Vergaande maatregelen m.b.t. valutamarkt in Suriname

42

PARAMARIBO, 28 nov – Staatsbedrijven in Suriname die deviezeninkomsten hebben, zullen verplicht worden om alleen aan deviezenbanken te verkopen. Ook exporteurs in de particuliere sector zullen hun deviezen in het vervolg alleen aan deze banken kunnen verkopen. Verder morgen overmakingen naar het buitenland voor import van goederen en diensten alleen via de deviezenbanken plaatsvinden. Dit zijn enkele maatregelen die de monetaire autoriteiten in Suriname zondag hebben afgekondigd met als doel het speculatief handelen op de valutamarkt tegen te gaan.

De autoriteiten, te weten de minister van Financiën en de governor van de Centrale Bank van Suriname, willen ook dat volledige verhandeling van de euro, zijnde aankoop en verkoop, voortaan alleen aan het bankwezen is voorbehouden. Het is wisselkantoren wel toegestaan om deze muntsoort op te kopen, maar hun verkoop van deze munt kan alleen aan deviezenbanken plaatsvinden luidt een van de maatregelen. Ook willen de autoriteiten de ‘de-dollarisatie’ van de economie met onmiddellijke ingang inzetten. “De Muntwet zal geëerbiedigd worden, hetgeen betekent dat betalingen in Suriname in principe uitsluitend met onze eigen munt, de SRD, kunnen plaatsvinden” staat in een door het ministerie van Financiën en de Centrale Bank uitgegeven verklaring.

Wet- en regelgeving ten aanzien van het deviezenverkeer zal door alle instellingen van de valutamarkt, deviezenbanken en wisselkantoren, stipt worden nageleefd en de naleving daarvan zal zonder aarzeling door de autoriteiten worden afgedwongen aldus de autoriteiten. Daarbij zal illegale handel in deviezen daadkrachtig worden aangepakt staat in de verklaring. Ook het fenomeen van betalingen van huurpenningen van woningen in valuta zal in dat verband daadkrachtig door de Staat worden aangepakt, aldus de autoriteiten.

Bekijk ook:

42 REACTIES

 1. Alle buitenlanders!! met name de SURINEDS!! of fa ding ay bari?? Redimusu’s??? geen zaken met Su Doen!! SUUU verlaten!! Absoluut!! en wel dooooeeeennn!!! en (koppig/eigenwijs) als je toch naar toe gaat, wikkel je financiën in HOLLAND of in het buitenland!!!!! Neem enkel de SRD’s mee!!! via andere wegen! en ik weet 100% dat jullie niet op je achter hoofd zijn gevallen zoals de Ezels van SUUUUUU

  OF laat je moni door de Suries ingezetene inwisselen!!! vertrouwen??? nono no baja!!


  Maak melding

 2. als bouta een astronout was , dan kon hij naar me mars vliegen.
  het ondergrondse banking systeem heeft meer geld dan de Surinaamse bank.
  een verhuurder zal nu zijn verhuurprijzen omhoog gooien om koers schommelingen te dekken , bij betaling in srd.
  bij betaling in valuta zal de verhuurder het normale verhuur tarief berekenen.
  alle cambios verkopen allang geen valuta meer dus daar zal niets veranderen.
  de staat is nu echt helemaal blut.


  Maak melding

 3. In de meeste kranten stond dit nieuws. Een krant zei dat de Financien en de CBS met de bankdirecteuren erover hebben gepraat. Als dat zo is dan is het een eerste dat de ndp naar derden hebben geluisterd. Ze moeten aan het piepen zijn.

  Hebben ze ook met de chinese valuta handelaren gepraat?


  Maak melding

 4. Even serieus.
  Hoe denkt de overheid dit staande te houden? Zelfs de minister van Financiën ontvangt zijn salaris in valuta, ja zelfs zijn pensioen wordt in het buitenland gestort.
  Als de overheid dit nastreeft dan zal zij alle ingezetenen moeten dwingen hun valuta’s over te laten maken naar Suriname te beginnen met de president en zijn hele kliek aan adviseurs.
  En dat zie ik niet gebeuren.
  De jaren 80 keren terug, zeker weten. Want toen ik als een patriot terugkeerde kon ik met mijn gezin alleen naar het buitenland door met een gekochte ticket en dan wel per ticket 200 US$ in te wisselen.
  De toenmalige regering dacht dat je met US$ 200 rond kunt komen door 2 weken naar het buitenland op vakantie te gaan.
  Zelfs Frans Guyana aandoen was geen haalbare kaart met US$ 200.
  Oude tijden herrijzen maar dan wel het negatieve.


