Actie tegen ‘dollarisering’ economie Suriname

45
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 28 nov – De dedollarisatie van de economie wordt met onmiddellijke ingang ingezet. Dit melden het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname. Eerbiediging van de Muntwet zal ertoe moeten leiden dat betalingen in Suriname in principe uitsluitend met de Surinaamse dollar, SRD, kunnen plaatsvinden.

Het beleid moet een stabiele valutamarkt bevorderen en dollarisering binnen de economie terug dringen. “Richtlijnen om goed overzicht te verkrijgen van valutatransacties vanuit de staatsbedrijven worden in de komende dagen uitgevaardigd. Goederen en diensten die lokaal worden geproduceerd, moeten in het binnenlandse economisch verkeer primair in de nationale munt worden aangeboden”, wordt gemeld.

Het wordt in “’s lands belang” genoemd dat de SRD als enig wettig betaalmiddel geldt. “Er worden voorzieningen getroffen, opdat bewerkstelligd wordt dat alle exportopbrengsten van de particuliere sector daadwerkelijk gerepatrieerd worden.” VolgensFinanciën en de Centrale bank van Suriname is hun beleid “voortdurend gericht op het verkrijgen van een evenwichtige economie en een stabiele wisselkoers.”

Bekijk ook:


45 REACTIES

 1. Ik roep DNA leden en journalisten op om documenten en betalingsoverzichten op te vragen van ondermeer Hoefdraad, Parmessar Peggy Bouterse en diverse anderen, die met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid hun salaris in us dollars en/of euro’s ontvangen.


  Maak melding

 2. Je kunt op alle artikelen de prijs op etiketten in SRD’s plaatsen maar het is nog altijd de kopen en de verkoper die besluiten wel of geen valuta te accepteren. Contracten gesloten in valuta is wettelijk toegestaan want het is simpelweg een overeenkomst.
  De regering zal dan wederom een wet moeten “slaan” om dit tot stand te brengen.
  De vraag is hoe zo een wet moet luiden want iedereen heeft het recht een verbintenis / overeenkomst te sluiten.
  Dus zal dit recht dan ophouden te bestaan?
  Ik ben geen jurist maar dit slaat nergens op


  Maak melding

 3. De Surinaamse Machthebbers pogen weer met NEP-maatregelen rust te brengen in de Financiele CHAOS, die zij door WANbeleid OPZETTELIJK hebben veroorzaakt !

  De Machthebbers geven AL ENIGE JAREN, elke maand en elke dag,TEVEEL geld uit, de OVERHEIDSUITGAVEN overstijgen de INKOMSTEN aanzienlijk !

  Het gevolg is een zeer ZWAKKE SRD gevolgd door prijsstijgingen, omdat veel goederen worden geimporteerd !

  De grote FOUT van de Machthebbers is : Het WEIGEREN de staatsuitgaven te saneren, met name bij het MASSALE VEEL te GROTE Overheidsapparaat !

  De Machthebbers zijn bang voor ONLUSTEN indien zij daadwerkelijk bezuinigen bij de ambtenaren !

  Door dit ONLOGISCHE en DOMME beleid, is ook het IMF niet bereid verdere steun te verstrekken !

  Aangezien het doel van de Machthebbers in de eerste plaats gericht is op het UIT DE GEVANGENIS houden van de leiding van de Machthebbers, zal het Volk helaas, nog tijden moeten lijden en moeten pinaren, als gevolg van dit WANBELEID !

  Meer uitgeven dan je als land verdient, zal NOOIT tot een stabiele munt leiden !

  De Machthebbers hebben veel te weinig aandacht gehad voor diversificatie van de economie en er is niet geinvesteerd in exporteeerbare PRODUCTIE !
  Momenteel is er DOMWEG GEEN extra EXPORTCAPACITEIT, extra EXPORTEN BERAGEN NUL !

  De thans getroffen SCHIJNMAATREGELEN van de Machthebbers zullen sowieso MISLUKKEN !

