‘Het lijkt of de Surinaamse samenleving dood is’

48

PARAMARIBO, 19 dec – “Het lijkt alsof de totale samenleving gedood is.” Dit zegt vakbondsleider Robby Naarendorp, bestuurslid van de Raad van Vakcentrales in Suriname, Ravaksur. Burgers zouden zich moeten verzetten tegen het beleid van de regering. Weliswaar laten ook vakbeweging en de oppositie het afweten.

Er zou veel meer moeten gebeuren om veranderingen teweeg te brengen. Nu speelt de regering het klaar om zich niet aan afspraken te houden. Ruim een half jaar terug zou belastingkorting worden gegeven. Er kwam niets van terecht. “De regering heeft de durf om dit te doen, vanwege de verdeeldheid binnen de vakbeweging”, zegt Naarendorp tegenover Dagblad Suriname.

Politieke gebondenheid van vakbondleiders maakt ze als het ware vleugellam. In zo’n milieu is het voor de regering makkelijk om de samenleving verder in schulden onder te dompelen en de economie de dieperik in te helpen. Het moet radicaal anders. “Wanneer het nodig is, moet men op straat komen! We moeten vechten voor onze vrijheid en ervoor zorgen dat we niet verder uitgebuit worden”, aldus Naarendorp.

Bekijk ook:

48 REACTIES

 1. Ik denk dat het Bouterse gelukt is de totale oppositie uit te schakelen. We zijn moe, dat burger ding, de parlementaire oppositie, de economen etc. heeft hij in de zak van Zwarte Piet. Het lijkt wel of hij voedoe gebruikt. Maar nee Meije is Christen. Wel in ieder geval een zalige kerst en maak de feestdagen een zo goed mogelijk familie dagen. De politiek en economie is klote.


  Maak melding

 2. Wat is het alternatief voor deze demonstranten. De massa weet ook dat de Front partijen niet het alternatief zijn. Zie maar de kwestie Chiragali en EBS. Er klopt iets niet.Zelfs de kleine man heeft het door. Deze gasten van de oppositie leven in een tijdperk toen de ‘ sky the limit ‘ was. Zij denken nog steeds dat door een wonder het geld als manna uit de hemel komt vallen. Het ontbreekt hen aan realiteitszin. De massa heeft zelfs door kennis en kunde een betere kijk op de economische situatie dan de hoog geleerde heren en dames uit de oppositie en bepaalde vakbonden. Er is op dit moment geen geld. De inkomsten van het land vallen op dit moment tegen.


  Maak melding

 3. Iedereen in Suriname is bang om zijn mond open te doen omdat ze weer worden doodgeschoten als in 1982.Surinamers zijn bang voor wapens en dat weer Bouterse ook.Deze domkop heeft geen verstand van niets alleen maar van schieten.Hij is de slechte president die Suriname ook heeft gehad.Ik zou mij als mensen schamen en zelfmoord plegen als ik hem was.Deze man is een duivel en heeft geen geweten.Zelf de rechtelijke macht is bang en durft hem niet aan te pakken.Wie het niet wilt inzien dat zolang deze duivel nog Suriname bestuur dat wij als land nooit vooruit komen.Hij heeft zichzelf verrijkt met al die tegoeden van het land en de domme aanhang van hem begrijpen er niets van want die heeft hij omgekocht.Als Surinamer schrijf ik die dingen hoe ik ze zie.Alleen god kan een einde maken aan het lijden van Suriname onder het bewind van deze satan.


  Maak melding

 4. Wat een “gelul” van deze vakbondsleder !!
  Waarom onderneemt hij niet zelf wat in het voordeel van de surinamse bevolking???Bong-Kor


  Maak melding

 5. Minheer Narendorp ze zijn niet dood!.Ze zijn labiel!Een gek voorbeeld zijn de zogenaamde artiesten die als paddestoelen verrijzen die schrijven duizenden liedjes over liefhebben maar niemand schrijft er over de misstanden in Su dat zien ze gewoon niet en het gaat aan hun voorbij.Het lijkt alsof zij het eens zijn met de Motto van de surinaamse god Neks no fout Je vraagt je af wat zal er met deze jeugd zal gebeuren je houd je hart vast voor dit mooie land.Er zal een drastische verandering moeten komen welke niet in het vooruitzicht ligt.Bouterse en zijn gevolg hebben dit volk in een avontuur gejaagd en het ziet er zorgwekkend uit.Suriname is klein Venezuela geworden.Same shit.