  Maak melding

 5. Het vraagstuk van het betalen van vliegtickets in SRD wordt nog bestudeerd. Wij willen de dollarisatie van de economie tegengaan door zoveel mogelijk te bevorderen dat betalingen in SRD plaatsvinden,” beklemtoont de governor.

  Als je een gedachte wilt uitwerken dan moet je geen uitzondering maken voor wat dan ook want anders werkt het niet.Uitzonderingen werken meerdere uitzonderingen in de hand.


  Maak melding

 6. Ze hebben geen geld meer, dat hele paarse boevennest begint scheuren te vertonen, het zal niet lang meer duren voordat alles in mekaar dondert !!
  De slimme Surinamers hebben hun gebroke al van de bank weg gehaald, of zullen dat tenminste zo snel mogelijk doen, voordat men er niet meer aan kan komen..
  Suriname is bankroet


  Maak melding

 7. @Koos,
  Voorlopig is er geen wisselplicht.
  Er is wel sprake van dat een niet ingezetenen 200 euro p/p moet wisselen.
  Maar is nog niet het geval dus ga maar naar Suriname en geniet van je welverdiende vakantie.
  Vergeet niet om af en toe te posten voor de front aanhang.


  Maak melding

 8. @Koos,
  Wat ga je in Suriname zoeken vraag ik me af als je zo een fucking hekel hebt aan dat land en de bevolking.
  PedoKoos, aub blijf van onze kinderen af.


  Maak melding

 9. Ik heb een woning die ik in euro verhuurd. Als ik daarvoor srd krijgt zal ik 20 cent boven de centrale bank mijn srd verkopen om dit weer om te wisselen in euro. Desnoods op de markt. Percies zoals vroeger dit ook op de centrale markt gebeurde.Oude tijden herleven. Lang leve bouta. Castro is er niet meer. Iemand moet toch deze traditie van de- dollarisering in het caraibisch gebied voortzetten.


  Maak melding

 10. @Bird,
  Uit je reactie blijkt dat je alleen aan geld denkt.
  Eigen belang is voor jou belangrijk en je noemt je nog Surinamer.
  Geld wolf en nog over anderen praten.
  Je bent een sukkel.


  Maak melding

 11. Het is een FANTASTISCHE MAATREGEL. Zo kan de WAARDE van het geld dat de mensen in SURINAME verdienen, hun DAADWERKELIJKE WAARDE blijft behouden en dat men bij de IMPORT van goederen weet waar men aan toe is. Deze MAATREGEL ken GEEN VERLIEZERS. Wij WINNEN met z’n ALLEN.

  Deze MAATREGEL moest REEDS LANG worden ingezet en worden GEHANTEERD. LIEVER te LAAT dan NOOIT. Voor BUITENLANDSE INVESTEERDERS schept het ook DUIDELIJKHEID.

  Een ieder in SURINAME weet wat men heeft aan z’n INKOMSTEN, INKOMEN, waaronder SALARIS.


  Maak melding

 12. @ Hermien
  Als je niet aan geld denk waarom doneer jij bouta niet wat us dollars. Wat ik met mijn geld doe moet ik zelf weten. Als ik wat in het buitenland besteld zullen zij daar geen Srd accepteren. Dat jij geen dollar nodig hebt moet je zelf weten. Ik heb ze wel nodig. Koop maar bij de slm een ticket in srd.Zelf dat gaat jou niet lukken in srd.


  Maak melding

 13. We mogen achter dezelfde feiten op verschillende manieren achter aan lopen, het heeft allen geen nut, want iedere staatsbedrijf heeft aan het hoofd een paarse dief al. Die wisten welke bedrijven deviezen genererende zijn. Dit is puur voor de formaliteiten. En ook aandacht trekkerij.


  Maak melding

 14. @Bird,
  Ik vlieg nooit meer met slm.
  Een keer in mijn leven ermee gevlogen daarna nooit meer.
  SLM betekent.
  Slechte Landings Maatschappij .
  Klm betekent.
  Klote luchtvaart maatschappij.
  Dus ik kies voor de klote ipv de slechte.
  Inderdaad je moet gewoon doen met je geld.
  Maar nu kom je over als iemand die bijna alles in staat is te doen voor geld.


