Surinamer, Turk en Marokkaan in sinterklaasserie RTL

22

RTL gaat in haar nieuwste sinterklaasserie gebruik maken van acteurs met verschillende culturele achtergronden, die de rollen spelen van de zogenoemde Schoorsteenpieten. Zo kruipt de Surinaams-Nederlandse Mike Libanon in de rol van meesterpiet. De twee hoofdpersonages, leerlingpieten Slim en Pret, zijn van Turkse en Marokkaanse afkomst schrijft Het NRC Handelsblad.

“De Sint heeft bij het aannemen van de pieten gekozen voor een afspiegeling van de maatschappij” aldus een woordvoerder van RTL tegen de krant. RTL maakte vorige week bekend dat Zwarte Piet niet langer welkom is in programma’s van de zender.

De serie is vanaf 13 november, het weekend van de intocht, te zien bij Videoland. Een dag later wordt de reeks ook uitgezonden op RTL 8. FOTO: RTL

Bekijk ook:

22 REACTIES

 1. Nu voelen Arubanen, Curaçao-enaars, Kaapverdianen, Molukkers, Roemenen enz. zich uitgesloten 😥.
  Word je als Turk of Marokkaan alleen aangenomen als je je eigen naam verloochent? Pret en Slim lijken mij geen typisch Turkse en Marokkaanse namen.


  Maak melding

 2. @sonnyboy,naïviteit en onwetendheid is de ondergang van een Volk….gewoon schoorsteen en regenboogpieten voor de sint,zijn de kinderen al heel blij en tevreden met hun cadeautjes .


  Maak melding

 3. @ Hans: “Klopt sonnyboy, gemiste kans, Sint was van origine een Turk, zijn we nu klaar met het gezeik?”

  In de tijd waarin Sint Nicolaas leefde bestond Turkije helemaal nog niet. Hij was inwoner van het Byzantijnse rijk, geen Turk.
  Turken leefden nog in hun gebied van oorsprong voordat ze de culturen in het huidige Turkije vernietigden en haar bewoners vermoorden, verjoegen en onderdrukten, de Arabieren onderworpen, Europa probeerden te veroveren en Europeanen tot slaven maakten.

  Overigens is het een zielig gedoe van RTL om maar vooral politiek correct te zijn. Dit slaat helemaal nergens op.

  Het is begrijpelijk dat personen van Afro origine zwarte Piet als een karikatuur zien, dat is hij ook, maar het is niet kwetsend bedoelt. Misschien wel onbewust een uiting van superioriteitsgevoel, maar ja, Europa heeft de wereld veroverd en de industriële revolutie heeft de wereld gegeven wat ze graag hebben wilde, niet andersom.

  Waarschijnlijk zal het Sinterklaasfeest in Nederland nooit meer een feest zonder ophef en gezeur kunnen zijn. Het verbroederd niet maar polariseert en zaait haat.

  Jammer.


  Maak melding

 4. Na 5 Dec. trekken al die kansloze, werkloze, uitkeringstrekkers zich weer terug voor 1 jaar. Ga lekker werk zoeken, dan maak je je tenminste nuttig in de maatschappij of koop anders van je sociale uitkering een enkele reis naar land van herkomst. Deze non-discussie begint een soap te worden.


  Maak melding

 5. salamander
  Na 5 Dec. trekken al die kansloze, werkloze, uitkeringstrekkers zich weer terug voor 1 jaar. Ga lekker werk zoeken, dan maak je je tenminste nuttig in de maatschappij of koop anders van je sociale uitkering een enkele reis naar land van herkomst. Deze non-discussie begint een soap te worden.
  ====

  Ik ben het hartgrondig met je eens.

  Maar na het uitroeien van Zwarte Piet komen deze kansloze, werkloze, uitkeringstrekkers wel weer met een ander oerdomme missie zoals het omver halen van historische Nederlandse volkshelden of het herbenoemen van straten met een koloniaal verleden.

  Achter elke boom zien deze zielepieten een boze blanke racist die ze moeten bestrijden in hun belachelijke Black Power outfit.


  Maak melding

 6. dus als ik het goed begrijp dan gaat straks ook het Kwakoe-festival afgeschaft worden en ook het Keti Koti festival past dus ook niet in Nederland. ik zou denken dat deze feesten in het land van herkomst gevierd moeten worden .


  Maak melding

 7. Rambo
  dus als ik het goed begrijp dan gaat straks ook het Kwakoe-festival afgeschaft worden en ook het Keti Koti festival past dus ook niet in Nederland. ik zou denken dat deze feesten in het land van herkomst gevierd moeten worden .

  ——

  Ik stel voor dat het Kwaku beeld in Paramaribo ook wordt neergehaald want ik voel me door dat beeld gediscrimineerd. Dan schaffen we ook het Divali feest.

  Moet kunnen toch?


  Maak melding

 8. Verkleed je maar als Sint of Piet en
  stoor je niet aan wat je hoort of ziet
  Doe lekker mee aan het vertier
  Want je bent en blijft toch maar hier.


  Maak melding

 9. Forummers, reageerders, Odi odi.

  Surinamer, Turk en Marokkaan in sinterklaasserie RTL.
  Ik heb het artikel gelezen.
  Ze blijven ook volhouden zeg!

  Stof tot nadenken.

  En frappant kwam ik een ander artikel tegen op 01-11-2016.
  En het was ook te zien in het NOS nieuws met natuurlijk beelden van de Koninklijke familie.

  Nieuwe norm voor overheid:
  woord “allochtoon” niet meer gebruiken

  Er wordt een nieuwe norm voor de overheid gezet.
  De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zetten een streep door het gebruik van de woorden allochtoon en autochtoon.
  Overheid schrapt ‘allochtoon’ per direct uit vocabulaire
  Begrip is niet precies genoeg en stigmatiserend
  De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zien met onmiddellijke ingang af van het woordgebruik allochtoon en autochtoon.

  Daarmee zetten zij een nieuwe norm voor de overheid.
  Bron: volkskrant. Door: Remco Meijer Martin Sommer 1 november 2016
  Lees het volledig artikel zelf verder via (Bron: volkskrant).

  Nog een prettige en productieve dag toegewenst.


  Maak melding

 10. @JZwartman,

  Wat heb jij gevierd dan? Ik zag je toen in je broek doen voor zwarte piet die met een bezem los mepte op je en dreigde je in die jutten zak te stoppen.

  Misschien dat je een toffee heb gehad destijds, maar ben je daar eeuwig dankbaar voor?


  Maak melding

 11. @ Henk Schooienaar

  Henk ik weet niet waar je geboren bent ; ik ben in Su geboren en getogen. Als kleine jongen in Su waren we blij als we een toffee kregen van de Sint of zwarte piet.
  Mijn zalige Vader leerde me altijd het volgende ; het is niet het vele wat je krijgt is goed, maar het goede wat je krijgt is veel ! En daar ben ik hem dankbaar voor, want hij had het niet breed. Hij leerde ons respect tegen over iederéén, en dat is beter dan toffee of wat anders krijgen in het leven.

  Jacko


  Maak melding

 12. Elk nadeel heb zijn voordeel! Hier in Suriname gaat het Sinterklaasfeest in zijn originele uitvoering gewoon door.
  Ziedaar een kans voor open doel voor de Surinaamse toeristenindustrie.


  Maak melding

 13. Dit nieuwe pietplaatje/verhaal, heeft veel van classificatie, nl:
  – Hoofd Pieterbaas is, SuriNed,
  – Hulp Pieterman is Mocro,
  – Hulp Pieterman is, Turku,

  Slim Piet en Pret Piet lijken ambitieus en willen zeker carrière maken tot Meester Pietermanneke. Surined Pietermanneke/Meester Pieterman zal dan zeker gaan voor Grootmeester Pietermanneke of wellicht Sint-Nicolaas/Gudu-Pa(pie).

  Gij kunt zeker lachen om dit pietermannekeplaatjeverhaal?
  Grappig! vindt Gij niet?, wat is de rangorde van de Anti(lliaan) Pietermanneke en waar is hij toch gebleven in dit plaatje/verhaal?

  Ik kwam vandaag enkele winkelketens binnen waar ze al volop met de inrichting van het Sinterklaasfeest bezig zijn, ik zag geen enkele zwarte Pietermannekeafbeelding of pop of iets daarvan. Ben benieuwd wat er gebeurt/ of te horen zal zijn van al die zwarte Pietermanneke/Sinterklaasliedjes dit jaar.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 14. Er zijn veeeeeel belangenrijke zaken op orde te stellen!! Jaag Bouta weg en dan komt vrede!!!!

  @@JZwartmans!!! Wat denk je wel!!!!!! ik heb het zelfde meegemaakt mi mati!! TOP kerel!!!! jij een 10+!! je heb echte ballen!!!!!!

  Er wordt alleen maar zeuren over zwart en Piet!! ik ben ook zwart, forummers. Wat houdt zwart in? maak even duidelijk!! toch niet vies hé??? Wat is Zwart!!???? negatief?? Rot??? bedorven??? Pori?? a no bung??
  Laat weten wat jullie onder zwart begrijpen!!! wel mi krieng naga mi ati tu!!! Piet is DE MAN!!!!

  Laat geen 1 schooier hier rommels komen balken!!


  Maak melding

 15. Zwart is natuurlijke energie, aards, vruchtbare grond, basis kleur,
  .
  Wit is boven aardse energie, lucht en licht, water, kleurloosheid, steriel.

  Zwart en wit samen zijn de schepping. Ze zijn dag en nacht en uitermate belangrijk om verschillen aan te duiden en kunnen niet buiten elkaar bestaan.


  Maak melding

 16. @JZwartman,zoals alle surinamers en Antilianen,heb ook ik als kind jaren 50 en 60jaren Sinterklaasfeest gevierd ,maar dat waren de jaren van onwetendheid,terwijl in de zelfde periode, de zwarte mens vocht tegen apartheid in Z-Afrika en tegen koloniale overheersing Wereldwijd,en in Amerika de burgerrechtenbeweging streed tegen onrechtvaardigheid,en tegen blackface…..wat brainwashing en onwetendheid met een mens kan doen via onderwijs en media….. anno 2016 weet/heeft men nu veel meer onderzoekresultaten en informatie ter beschikking,hoe de puzzelstukjes van het verleden in elkaar passen om niet meer onweten te zijn als een kind……maar van inzicht en standpunt verandert naarmate men bewust word als volwassene in de politieke en economische geschiedenis van deze Wereld……Shalom


  Maak melding

 17. Het is wel vreemd dat als een autochtoon door de schoorsteen kruipt en als hij eruit is, ziet hij er helemaal gitzwart uit met knalrode lippen en grote oorbellen !!!!!!!

  Wordt dit niet geassocieerd met Sub- Afrikanen ????¿¿¿¿¿¿.

  Ik bedoel : zonder aanziens des persoons !!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.