Surinaams-Hindoestaanse ouderen vaker dement

66

Ouderen met een Surinaams-Hindoestaanse achtergrond zijn drie tot vier keer vaker dement dan andere Nederlandse ouderen. Dat geldt ook voor migranten uit Marokko en Turkije, blijkt uit onderzoek van neuropsycholoog Özgül Uysal-Bozkir. Zij promoveert vandaag aan de Universiteit van Amsterdam.

Uysal-Bozkir deed onderzoek onder 2245 ouderen. Daaruit bleek dat ook depressie en eenzaamheid vaker voorkomen bij oudere migranten. Volgens de onderzoeker zijn beide mogelijk een voorstadium of oorzaak van dementie. Ook andere factoren spelen mee volgens Uysal-Bozkir. “Sociaaleconomische status speelt een rol bij dementie en oudere migranten hebben het op dat vlak vaak niet riant in Nederland”, zegt ze op de website van de UvA.

Daarbij hebben migranten van Turkse, Marokkaanse en Hindoestaanse afkomst onder meer vanwege genetische aanleg een grotere kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Deze aandoeningen vergroten de kans op dementie.

Bekijk ook:


66 REACTIES

 1. Inderdaad ook woon-en leefpatroon speelt hierbij een rol.
  Niet gezond eten kijk naar een Surinamer die 65 jaar is en vergelijk die met iemand van Nederland.
  In Suriname verbrand je van de zon en 1 op de 4 heeft nog een tekort aan vitamine D.
  Wat ze tot 50 jaar jong houdt is dat mannen als vrouwen dan heb ik het over 95% meer dan een relatie gehad hebben.


  Maak melding

 2. je moet ook niet trouwen met je nicht of je neef
  het is tegen de wil van god
  god heeft verliefdheid aan de mensheid gegeven
  maar de mens gaat voor geld, ras of cultuur
  dus niet raar opkijken


  Maak melding

 3. Ik ben benieuwd naar het onderzoeksmodel. Vooral naar de onderzoeksvragen en de deelvragen. Dit lijkt mij op dit moment, kort door de bocht om uit een onderzoek zo’n verregaande uitspraak te doen. Tot slot, voor de duidelijkheid moet ik vermelden dat ik geen twijfel aan de eerlijkheid en oprechtheid van dit specifiek onderzoek heb.


  Maak melding

 4. Dat is heel logisch!! De Hindoestaanse oudere Surinamers waren anders gewend!! vanaf toen al, voor de onafhankelijkheid van Suriname( toen waren zij ook heel jong)

  Ze hebben voor een appeltje en een ei al hun eigendommen verkocht en naar Nederland vertrokken met de hoop in de toekomst terug te keren! maar de realiteit waren anders!! ( Dit kwam allemaal door de klote Surinaamse regering Henk Arron tijd!!1975 ).

  Na verloop van tijd hebben zij in Nederland kinderen genomen, die opgegroeid zijn en al hun doen en laten in Nl hebben, ook de sociale contacten.
  Ze hebben hun eigen al in NL gesetteld, ouders zijn nog ouder geworden, hebben hun inkomsten, maaaaar …….niet helemaal gelukkig!!!!!

  De wil en wens is nog altijd om terug te keren., een heleboel zijn te komen overlijden,hun wens is niet uitgekomen( jammer). Maar dat komt door de Nederlandse staat!!!

  Nederland stond wel toe ( nog steeds), maar dan moet je meer dan de helft inleveren!! Het geld moet in Nederland blijven, dat staat er bovenop!!

  Ik zou zeggen, laat de ouderen gaan, alwaar zij naar toe willen, hetzij voor altijd verblijven, hetzij gaan voor langere periode.

  Zij waren ook anders vrij( in Suriname dan in Holland, het doen en laten wat , hun hart begeerde! Hoe je het keert of wend Suriname is toch anders vrij dan waar dan ook! Dan allemaal wetten en regels in Holland!!!

  In Holland zit je als een gevangene gekluisd!! wat je dan ook doet, waar je dan ook gaat, zodra je thuis komt zit je binnen.
  Buiten kan niet want dan jaagt het (winter) weer jou naar binnen.
  Het is in mijn ogen is langzamerhand in NL een moderne slavernij geworden!! Nederland geeft ons geen pak slaag met honkbal knuppel zoals andere landen de rovers, bendes je overvallen/ rossen of zo maar slaan op een ideale methode!!
  Elke cent die je verdient moet de belasting voor betalen!!! Doe je dat niet, dan heb je binnen kortste tijd de aanmaningen/ deurwaarders aan de deur. Dus je werkt voor Nederlandse staat!!! Je bent gewoon de slaaf maar anders!!

  Dus mensen, ik raad aan!! studeer, werk hard, goed en vertrek zo snel als kan, alleen zeg ik wel erbij!!!! let goed op met de Surinaamse gebeuren in zijn algemeenheid!!!!!

  Maar als jij je zich gelukkig voelt in Holland of elders, dan moet je het zelf weten!! Je bent nergens aan toe verplicht!! Jij je keus dus!!!