  Maak melding

 6. Als je een specialist kiest als president, zal tijdens zijn bewind zijn vakgebied tot uiting komen in zijn manier van het land besturen; Vene was leraar, hij regeerde als een gediciplineerde leraar het land en zorgde voor orde, rust en stabiliteit, Bosje was politicoloog, hij was constant met politiek bezig, zo erg zelf dat hij zijn politieke baas ontsloeg en een eigen politieke partij, de DNP, oprichtte, Bouta heeft als militair vermoorden als specialiteit, het is daarom niet verwonderlijk dat het vermoorden van tegenstanders constant in zijn hoofd rondspookt en hij erin geslaagd is de hele Surinaamse samenleving te doden. Naarendorp heeft het goed gezien.


  Maak melding

 7. @robgeenhersens

  ( Er is op dit moment geen geld. De inkomsten van het land vallen op dit moment tegen.)

  Hoe komt het dat er momenteel geen geld is !!!! Zijn de inkomsten ooit meegevallen met/door jouw vrienden!!!


  Maak melding

 8. Wanneer het echt heet begint te worden zal het volk zeker de straat opgaan. Zie maar wat er gebeurde tijdens Wijdenbosch zijn regering.

  Het volk weet ook wat er in de jaren 80 was gebeurd dus men wil ook niet zomaar neergeschoten worden.

  Baas Bouterse heeft samen met Abrahams vanuit een auto mensen vermoord, dus zou ik maar heel voorzichtig zijn.

  Ik zou mij maar niet druk maken, omdat Bouterse nu al slapeloze nachten heeft. Bouterse moet nu alles gaan doen om het volk weer achter hem zien te krijgen.

  Steve Meye had 10.000 mensen verwacht tijdens zijn “homo” straatloop, maar er waren nog geen duizend man op de been.
  Bouterse had toen ook velen verwacht in Ocer tijdens het afscheid nemen van Fidel, maar er waren vele lege stoelen die naar hem keken.

  Het is afwachten hoe verder!!!!! de tijd keert langzaam terug en zie wat in vele landen gebeurd waar men nu van versteld is.


  Maak melding

 9. Laat u niet gek maken, er kan ook een burgeroorlog ontstaan op deze manier, als je iets doet zorg dan eerst dat er iemand is die dan gekozen zou kunnen worden, anders lijdt het nergens naar toe,wat ook belangrijk is dat er iemand is die voor onpartijdig is , want jaloezie maakt veel kapot.
  Suriname is een mooi land.


  Maak melding

 10. Surinamers zijn laf ,ze zijn niet dood,maak bekend dat er morgen een feest gehouden wordt en ze komen erbij als kippen,feestvieren dat moet men leren van de surinamers.
  Als ze morgen te vreten hebben gaan de surinamers niet staken,
  .De schulden die bouta maakt stapelen zich op ook deze ellende slikken de surinamers zonder protest .Je maakt ze tot slaven en ze zijn eens ermee.Rechters en vakbondsleiders zijn omgekocht door de ndp bende en de surinamers merken het niet eens op.


  Maak melding

 11. Zolang er geen Hindostanen dicht bij het regeer centrum komen,vindt de massa dat het goed gaat.Af en toe wat morren maar voor hun gaat het goed in het land.
  De laatste betogingen [tegen de stroom verhogingen]hebben bewezen wie de neergang van de economie voelen.
  Anderen stonden aan de zijkant en bedreigden de betogers.


  Maak melding

 12. Stilte Voor De Storm

  Een Chita, het Surinaams volk dat mondood lijkt, die op het punt staat over te schakelen naar zijn topsnelheid kan niets en niemand meer stoppen.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 13. Surinamers hebben zich monddood laten maken!

  Zo zeg…, die waardeloze, werkeloze, stoffige, Overzeese paarse, foetoeboi’s, zijn nog steeds actief met het verdedigen van die criminele moordenaar (tautologie), pffffff.

  Je zou je kunnen afvragen wat het schuift, want ‘genieten’ van de suri- geneugten is niet aan de orde, als je zielughh in je eentje, hoog en droog ergens in griesland woont…..

  Die verschrompelde paarse revo hersenen draaien overuren om net als een versleten langspeelplaat, alles goed te praten wat achterlijk is.

  Doe maar geen moeite.
  Dit volk gaat de straat niet op, das duidelijk, maar ze staan ook niet achter die achterlijke criminele pres van dat land, ze hebben hem door, das overduidelijk.

  Het is nu ‘lijdzaam’ het gelag betalen, voor hun gebrekkige, foutieve, gemanipuleerde, incorrecte, misselijkmakende maar niet on-over-ko-me-lij-ke stemkeuze!

  Applaus voor de Surinamers, moedig dragen ze de gevolgen van hun keuzes.

  May you all see the light in 2017.


  Maak melding

 14. De gebonden (vakbondsleiders) afstand laten nemen van hun politieke gebondenheid danwel hun functie bij de Bond laten neerleggen…wellicht conform de statuten/regels van de bond

  In een land als Suriname zijn de “2 Petten op” niet te verenigen.
  Afhankelijkheden te groot in een kleine economie
  Het e.e.a. is Niet te vergelijken met een miljarden-economie!


  Maak melding

 15. De samenleving wordt bewust armer gemaakt naar het model Cuba, Venezuela. Echter dit model werkt niet. Dit model is falliet. China is in de jaren 1980 van dit model afgestapt! In China wonen nu meer miljoenairs dan in India! De samenleving wordt doelgericht gekoloniseerd door de NsDaP en de Farao. De samenleving wordt bewust tegen elkaar uitgespeeld.
  De samenleving wordt helemaal afhankelijk gemaakt van de overheid.(=NsDaP) De samenleving wordt bewust onwetend gehouden zodat het blij is met elke kruimel.


  Maak melding

 16. Een groot deel van het Surinaamse volk is laag opgeleid, maar wil als een lord leven. Om dat te kunnen doen, papt men aan met personen met veel macht. Die kunnen wel wat voor je regelen. En zo verovert corruptie het Surinaamse volk. Geen principes, maar alleen eigen belang. De meeste mensen in Suriname vinden het bijna normaal om je zakken te vullen ten koste van de gemeenschap. Het land biedt nauwelijks intellectuele uitdaging aan mensen die verder willen komen. Dit land is met deze mentaliteit verloren. Als de president van het land een laag opgeleide man is die bovendien een veroordeelde crimineel is en hoofdverdachte in een meervoudige moordzaak, wat verwacht je dan van het volk? Goed voorbeeld doet goed volgen, slecht voorbeeld ook.


  Maak melding

 17. Ach Ray, er is een groot probleem. Jullie hebben het allemaal fout met de analyses die worden geven. Het is makkelijk het hoofd in de grond te steken. Vluchten voor de werkelijke oorzaken van de armoede in Suriname.


  Maak melding

 18. Dit is nog niks. Suriname kan nog getroffen worden door zware stormen en overstromingen. Wat moet het lamgeslagen volk dan doen? Ik zie ze ook dan geen actie ondernemen. Ze zullen rustig verder slapen. Alles moet dan door de Surineds en buitenlanders gedaan worden voor hen.


  Maak melding

 19. Twee Nederlandse guldens voor een Surinaamse gulden
  Dit was in 1965 toen was het in orde jullie regering deed het
  Noodzakelijke en wat nodig was , toen hadden ze de kans op een tweede Dubai


  Maak melding

 20. De mensen zijn realistisch. Ze weten uit eigen ervaringen dat het alternatief veel erger is.Al zou het economisch goed gaan met Suriname, onder een regering van NPS en VHP zou het volk toch pinaren.