  Zolang de staats-uitgaven de staats-inkomsten overtreffen, zal de Surinaamse MUNT zwak blijven en aan waarde VERLIEZEN !


  Maak melding

 4. Hahahaha. Zijn ze allemaal zo dom of dansen ze naar iemand’s pijpen? Doek de SRD op en voer usd of € als wettig betaal middel. Ja… dat zullen ze niet, omdat ze dan niet meer monetaire kunnen financieren. Deze mensen moeten zsm plaatsmaken voor echte bestuurders.


  Maak melding

 5. Allemaal van die paniekerige noodmaatregelen,die genomen worden, door een stelletje ongeschoolde misdadigers, die zelf hun zakken goed gevuld hebben, om nu zogenaamd nog het zinkende schip te redden, terwijl het al een tijdje stuurloos is, en zolang de kapitein cq moordenaar, met zijn bemanning, cq Abrahams, wijdenbosch, Josefzoon,Alibux, Boefdraad, van de San en nog meer van dat geboefte hier de leiding in dit land hebben, gaat dit land ten onder.


  Maak melding

 6. De Amerikaanse crimineel Boefdraad KRIJGT $ 80.000 op een buitenlandse rekening.
  Met deze zoveelste paniekmaatregel wordt duidelijk dat geld bijdrukken niet meer helpt. Grote voorbeeld Zimbabwe heeft de Amerikaanse dollar als officieel wettelijk betaal middel.
  Dit gaat volgend jaar bij ons ook gebeuren.


  Maak melding

 7. Geld dat ook voor SURINAM AIRWAYS?De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij.Het zou eingelijk logisch zijn dat je daar
  met srd,s zou kunnen betalen maar dat blijkt niet zo te zijn.
  Misschien moeten ze de naam veranderen in names and faces.
  1+1=in Su nog altijd 3.


  Maak melding

 8. Beste reageerders. Ik kan u echt niet tegenspreken. Dit is overduidelijk de zoveelste nep-maatregel, die juist een averechtse uitwerking zal hebben. Ze willen de bedrijvigheid behouden en de koers van de SRD stabiliseren. Wedden dat juist het tegenovergestelde zal gebeuren. De SRD zal in waarde dalen en de werkloosheid zal door de verminderende koopkracht juist toenemen. Weet je wat ik denk? Deze zogenaamde Surinaamse regeerders kunnen echt niet met geld omgaan en hebben hun hart echt niet op de juiste plaats. Ze denken alleen aan hun eigen zak omdat hun eigen huishoudboekje een totale puinzooi is. alleen door te stelen en frauderen kunnen ze de eindjes nog aan elkaar knopen.
  Jaag deze klootzakken in het belang van Suriname weg.


  Maak melding

 9. Ten tijde dat directeur Telting en minister Hildenberg waakten over het financieel, monetair en economisch beleid van Suriname, was zo’n wet niet nodig, iedereen accepteerde de SRD omdat we toen te maken hadden met een stabiel betaalmiddel. Onder leiding Boefdraad is de srd, net als ten tijde van Scheermes Koetie (Goetschalk) weer veranderd in Monopoly geld, daarom moet deze regering nu wetten slaan, die in de praktijk niets zullen voorstellen, omdat de SRD simpelweg niet stabiel is, wanneer b.v. de tickets van de SLM in USD’s of Euro’s betaald mogen worden en niet meer dagelijks veranderen, zal ik deze maatregel van de overheid serieus nemen.


  Maak melding

 10. @srafu
  Het is zoals jij het zegt.

  De huidige regering wil “met NEP-maatregelen rust te brengen in de Financiele CHAOS, die zij door WANbeleid OPZETTELIJK hebben veroorzaakt”

  Dit gaat niet werken.
  Men zal onderhands en verborgen toch met us dollars en euro’s werken.
  Het is voor de vorm dat men dit verkondigd. Het volk zand in de ogen strooien. Allemaal te laat en niet serieus te nemen maatregelen.
  Bouterse en zijn mede profiteurs die lappen zoals gebruikelijk de regels zelf aan hun laars.


