dinsdag, februari 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomieVerdere verhoging brandstofprijs in Suriname uitgesteld

Verdere verhoging brandstofprijs in Suriname uitgesteld

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 12 apr – De regering heeft een verdere verhoging van de prijs voor gasoline uitgesteld. De reden voor de intrekking van de betreffende beschikking is niet bekend. Het ministerie van Handel Industrie & Toerisme, HIT, had de nieuwe tarieven vastgesteld per beschikking. De verhoging is nu even aangehouden.

Minister Ferdinand Welzijn van Handel Industrie & Toerisme heeft tegenover de Ware Tijd gezegd dat de beschikking is ingetrokken. Hoe lang het duurt en of de verhoging nog doorgaat, is niet duidelijk. In elk geval wil de regering opnieuw overleggen met de maatschappijen die brandstof produceren of importeren. Pas na afronding van de besprekingen zal de nieuwe prijs worden bepaald en bekend gemaakt.

Volgens de ingetrokken beschikking zou de prijs voor gasoline met negen Surinaamse dollarcent (ongeveer een eurocent) stijgen. Begin deze maand is reeds een prijsverhoging doorgevoerd van maar liefst acht en vijftig Surinaamse dollarcent. De regering heractiveerde meteen ook de extra toeslag of government take. Dit is verwerkt in de prijsverhoging. De prijssprong leidde tot fel protest van vakbeweging en bedrijfsleven.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

13 REACTIES
 1. Wat voor nonsens the prijzen zijn al verhoogd vandaag zijn de prijzen verder omhoog gegaan van srd.5,98 naar srd. 7.07
  Minister Ferdinand Welzijn is niet geschikt voor Handel en Industrie. Eerst heeft hij gezegd, geen verhoging van brandstof prijzen en dan weer wel omhoog maar niet veel en nu weer iets anders. Prijzen van goederen en diensten zijn al aangepast op de aangekondigde brandstof prijs.


  Maak melding
 2. Uitleg van de coalitie:
  Deze prijsstijging is voor de gestegen buitenlandse prijzen.
  Er wordt niet gebezigd dat de stijging te maken heeft met de houding en uitvoering van de coalitie namelijk de stijging als gevolg van inflatie en waarde vermindering van de SRD.

  If yu skeer da yu mus leni en if yu leni da yu moes pai a rente ma fa yu sa pai if yu skeer?


  Maak melding
 3. De regering doet er alles aan om aan te blijven. zie ook de regeling om de wakamans te accomoderen met landbouwgrond. Geldt dit alleen voor een bepaald soort mensen uit de samenleving? Bouterse verdeeld het land in groepjes. Is dit de doelstelling geweest van de Revolutie of kunnen w de conclussie trekken de revolutie mislukt is en dat we een boevenbende met als hoofd Bouterse aan hebben overgehouden? Het antwoord is JA


  Maak melding
 4. Arki sa ding mapp..ngggs zeggen!!! De reden voor de intrekking van de betreffende beschikking is niet bekend!

  Is het niet zo dat de protest geholpen heeft en de paarse paupers gehoor MOEST geven??

  Wat een smiecht van een regering zeg!!!! A Lagie no map… ng p..ng!!!


  Maak melding
 5. De regering weet niet meer in welke spagaat ze moeten.
  Wat gecontinueerd wordt is het ‘hap-snap’ beleid.
  Je kunt niet eindeloos doorgaan met verdeel en heers praktijken, op een gegeven moment snapt zelfs de minst snuggere Surinamer dit ook! De dagen van deze regering zijn geteld, that’s for sure!


