Theatervoorstelling over fenomeen ‘buitenvrouw’

12

Komend weekend vindt de première plaats van de nieuwe voorstelling ‘Mijn (bij)vrouw’ over het fenomeen ‘#buitenvrouw’. Nederland is het enige land ter wereld dat adverteert met ‘second love’. Toch vinden mensen in Nederland het hebben van meerdere vrouwen abnormaal en veroordelen anderen, zoals Caribische mannen bijvoorbeeld in Suriname, die naast hun officiële echtgenote nog andere vrouwen hebben. Maar is het hebben van een bijvrouw echt zo vreemd? En zijn wij in staat om met meerdere mensen tegelijkertijd een liefdesverhouding te hebben, want is monogamie nature of nurture? Joost Zwagerman schreef in zijn boek De buitenvrouw (1994) ook over het fenomeen van de bijvrouw. Mijn (bij)vrouw is het verhaal over hoe ver men gaat om in naam van de liefde iets gedaan te krijgen.

Het verhaal
Walter en Dolores zijn drie jaar getrouwd. Hun huwelijk is gelukkig en liefdevol. Er ontbreekt maar één ding: een baby als de bezegeling van hun gelukkige eenheid. Maar Dolores weet dat zij nooit zijn kind zal kunnen baren. Een goed moment om Walter dit te vertellen, komt maar niet. Een ontmoeting tussen hem en de vrijgevochten, moderne Anne Mae, lijkt dan ook het huwelijk onderuit te halen. Walter valt als een blok voor haar en geeft zich gepassioneerd aan haar over. Een liefdevolle affaire ontwikkelt zich en Walter probeert voor beide vrouwen waar hij van houdt, goed te zorgen. Als Dolores erachter komt dat haar man een affaire heeft met haar vroegere hartsvriendin, ontsteekt zij in woede. Ze besluit wraak te nemen…

Raymi Sambo maakte eerder de succesvolle voorstellingen Aan Niets Overleden, Op zoek naar Oom Tom en HUID!. Met zijn theatergroep V.I.G. maakt hij sinds 2003 voorstellingen over het steeds veranderende Nederland vanuit ‘zwarte’ thema’s waar een taboe op rust maar met universele herkenbaarheid. Raymi zoomt met zijn voorstellingen in op de zoektocht naar identiteit en authenticiteit in de hedendaagse Nederlandse interculturele samenleving. Centraal in het denken van V.I.G. staat de gekleurde acteur die zijn kleur ‘voorbij speelt’.

Vrijdag 14 oktober (voorpremière) | Aanvang: 20.00 uur | Bijlmer Parktheater
Zaterdag 15 oktober (première) | Aanvang: 20.00 uur | Bijlmer Parktheater

Spel: Raymi Sambo, Sabrina van Halderen en Ritzah Statia.
Script: Esther Duysker.
Dramaturgie: Gerardjan Rijnders.
Speelduur: 90 minuten (zonder pauze).

Bekijk ook:

12 REACTIES

 1. Buitenvrouw of bijvrouw,
  Surinaamse vrouwen op enkele na zeg maar op 5% na zijn allemaal intiem geweest met meer dan één man.
  De meeste vinden het spannend en zeggen dat de buitenman meer aandacht aan hun schenkt.
  Vergeten wel dat ze maar voor een paar uur daar zijn en met hun partner de hele dag thuis.
  Mannen zouden nooit vreemd gaan als de vrouwen het bij een man zouden houden.
  Zelf ik had een hindoestaans vrouw en die liet haar neuken door een creoolse man .
  Ieder keer een smoes verzinnen om weg te gaan dan zogenaamd bij vriendin terwijl ze ging om te stofzuigen en zelf rijden .
  Het hef in handen nemen door zelf te rijden.
  Voor de volwassenen onder ons is zelf rijden herkenbaar.
  Vroeger deden wij het werk inrijden dus jaren is het andersom zij rijden en bepalen de snelheid wat wij uiteraard heerlijk vinden.
  Mijn probleem was dat ik niet wilde stofzuigen terwijl die creoolse man dat wel deed dus dan raad je het al.


  Maak melding

 2. Wie is de domste op deze site.
  paraman, Ray of Oom Bert.
  En wie is de grootste etterbak op deze site.
  Esmerald ,Bigi Sma of Ira.
  Breng je stem dan kunnen wij eind van de dag de balans opmaken.
  Let wel een ieder die na 18.00 zijn stem uitbrengt zal niet meegenomen worden in de telling.


  Maak melding

 3. De domste op deze site is Ray.
  En de grootste etterbak Esmerald.
  Ray wint op enkele procenten van Oom Bert.
  En esmerald wint ruimschoots van Bigi sma.
  Esmerald wind met 70.procent


  Maak melding

 4. Moslims zijn dan eerlijker met hun veelwijverij.
  Tegenwoordig wordt het binnenlaten van allerlei sleutels in je voor-, achter- en mondslot door vele vrouwen als een grote deugd gezien. Maar ze beseffen niet dat ze in hun volgende leven dan ook aan al die sleutelhouders vast zullen zitten. Daar gaat je onafhankelijheid…….
  Monogamie is de sleutel tot devotie.


  Maak melding

 5. Ga naar Suriname en bezoek een casino.
  Daar is eten en drinken gratis en voor dat je het weet ga je met datgene wat je gevraagd hebt mee.
  Niet verder vertellen kost 29 euro maar.
  Dus je hele vakantie kan he plezier hebben vergeet niet om af en toe euro te geven.
  Eerste keer 20 de volgende keer 10 derde keer niets en daarna na enkele keren weer een tientje dan is je vakantie voorbij.
  Nooit vertellen dat je op dag x weggaat.
  Zoek je gratis verblijf plaats dan een advertentie Surinaamse man met Nederlandse nationaliteit zoekt kennis making met dame tot 35 jaar.
  Als jij 60 bent geen probleem.
  Zeg ook erbij dat je over een maand of 2 naar Suriname gaat.
  Dan is ophalen en accommodatie gratis .


  Maak melding

 6. Ze hebben in Holland weer wat te kletsen. Hoeveel vrouwen had Abraham?
  Buitenvrouw/buitenmeisje is een kwestie van vraag en aanbod. Als de vrouw haar relatie goed onderhoud heeft de man geen behoefte aan een buiten. Als hij thuis niet genoeg eten krijgt gaat hij buiten de deur eten.
  Neem nou die story van de dogla Carlos de C. Hij was getrouwd met een onderwijzeres. Hij werd verliefd op een hindoestaans meisje A.K aan de Veldhuisenlaan. Ik vroeg aan dat meisje wat moet je nou met een getrouwde man? Ze zei: hij belaald me rekeningen, hij betaald in Shiraz, hij betaald hotel.

  Dus dat is de kern: die man volgt zijn piemel, betaald met geld en zij betaald met haar lichaam.


  Maak melding

 7. Derde Buitenvrouwweg, wie Abraham is weet ik niet, maar ik weet wel dat er in de beste Nederlandse families mannen te vinden zijn die er buitenvrouwen op na houden, denk maar aan Bernhard von lippe-Biesterfeld, die meerdere malen, met blijde gevolgen, buiten de gouden pot pieste. Geen enkele Nederlander moet mij daarom komen vertellen dat alleen Surinaamse mannen buitenvrouwen erop na houden. Persoonlijk zou ik geen bezwaar hebben om er meerdere vrouwen op na te houden, niet stiekem (van te veel moeten liegen word ik moe), maar net als Anton Heyboer, de kunstschilder uit den Ilp, met vier vrouwen gezellig samen in één huis wonen, lijkt me vooral voor een jonge vent zalig.


  Maak melding

 8. Nederlandse mannen en vrouwen seksen er stevig op los, vooral wanneer ze nog ongetrouwd zijn. Als vampiers gaan ze op jacht in kroegen en discotheken naar het andere geslacht dat met hetzelfde doel daar is. Paring vindt dan ook veelvuldig plaats, regelmatig wordt er ook bedwelmd en verkracht.
  De jongere van nu in Holland zal minstens 10 piemels of va-gi-nas hebben verwerkt.
  Dit is beestachtiger dan een buitenvrouw of -man hebben.
  Zelfs dieren doen dit niet. Zijn dieren veel moreler dan Hollanders? Wie zal het zeggen.


  Maak melding

 9. Steenhard de Waarheid, waarom heb je de neiging om anderen omlaag te halen? Waarom moet je doen voorkomen alsof de gemiddelde Surinamer hogerstaande morele waarden erop nahoudt dan de gemiddelde Hollander? De gemiddelde Surinamer heeft zeker niet het recht te zeggen dat dieren veel moreler zijn dan de gemiddelde Hollander. Als je het nog niet wist; zowel Surinamers als Hollanders zijn mensen, niets menselijk is beide groepen dus vreemd. M.a.w. zowel onder Surinamers als Nederlanders heb je figuren die zich als beesten gedragen op seksueel gebied en in beide groepen heb je mensen die zich voorbeeldig gedragen.


  Maak melding

 10. Nederlandse mannen zijn achterbaks en viezeriken. Zij doen alsof, maar ook zij gaan vreemd.
  De Caraïbische man komt er eerder voor uit dat hij het doet.
  Maar de Bakra heeft het achter zijn elleboog.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.