  Maak melding

 21. In twee containers bacoven uit Suriname is vrijdag in de haven van Guadeloupe, Jarry, 148 kilo cocaïne ontdekt. De lading bacoven waren op weg naar België.

  Voor de douane van Guadeloupe is dit de grootste drugsvangst in vijftien jaar in containers op een schip. De cocaïne was verborgen in technische vakken van elk van de koelcontainers.

  De inbeslagname door de douane is bijna identiek aan de vondst van 50 kilo cocaïne vorig jaar november vanuit Suriname. Toen was de drugs ook in dezelfde haven van Jarry aan boord van een schip in een gekoelde container uit Suriname gevonden. Volgens de douane kon de cocaïne worden ontdekt omdat sommige containers belanden in Guadeloupe voor de overslag en de waakzaamheid van de havenbedrijven is toegenomen. Ook zijn er analyses gemaakt van beschikbare informatie. Er is geen melding gedaan over aanhoudingen
  Ga zo door bouta en gij zult spinazie eten


  Maak melding

 22. Is er geen enkele zakenman in Nederland die Bouterse voor $10 miljoen kan uitkopen? Geef hem $10 miljoen om te verkassen naar z’n vriend Obiang opdat Suriname weer verder kan gaan met haar ontwikkeling. Zolang deze man in Suriname verblijft zal de Surinaamse maatschappij verlamd blijven.


  Maak melding

 23. Is de oppositie dood.
  Neen de oppositie weet het beter er is op dit moment geen beter alternatief.
  Dus over 14 jaar hopen dat er wat beter komt.
  Wij hebben alles onder controle.
  De surineds klagen maar de echte Surinamers die in Suriname wonen zie ik de straat niet opgaan omdat ze te vreden zijn met ons.
  Dus beste mensen niet suggereren dat het heel slecht gaat in Suriname.
  Kan altijd beter natuurlijk maar niet met de fronters.
  Misschien met politieke partij 21 plus daar heb ik vertrouwen in maar niet voor 21 jaar te rekenen vanaf nu.
  Dus wij zullen het in 2036/2037


  Maak melding

 24. parbo jij bent een saka saka lul figuur, jou verstand zit niet eens in je achter werk.. ,,

  als je zo negatief bent over die blanke basja,, wat doe jij dan in sme..

  wie ben je zelf, laat het weten als je ballen hebt..

  wees blij, dat die blanke basja waarover jij het hebt, jou een land heeft gegeven gratis en wel plus 3.5 miljaard ned. gulden voor niks..

  wat heb jij jou poep lijders mee gedaan..

  wat heeft die moordenaar met die 1,2 miljaard euro / dollar in de staats kas gedaan..

  hij kan geen eens een fatsoenlijk antwoordt voor geven.., zo één lafaard schurk , boef hij wel is..

  hij heeft z.a. velen beweren, 15 mensen vermoordt, laat hij zeggen dat het niet waar is..,, kan hij niet, want hij heeft het wel gedaan..

  laat hij een proces aanspannen tegen al die gene die dat beweren.., hij heeft toch alle macht in handen..

  waarom neemt hij niet,,,, een vliegtuig naar” Amerika of naar Holland..”, daar heeft hij geen ballen voor.. wat een lul he’..

  zo zal hij ook heengaan..


  Maak melding

 25. rampie,,, verbied de k.l.m //’s.l.m om één maand lang niet te vliegen op Nederland.., zie dan het resultaat..

  dan is jou grote bek in een w.c. pot.. denk na..


  Maak melding

 26. In werkelijkheid heeft de Satan inderdaad de gemeenschap gedood en de samenleving uiteen versperd!! er is geen leven meer na het verschijnsel van de Bakru!!! een ieder heeft ook persoonlijk problemen dank zij de Jorka!!! Wie voelt het niet??? De Jumbie’s ,de paarse rioolratten, de kontlikkers en de strontvliegen (parbo, damsco, RobGay, dtrt, mazda ect. ect) zeker niet!!!


