woensdag, februari 28, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijHuis bouwen wordt Surinamers extra duurder gemaakt

Huis bouwen wordt Surinamers extra duurder gemaakt

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 16 apr – Bouwen wordt nog duurder. Niet alleen de duurdere brandstof ligt er aan ten grondslag. Nu blijkt dat de regering nog meer geld nodig heeft behalve de brandstofheffing. De regering wil meer geld binnen krijgen door de royalty’s op bouwmaterialen te verhogen. Dat kan aardig oplopen.

Wie de geest van deze tijd durft trotseren en toch een dak boven het hoofd bijeen schraapt, wordt als het ware gestraft. Binnen de branche wordt woedend gereageerd. “Het is ongepast om zonder overleg deze maatregelen te nemen. Als je kosten wil verhogen, moet je dit doen in een samenhangend pakket, wat weer niet is gebeurd”, zegt Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemersvereniging tegenover de Ware Tijd.

De royalty’s op zand, klei, grind, schelpen, natuursteen en lateriet zijn verhoogd. De mijnbelasting wordt berekend in percentages van de kostprijs van het product. In plaats van een vast bedrag, zal voor alle zandsoorten, klei, grind, steenslag en lateriet dertig procent aan royalty’s per kubieke meter moeten worden betaald. Natuursteen, schelpen en kaolien zijn zelfs nog duurder, ruim de helft meer van wat eerst werd geheven.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

63 REACTIES
 1. Ter nuancering van dit artikel.
  Bedoeld voor de vele Surinamers die niet hard willen werken en produceren maar wel alles gratis willen hebben! Feesten en vooral veel vrije dagen hebben en vooral iedereen een auto hebben.

  Gaan jullie na lezing vooral door met schelden en beledigen waar jullie heel goed in zijn!!!

  Bijna alla sortoe sikie ab dresie, soso dong no ab dresie (Albert Helman).
  Een vrolijk Pasen toegewenst!

  Bron….🕔15.apr 2017 GFC nieuws.
  Surinamers, snappen jullie het niet? Er is gewoon geen geld!

  Als Surinamer die al langer dan 21 jaar woont in Amerika, zie ik bepaalde zaken kennelijk met een meer heldere bril. Opvallend is dat mijn landgenoten die in Suriname wonen, werkelijk blind lijken te zijn voor de werkelijkheid en zichzelf steeds voor de gek houden. Want zo onwetend of naïef kunnen mensen toch niet zijn?
  Men gaat tegenwoordig de straat op om te protesteren voor betere leefomstandigheden zonder erbij stil te staan hoe goed men het in werkelijkheid heeft. In Suriname waardeert men het goede leven wellicht niet zo.
  Over het algemeen wordt er daar niet hard gewerkt. Vooral ambtenaren zitten meer te kletsen dan dat ze echte zware arbeid verrichten. Zie maar de service die je krijgt bij overheidskantoren.
  Ook het aantal uren/dagen dat per maand gewerkt wordt is minimaal in vergelijking met hier in de VS. Tegen 15.00 uur liggen de meeste ambtenaren al snurkend in bed en de meesten komen veel te laat aan het werk. Kortom: het arbeidstempo ligt erg laag en er wordt niet hard/veel gewerkt. Dan heb ik het niet eens over de vele feestdagen bij jullie.
  Maar men wil wel steeds meer en meer salaris! Maar dan moet je ook produceren!
  Wie dan ook aan de macht is in Suriname, de omstandigheden zullen niet verbeteren. Het probleem ligt namelijk veel dieper. Het is een mentaliteitsprobleem.
  Naar mijn oordeel heeft president Bouterse nog een goede job gedaan. Want zo slecht is het allemaal niet. Geloof me! Bouterse is zo slecht nog niet!
  Ik heb zelf 3 jobs om mijn gezin van vier mensen goed te kunnen verzorgen. Anders red ik het niet hier in de VS en kan ik mijn rekeningen niet betalen of auto rijden. Maar de gemiddelde Surinamer daar wil gewoon niet hard werken, wel luieren, feesten, veel vrije tijd hebben en staken. En haast allen rijden in een mooie auto!
  Onder meer om die redenen komt er niet voldoende geld in de staatskist. Met een volk dat niet voldoende produceert of vooruitstrevend is, kom je als land nooit goed vooruit. Met welke president aan het roer dan ook. Er komt gewoon niet voldoende geld binnen. Er is geen geld!
  De regering kan toch niet steeds brandstof (eigenlijk al spotgoedkoop in Suriname, toch klagen jullie), stroomenergie, water en dergelijke blijven subsidiëren?
  Mijn advies aan het volk van Suriname is om het hoofd koel te houden en harder te werken! Vraag niet wat je land voor jou kan doen, maar wat jij voor je land kan doen!

  N. Stewart


  Maak melding
 2. Regering is skeer en ze weten van gekheid niet waar ze het geld vandaan moeten halen. 1 tip: leg beslag op de tegoeden van top (ex) ambtenaren. Ze moeten maar bewijzen hoe zij aan hun vermogen zijn gekomen. Zo niet confisqueren die handel.
  Om te beginnen bij Ramon Abrahams en Sew Atjon.


  Maak melding
 3. Deze meneer A. Wong kletst gewoon uit z’n stink nek, want de tarieven die men als royalty aan de staat betaalde waren extreem en belachelijk laag.

  Ik las op een ander medium dat er tussen srd 0,10 en srd 0,40 per cbm voor opvulzand en grind aan royalties aan de staat werd afgedragen !
  Dit zijn echte guyabating en vooroorlogse tarieven die wij anno 2017 absoluut niet meer kunnen hanteren.

  De gemiddelde verkoopprijs van opvulzand is srd 35,– /cbm en grind srd 230,– /cbm.
  Ergo, de staat toucheert slechts € 0,013 om € 0,053 per cbm zand/grind aan royalties voor deze ‘bouwmaterialen’ !

  Mensen mensen, waar zijn wij in hemelsnaam mee bezig in Suriname !
  Hoe kun je een land vooruit helpen door royalties van 1 en 5 eurocent te ontvangen voor een product dat niet in miljoenen tonnen wordt geproduceerd.
  En what about de BTW ? Wordt er ook nog btw geheven over deze producten ? Ik dacht het niet !