  Maak melding

 11. Wie kan t zich herinneren dat er “nieuw” geld gedrukt werd en dat het “oude geld” niks meer waard was ..

  Bouterse heeft toch jaren in NL gewoond? Heeft hij zijn ned. nationaliteit wel of niet opgezegd?

  Hoe dan ook, deze regering is illegaal bezig. Elk ander fatsoenlijk volk had ze allang al afgestraft.


  Maak melding

 12. Klinkt stoer maar deze maatregelen werken averechts als het financiele beleid van deze overheid niet wordt aangepast en de overheidsuitgaven in lijn met de inkomsten worden gebracht.

  De waarde van de srd blijft onder druk staan omdat de overheid teveel uitgeeft en niet door de zogenaamde speculanten. De ontwerpbegroting 2017 laat een enorm tekort zien dat gefinancierd moet worden. Niemand buiten de Centrale bank zal deze regering geld lenen dus zullen ze bij de CBvS de geldpers laten rollen. En daar sta je dan met je srd’s die elke dag minder worden. Het gevolg laat zich raden. Een run op valuta waardoor de waarde van de srd nog sneller daalt.

  De exporteurs zijn niet gek. Waarom moet een rijstexporteur zijn valutaopbrengsten aan de bank verkopen en Newmont en Iamgold niet? Investeren in Suriname was al niet aantrekkelijk maar nu ben je helemaal gestoord als je dat alleen maar overweegt. Je investeert valuta en je opbrengsten zij srd’s die niet waardevast zijn omdat de overheid een zootje van maakt.

  Om de waarde van de srd te stabiliseren helpen deze absurde maatregelen niet. Wat helpt is dat de overheid de tering naar de nering zet en niet meer uitgeeft dan ze binnenkrijgt.

  Bij de stabiliteit van Venetiaan kon iedereen eten met de instabiliteit van Bouterse hebben ze niets te vreten.


  Maak melding

 13. De hersenen van de heren is werkelijk zo groot als van een garnaal, ik las dat dhr. Hooghart het IMF betichte van opzettelijk de arme landen uit te buiten,
  Wie is er nu eigenlijk naar het IMF gegaan? Wie heeft ons gefeliciteerd met deze overeenkomst? Wie zou de valuta omlaag brengen? Wie had het over een industrie terrein?

  Er wordt werkelijk gedacht dat wij uit een ei komen en vergeten wat er gezegd wordt, nu deze actie, wie heeft hier nu profijt van??? De srd, is geen stuiver waard, nergens ter wereld wordt met dit geld betaald, ik zie met lede ogen deze domme domme mannen hun hachje proberen te redden, maar…. er komt een dag dat alle middelen uitgeput zijn, en dan???? dan zijn natuurlijk de Nederlanders de schuld en het IMF en Amerika kortom de hele westerse wereld , wat een klucht.


  Maak melding

 14. Bouterse zal honderden miljoenen achter laten aan zijn nabestaanden. Al zijn ministers zijn miljonair geworden. Ze hebben allemaal een heel goed gevulde bankrekening in Dubai. Geld gestolen van de bevolking. Maar het boeit de bevolking van Suriname niet. Suriname is wel erg rijk.


  Maak melding

 15. in “’s lands belang” ???????? in belang van baas en zijn mpp roversbende. Net als tijdens de mpp revo in “’s lands belang”? Al die oerdomme paarse debielen en idioten zijn nu nog meer afhankelijk van de misdaad. Wo ka. Soso roof, kirie e go kong moro met deze paarse roversbende in “’s lands belang” na soso ka, Wo ka


  Maak melding

 16. Een uitstekende gedachte. De uitvoering is zo gemakkelijk nog niet, maar het is noodzakelijk.
  De vraag naar $ zal, als er niets gebeurt, groot blijven en de waarde ten opzichte van de SRD zal hoog blijven.
  Wil je de SRD in waarde laten toenemen dan zijn er heel veel maatregelen nodig. De $ kan niet en mag niet het wettig betaalmiddel zijn in SU.


  Maak melding

 17. Ik vind het helemaal geen slecht idee dat goederen in Suriname in winkels alleen maar in de lokale munt (SRD) aangeboden moeten worden. Het is voor de gewone burgers moeilijk zat om aan valuta te komen. Ik denk dat er weinig landen zijn, waar goederen aangeboden worden op valuta’s.

  Ik heb hier en daar gelezen dat het averechts zou werken. Kunnen jullie dat toelichten?

  Vroeger werd alles in de winkels aangeboden in Surinaamse munt, dus back to basic. Nogmaals, goede zaak.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 18. Pico,

  Als alle goederen in Suriname aangeboden worden in SRD, dan is het toch logisch dat de vraag naar $ zal afnemen? Ik denk dat de vraag naar $ in Su momenteel groot is, omdat er zoveel goederen in $ worden aangeboden.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 19. Kwamma,
  Aanbieden in SRD’s en afrekenen in US$, zie hoe het gaat op de Antillen en Mexico (als je geen pesos hebt).
  Gewoon de prijs omrekenen en in valuta afrekenen.
  Verstandelijk gehandicapten begrijpen dit handelen als normaal handelen op de diverse markten.

  Als je in US$ zou prijzen dan kun je dze ook omrekenen naar SR”s om verv olgens in SRD’s af te rekenen.


  Maak melding

 20. zelf in Curacoau , Aruba, bonaire enz betaal je in US$ en niemand maalt erom.., alleen in sme, doen we zo heilig alsof onze munt de meest acceptabele is op deze aarde..

  hoe wil je in Gods naam valuta binnen brengen en naar eigen dunk deze gebruiken, in het land..

  het vreemde valuta, komt immers het volk ten goede en niet die boeven , want zij weten niet mee om te gaan..

  ze nemen je valuta en parkeren deze in den vreemde landen.., dus laat het volk zelf bepalen, wat zij doen met hun gelden..

  vraag maar aan desi hoefdraad, wat zij met al die miljoenen hebben gedaan, is er ergens een bewijs stuk..

  deze maatregelen zullen nooit nimmer werken….

  ””het enige wat moet gebeuren is ”” gooi die srd in de suri name rivier ,,, voer direct de US$ in ”.”.

  dan zijn wij voor altijd bevrijdt van al het gedonder..

  pas dan komt er ontwikkeling in den lande..


  Maak melding

 21. De ndpers vergeten dat alle srd zeg maar 1 surinaamse dollar prijzen aangepast worden naar equivalent van 1 amerikaanse dollar.
  1 Surinaamse dollar is geen 1 amerikaanse dollar!!

  Is het idd ndp loze dag vandaag op waterkant?
  Waar zijn de ndp aanhangsels gebleven?


  Maak melding

 22. Nee hoor hier is de echte reden waarom de ndpers niet uit hun hol nog gekropen zijn,lees maar
  pigot (NPS): ‘Vandaag zal blijken of er nog sprake is van een rechtsstaat’ De rechter doet vanmiddag, maandag 28 november 2016, uitspraak in een Kort Geding tegen de dissidente en teruggeroepen Pertjajah Luhur-Assembleeleden Raymond Sapoen, Diepakkoemar Chitan en Assemblee voorzitster Jennifer Geerlings-Simons. De Pertjajah Luhur, VHP, NPS en de kandidaten Barkat Mohabali en Prim Sardjoe dringen al wekenlang aan op een vonnis.

  Zo nu verwachten RobG en co dat de rechter een vonnis zal vellen in het voordeel van hun baasje of dat de zaak wordt uitgesteld.Gebeurd het zo dan komt het niet als een verrassing voor ons ,zelfs de beste rechter is bang voor bouta.Eerder heeft de rechter tot 2xtoe vonnis uitgesproken en de 2 lummels moeten verdwijnen uit het DNA gebouw.Maar ze hebben hun baasje aan hun zijde,de boel intimideren,de grondwet voor de zoveelste maal verkrachten en vonnissen van de rechters aan hun laarzen lappen en als vastgeplakt met het wondermiddel Cetabever lijm onbeschaamd in de banken zitten.

