (het bewerken van
    ingevoerde goederen om die daarna te
    exporteren) wordt gemiddeld 11 cent per
    euro verdiend.Aan de gewone uitvoer
    verdient Nederland gemiddeld 57 cent.


    Maak melding
  14. @ Hans van de Broek:
    Verstandige “posting” van jou !
    Alleen ben je vergeten te vermelden dat deze bomen die geplant zijn door minister “Agoe” en kornuiten een bepaalde plantafstand hebben ! Hij moet terug naar Cuba om dit te leren! Zelfs mijn citrusplanten en tangelo staan op een afstand van ongeveer 5meter van elkaar in mijn tuin .
    De wakamangs kunnen nu beginnen met het planten van podosirie op hun 50 ha en tot de productie,en bij sociale zaken maandelijks de hand ophouden voor een uitkering terwijl ze in een hangmat liggen achter Biegipoika.


    Maak melding
  15. Wat ik heb gezien in Suriname, dat er vele mensen zijn met grond zo ver als me oog kan zien, echt heel groot
    Toch zag ik dat vele er niets mee doen, heb er een paar gesproken die zeiden dat ze er niets meer mee doen,
    waarschijnlijk levert het geen geld op, het werk beloond niet denk ik.
    Het is gewoon jammer, dat de grond niet meer verbouwd word.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES