Weer groots cassaveplan voor Suriname

45

PARAMARIBO, 17 nov – De regering wil het nog eens proberen met grootschalige cassaveproductie. De wereldvraag naar cassave is enorm. Minister Soeresh Algoe van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV, zegt dat er een nieuw plan klaarligt van de Latijns-Amerikaanse & Caribische Organisatie voor ontwikkeling van Cassaveteelt, ClaYuca). De Europese Unie ondersteunt het plan.

Na het debacle met het oude plan, kunnen Surinamers zich weer in de handenwrijven. Althans, dat beweert Algoe. Volgens het oude plan zouden duizenden kilogrammen cassave worden opgekocht bij kleine landbouwers. Dat zou werkgelegenheid opleveren. Hoewel de regering er miljoenen in pompte, heeft de opgezette fabriek geen nut opgeleverd. Landbouwers die warm waren gemaakt en trainingen hadden gevolgd, bleven met hun waar zitten.

Algoe is enthousiast en optimistisch. Het nieuwe plan moet echt werken. ClaYuca wil technolgie en ervaring inbrengen. Suriname komt waarschijnlijk in met een lap grond. Volgens de minister verschilt het plan van het vorige in die zin dat het een particuliere aangelegenheid betreft. Het vorige plan had nogal te lijden van politieke bemoeienis. Het is nog niet bekend wanneer de uitvoering begint. Er moet nog verder gesproken worden.

Bekijk ook:

45 REACTIES

 1. laten ze de wereldbank eerst even om advies vragen zodat ze verder kijken dan de neus lang is.

  De regering kan ook eens luisteren naar Gregory Rusland omdat die nu blijkt verstandiger was dan de regering met haar cacao en cocos plannen.


  Maak melding

 2. De eerste is nog geeneens rendabel en nu, al weer een nieuwe plan ! Dit wordt weer een mislukking, alles wat DDB aanraakt komt niet van de grond. Tje potie a mang annu swa, er kleeft bloed aan.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 3. Wat bedoelt men nou eigenlijk?
  Wordt het een cassaveplan of een ka safe plan alwaar het volk haar schijt kan deponeren om straks het voedseltekort het hoofd te bieden.


  Maak melding

 4. Hopelijk zal er veel minder geld in worden gepompt dan voorheen en zal na het CLAD rapport de oplichters en dieven voor het gerecht worden gesleept en zal er worden teruggevorderd wat gestolen is.

  Los van wie wat en waar hoop ik oprecht dat dit project echt van de grond komt, alhoewel ik er een hard hoofd hierin heb.


  Maak melding

 5. I s de zoveelste leugen, die weer verkondigd wordt, welk project van L.V.V is gerealiseerd en levert productie. De bevolking wordt steeds voor de gek gehouden door dit ministerie of zal ik zeggen misere ministerie. Onder ewelke voorwaarde en condities zal het gebouwd worden, waar zijn leveranciers hiervoor, wie wil nog hierin investeren,na geleden verliezen


  Maak melding

 6. DDB heeft totaal geen inzicht en ook geen drive om van Suriname wat moois te maken.In plaats zich te verdiepen hoe Suriname uit de slop te halen zit hij te stunten.Hij belazert het volk,en hij ziet het volk als domme volgelingen, een kudde schapen die volgzaam achter hun LIJDER aanlopen.Wat is er toch met dit volk..zo traag in hun denken,doen en handelen.Zolang zij ook hun belastingen kunnen ontduiken en geld kunnen maken mag alles blijven zoals het is.Daarom zit Bouterse er nog want hij maakt (fraudeert,steelt en met hem velen.Zo zit Suriname in elkaar..en wie niet in de gelegenheid is die is overgeleverd aan al dat stom gedoe in het land.Deze groep wordt uitgemolken en alle kracht uit ze getrokken…Dit is ook de groep die van Bosjebrug springt.Suriname is het stadia Paradijs al lang voorbij.Het is een ROVERSHOL!!!EEN ROT LAND,ZO GA JE NIET MET JE MENSRN OM!!


  Maak melding

 7. Zoveelste meki njang nanga project. Het is weer een excuus om te gaan stelen. Sorry helaas zie ik het niet anders. Ze bleren maar wat in de dna maar een waterdichte business case is er niet.


  Maak melding

 8. poer broekoe wer broekoe en aan lopen/kennis, haalbijheidsstudie, kosten en opbrengsten, verwerking, scholing van nieuwe rassen kweken, scholing en training allerlei en diverse werknemers, onderhoud van machinepark en industrie, transport, logistiek, op welke markten af te zetten, de concurrentie aan te kunnen, hoeveel kwaliteit cassave per ha, enz, enz. dat is een nog ver van hun bed show.

  De Caricom zit niet te wachten op de voedselschuur van Suriname.

  Slechte voorzieningen voor opslag en doorvoer op Zanderijen en ondiepe rivierhaven/Nieuwe Haven voldoen niet aan de eisen om zaken super snel te kunnen verwerken/afwikkelen.

  Cassave Veilingplaats voorzien van ITC/ITC-medewerkers, veilingmeester voor afnemers in het buitenland/buitenlandse markten
  afslag- of opbodmarkt om cassave snel te veilen voor de wereld/afnemers, oogsten, op de veiling te brengen van nog Cassave dat nog geoogst moet worden en is al verkocht voor afnemers in het buitenland, voordat de vrachtvliegtuigen op Zanderijen geland zijn en vrachtschepen al in de nieuwe haven voor anker liggen, deze oogsten al hebben plaats gevonden en gekeurd, ingepakt en gereed zijn voor af fabriek, naar Zanderijen en Nieuwe Haven voor deze vrachtvliegtuigen en vrachtschepen (die deze cassave al komen af halen, snel te transporteren, distributie en transport, ITC-verwerking, transporten overal naar de wereld te garanderen, vrachtvliegtuigen en vrachtschepen die dag en nacht aankomen en vertrekken van overal van de wereld.

  Afnemers ea, die zich komen oriënteren en te komen toezien hoe het aan toe gaat, planten, veredelen, produkt , laboratoriumonderzoek, training van personeel, komen bekijken, De Newmont mij is al heel lang open. cassave-industrie, verwerking, productie cassavevelden te bekijken, enz.

  Het gaat om snelheid en garantie voor afnemers in de hele wereld.

  Eerst lenen en niet eens gedacht hoe terug te betalen moet worden.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 9. Mijn handen jeuken om zitting te hebben in een commissie om te helpen een beleid uit te stippelen om Suriname uit de slop te halen.Daar hoef je geen econoom voor te zijn.Ik zeg altijd dat ik rijk ben…in mijn handen is mijn salaris zoveel meer waard.Dat heb ik altijd goed ge kunt zonder mezelf of mijn gezin ergens in te beperken.Er zouden dingen gebeuren ik zou bv.inzage willen hebben in een ieder zijn bankzaken als ze een verzoek indienden voor een kaart van sociale zaken,dokter bezoek,medicijnen etc.Jullie kijken graag naar Nederland wel hier gaat het ook zo aan toe.Ook de “grote”man komt aan bot..Ik zou je laten opsluiten als je van de ene op het andere jaar rijk ben geworden.Mensen in Suriname met ha aan grond.Wat is het uitverkoop?Brunswijk heeft goudmijn..hallooo dat hoort toe aan het volk.Bouterse is rijk?Hoe komt dat zo …van zijn salaris??Nu al weet ik dat mensen als ik niet gewild zijn in Su ..daar houden ze van fraudeurs en dieven.Sranang sarie torie joe fadong tranga…a sorie datie jepie no de..


  Maak melding

 10. Ik wil eigenlijk niet eens meer reageren…me sarie soso.Suriname komt er niet meer uit..en de bevolking ziet het niet.Hun hele focus is op Bouterse ….volk van Suriname wanneer gaan de schellen van jullie ogen vallen.Het maakt me echt verdrietig dat ik hoor tot zo een “dom “volk.Ik ben een Surinamer..schaam me er soms voor.