  Je gaat van ze horen strakjes.


  Maak melding

 23. Bigi Sma,

  Wat jij geschreven hebt klopt niet. Stel je gaat naar een supermarkt in Suriname of whatever en alles is geprijsd in SRD. Dat zijn de regels en alle handelaren in Suriname dienen zich aan de regels te houden. Wie zich niet eraan houdt, wordt dan zwaar beboet door de toezichthouder.

  Ik weet 100% dat ieder consument in Suriname deze maatregel zal toejuichen. Geen enkele winkelier of wie dan ook zal het in zijn hoofd halen om een consument $ te vragen. Op het moment dat hij dat doet, zal de consument een klacht indienen bij het meldpunt “De-dollarisering”. Die zullen dan in actie komen en de desbetreffende handelaar beboeten. Bij een tweede overtreding wordt de boete verdubbeld.

  Zelf mensen uit Nederland or where ever zullen er profijt aan hebben. Stel dat je een perceel wil kopen of je wil een appartement huren in Su. Alles wordt aangeboden in SRD, want is wettig verplicht. Jij uit Nederland zou het niet accepteren dat de verkoper of verhuurder jou $ komt vragen. Ik, in ieder geval zou het niet pikken, ik zou meteen aangifte doen bij het meldpunt “De-dollarisering”. Nogmaals, “De-dollarisering” vind ik een heeeeel goed idee. Ik hoop dat het gauw in werking gaat.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 24. @Kwamma
  Het draait allemaal om wat men verwacht dat de srd gaat doen. Daar komt bij dat de instabiliteit van de srd niet wordt veroorzaakt door het vragen van valuta voor goederen en diensten, maar door het uitgavenbeleid van deze overheid. Zolang deze regering de uitgaven binnen bepaalde marges niet in lijn brengt met de inkomsten zal de instabiliteit van de srd voortduren.

  Als de srd stabiel was en naar verwachting stabiel zou blijven dan zouden de meeste mensen deze maatregelen beter accepteren en waarschijnlijk genoegen nemen met srd’s in plaats van valuta gegeven dat je je srd’s gemakkelijk kan inwisselen voor valuta als je die nodig hebt.

  Maar deze regering is niet bereid om de uitgaven te beperken. Het gat in de begroting van volgend jaar is groter dan van dit jaar. Dat tekort moet worden geleend. Het ligt voor de hand dat men geld gaat drukken met als gevolg dat de waarde van de srd verder daalt.
  Velen met mij verwachten dat de waarde van de srd verder zal dalen door het overheidsbeleid en vragen usd of euro’s om gevrijwaard te zijn van de schommelingen van de srd.

  Deze regering wil dat de diaspora investeert in het land. Investeren doet men om het rendement en niet om sociaal bezig te zijn. Door deze maatregelen krijg je als investeerder te maken met een instabiele munt en een onbetrouwbare overheid die overnight maatregelen verzint dus blijf je aan de kant staan en doe je niets.

  Een stabiele munt krijg je door een transparant, voorspelbaar en voorzichtig fiscaal en monetair beleid zoals tijdens Venetiaan is gevoerd en niet door ad hoc maatregelen die niet gehandhaafd kunnen worden.


  Maak melding

 25. De NDP elite die zich onbeschaamd de afgelopen tijden hebben verrijkt zouden al hun harde valuta in de lokale valuta – de SRD- kunnen omzetten.
  Goede voorbeeld doet volgen zou ik zeggen. Dan is dit de eerste stap in al het prietpraat over het niet geloven in de SRD. Gaan we zien. Boefdraad en baas zou het goede voorbeeld moeten geven. En niet vergeten onze nationale trots- de SLM.