  Maak melding

 27. het grootste deel van hét suri poep volk zijn ” letterlijk ” apen..

  weten geen bal , lullen in de ruimte. praten alles na, doen alles na ,, algemene ontwikkeling is niet verder dan hun achter werk..

  komen zo ook niet verder.. kom

  over 10 jaar en je ziet geen verbetering..

  de gemiddelde suri mang is niet voor verbetering vatbaar, willen niet ,, kunnen niet..


  Maak melding

 28. @parkietjey

  Klopt helemaal is de domme bevolking die het allemaal veroorzaken en deze zelfde mensen doen en gedragen of ze alles beter weten en alle diploma’s van alle universiteiten van de hele wereld hebben. terwijl ze geen ene moer weten alleen maar groot spelen en buiten Guyana om weten ze geen enkel land in Zuid Amerika te noemen laat staan waar ze liggen. Dat weten de mensen die voor het zeggen hebben nu en dan ben je verloren.


  Maak melding

 29. @Marcel,
  Jij met je gore bek kom je niet ver.
  Om de slm en klm te verbieden om een mnd lang niet te vliegen zoals in je bovenstaande reactie staat.
  Hieruit blijkt dat je hersens aangetast is met strontvlieg.
  Als je een maand geen salaris/uitkering krijgt dan gaat je grote bek in de poepvlieg.
  Klm/slm verbieden is geen probleem.
  Heb je ooit in je leven gehoord van vraag en aanbod.
  Wel voor jouw info klm zit vol en slm idem dito.
  Alle vluchten vanuit Amsterdam zit vol door surineds die wel een ticket kunnen betalen.
  Omdat de vraag steeds toeneemt is toestemming verleend aan Martinair en Tui om volgend jaar te vliegen naar Paramaribo.
  Maand nog nader te bepalen.
  Deze info is voor jouw hersens niet te snappen omdat de Poep vlieg zijn intrede al heeft gedaan in jouw .
  Doe je voordeel mee.
  Loop hondje.
  Je geeft zelf aan dat je een aap bent.
  Volgens mij leef jij in 100 jaar in de stenen tijdperk.


  Maak melding

 30. @ parbo

  Je hebt een een k@olo witman syndroom ; straks ga je ook nog schrijven dat de economische crisis te wijten is aan de de witman . Ik raad je aan om samen met RobG en Damsco van Bosje brug te springen ! Dat zou voor land volk en op dit site een oplossing zijn, dus drie gekken minder, en neem Do the Wright thing ook mee ! alle vier ziende blind en horend doof. Dat jullie s´nacht nog kunnen
  slapen begrijp ik niet ; unu no abi yé yé moro ding bigi sma die é tjari unu, libie un mars kba yungu.

  sari tori

  Jacko.


  Maak melding

 31. Domme Marcel,
  Hoe zou je het vinden als je salaris /uitkering een maand niet wordt uitbetaald.
  Je geeft aan als klm/slm een mnd lang niet naar Suriname zou vliegen dan gaat je hoofd van de poepvlieg letterlijk in de stront.
  Wel als ze niet naar Suriname vliegen dan hebben jullie een probleem.
  Vliegtuigen zitten vol.
  Misschien heb je nooit van vraag en aanbod gehoord.
  Klm/slm vliegen naar Nederland visa versa omdat jullie dat graag willen.
  Maar dit gaat niet door je kalebas hersens.
  Volgend jaar komen er 2 vliegtuig maatschappijen bij.
  Martinair en Tui.
  Dus je posting hierboven is een die alleen van iemand kan komen die hersenloos is.
  Nietsnutters als jouw soort daarmee kan geen oorlog gewonnen worden.
  Brullen als een aap dat heb je nog niet verleerd.
  Denk hierover na.
  Wat zou je doen als je maar een maand geen uitkering zou krijgen.
  Weet je ook wat een convenant is dus zomaar een maand niet vliegen past helemaal met jouw awarie hersens


  Maak melding

 32. @@ JZwartmans!! fawaka??? hori srefi!! no go spang yu ede nanga ding sortu law dagu lek Damsco en ding sortu!!

  Yu sabi tog!! alla sma ey yang kasaba, ma a kon koni ey tjara ning!!

  Ding sortu suma lek ding, ane ding ka tori!! teh ding ey broming oso en ay sribi ondro wan bong, da suma aba schuld??


  Maak melding

 33. Waarom dachten die apen zonder dat mooi glad haar dat ze een land konden draaien? Waarom hadden ze zoveel te kankeren op die slimmere apen met glad haar die geen heil in een onafhankelijk su zagen? Kijk vandaag het resultaat. Mega bedelaar su, je bedelt geld bij die witman en achteraf ye kos a man. Typisch ondankbaar apengedrag zonder glad haar.


  Maak melding

 34. Parbo een volgeling van de moordenaar en drugscrimineel, wat kun je van zo’n ziek sujet, die wel zijn bedelaarshand ophoudt bij de door hem verafschuwde witten, aan commentaar verwachten, niets zinnigs dus, gewoon ziek in zijn bovenkamer


  Maak melding

 35. @ Wiep – Ding

  Je hebt gelijk man ; fa wakka, ik ben bezig balans te maken van mijn leven, vandaar weinig reactie de laatste tijd !!!
  Ik ga proberen dingen te verbeteren wat ik tot nu fout doet,
  en dat is niet zo weinig, ( geen criminele dingen hoor )
  Familie bezoek staat de komende jaar als prioriteit en minder schelden op de site op bepaalde gekken !
  Oké W.D ik wens alvast een goede kerst en niet te veel drinken één voor één no spang brada / sisa .

  Jacko


  Maak melding

 36. @Petrus
  Iedereen in Suriname is bang om zijn mond open te doen omdat ze weer worden doodgeschoten als in 1982.Surinamers zijn bang voor wapens en dat weer Bouterse ook.Deze domkop heeft geen verstand van niets alleen maar van schieten.Hij is de slechte president die Suriname ook heeft gehad.Ik zou mij als mensen schamen en zelfmoord plegen als ik hem was.Deze man is een duivel en heeft geen geweten.Zelf de rechtelijke macht is bang en durft hem niet aan te pakken.Wie het niet wilt inzien dat zolang deze duivel nog Suriname bestuur dat wij als land nooit vooruit komen.Hij heeft zichzelf verrijkt met al die tegoeden van het land en de domme aanhang van hem begrijpen er niets van want die heeft hij omgekocht.Als Surinamer schrijf ik die dingen hoe ik ze zie.Alleen god kan een einde maken aan het lijden van Suriname onder het bewind van deze satan.

  maandag 19 december 2016 om 09:43 uur.

  Bouterse is eigenlijk goed bezig,..hij doet z`n best ,..hij moet enkele mensen om hem heen wegsturen.hun zijn het probleem.een soort van sta in de weg !


  Maak melding

 37. @Nirmal Sunil
  In welke paarse reet verdwijnen al die geleende gelden? Rara.

  dinsdag 20 december 2016 om 02:42 uur.
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  BOUTA KIES OENG MOI

  DESIREE DELANO BOUTERSE FOR PRESIDENT IN SURINAME


  Maak melding

 38. Mensen,is reeds bekend wie er verantwoordelijk is voor de containers met bacoven PLUS??Ik ben benieuwd of het onderzoek in Suriname voortgang vindt…of NEKS NO FOUT.Zand erover???


  Maak melding

 39. Militairen zijn opgeleid om te moorden.
  En als je net als Bouterse niet al te slim bent, een kort lontje hebt en niet tegen goede kritiek kan, dan krijg je zaken als de decembermoorden in Suriname.
  Conclusie Bouterse is geen politicus maar een fietsmonteur die in een ziekenhuis als chirurg is aangesteld.
  Je snapt het. Dat gaat nooit goed.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.