TV: Erica Terpstra bezoekt Suriname

31

Onlangs is een nieuw seizoen van ‘Erica op Reis’ bij MAX op NPO 1 begonnen en op vrijdag 18 november staat Suriname centraal. Terpstra bezoekt Suriname en in Paramaribo spreekt ze onder meer met de eerste officiële winti-priesteres van het land en ondergaat ze een winti-ritueel. Ook laat ze zich onderwijzen in de finesses van de Surinaamse keuken en doet Erica inkopen op een markt waar traditionele medicijnen worden verkocht. Diep in de jungle bezoekt ze een dorp van Saramaccaners, afstammelingen van gevluchte slaven.

Terpstra, een Nederlands voormalig zwemkampioene, sportjournaliste, staatssecretaris en Tweede Kamerlid, pakt voor het vijfde seizoen haar koffers en reist af naar de meest uiteenlopende bestemmingen. Ze ontmoet inspirerende mensen en leert bijzondere culturen kennen. In de eerste aflevering vorige week bezocht Erica Hong Kong en nu is Suriname aan de beurt.

Aflevering 2 – Suriname – vrijdag 18 november om 22.20 uur op NPO 1

31 REACTIES

 1. @JZwartmans
  Interessante vrouw in de samenleving, maakt goeie documentaire en is heel beleefd. Erica zet hem op, ik ga zeker kijken !!!

  Bun tori

  Jacko
  ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
  ALS JE DE DOCUMENTAIRE HEBT BEKEKEN,ZAL JE EEN HELEBOEL AFBREKENDE .KA. KOMEN ZEGGEN ! ZOALS GEWOONLIJK.UILSKUIKEN !


  Maak melding

 2. @@ Damsco! ALS JE DE DOCUMENTAIRE HEBT BEKEKEN,ZAL JE EEN HELEBOEL AFBREKENDE .KA. KOMEN ZEGGEN ! ZOALS GEWOONLIJK.UILSKUIKEN !

  Damsco! als ik de bovenstaande van jou lees op reactie van JZwartmans, kan ik maar 1 ding zeggen!!! laat je opnemen vuile varken!! een paar dagen zag ik jou posting niet meer op de site, dus dacht ik toen, dat je naar de hel bent meegenomen door de Jumbies en Bakru’s. Jammer dat het niet zo was. Ik kan mij ook lelijk in vergissen!!! Laat Erica Terpstra niet op jou gaan zitten, want anders neemt zij jou mee diep in de Jungle alwaar zij de Winti zal krijgen jou ergens te dumpen!! DE gevluchte voorouders zullen dan ook geen medelijden met je hebben door jou arrogante en uitgehongerde Hyena gedrag!!

  Mevrouw Terpstra!! Heel goed van U!!! ga zo door en geniet vooral!!! Ik zal zeker tijd voor nemen om er naar te kijken!!

  Dat na a TORI!!


  Maak melding

 3. Ik zal zeker niet kijken
  1. Op kosten van de belastingbetaler (ja daar ben ik er een van) lekker? de wereld rond
  2. Ik vrees dat Su niet zal worden weergegeven zoals het is.
  Kijk mij eens hoe ik met de mensen omga enz, bah
  Ik ben echter bevooroordeeld, omdat ik deze vrouw altijd al waardeloos heb gevonden toen ze nog in de politiek zat.


  Maak melding

 4. @ Damsco

  Zoals de waard is ; vertrouw jij je gasten, ik kan en zal niet boos worden op jou reactie op mijn posting.
  Ik ben thuis goed opgevoed, en intussen weet ik hoe het met jou zit, jij bent iemand die verbaal niet kan uitdrukken zonder te gaan schelden. Je zou zo iemand kunnen doodschieten omdat jij niet helemaal in orde bent.
  Jou bovenkamer is empty leeg nada, geen hersen te bekennen alleen droge zaagsel, en met het weer nu in Su in het moeilijk om mee te leven.
  Kortom met jou kan men geen oorlog winnen, daarvoor ben je te stom voor om regels en gedrag te leren. Jouw vocabulaire is zo danig verschrikkelijk, je past precies in dat milieu van de paarse idioten.

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 5. @ Pico

  Het antwoord van @ Ronald is het juiste antwoord.
  Maar van mijn kant is het volgende;

  Pico ; wat bedoel je met ze reist de hele wereld rond op kosten van de belasting betalers ?
  Voor zover ik weet betaald de tv zender dat en niet de belasting betaler, en dat je haar niet mag als persoon
  wil niet zeggen dat ze geen goede programma maakt.
  Maar goed; dat is jou mening en dat mag, tenslotte heeft
  een ieder zijn / haar smaak !!!
  En wat bedoel je dat ze Su niet zal weergeven zoals het is ?
  Moet ze dan als ze gele slang ziet, zeggen dat het niet geel is maar wit paars of zo ????
  Leg dat eens maar uit, want ik begrijpt jou helemaal niet.

