Chirurg hekelt laksheid Surinaams Medisch Tuchtcollege

29

PARAMARIBO, 3 mrt – Chirurg Rohit Girjasing betreurt het dat een nalatige collega “vrijbrief heeft van het Medisch Tuchtcollege om ongestraft door te gaan met zijn slechte functioneren als arts.” Het zijn de patiënten die het gelag betalen. Hoewel hij beticht wordt van het schenden van het beroepsgeheim, trekt Girjasing aan de bel. Medici die in de fout gaan mogen niet beschermd worden door het beroepsgeheim.

De familie van een intussen overleden patiënt heeft een klacht ingediend bij het college. Maar de behandeling schijnt gewoon niet op te schieten.Girjasing zegt tegenover de Ware Tijd dat de arts, Rab William, talmde met het verwijzen van de patiënt naar een specialist. De zieke kon pas worden geopereerd toen het al te laat was. De man overleed en zijn werkgever, de Centrale Bank van Suriname, verbrak het contract met arts.

William spande een rechtszaak aan tegen de bank. Hij verloor, de rechter vond dat er inderdaad sprake was van nalatigheid. Volgens Girjasing was er eerder al een klacht ingediend tegen William door nabestaanden van een andere patiënt. In die zaak werd de patiënt jarenlang behandeld door William. Hoewel de pijnklachten bleven aanhouden, werd deze persoon niet verwezen naar een specialist voor verder onderzoek.


29 REACTIES

 1. De patienten moeten inderdaad verwezen worden naar een specialist wanneer je huisarts niet in staat is aandoeningen en of klachten te verhelpen.
  De arts is dan verplicht een verwijzing uit te schrijven en al je medische record door te sturen naar de specialist die dan op hun beurt nagaan wat je scheelt en welke behandeling je ontvangen hebt eerder.Dan pas kan de specialist je behandelen,
  Ik snap het niet waarom men medische zorg in Suriname niet ernstig neemt,Veel hangt af van een leider ,in ons land is het de lijder en hoe hij over land en volk zorgt,Voor een bevolking van minder dan 500.000 zielen zou medische zorg gratis moeten zijn of desnoods draagbaar, .Maar dat zien we niet gebeuren,de lijder vliegt voor elke griep of koorts naar Cuba en maakt zich alleen maar zorgen hoe zijn huid te redden en de rest van het volk te negeren .Zij verdienen ook het beste medische zorg!!.


  Maak melding

 2. Ray
  De patienten moeten inderdaad verwezen worden naar een specialist wanneer je huisarts niet in staat is aandoeningen en of klachten te verhelpen.
  De arts is dan verplicht een verwijzing uit te schrijven en al je medische record door te sturen naar de specialist die dan op hun beurt nagaan wat je scheelt en welke behandeling je ontvangen hebt eerder.Dan pas kan de specialist je behandelen,
  Ik snap het niet waarom men medische zorg in Suriname niet ernstig neemt,t,Voor een bevolking van minder dan 500.000 zielen zou medische zorg gratis moeten zijn of desnoods draagbaar, .


  Maak melding

 3. Een deel van de medici die in Suriname opgeleid zijn hebben hun bul te danken aan horizontale wederdiensten of tjoekoe door rijke ouders. De meeste ervan zijn alleen op geld uit. Neem eentje die in Henar post. Die man is zo corrupt dat een fles whisky verdampt als hij alleen ernaar kijkt. Dag en nacht bezooen, kan geen goed Nederlands maar maakt wel beslissingen wie wel ziek thuis mag blijven en wie niet. De gezondheidszorg in Su Kent veel kwakzalvers, net als de arts die in de onderhavige kwestie geblunderd heeft. Weg met die kwakzalvers…


  Maak melding

 4. Ze eten teveel vlees en willen het dan wegspoelen met alcohol. Zo komen die ziektes het lichaam binnen.
  Sommigen eten zelfs rauwe vlees, vis en eieren. Hoe ziek kun je zijn?
  In Holland stikt het ook van de rauwe vis eters. Die lui zijn dan ook behoorlijk ziek en verspreiden allerlei ziektes in de wereld.
  Rauwe vis eten hoort blijkbaar bij de jooods-christelijke cultuur van Wilders. Maar je mag er geen vraagtekens bij zetten, want dan probeer je zgn hun cultuur te vernietigen.


  Maak melding

 5. Inderdaad is het zo dat als je niet SZF bent maar particulier betaalt,dan houdt zo een huisarts je heel lang vast.De huisarts krijgt een vast bedrag per patient per maand.Ongeacht of de patient hem nodig heeft gehad of niet.
  Maar de chirurg is ook niet veel beter.Die wordt per consult betaalt,ook door het SZF,en hij geeft je medicijnen net voor twee weken zodat je elke tweede week bij hem bent.Hij kon even goed medicijnen voor drie maanden geven.
  De hele medici sector is een mekie njang is Sur.


  Maak melding

 6. @JZwartmans,

  Hij heeft er 9 genezen en 1 ziek gemaakt. Die 9 zijn echt wel blij met hem. Helaas kan die ene zijn voor- of afkeur niet meer uitspreken.


  Maak melding

 7. Hopelijk straft de tuchtcollege deze “kwakzalver” alsnog ……wat bezielt die idioot….om iemand die meer dan 1 jaar al klachten heeft van pijn in de buik niet door te verwijzen naar een specialist?!!!


  Maak melding

 8. Ik weet niet of de Surinamer een vrije keuze heeft voor een huisarts. Normaliter zoek je aan andere arts wanneer eentje je een jaar lang aan het lijntje houdt.