  Holland!! laat de ouderen gaan, alwaar zij naar toe willen met behoud van hun inkomen aub!!!! dat is mijn roep aan Nederland!!!!!!!


  Maak melding

 5. echte Wiep Ding
  Helemaal met je eens.
  Gepensioneerden uit het buitenland worden hier door de belastingdienst aangeslagen voor 38% van hun pensioen.
  beter is het als ze hier komen overwinteren in goed ingerichte zorg appartementen. Dit lijkt mij hier een gat in de markt.
  Helaas heb ik zelf geen geld om dit voor elkaar te krijgen.


  Maak melding

 6. Ben helemaal eens met deze stelling, het zit allemaal in de Aziatische genen. Wat ik niet eens ben is met de foto hierboven. Die Hollandse vrouw heeft last van depressie.
  Sterker nog dit nieuws kom uit de NRC nieuws.


  Maak melding

 7. Henk Aaron heeft niemand naar Nederland gestuurd .

  Het is beter dat je mantelzorg doe al is het geen familie lid .

  Vraag wijk Agent of DC om mantelzorg te doen er is nog veel te leren van de ouderen Hindoestanen .

  Ga Bara en Roti leren maken zo kan je geld verdienen en wat voor je familie en vrienden doen .


  Maak melding

 8. Henk Aaron heeft de voorbeeld van Mahatma Gandhi van India gevolg om het besluit van 1975 te nemen .

  Dement zijn heeft niets te maken in welk land je woont .


  Maak melding

 9. Minder vet eten en minder(of geen) cola drinken i.v.m diabetisch mellitis.
  Als er generaties lang misbruik van gemaakt word, dan is het niet vreemd dat je nakomelingen mee belast worden.
  Dat geldt niet alleen voor hindoestanen, maar voor de creolen.


  Maak melding

 10. Dat zijn goede vooruitzichten voor mensen die het land in een negatief dag licht hebben gesteld …..ze kunnen er zich zelf niks meer van herrineren ….wat een uit komst ..
  Anders lopen die mensen steeds met de gedachte van ….ik heb iets gedaan .de mensen zijn boos op mij hier kan ik niet mee leven….maar nu ……wat een uitkomst.
  Wel of geen dementie ……hoe was de naam ook al weer ,ik ken u echt niet hoor…ehhhh waar gaat het over….nee daar weet ik niets van…….nee jho dat kan niet ,ik heb vroeger met me autotjes gespeeld ……prachtig ….zo kom je er van af


  Maak melding

 11. Weet wel wat dementeren is maar niks over de oorzaken. Wat ik mij wel al meer dan 3 decennia afvraag is wat de “speciale band” tussen NL in de praktijk inhoudt. Surinaams parlementslid Santhoki is recent hier geweest en wat bleek is dat Suriname allang niet meer op de NL-politieke agenda staat. Is dit laatste kwalijk? Neen, omdat de couppleger als splijtzwam vanaf 1980 vrolijk zijn gang mag gaan met drugsveroordeling aan zn reet. Ook gedurende de periode van Vene moest deze het ontgelden door de paarse roversbende en hoe dan ook zoveel als mogelijk belachelijk worden gemaakt (SRS). Gelukt!!!! En als de meerderheid in 2010 en 2015 toch kiest voor een gymleraar met een uzi en grote snuifsnuit doet politiek NL de deur dicht. De houding van NL is dus vanaf 2010 onderstreept doordat Suriname al in 2012 failliet is gemaakt door dezelfde gymleraar. Heeft hij ooit een container vanuit NL teruggestuurd? Hij zou NL hulp geven gedurende crisis van kortgeleden. Waar is deze?
  Wetten en regels zijn er de afgelopen 6 jaren nauwelijks aangenomen. Prioriteit is overal zoveel als mogelijk geld lenen en een 1st lady (????????) die af en toe naar buiten treedt als handlangster van China. Schaamtelozer dan dit heeft eerder niet bestaan. Op welke lijst komt SU niet negatief uit de bus. Moorden roven is dagelijkse kost en het feit dat geen enkel departement daadwerkelijk minimaal 100% presteert. Demagogie heerst, nou succes hiermee.


  Maak melding

 12. Ach ,ouderdom komt met gebreken . bij elke gemeenschap komt deze ziekte voor .mijn vraag is als het onderzoek bij 2245 mensen wel representatief is ? ik betwijfel dat . sommigen krijgen deze ziekte op jonge leeftijd en anderen weer op veel oudere leeftijd.

  depressie en eenzaamheid zijn ook niet de oorzaak van deze ziekte..demensie is een hersenziekte waarvoor nog geen middel beschikbaar is .
  ik denk dat ik ook onderzoek ga doen waarom bij de ene meer zieke kinderen worden geboren dan bij de andere en daarop ga afstuderen .


  Maak melding

 13. En als jullie vertrekken vergeet dan niet mijn kont effe te wiepen. Die staat al heel lang droog. Daarnaast heb ik nog een slm actie. Boek nu een ticket en wiep me hard high in the sky. Wieperdepiep😆


  Maak melding

 14. De kans dat Hindoestanen suikerziekte krijgen is bijna vijf keer hoger dan gemiddeld, hart- en vaatziekten krijgen zij drie keer zo vaak. Deels is dit genetisch bepaald, vertelt onderzoekster Nasra Karamali van de GGD Den Haag. Overal in de wereld waar veel Hindoestanen wonen, komen deze ziekten veel voor.

