‘Heerschappij’ Openbaar Ministerie Suriname voorbij

22

PARAMARIBO, 31 jan – “De heerschappij van het Openbaar Ministerie houdt op wanneer het strafproces al is begonnen.” Dit stelt de krijgsraad in haar motivering van het besluit om het strafproces rond de decembermoorden voort te zetten. Pogingen om via het Openbaar Ministerie het proces te stuiten, zijn dan ook gedoemd te mislukken.

Het Openbaar Ministerie is de instantie die justitieel ingrijpt bij strafrechtelijke handelingen. In het proces rond de decembermoorden is het niet anders geweest. Maar de macht of heerschappij van het Openbaar Ministerie is besperkt. Deze beperking is aan het begin van het strafproces. Dan neemt de rechter over of in dit geval de krijgsraad. Vanuit de regering en het parlement zijn zeker twee pogingen ondernomen.

De eerste poging was via de wijziging van de amnestiewet van 1992. Met de wijziging moesten ook de verdachten van acht december 1982 gevrijwaard worden van vervolging. Toen dit niet van invloed bleek, werd de grondwet erbij gehaald. Met een beroep op een artikel over staatsveiligheid gaf de regering het Openbaar Ministerie de opdracht de vervolging te stoppen. De krijgsraad oordeelt anders.


22 REACTIES

 1. Baynath, Joe kaolo dong boerki. De beslissing van de krijgsraad kon je niet weten, want je intellect is beperkt en ook nog ingekrompen.
  Go oso, Joe dong kaw


  Maak melding

 2. Met een beroep op een artikel over staatsveiligheid gaf de regering het Openbaar Ministerie de opdracht de vervolging te stoppen. De krijgsraad oordeelt anders. God zij dank. Moge de Christus allen in bescherming nemen die hunkeren naar gerechtigheid, zonder aanziens des persoon, tegen de gekozen duivels, aanbeden door zeer dwaze aanhangers van het onrecht.


  Maak melding

 3. De vz van de DNA zal hevig teleurgesteld zijn, nu haar geliefde hoofdverdachte van minimaal 15 moorden alsnog een strafeis te horen krijgt. Ze heeft zo haar best gedaan om hem buiten strafvervolging te houden.


  Maak melding

 4. Bouterse zal echt niet in de rechtszaal verschijnen. Ik weet niet of dat nodig is maar wel dat hij zich achter het presidentschap zal verschuilen daartegen.
  Intussen wordt er flink gebrainstormd te Brokobaka. Het leger dient goed in de gaten te worden gehouden, want ze kunnen wel eens rare dingen gaan doen.Van Van Dijk – Silos wordt verwacht dat zij het proces saboteert.


  Maak melding

 5. Aanklacht tegen Bouterse:

  1. Persoonlijk deelgenomen aan schietpartij dec. 1982
  2. Als hoofdverantwoordelijke heeft hij geen van z’n moordende mensen bestraft
  3. Hij heeft nooit meegewerkt aan een onderzoek, maar het juist steeds weer gesaboteerd
  4. Hij heeft de grondwet overtreden door een illegale Amnestiewet uit de grond te stampen
  5. Hij heeft zich verscholen achter ‘Staatsgevaar’ om het proces tegen hem te blokkeren, zonder ooit hard te hebben kunnen maken welke gevaar er dan wel was en van wie, oftewel machtsmisbruik

  Wie het wil kan dit lijstje aanvullen.


  Maak melding

 6. Deze man is een vloek voor Suriname en volk. Je zag het in de jaren tachtig en nu zie je het nog erger.

  De criminaliteit is nooit zo hoog geweest als nu. Bijna elke dag een roofoverval. Daders zijn bijna altijd Afrikanen, slachtoffers zijn Aziaten. Als het zo doorgaat komt iedereen wel een keer aan de beurt.

  Het doet deze zwaar beveiligde klootzakken totaal niks alleen de slachtoffers weten hoe het aanvoelt. Iedereen weet het en niemand die echt actie durft te ondernemen. Het ontbreekt aan echt leiderschap in Suriname, helaas. Of men vindt het wel okee zo.


  Maak melding

 7. De Krijgsraad heeft haar werk goed gedaan,dus accepteer n respecteer ook haar besluit. Verstandige surinamers,laat uw gezondverstand helder blijvn. De duivel is Gods vijand..dus even rustig afwachtn hoe zijn molen maalt..Gado na wan bun Gado…en so a sa de..


  Maak melding

 8. En nu naar het Constitutioneel Hof. Blijven aanvechten, saboteren, uitstellen totdat hij dood gaat. Op die manier komt er nooit een vervolging…. Sluwe vos, die DDB.


  Maak melding

 9. Een mooi zooitje, zoon voor drugs in UsA, pleegzoon hangt 10 jaar boven het hoofd, dochter helpt Seik el Boefdraad de staatskas leeg te plunderen, misdadiger Herrenberg beraamt met massamoordenaar Donkey Didibrie Bouterse om samen met zijn foetoeboys van Nak Deng Panya partij hoe hij op zijn beste dat konijn uit zijn hogehoed moet toveren; let op zijn woorden, if You fool me, i fool You ipv You can fool soms people sometime, but not all the people all the time. Hij heeft zich al uitgesproken, hij gaat alles in het werk stellen om zijn stinkende lijf en brein te redden.


  Maak melding

 10. @Smerie,

  KUMA EN ZIJN DALTONS SALOON CLUBJE ZIJN DESPERATE:

  ZE HADDEN NIET VERWACHT DAT DE KRIJGSRAAD HUN BEVEL TERZIJDE ZOU SCHUIVEN.

  DE KUMAKOISI GANG IS NOG STEEDS NIET UITGEKOMEN MET EEN VERKLARING WAT REGELRECHT DUIDT OP PANIEK PANIEK PANIEK!


  Maak melding

 11. Neks gaat Door is gewoon zand in ons ogen gooien bouta moest al jaren geleden al in santo boma zijn het gerecht heid in Suriname is nep ze gaan weer wat verzinnen


  Maak melding

 12. Mensen houden jullie silos bigie go in het oog simons hand en span dienst ook , die moeten ook voor het gerecht alles tot de bodem uit kamen waarheid maak vrij . groete aan onze op rechte Surinamers , blessing


  Maak melding

 13. @ Kaaiman
  Aanklacht tegen Bouterse:

  1. Persoonlijk deelgenomen aan schietpartij dec. 1982
  2. Als hoofdverantwoordelijke heeft hij geen van z’n moordende mensen bestraft
  3. Hij heeft nooit meegewerkt aan een onderzoek, maar het juist steeds weer gesaboteerd
  4. Hij heeft de grondwet overtreden door een illegale Amnestiewet uit de grond te stampen
  5. Hij heeft zich verscholen achter ‘Staatsgevaar’ om het proces tegen hem te blokkeren, zonder ooit hard te hebben kunnen maken welke gevaar er dan wel was en van wie, oftewel machtsmisbruik

  Wie het wil kan dit lijstje aanvullen.

  Ach ,gebakken PUF !!


  Maak melding

 14. Het geheim van bouta zit in de juridische sector.
  Hij heeft mensen die juridisch alles voor hem uitpluizen.
  Zo kan je dus als politicus en moordenaar het wet voor blijfen.
  Komt het niet uit dan pas je de wet gewoon aan

  Zie het Amnesty wet wijziging!

  Zo simpel is het voor hem en zijn roversbende.


  Maak melding

 15. De Krijgsraad pres heeft macht misbruikt en moet onmiddellijk ontslagen/ontheven/vervangen worden.
  Reden:
  1. Amnestie wet door de DNA hoogste gezag geweigerd om uit te voeren.
  2. PG opdracht genegeerd.
  3. Opdracht van de PRES van Suriname allerhoogste gezag via PG geweigerd.
  4. Grondwet artikel 148 geweigerd om uit te voeren.
  Wordt vervolgd…………………………………………………..


  Maak melding

 16. Ik vervolg
  Artikel 148 luidt als volgt: “De regering bepaalt het algemeen vervolgingsbeleid. In het belang van de staatsveiligheid kan de regering in concrete gevallen aan de procureur-generaal bevelen geven met betrekking tot de vervolging”.
  De PG is hoger dan de krijgsraad en de PG kan dus Bevel aan de krijgsraad geven met betrekking tot vervolging zaken.
  Uit deze art 148 blijkt dat geen enkele artikel van de grondwet deze opdracht kan verboden.
  Uit deze artikel blijkt ook dat bij zo.n geval de Regering bij deze de Pres. hoger is dan de Krijgsraad Pres.
  Dus het is duidelijk dat de Krijgsraad Machtsmisbruik heeft gemaakt en De Grondwet heeft overtreden.
  Geen enkele uitleg/eigen mening/iedeen van de Krijgsraad heeft enige kracht op deze art. 148, anders stond het geschreven zijn bij deze zelfde art., dus zwart op wit. Ken U een art, in de grondwet dat verdedigt en verwijst naar art. 148?


  Maak melding

 17. Hr Rajaram u leest de Grondwet selectief !

  Er is een Grondwettelijk VERBOD voor iedereen en alle instanties om zich te bemoeien met lopende rechtszaken !
  (Geldt ook voor ministers, president, DNA en alle anderen in Sranan)

  Om die reden is de amnestiewet, NIETIG !

  Het Openbaar Ministerie kan in bijzondere gevallen aanwijzingen krijgen van de PG.

  In een lopend strafproces, bepaalt echter de rechter/de krijgsraad het verdere verloop van een proces, niet het Openbaar Ministerie !

  In concreto kan ik u ook de vraag stellen waarom de PG GEEN verzoek van het kabinet/minister/president heeft ontvangen tot arrestatie en vervolging van diegenen die een rechtsproces willen verstoren !

  In een rechtsstaat moeten diegenen die de staatsveiligheid in gevaar willen brengen, worden opgepakt en berecht ! Een rechtsproces dient ten allen tijde te worden voortgezet !

  PS : Elk moment kan het OAS Hof vd Mensenrechten de amnestiewet NIETIG verklaren !
  Ook wetten die de DNA heeft gemaakt kunnen namelijk wegens strijd met internationale verdragen worden vernietigd !

  Zie ook de eerdere Moiwana-uitspraak van dit Hof vd Mensenrechten !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.