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

 6. @JZartmans21:25
  Ten eerste waar is de W gebleven?
  Ten tweede, NPO is een publieke zender en word dus gefinancieerd door de belastingbetaler.
  Daag meneer Jacko en Damsco


  Maak melding

 7. @Pico

  In de Politiek vond ik Erica weerzinwekkend. Een soort excuus truus voor iets. Nu ik haar in haar TV rollen gezien heb bewonder ik haar gezien haar aanstekende enthousiasme, nieuwsgierigheid, oprecht ogende belangstelling voor alle kanten van de maatschappij.
  Ik heb mijn mening bijgesteld. Helaas kan ik morgen niet kijken maar het wordt gegarandeerd opgenomen.

  Doe het ook een keer stap over je weerzin heen.


  Maak melding

 8. Jojo
  Ik zal er over nadenken.masr dit weekend heb ik weinig tijd, maar wellicht zal ik in de toekomst eens kijken
  J.Zwartmans.
  Twee dingen
  1 je hebt gelijk
  2 je hebt geen gelijk.
  Gelijk: ja we mogen van mening verschillen. Niets mis mee.
  Ongelijk. Nederland 1.2 en 3 zijn zoals linda al schreef publieke zenders en worden bekostigt uit publieke middelen/belastingen.

  Ronsld donderstraal jij gauw op.
  Je zou bovendien ook je ouders kunnen aanklagen wegens het niet hebben gekregen van opvoeding


  Maak melding

 9. Toevallig was ik ook op Frederiksdorp toen Erica Terpstra, in rolstoel gezeten, een Jarang Kepang voorstelling voorgeschoteld kreeg, ik prees mezelf gelukkig, want ik had nog nooit zo’n optreden meegemaakt. Het spijt me echter te moeten vertellen dat ik nog nooit zoveel nep bij elkaar gezien heb. Ik hoorde later dat een van die clowns op gegeven moment zelfs een levende kip de kop afgebeten heeft. Wat Erica hiervan vond, heb ik niet meegekregen, want dit optreden was te erg om naar te blijven kijken.


  Maak melding

 10. @Franchepane,
  Je hebt nooit een jarang kepang eerder gezien blijkt uit je posting.
  De ontwikkeling is aan jouw voorbij gegaan.
  Veel gebrul op wkn terwijl je Jarang kepang nooit eerder gezien hebt.
  Als je altijd als marrons geleefd hebt dan verbaast het mij niet.
  Wil je in het vervolg wegblijven van deze site.
  Uilskuiken en front aanhang dat je bent toont weer aan dat je mee wil praten over onderwerpen waarin je niet thuis bent loop hondje of tewel poedel hondje van de rest


  Maak melding

 11. @ Pico

  Sorry bij deze ; ik dacht dat het RTL 4, zend het uit.
  Als volwassenen en opvoeding thuis, bied ik jou mijn
  welgemeende excuusjes aan.

  @ Linda

  De W gaan waka, (lopen ) tikfout sorry en bedankt.

  Sari tori


  Maak melding

 12. J. Zwartmans.
  Jij hebt weinig gezegd dat niet door de beugel kan. Integendeel. Je zei : we mogen van mening verschillen. Nou dat klopt. Excuus dus aanvaard.
  Je toevoeging is wel grappig. Dat is een van de redenen dat ik hier ben, naast onder andere informatie krijgen en leren van derden.


  Maak melding

 13. Wonen er alleen maar zwarte afrikanen in Suriname? Want volgens mij zijn de eerste bewoners van Suriname indianen en geen afrikanen. Zelfs aan mij werd gevraagd of er alleen zwartjes in su wonen moet je nagaan wat men over su denkt.


  Maak melding

 14. Nooit van haar leven zal ze de grootste misddiger die pres is, de hand geven. Wel het oerdom paarse volk. Wahahaha enkelen zullen bedelen, eeh tante Terpstra eeeh heeft u iets lekkers vo me…..eeh heeft de Sint u wat meegegeven vo me, die paars veramde paria’s leren het nooit, begie. A so baas tjies deng dong sma disie. Wahahaha


  Maak melding

 15. @ Ingy,

  De meeste Hollanders weten nog steeds niet hoe de Surinaamse bevolking is ontstaan. En ja ze denken dat alle Surinamers mensen met kroeshaar zijn.
  Hoe vaak aan mij is gevraagd of ik van India/Pakistan kom, is niet meer te tellen. Vertel ik ze dat ik net als hen in Nederland ben geboren, dan zien ze a.h.w. water branden.

  Ze weten niet van hun voorouders allemaal hebben uitgespookt. Ze kijken je vol ongeloof aan als ze met de geschiedenis van hun voorouders worden geconfronteerd.
  Nederland heeft nooit hun zwarte geschiedenis op scholen willen onderwijzen, dus in feite kan ik het de Hollanders ook niet kwalijk nemen.


  Maak melding

 16. Kijk naar rad van fortuin …..programma voor de hoog opgeleide man zoals Pico. Het gaat om Suriname die mooi op de tv word gepresenteerd en hiermee toeristen naar Suriname kan overhalen om te komen om dit prachtige land zelf te ontdekken. En dat dat wat belasting geld kost ….prima !! Daarvoor is er een publieke omroep.


  Maak melding

 17. Tranga, waarom moest ik Jarang Kepang eerder gezien hebben? Weet je hoeveel cultuuruitingen jij en ik nog nooit gezien hebben? Ik was blij eindelijk in de gelegenheid te zijn om het eens een keer mee te maken, maar het was gewoon een grote nep voorstelling. Wanneer Javanen Jarang Kepang voorstellingen voor hun eigen mensen opvoeren, wil ik best geloven dat het een cultuuruiting is die de moeite waard is, nu was het een grote @#$%, dat voor goedgelovige toeristen als Erica Terpstra werd opgevoerd om de boel te belazeren. Ik sta open voor andere culturen, maar ik ga niet uit beleefdheid mijn bewondering uitspreken, terwijl het een grote @#$% is, dat door een paar amateurs wordt opgevoerd om een paar euro’s te verdienen.


  Maak melding

 18. Tranga, welke gek gaat eigenlijk een levende kip de kop afbijten? Weet hij niet dat hij het risico loopt om een of ander virus op te lopen dat een bedreiging kan vormen voor hem en de hele mensheid? Voor je het weet zitten we opgescheept met een nieuw virus dat een ziekte als aids of ebola veroorzaakt. Tranga, als je een Javaan bent en bewondering hebt voor Jarang Kepang, zoals ik dat gezien heb, dan kan je beter je mensen gaan opvoeden om op te houden met die gevaarlijke onzin, dat nergens goed voor is.


  Maak melding

 19. Een mooie docu van Erica Terpstra ; maar ik vind het heel jammer dat de oorspronkelijke bewoners van Su, niet in beeld is gebracht. ( Indianen )

  @ Franchepane

  Wat de Djarang Képang voorstelling betreft is niet nep.
  Ook bij Wintie prey is ook niet nep,ik heb zelf met mijn ogen gezien hoe een vrouw tijdens een wintie prey door het vuur liep, maar er niets met haar is gebeurd.
  Dat je dit als nep kwalificeer laat ik het in het midden, ik ga niet in details treden.

  Sari tori

  Jacko.


  Maak melding

 20. Zeer mooie docu, absoluut. Had nog wat dieper mogen gaan naar oa de toerisme kansen die het land heeft.
  Ik denk dan aan oa Colakreek, Bigipan en uiteraard wat meer aandacht voor de unieke oost-west verbinding.

  Die heeft toen op mij, als bakra, veel indruk gemaakt.
  Iets meer verdieping naar oorsprong had ook gemogen.

  Al met al, wel weer warme gevoelens.


  Maak melding

 21. Ik heb meer gezien Dan de gemiddelde surinamer in tegenstelling tot de poster jyiani Ik Ben twee jaar in het mooie land Suriname geweest als trisser en heb veel culture op goes offend van Indians bosland creolen javaanen hidoestanen cineesen sommigen surinamers kunnen Hun Eigen historie niet eens ,of lezen alleen wat Hun het beste uit komt .ik lees regelmatig de waterkant Ik Wil niet een s Mijn hond uit laten ,wat een rotzooi
  Jiyani


  Maak melding

 22. @Jiyani
  Veel Surinamers kunnen Hun eigen history niet eens.slavernij is er met de paplepel in gegoten niks mis mee ,je moet niet vergeten .jij hebt in iedergeval, ja jou reactie,je school af gemaakt kranig.ik heb twee jaar in het mooie land mogen zij ,veel gezien en geleerd en dat de jongste jeugd niet meer of Wil weten van sur ,kun je misschien zelf wel in vullen. Alle commentaren gelezen hebbent Wil Ik er nooit meer komen wat een rot zoom.1873 slavernij afgeschaft 1954 zelf bestuur.
  2016 nog geen kloten gepresteed die bakras hebben heel Suriname leeg geplunderd .die gymleraar met zijn rovers bende hebben het goud verkwanseld bauxit verpatst (Jopie Pengel)huidige regering blijven maar Lenen geweldig.


  Maak melding

 23. @Haco

  Bakras leeggeplunderd ? Of heeft de elite van SU zichzelf verrijkt ?
  Bakras, waar ik dan ook onderval, hebben idd in het slavernij gebeuren hand gehad.
  Maar veel is uit eigen gelederen gekomen. Dank Bouterse ervoor. Maar goed, wat was is verleden. Daar heb je geen brood mee, op naar een beter heden. Dat is wat de mensen en het land verdienen. Daar moet de focus op liggen, gedane zaken nemen geen wending meer. Zaken oppakken en kansen benutten. Het is niet onmogelijk.

  SLM en KLM wat lagere prijzen en ineens wordt SU een land om te ontdekken. Daar moet men zich ook op inzetten.
  Kansen…. En pak die.


  Maak melding

 24. Roy@
  Ik Ben ook een bakra,het werd toch altijd gezegd die hebben het land leeg geplunderd maar met grote vraag tekens inderdaad de sur elite heeft zig zelf goed verRijkt ten kosten van de bevolking.hellemaal met je eens


  Maak melding

 25. J Zwartmans en Jojo
  Ik heb gisterenavond een stuk van het programma gezien.
  Dit lag niet aan het feit dat ik niet meer wilde zien, maar er waren wat omstandigheden waardoor het niet kon.
  Niet geweldig (ik had per onderdeel meer willen zien) niet slecht. Best wel leuk.
  Gelukkig en daar ben ik héél blij om, is het geen programma geweest waarin de wereld wordt voorgeschoteld dat we in Su alleen maar in krotten wonen en dom zijn.
  Ik vond zelf dat mevrouw Terpstra het leuk bracht.
  Geen spijt gehad dat ik heb gekeken. Bedankt.

  Wat onze achterlijke idioot Ronald betreft;
  Sukkel, je hebt er weer geen bal van begrepen:
  “En dat dat wat belasting geld kost ….prima !! Daarvoor is er een publieke omroep”

  De middelen van de publieke omroep van Nederland zijn niet bestemd om het toerisme van andere!!!! landen te stimuleren. Daartoe dienen de publieke middelen van die landen zelf te worden aangewend.
  Wat het Rad van Fortuin betreft:
  Een zeer leerzaam programma.
  Ik heb samen met mijn zoon, toen hij nog klein was (lagere school) vaak naar dit programma gekeken. Bewust!
  Zijn woordenschat schoot omhoog
  Wellicht heeft dit ertoe bijgedragen dat onze grammatica op een veel hoger niveau is dan de jouwe.
  Misschien gaat hij volgend jaar naar de school voor de journalistiek.
  Wellicht kan je oude uitzendingen op dvd’s aanschaffen.
  Het zal je goed doen.


  Maak melding

 26. @ Haco,

  Jij hebt de diverse culturen die Suriname rijk is, mogen ervaren omdat je 2 jaar in Suriname heb gewoond.
  Had je dat ook geweten als je niet naar Suriname was geweest? Heb je ooit op de Nederlandse scholen iets geleerd over het ontstaan van de Surinaamse bevolking?
  Daar heb ik het over gehad en dat ik het de Hollanders niet eens kwalijk neem dat de meesten het nog niet weten.
  Ik heb in Nederland onderwijs genoten en dat nooit onderwezen gekregen.
  Wat ik van Suriname weet komt door mijn ouders, familie en door er zelf veel over te lezen.

  Ik heb gisteren naar de uitzending gekeken.
  De oorspronkelijke bewoners van Suriname, DE INDIANEN, zijn niet eens aan bod geweest.
  Erica heeft alleen verteld dat op de Indianen na de rest van de Surinaamse bevolking import is en dat de Surinamers dat zelf ook weten en zeggen.

  Ook had zij het over de vreedzame samenleving tussen alle etnische groeperingen. Welke vreedzame samenleving?
  Racisme is Suriname niet vreemd.

  De zangvogelwedstrijden op het Onafhankelijkheidsplein vind ik een walgelijke vertoning.
  Vogeltjes hun vrijheid ontnemen en sier maken met hun zangkunsten.
  Vogels horen vrij in de lucht te vliegen. Voor mij is dit dierenmishandeling, ook al worden ze liefderijk verzorgd.
  Volwassen mannen die zich als jochies gedragen, zo blij met hun levend speelgoed. Bah!!

  Was wel de moeite waard naar de uitzending te hebben gekeken. Herkende een paar plekken zowel in Paramaribo als in het binnenland.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.