  Hindoestanen hebben een slankere bouw met minder spiermassa en meer vet. Al bij geboorte hebben de Hindoestaanse baby’s een hogere insulinewaarde dan die van een andere afkomst.


  Maak melding

 15. @@oom bert!! Ga Bara en Roti leren maken zo kan je geld verdienen en wat voor je familie en vrienden doen .

  Met deze stelling ga je de die vrienden en families lui maken! Zo gaan zij op jou zitten wachten! Laat hen ook zweten dan weten zij pas wat werken is, want krijgen is veelte makkelijk!!! a san disi de fu dji deng lesie sma!!! weet jij die tijd nog dat pakketten werden doorverkocht in Suriname, welke uit Nederland werd verstuurd voor de families!!! Er werd ook gezegd: suma ey go wroko? yu law no!! deng hollandmang ey sen kon toch!!

  Het hoef niet alleen die roti en bara te zijn, maar kan ook anders. Maar het is geen slecht idee van jou! het is beter dan begie begie en stelen!!! !! en het lekkerste eten is van je eigen eerlijke verdienste!! het eet lekker en smaakt ook heerlijk!!!
  Fijne dag!!!!!


  Maak melding

 16. Oom Bert moet je vergelijken met holle vaten.
  Hij is nog steeds bezig om een masterplan te schrijven en dat duurt al 6 jaar maar die poepvlieg weet niet te schrijven.
  Hij heeft zelf aangegeven dat hij ongeschoold is.
  Oom Bert vraag het aan de minnaar van jouw vrouw die weet tenminste beter.
  Trouwens het hoeft geen schande te zijn dat ze lesbische is.


  Maak melding

 17. Ik ga geen masterplan schrijven dat is voor de geleerden van de Universiteit .

  Ik ga huizen bouwen door zelf stenen te maken zonder een bank lening .

  Doelgroepen gaan zonder een bank lening een huis bouwen met ondersteuning van Oom bert .

  De Hydraulische Machine en Beton pomp heb ik zelf gekocht voor de doelgroepen .

  Wanneer ik begin maak ik zelf uit daar ik geen geld van niemand nodig heb .

  Wiep- Deng @ dat wat je schrijf moet je aan buurt bewoners vertellen zij gaan je wel begrijpen .

  Indien dat niet help ga met je maat Hoerenloper als vast Cocos bomen leren klemmen voor NDP .
  Meld je bij Abrahams of Henk Herrenberg of Doehkie bij Hooghart kan het ook .

  Mail naar NDP Ocer

  Ga je voorouders Geschiedenis bij houden zo dat je meer kan doen .

  En deze Blaka mang houd niet van werken ik ben niet geboren om te werken wel leuke zaken doen waar het nodig is voor JONG en OUD .


  Maak melding

 18. Wat begrijp jij onder ongeschoold kan je dat beter schrijven .

  Daar ik niet geschoold ben hoeft niet te werken voor geen enkel werkgever ik heb al genoeg gewerkt

  Hoerenloper ga lekker mantelzorg doen in je wijk of buurt vraag aan Wijk Agent er is altijd wat te doen help je familie en vrienden ook .


  Maak melding

 19. Zolang je scriptie gaat over de hindostanen waar ze ook mochten zijn ,mag je rekenen op sucsess!!
  Gefeliciteerd Uysal Bozkir,je hebt voor de juiste gemeenschap gekozen.Als je scriptie zou gaan over de chinezen ,javanen,indianen maar vooral de marrons zou je gefaald hebben,er is niks boeiend over ze te vertellen maar praten over de hindostaan garandeerd succsess.
  Iedereen die schrijft voor de kranten colums heeft het over de hindostanen,scripties gaan over hindostanen,ook scrappy vind de hindostanen zo boeiend dat hij een lied over hun maakte met koeien en al……
  Ik zeg het altijd…de hindostanen zijn het boeiendste volk van Suriname en elders !!


  Maak melding

 20. @Wimpie

  Zo je gewwenst hebben.
  Jou volk is gewoon een last ,men vindjou volk niet eens waard om over ze te praten. De kranten colomnisten huiveren al bij de gedachte dat hun colums over jullie moeten gaan, de studenten durven geen scriptie over jullie te maken en te verdedigen ,en scrappy zingt het liefst over bruidschat bij de hindostanen ,de tradities heeft hij wel overhoop gehaald,maar die durft niet eens een lied over de marrons te schrijven laatstaan zingen.
  100x gaat men kiezen om over de hindostaan te praten en schrijven ,jullie zijn een saai en niet boeiend volk!!


  Maak melding

 21. Helaas gaat de Hindustaanse ras uitsterven, gewoon te zwak, te weinig gemixt met andere rassen, te weinig genetische aanpassingen, Hindustanen moeten op genen jacht gaan, anders gaat de ras uitsterven door teveel gebreken, en ziektes… Ook in Suriname zijn deze mensen een zware belasting van de gezondheiszorg, ga maar een dag naar een van de ziekenhuizen, dan zult u zien hoeveel Hindustanen er zijn…Hun enige redding is assimilatie, assimilatie met andere rassen om hun ras sterker te maken…. tek wan Djoeka, Ingi, Snesi, Japanesi, of Brasjon vrouw….IK ben zelf half hindustaan, dus ik mag het zeggen !!


  Maak melding

 22. Wiep ding,

  Ik zou de geschiedenis maar goed lezen over de Hindostanen in Nederland.

  De ouders/oudere kwamen in ’75 naar Nederland met geld, sommige zonder geld. Ze kregen een sociale uitkering met alle toeters en bellen en waren zeer tevreden.

  De ellende van hun begon op hun 65 ste levensjaar. Onvoldoende jaren in Nederland gewoond en gewerkt m.a.g. onvoldoende pensioen. Velen moeten van de bijstand leven. Over het algemeen hadden ze goed contact met hun omgeving maar als ouderen ouder worden valt de solidariteit weg en dat gebeurde ook met deze generatie.
  Volgens mij is het merendeel van deze personen al dood.

  Vele kinderen hebben hun ouders door dik en dun gesteund door leningen af te sluiten voor medische behandeling.

  Mijn indruk is dar we het over dementen hebben die in de jaren ’75 slechts 20 -40 jaar oud waren.

  Gelukkig is de situatie niet overal zo hopeloos als het onderzoek ons wordt voorgespiegeld. De Hindoestanen zeg maar de jonge gepensioneerden, doen volop mee aan het verenigingsleven, reizen etc.
  En laatst but not least er zijn gemeenschap huizen Utrecht, Rotterdam en den Haag) waar Hindostanen gezamenlijk wonen en activiteiten ondernemen.

  De laatste zinnen van het bericht zijn belangrijk; diabetes en genetische afwijking.

  Bij de creool is de genetische afwijking dat er veel Hoge bloeddruk voorkomt. dus vaker hersenbloedingen maar ook hart en vaatziekten. Me dunkt dat de slechte hersenvaten ook voor veel dementie onder de creolen veroorzaakt.


  Maak melding

 23. @blaka djoekra
  Kom geen nonsens hier verkondigen!
  De hindostanen worden als mens gezien daarom dat de beschaafde wereld het graag over ze heeft.Jou volk ziet men als een beest die geen enkel eigenschappen van een mens bezit.Denk je dat deze leerling zou slagen als die over jou volk zou praten.?
  Ik denk van niet!
  Jullie een mens?!DIT IS HET BESTE 1 APRIL MOP!


  Maak melding

 24. aan Blaka djoekra,

  Je eigen soort kan je nauwelijks beschrijven, het is djoeka en geen djoekra, scholing en djoeka gaan niet samen !!!!

  Er leven meer dan 1 miljard hindustanen op dit aardbol hoe kan dit ras uitsterven !!!
  Daar hindustanen vaker cardiale klachten vertonen omdat ze bezorgd zijn over de kinderen, goede opvoeding en onderwijs is heel erg belangrijk. Iets was bij de djoeka’s niet voorkomt, ze krikken als konijnen maar kinderen verzorgen en opvoeden dat komt bij hen genetisch niet voor!!!
  Iedere djoeka vrouw heeft 5 of 6 kinderen van verschillende mannen, deze vrouwen kunnen niet stil zitten, zodra het gaat jeuken neemt ze alles wat ze tegenkomt op haar pad, jij bent daar een voorbeeld van !!!

  Waarom zijn er zoveel armoede in subafrikaanse landen !!!
  Omdat ……………………………………………………………..


  Maak melding

 25. @ Blaka Djoekra.

  Diabetes komt veel voor onder de hindustanen, maar door een goede voedingspatroon en veel beweging, is die ziekte te voorkomen. De huidige en dus jongere generatie hindustanen houdt hier wel rekening mee.
  Over voeding wordt door hindustanen zelf veel voorlichting gegeven.

  Buiten alle mensen van Indiase afkomst die verspreid over heel de wereld wonen, telt India alleen al meer dan 1 miljard Indiërs .c.q. Hindustanen dus hoezo gaat dit ras uitsterven.

  Begin me te vertellen hoe het komt dat veel hindustanen hoge leeftijden halen. Mijn aaja (vader van mijn vader is op 93-jarige leeftijd overleden.
  Verder heb ik familieleden in leeftijd tussen 75 en 88 jaar.

  Fijn voor je dat dat je half hindustaan bent, ik ben er trots op een ‘hele’ hindustaanse te zijn, die nog steeds kerngezond is dus geen enkel ziekte onder haar leden heeft.
  Maar daar doe ik ook veel voor. Zorg voor gezonde voeding, veel beweging en ga ook sporten.
  Doen hindustanen dat ook, dan zullen ziektes minder kans krijgen toe te slaan.

  Je verkondigt wel onzin door te beweren dat hindustanen moeten assimileren. Hindustanen moeten vrij zijn om te trouwen/samen te wonen met ze willen.