  Maw, de grote en vette winsten blijven aan de strijkstok van de leveranciers en verkopers hangen.

  Van mij mogen deze verhogingen worden doorgevoerd, en moeten de leveranciers en handelaren maar wat gaan inleveren op hun (vette) marge !


  Maak melding
 4. @Xavier,

  Wanbeleid van KUMAKOISI ligt ten grondslag aan het verhaal van N.Steward. Door slecht beleid van deze Charlatan heeft Suriname geen geld.

  Het verdampte geld moet worden terug gehaald door de nieuwe regering als KUMA en zijn Daltons zijn verjaagd.


  Maak melding
 5. Milton je bent zeker vergeten dat de bevolking 70% in koopkracht achteruit is gegaan. De srd is net zo veel waard als een velletje wc papier. Natuurlijk zijn prijsverhogingen pijnlijk. Je doet als of de bevolking krenterig is. Koek koek ff wakker worden….


  Maak melding
 6. Man, ik begin te geloven dat N. Stewart er persoonlijk voor gezorgd heeft dat de VS een grootmacht is geworden.

  Iemand die migreert naar een rijk, goed georganiseerd land en het daar economisch goed doet, moet niet denken dat hij door even hard te werken in een arm, slecht georganiseerd land, het door hard te werken Zondervan meer ook ver zal schoppen in een arm land. Stewart, ik wil best geloven dat je heel hard werkt in de VS, maar er zijn meer dan genoeg Surinamers in Suriname die nog harder willen werken als jij, maar de pech hebben in Suriname te wonen, waar een corrupte regering gewoon de boel verziekt.

  Terwijl heel hard werkende Surinamers b.v. met moeite, in deze precaire tijd het toch nog aandurven een huis te bouwen, verhoogt de regering de royalties op bouwmaterialen, daar zitten de hardwerkende mensen dan mooi mee opgescheept en jij gaat hen, samen met Xavier d’Lorean, na tien jaar, wanneer ze nog steeds in een krot wonen, verwijten dat ze lui zijn.


  Maak melding
 7. @Xavier d’Lorean
  Ik kan het kort houden door te zeggen dat je maar ”uit je nek lult” . Sorry voor dit taalgebruik, maar ik moet echter dit toch wel kwijt. Er zijn naar mijn oordeel genoeg mensen in Suriname die weten wat aanpakken is, want sommige werken zich ook de pleuris om met drie banen rond te komen, terwijl ze daarbij ook nog worden uitgebuit. Het is dan ook niet voor niets dat men nu de straat opgaat om te protesteren en wat mij betreft om reden van veel meer, met betrekking tot normen en waarden die verloren zijn gegaan onder dit regiem.

  Je kan de situatie /omstandigheden in Suriname niet vergelijken met de USA waar jij al 21 jaar hoog en droog zit en vanuit de hoogte zit af te geven. Om te beginnen met de onkunde van de regering DDB die debet hieraan is, niet in staat blijkt om Suriname tot ontwikkeling te brengen. Zie daarbij de reshuffeling die steeds maar weer aan de orde is. Bovendien speelt de corruptie bij het establishment en de verdeel en heerspolitiek die DDB hanteert ook een grote rol. Het zijn allen volgevreten potverteerders om het eigen individuele gewin. Overigens durft niemand van buitenaf nog te investeren in de ontwikkeling van Suriname. DDB is een sta in de weg.

  Ik ben het eens met je als zou het gaan om een mentaliteits-ombuiging van de Surinamer, maar dan wel op andere gebieden en dit heeft niets te maken met het arbeidsethos van de Surinamer in het algemeen. Alles valt en staat met van bovenaf het voorbeeld van goed bestuur en de integriteit van het establishment. Overigens zullen er nog altijd mensen zijn die dit niets zegt, of uit ongeloof tot niets komen en liever de andere kant uitkijken.


  Maak melding
 8. De tuinmannen van NDP zijn bezig met harken; straks gaan ze ook belasting heffen op zuurstof en vitamine D. So sad, so very very sad. En als iemand van de oppositie in het parlement iets over de leeggeroofde staatskas zegt dan hoor je coalitie onder leiding van de grootste tuinman van Suriname brullen; latewezegge, blablablabla.


  Maak melding
 9. Belachelijke reacties weer, ze vergeten blijkbaar dat Onder Venetiaan, Suriname dat door Bouterse/Wijdenbos aan de rand van de afgrond was gebracht, weer opbloeide, de Srd. invoerde en de wisselkoersen stabiliseerde etc. Nu weer onder het dubieuze bewind van Bouterse is het weer een puinhoop, een Srd die ca. 50 procent gedëvalueerd is in nog geen 2 jaar knappe prestatie hoor, criminaliteit die alleen. Maar toeneemt zonder dat de politie er wat aan kan doen, omdat de middelen er niet zijn, de gezondsheidszorg die op zijn gat ligt etc. er.


  Maak melding
 10. @Xavier
  Dit is het typische lulkoek verhaal van Bouterse aanhangers.

  Het stereotiepe beeld van de luie ambtenaar wordt steevast gebruikt om het lulkoek verhaal van de Bouta aanhangers te onderbouwen maar het klopt van geen kanten.

  Onderwijzers, verpleegsters en arbeiders in het bedrijfsleven zijn hard werkende mensen Het probleem is dat deze mensen ondanks hun goede opleiding en hard werken veroordeeld zijn tot pinaren door een verkwistende en door en door corrupte overheid die ze steeds zwaarder belast.
  Ondertussen geeft de overheid nog steeds teveel uit. Het geld wordt gehaald bij de hardwerkende burger en niet bij de informele goudsector , de houtsector die grotendeels in handen zijn van NDPers. Ook betalen we Alcoa nog steeds de hoofdprijs voor energie terwijl de affobakadam ons toebehoort nu de brokopondo overeenkomst is beëindigd door Alcoa. Daar is iedereen van overtuigd behalve Bouterse en Sardjoe.