  Maak melding

 26. Het betalen in SRD of in USD heeft ALLES te maken met de Financiele CRISIS waarin de Machthebbers Sranang gestort hebben, door WANBELEID !

  Ook al prijs je alle goederen in SRD, wij ZIJN FAILLIET GEMAAKT door WANBELEID ! En onze Munt, de SRD wordt daardoor NOG ELKE DAG ZWAKKER tegenover de buitenlandse VALUTA !

  Zolang het WANBELEID van de MACHTHEBBERS niet wordt GESTOPT, gaat Sranang FINANCIEEL verder de AFGROND in !

  Babbelen in SRD of USD helpt Sranang niet, de maatregelen zijn een AFLEIDINGSMANOUVRE van de MACHTHEBBERS, terwijl ZIJ (de NDP-Clan) het zijn, die de EIGEN MUNT VERNIETIGEN door VEEL TE HOGE, TE GROTE, ONZINNIGE ONPRODUCTIEVE UITGAVEN !!!

  A WANBELEID MUS FU GWE !!!!!


  Maak melding

 27. wat er gaat gebeuren is simpel.
  de cambios gaan de valuta blijven opkopen en zo min mogelijk verkopen aan de bank.
  de bank zal weer srd gaan bijdrukken om de valuta op te kopen.
  op die manier hoopt men de valuta reserve weer bij te vullen.
  de cambio houders zijn niet gek en zullen daar niet aan mee werken .
  verhuurders en verkopers die us of eu prijzen rekenen zullen hun prijzen gaan aanpassen , verhogen , om het koers verlies op te vangen.
  de vraag naar valuta zal dan weer stijgen en het bijdrukken van de srd zal er toe leiden dat de srd in een bodemloze put zal tuimelen.
  op dit moment heeft de sur bank genoeg srd in kas en word de koers door hun bepaald.
  die vlieger gaat straks niet meer op.


  Maak melding

 28. @Kwamma

  De handelaren dienen zich aan de regels te houden, zegt u !

  De Machthebers dienen zich OOK aan de regels te houden, bijvoorbeeld de begrotingsregels en de leenruimte-regels !

  WIE OVERSCHRIJDT AL JAREN ALLE BEGROTINGEN DIE SRANANG KENT ?????

  WIE DRUKT VOOR MILJARDEN AAN ONGEDEKTE BANKBILJETTEN, WANNEER DE STAATSKAS LEEG IS GEMAAKT ??????????

  WIE GEEFT AL JAREN MEER UIT DAN HET BEDRAG DAT SURINAME AAN INKOMSTEN HEEFT ?????

  KWAMMA, OPO YU AI !!!!!

  PS : Al het eerder aangegeven WANBELEID, vernietigt ONZE MUNT ! DAAR ZIT de OORZAAK van de RAMP !!


  Maak melding

 29. DESI en GILMORE :

  WIJ hebben ONZE prive-Bankrekeningen, BUITEN Sranang, al lang GEDOLLARISEERD !

  Deze bankrekeningen vallen buiten de strenge regels die WIJ aan het volk opleggen !

  WIJ gokken niet, wij prefereren HARDE VALUTA !

  De ZWAKKE Surinaamse SRD, is voor onze bevolking, WIJ zijn vaak uitlandig ! Misschien zijn WIJ binnenkort LANGDURIG UITLANDIG, DUSssssssssssssss……………………………


  Maak melding

 30. de rechter heeft geen beslissing genomen in de zaak simons chitan sapoenetje,, ze mogen dus gewoon blijven ondanks dat ze door een eerdere rechter zijn weg gestuurd..

  —-

  die hele gedoe om de dollarisering is larikoe..

  die wet moet nog gemaakt worden,, gaat niet werken net als die wetten van ” geen alcohol in het openbaar drinken..” wat dacht je van die wet roken in het openbaar”,

  wat dacht je van die wet, niet meer dan twee personen samen scholen, en deze dan,, je mag niet kijken naar een andere zijn vrouw..


