Onrust bij Franse buren houdt Surinaamse autoriteiten wakker

22

PARAMARIBO/ALBINA, 24 mrt – De autoriteiten zijn berekend op de sociale onrust in buurland Frans Guyana. Vooral het bestuur in het grensdistrict Marowijne volgt de ontwikkelingen in het Franse overzeese gebied van minuut tot minuut in het oog. Daar is alle reden voor, gezien de felheid waarmee gedemonstreerd wordt tegen wat de Franse onderdanen ervaren als onrecht.

Het is al dagenlang behoorlijk woelig. Aanhangers van protestorganisatie 500 Frères (vijfhonderd broeders, red.) raken keer op keer slaags met de Franse politie. De Surinaamse autoriteiten laten zich goed informeren over de ontwikkelingen. Freedy Daniel, districtscommissaris van Marowijne, zegt tegenover de Times of Suriname dat de autoriteiten alert zijn. Elk moment kunnen maatregelen aan de grens worden getroffen.

Het gaat dan om maatregelen die de veiligheid in het grensgebied moeten garanderen. Tot nu toe is er aan Surinaamse zijde weinig te merken van het sociale geweld. De kleine veerboten die het verkeer over de Marowijnerivier onderhouden, ondervinden ook geen last. “Als dat wel het geval was, waren de bootslieden zeker hun beklag komen doen”, zegt Daniel. Het protest geldt vooral de misdaadgolf die geweten wordt aan illegale buitenlanders.


22 REACTIES

 1. Deze 500 Frères zijn echte mannen.Ze laten zich ,in tegenstelling tot de Suri’s, niet als makke schapen beroven door de boeven en de regering.


  Maak melding

 2. Tot nu toe is er aan Surinaamse zijde weinig te merken van het sociale geweld.

  Waar rook is, is vuur!!!

  Elk moment kunnen maatregelen aan de grens worden getroffen. Het is al dagenlang behoorlijk woelig.

  Frans Guyana moet alle kinderbijslagen stop zetten!!!!


  Maak melding

 3. Wat?!
  Onrust in Frans Guyana houd surinaamse autoriteiten bezig!? Hallo what about us?!
  We hebben een moordenaar als lijder,wij zijn een dictatuur,moord,berovingen is de orde van de dag,iedereen staakt .Traliewerk bij iedereen gevangene in je eigenhuis zo te zeggen,bankrovers zijn parlementariers,amnestie, en noem maar op..o ja de rechters die bang zijn en de surinaamse autoriteiten zijn bezorgd over de situatie in Frans Guyana?!


  Maak melding

 4. Wie zijn ook weer de illegale buitenlanders…..aan de Franse grens…..? Dezelfde groep die ook in Su voor veel criminaliteit zorgt!!! Su kan voorbeeld nemen aan de groep mensen die in opstand komt tegen deze “honden” van de maatschappij!!! Jaag ze massaal op en slacht ze af……!!