  De regeringen Bouterse hebben nooit geld genoeg, eisen steeds alle financiele ruimte in de economie op en laten het bedrijfsleven weinig ruimte om te groeien. Terwijl de overheid de voorwaarden moet scheppen om het bedrijfsleven te laten floreren wordt particuliere bedrijvigheid afgeremd en vrijwel onmogelijk gemaakt.

  Dat de mensen op straat gaan om te protesteren is niet meer dan logisch want een normaal leven wordt ze onmogelijk gemaakt terwijl er mogelijkheden genoeg zijn om burgers te ontzien. Het lulverhaal over luie Surinamers die harder moeten werken is bedoeld om de aandacht af te leiden van een falende en corruptieve overheid


  Maak melding
 11. Na het opzettelijk “VERDAMPEN” van al onze deviezen, geld en goud, komen de machthebbers, die corruptie openlijk toelaten, met belasting- en prijsverhogingen, om de bevolking verder te strippen !

  Inflatie is door wanbeleid vd machthebbers al meer dan VIJFTIG procent !

  Weiger te betalen voor de corruptie en voor de welvaart en bigi teng libi van de machthebbers-clan !

  Sranan gaat al zeven jaar down, alleen nieuwe leiding kan het land redden !

  PS : MEK DENG HEBI GWE !!!!!


  Maak melding
 12. Opa,opa; ” ja boefie”, je bent toch van Dino? Ja opa, ik heb nog 13 broertjes en zusjes. Ik ben de oudste en van mama 1. De rest is van mama 1-13. De anderen zijn van Meriba en van jou opa. We hebben een heel groot familie van samengestelde gezinnen, toch opa. Ja mijn boefje, dat klopt. We zijn een rijke familie. Maar opa, vertel eens waarom zijn de mensen zo boos op jou, waarom noemen ze je de grootste rover aller tijden. Luister boefie, dat ding is zo. Ooit heb ik gezegd, ” ik ga ze contant betalen, het kleingeld mogen ze houden”. Nu zeg ik; ” ik pak het kleingeld terug”, daarom zijn ze zo boos op mij Boefie. Als je vader terugkomt dan heeft hij veel muntjes om mee te spelen. Oom Meriba zal ook blij zijn. Ga maar lekker feesten met je tantes” Life is good for family Bouterse”. Ik ga mijn neus even poederen, dan join ik the party. You love coco boefie, ja opa!


  Maak melding
 13. @meneer Stewart : Jammer dat u als propagandist van de machthebbers niet weet wie ons goud, ons geld en onze deviezen hebben weggedragen !

  Stewart u weet natuurlijk ook niet, wie NADAT de staatskas leeg was gerommeld, nog EXTRA ongeveer drie MILJARD aan SRD-biljetten hebben gedrukt en uitgegeven !

  Blijft u maar rustig slapen in de USA, in plaats van ALLE Srananmans te beledigen !

  Opbouw start bij eerlijke en betrouwbare machthebbers !

  Opbouw van het land met een regiem dat corruptie openlijk toelaat en al jaren meer uitgeeft dan er wordt verdiend, kunt u vergeten !

  Leve de rechtsstaat Suriname, weg met Moordenaars en Staatsboeven/rovers !


  Maak melding
 14. Zo, en nu wordt het spannend!

  De mensen die jaren gespaard hebben om een stuk grond te kopen en een huisje te bouwen, komen nu in de problemen.

  Ik heb hier eerder voor gewaarschuwd. Zolang de ex-surined etc. het niet in hun portemonnee voelen zal er niets gebeuren. Je krijgt wel een hoge koers voor je euro of dollar, maar als de prijzen stijgen dan heb je een probleem.

  Je hele planning is on hold, dit wordt harder sparen of planning aanpassen.
  Val je onder de ‘bevoorrechten’ die al een huis hebben gebouwd, denk aan toekomstig onderhoud/uitbreiding.

  Blijf je genadig toekijken, of kom je op voor je rechten, je plicht vervul je al door extra belasting te betalen?


  Maak melding
 15. Suriname is een zwaar verdeeld land. Verdeeld door de politiek. Verdeeld door de economie. Verdeeld door de harde werkers. Verdeeld door de nietsnutters. Verdeeld door de grote feestvierders. Verdeeld door de dromers


  Maak melding
 16. Make America great again!

  Bovenstaande is duidelijk niet van toepassing op Mr. America.

  Mr. Stewart, als je na 21 lange jaren nog moet rondkomen van 3 baantjes, dan is je emigratie mislukt.
  Feit is dat alleen new-komers en top CEOś 3 banen hebben. Een newkomer ben je niet, je zit er al 21jr en een CEO ook niet, die hebben soms meer dan 3 baantjes, als bijverdienste, in het bestuur van een topbedrijf of als adviseur etc.
  Zielig voor je gezin, dat je van 3 baantjes moet rond komen, zien ze nog wel eens?

  Je hebt gelijk als je toegeeft dat je de situatie met een andere bril bekijkt, wss lang niet in su geweest, is begrijpelijk met 3 baantjes, weinig verlof.

  Suriś mogen demonstreren, je USA landgenoten staken dagelijks, niet omdat ze het zo slecht hebben, maar om bepaalde principes, zoals een onzinnige muur, the ban, of zoals gisteren inzage in de belastingaangifte van Donald.

  Die ambtenaren die jij beschrijft, zijn door de huidige pres. in dienst genomen. Ze zijn als stemvee gebruikt om een rechtszaak te voorkomen. Ze zijn veelal onvoldoende geschoold voor de functie die ze nu bekleden.
  Gelukkig beseffen ze nu, dat hun salaris nu niet voldoende is. Nu is het de tijd om op te komen voor hun rechten. Dus mijn advies is laat die mensen met rust.

  “Vraag niet wat je land voor jou kan doen, maar wat jij voor je land kan doen!”, is een achterhaalde stelling/citaat. We leven in 2017, generatie Y en Z is nu aan zet.


  Maak melding
 17. @xavier,

  Flinke jongen hoor, om hier een ingekomen stuk te droppen.
  Heb je het stuk wel gelezen?

  Die extra vrije dagen zijn afkomstig van de huidige pres. De huidige pres. heeft het ‘landschap’ gecreëerd om alles gratis te geven aan de kiezers, en om flink te feesten onder het genot van BB met R en een lauw soft. Het is zijn ding, na so a mang tang.