  Maak melding
 6. Firma list en bedrog van President Bouterse

  Volgens Sijs van der. N, ( 2001) betekent wakaman; een kerel die stoer rondloopt en leeft van hosselen. De Coster (1999), omschrijft wakaman als” informele aanduiding voor een jongeman die nogal stoer langs de straten loopt en op illegale wijze inkomsten verwerft, bijvoorbeeld door te hosselen”. Hosselen betekent “op straat je bestaansmiddelen bij elkaar scharrelen, maar ook, los werk verrichten, manier om illegaal aan geld voor drugs te komen, op illegale wijze aan geld komen, ( straattaal , geraadpleegd 12-04-2017; www. Straattaal.nl). Donselaar van . J, (1989) omschrijft het begrip wakaman in het woordenboek van het Surinaams-Nederlands; wa’kaman (de, -s), man, meestal jonge, met weinig of geen regelmatige bezigheden, veelal met soortgenoten zwervend langs de straat. Andere definities van wakaman wordt aangevuld met een kerel die stoer rondloopt en leeft van hosselen en veel vrouwen op na houdt. Gezien de leefwijze van de wakamans kan gesteld worden dat “wakamans” tot een subcultuur behoort, immers subcultuur betekent; “een groep mensen met een eigen set van normen, waarden en regels bepalen volgens welke zij willen leven”( Worldlingo, 2001) . Per definitie kan dus van een subcultuur gesproken worden als een ethische en esthetische deelverzameling van waarden en normen, ruim genoeg om onder één noemer geplaatst te kunnen worden maar toch afwijkend en gedetermineerd genoeg om los te kunnen worden beschouwd van de algemene cultuur waartoe deze behoort ( Wikipedia, 2010).President Desi Bouterse heeft de ‘wakamans’ of ‘stratiemans’ beloofd dat zij aan landbouw kunnen gaan doen. Er is 50 hectare landbouwgrond beschikbaar achter Pikin Poika. Bouterse heeft de ‘wakamans’ een rondleiding gegeven op diverse projecten. Siebrano Pique, die actie voert tegen het beleid van de regering, is ingegaan op de uitnodiging van Bouterse voor een onderhoud en een gezellig uitstapje. Pique, zegt dat hij ongeveer 150 mensen heeft die werk zoeken. Hij gaat hen mobiliseren, zo schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 11 april 2017, op gezag van het Kabinet van de President ( 8 april 2017; www. waterkant. Net). Santhoki reageert op deze ontmoeting van Bouterse met Pique en een klein deel van zijn wakamans matties als volgt; “de voorzitter van de Nationale Democratische Partij en president van Suriname heeft partijleden opgeroepen. Het betreft dan partijleden die niet gelukkig zijn met het politieke reilen en zeilen binnen de partij en in het land. Een deel heeft zich aangesloten bij de protestbeweging die vooral de vakbonden op gang hebben gebracht. Het moet Bouterse tot nadenken hebben gestemd. Hij heeft de ontevreden leden opgetrommeld en gesproken. Santokhi vindt het geen gezonde aanpak. En erger, het getuigt van weinig verantwoordelijkheidsbesef. “Als je als president verantwoordelijkheid wil tonen, nodig dan alle vakbondsleiders uit om te overleggen en de problemen op te lossen. Hij heeft de totale samenleving verdeeld”, zegt Santokhi tegenover de Times of Suriname(10-04-2017). Als we de actie van Bouterse in dit perspectief beschouwen, dan wil Bouterse voorkomen dat hij een deel van zijn aanhang de zogeheten wakamans verliest. Hij nodigt ze uit, gaat met ze mee naar boven-suriname, laat ze zien wat zijn peper, tomaat en soepgroenten-project inhoudt en belooft ze 50 hectare grond. Op een foto ( 11-04-2017) van de bijeenkomst kan worden gezien dat er daadwerkelijk sprake is van gezaaide plantjes die in vaste grond overgepoot moet worden. Om de meegereisde wakamans gerust te stellen zegt hij ze 50 hectare grond toe. Dat is 500.000 vierkante meter grond. Dit areaal ligt ergens achter Pikin Poika. Bouterse geeft aan dat er equipement aanwezig is om het terrein bouwklaar te maken. Ook zullen er enkele huizen opgezet worden waar de mensen kunnen verblijven. De ‘wakamans’ toonden zich enthousiast over wat ze gezien hebben. Tot slot werd te Brokobaka, de missie geëvalueerd en zijn er verdere afspraken gemaakt om in contact te blijven over het vervolgtraject. Wat weten we over Pikin Poika? Op 14 september 2014 schrijft Starnieuws het volgende over Pikin Poika: de verkavelingsactiviteiten van Suricom Park, een verkavelingsproject van de landbouwvereniging De Eenheid, roepen hevige protesten op van de bewoners van het inheems dorp Pikin Poika in het district Wanica langs de Saramaccarivier. Brieven en petities van het dorpsbestuur aan bevoegde instanties hebben niet geleid tot verandering van de situatie. De Eenheid heeft lang geleden een landbouwperceel in grondhuur gehad dat binnen het traditioneel grondgebied van Pikin Poika valt en dit stuit de bewoners van het dorp tegen de borst. Het bestuur van de vereniging ging enkele jaren ertoe over om de toegangsweg naar de kostgrondjes en jachtgebied van de bewoners te blokkeren, en onlangs is zij ook begonnen met een verkavelingsproject, overigens zonder bestemmingswijziging van de grondhuurbeschikking, zegt Joan van der Bosch, dorpshoofd van Pikin Poika. De Eenheid heeft zelfs percelen “cadeau gedaan” aan de president, en gisteren (13 september 2014) werd een feest daar georganiseerd wat nieuwe protesten heeft uitgelokt. “Pikin Poika bestaat al meer dan 250 jaar en de dorpelingen zullen hun grondgebied nooit en te nimmer opgeven”, zegt Van der Bosch. De lokale gemeenschap beraadt zich over verdere stappen tegen de bezetting van het grondgebied van Pikin Poika.
  Wel nu dames en heren; ik vind dat de oppositionele partijen die zeggen, dat Bouterse niet bezig is om het land te besturen, maar een worst voor de Neus in dit geval van wakaman Pique en zijn marginale aanhang, hangt meer dan logisch. Bouterse doet om deze manier alles eraan om een deel van zijn aanhang “de wakamans” uit de getto’s ( Abra broki, Van dijk, Flora, Latour en enkele andere wijken) niet te verliezen. De wakamans uit districten als Nickerie, Coronie, Saramacca, Wanica, Commewijne, Marowijne zijn of niet in beeld of weten dat er hier sprake is van een zeer gênante vertoning van President Bouterse. Als we de feiten op een rij zetten dan doemt het volgende beeld op:
  1. Het volk van Suriname pikt het beleid van de huidige regering niet en gaat in protest vanwege de neergaande sociaal, politiek en maatschappelijke situatie.
  2. De spontane actie van mevr. M. Neus wordt door “wakaman” Pique ondersteunt. De massa komt op straat. Er spelen belangen vanuit de vakbond m.n. onderwijs en de verhoging van brandstof prijs.
  3. Bouterse Nodigt “de wakamans” in Ocer uit en neemt ze mee naar Bigi Poika. Pique gaat met een kleine groep wakamans/wakavrouws mee. Het land is economisch failliet, zie de miljoenen van Hoefdraad.
  4. Hier laat Bouterse ze zien, dat ze werk kunnen krijgen als ze bereid zijn hun handen uit de mouw steken.
  ( zie voor de goede orde wat de leefstijl van een wakaman is). Een wakaman leeft op straat en van de straat en niet van een privé landbouwproject.
  5. Hij laat alles wat met de sociaal maatschappelijk en politiek onrust te maken heeft links liggen en legt de focus om het creëren van werkgelegenheid ten behoeve van een groep mensen uit subcultuur.
  6. Hij enthousiasmeert Pique en zijn aanhang om in het verkavelingsproject van zijn club “de Eenheid” verder in cultuur te brengen.
  7. Hij negeert hiermee alle principes van behoorlijk bestuur en strooit voor de zoveelste keer zand in de ogen van een groep mensen die dagelijks van de straat moeten leven.