  Maak melding

 15. A NO MI – BELEID gaat stapje verder !

  NA DENG CAMBIO e pori a SRD , luku diaso :

  Deng CAMBIO lassi alla un Monetaire reserves (moro leki one MILJARD US dollars ), plus a GOWTU san Sranang beng habi !

  Na deng CAMBIO druk moro leki 3 MILJARD ongedekte SRD-bankbiljetten !

  Na deng CAMBIO e dji monnie uit, leki deng law na ding ede ! Miljarden-begrotingsoverschrijdingen nanga MILJARDEN staatsschuld !

  Na deng CAMBIO e lenni wan lo monni dji ONPRODUCTIEVE NDP-uitgaven !!

  Na deng CAMBIO potti 5 dusung moro ambtenaar na wroko na lanti, stemvee fu Desi !

  DENG CAMBIO HOGRI YERE, A NO MI DESI , A NO MI GILMORE, NA DENG FEFRUKTU CAMBIO !!!

  Fu datti ede Bouta teki maatregel fu stop deng fufuru CAMBIO ???????????????????

  I-JABAJA, I MUS FU SABI,
  MORO-NDP-HEBI E DORO DJI A Sranan-VOLK !!!!
  NDP-wanbeleid SKEER A KONDRE !!!!!

  PS : ONNODIGE Kabinet-president kost Sranang ruim 300 MILJOEN per jaar ! Weggegooid GELD !!!!


  Maak melding

 16. @ Koos … we zullen je van harte verwelkomen in … ons … door de echte surinamers … geliefd Suriname.

  De echte Surinamer STEELT, FRAUDEERT, LIEGT en MOORD niet. De echte Surinamer praat niet alles wat krom is recht. De echte Surinamer doet het kwaad niet af … met … ZAND EROVER!

  @ Koos … welkom in jou en mijn {ons} geliefd Suriname … geef je ogen en oren goed de kost … dan zul je horen en zelf zien … waarmee die ABANIES en KLEPTOMANEN bezig zijn …. hoe ze ons geliefd Suriname naar de k…e helpen.

  @ Koos … anderen …. Rampspoed … kunnen alleen vanaf een afstand de ABANIES en KLEPTOMANEN in Suriname een hart onder de riem steken. Ze hebben geen nikkel, geen dime, geen US $, geen €, geen Eng.pound, geen peseta, geen drachmen … te smakken … dankzij de Sociale Dienst in Nederland hoeven ze niet meer onder de Willemsbrug te slapen …. l….n … kunnen ze als geen ander.


  Maak melding

 17. Om voor diensten en Surinaamse goederen srd te hanteren vond, en vind ik een goed idee, had eerder een feit moeten zijn velen schreeuwen nu moord en brand,maar zo was het voor 1980 als je naar het buitenland wilde betaalde je je ticket bij het reisburo,en valuta’s kocht je bij de bank .Het is niet uit te leggen…dat je salaris in srd wordt uitbetaald,maar dat je in valuta’s voor lokale diensten moet betalen.


  Maak melding

 18. Welkom back jaren tachtig, dankzij de stemkeuze van verarmde leeghoofdige idiote paarse oerdomme debielen, dwazen en paarse knettergekken die dit gevolg aan zichzelf hebben te danken. Hoe ziet de toekomst van verworden m9isdaadstaat eruit……….net als in Zimbabwe is het aan het verworden. Al die oerdomme paars verarmde zombies zijn te beklagen voor deze paarse vloek der misdadigers. Wo ka.


  Maak melding

 19. Denk je nu echt dat wanneer ik met EURO,s het land binnenkom ik deze bij een cambio omwissel? En dat iemand die EURO’s nog heeft die niet van mij koopt?

  En de Centrale Bank van Suriname gelooft nog steeds in het sprookje dat de koers door speculanten wordt bepaald en niet door het feit dat het land gewoon te weinig produceert en exporteert. Daarnaast is bewezen dat geen enkele maatregel door deze regering gecontroleerd kan worden. Daarvoor hebben ze de mensen en expertise niet. Maw weer helemaal gedoemd om te mislukken.