  Maak melding

 26. @wiep-ding
  dit is geen porno gerelateerde site. By the way onderschat oom bert niet, er is viagra te koop in de winkel.
  verandert in wiep mie en verdwijn s.v.p.


  Maak melding

 27. Aan djoekra,

  Citaat: Hun enige redding is assimilatie.

  De enige reden waarom een bepaald ras wil assimileren is dat omdat men niet trots is op hun uiterlijk, er is een ras dat heel graag wil assimileren met andere volken omdat ze graag van dat sluikhaar willen hebben en vooral geen apengezicht. Waarom dragen bijna alle afride vrouwen een pruik??? Ze pronken graag met andersmans veren !!!!


  Maak melding

 28. Wordt een beetje onsmakelijk over rasvermenging of niet. In de evolutie van de Hindoestaanse ras (?) is er ooit iets niet goed gegaan. We kunnen dan praten over een genetische defect. Daarom is men gevoelig om suikerziekte te krijgen. Daarnaast speelt leefstijl een rol.
  Dat dementie dominant zou voorkomen bij mensen van Hindoestaanse origine is voor mij een novum. Ik zelf omringd mij het liefst met 7 Hindoestaanse schone vrouwen. Dan weet ik wat voor vlees ik mijn kuip heb.
  Ieder een nieuwe uitdaging voor de Hindoestanen: naast de uitdagingen van het leven – zoals vooruit willen komen- de dementie voor zijn.


  Maak melding

 29. Natuurlijk gaan die Hindoestaanse ouderen dementeren van verdriet, want hun kinderen en kleinkinderen doen flink aan mochaipan, komen met bakra’s, kafries en turken en marokkanen aan en verachten de eigen Hindoestaanse cultuur en laten hun ouderen verzuipen.
  Wat wil je dan? Dat die mensen op hun oude dag gelukkig gaan zijn? Gelukkig zulen zijn om te zien hoe hun kinderen en kleinkinderen alles verkwanselen waar zij bloed, zweet en tranen voor hebben gelaten om het te behouden?


  Maak melding

 30. Surinaamse Hindoestanen, m.n. de oudere, willen niet meedoen met dingen als Yoga en Meditatie. Terwijl iedereen weet dat dit dementie voor een deel tegengaat en de longen en hersenen helpt tegen versnelde aftakeling.

  Ik vraag me ook af wat die ouderen van die andere rassen dan doen dat ze minder dement zijn. Wat doet bijv. een oude neeegerin of een oude blanke bejaarde? Waarom dementeren zij minder? Is het omdat zij meer hun hersenen actief houden met dingen als Bingo en seks?


  Maak melding

 31. Als ik alleen al kijk naar de behandeling van diabetes zijn er zoveel verschillen onder medici.
  Als de huisarts tegen mij zegt dat ik insuline moet gebruiken naar mijn lichaamsgewicht en dat gedaan zou hebben had mijn alvleesklier gelijk gestopt met werken (overdosis)
  Is er ook sprake van gecreëerde dementie bij hindoestanen.
  De gemeente heeft in documenten vermeld dat wij verslaafden zijn en psychische problematiek hebben, dat zijn wij nooit geweest en diverse malen is geprobeerd ons naar de GGZ te sturen. Trapt men daarin dan is men ten dode opgeschreven.


  Maak melding

 32. Er bestaat type 1 en type 2 diabetes. Met type 1 word je geboren, type 2 krijg je op latere leeftijd, vaak ten gevolge van een verkeerde leefwijze zoals verkeerde voeding, te dik, te weinig lichaamsbeweging.

  Om te beginnen moet je natuurlijk gezond leven maar in Maleisië en Indonesië heeft men een plant die men Daun Dewa noemt, plant van God. De Latijnse naam is Gynura procumbens. Volgens de mensen daar is het eten van enkele blaadjes per dag genoeg om diabetes type 2 sterk te verminderen. Hij wordt ook bij andere medische problemen gebruikt.

  Op internet is er heel veel informatie over te vinden. De plant is in Nederland te koop. Het is een tropische plant die makkelijk en snel groeit. Misschien dat de Javanen hem kennen.


  Maak melding

 33. Meeste Hindoestaans kinderen zijn groot gebracht in armoede.met andere woorden die generaties zijn ondervoed veel zetmeel en vet heel weinig vitamine zoals groenten fruit dat zijn de oorzaken voor veel ziektes


  Maak melding

 34. @Ray, Hindustanen zouden zich eerder druk moeten maken over hun gezondheid, ipv hele dag te klagen over criminaliteit…
  Want de kans is groter dat ze door gezondheidsproblemen het loodje leggen, ipv een roofoverval…
  Ik wil ze ook adviseren om minder Djoeka, en negers te haten, want van teveel haten krijg je een bittere hart, en een zure hoofd…


  Maak melding

 35. De hindoestanen moeten meer njang, dringie en presierie doen. Het kan in NL.Heus . Kijk maar naar de Creolen.Geen dementia.

  Ik las een keertje in een krant over een Salvadorian immigrant in de VS. Zijn zoon had een koe gekocht voor hem. Als hij een depressie had ging hij naar de koe. Hij geeft de koe gras en water. Hij aaide het beest . Daarna voelde hij zich weer beter. Zijn zoon noemde het de koeie therapie.

  Mischien is het een goed idee voor de Hindoes. Ik denk dat om de vijf jaren een bezoek aan Suri ook kan helpen. Dan flink in het buiten leven stoten. Rijst oogsten, de beesten voeden en weer jong voelen in de tropen zon.

  Mijn oude tante spaarde flink om familie in Suri te bezoeken. Ze ging alle neven en nichten bezoeken in alle districten. Als ze terug kwam was ze vol leven.


  Maak melding

 36. Ik vind dat Holland niet democratie is ten eerste je leven wordt hier geleid Door de staat 2 wat is hier je eigendom je ben hiergegeprogrammeerd we leven in een rijke land maar zoveel stress Door al die regels en plichten en zoveel armoede een paar minuten te laat boete


  Maak melding

 37. @@ Oom Bert!! ik had je wel hoog geschat, maar je bent ook een nul!! Je bent gevallen net als je maatje de boef Boefjeetje!! je mag best wel weten dat ik een geboren NDP, met name Bouta hater ben!!!

  Volgens mij jij een vd Pakketten verkoper geweest welk vanuit Nl werd verstuurd voor de families!!!!

  en nog even iets!! wat heeft mijn voorouders hier mee te maken lul dat je bent!! let op je woorden vuile Rat!!! en nu toch erover hebt, moet trots op de voorouders zijn idioot!!! zij hebben de basis voor ons allen gelegd en wat jij ermee mag doen, is ermee naar de hel gaan!!!

  Nu is het wel bekend van welke huize je komt!!!! Hopelijk kom ik niemand tegen bij de hoerenloper, die jou naasten zijn!!!!

  Beter zou zijn, als je een andere NICK naam aanneemt of adopteert!!

  Fijne dag!!!!


  Maak melding

 38. Ga de Geschiedenis van je voorouders beter leren dan zie je wie Henk Aaron was .

  Mij hoef je niet hoog in te schatten daar ik maar een nul ben .

  Fijne dag en ga morgen mantelzorg in je wijk doen probeer ook groenten zaden te vermeerderen .


  Maak melding

 39. Heel oprecht bedoeld. Het eten van massala is heerlijk, edoch struktureel dodelijk.
  De mensen doen er goed aan om gezond te eten en het bewegen van die body niet schuwen.


  Maak melding

 40. @ Paraman,

  Sedert wanneer zijn kruiden ongezond voor de mens.

  In massala worden verschillende specerijen gebruikt. De samenstelling kan per regio in India verschillen, maar meestal worden de dezelfde specerijen gebruikt.
  De massala’s die men in Suriname kent en gebruikt tonen overeenkomsten met de massala’s van India en toch zijn ze anders van smaak.

  Kurkurma ook wel geelwortel genoemd (in het Sarnami is dat hardi en in India haldi) heeft juist bijzondere eigenschappen die de gezondheid bevorderd.
  Zo heeft deze specerij een ontstekingsremmende werking.
  Thans is men bezig om met een onderzoeken naar de genezende werking van kurkuma bij kanker.

  Lees het artikel maar dat ik hieronder heb geplaatst.
  Zoals altijd ben je weer bezig met het verkondigen van nonsens. Tya als je hindustanen maar kan beledigen en vernederen, dat schijnt je grootste hobby te zijn.

  Kurkuma

  Het Nationaal Fonds tegen Kanker subsidieert twee onderzoeken met kurkuma in het AMC. Te weten:
  •Onderzoek naar de werkzame stof curcumine in de behandeling bij kanker aan het AMC o.l.v. Michal Heger.
  •Onderzoek naar de behandeling van slokdarmkankerpatiënten met kurkuma en dendritische celtherapie (een eveneens weinig belastende therapie voor kankerpatiënten).

  A. Curcumine bij behandeling van kanker

  Titel onderzoek:’Zinc phthalocyanine-containing multi-targeting liposomes for the treatment of solid tumors by photodynamic therapy following chemopreventive preconditioning with curcumin’.
  Uitgevoerd door: AMC, afdeling AMC-Experimentele chirurgie, o.l.v. Dr. Michal Heger.
  Periode: lopend

  Samenvatting

  De stof kurkuma (geelwortel, in het Engels turmeric) kan een belangrijke bijdrage leveren aan de behandeling van kanker. Groot voordeel van deze stof is dat deze niet giftig is voor de mens. Kurkuma speelt een rol bij apoptose (celdood) en kan daarmee voorkomen dat tumoren verder groeien. Echter de rol die kurkuma kan betekenen voor de behandeling van kanker moet nog verder wetenschappelijk worden uitgezocht.

  Meer informatie over door NFtK gesubsidieerd kurkuma onderzoek vindt u hier.

  Leest u hier een interview met Michal Heger.

  B. Curcumine bij dendritische celtherapie

  Titel onderzoek: ‘Evaluation of dendritic cell therapy and curcumin as a combinatorial therapy for treating oesophageal cancer’.
  Uitgevoerd door: AMC, afdeling; Gastro-enterologie en Hepatologie, o.l.v. Dr. S.K. Krishnadath.
  Periode: 2007 -2012

  In dit onderzoek wordt gekeken hoe kurkuma gebruikt kan worden om de werking van dendritische celtherapie te verbeteren bij slokdarmkankerpatiënten. Er zijn tot nu toe maar weinig patiënten die van slokdarmkanker genezen. Dendritische celtherapie is een betrekkelijk nieuwe methode om het immuunsysteem van een kankerpatiënt zodanig te stimuleren dat het kankercellen weer herkent en opruimt.

  In feite is kanker namelijk het gevolg van een falend immuunsysteem dat normaal gesproken kankercellen meteen aanvalt en geen kans geeft uit te groeien tot een tumor. De verwachting is dat de immuun versterkende kurkuma het effect van de celtherapie versterkt.

  Een wetenschappelijk artikel over dit onderzoek is verschenen in Frontiers in Oncology Frontiers Oncology.

  Nieuws

  Interview

  AMC

  Kurkuma Onderzoek


  Maak melding

 41. @ Hans van den Broek,

  Indiërs drinken het sap van bladeren van de bittermeloen of trekken thee van de bladeren om diabetes type 2 te verminderen.
  Bij een Turkse toko in mijn woonplaats zag ik thee van deze bladeren te koop. Omdat ik kan geen Turks lezen, vroeg ik aan de verkoper waarvoor deze thee dient.
  Om diabetes te doen verminderen en hij vertelde ook dat het veel verkocht.

  Ray zal wel weer zeggen dat alternatieve genezing niet bestaat. Dat het niet wetenschappelijk is bewezen en dat je maar via de reguliere gezondheidszorg op zoek moet gaan naar genezing.


  Maak melding

 42. @ tunggak,

  Kom uit je droom dat dementie niet voorkomt onder de creolen. Ook onder hen neemt dementie alsmaar toe.
  Zoek maar op internet en lees dat.
  Het is erg voor elke oudere om met deze ziekte geconfronteerd te worden. men moet niet klakkeloos dingen vertellen die niet kloppen.


  Maak melding

 43. Het al gehele onderzoek klopt niet,mijn voorouders hadden hele hoge leeftijden gehaald zonder dementie met biologische producten en dat verbouwden ze zelf!


  Maak melding

 44. Allen,

  Een ieder die gepensioneerd is of niet kan werken door welke reden dan ook, moet kunnen wonen waar die wil op de wereld met behoud van zijn/haar inkomen.

  Succes.


  Maak melding

 45. Ik heb altijd geleerd, dat dementie voor een groot deel erfelijk is bepaald.
  Datzelfde geldt ook voor suikerziekte en obesitas.
  Zoals Abaisa al opmerkte, is er dus weinig nieuws onder de zon.
  Door genetische factoren en door eetpatronen lijden veel Surinamers aan obesitas, suikerziekte en hoge bloeddruk.
  Blijkbaar nu ook aan dementie, althans, voorzover wonend in Nederland, maar dat zal hier niet veel anders zijn.


  Maak melding

 46. De Hindoestanen zijn het boeiendste volk van Suriname en elders!! (Aldus Ray om 14.06 uur).
  U weet toch net zo goed als ik dat er op iedere regel uitzonderingen zijn. Daar bent u een goed voorbeeld van.


  Maak melding

 47. De hindustanen zijn volgens de racist Abaisa zwakkelingen.
  Maar ze hebben wel op de plantages gewerkt en van rijst planten (heel erg zwaar werk) tot aan diverse groenten geplant.

  Hun oogsten werden gestolen door vnl. degenen die op de racist Abaisa lijken.


  Maak melding

 48. dit soort ziektes komt overal in de hele wereld voor..,, heeft met bepaalde groepen bevolking niks te maken..

  er is geen land op deze aarde, waar er geen ziektes voorkomen..

  bepaalde soort mensen hebben iets meer anderen iets minder, maar ziek zijn wij allemaal je hoeft het niet te gaan zoeken, het komt van zelf..


  Maak melding

 49. @Jiyani. Niet op face value nemen over de creolen. Het was geschreven met een surinaamse spin.

  Wel de Suris die naar NL zijn gerend voor de onafhankelijkheid hebben gemist de coup van 1982, de economische verslechteringen van Suri, in de rij staan voor kookolie etc.,devaluaties van de gulden tot 450%, de December moorden,en nu de economische crisis. Misschien
  hadden we dat voelen aankomen.

  We hebben NL gekozen voor een stabiele economie en steady welvaart. Onze kinderen kunnen goed onderwijs volgen en hebben een goede toekomst.

  We verloren de warme zon van suri. Onze Suri levensstijl . In NL is het leven niet helemaal wat we verwachten. Alles goed genoeg om je depressief te maken . Zonder hulp van buiten af ga je verder de goot in. Sommigen passen zich beter aan dan anderen.


  Maak melding

 50. Jiyani, in grote lijnen heb je gelijk over het gebruik van specerijen/kruiden als kurkuma, vanuit de homeophatische hoek wordt het gebruik ook sterk aanbevolen, maar maast het genetisch bepaalde is het voedingspatroon minstens zo belangrijk, te veel wordt er door de Surinamers van te veel zout erger nog het kankerverwekkende en bloeddrukverhogende vetsjin en het met name bij de hindoestanen het gebruik van suiker in o.a. de vorm van zetmeel, bijv. Roti met aardappel als groente, lekker dubbel op, als je zo iets zegt tegen mijn schoonfamilie in Suriname of in Nederland kijken ze je aan van met waar bemoei je je mee en/of praten er overheen


  Maak melding

 51. Aryuvdische behandelingen van ziektes in opkomst.

  Ayurvedische arts belicht alternatieve behandeling ziekten

  30 Sep, 14:21

  loading foto
  previous Vaidya Mandar Bedekar, Ayurvedische arts next

  Wat zijn de alternatieve behandelingen bij kanker, diabetes, onvruchtbaarheid en impotentie? Wat is een Ayurvedische leefstijl? Onderwerpen die de komende dagen centraal staan tijdens de lezingen van de Indiase Ayurvedische arts Vaidya Mandar Bedekar. “Voor chronische ziekten blijkt een Ayurveda behandeling vele malen effectiever te zijn dan die de huidige medische wereld biedt”, zegt Amrika Anroedh van Swasthya Ayurvedic Health Consultancy, aan Starnieuws.

  Ayurveda (levenskennis) is een eeuwenoude Indiase natuurgeneeskunde. Deze alternatieve behandeling kent methoden waarbij het lichaam wordt ontdaan van afvalstoffen, waardoor de weerstand aanzienlijk wordt verhoogd. Er worden uitsluitend kruiden gebruikt. “Een van de grote verschillen met de (westerse) medische wereld is dat de behandelingen en de kruiden van Ayurveda weinig of geen bijwerkingen hebben”, stelt Anroedh, zelf praktiserend Ayurvedische arts. Via preventie kunnen ‘lifestyle diseases’ als diabetes, hart en vaatziekten, rugklachten en kanker worden voorkomen. “Bij bepaalde ziekten hebben we gewoonweg geen andere optie dan levenslang (chemische) tabletten innemen met vele bijwerkingen. Deze zorgen niet voor genezing maar vertraging.”

  Suriname kan besparen
  De Wereld Gezondheidsorganisatie heeft Ayurveda in 1978 officieel erkend als alternatieve geneeswijze. “Ayurveda de enige wetenschap die niet gericht is op een cultuur, land, ras maar op maat gericht is voor de hele wereld.” Anroedh probeert deze geneeskunde ook erkend te krijgen in Suriname. En hierna door de verzekeringsbedrijven gedekt te krijgen. “Vooral in de economische crisis, is deze geneeswijze goedkoper en effectiever. Suriname zou zeker miljarden dollars en mensenlevens kunnen besparen met dit systeem.”

  Anroedh wijst erop dat vele klachten waar de medische wereld nog geen antwoord op heeft, wel via Ayurveda kunnen worden behandeld. Hij noemt behandelingen op zoals onvruchtbaarheid, hernia (zonder operatie), nierfalen, menstruatie problemen en hart- en vaat ziekten. Er zijn ook opties om zonder medicijnen, een te hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en andere ziekten in balans te houden. Bij een Ayurvedische leefstijl gaat het om harmonie te vinden tussen lichaam, geest en energiebalans.

  Bedekar bezoekt Suriname voor de eerste keer, na een maand door Brazilië te hebben gereisd voor lezingen. Hij is afgestudeerd in Ayurvedische Geneeskunde en Chirurgie, en doceert aan de Kankanwadi Ayurveda Universiteit in Karnataka, India. Door de jaren heen heeft hij in Zuid-Afrika een Ayurvedische kliniek opgezet en colleges verzorgd in Engeland en Israël.

  Bedekar praat vrijdag om 18.30 uur in het Indiaas Cultureel Centrum, zaterdag om 15.00 uur in zaal BIC Nickerie en maandag 18.30 uur in Flex Mall.

  Bron: Starnieuws.


  Maak melding

 52. Dementie is een ziekte die volop in de belangstelling staat en kent geen kleur, dus is helaas niet etnisch gebonden. Wat wel bekend is is dat er risico factoren zijn die een rol spelen. Bijvoorbeeld het feit dat mensen minder bewegen, minder gezondheidsvaardig zijn en ook een verkeerd voedingspatroon erop nahouden. Ik lees in veel commentaren dat er twijfels zijn over het ondezoek. Ik kan u verzekeren dat die zorgvuldig is uitgevoerd en dat deze vanuit de vraag van de clienten en hulpverleners is voort gekomen. Ik, en met mij veel anderen, hebben langs de zijlijn gestaan en input mogen leveren.


  Maak melding

 53. Suiker ziekten krijg je niet van suiker zelf, maar is je alvleesklier niet goed ,je alvleesklier moet die suiker verwerken, als dat niet gaat krijg je suiker ziekten, dus laat je alvleesklier nakijken , en dan moet je inderdaad minder suiker eten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.