  Maak melding

 9. Het is geen uitzondering maar regel dat er medische fouten all over the world worden gemaakt. En niet zo weinig ook.

  Ooit gelezen dat een medicus uit zijn functie is gezet??
  In USA betalen ze via claim van familie of nabestaande een fors bedrag aan schadevergoeding.

  In Nederland moeten ze soms en schadevergoeding betalen. Omdat de situatie in hun werkkring niet meer “prettig” nemen ze zelf ontslag en gaan ze elders aan de slag. Ook letsel specialisten lukt het zelden om de zaak rond te krijgen. En zoals eerder gezegd stelt de schadevergoeding niets voor.

  Meneer Girjasing moet minder hoog van de toren blazen.
  Zou hij zelf nooit een fout gemaakt hebben??

  Hij weet dat de medische tuchtraad nooit hun collega afvalt.
  Volgens mij is hij willens en wetens zijn collega aan het beschadigen.


  Maak melding

 10. @Cita Del
  Klopt ,je wil dan overschakelen naar een ander huisarts als de vorige niet deugt maar het beste is om een specialist te bezoeken. Die gaat dan je medical records opvragen aan je behandelende arts om te zien waarvoor je behandeld wordt en welke medicijnen je zijn voorgeschreven.Ze gaan alle testen weer overdoen en een beslissing maken.Zonodig gaan ze je opereren als dat wordt geeist gezien de conditie waarin zo een patient zich bevindt.Als patient heb je alle het recht om je medical records aan je arts op te vragen.


  Maak melding

 11. Misgien deese artst hat moeite om bekenne dat hei weet niet oplossing. Dang sein eego laat niet toe om door stuure.
  Is dengk ik meer eego probleem van deese artst.
  Misgien hei moet naar psiegiejaater.


  Maak melding

 12. Ik zou van Superarts Girjasing willen weten wat hij bij de operatie heeft gevonden Wat heeft hij tijdens de operatie uitgevoerd (type ingreep) en wat de echte uiteindelijke doodsoorzaak is van de patiënt.??

  Dat de arts de rechtszaak heeft verloren zegt niet van en over de kwaliteit van de arts, eerder iets van de rechters.

  Zie maar de uitspraak van de rechter inzake de onderwijsbonden.


  Maak melding

 13. @ Posters,

  Heeft het “tucht college” ooit de klachten onderzoek over de fout bij de patient in Nickerie ? De vrouw liep bij 6-maanden rond met een vernad van bijkant 1o meter in der buik(was te zien op de foto !!) En tot nu toe is die charlantan, de vriend van Doekhie, de kleding/textiel winkelier, directeur(Elias)van het zienhuis !! Het kan verkeren !!!


  Maak melding

 14. Wat en wie is niet laks in Suriname???

  Zie maar wat bij de DSB gebeurd en wat de heer Moison naar voren heeft gebracht. De koersen die vandaag zo hoog zijn gegaan en de Surinaamse munt nu geen waarde heeft.
  Trouwens het is een Nederlander met zijn deskundigheid die ze gevraagd hebben om mee te helpen, maar de waarheid is heel triest wat er gebeurd is.

  In de DNA heeft men geen tijd om een anti corruptie wet aan te nemen, maar men zeurt nu over de zee grenzen van Suriname.
  Waren die drugspakketten misschien niet van Bouterse waardoor ze nu vinden dat de buitenlanders op de Surinaamse wateren mensen hebben opgepakt????

  =Door laksheid komt Suriname natuurlijk niet voorruit, maar gaat juist steeds achteruit. Jammer!!!!


  Maak melding

 15. In Suriname wanen de artsen en assistenten zich de Goden der aarde. Als patient heb je geen inbreng nada noppes. Het enige wat je als patient moet doen is eerst zorgen voor geld en dan pas wordt er hulp geboden en je wordt gemolken als een koe.
  Schoonmoeder heeft minvermogen kaart maar kon pas worden geholpen als er met euro’s werd betaald anders moest ze wachten en pas na 2 maanden was ze aan de beurt.
  Nadat met euro’s betaald was kon ze binnen 48 uur worden geholpen.


  Maak melding

 16. Het is schandalig hoe Girjasing zijn collega beticht. Hij doet alsof hijzelf nooit een fout maakt. Ik ken mensen die zeer slecht behandeld zijn door hem. Zelf ben ik medisch specialist en werkzaam in Nederland.Ben van Surinaams afkomst en heb enkele keren waargenomen in Academische ziekenhuis te Paramaribo. Heb medelijden hoe de patiënten door de specialisten daar worden behandeld.ze denken alleen maar aan hun portemonnee, kijk maar hoe groot en luxe ze wonen. Ze verdienen veels te veel voor het werk dat ze doen. Ze schofferen de patiënten en zijn vaak zeer onkundig. Als je ze vertelt hoe ze patienten moeten behandelen worden ze kwaad en geven aan dat je er niet mee moet bemoeien.word dan gezegd ji kong foe Holland da ji denki ie sab moro mi. Ze doen alsof ze alles beter weten, terwijl ze erg onkundig zijn en hooghartig. Deze lui moeten flink gekort worden in hun salaris. Girjasing en andere medische specialisten verdienen 17.000 euro per maand netto. Alles draait om geld bij ze. Ook diagnostische centrum van Hafied buit patiënten uit. Wat ze niet begrijpen is dat ze een keer heftig gaan worden gestraft met een ziekte. Ik zou zeggen artsen kijk zelf eens in de spiegel.


  Maak melding

 17. Als je in Suriname echt ziek wordt ben je ten dode opgeschreven. Er is vorig jaar ook een javaans meisje onnodig om het leven gekomen wat voorkomen had kunnen worden bij tijdig ingrijpen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.