dinsdag, november 28, 2023
HomeNieuws uit SurinameMinister Peneux: scholen moeten weer open in belang jonge Surinamer

Minister Peneux: scholen moeten weer open in belang jonge Surinamer

-

PARAMARIBO, 29 apr – De scholen moeten absoluut weer open nu de paasvakantie is afgelopen. Dit zeg5t minister Robert Peneux van Onderwijs Wetenschap & Cultuur, OWC. Hoewel enkele onderwijsvakbonden met acties dreigen, blijft het ministerie uitgaan van een normale voortgang. Er is geen tijd meer te verliezen, nu het einde van het schooljaar er aan zit te komen.

Met de wekenlange staking eerder dit jaar is al een behoorlijke achterstand opgelopen. Herhaling zou best vergaande gevolgen kunnen hebben. “Ik vertrouw erop dat we op constructieve wijze het kwartaal zullen afronden”, zegt Peneux tegenover de Ware Tijd. De leerkrachten op verschillende onderwijsniveaus zetten zich voor de vakantie al in om de achterstanden enigszins in te halen.

Een ‘constructieve houding’ zou vooral betekenen dat begrip moet worden opgebracht. Een aanpassing van de lonen laat namelijk op zich wachten. Sommige leerkachten hebben al extra loon ontvangen. Bij anderen zijn er waarschijnlijke rekenfouten gemaakt. Het heeft geleid tot heftige reacties en de Bond van Leraren en de Associatie van Leerkrachten in Suriname hebben zelfs een staking aangekondigd.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

17 REACTIES
 1. Zo dan vragen we ons af waarom Suriname een moordenaar als lijder heeft.Of moeten we de jongeren leren dat een land juist een crimineel als lijder moet hebben!!
  Het is zeer zielig gestemd met het niveau van Peneux,
  Die is rijp voor het bejaarden tehuis,zo niet dan is de andere optie LPI !!


  Maak melding

 2. De scholen moeten open, maar de ogen van de mensen moeten ook opengaan. Mensen, kinderen met oogkleppen op gaan nl weinig leren op die scholen.


  Maak melding

 3. De scholen gaan open, maar de leerkrachten zullen niet komen. De maat is nu vol. Oerdomme paarse stommelingen zijn te beklagen voor de paarse roversbende en de lijder die hen beroofd. Wo ka.


  Maak melding

 4. Alles moet uit de kast gehaald worden om deze KUMAKOISI-Administratie de laan uit te sturen. Suriname is beter af zonder deze lieden.
  Als deze administratie aanblijft tot 2020 is Suriname reddeloos verloren.

  Daarom is het zo van belang dat deze Daltons Gang met de meeste spoed opdondert.

  Wat voor mij helder is dat het land wordt platgelegd voor langere tijd want onze moordverdachte zal zijn mandaat niet vrijwillig teug geven.


  Maak melding

 5. Wanneer wordt deze Minister vervangen???
  Ik snap niet dat u heeft zitten wachten en niet eerder met een communique uitkwam of de bonden uitgenodigd had om hen dit voor te houden!! Tenminste dat getuigt van goed fatsoen. U schijnt dus op de hoogte te zijn geweest dat overgrote deel helemaal niets of slechts minder dan het afgesproken bedrag heeft ontvangen. om nu met een verhaal te komen en op de koop toe eisen of van hen verwachten dat zij met constructieve houding mee om moeten gaan is hypocriet!!

  Deze minister heeft de bonden stof gegeven onze jeugdigen weer in de steek te laten , hij creeert meer sensatie.,de regering heeft in deze geen poot om op te staan. Je kunt ze niet naar de groene tafel slepen indien zij aktie gaan voeren op 2 mei.
  Op basis van dit alles verdient Peneux oneervol ontslag.

  Sorry !!!!


  Maak melding

 6. Domme Ray jij bent ook een slachtoffer van gebrekkig onderwijs,jij maakt dezelfde taalfouten keer op keer weer lees je postings maar van de laatste tijd niemand zegt het jou maar men neemt een kiek op jou .ga je reacties maar goed nalezen dommerik.als je het verbetert oke,….zoniet hoor je nog van me.doe je best.


