Heropening gerenoveerd Staatslogeergebouw

6
Heropening gerenoveerd Staatslogeergebouw

Edgar Dikan minister van Regionale Ontwikkeling in Suriname, Wilco Finisie (directeur Regionale Ontwikkeling), Laksmienarain Doebay (districtscommissaris Saramacca) en Wedperkash Joeloemsingh (districtscommissaris Nickerie) inspecteren dinsdag een kamer, kort na de heropening van het gerenoveerd Staatslogeergebouw in Nieuw Nickerie.

Het project heeft iets meer dan SRD 900.000 gekost en is volledig gefinancierd met middelen uit het districtsfonds. Dikan heeft Joeloemsingh gecomplimenteerd voor de manier waarop hij het decentralisatieproces doorvoert in zijn district en het vertrouwen dat hij uitstraalt.

Het logeergebouw zal commercieel worden geëxploiteerd en moet de distriktkas helpen spekken.


6 REACTIES

 1. Waarom worden de logeerprijzen niet gepubliceerd.
  Of hebben deze ook last van de heersende prijsfluctuaties. Ik heb in het verleden heel veel positieve berichten gehoord over staatslogeergebouwen. Ook ik heb eens vertoefd in die van Albina. Ik zou graag in dit gebouw willen logeren in plaats van een hotel.


  Maak melding

 2. Volgens Sijs van der. N, ( 2001) betekent wakaman; een kerel die stoer rondloopt en leeft van hosselen. De Coster (1999), omschrijft wakaman (← Sur. ‘zwerver’), informele aanduiding voor een jongeman die nogal stoer langs de straten loopt en op illegale wijze inkomsten verwerft, bijvoorbeeld door te hosselen. Donselaar van . J, (1989) omschrijft het begrip wakaman in het woordenboek van het Surinaams-Nederlands; wa’kaman (de, -s), man, meestal jonge, met weinig of geen regelmatige bezigheden, veelal met soortgenoten zwervend langs de straat. Andere definities van wakaman wordt aangevuld met een kerel die stoer rondloopt en leeft van hosselen en veel vrouwen op na houdt. Gezien de leefwijze van de wakamans kan gesteld worden dat wakamans tot een subcultuur behoren, immers subcultuur betekent; een groep mensen een eigen set van normen, waarden en regels bepalen volgens welke zij willen leven. Per definitie kan dus van een subcultuur gesproken worden als een ethische en esthetische deelverzameling van waarden en normen, ruim genoeg om onder één noemer geplaatst te kunnen worden maar toch afwijkend en gedetermineerd genoeg om los te kunnen worden beschouwd van de algemene cultuur waartoe deze behoort ( Wikipedia, 2010).President Desi Bouterse heeft de ‘wakamans’ of ‘stratiemans’ beloofd dat zij aan landbouw kunnen gaan doen. Er is 50 hectare landbouwgrond beschikbaar achter Pikin Poika. Bouterse heeft de ‘wakamans’ een rondleiding gegeven op diverse projecten. Siebrano Pique, die voert tegen het beleid van de regering en is ingegaan op de uitnodiging van Bouterse voor een onderhoud en een gezellig uitstapje, zei dat hij ongeveer 150 mensen heeft die werk zoeken. Hij gaat hen mobiliseren, zo schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 11 april 2017, op gezag van het Kabinet van de President ( 8 april 2017; www. waterkant. Net). Santhoki reageert op deze ontmoeting van Bouterse met Pique en een klein aantal wakamans als volgt; “de voorzitter van de Nationale Democratische Partij en president van Suriname heeft partijleden opgeroepen. Het betreft dan partijleden die niet gelukkig zijn met het politieke reilen en zeilen binnen de partij en in het land. Een deel heeft zich aangesloten bij de protestbeweging die vooral de vakbonden op gang hebben gebracht. Het moet Bouterse tot nadenken hebben gestemd. Hij heeft de ontevreden leden opgetrommeld en gesproken. Santokhi vindt het geen gezonde aanpak. En erger, het getuigt van weinig verantwoordelijkheidsbesef. “Als je als president verantwoordelijkheid wil tonen, nodig dan alle vakbondsleiders uit om te overleggen en de problemen op te lossen. Hij heeft de totale samenleving verdeeld”, zegt Santokhi tegenover de Times of Suriname(10-04-2017). Als we de actie van Bouterse in deze perspectief beschouwen, dan wil Bouterse voorkomen dat hij een deel van zijn aanhang de zogeheten wakamans niet wil verliezen. Hij nodigt ze uit, gaat met ze mee naar boven-suriname, laat ze zien wat zijn peper, tomaat en soepgroenten-project inhoudt en belooft ze 50 hectare grond. Op een foto van de bijeenkomst kan worden gezien dat er daadwerkelijk sprake is van gezaaide plantjes die in vaste grond overgepoot moet worden. Om de meegereisde wakamans gerust te stellen zegt hij ze 50 hectare grond toe is 500.000 vierkante meter. Dit areaal ligt ergens achter Pikin Poika bij in het Brokopondo gebied.Er is equipement aanwezig om het terrein bouwklaar te maken. Ook zullen er enkele huizen opgezet worden waar de mensen kunnen verblijven. De ‘wakamans’ toonden zich enthousiast over wat ze gezien hebben. Tot slot werd te Brokobaka, de missie geëvalueerd en zijn er verdere afspraken gemaakt om in contact te blijven over het vervolgtraject. Wat weten we over Pikin Poika De verkavelingsactiviteiten van Suricom Park, een verkavelingsproject van de landbouwvereniging De Eenheid, roepen hevige protesten op van de bewoners van het inheems dorp Pikin Poika in het district Wanica langs de Saramaccarivier. Brieven en petities van het dorpsbestuur aan bevoegde instanties hebben niet geleid tot verandering van de situatie. De Eenheid heeft lang geleden een landbouwperceel in grondhuur gehad dat binnen het traditioneel grondgebied van Pikin Poika valt en dit stuit de bewoners van het dorp tegen de borst. Het bestuur van de vereniging ging enkele jaren ertoe over om de toegangsweg naar de kostgrondjes en jachtgebied van de bewoners te blokkeren, en onlangs is zij ook begonnen met een verkavelingsproject, overigens zonder bestemmingswijziging van de grondhuurbeschikking, zegt Joan van der Bosch, dorpshoofd van Pikin Poika. De Eenheid heeft zelfs percelen “cadeau gedaan” aan de president, en gisteren werd een feest daar georganiseerd wat nieuwe protesten heeft uitgelokt. “Pikin Poika bestaat al meer dan 250 jaar en de dorpelingen zullen hun grondgebied nooit en te nimmer opgeven”, zegt Van der Bosch. De lokale gemeenschap beraadt zich over verdere stappen tegen de bezetting van het grondgebied van Pikin Poika.


  Maak melding

 3. Neen geen gevangenis maar hotel. Ik heb intussen ontdekt dat een avondje toeven SRD 150 kost (inclusief ontbijt). Te duur dus voor een gemiddelde Surinamer. Ze moeten dus toeristen aantrekken, maar die zijn nu bang om naar Suriname te gaan.
  Triest.


  Maak melding

 4. @ John.

  Ik heb daar een aantal keren gelogeerd, maar moet wel voor eigen ontbijt zorgen. Oom Loeti sang ye takki no é klopt, dapé mi sribie swieti kandé now ding mang é beroofd yu. Mi e tang innie a buurtie pe yu e tang tu, Hernhutterstraat.
  Ps dat was in 2007 en 2010.

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.