  Maak melding

 5. Het protest geldt vooral de misdaadgolf die verweten wordt aan illegale buitenlanders.

  De hele wereld weet en ziet, het zijn voor 99% Arfikaanse afstammelingen waarvan het gros heeft gestemd op twee bij verstek veroordeelde drugscriminelen, baas en zijn vroegere lijfwacht. Soms vragen velen zich af hoe het zou zijn geweest als er geen enkele Afrikaan als slaaf was ingevoerd. Kijken we hoe hindoestanen, Javanen, chinezen en overige bevolkingsgroepen wonen en leven, dan valt direct op, het grote verschil met de Afrikaanse afstammelingen. Ze zijn altijd op zoek om iets weg te nemen of te roven middels geweld van deze hardwerkenden. Tot op heden gaat het in vele Afrikaanse landen bergafwaarts, net als in verworden narodictatuur Surbabwe. Zit het roven en geweld in hun bloed of zijn ze zoals het staat in de bijbel werkelijk vervloekt. Een ding is met volle zekerheid te zeggen, blakka mang e njang blakka mang en dankij Arron werd het land onafhankelijk zonder het houden van een referendum. Daar was al het teken dat men lak had aan de wil van het volk. Het gevolg was een coup en nu zitten we weer opgescheept met nog meer paarse revotroep. Didibri en duivelse trawanten hebben ook lak aan recht en wet. Het was de revo die vele Albinezen het land deed ontvluchten, Met open armen werden ze ontvangen in FG, maar hun nakomelingen hebben niet willen luisteren en gaan ook op roof zoals koning Lon van Albinbabwe. Maar ook zo in geheel het land zijn het grotendeels ndper’s die roven en geweld aanhangen. Zie ook zoon en stiefzoon van de lijder der misdaad, ook zij lijden nu in hun cel. Tot in Frans Guyana zorgen deze Afrikaanse Surbabwanen voor ergernis en misdaad. Ndp tja soso ka in het land en tot ver over de grenzen.


  Maak melding

 6. @Ray, brada
  Het zit gewoon allemaal in de genen van de zaadballen van de over….over…groot vader. Het is een natuurlijk gegeven. Wij allemaal moeten ons zelf bewapenen tegen zg biologische criminaliteit , bijna kannibalisme.
  De Frans guyanezen hebben echt niet goed gekeken wat er na de onafhankelijkheid van Suri is gebeurd. En wat het teweeg heeft gebracht. Als ze niet moorden en stelen gaan ze zelf dood. En dat weten ze.
  Ik had een goeie baan bij de staatsolie , maar moest uit zelf verdediging naar ned uitwijken om : goed onderwijs voor de kinderen, goed medische zorg (ik betaal de premie op tijd ook) ik reis veel om m’n werk (tata steel) en ook veel privé vakanties . Ik geniet in Europa , meen ik echt.


  Maak melding

 7. Hahahahahaitianen die illegaal daar de boel komen belazeren via Suriname, hahaha. De Fransen gaan ze wegjagen en dan komen ze weer naar Suriname, hahaha.
  Ipv dat ze dan marroneese vrouwen pakken, pakken ze hindoestaanse vrouwen, hahaha. En die hindoestaanse vrouwen vinden het prachtig, hahaha. Zoveel aandacht, in het begin. En na 10 jaar, na 10 kinderen rijker, staan ze er weer alleen voor, hahaha. Zoveel goddelijk verstand hebben die krasse hindoestaanse vrouwen, hahaha. God is genadig (voor de haitianen), hahaha.


  Maak melding

 8. Heel belangrijk dat de Surinaamse autoriteiten de situatie in het buurland blijven monitoren.Het is mogelijk dat heel veel mensen hun toevlucht zullen nemen tot Suriname als de situatie uit de hand loopt.Er wonen immers duizenden Surinamers in Frans Guyana.Het lijkt erop dat de opstand vooral gericht is op de aanwezigheid van criminele buitenlanders in het land.


  Maak melding

 9. Vele oerdomme paarse ndpe ‘s, waaronder het gros op dit forum geven werkelijk overduidelijk blijk van hun idiote dwaas paarse beredenering. Werkelijk het oerdomste volk van Zuid Amerika is het paars bouta verdoemd volk.


  Maak melding

 10. Helaas wordt het zogenaamde golf van misdaad gepleegd door Hatianen, Guyanezen, en Frans-Guyanezen, en niet door Surinamers …
  En dat is slechts een van de vele issues waarom ze demonstreren..
  Punt 2 Leon Bertrant de maire van Saint-Laurant een goede vriend van Bouterse staat op het punt de gevangenis in te gaan vanwege grootschalige corruptie, het zou mij dus niet verbazen dat hij achter deze zogenaamde demonstratie uit onvrede is…


  Maak melding

 11. Top.I like it ze zijn er echt klaar mee.Al de criminelen het buitenland.In Suriname loopt van alles rond.Brazilianen, Haitianen, gespuis waar je niets aan hebt.Alles is hier welkom en wordt geen stro breed in de weg gelegd.Het wordt tijd dat ze hier die gasten ook eruit gooien.Alsof ze niet genoeg hebben aan de criminele Surinamers.