  Concluderend kan er gezegd worden, dat de President van Suriname elk realiteitszin kwijt is en het ambt van een president niet waard is.


  Maak melding
 7. Het is weer bewezen, dat deze regering geen standvastig beleid heeft, dit is de zoveelste keer dat genomen besluiten worden terug gedraait, voordat ze in werking treden. Eerst besluiten en dan terug draaien.
  Van wie gaat de 50.000ha ingepikt worden?? en wie zullen de begunstigden zijn?? zullen dat alweer de partijbonzen zijn die een kleine man vooruitschuift als dekmantel?? Door wie gaat de investering gebeuren??Wie gaat de infrastructuur aanleggen?? Dit is weer een vorm van zand strooien in de ogen van de ziende blinden. de zgn wakaman die geld nodig heeft verkoopt het binnen de korste keren voor kapitaal, omdat hij geen landbouwer is,weet niet wat hardwerken, zwoegen en ploegen is, weet nieteens om met een houwer om tegaan hoe gaat hij dan een spitvork gebruiken??. Neem het aan en verkoop het dat lever op korte termijn meer op dan hard werken enje ballen zweten voor de opbrengst


  Maak melding
 8. @Moksiwatra: 50 ha is een equivalent van 500.000 vierkante meter grond. Dat gaat gepikt worden van de Indianen van Pikin Poika, om daar wakamans te plaatsen. Weet u wat er dan met de arme Indianen aldaar gaat gebeuren? Mie e hor mie hattie!


  Maak melding
 9. Tenenkrommend.

  Dus al die tijd, zijn die producten die je langs de weg koopt van het landbouwarsenaal van de je weet wel wie.

  Als je een identificatie los laat op het filmpje (wakker suriname), dan blijkt dat het allen ongure types te zijn, dan zeg ik het nog netjes. Complete wild west in suri.
  Goed, je houd ze van de straat, zou je kunnen zeggen, maar tegen welke prijs.

  Nu begrijp ik de achtergrond van sommige reageerders, die eerder schreven: “landbouw is de toekomst”.
  Die man heeft land verdeeld. Zo houd hij de maties aan de onderkant van de samenleving rustig.

  Ik ben de tel kwijt. Je hebt paarse trollen aan de Noordzee. paarse politici, paarse wakamangs, paarse mofinawangs, paarse handelaren, allen met een herding mentaliteit.

  Eén ding van de paarse bedienden aan de Noordzee, het mag gezegd worden, ze trollen vanuit hun hart op Social media.
  Gratuz Ha etc. is niet aan de orde. Ere wie ere toekomt, ze zijn dieharde paarse bedienden.

  Ze zijn er om te dienen, en niet te verdienen, dus bedienden op zem suriś 🙂 🙂


  Maak melding
 10. Joko.
  Heeft die grappenmaker Abdoel niet gezegd: geen devaluatie, terwijl die malloot in de vaste commissie van financiën zit. Hij beschikte over voorwetenschap.
  Soms vraag ik mij af wat die paarse ratten bezielt:
  Zijn ze dom of moeten ze van DDB moedwillig liegen.
  Netjes gezegd: de paarsen liegen niet, ze gaan alleen creatief om met de waarheid.

  Volgens mij zijn ze het bekend spreekwoord vergeten: al is de leugen toch zo snel, de waarheid achterhaalt het wel.
  Dat is volop aan de gang in Suriname. Elke beerput gaat nu open. Het blijft stinken.


  Maak melding
 11. De benzine prijs weeg niet zo zwaar als de beroving stel je voor je werkt de hele maand om je gezin te onderhouden en er komt een rover en die pakt alles en de rovers zijn altijd zwarte mannen er zijn geen een chinees bij.
  Niet alle Afrikaanse mannen zijn zo maar werld wijd zijn ze in de meerderheid, ook die gele Afrikanen doet het zelfde,
  kijk in Nederland, Belgie, Frankrijk,
  Die blanke racisten zijn slecht maar ze zijn wel tegen stelen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES