Reacties: het recht moet zijn beloop hebben

56
krijgsraad - decembermoorden in Suriname

PARAMARIBO, 31 jan – “We hebben steeds gezegd dat het recht zijn beloop moet hebben.” Dit zegt Carl Breeveld, parlementariër en voorzitter van de politieke partij DOE. Het is één van de reacties op het besluit van de krijgsraad om door te gaan met het strafproces rond de decembermoorden. Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie & Politie wijst op een zekere instructie.

Die is vorig jaar gegeven aan het Openbaar Ministerie. Volgens de instructie van de regering moest het Openbaar Ministerie de vervolging staken. Dat moest “in het belang van de staatsveiligheid. “De instructie was niet gericht aan de krijgsraad, dat kon ook niet”, zegt Van Dijk-Silos tegenover de Ware Tijd. Voor haar houdt de instructie nog stand. Het Openbaar Ministerie is in februari aan de beurt.

Dan moet de eis tegen de verdachten op tafel worden gelegd. “We moeten als natie dit hoofdtuk zo gauw mogelijk afsluiten. In een rechtsstaat moeten processen binnen redelijke termijn afgerond worden”, zegt Breeveld. Hij is dan ook tegenstander van de ‘instructie’. Nabestaanden van de vijftien doodgeschoten mannen vertrouwen er nu op dat het proces afgerond wordt.


56 REACTIES

 1. Lariekoek van de zgn politiek correcte elite. Het falen van de elite is een mooi bewijs dat als het om de 8 decembermoorden gaat, wij ware Surinamers ons niet van de wijs laat brengen door politieke oplichters, politieke provocateurs, maatschappelijke front gelieerde organisaties en geschiedenisvervalsers. Laten we man een paard noemen. Laat Rutte en zijn companen de dossiers vrijgeven zodat wij deze troep kunnen afsluiten. Een ieder die denkt dat Bouterse maar 1 minuut de bak in gaat komt van de koude kermis thuis. De oplossing van dit dossier ligt niet bij de rechters.


  Maak melding

 2. het recht moet zijn beloop hebben…dit geldt in/voor elk geciviliceerde samenleving.
  In ons geliefde land hebben regels voor moraal en fatsoen plaatsgemaakt voor moreel verval en vormt oa de rechterlijke macht ook een onderdeel van een criminele organisatie.

  Dora geeft aan dat onder het mom van staatsveiligheid vervolging door het OM moest worden gestaakt.

  Elk normaal weldenkend mens weet dat dit een opgezet plan is om de veelvuldige moordenaar te beschermen daar de beschermers uiteraard genieten van een royaal tegemoetkoming….wiens rijst/pom men eet diens….

  Ik hoop dat ik me toch heb vergist in mijn opmerking inzake oa de rechterlijke macht.

  Time will tell..


  Maak melding

 3. Wij hopen dat geen enkel rechter in tussentijd vermoord of ontvoerd zal worden.35 jaar hebben wij op deze dag gewacht en wij hopen dat de vonnis eis zal luiden..guilty…en absoluut geen vrijspraak.


  Maak melding

 4. @Parbo

  Wat jij schrijft, dat is pas LARIEKOEK. Voor mij ben jij een STEUNZOOL.
  Een regering die een onafhankelijke rechtsgang blokkeert bekend schuld.
  Dat het recht, ook in Suriname, moge zegevieren!


  Maak melding

 5. @Parbo
  Laat je baasje aan , de rechter gaan vertellen..a no mie..
  Laat hem zijn amnestie terug geven als hij denkt dat hij o zo onschuldig is.Hij leeft net als ee gevangen vogel in een gouden kooi.He can run..but not hide.


  Maak melding

 6. Volgens Dora a.k.a. Miss Piggy kon de instructie niet gegeven worden aan de krijgsraad, maar aan het openbaar ministerie. Misschien had Dora de instructie moeten geven aan een Pingo in het bos te Brokobaka, Pingo’s zijn, zoals iedereen in Suriname weet, bosvarkens, die gedragen zich nog ongeciviliseerder als vette huisvarkens. Maar aangezien niemand rekening houdt met wat zwijnen over een strafzaak vinden, denk ik eerlijk gezegd dat ook dit geen zoden aan de Dijk van Dora zou leggen.


  Maak melding

 7. Er is 1 ding duidelijk, dat is dat de daders worden gepakt, als ieder nog leef, eerder kan Suriname niet verder,Het is een schok voor ieder die het heeft meegemaakt, zoiets gebeurde niet in Surinam ,het was vreselijk, dat je een foto ziet van een jongetje waarvan zijn vader is doodgeschoten op de schoot ziet zitten van iemand.
  Het doet pijn.


  Maak melding

 8. Niet bang zijn rechters doe je taak naar behoren.Bouta wordt door de internationale gemeenschap in de gaten gehouden en het imf is een toevallige getuige bij deze.Stel ons niet teleur.Een ieder weet dat deze crimineel gestraft dient te worden.Wij rekenen op j u llie rechters.


  Maak melding

 9. Miss piggy vetzak moet ook vervolgd worden wegens obstructie.Ze komt met allerlei toverkunsten om het proces te stoppen.Maar goed met bouta in gevang zullen we straks bevrijd zijn van de paarse hesenloze elite die ons gegijzeld houden.


  Maak melding

 10. Wat Silos laat doorschemeren is dat de aanklager met een nietszeggende beschuldiging jegens Bouterse zal (moeten) komen. Zijn lot is dus bezegeld.


  Maak melding

 11. Het recht moet zijn beloop hebben, maar denk dat dit meer van toepassing is in landen waar echt een rechtstaat aan de orde is, in dit land hebben ze mond vol van een rechtstaat, hoe is het dan mogelijk dat een moordenaar en veroordeelde drugsdealer president van het land is, en het 8 decemberproces kan beinvloeden d.m.v.een zogenaamde amnestiewet en art. 148.
  Bovendien is dit land ėėn van de corrupste landen van de wereld.


  Maak melding

 12. Ondanks alle pogingen van Dikke Dora en Dew Baboeram om de rechtsgang te stoppen, gaat de rechtszaak door.
  Als Elgin net als mevrouw Valstein-Montnor zijn rug recht houdt en zich niet laat intimideren dan is het einde van de moordenaar President nabij.


  Maak melding

 13. Silos zal opnieuw de instructie geven aan Elgin om de zaak te seponeren. Weigert hij te seponeren, dan wordt hij vervangen (of ontslagen), wat weer voor een heleboel vertraging gaat zorgen. En dat gebeurt opnieuw en opnieuw en komt er nooit een vervolging.


  Maak melding

 14. In 1982, in de nacht van 8 op 9 december, werden de vijftien tegenstanders van het militaire regime van Bouterse doodgeschoten in de toenmalige legerbasis Fort Zeelandia. Desi Bouterse, destijds bevelhebber, en sinds 2010 president van Suriname, is de hoofdverdachte in deze zaak.

  Hoewel het proces in 2007 werd geopend, komt het nu pas tot een requisitoir omdat Bouterse al jarenlang probeert het proces te saboteren. De meest recente poging was vorig jaar juli toen door een regeringsbesluit artikel 148 van de Grondwet in werking werd gesteld: de staatsveiligheid zou in gevaar zijn en daarom moest het proces over de Decembermoorden stopgezet worden. Het Openbaar Ministerie willigde het besluit in en gaf de aanklager opdracht het requisitoir in te trekken.

  Maar nu de Krijgsraad zich over het bevel van de regering heeft gebogen, kwam rechter Valstein-Montnor maandag tot een ander oordeel. „Dat bevel was specifiek gericht aan het Openbaar Ministerie, en niet aan de Krijgsraad. De Krijgsraad is een autonoom orgaan, en is van mening dat een lopend proces niet gestopt kan worden en dat het requisitoir gewoon kan worden gehouden”, zo besliste ze.


  Maak melding

 15. Inderdaad alle decreten waarmee bouta de grondwet heeft aangevuld om zo zijn lijf te redden moeten geschrapt worden en onze grondwet moet in ere hersteld worden.
  En Breeveld moet liever zijn smoelwerk dicht houden.Stel je voor hij zou corruptie uitroeien maar hij ondersteund juist de ndp waar alle corruptie begint.Net een two mofo slang die judas breeveld.


  Maak melding

 16. De krijgsraad moet het internationaal uit gaan funderen zoals met de ICJ en de arbitrale gerechtshof. Dan zal het zeker lukken. 100 %. Er zijn nog 10tallen organisaties hoor.


  Maak melding

 17. Meervoudig moordenaar DESIRE DELANO BOUTERSE moet gewoon uitgelevert worden aan het Internationaal Strafhof, wegens mensenrechtenschendingen. Dan is die hele corrupte Surinaamse poppenkast niet langer nodig en is de levensgevaarlijke gek voorgoed achter de traslies. Probleem opgelost.


  Maak melding

 18. Moge de Christus allen die de Waarheid eerbiedigen beschermen, tegen deze duivelse leugenaars en dwaze aanhangers. Moge Zijn Gerechtigheid deze paarse criminele misdadige moordenaars, die sinds 1980, land en volk hebben verdeeld en anno 2017 nog steeds verdelen en bedriegen voorgoed vernietigen, met zijn valse profeten en apostelen.


  Maak melding

 19. Ben toch wel benieuwd naar de reacties van Jenny en Dew Baboelaas. De paarse kliek blijft angstig stil. De nps en vhp kwamen met 2 korte verklaringen.


  Maak melding

 20. Aaai baja de Fronters rekenen zich al rijk. Dhr Elgin is niet verplicht om een strafvoorstel te presenteren. Hij kan weigeren wat ook gaat gebeuren. Art 148 is nog steeds van kracht en geen 1 rechter kan dat zomaar van tafel vegen. Er komt dus geen strafeis.


  Maak melding

 21. @Parbo

  U legt de schuld neer bij anderen en roept dat Rutte de archieven moet openen. Rutte kan de archieven pas openen als Suriname daar om vraagt. Daarnaast kan Suriname haar deel van het archief sowieso openen maar doet het dat niet.

  U stelt feitelijk dat de krijgsraad naar de pijpen van een elite danst. Indien u de motivatie en het handelen met een open mind volgt zult u moeten onderkennen dat de krijgsraad naar niemands pijpen danst dus ook niet naar die van een of andere elite. De krijgsraad weegt haar eigen oordeel.

  Er is slechts 1 partij die alles in het werk stelt om te voorkomen dat de krijgsraad haar oordeel kan gaan vellen.
  Bouterse en Kanhai doen niets anders dan vertragen en frustreren en nemen een loopje met de normale rechtsgang waar iedere burger aan onderworpen is. Ook burger Bouterse als hij zijn functie even aflegt.

  Wij weten geen van allen wat de eis van de auditeur generaal is en hoe de rechtbank daar op zal reageren. Toch heeft u uw oordeel al klaar. Mag daar uit opgemaakt worden dat ook u wel weet dat Bouterse op 7,8 en 9 december de leiding had en aanwezig was en bevelvoerder was zoals GETUIGEN verklaart hebben.

  Alleen iemand die schuldig is probeert op deze wijze zich schoon te wassen


  Maak melding

 22. @Parbo
  Dwaas dat jij bent.Degene die de trekker overhaalde en 15 weerloze burgers vermoorde is je baasje bouta geweest.Houd hij geen dossiers bij?En dino dossier moeten wij die ook opvragen aan nederland.Heeft pappie misschien zijn mond verloren?


  Maak melding

 23. Als Parbo roept wij” ware Surinamers” dat bedoelt hij de Paarse Roversbende die Suriname de afgelopen 7 jaar heeft beroofd en de bevolking aan de bedelstaf heeft gebracht.

  De groep “wij” ware Surinamers” van Parbo bestaat uit pure criminele die zich de afgelopen jaren op een schofterige wijze hebben verrijkt en Suriname moreel, financieel en economisch hebben vernietigd

  Dat zijn de “wij” ware Surinamers” van Parbo.

  Bouterse liegt, bedriegt, steelt en moordt en jij bent zijn grootste bewonderaar.


  Maak melding

 24. binnenkort zal bouta iedereen aan herinneren dat hij de 25 februari 1980 opnieuw laten beleven, alsof 8 december 1982, weer zal aanwakker. als iemand nog in staat is om de dialyse apparaat in het land te saboteren is misschien een manier hem een halt toe te roepen, en de wacht in te schakelen om uit de vijfde dimensie hem te komen ophalen.


  Maak melding

 25. Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, beter dus een koppige en volhardende ezel die zijn last moeiteloos tornt, dan een nietszeggende paarse parbogarnaal.


  Maak melding

 26. Wij zijn geen grote ezels tenminste als ik voor mezelf spreken mag.IK ben geen grote ezel …of president Bouterse van de republiek Suriname nou bromt of niet…..Elke dag opnieuw weer een gezicht opzetten alsof je je nergens druk om maakt of dat het je voor de wind gaat.Geen ene mens laat dit soort zaken ongemoeid.Maar wat je gezaaid heb zal je oogsten.Wie wind zaait zal storm oogsten.De kruik gaat zolang te water tot ze barst.Dhr.Bouterse deze schande en afschuw zal je zolang je leeft met je meezuilen…dat is voor mij straf genoeg.En misschien moet je ook nog brommen dat is de “icing on the cake”moderator respecteer de vrijheid van menings uiting en aub plaats mijn posting ..✌


  Maak melding

 27. Wedden dat deze keer het recht overwint, tot ergernis van de moordenaar, stinkend corrupte paarse elite en oerdomme paarse aanhangers die deze moordenaar aanbidden.


  Maak melding

 28. Het vette varken speelt met vuur! De rechter komt dan met een veroordeling. Uiteraard beschikken de rechters over hetzelfde bewijsmateriaal als de auditeur militair.
  End of sotry.


  Maak melding

 29. Dames/Heren, Jongens/Meisjes, is het jullie ook opgevallen dat de computer uit 1980 van HOOFDLETTERS man DAMSCO gerepareerd is? (Wat een uitkering allemaal niet bekostigen kan.)


  Maak melding

 30. Beste Parbo, ik ben het met je eens dat Pipo Rutte de dossiers moet vrijgeven en voor een ieder die daar belang bij heeft ter inzage geven zowel voor de tegen- als voorstanders. Voor de rest ben ik het met je oneens want wat je verder schrijft getuigt van domheid. Misschien eens via internet gaan lezen, tik 8 december in en wie weet word je dan wat wijzer.


  Maak melding

 31. Uit de zogenaamde dossiers van Rutte blijkt NIET dat anderen dan de huidige verdachten de moorden hebben gepleegd !

  Uit de dossiers van Rutte blijkt wel dat DDB, de Nederlandse nationaliteit bezat ten tijde van de staatsgreep en ten tijde van de DECEMBER-MASSAMOORD !!!

  PS : waar zijn de eigen archieven van Sranan en waarom zijn sommige bewijsstukken, die de schuld van van de verdachten ondersteunen, verdwenen ???


  Maak melding

 32. De krijgsraad heeft reeds haar belangrijkste besluit genomen. Het recht zal zegevieren. Geen enkl ezel,varken,pingo etc hbe e gezond verstand mede te beslissen . Laat de rechter het maar beslissen en rust,opluchting brengn voor alle nabestaandn i h byzondr.


  Maak melding

 33. In correct nederlands wordt gezegd ”dat het recht zijn loop moet hebben” en niet zijn ‘beloop’ zoals het in de kop van dit artikel staat geschreven. Mensen maken vaker deze fout. Het woordje ‘beloop’ suggereert of duidt in feite er op dat het recht alle kanten uit mag gaan en dat kan geenszins de bedoeling zijn van het recht. Het recht is bepaald en er bestaat immers niet voor niets een wetboek van strafvordering en een wetboek van strafrecht.


  Maak melding

 34. GROOTSTE EZEL …. @ Damsco ….. jammer dat de DOODSTRAF is afgeschaft ….. leader Killer Bouterse en alle KLEPTOMANE NDP’ers { z.a. Damsco, Parbo, RobG, To{do} the Right thing, Mazda } verdienen niet anders !!!!!

  Donkey Damsco …. ondanks dreigementen …. KILLER BOUTERSE …. zal veroordeeld worden …. is eigenlijk al veroordeeld …. moet alleen bekrachtigd worden.


  Maak melding

 35. Laat die koalo mapangpang moordenaar dood geboeld worden in Santa Boma.

  Echt een schande voor de Surinaamse bevolking. Wat een sukkel!!!!
  Hoop dat hij snel weg rot!!!


  Maak melding

 36. Zie hier het commentaar van Hira, de man die zijn ziel verkocht aan Bouterse: de schaamte voorbij

  Sandew Hira: rechters zijn politici in toga

  De krijgsraad onder leiding van Cynthia Valstein-Montnor heeft met haar besluit om het 8 decemberstrafproces voort te zetten veel stof doen opwaaien. De meningen over dit besluit zijn uiteenlopend. Sandew Hira, schrijver en columnist bij Suriname Herald, wiens broer ook is vermoord in 1982, zegt dat de rechters hun positie hebben misbruikt.

  ====================

  Geen woord over moordverdachte Bouters die als president zijn positie elke dag misbruikt om de Surinaamse Rechtstaat te verkrachten

  Deze Hira kent een enkele schaamte: de grootste verraders uit de Surinaamse geschiedenis.


  Maak melding

 37. @parbo,

  Het strafrecht kent: het Strafrechtelijk voorOnderzoek
  2) Het Voorbereidend Onderzoek
  3) Het Onderzoek Ter Terechtzitting

  Het Strafrechtelijk Onderzoek wordt geleid door de Officier van Justitie (OvJ)

  Alleen in deze fase is het Openbaar Ministerie gerechtigd een Strafzaak te seponeren: Het Opportuniteitsbeginsel

  Je vriend Sandew Hira heeft geen kaas gegeten van Strafrecht: elke beginnende rechtenstudent weet dit.

  Het moment dat de Rechter Commissaris (Voorbereidend Onderzoek) erbij wordt gehaald is het OM niet meer bevoegd.

  Ik heb gelachen om die onzin van je vriend Hira dat de Rechters politici zijn in TOGA


  Maak melding

 38. @hmolenaar2016,

  Qoute:

  Geen woord over moordverdachte Bouters die als president zijn positie elke dag misbruikt om de Surinaamse Rechtstaat te verkrachten

  Deze Hira kent een enkele schaamte: de grootste verraders uit de Surinaamse geschiedenis.

  @ Henk,

  Hira maakt zichzelf ONSTERFELIJK BELACHELIJK door dit te roepen:

  Hira heeft geen enkele notie van het WETBOEK VAN STRAFRECHT: Het OPPORTUNITEITSBEGINSEL oftewel DE DISCRETIONAIRE BEVOEGDHEID berust bij de OvJ die leiding geeft aan het STRAFRECHTELIJK VOORONDERZOEK.

  Ik heb gereageerd op Parbo hieromtrent maar mijn reactie moet nog goed gekeurd worden.


  Maak melding

 39. Sandew Hira mag wat mij betreft ook in de bak voor de DDB.
  Wil hij dat wel? Nu hij ziet dat het dichterbij komt, begint hij weg te lopen uit allerlei organisaties. Back to Holland? Bouta mag jang a strafoe…. .denkt hij nu.

  Hira houdt toch zoveel van die man…. meer dan van zijn broer…. help die man Hira…. kom op!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.