  Maak melding

 20. @Humphrey, u droomt, omdat u uitgaat van een normale regering met normaal gedegen financieel beleid ! Op dit moment gaat het om VERSPILLERS van AL Ons Geld, AL Ons Goud en AL Onze grondstoffen !

  Er is al meerdere malen GEDEVALUEERD door dit regiem, IEDEREEN is daardoor al ruim 70% van al zijn inkomsten kwijt ! De prijsstijngen zullen blijven doorgaan todat de overheid zich aan de begroting houdt en effectief bezuinigt op ALLE OVERHEIDSUITGAVEN !

  Het WANbeleid is nog niet ten einde, op jaarbasis komt WEER een geld ontwaarding aan en een economische KRIMP van 10 % !

  STABILITEIT is ver te zoeken door het financiele Wanbeleid van de NDP, maakt niet uit in wat voor valuta men rekent !

  Door teveel uit te geven (NDP-uitgavenziekte)en te lenen, zal de SRD nog verder verzwakken !

  Alles en iedereen gaat achteruit, omdat er GEEN PRODUCTIE is, als gevolg daarvan zijn er geen VALUTA-INKOMSTEN !

  Sranang is, helaas voor de bevolking, FAILLIET geraakt, door WANbeleid van de Machthebbers !

  PS : Alleen een zakelijke regering met financieel-economische specialisten, kan Suriname uit dit Financiele RAVIJN halen !


  Maak melding

 21. @@ Koos! een adviesje voor jou en een ieder in het algemeen, uit HOLLL Land komen zij met veel geld opzak!! DUS?????? Na soso €€€€€€€’ss Koers?? 1:8 verdienste misschien beetje overdreven 2000 srd per maand??? maar jou/ons € 300, is ver boven hun hoofd!! Luk bung!!!

  A no fu wiep-ding!!

  @@ Do the RIGHT thing!! ik stuur een dolle varken op je af!! succes!!!!!


  Maak melding

 22. het is heel jammer voor deze moordenaar,, hij moet gewoon weg..

  zijn tijd is op..

  jammer voor land en volk..

  heel jammer voor de kinderen die nu op straat lopen..

  heel jammer voor de tjé potiés de mofina zijn al een verloren groep..


  Maak melding

 23. Kan ik als ik met vakantie ga met euro’s en niet al mijn geld gebruikt, mijn euro terugbrengen richting Ned. Wie kan mij in deze advies geven? Of word ik dan gefouilleerd op Zanderij in het kader van de rooftocht naar valuta?


  Maak melding

 24. Anoniem
  Gewoon naar Malhoe en vragen hoe je de euro’s kunt overmaken via internet naar zijn bankrekening en dan de SRD’s ophalen.
  Niemand die Malhoe dan kan verplichten euro’s te wisselen bij de lokale banken want dat heeft hij niet in handen.


  Maak melding

 25. Chind je hebt het heel juist. Niemand praat over de werkelijke problemen die Suriname. Nauwelijks productie, en domme deals met onze grondstoffen, zoals altijd. Suriname zou in feite de Europese markt moeten overheersen met tropische producten. helaas word er kl*te producten geleverd, slechte kwaliteit slecht verpakt en baldadig duur. Braziele heeft in de laatste 5 jaar deze markt overgenomen, bijv. prachtige grote mango’s vele malen goedkoper dan Surinaamse mango’s. Goed uitziend, dat zelfs de grote supermarkten deze vruchten groot inkopen. Geen Surinaamse tropiche producten op de schappen.

  Maar dat kun je alleen doen als je er hard voor wilt werken en een grote inzet voor wilt doen. Helaas vinden we zwarte piet en Sinterklaas fenomeen belangrijker. Onze focus gaat eerder uit naar onbelangrijke zaken dan de echte ontwikkeling in Suriname. altijd zorgwekkend geweest, en nog steeds na 50 jr onveranderd… Way 2 go Suriname!!!!


  Maak melding

 26. Ben het helemaal met je eens. Suriname is toe aan ontwikkeling, dan zich bezig houden met zwarte piet gedoe. Waar is de eenheid. Samen werking, ondernemend in eigen producten. Ik zou dit graag willen doen. Maar wordt telkens door Surinamers tegen gepraat. Ben zelf originele Surinamer en woon in nederland en wilde in 2013 terug naar Suriname om mijn ontwikkeling visie over te dragen en te vestigen. Ik werd tegen gehouden van allekanten..door Surinamers.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.