  Maak melding

 31. @ Bigi Sma
  Ik zie nergens commentaar van RobG de azijn pisser

  maandag 28 november 2016 om 15:19 uur.

  *******************************************************************
  De AZIJN PISSER gaan wij nu niet horen. Hij moet eerst advies inwinnen bij een ECHTE ECONOOM.
  Voor de AZIJN PISSER wordt het moeilijker om iemand
  { een econoom } te vinden die hem wat tools { materiaal, literatuur } in handen kan geven.
  De laatste tijd krijgt AZIJN PISSER vaker te horen: schoenmaker hou je bij je leest …. m.a.w … blijf je economische koeterwals … verkondigen.


  Maak melding

 32. DDB is een crimineel en weet ook hoe hij een mouw kan aanpassen om zijn straffen te ontlopen.

  Ook voor kamerverhuurders of huizenverhuurders voor toeristen zal hier een mouw aan te passen zijn.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 33. Paimang,

  Ik heb jouw posting gelezen. Ik moet je wel mededelen dat ik politiek blind ben. Ik ben neutraal en hou me helemaal niet bezig met politiek. Een ieder die Suriname een warm hart toedraagt, zou dit initiatief moeten toejuichen. Als je navraag in Suriname zou doen, zou je zeker tot de conclusie komen dat de meerheid van de Surinamers voor “De-dollarisering” is, op uitzondering van de handelaren.

  Waarom moet een inwoner van Suriname huishuur in $ of EURO betalen, terwijl de mensen salarissen in SRD ontvangen? Waarom worden luxe goederen in valuta geprijsd terwijl de lokale munt SRD is. Dus elk gewone Surinamer die een luxe goed wilt kopen, moet koste wat het kost, naarstig op zoek gaan naar valuta??? Vinden jullie dit goed??? Ik in ieder geval niet.

  De mensen die “De-dollarisering” afkraken zouden in Suriname moeten wonen, dan zouden ze zeker anders piepen.

  Ik vind het ook helemaal niet erg om geld te wisselen bij de bank als ik in Suriname ben. Als ik naar Zwitserland ga, wissel ik ook EURO’S voor Zwitserse Franc.

  Ik ben voor “De-dollarisering” in Suriname, komt en goede aan bijna alle Surinamers.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 34. Elk klein land, dat mee wil doen in de grote wereld, zou er verstandig aan doen de eigen munt af te schaffen en een internationaal aanvaarde munt als betaalmiddel te adopteren, als Europese landen, die stuk voor stuk meer voorstellen op economisch gebied dan Suriname, hun eigen munt afschaffen ten gunste van de Euro, dan is het onbegrijpelijk en kortzichtig dat Suriname, met alle geweld een eigen munt moet hebben, de enigen die daar baat bij hebben zijn de regeerders van Suriname, het arme volk heeft er geen enkel belang bij, dat zij hun zuur verdiende USD’s eerst moeten omzetten in SRD’s tegen een koers die door Bouterse en zijn bende wordt bepaald, voordat zij het grootste deel van de voor hen belangrijke producten (uit het buitenland afkomstig) kunnen aanschaffen. Van mij zouden ze morgen reeds alle SRD’s mogen verbranden, pas wanneer onze economie op het niveau van dat van de EU, de VS of China is (niet op dat van Dubai) kunnen we er weer over gaan nadenken om een eigen Surinaamse munt erop na te houden.


  Maak melding

 35. een land als Duitsland, met meer dan 80 miljoen inwoners heeft zijn eigen D-Mark omgeruild voor de Euro..

  sme met nog geen 500 duizend domme ezels – kuikens – heeft een eigen waardeloze munt , je kunt nergens buiten het land iets mee betekenen en dagelijks wordt het nog waardelozer, maar wordt gehandhaafd..

  zelf de s l m ,,, k l m ,,,, nemen het niet bij de e b s moet je ook in US$ betalen om je elektra aan te laten leggen.., wat dacht je van de te importeren goederen in de haven..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.