  Maak melding

 11. Ben benieuwd welke mensen aan het hoofd van dit project zullen zitten. Graanoogst, Boerenveen, Alibux, Sew Atjon, Sardjoe ? We zullen het wel zien welke paarse rover zich gelukkig mag prijzen.


  Maak melding

 12. @@JZwartmans!! Je kent het verhaal vast wel. Alles wat de koning raakte, veranderde in Goud! zelfs het eten ook!! Hij wilde GODFATHER spelen. Bij de Didibri is het niet anders dan in AS veranderen en naar de klote gaat!!

  Het vorige plan had nogal te lijden van politieke bemoeienis.

  Particulier of niet!! In deze DiDIBri heb ik totaal geen vertrouwen!! een kakkerlak die alles naar de verdoemenis verhelpt!!!
  Hij hoeft hier niet aan te raken, de bemoeienis is al genoeg om in rook op te gaan!!
  Ze zijn wel rijk aan plannen, dan deze plan, dan weer dat plan! uiteindelijk belanden zij op de bakbaplan!!! Heeft hij nog plannen om op te duvelen en het liefst naar de HEL!!


  Maak melding

 13. Deze zijn reeds rijk en hebben zich verrijkt.Doe maar een zus/ broer of neef/nicht.Het feesten gaat gewoon door.Misschien heeft DDB wel een familielid ergens zitten die hij kan laten halen..A kondre swietie…👤👥👥👤👥👤👥👤👥👤👥👥👤👥👤👥👤👥👥


  Maak melding

 14. Er was niet genoeg geld ingepompt. Er moet nog veel meer geld ingepompt worden. Volgens drs. Bakba, afgestudeerd aan de bakba universiteit, moet er nog zeker 500 miljoen euro geinvesteerd worden.


  Maak melding

 15. Zie de uiteenzetting van econoom Samson op Apintie tv. Dan weet je precies hoe Suriname er nu voor staat….wat de vooruitzichten zijn en waarom Bouterse nog steeds op die stoel zit. Duidelijker kan het niet zijn.


  Maak melding

 16. Democratische Dictatuur: waar ligt de grens?

  Zie de bovenstaande kop in Star Nieuws van heden, 17 november 2016 en zie hoe de vlag voor Surinamers, het land Suriname, DDB en de gangsters ervoor staat.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs

  ps.

  Suriname is hard op weg dezelfde richting op te gaan van Venezuela, wat armoede betreft die van Haïti, Equatoriaal Guinee, Noord-Korea. DDB en de gangsters zijn met hun enige eigen belangen bezig.


  Maak melding

 17. Ben ook benieuwd wanneer ze de plannen voor de de spoorlijn van ergens naar nergens weer uit de ijskast trekken en met de 4 baans autoweg met flyovers gaan beginnen


  Maak melding

 18. Forummers, reageerders, Odi odi.

  Weer groots cassaveplan voor Suriname!

  Ze komen steeds in het nieuws met hun GROOTSTE plannen.

  Over ClaYuca gesproken:
  Raadpleeg het bedrijf Corporación CLAYUCA via Google.

  Waarom was dit bedrijf niet eerder in beeld gebracht bij het eerste (plan) dat enorm mislukt is minister Algoe?
  Wie waren de (boeven) die zich bezig hebben gehouden bij het eerste plan minister Algoe?

  Maar nu wordt het een particuliere aangelegenheid.
  Suriname komt waarschijnlijk in met een lap grond.
  En daar zullen enkele (boeven) natuurlijk weer gebruik van maken.

  Raadpleeg h.e.a. via (YouTube) over
  CASSAVA PLANTER – THE ORIGINAL ONE and PIONEER by PLANTI CENTER (Brazil)

  Cassava Planter by Planti Center (Brazil)


  Maak melding

 19. Ga eerst marketing doen en uitvinden wie jouw casave wil afnemen voordat je een miljoenen project opzet. Er zijn 64 landen die casave exporteren.

  Laat dit keer prive ondernemers investeren. Je hebt dan geen politieke corruptelingen die graaien in de wel gevulde pot. Je mag wel hun opzetten met een goede infrastructuur. Ondernemers van verschillende politieke kleuren zullen het een succesvolle project maken. Niet een parastatale bedrijf.
  Maar dat ga je niet doen omdat dan geen njang voor jou is.


  Maak melding

 20. De paarse veelbelovers/luchtkastelenbouwers Algoe, Lackin, Mado en Bouterse denken dat Surinaamse cassavetelers zich tweemaal zullen willen stoten aan dezelfde soort cassavefabriek.


  Maak melding

 21. Geld moet rollen. De vorige optie heeft genoeg dieven en schurken hun zakken doen vullen. Nu zal een buitenlandse investeerder even leeg geplunderd worden.
  Aloë jij opend de wegen voor rovers en de dieven gilde.
  Jammer.

  Tjee


  Maak melding

 22. Het verbaast me steeds dat de meeste posters altijd zo negatief zijn. Hoe weten jullie bij voorbaat dat het project gaat mislukken? Zijn jullie toevallig helderzienden?

  In het leven maken mensen fouten en fouten maken de mens. Ik neem aan dat ze geleerd hebben van de fouten die gemaakt zijn in het eerste cassave project. Ze zullen zich niet voor de tweede keer aan dezelfde steen stoten.

  Ik juich dit project toe en hoop van harte dat Suriname een grote cassave producent wordt.


  Maak melding

 23. Kwamma
  Ik respecteer je mening … ik respecteer je positieve instelling … de NDP – abanies zouden hier uit een les kunnen leren. Misschien tegen beter weten in geloof je …. hoop je … dat die NDP – abanies … uit gemaakte fouten zullen leren. Forget it ! Het zijn uitgekookte, geraffineerde kleptomanen. In de afgelopen zes {6} jaar is het van kwaad tot erger. Ze stelen, liegen, bedriegen, frauderen bij het leven. En dan komt Killer Bouterse doodleuk zeggen: ZAND ER OVER.
  Wij allen juichen projecten die Suriname ten goede komt toe…. alleen … het moeten projecten zijn waar de NDP – abanies geen bemoeienissen hebben … anders is bijvoorbaat een fiasco. In bouwvak termen: het zijn allemaal handlangers { van de duivel = persoonlijke noot }.


  Maak melding

 24. Trump, waarom zou een Surinamer naar Guillermo Samson moeten luisteren? Deze blaaskaak zou, als hij het voor het zeggen zou krijgen in suriname even erg of nog erger dan Bouterse het land naar de bliksem helpen, omdat Samson, met zijn twee academische titels op zak, toch gewoon een platvloerse schooier is gebleven, die denkt dat hij alles beter weet dan iedereen op aarde of op z’n minst in suriname. Met zo’n figuur aan de macht zijn we in Suriname zeker niet geholpen.


  Maak melding

 25. Kwama, de eerste fabriek, die miljoenen USD’s heeft gekost, ligt er splinternieuw,ongebruikt bij, waarom corrigeert men daar niet wat er fout is, waarom moet men een nieuwe fabriek gaan bouwen, terwijl (echt) geld in Suriname heel erg schaars is? Het geld dat men gebruikt voor een nieuwe fabriek, kan men beter investeren in de infrastructuur en het loon van arbeiders voor het planten van cassave.


  Maak melding

 26. GELD IS NIET SCHAARS in Sranang, LEENzieke DESI zegt : MONNIE DE !

  PRODUCTIE NDP-machthebbers = 0,00 !!!!!

  PS : DOMME DESI BLIJFT NOG STEEDS HOPEN OP ALLEEN INKOMSTEN UIT MIJNBOUWACTIVITEITEN !

  Geld NDP-cassave-fabriek is door NDP-handlangers domweg VERDAMPT ! Het ging om een POLITIEK en FINANCIEEL CORRUPT PROJECT vd NDP !!!


  Maak melding

 27. Franchepane,

  Ik heb jouw posting gelezen en begrepen, maar volgens het artikel is het nieuwe project een particuliere initiatief. Dat lijkt mij een goede zaak.

  In het geval het particulier project zou gaan lopen, kan het een stimulans zijn voor de overheid om de vorige fabriek op te pakken en voort te zetten.


  Maak melding

 28. @ Kwamma,

  Je zegt het goede, indien het particulier project goed zou gaan lopen …..

  Een ander particulier bedrijf, doksenkwekerij, loopt niet.
  Jammer voor die particulier dit daar zoveel tijd, geld en energie in heeft gestopt.

  Daarom begrijp ik al die negatieve reacties.
  Maakt niet uit of deze plannen door de overheid of door particulieren worden gemaakt, het vertrouwen is er gewoon niet.


  Maak melding

 29. @koos.
  aan het hoofdtafel komt Kamla madho, de levenspartner van Lakin. Prescom wordt ex minister van buitenlandse zaken.
  Zij hebben genoeg ervaring in??????????????
  Heel volk weet hun ervaringen.


  Maak melding

 30. Jiyani,

  Moet je onderstaande bedrijf checken. Van een particulier, loopt wel goed. Ze exporteren heel veel naar het buitenland.

  http://surinamecandiedfruits.com/

  Ik snap niet waarom Doksa niet goed loopt, want Surinamers eten best wel heel veel vlees. De vraag is groter dan het aanbod.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 31. @Kwamma
  Dus als ik jou goed begrijpt….alle foute criminelen zijn een amnestie waard?!
  En wij moeten blij zijn voor ze?!Wat heb je in je kop..geraspte cassave misschien?!


  Maak melding

 32. @Ray

  Ik geloof niet dat Kwamma gratie zou aanbevelen voor de NDP criminelen. Ik denk het niet en wil het ook niet geloven. Kwamma heeft het beste voor met Suriname. Zoals alle recht geaarde Surinamers zou hij {Kwamma} willen dat het roer omgegooid wordt. De KLEPTOMANEN van de NDP verstoren dat proces.


  Maak melding

 33. @Mul

  Natuurlijk hebben wij het beste voor surinamers en Suriname ,maar als boutra ons hierbij gaan kunnen helpen dan moet Kwamma goed ziek in zijn kop zijn,Als bouta met een plan komt dan is het iets dat je depressief maakt. Cassave bedrijf was staatscassave bedrijf en het mislukte dankzij bouta en nu …hier gaan we weer..


  Maak melding

 34. ALLES WAT KUMAKOISI AANRAAKT, VERANDERT IN KKA WATRA.

  DE NATIONALE DIEVEN PARTIJ/NATIONALE DEVALUATIE PARTIJ: DEZE PARTIJ VOERT SURINAME NAAR DE AFGROND.

  En ze zijn er nog TROTS op ook!!


  Maak melding

 35. Wil zeggen dat (Witie) ekte ekte zal worden geëxporteerd, heel veel vraag naar dus dibrie is koete bezig boi.
  Binnenkort zie ik Damsgo, Mazda, Robert.Gay, parbo in dure auto’s scheuren door de straten van amsterdam.
  Witie, Witie mie boi dies na liebie!


  Maak melding

 36. Wie neemt men nu in de maling. Dat apparaat die getoond waarbij bow bij staat ia toch zielig. Hoeveel ton (kilogram)per uur verwerkt dit rot ding. Wie neem je in de maling. Hoeveel ton wordt vernietigd, o.dat dit machine niet kan verwerken.

  Jammer voor al die domme surinamers die hierin geloven.

  Tjee


  Maak melding

 37. @Jiyani,

  Kumakoisi: De Plee (SCHIJTHUIS) achter op het erf. Als het had geregend, was het een hele uitdaging om daar je behoefte te doen.

  Kumakoisi staat voor RANZIGHEID IN HET KWADRAAT. SMERIGHEID!!!


  Maak melding

 38. @ Henry,

  Dank je voor de uitleg. Zwartmans heeft het elders ook al uitgelegd.
  Op een paar woorden na, kan ik geen Sranan praten en verstaan, vandaar dat ik naar uitleg vroeg.
  .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.