  Maak melding

 7. Als het land naar de knoppen gaat dan kan er geen onderwijs gegeven worden.

  De rijke kinderen kunnen bijlessen hebben op bij te blijven. De armen kunnen dat niet betalen. Jammer voor Su. Nog meer toekomstige drop outs.


  Maak melding

 8. Morgenochtend gaan mijn kinderen niet naar school. Ik heb gekozen voor het concept van Paolo Freire: Geen deposito onderwijs. Het onderwijssysteem in Su deugt sinds de mamoetregeling in Ned voor geen educatie in Su. Dus teach ik mijn kids thuis en laat maar effe voor de vorm naar school gaan. Ik ben niet alleen bezorgd om de kinderen van de wakamans maar ook de kinderen die niks te bikken hebben. Wat groeit in Su,?


  Maak melding

 9. Dat we naamgenoot zijn tot daar aan toe..maar voor de rest hoor jij bij de groep “onfatsoenlijke “diana’s.Leer je normaal te gedragen mens…


  Maak melding

 10. De minister doet er goed aan om nu al zijn advocaat in stelling te brengen. De laatste keer heeft hij te lang daarmee gedraald, terwijl hij zelf verklaarde dat de leerkrachten geen gegronde reden hadden om te staken.


  Maak melding

 11. Duidelijk is dat minister Peneux geen oor heeft voor de belangen van de leerkrachten. Hij is evenzo ziende blind voor de realiteit, het onrecht en het leed dat het Surinaamse volk wordt aangedaan door DDB en zijn gatlikkers in de DNA. Je zou dan ook niet anders van hem verwachten,

  De leerkrachten zijn terdege van bewust wat de hele situatie voor de schoolgaande jeugd betekent. In deze zijn het ook de offers die momenteel gebracht worden ter wille van de perspectieven van morgen en die veel verder reiken dan wat Peneux zichzelf nu voorhoudt. Het onderwijssysteem en het niveau kan pas goed functioneren, met common sence bij een goed / deskundig bestuur, naar tevredenheid en motivatie van de leerkrachten. De regering Bouterse is en blijft vooralsnog een sta in de weg om tot algehele en duurzame veranderingen te komen. Hoe lang nog, want de tijd is immers aangebroken dat de Surinamer mondiger is geworden en zich thans ook niet meer laat onderdrukken. Peneux is in dit opzicht nog slapende.


  Maak melding

 12. @Diana vs Ray,
  Ik snap niet waarom je je zo druk maakt omtrent mogelijke taalfouten van Ray. Uit zijn posting merk ik niets bijzonders aan taalfouten. Wel dat hij een mening heeft en dat lijkt mij eerder van belang.

  Wellicht val je over het woord ”lijder” in plaats van leider.
  Overigens zijn er meerdere personen die herhaaldelijk deze fout maken. Het woord lijder impliceert iemand die pijn lijdt, terwijl een leider over andere de leiding heeft .


  Maak melding

 13. @Diana ….. wel wel …. super intelligente Diana … Ray heeft geen woord spaans gebezigd. Suriname heeft inderdaad een MOORDENAAR als LLLL IJIJIJIJIJIJIJ DER … met dien verstande dat niet de MOORDENAAR …. maar het Surinaams volk lijdt. Een beetje ingewikkeld maar probeer het te begrijpen.

  @ Super intelligente Diana …. sorry voor de taalfouten …. ik heb met moeite de Sypesteynschool doorlopen.


  Maak melding

 14. Het gezeik over (vermeende) taalfouten van een ander snap ik niet zo goed. Of gaat het erom jezelf belangrijker te maken. Niet iedereen beheerst het Nederlands in woord en geschrift en dat is op zich ook niet erg. Het gaat per slot van rekening om de mening van degene die reageert (ook die doet ertoe) en niet om zijn/haar taalvaardigheid.
  Ook degenen die op taalfouten van anderen reageren, gaan vaak zelf niet vrijuit. Wat dat betreft, zou een neerlandicus een dagtaak hebben aan het corrigeren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES