Schulden worden grote uitdaging Suriname

30

PARAMARIBO, 28 okt – De schulden die de regering maakt, zullen op den duur een grote uitdaging blijken. Dit stelt Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname, VES. Het maken vans schulden hoeft op zich niet eens zo’n kwade zet te zijn. Maar hoe zal het allemaal worden terug betaald.

Suriname zal daar uiteindelijk wel een goed antwoord op moeten hebben. De jaarlijkse rente alleen al zal tegen de tweehonderd miljoen dollar lopen. Ramautarsing zegt tegenover de Ware Tijd dat Suriname nu echt de handen uit de mouwen zal moeten steken. Het wordt meer produceren en de export opvoeren. Voor de regering is er natuurlijk het meeste huiswerk. Die zal het vertrouwen moeten zien te winnen van ondernemers en investeerders. Niemand steekt immers geld in troebele toestanden. De regering zal dus moeten uitblinken in transparantie en voorspelbaarheid.

Alle aandacht gaat nu nog naar de leningen. De recente obligatielening zal de buitenlandse schuld behoorlijk opstuwen. De rente alleen al is vijftig miljoen dollar per jaar. “Suriname betaalt jaarlijks ongeveer honderd miljoen dollar aan rente. Met de obligatielening zal dat bedrag waasrchijnlijk stijgen naar honderd en vijftig miljoen dollar”, zegt Ramautarsing. Volgens de nationale leenwet is er nog ruimte voor het opnemen van ongeveer een half miljard dollar aan leningen. Dan is het plafond bereikt. Ramautarsing ziet dat de binnen enkele Jaren gebeuren door de leenakoorden met onder meer het IMF.

Bekijk ook:


30 REACTIES

 1. of zich is geld lenen niet slecht maar het hangt af waarvoor je geld leent . als je dat geld gebruikt voor productie om daardoor meer te verdienen en waardoor je de lening kan terugbetalen dan is het een goede zaak. maar als je geld leent voor consumptieve doeleinden of als je op grote leeft en de uitgaven wil dekken dan ben je verkeerd bezig en dan zak je nog verder de put in.
  men is in Su nog steeds niet wakker geworden want men stopt het overgrote deel van de leningen in de mijnbouwsector en dat wordt hun nekslag of althans voor de komende generatie want die zal het terug moeten betalen .maar men vergeet dat goud en olie niet groeien en eens opraken . wat dan ? waarmee ga je dan terugbetalen .?


  Maak melding

 2. De terugbetaal mentaliteit van de Surinamers staat wereldwijd bekend als uiterst onbetrouwbaar. Vandaar dat IMF stopt met lening verstrekken en is het bij de IsDB inmiddels ook oorverdovend stil. Dus de huidige schuldenlast drukt de komende decennia nog extra zwaar op de bevolking. Dankzij de megalomane, populistische paarse Bouta-maffia.


  Maak melding

 3. Het is geen probleem, het is een uitdaging.

  Ruim 200 miljoen alleen aan rente……..Mijn god….

  Suriname produceert nog geen paperclip en heeft 50.000 ambtenaren die de hele dag uit hun neus vreten…

  Maar wel aanspraak maken op een lekker loon en met hun 55ste met ‘welverdiend’ pensioen gaan.

  Alle rijke landen kan men tegenwoordig pas met pensioen met 67 jaar maar straatarm Suriname houdt vast aan 55 .


  Maak melding

 4. Het is heel simpel: Als je een Surinamer geld leent, krijg je dat NOOIT meer terug.

  Ook ik ben door schade en schande rijk/arm geworden.


  Maak melding

 5. De situatie is erbarmelijk….Ik heb de schulden niet gecreëerd maar ik schaam me als Surinamer dood.De Surinaamse regering deugt niet..met als LIJDER BOUTERSE geen knip voor de neus waard.Hoe langer deze regering blijft zitten hoe moeilijker het wordt voor Suriname en de bevolking om uit deze vicieuze cirkel van rotzooi,ellende,stommiteit,waanzin te geraken.Meneer Bouterse heeft ons geliefd SURINAME vernietigd.Meneer Bouterse wanneer is Suriname van je verlost???


  Maak melding

 6. Een mens maakt fouten ja..maar deze man heeft bewust Suriname in zo’n situatie gebracht.Hij is in mijn ogen niet meer als een grote egoïst.En hij heeft nergens spijt van.Wat eten onze ouderen in Asiana vraag ik me af.Begin met het stopzetten van het minister salaris aan je vrouw.Is de first lady al op bezoek geweest bij de ouderen in Asiana?Directeur van Asiana bij deze nodig haar uit voor een rondleiding…stelletje ondeugd!!


  Maak melding

 7. henk molenaar2016

  Het is heel simpel: Als je een Surinamer geld leent, krijg je dat NOOIT meer terug.

  —————————————-

  Je haalt de woorden uit mijn mond. Zelfs in Nederland zijn mensen mij nog geld schuldig.

  Komt dit je bekend voor.

  Avondje stappen na het werk.
  Kan ik niet even iets van je lenen. Zit een beetje krap. Tuurlijk hier heb je 100 eur.
  Betaal vlg wk betaal ik terug broeder. Is goed joh geen probleem.

  3 jaar verder GEEN MOER gezien. En zo heb ik nog meer zaken hier liggen. Tegenwoordig leen ik niks meer.

  Maar je hebt gelijk surinamers zijn slecht in terugbetalen.


  Maak melding

 8. Beste Koos,

  De oplossing is leen NOOIT aan een Surinamer. Heb je ook geen problemen.

  Na één overmaking van IFM wil Bouterse al nieuwe afspraken, Te gek voor woorden.


  Maak melding

 9. Wie geld leent en nooit meer terugbetaalt, is een dief.
  Daarom leen ik nooit geld aan niemand, behalve aan mijn familie.
  Heb genoeg verhalen gehoord over mensen die geld lenen en nooit meer over de brug komen.
  Komt niet alleen onder Surinamers voor.


  Maak melding

 10. Bij Njang Dringie Prisirie hoort maximaal lenen en niet terugbetalen. Verder geldt wie dan leeft die dan zorgt.
  Neks nò fout
  We hebben dit eerder meegemaakt met Bouterse en Wijdenbosch. Niets nieuws onder de zon


  Maak melding

 11. Still the same ever lasting bullocks.
  Nothing ever changed.

  Of all men’s miseries the bitterest is this,
  to know so much and to have control over nothing.
  Herodotus 5th BC.


  Maak melding

 12. Parbo
  Koos, ik zou redimusu’s ook nooit terugbetalen. Het is je verdiende loon.

  Hallo Parbo,

  Je zou wel van ze lenen maar niet terug betalen…..

  Wel je hand ophouden maar dan wegrennen.

  Komt me bekend voor…..


  Maak melding

 13. @@ Jiyani! geld lenen is vijand creëren!! dus ik doe bij niemand, maar dan ook bij niemand! liever iets gewoon weggeven, welke je niet meer hoeft teug te verwachten!! daarmee de kous af!! Starks moet je om je geld gaan smeken!! wanneer krijg ik het,wanneer kom je brengen? wanneer krijg ik het,wanneer kom je brengen? wanneer krijg ik het,wanneer kom je brengen? en vak gaan ze jou ontlopen!!! heb ervariong mee!!! en niet bij alleen 1 persoon, neen! velen!!! met de gedachte dat deze persoon niet zo zal zijn, maar het zijn allemaal 1 potnat!!! telkens smeken om je eigen geld!!! Niet meer dus!!!!!!!!!!

  Wat Bouta nu doet met de leningen is, dat elke kind die gelijk na de leningen geboren worden, hebben ook gelijk een schuld van paar tientallen duizenden AM. dollars schuld op hun hoofd!!! En vergeet n iet dat de volgende regering de schuld zal krijgen, wetende dat het niet goed zal zijn voor de gemeenschap!!! Zelf de Parbo kunnen zij dan niet permitteren!!

  @@ henk molenaar2016!! ik snap niet waarom je met een Alcoholist en criminele tasjesrover als Parbo in discussie gaat!! hij heeft destijds in SantoBoma Jail gezeten die Djuka!!! Hij stinkt van alle kanten!!!

  En inderdaad!! wie leent en niet terug betaalt is een oplichter en een dief!! dus een regelrechte crimineel!! voor hen zoek je hoogste mahonieboom uit om op te hangen!!! na een glaasje Parbo!!!


  Maak melding

 14. Jiyani

  Wie geld leent en nooit meer terugbetaalt, is een dief.
  Daarom leen ik nooit geld aan niemand, behalve aan mijn familie.
  Heb genoeg verhalen gehoord over mensen die geld lenen en nooit meer over de brug komen.
  Komt niet alleen onder Surinamers voor..

  Vraag het maar aan die geldzuchtigen, die de Landbouwbank Suriname hebben LEEGgeroofd!


  Maak melding

 15. Het grote Amerika zit tot over de grote flaporen in de schulden bij die spleetogen.
  Het bouwen van die twee vette bruggen over de Suriname- en Coppenamerivier waren ook een hele uitdaging. Al die redimussu’s en lulmeiers op dit forum kunnen anno 2016 niet meer om deze kunstwerken heen.


  Maak melding

 16. ‘De hele wereld is hier aan de voeten van dit land om op allerlei manieren te helpen’, zegt NDP- parlementariër en hoofdbestuurslid Rachied Doekhie donderdag 27 oktober 2016 in het Dagblad Suriname. De vorige week nog binnengehaalde 550 miljoen Amerikaanse dollar obligatielening en de vele andere miljardenleningen die de regering in de afgelopen periode in orde heeft weten te krijgen, is volgens de parlementariër een teken, dat president Desi Bouterse en zijn regering kredietwaardig zijn.

  Doekhie geeft toe dat het land in een impasse zit. ‘Maar, wij proberen samen eruit te klauteren. Het waren deze zelfde schreeuwers van de oppositie die voor de verkiezingen geschreeuwd hadden over isolatie als Bouterse president zou worden. Ik begrijp de mensen die schreeuwen, omdat zij politieke bedoelingen hebben. Zij hebben het land een tijdje in beheer gehad en ze hebben het verknald. Het leningenplafond hadden zij zelf ook overschreden, terwijl al onze ontwikkelingshulp en verdragsmiddelen ook door deze mensen is verbrast. Zeker 80 tot 90% van de wereld heeft een lening nodig alvorens zij iets kan bouwen of realiseren. Zij hebben geen leningen willen nemen. Misschien hebben zij willen stelen’, zegt de NDP’er in reactie op de kritiek vanuit de oppositiepartijen.

  Doekhie zegt dat alles momenteel gedaan wordt ‘in belang van land en volk’.

  De politicus vindt dat de regering door mag lenen, totdat zij vindt dat er genoeg is geleend om het land stabiel te houden. ‘Als wij de leningen niet hadden genomen, zouden wij geen bruggen hebben gebouwd en een raffinaderij bij Staatsolie hebben opgezet. Iemand zal het moeten betalen, maar nu is het ten faveure van het land en volk’, aldus Doekhie.

  Doekhie zegt dat de uitspraak, dat De Nationale Assemblee (DNA) bij al deze leningen vooraf goedkeuring zou moeten geven ‘flauwekul’ is. ‘De DNA heeft al lang toestemming gegeven met de wijziging van de Wet op de Staatsschuld en het optrekken van het leningenplafond. Zo lang het leningenplafond niet wordt overschreden, heb jij geen toestemming nodig. In hun doldrieste bui weet de oppositie dat ook niet meer. Alles wat de regering presenteert, is onze baby. Bij alles zeggen zij echter dat het niet goed is. Huizen bouwen is niet goed, water brengen naar Domburg is niet goed, bruggen herstellen is niet goed, scholen bouwen is niet goed. Niets, niets en niets is goed voor deze mensen. Zelfs de duivel gaat wel eens te biecht, maar deze mensen niet’, aldus Doekhie.

  De politicus geeft met zijn uitspraken een sneer naar VHP-fractieleider Chandrikapersad Santokhi die onlangs diverse landen heeft bezocht om hulp voor Suriname te zoeken. ‘Wat heeft Santokhi voor ons gebracht? Na zoveel te hebben gezegd is hij met nul cent teruggekomen’, zegt Doekhie.

  Santokhi heeft eerder aangegeven, dat hij binnenkort verwacht president Bouterse te informeren over de resultaten van diplomatieke gesprekken en de diasporagemeenschap. ‘Enkele initiatieven vanuit bijvoorbeeld India, kunnen slechts op regeringsniveau worden opgepakt. De bal ligt dus bij de president en zijn team om de voorzetten die we geven in te koppen , zei Santokhi. Zo is de Indiase regering volgens hem bereid om te steunen met projecten. Gewacht wordt op een formele uitnodiging.

  ‘Wij hebben genoeg natuurlijke hulpbronnen om gelden te verdienen voor de terugbetaling van deze leningen. De voorraden zijn zoveel, dat je een miljoen keer deze leningen terug kan betalen’, zegt Doekhie. Wat volgens hem wel in het vervolg zou moeten gebeuren, is dat de regering gaat investeren in de agrarische sector waar de wereld naar hunkert. ‘Wij zijn geen Curaçao of Aruba, maar we hebben genoeg goud, water, hout en olie. Daaruit kunnen wij binnen enkele jaren, gelet op de prijzen op de internationale markt, alles binnen de kortste tijd terugbetalen.’


  Maak melding

 17. de rijke chinezen zijn met de Noor-der zon vertrokken infesteren geen cent meer..

  behalve dat zij dagelijks in vis boten gaan vissen aan de monding en leeg terug varen met de lading achter gelaten op zee in grotere schepen richting hun vaderland..

  dat kun je duidelijk zien op de Coppename rivier in het binnenland al waar er een z.g.n haven is gebouwd om die poeder over te laden..

  controle ,,, daar hebben ze nooit van gehoord de millitair bij de brug Coppename rivier zwaait er vrolijk erop los , wetende dat het goed is..

  van die twee miljoen in de ambulance haven Vlissingen hoor je ook niks meer.,,

  bij de kameel brug heb je een loods vol met ambulances die al daar staan te verrotten en niemand kijkt er naar…..

  je mag raden van wie het zijn..

  als je in het binnenland bent, dicht bij Apoera, hoor je in eens een vliegtuig landen even later stijgt het weer op en je hoort verder niks gewoon op de weg naar apoera vanaf zanderij..


  Maak melding

 18. Everybody wants to go to heaven, no one wants to die.
  Wie moet nou de offers brengen voor wie? Met onwillige honden is het slecht hazen vangen. Tee a boeng o kong a e go kong gi wi allamalla.


  Maak melding

 19. De DNA is de hoogste gezag in het land. Voordat een lening of verdrag wordt gesloten door de regering en ondertekent moet de DNA geraadpleegd worden en haar toestemming verkregen worden.

  Deze regering gedraagy zich alsof zij de hoogste organ is in het land. Het is alsof zij een coup d’état gepleegd heeft.Het parlement heeft slechts rubberstamp recht. Leningen worden onderhands gesloten en als ontdeky wordt dan zeggen zij tegen het parlement keurt het nou goerd. Het is dictatoriaal en ondemokratisch gedrag. Deze president moet aftreden.


  Maak melding

 20. Doekhie :

  De hele wereld is hier aan de voeten van Suyriname om op allerlei manieren te helpen’,

  zegt NDP- parlementariër en hoofdbestuurslid Rachied Doekhie donderdag 27 oktober 2016 in het Dagblad Suriname. De vorige week nog binnengehaalde 550 miljoen Amerikaanse dollar obligatielening en de vele andere miljardenleningen die de regering in de afgelopen periode in orde heeft weten te krijgen, is volgens de parlementariër een teken, dat president Desi Bouterse en zijn regering kredietwaardig zijn.

  =====

  Hoe ziek in je hoofd moet je zijn om dergelijke uitspraken te doen.

  Het moet zijn: Suriname kust de voeten van de hele wereld om geld te lenen tegen een woekerrente van 9.25 procent met alle bodemschatten en staatsbedrijven als onderpand.


  Maak melding

 21. @Doekhie :

  “De hele wereld is hier aan de voeten van Suyriname om op allerlei manieren te helpen”

  Saoedi Arabie leent 30 maal meer en betaald 1/3 van de rente.

  Nederland leent jaar lijks 10 talen malen meer en betaald nagenoeg geen rente.

  Om deze obligatie lening te krijgen heeft Hoefdraad elke Loan shark op de geld/kapitaal markt over al gezoend waar deze dat wilde en enorme provisies, fee’s en verzekeringspremies betaald waardoor de effectieve rente stevig boven de 10% ligt.

  Geachte heer Rasjihd Doekhie u blaat als een genomen schaap of geit.


  Maak melding

 22. Doekhie moet een paar tonen lager zingen.
  Ook hij is naar India geweest tijdens Bouterse I en wat heeft hij meegebracht uit India.

  Deze smeerlap zal er alles aan doen om de VHP te besmeuren, terwijl de NDP waartoe hij behoort, nog smeriger is dan alle andere politieke partijen van Suriname.


  Maak melding

 23. @ Paraman,

  Heb al vaker tegen je gezegd dat begrijpend lezen niet jouw ding is.
  Ik heb het over een ieder die geld leent en niet terugbetaalt een dief is.
  Waarom moet ik dan aan degenen die de Landbouw Bank hebben leeggeroofd vragen waar het geld is gebleven?
  Was je maar goed in begrijpend lezen dan had je direct begrepen dat ook die mensen dieven zijn.
  Maar zoals altijd maak jij weer suggestieve opmerkingen.
  Je bent een naar en gemeen mens en een racist ook!


  Maak melding

 24. @ Paraman,

  Wat heeft het leengedrag van Amerika te maken met het leenbedrag van Suriname?
  Alle landen lenen geld, alleen het probleem met Suriname is dat er geld wordt geleend dat niet optimaal gebruikt wordt
  voor de doelen waarvoor er geleend is.

  Waarom Surinamers van jouw slag altijd een ander land betrekken als het gaat om meestal negatieve feiten die over Suriname gaan, begrijp ik niet.
  Daarmee probeer je de aandacht af te leiden van de problemen waarmee Suriname te kampen heeft en dat vind ik uitermate heel erg zwak van je en van kornuiten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.