  Centjes opzij zetten of sparen voor moeilijke tijden, is hem onbekend. Ondanks dat suri meer dan ooit verdiend aan de export van goud/aardolie en hout, is het land failliet.
  Hoe zou dat nou komen.

  “Bijna alla sortoe sikie ab dresie, soso dong no ab dresie (Albert Helman).“
  Is ook een achterhaalde stelling, een citaat van iemand die in een andere eeuw heeft geleefd.
  In 2017 beschikt een mens over verschillende mogelijkheden, om informatie te vergaren over een onderwerp waarover hij geen/weinig kennis bezit. Natuurlijk indien gewenst.

  Domheid=onwetendheid en kan verholpen worden, als je maar wil.

  Niet alles van vroegâh is beter of goed!


  Maak melding
 18. Aan de SuriNed, die aldoor maar blijven lullen dat het wel meevalt…in Su en dat bouta…het goed…doet? Waarom nemen jullie geen enkeltje richting bouta……dan pas kunnen we jullie praatjes serieus nemen…….maar dan gaan jullie niet doen toch…..je zal maar gek zijn om te gaan pinaren in Su…!!!


  Maak melding
 19. Geachte heer Xavier uit Amerika ,

  Wanneer was u voor het laatst in Suriname ??
  Ik woon er al 45 jaar niet meer, maar was er 4 jaar geleden in 2013, na 12 jaar daarvoor.
  Vol trots en bewondering heb ik gekeken , gesproken en geluisterd.
  Gesproken met mensen uit diverse lagen van de bevolking.
  Ook in Suriname zijn er mensen die 3 tot 4 baantjes hebben om hun gezin en/of zichzelf te onderhouden.
  Die vele luie , alleen maar feestende mensen met veel vrije dagen waar u het over heeft, ben ik niet tegen gekomen.
  Wel heel veel vriendelijkheid, service , mensen met het vermogen om te relativeren , mensen die van een klein beetje, heel veel weten te maken.
  Mensen die gastvrij zijn en goed nadenken over het leven, hún leven.

  Natuurlijk waren er ook mensen die het niet makkelijk hebben en onder aan de samenleving staan. Maar kent ú die oorzaken ?
  Waar ter wereld is dat niet zo? Natuurlijk moeten wij daar ook oog voor hebben maar u schetst een soort mens welke ik niet gezien heb in Suriname .
  Misschien zijn ze er wel, net zoals overal ter wereld maar dan wel in de minderheid toen in 2013.
  Dat in 2017 de situatie in het land veranderd is, wil ik best geloven.
  Dat het merendeel van de mensen is zoals u beschrijft, weiger ik te geloven daar het land waar wellicht ook u in geboren bent, met het type mens dat u beschrijft, niet ondanks de ” wereldcrisis “, toen nog een economische groei van 4% kende .
  Een groei waar u in Amerika en ik in Europa niet van konden spreken indertijd .
  Des te wranger zal het zijn dat deze zelfde hardwerkende mensen, nu hun arbeid te niet zien gedaan door ” verkeerd beleid”
  Ik kan daar niet goed over oordelen, ik denk u ook niet.
  Wat ik wel weet is dat de mensen daar niets hebben aan al die negatieve ver- en vooroordeling van ” ons” van buitenaf.

  Ook de mensen die schrijven dat men zelf gekozen heeft voor…… betekent dat dan dat leiders maar hun gang mogen gaan na hun verkiezing ?
  Zo ja, dan hoeft er nergens meer ter wereld ooit nog kritisch gekeken te worden naar uitgevoerd beleid.
  Waarom maken wij ons dan druk om Trump, Poetin etc.?
  Of mag dat wel omdat Suriname een veel kleiner land is? Moet daarom het volk dan zogenaamd ” boeten ” en worden ze daarom veroordeeld op allerlei valse emoties ?

  Nogmaals, ik woon er niet dus kan en mag ook niet oordelen.
  Ik moet het ook maar doen met wat bij mij binnenkomt via de pers en kan slechts denken: ” Wat jammer dat de groei en bloei die ik wél gezien heb een aantal jaren terug , de enthousiaste, jongere en oudere hardwerkende mensen van diverse culturele afkomst, nu verdwenen lijkt te zijn”
  Ook moeten we niet vergeten dat Suriname een jonge natie is. Een jonge natie die probeert er wat van te maken . Wij ouderen die er niet meer wonen hebben erg makkelijk praten als wij er niet meer zijn om hen te ondersteunen in hun groei naar volwassenheid.

  Wij ” ouderen” blijven maar schelden en verwijten vanuit onze eigen diep gewortelde frustraties. En wij zijn het voorbeeld ?????? Wij roepen dat we gediscrimineerd worden door de witte mens? Dat wij nog steeds gebukt gaan onder gevolgen van de slavernij? Dat de witte mensen onze geschiedenis niet kennen? Wat doen wij nu dan beter?

  Ik hoop echt voor het Surinaamse volk dat ze hun juiste weg vinden, op hun manier.


  Maak melding
 20. Ook deze paniek maatregel gericht op korte termijn succes is te dom voor woorden. De woningbouw die toch al op zijn gat lag, wordt nu helemaal de nek omgedraaid.

  Wie doet in Suriname het licht uit?


  Maak melding
 21. @Xavier,
  Ik ben het met je eens dat er ook een0 mentaliteitsprobleem is. Echter deze crisis is verooraakt door diefstal en wanbeleid.
  Verder denk ik niet dat de VS als voorbeeld kan dienen. Een land waar de middenklasse sinds Reagan onder druk staat door meer uren te moeten werken en steeds meer moet lenen om in hun basisbehoeften te moeten voldoen, zodat een 0.1%hun tax breaks kunnen krijgen is zeker geen normale situatie of voorbeeld.