  Maak melding

 12. Onrust bij Franse buren houdt Surinaamse autoriteiten wakker

  Laf(s)Tory

  Tenzij NATO (Interpol samenwerking met Mi5/Groot-Brittannië, DEA en CIA die al in Suriname zijn,/SEALs/USA, DCRI, Franse Vreemdelingen Legioen uit Frans-Guyana/Frankrijk een raket vanuit Kourou achter de hand, Leger Helikopter van Brazilië en Tonton Macoutes van Haïti ) via de Marowijnerivier Suriname binnenkomt vallen om DDB even te komen afhalen en naar een veilige oord te brengen. Ja dan kan ik mij voorstellen dat hij geen oog kan dicht doen.

  Sinds 25 februari 1975 tot heden is hij vergeten zijn Hollandse paspoort in te leveren bij de Nederlandse autoriteiten. DDB kan zich wel heel goed herinneren dat ” de mol” Fred Derby zijn schoenen vergeten was komen af te halen in Fort Zeelandia, alles van het 8 december 1982 gebeuren in Fort Zeelandia is hij ook vergeten.

  Hoe is het mogelijk dat iemand die zo vergeetachtig is, president van Suriname is?

  Als heel Paramaribo in brand is of onder water is, slaapt DDB ’s -avonds als een roos.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 13. RobG…

  wanneer komen jullie in opstand tegen de criminelen in EIGEN land??. Desi Bouterse…Dino Bouterse…Meriba…Hoefdraad…Abrahams…Brunswijk. Jullie zijn enge lafaards met permanent de focus op anderen en het buitenland. Het verhaal van de splinter en de balk.


  Maak melding

 14. -Frans-Guyana heeft groot gelijk en Suriname is ook debet hieraan.
  Bouterse heeft die Haïtianen met een pas naar Suriname laten overkomen, maar niemand weet waar ze allemaal uithangen. Een deel hiervan is door gereisd naar Frans-Guyana en zie nu wat er gebeurd.
  Zelfs al die illegale surinamers die in Frans Guyana wonen.
  Criminaliteit zal dan toenemen, omdat deze gasten geen inkomen hebben.

  De grenzen van Suriname stellen helemaal NIETS voor.

  Hoe zit het met de controle van alle buitenlanders die in Suriname wonen???nihil


  Maak melding

 15. Vroeger werd er patrouille gevaren door de Jantjes, maar ja er is geen geld meer om dit te doen,misschien vinden ze het wel fijn dat er niet niet gepatroulleerd word daar weten die paarsen alles,soms sneeuwd het daar


  Maak melding

 16. Dit protest in Fr Guyana is niet alleen gericht tegen de lokale criminaliteit, maar ook tegen de ongelijkheid en het onrecht die Parijs jegens onderdanen in dit département d’outre-mer hanteert.

  Het enige in dit land wat de aandacht heeft in Parijs is het ruimtevaart en lanceercentrum in Kourou !
  Voor de rest wordt de bevolking aan haar lot overgelaten.

  Nou dan hebben al die klagende Suri’s het zo gek nog niet in eigen land want een ieder heeft te eten, gaat uit en bezoekt van tijd tot tijd één van de vele dansie’s !

  Surinamers zo zie je maar weer ! Situaties in bepaalde landen kunnen veel slechter uitpakken dan de toestand eigen land.


  Maak melding

 17. deze wind moet spoedig overwaaien naar sme., dan is het hek van de dam met deze bende..

  dan moet alles plat gelegd worden, dan gaan we meemaken wat de lijder gaat doen..

  a.u.b. laat maar komen ..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.