  Ik ken mensen in Suriname die 7 dagen per week werken en meer dan 8 uren per dag en nu toch niet met hun geld uitkomen


  Maak melding
 22. Mr. Stewart, je denkt dat je het gemaakt hebt in Amerika en dat je met je drie of vier baantjes de Surinamersin Suriname de les kan lezen. Maar als je jezelf met drie ongeschoolde banen moet afbeulen om redelijk te verdienen in de VS, is dat een teken van mislukking; welk weldenkend, goed opgeleid mens wil zichzelf uit de naad werken als hij met één goede baan genoeg kan verdienen om zijn gezin te onderhouden en samen leuke dingen met hen kan ondernemen? Ik hoop voor jou dat je kinderen het in Amerika verder schoppen dan jij en niet net als hun vader drie baantjes erop na moeten houden.


  Maak melding
 23. Help help help baas help ndp. Er komt geen enkele hulp, noch van baas noch van de ndp, alleen megaschulden. De toekomst van Paribabwo zal precies als Albina eruit gaan zien.


  Maak melding
 24. Nee beste hmolenaar2016, het licht blijft nog steeds aan in Suriname en dan mag jij vertrekken !
  Een nieuwe generatie Surinamers staat paraat om hetgeen onze president heeft voorbereid, over te nemen en voort te zetten.

  Jij mag vertrekken hmolenaar2016 any where or place you want to go, ook naar het hiernamaals !

  Suriname gaat verder met een nieuwe generatie Surinamers die zelf hun problemen zullen oplossen.
  En dat zal hen nog lukken ook want de basis is gelegd door onze huidige president Desi Delano Bouterse.


  Maak melding
 25. @Xavier d’Lorean, ik heb ook in Amerika gewoond en had toen maar een baan.

  In Amerika is het volgende aan de hand:::

  -het is een koude land
  -een strak beleid
  -de dollar heeft altijd waarde gehad op de wereld
  -geen moordenaar zit aan de macht die het land bestuur
  -er zijn wetten en regels waar een ieder zich moet aanhouden
  -je wordt berecht als er corruptie is
  -je stapt uit de regering als je iets verkeerd hebt gedaan dat niet goed uitpakt voor het land
  -een ieder betaalt keihard belasting
  -er is transparantie over alles anders komt er een onderzoek
  -een ieder in de regering is goed geschoold
  -geen gesjoemeld met prijzen in de winkels

  In Suriname is het volgende aan de hand::::

  -het is een warm land waardoor je snel energie kwijt bent en langzaam van wordt
  -een moordenaar is aan de macht
  -vrienden die gemoord hebben delen ook de lakens uit op sommige posten zoals Boerenveen en nog veel meer
  -Corruptie, fraude en oplichterij zaken zijn/worden nooit onderzocht
  -een president die zich nooit aan wetten en regels houd en deze vertrapt
  -wetten worden aangenomen, maar niemand houd zich hieraan
  -een president die nooit naar de DNA gaat om nooit uitleg te geven
  -sommige die ongeschoold zijn en ook nog op Interpol lijst staan zitten in de politiek
  -de winkels hebben hun eigen prijzen
  -de SRD heeft geen waarde

  ==Dat sommige Surinamers niet willen werken heeft ook met de opvoeding te maken, omdat je als ouders ook een voorbeeld moet zijn voor je gezin.
  Tegenwoordig hebben velen meerder banen net als in Amerika nu.

  Ik ben het met jou eens dat de mentaliteit een grote probleem is, maar de vraag is wel hoe je het bekijkt, omdat de hindoestanen en Javanen wel mensen zijn die hard werken in de landbouw ongeacht het weer.

  Bij de hindoestanen is het ook zo dat ze hun kinderen juist stimuleren om hogerop te komen.

  Bouterse manipuleert, is populistisch bezig en doet precies wat zijn vriend Chavez deed. De feiten liegen er niet om.

  Voor mij is Bouterse GEEN goed voorbeeld voor het land Suriname, omdat zijn verleden een hel is.


  Maak melding
 26. Sranan is FAILLIET gemaakt door de Clan !

  Er is niets gepland of voorbereid, productie zal niet op gang komen !

  De arme bevolking wordt kaalgevreten door de Clan, indien nodig zal de Clan WEER ongedekte bankbiljetten drukken, waardoor de minieme waarde SRD verder zal dalen !

  Geouwehoer van futuboys van de Clan hier op Waterkant zal niets aan deze feiten kunnen veranderen !

  A FAILLISSEMENT HEBi , deng corrupte politici e yoko a Sranan People !

  PS : De dombo’s juichen om de prijsverhogingen en om de hogere belastingen ! De Top van de corrupte Clan viert intussen feest met andermans geld, geld van het arm gemaakte volk !


  Maak melding
 27. @Xavier d’Lorean
  Je zit duidelijk op het punt je van je stoel om paarse onzin en leugens te plaatsen. Die stoel heet zeker Amerika en staat vast op het kabinet.
  Regelmatig lezen we paarse onzin maar het niveau wordt steeds lager. Keer op keer verbaas ik mij er over dat het nog dommer, onzinniger en meer leugenachtig kan. Wanneer bereiken jullie de bodem?? Als het land helemaal op de bodem is??


  Maak melding
 28. CITAAT.
  Ook het aantal uren/dagen dat per maand gewerkt wordt is minimaal in vergelijking met hier in de VS. Tegen 15.00 uur liggen de meeste ambtenaren al snurkend in bed en de meesten komen veel te laat aan het werk. Kortom: het arbeidstempo ligt erg laag en er wordt niet hard/veel gewerkt. Dan heb ik het niet eens over de vele feestdagen bij jullie.
  REACTIE.
  De paarse verraden zich altijd door verkeerd woord gebruik. Arbeidstempo is een begrip dat slaat op de productie per uur. NIET op het aantal uren dat gewerkt wordt.


  Maak melding
 29. Een goed gestructureerde onroerend goed belasting op tweede woningen en alle gronden. Want dat zijn de rijkste mensen. Welke regering durft, 1 probleem de grootste gronddieven zitten in de regering en vrienden.


  Maak melding
 30. Milton: “Een nieuwe generatie Surinamers staat paraat om hetgeen onze president heeft voorbereid, over te nemen en voort te zetten”

  ====

  Je bedoelt zeker Dino……

  Ik zeik in mijn broek van het lachen………

  Wat in godsnaam heeft Bouterse volgens jou voorbereid om over te nemen en voort te zetten.

  Het land wordt geregeerd door criminelen die Suriname hebben leeggeroofd .

  En jij staat nog steeds achter deze drugsdealer en moordenaar….

  Te ziek voor woorden.


  Maak melding
 31. Milton: “En dat zal hen nog lukken ook want de basis is gelegd door onze huidige president Desi Delano Bouterse’

  De basis van Bouterse is:

  1) een lege staatskas
  2) een waardeloze srd
  3) 1.1 miljard schuld
  4) een verkracht rechtssysteem
  5) een lamgeslagen bevolking


  Maak melding
 32. Ladys en Gentllemen: touch down! Applaus we zijn veilig geland!

  In de airbus hoor je pro- en contra’s! Mensen die het altijd beter weten; commonsens vs wetenschap! Sentiment vs nostalgie! Diehards vs gematigden! Incheckbalie; U komt voor; reisdoel vakantie, verblijf familie. Stamp…stamp ..ik geef u drie maanden verblijf! De zorgvuldig ingevulde toeristenkaart gaat floep de bak in met zoveel van dezelfde onder die van jou. Eindelijk airco, bagageband, koffer. Hiep hiep hoera , ik ben buiten. Frisse warme lucht; eindelijk in Su. De rit, huh er zou toch een vierbaansweg naar Paramaribo komen? Waar is de trein verbinding? Waarom zitten zoveel Joden-Poep mensen ( djuka’s) langs de straat met hun koopwaren uit Pikin Poika langs de straat met hun tomaten, pepers en soepgroenten? Mi Gado; wat doen de Ingi- Pipa’s met hun awara’s en Chinese namaak hangmatten langs de weg. How-whow-howw rij rustig man, zie je die overstekende kinderen, mensen niet. Doe rustig man, ik heb een reis van bijna 9000 km achter de rug en ik heb nog 45 km te gaan, dimmmmm! Meneer ; Ik zal u zeggen hier rijden we meer mensen kapot dan op A16 in Holland; hahahah we wachten op de vierbaansweg naar Paramaribo. Weet u; in onze hersenen leven we in Dubai en we dromen van het schip van IMF. De coca-investering van de heer en meester van onze kasreserve en de rente die we binnen zouden halen groeit alleen in onze hersenen. Het is de lotto die je gaat winnen en de rente die je gaat krijgen als je het gewonnen bedrag gaat investeren. Huh, maar heb je een lotto-formulier op zak?. Nee, dat heb ik niet meneer? Je kan je alleen een miljonair wanen als je een lotto-formulier op zak heb, dacht ik. De rest is so-so ka. Dan ben je voorbij Republiek, en zie de fatamorgana’s van de beloofde vierbaan en treinverbinding met enorme warenhuizen! De huizen, de winkels staan er bij alsnog het besmet is met een of ander besmettelijke ziekte de zogeheten ndp-virus. Alles blijkt aangetast te zijn door een schimmel dat paars oogt. Vroeger zag je houtenhuizen op hoge neuten. Nu zie je enorme half-staande gebouwen, pakhuizen, en al dies wat het paarse duur-bay al dan niet mag heten met een paarse aanslag. Triest! Nu, kunnen de mensen de rit van huis naar werk (visa-versa) niet meer permitteren. Nijverheid ligt op z’n gat, huizen staan half klaar om de komende 25 jaar te verrotten. Een kabarie van je welste als je iets over VHP/NPS zegt. Een kakofonie als er iets over paars en geel gezegd wordt. Mensen schreeuwen zich moord en brand, maar het huis van het volk gaat door met het ingezette beleid. Beleid dat gericht is om de laatste centjes van de armste der armen leeg te schrappen, zodat de heer en meester der specimen van Suriname zijn villa van zevenhonderdduizend Amerikaanse dollars kan voorzien van een jacuzzi, een openhaard, en veel jonge hindoestaanse, javaanse maar vooral mulatinnen die bereid zijn om de calpol tussen hun knieën te laten vallen voor een biljet van twintig Surinaamse dollar. Een gewaarwording die je alleen in Afrikaanse en Aziatistische landen aanschouwen. Suriname is niet zo! Niets is minder waar in Suriname leid de bevolking intussen aan een depressie die je beter zou kunnen omschrijven als apathie. We kunnen niks meer, hadden we maar niet voor de paarse kleur gekozen. Het is nog niet laat, de namen, woonadressen, hun bezittingen en last but NOT least, we weten waar we ze kunnen vinden, niet op BROKOBAKA, maar tegenover het onafhankelijkheidsplein. Daar moeten we rekenschap gaan halen en het mandaat terug vragen. Power tot the people!


  Maak melding
 33. @ Warhoofd

  Ik heb enkele wakamans gronden gegeven om landbouwbedrijven op te zetten !

  Daarna heb ik allen in Paramaribo en daarbuiten een cadeau gegeven, zij mogen MILJOENEN extra gaan betalen voor alle grondstoffen en benodigdheden voor huizenbouw, den sma datti na libisma tu !!

  iiiiiiiijaaaaaatoch !!!!! MI NA WAKAMAN !!!!!!!!!!!


  Maak melding
 34. Neen Henk Molenaar. Hij heeft het over de nieuwe generatie en een generatie bestaat uit meerdere mensen.
  Als wij de oude generatie uitschakelen zullen wij, volgens hem, moeten kiezen uit Dino, Meriba, Peggy, Walther en de overige familieleden die ik met naam en toenaam niet ken. Dat wordt een Papa Doc, Baby Doc of de Noord Koreaanse constructie. Ik hoef toch niet te zeggen: het was een ramp, het is een ramp en het zal een ramp blijven want het enige wat deze mensen kunnen is geld verspillen. Heb je niet gezien dat ze vroeg of laat een bepaalde lichaamsvorm krijgen. Ze zien er opgeblazen uit. kennelijk heeft dit te maken met welvaart.
  Neen. De volgende generatie echte Surinamers acht ik jammer genoeg niet in staat om de scepter over te nemen. DDB heeft deze hele generatie vernietigd door zijn beleid en ik ben niet de enige die dat zegt. Met andere woorden: de oplossing voor de Surinaamse politiek zal uit het buitenland moeten komen. Ik hoop dat er dan genoeg sterke en integere jonge jongens en meisjes als leiders zullen opstaan om deze taak over te nemen en Suriname weer tot een welvarende staat te maken. Ik ben zeker bereid om mijn kennis en kunde aan deze generatie over te dragen.


  Maak melding
 35. Vraag aan de heer N. Stewart:

  Hoeveel heeft Bouterse jouw betaald om dit klote stuk te schrijven. Ik zou namelijk zonder fikse beloning mijn vingers niet aan zo’n onbewezen onzinverhaal, die nergens op slaat, willen branden.


  Maak melding
 36. Een der paarse misdadige gevolgen voor alle oerdomme paarse ndp ouders.
  De 12-jarige Ritchen J. alias ‘Baas Kwatta’ is door de politie van Latour aangehouden. Hij heeft in januari samen met een makker een straatberoving gepleegd. De twee jongens beroofden aan de Coesewijnestraat twee jongedames van een mobiele telefoon. Na hun daad maakten zij zich uit de voeten.

  Is bouta schuld huilde de paars jeugdige crimineel die als Baas Kwatta berucht staat. Wat een paars misdadig verworden kind en dat in nog geen zeven jaar sinds het aantreden van de paarse misdadige regiem olv de baas der misdadigers, jong of oud. Suribabwe is werkelijk een misdaadstaat. Zo jong al, oud gedaan net als de zoon en stiefzoon van baas


  Maak melding
 37. Ik ben het deels met xavier eens betreft de belastingen. Suriname betaalt wellicht in verhouding met wat ik hier in NL meemaak, weinig belasting. Het probleem zit meer in het beleid. Het btw stijgt en koopkracht daalt of stijgt niet mee.
  De pyramide van Maslov geeft beetje inzicht waarom men de straat op gaat. Is hun goed recht want ze komen op voor de basisbehoeften.
  Dus Xavier al is je tekst gericht aan de mensen die niet hard willen werken toch mag het wat genuanceerder en met meer mededogen.
  Surinamers wat heeft het lang geduurd voor jullie iets aan doen. Toerisme, recreatie en veiligheid is een goed begin. Jullie zijn niet lui maar mogen wel buiten je comfortzone stappen om echt verandering te brengen in het oh zo prachtige Suriname.
  Fijne pasen.


  Maak melding
 38. @Allen,

  Ik ben ervan overtuigd dat het ook echt wel een mentaliteits probleem is in Suriname.

  De mensen moeten echt zelf de schouders eronder gaan zetten. Je krijgt het immers niet voor niets, ga niet denken dat als je in je hangmat ligt het allemaal wel goed gaat komen. Alleen met kei en keihard werken is vooruitgang te boeken. ik ben dan wel een NEDSUR maar weet waar ik het over heb!!

  gezegende tweede paasdag.


  Maak melding
 39. Mevr Olga heel goed verwoord van U,ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden dan U.Gran tanji Ma.Er zijn nog heel weinig Sranamans in het buitenland vooral die SWITI Sranan een warm hart toedragen.Ik probeer ook in mijn omgeving aan te geven dat wij trots moeten zijn op SWITI Sranan en volk want de meeste van deze mensen moeten dagelijks toveren om aan eten te komen enz enz.Ik heb altijd geleerd om mensen in hun waarde te laten.Mooi boskopu gie pasen misie Olga.


  Maak melding
 40. @Mundo … ik heb ook geleerd om mensen in hun waarde te laten. Moeten wij die KLEPTOMANEN van de NDP ” in hun waarde ” laten? Een betere boskopu is om hen te KRUISIGEN … het zijn onverbeterlijke beroepscriminelen … aangevoerd door captain Master Killer Bouterse.

  @ Mundo …. ik denk dat met hardwerkende Surinamers
  @ Olga zeer zeker niet … nogmaals … niet bedoelt …. de talrijke NDP KLEPTOMANEN ….. ook niet die luie, nietsnut WAKAMANS van de hr. Piqué.


  Maak melding
 41. De regering wil meer geld binnen krijgen door de royalty’s op bouwmaterialen te verhogen.

  GEEN PROBLEEM! De NDP top en elite zols Boeva zijn al binnen. Ze hebben een paar huizen en veel grond en geld! Kan het hun verder wat schelen.


  Maak melding
 42. Dit roep ik al jaren wat jij schrijft.
  Tweehonderd procent mee
  eens.
  Wanneer zal men het negativisme ombuigen naar positivisme.
  Alleen maar met hard roepen en geen bijdrage leveren zul je er niet komen.
  Het willen hebben hebben hebben en er niets voor willen doen zal tot niets Leiden. Verder moet er iets gedaan worden aan het discrimineren van hoofdzakelijk de creoolse mannen en vrouwen ,jongens en meisjes.Een volk een natie.Wees sterk en bouw je land op.laat onze kinderen kleinkinderen en achterkleinkinderen het beter hebben in de toekomst.Wij zijn er dan niet meer!Maar zij wel.


  Maak melding
 43. Daarom moeten wij crimineel Bouta laten aftreden. Een betere toekomst zal nooit lukken onder een crimineel en zijn criminele partij de NDP.


  Maak melding
 44. Denk je dat het uit de lucht komt vallen als je oproept om de belastingen niet te betalen.Ik begrijp best dat Surinamers op dit moment offers moeten brengen.Het zal heus wel goed komen als we ons hoofd koel houden en met z’n allen een steentje bijdragen.Gebeurt dit niet,dan zal deze situatie wel heel lang duren.


  Maak melding
 45. Srafu
  Je naam is instrijd met je oproep.Heb jij als Eerlijke Srananman je goed laten informeren over ons Goud en Geld?Wie zijn degenen die ermee aan de haal gaan.Laat je goed informeren en wees eerlijk naar het volk toe.Je behoort zeker ook tot een van de rijken die het volk dom wil houden en je zakken wil blijven vullen.Stop maar met negatief zijn en help opbouwen.


  Maak melding
 46. @Blaka Roso welkom in de werkelijkheid, de door VENE aan uw opa overgedragen Valuta- en goudreserves zij door uw Clan, vernietigd !

  Daarna heeft uw Clan ook nog meer dan DRIE Miljard ongedekte SRD-biljetten gedrukt en uitgegeven !

  Dang pe an monnie de ???

  uw Clan was toch aan de macht ?

  Of na MARS-MANNETJES KON FUFUR SRANANSMA MONNIE ??????????

  PS : MEK A CLAN POT UN MONNIE NANGA UN GOWTU BAKKA !!!!!

  OPBOUW zal niet lukken met corrupte Clan-leiders !


  Maak melding
 47. Nu weten de hele wereld en zelfs vele paarse bevrijde aanhangers dat ddb en zijn ndp elite gewoon de Surinaamse drugsmaffia en bankrovers uitmaken. De geesteszieke debiele paarse zombies krijsen echter allerlei paars knettergekke leuzen, zoals op dit forum en geven net als hun misleidende afgod didibri, het buitenland de schuld van alles, a no mi. Oma taki, wat een paars vervloekte verdoemde bende zijn ddb en alle ndper’s die hiervan de oorzaak zijn. Opa kosie na wang mmp lagi roofzuchtig paars dom volk. Mira sreef moro koni.


  Maak melding
 48. Jullie allen hebben een grote dagoe mond.
  Velen die reageren hebben op de NDP gestemd bij de laatste verkiezing.
  Nu teleurgesteld hebben jullie praatjes.

  Bravo


  Maak melding
 49. @Blaka Roso
  Blijf lekker positief achter maffiabaas Bouterse aanlopen en moge jij heel veel steentjes bijdragen in de bodemloze put die Bouterse van Suriname heeft gemaakt.

  De man is alleen maar bezig met verrijken van zichzelf en zijn vrienden en we moeten volgens jou achter hem aanlopen en meebetalen aan de verrijking van Bouterse en de ondergang van de samenleving. Je moet wel goed gek zijn om dat te doen. Je zult zien waar je dan eindigt. Kijk maar in je achteruitkijkspiegel en je zult de jaren 80 en 90 zien.

  Een positieve ontwikkeling zou zijn dat Bouterse en de njangmans om hem heen worden afgezet en berecht wegens moorden en vergaande corruptie.


  Maak melding
 50. Dank u @Mundo, laten wij op kleine schaal proberen om het verschil te maken door met fatsoen te reageren en/of onze mening te geven.
  Dan raken wij misschien ook beter geïnformeerd over de meningen en de ervaringen van het volk.
  Van all dat gescheld 😰 op elkaar zonder goed te lezen en zonder proberen te begrijpen, wordt niemand wijzer volgens mij.

  Ik krijg de indruk dat wij vanuit Nederland ook op de heer Bouterse en/of zijn partij hadden kunnen stemmen?
  Nieuw gegeven voor mij, meneer of mevrouw @Bigi Mofo


  Maak melding
 51. @Mul, zeer zeker is dergelijk wangedrag van regeerders niet goed te praten. Ik denk ook niet dat dat bedoeld werd met ” mensen in hun waarde laten “.
  Spannende tijden.
  Voor zover het wat waard is, ” steun aan het volk “.


  Maak melding
 52. Deze verhogingen zijn pas het begin. Als de leningen terug betaald moeten worden moet je jouw huizen verkopen om de belastingen en verhogingen te betalen. Nog vijf, he. Je krijgt vijf op je donder.

  De Zwarten in de US werken hard en gebruiken business regels. Ze worden heel rijk. voorbeeld Michel Jordan, Opra , en andere business mensen. In Su romen ze het vet af. dat hoe rijk worden hier. En andere corrupte truckjes toepassen. Het land gaat naar de kloten en gemeenschappen verhongeren. Wat een rotzooi hebben de paarsen gemaakt.


  Maak melding
 53. Niet alleen de regering moet weg, maar ook alles wat gestolen is moet terug. Daar reken ik ook alles onder wat “semi-legaal’ verkregen is, inclusief de absurde, onverdiende salarissen. Pluk ze totaal kaal.


  Maak melding
 54. Indien bedrijven die zand verkopen nauwelijks belasting betalen(Wat Milton beweert), dan geef ik de staat groot
  gelijk om de belasting aan te passen. De overheid moet er voor waken dat de ondernemers het niet door berekenen aan de consument. De vraag is : wat wordt met het geld gedaan? Men schreeuwt moord en brand dat de wereldeconmie de oorzaak is van de slechte situatie, maar men heeft al heel wat verhogingen doorgevoerd en toch lijkt het alsof Suriname verder een gapende afgrond in glijdt. Corruptie viert hoogtij.
  Pe a moni e go?


  Maak melding
 55. Haco
  Niemand hoeft zich te verantwoorden in Suriname, de baas doet het ook niet, de nieuwe generatie die het over moeten nemen zullen niet veel beter zijn, het wordt er met de paplepel ingegoten


  Maak melding
 56. Je zit met je reet op het goud, en wat vang je er voor, niks nakkes nada ja de groot mannen die de deals hebben gesloten.
  Ik heb geen omzet cijfers gezien, mochten die er wel zijn wie controleerde deze dan?????? En als ze gecontroleerd zijn geloof ik er geen donder van


  Maak melding
 57. De regering moet ingrijpen.

  mensen die jarenlang op een beschikking wachten en dat niet krijgen maar naderhand die zelfde grond aan anderen met tjoekoes uitgeven.
  Met alle schrijnende gevolgen van dien.
  Dat dit soort misstanden kunnen voor komen in suriname is gewoon schandalig.
  Ontruiming aan de orde van de dag, als je geld heb kan je zeker half paramaribo opkopen .


  Maak melding
 58. Mensen wat is het onderwerp ga daarop in, schelden op een ander is emotionele bullshit .
  Er is nog niemand die de prijzen hier neerzet zodat een ieder kan oordelen of het reeeel is of niet.
  De nl ers betalen maar en als gevolg daarvan drijven ze de prijzen kunstmatig om hoog.
  Stop hiermee dan zal je zien hoe snel de prijzen zullen normaliseren.
  Ik zie hier gaarne de prijzen tegemoet en SRD inplaats van euro,s graag.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES