Surinaamse regering blijft meer uitgeven

47
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 20 aug – De uitgaven van de regering blijven toenemen. Dit stelt parlementariër Asiskumar Gajadien (VHP). Dat is tegen alles wat de regering zich heilig voornam de sfgelopen maanden. Er zou streng bezuinigd worden. De praktijk is anders.

De door de regering ingediende suppletoire begrotingen over het dienstjaar 2016 liegen er niet om. In vergelijking met de oorspronkelijke begroting zijn de operationele kosten van de zeventien ministeries flink verhoogd. Het gaat om een toename van maar liefst vijf procent. Gajadien zegt aan Dagblad Suriname dat de regering weer haar belofte van bezuinigen niet heeft waargemaakt.

Toch leefde menigeen in de veronderstelling dat dit wel zou gebeuren. Het heeft gevolgen. “De weer op hol geslagen wisselkoers kan niet omlaag worden gebracht met het onzeker beleid van de regering” zegt Gajadien. Wat de munt nu nodig heeft, is vooral vertrouwen. “Zolang deze regering met het creëren van onzekerheden in de samenleving doorgaat, zal de wisselkoers blijven stijgen”, aldus Gajadien.

Bekijk ook:

47 REACTIES

 1. Ik heb met verbazing naar de freakshow DNA geluisterd omtrent de supplementaire begroting geluisterd.

  Het is idioot dat er vergaderd wordt over documenten waarvan de voorzitter bij het begin de vergadering meld wat er binnen KOMT aan gegevens.

  Minister Boefdraad draait alleen maar om de feiten heen.
  Het IMF heeft hem een draai om de oren gegeven.

  Het is te zot wat men presenteert

  Neem de ratio;s schuld /BNP. www aub toevoegen.

  sdmo.org/cms/images/staatsschuld/Staatsschuld_BBP_ratios.pdf

  Er wordt per juni 2016 een ratio buitenlandse schuld gerapporteerd van 20% op een schuld ban SRD 3.500.000.000.
  Het wordt echter kolderiek als men beseft dat het voorgaande gebaseerd is op een koers van 3,35 terwijl de huidige koers bijna 7,50 bedraagt.

  snel gerekend betekend dat de regering droomt dat het nog ruimte heeft om te lenen want in feite is de buitenlandse schuld in SRDs 2 maal hoger dan men het volk voorrekent.

  Simpel gezegd is de staatsschuld nu bij de reële koers meer dan SRD 10,5 miljard en is er geen enkele lening ruimte meer als men eerlijk is

  Zie de koers die en zelf vermeld 7,14 per juni 2016 terwijl men rekent met 3,35. Wie bedriegt wie.


  Maak melding

 2. Ofschoon wij alles wat de zittende regering doet of nalaat te doen met volle overtuiging goedkeuren, moeten we zeggen dat het in Amsterdam (de stad waarin wij resideren) voortreffelijk toeven is.


  Maak melding

 3. RobG
  Lees de posting eens van Jojo en geef een reactie.
  De extra inkomsten genoemd door Hoefdraad heeft als reden “het loslaten van de officiële koers de de Centrale Bank van Suriname hanteert van SRD 4,05 aan te passen tot SRD 7,50 en dat terwijl bij de schuldpositie wordt uitgegaan van een koers van SRD 3,35.
  Wie is hier een boerikie?
  Wie is hier de schurk die zich rijk rekent en die aangeeft extra inkomsten te genereren, en dan heb ik het nog niet jouw mening RobG dat handelaars hogere winst maken.
  Ooit gehoord van de vervangingswaarde theorie?


  Maak melding

 4. Baas en paars criminele geboefte no e spang……mek deng sma pai deng megaschulden sa wi e meki, ooktoe deng dong wang sa stem tapoe de nationale DIEVEN partij. Hahahahahahahahahaha


  Maak melding

 5. Het is toch ongelovelijk wat er allemaal gebeurd in de DNA wanneer wordt het volk wakker iedereen berust zich hierin Bouva Misikeba en Abdoel praten alles wat krom is recht en worden gesteund door die travestiet lijkende parlement voorzitter deze vrouw moet zich diep schamen en is als voorzitter onbekwaam.
  Wanneer komt die protest demonstratie alla Cyril Daal jaren 80 om die vieze moordenaar en en zijn boevenbende aan het wankelen te zetten.
  Het wordt tijd deze boeven af te zetten ik zou zeggen bestorm massaal met 20 duizend man de DNA en schop het tuig van de coalitie samen met de voorzitter de suriname rivier in is vlak erachter.


  Maak melding

 6. uit de Antigua Observer:

  PARAMARIBO, Suriname, Jun. 1, CMC – International ratings agency Fitch says the loan of US$478 million secured from the International Monetary Fund (IMF) will help improve external liquidity and stabilize exchange rates.

  “The IMF’s two-year stand-by arrangement with Suriname will help …,,in the short run by providing a liquidity credit line (including a US$81 million immediate disbursement) to the central bank.

  Suriname is facing with a near-200 per cent inflation, a skyrocketing exchange rate and rising costs of living.

  nog 4 mooie NsDaP jaren.
  Heil Bouta!


  Maak melding

 7. Opo kongdre mang tijd is er al deze boefen te martelen met zout en opsluiten klootzakken onze mooie land kapot gemaakt bouta doehki enz wanneer gaan jullie dood of wilt God jullie ook niet


  Maak melding

 8. Het regiem heeft geen begroting en er worden alleen
  maar noodmaatregelen genomen om hier en daar gaten
  te stoppen !

  FEIT is dat er GEEN VALUTA worden verdiend door EXPORT van producten en nog desastreuzer is dat deze regering TEVEEL blijft uitgeven aan ONRENDABELE
  zaken !

  Uit vrees voor onrust onder de bevolking, wordt veel te weinig bezuinigd door de machthebbers, waardoor onze staats-schuld nog steeds verder stijgt !
  Desi is ZEER BANG om te bezuinigen, bang voor de vakbondsaanhang en voor progressieve Sranangmans !

  Nu zelfs de Grondwet meerdere malen openlijk is geschonden door de Machthebbers, is het volk langzaam
  aan het ontwaken !

  Het Volk doorziet steeds meer de LEUGENS van de Machthebbers, iedereen ziet zonder meer dat VALUTA NO DE ! KAS LEGI !

  Ambtenaren nanga arbeiders E PINA !!! Arrogante DESI, VERNIETIGT ALLE CAO’s die verbetering moeten brengen voor de arbeiders, na de zware NDP-DEVALUATIES !

  Alleen de top van de NDP, met Mega-salarissen van 20.000 SRD en meer, VIERT UITBUNDIG FEEST !

  NDP-top wacht de Volkswoede-uitbarsting af !!!!


  Maak melding

 9. Die ka adviseurs v moordenaar hebben geen
  Papieren netals bouta!
  En er zijn zoveel ontelbaar!
  Bouta je klaar mie boi!!!!!!!
  Un alla mala un djombo lieba wantie un
  Kong weri nanga a gedonder foe ndp!
  Un no habi visie!!!!!
  Tokotoko de in un ede en now a totale natie ey ka!!!!!


  Maak melding

 10. Bigi Sma,

  Het bericht van Jojo heb ik gelezen. De informatie is afkomstig van een bron die een eigen, een zeer eenzijdige interpretatie geeft aan de verzamelde informatie. De oppositie heeft er belang bij om de samenleving te destabiliseren. Dat er volgens Gajadien meer geld wordt uitgegeven kan te maken hebben met verplichtingen die men nog na moet komen. Ik zou de betrouwbare documenten, rechtstreeks van het ministerie moeten lezen en analyseren alvorens ik een goed oordeel kan geven. Aan de informatie gepresenteerd door Gajadien kleeft DNA materiaal van de oppositie.

  Strafu,

  De uitwerkingen van de bezuinigingen moet zich nog meer openbaren. De mensen beginnen nu al te snijgeren bij het verminderen van subsidies op benzine, importen,enz. Er zullen nog meer bezuinigingen komen. Misschien moeten ministeries samengevoegd worden en zal men ambtenaren moeten ontslaan. Maar de maatregelen moeten op een zorgvuldige manier worden uitgevoerd.


  Maak melding

 11. RobG
  Even duidelijk en eerlijk en transparant een discussie houden waardoor deze in gang kan worden gezet.
  Voor de duidelijkheid: Ik ben noch aanhanger van NDP noch aanhanger van welke coalitie of oppositie partij dan ook.

  Mijn posting heeft alles te maken bij mijn eerdere uitleg van “terwijl het gras groeit en groen lijkt te zijn sterft het paard van de honger”.

  Dus heb ik bij de het artikel “Surinaamse regering blijft meer uitgeven” jou aandacht willen vestigen op hetgeen ik zei dat extra inkomsten uit het loslaten van de valuta koers geen zoden aan de dijk zou leggen want het volk wordt armer dit terwijl Hoefdraad aangeeft dat door het loslaten er extra inkomsten worden gegenereerd voor de overheid.

  Snap je nu mijn posting?
  Je rekent voor extra inkomsten de markt conforme koers terwijl je voor het leningsplafond en schuldpositie bepaling de veel lagere koers van de Centrale Bank hanteert.

  Wie laat zich zomaar beetpakken door een oerstomme hoefdraad?
  Ja alleen het domme gedeelte die zich schaart achter de coalitie en hun leugens.
  RobG hopelijk snap je mijn intentie van de boodschap.


  Maak melding

 12. “De informatie is afkomstig van een bron die een eigen, een zeer eenzijdige interpretatie geeft aan de verzamelde informatie.”

  Deze informatie komt van het Bureau van Staatsschuld.

  Informatie die de minister van Financien gedeeld heeft met de DNA.
  Hier is geen woord eenzijdige interpretatie, geen enkele aanname maar gewoon de droge feiten. Het bureau voor staatschuld rekent vanwege een recent gecreerde wet de buitenlandse schuld om voor een koers voor 3,35 terwijl zij zelf bij juni in haar staat een reële koers van 7,14 laat zien terwijl de actuele koers om en nabij 7,50 is.

  Beste RobG u beheerst niet het minste vermogen om te discussiëren en de realiteit onder ogen te zien.

  “Dat er volgens Gajadien meer geld wordt uitgegeven kan te maken hebben met verplichtingen die men nog na moet komen.”

  Wederom gaat u over tot aannames middels woorden als “kan te maken hebben met verplichtingen”

  Ik heb gister avond de DNA stream afgeluisterd en mogen vaststellen dat van beide zijden van de DNA er op de onderbesteding gewezen werd. Dat er juist geen verplichtingen zijn aangegaan. BEIDE zijden van de DNA beste RobG.

  Staatsdocumenten worden door u als dubieuze bronnen wg gezet. Dingen die ook door Coalitie leden aangedragen worden worden door u middels “het zou kunnen zijn dat” afgezwakt als het u niet uit komt.

  Beste RobG u heeft een heel beperkt analyse vermogen en een te grote duim.

  Beste RobG er is geen betrouwbaar materiaal van het Ministerie van Financien. Toen de behandeling van de begroting begon druppelde er nog informatie binnen. slechts 3 ministeries waren compleet, Maandag, uiterlijk Dinsdag denkt de minister compleet te zijn en dan loopt hij nog 2 maanden achter.
  U weet net zo goed als ik dat informatie die binnen komt bij het begin van de vergadering zelden echt betrouwbaar is.

  De oppositie legde genadeloos de zere vinger op de irreële punten van de begroting. Inkomsten die nooit en te nimmer meer in de komende 4 maanden gerealiseerd kunnen worden.


  Maak melding

 13. @Robje-de-Desi-slaaf :

  Een voorbeeld van VERSPILLINGEN door de FINANCIELE NDP-DISASTER-PARTIJ !

  De AFREKENING van de CARIFESTA-gelden is tot STAATSGEHEIM verklaard door Desi !

  Het Volk MAG de CIJFERS niet inzien en er mag niet over gedebatteerd worden !! (bevel president !!)

  Begroting is met meer dan 100 % OVERSCHREDEN !!!!

  De documenten mbt de afrekening/analyse van de uitgegeven gelden,mogen pas na VIJFTIG jaar openbaar worden gemaakt !

  Aan de financiele gang van zaken bij dit evenement zou iedereen duidelijk, de FUNESTE CORRUPTIEVE WERKWIJZE kunnen zien van de BOUTA-CLAN !

  NDP weet niet wat BEGROTINGEN zijn, laat staan wat BEGROTINGSDISCIPLINE IS !!
  SLOGAN van deze NDP-WANBELEIDSMAKERS is nog steeds : MONI DE !!!!!

  PS : Zie de aanwending van de lening van de Islam Ontwikkelingsbank, voor ondersteuningsbeleid sociaal zwakkeren !
  STAATSSCHULD, WEER vergroot met een bedrag van bijna 200 MILJOEN !!!
  (ALLE beschikbare middelen zouden volgens mij , NU aangewend moeten worden voor PRODUCTIE-bevordering, zodat er valuta verdiend worden !!!)

  De Financiele VERNIETIGING van Sranang door de NDP
  MOET STOPPEN !!!


  Maak melding

 14. RobG

  Graag uitleg aangezien ik de weg kwijt raak.

  In februari 2016 is er een begroting goed gekeurd met uitgaven van SRD 4,6 miljard en inkomsten van ongeveer SRD 4.5 miljard

  aub www voor de link voegen voor de bron,
  de-surinaamse-krant.com/2015/09/sobere-begroting-voor-2016-van-regering.html

  nu wordt er een suppletoire begroting ingediend waarin gemeld wordt dat er een begroting met uitgaven van SRD 7. miljard en uitgaven van SRD 6,4 miljard goed gekeurd zou zijn. Het gevolg van deze enorme verhoging is dat de suppletoire begroting maar weinig verschilt.
  Wel ontstaan er plotseling een enorme groei van de leningen van SRD 1.5 miljard
  Dit terwijl er maar een gat in de begroting zou zitten van SRD 0,6 miljard.

  aub www voor voegen voor bron
  .starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/37041

  Beste RobG hoe kan er in Februari een begroting van SRD 4.9 miljard goed gekeurd worden en er nu gepresenteerd worden dat het SRD 7 miljard is? Wie liegt er nu.

  Mij wordt zeer duidelijk dat NDPers in de buurt van nationaal geld tot heel grote problemen voor het volk leidt.

  Zoals Bigi Sma stelt: “Bij de regering groeit het gras en likt het groen terwijl het paard sterft van de honger”

  Deze en vorige nooit gerealiseerde begrotingen hebben slechts tot doel het BNP op te reken om daarna verder te kunnen goochelen met leningen.
  Dit is zo doorzichtig dat meneer Leigh van het IMF weinig voor de verbeelding overlaat. De regering heeft niet gepresteerd en dumpt geld in bodemloze putten zoals EBS.

  Door alle ondoelmatigheid (organisatie, betaling aan Suralco, betaling aan Staatsolie en betalingen aan leveranciers zoals Obilis etc (rente van 22,5% voor leveringen die 200% te duur zijn ) van EBS wordt er nog steeds meer dan SRD 400.000.000 in EBS gestort (was SRD 700.000.000).


  Maak melding

 15. Met Mulo schooldiploma kan je een land niet besturen .
  deze regering en de beleidsmaker in Suriname moet van buitenaf komen om het land en volk een beter toekomst gegeven,nu gaat het andersom naar vernieling


  Maak melding

 16. Wel als criminelen geld zien dat doen ze dit,

  Assembleelid Edward Belfort (ABOP) kan zich niet voorstellen hoe het ministerie van Justitie en Politie steeds komt aangeven, dat er geen gelden zijn voor verschillende afdelingen, terwijl minister Jennifer van Dijk-Silos elk weekend ervoor kiest om voor minimaal 30.000 Amerikaanse dollar zogenaamd op Overbridge te gaan vergaderen. Dit bericht het Dagblad Suriname in haar editie van zaterdag 20 augustus 2016.

  ‘De minister van Justitie was elk weekend op Overbridge om minimaal 30.000 dollar te verspillen, terwijl het ministerie twee grote vergaderzalen heeft, één is voor de minister en de andere is voor haar directeur. Op Geyersvlijt en Duisburglaan zijn ook grote conferentiekamers. Dan verkiest de minister ervoor om te gaan zwemmen in de Surinamerivier en daar te gaan overnachten. Dan nog 20 tot 30 mensen daar te brengen die ook eten, drinken en overnachten’, zei Belfort vrijdag tijdens de behandeling van de suppletoire begroting in De Nationale Assemblee (DNA).

  Volgens de politicus is dit een voorbeeld van hoe middelen van het ministerie onnodig verspild worden, terwijl de politie verlegen zit met voertuigen.

  ‘De politie heeft geen geld, kantongebouwen zitten met overvolle cellen en arrestanten zitten zonder voeding. Zo ziet u hoe binnen zo een korte tijd het geheel justitieel systeem aan diggelen is geslagen. Er zijn geen middelen, maar u gaat in de Surinamerivier zwemmen. Wat denkt men dat men is? Boeboelaas?’

  Belfort, die benadrukte het beleid te bespreken en niet de persoon van de minister, voerde verder aan dat medewerkers van het ministerie en de politie bedreigd worden met maatregelen tegen hen, indien zij contact onderhouden met hem. ‘Ik ben volksvertegenwoordiger en de mensen mogen te allen tijde bij mij terecht. Ik was ook minister van Justitie en Politie, dus begrijp de mensen ook’, aldus Belfort.

  De politicus zei verder, dat alle beleidsmaatregelen van het ministerie nul komma nul hebben opgeleverd. Dat moet volgens hem veranderen.


  Maak melding

 17. De uitwerking van de bezuinigingen moet zich nog meer openbaren, aldus RobG.
  Sinds wanneer heeft deze regering iets openbaar gemaakt met betrekking tot de bezuinigingen ?
  Wanneer was er voor het laatst sprake van transparantie van beleid.
  In de afgelopen jaren is nog nooit een jaarslot ter vaststelling aangeboden aan de Assemble.
  Dat zal ook niet gebeuren zolang deze regering aan de macht is.
  Op geen enkele manier wordt duidelijk gemaakt wat de effecten van de bezuinigingen tot nu toe zijn.
  Dat lijkt mij toch bij uitstek een taak van het ministerie van Financien, maar niets daarvan.
  Het is gewoon een soepzooitje, meer kan ik er niet van maken.
  Het systematisch achterhouden van informatie en het met handen en voeten treden van wat wij openbaarheid van bestuur noemen, vormt het belangrijkste bestaansrecht van deze regering.


  Maak melding

 18. Hoera !! We gaan voor nog 5 jaar de regering spekken !!
  Hoera !! We gaan voor nog 5 jaar schulden opbouwen !!
  Hoera !! we gaan voor nog 50 jaar schulden afbetalen !!
  Hoera !! We gaan voor nog 50 jaar pinaren !!
  Hoera !! We zijn dom en lui !!


  Maak melding

 19. @Robje-de-Desi-slaaf :

  U zegt : “De uitwerkingen van de bezuinigingen moet zich nog meer openbaren.”

  De tot nog toe wrede NDP-devaluaties, wrede NDP-prijsstijgingen, het verkwanselen van EEN MILJARD van Onze Reserves bij de Centrale Bank en het Drukken van ongeveer TWEE MILJARD ONGEDEKTE bankbiljetten, hebben als UITWERKING dat ALLE Sranangmangs, SKEER OP HET TOILET ZITTEN !!!

  Slaafje, vraag DESIMAN aub ander propaganda materiaal !!


  Maak melding

 20. @ Cochise

  Als de jaarslotten gepubliceerd worden valt alles in elkaar want dan kan men de onderrealisatie niet meer verhullen.
  Met de hoge begrotingen kon men het BBP aardig manipuleren.
  Als dat met een paar miljard afneemt wordt het verhaal nog erger. Dan moeten ze toegeven dat Bouterse een negatieve groei van 50% heeft gerealiseerd


  Maak melding

 21. Al die mensen die in de regering zitten zijn behept van de Dharmaraj Yuddhishtir-tattva. Ze zij overmatig voorzien van de Paap-atma Duryodhan-tattva. Sab deshwa ke sau pratishat kangaal kar ke chhorie.


  Maak melding

 22. Een Volk Dat Voor Tirannen Kiest Zal Meer Dan Lijf En Goed Verliezen Dan Dooft Het Licht

  Kolonialisme heeft zijn intrede weer gedaan sinds 25 februari 1980; op 25 mei 2010 en 2015 is dit verder versterkt in de zoveelste tot de zoveelste macht in het oneindige.

  Zie:
  – Grondwet die vertrapt wordt, amnestiewet van 1992, Artikel 148, zie vonnissen van de terugroepwet die genegeerd worden door DDB, coalitie en de gangsters, de wijzigingen hiervan in de DNA,
  – Internationale Verdragen, cq mensenrechten
  – IMF,
  – Zelfverrijking van DDB en de gangsters om hem heen, zie domeingronden, zie helikopters van Abrahams, zie gelden die verdwenen zijn bij het ministerie van OW toen Abrahams daar mini ster was, smeergelden van Ballast Nedam, enz.,
  – omgang van Alcoa/Suralco die geen energie meer nodig heeft voor opwekken van energie voor het plan in Paraman, maar wel heel veel srd van Suriname/DDB en de gangsters ontvangt voor energieleveringen aan Suriname.
  enz, enz.

  Sranansma Oe Wiki No?!

  Sranansma Oe Bondroe Kong Na Wang

  Jaag DDB en de gangsters weg.

  Alle kracht in een democratische rechtsstaat berust bij het volk.

  Time4Chan(ge)!
  Chan4Pres!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 23. Hallo, ius het soms onze schuld dat wij een gat in de hand hebben? God heeft ons zo gemaakt en de bevolking heeft ons daarom det mandaat gegeven. Dus niks aan de hand!


  Maak melding

 24. JoJo,

  Ik ben het helemaal met je eens, maar probeer jouw waarheid maar eens te laten landen bij RobG.
  Als het gaat om de transparantie van beleid reageert onze “vriend” uit Nederland daar nooit op.
  Hij praat echt alles recht wat krom is en daarvoor hoef je niet te zijn afgestudeerd.
  Dat neemt niet weg, dat alle intellectuelen – en dat zijn er best veel in Suriname – van de postings van RobG. gehakt maken.
  Deze man is gewoonweg niet op de hoogte van wat zich hier afspeelt.
  Hij ratelt iedere keer hetzelfde riedeltje af op 7.600 km afstand van Suriname.
  Ik neem hem als econoom allang niet meer serieus en vraag mij ook in alle eerlijkheid af, waar hij zijn titel economie heeft behaald, maar dat terzijde.


  Maak melding

 25. Het is altijd al een leugen geweest dat het volk regeert. Het volk heeft nooit geregeerd. Vroeger werden ze genadeloos door hun koningen uitgebuit en tegenwoordig moeten ze zelf in verkiezingen de mensen gaan aanwijzen die hen mogen uitbuiten. Dat heet op democratische wijze je eigen genadeloze uitbuiter kiezen.

  Het Surinaamse volk heeft in 2 perioden aangewezen dat Bouterse de beste uitbuiter is en heeft voor hem gekozen om flink uitgebuit te worden. So be it!


  Maak melding

 26. Bouterse denkt dat hij de IMF zo kan belazeren als het domme Surinaamse volk..

  IMF maakt geen grappen. De lening van 1 miljard aangaan was het domste wat Bouterse ooit kon doen.

  IMF heeft hem bij zijn Paarse Ballen.

  De rekening wordt betaald door de komende 3 generaties Surinamers…

  We gaan voor VIJF…


  Maak melding

 27. puhhh we staan er bij en keken er naar HENK MAAK jE NIET DRUK dat doet me man ook niet hij zegt er zijn nog meer emigratie en vakantie landen waar ze teminste echte ballen tonen


  Maak melding

 28. Bouterse volksmisleider moet onthoofd
  Worden!
  Waar deze man is heerst er ernstige
  Problemen!
  Ik zal maar niet zeggen in welke situatie deze analfabeet su heeft gestort!!!!
  Weg met bouta!


  Maak melding

 29. Jojo, ik kan nu op dit moment geen oordeel geven over de suppletoire begroting. Er zullen redenen zijn waarom er nu sprake is van een aanvullende begroting. Kan mogelijk te maken hebben met de devaluatie van de SrD. Ik weet het gewoon niet. Ik zou pas een oordeel kunnen geven als ik de achterliggende stukken over het hoe en waarom van de aanvullende begroting heb kunnen lezen.


  Maak melding

 30. Over de generaties na hem maakt hij zich geen zorgen over.Hij heeft genoten en zorgt ervoor dat hij zijn kinderen en kleinkinderen vet gemest achterlaat…Het zijn de nakomelingen van de arme Surinamers die het gaan voelen en het zwaar zullen hebben.Die betalen de rekening.


  Maak melding

 31. @RobG

  U kunt best oordelen over het gegeven, zonder achterliggende documenten, u neemt anders ook van alles aan.

  De vraag is heel simpel:

  Hoe kan het dat er in februari een begroting goedgekeurd wordt van SRD 4,9 miljard en dat er in augustus gedaan wordt als of die zelfde goedgekeurde begroting maar liefst SRD 7 miljard geweest zou zijn.

  Ik kan u helpen.
  De functionaris die iets in Augustus doet als of er in Februari een begroting van SRD 7 miljard goed gekeurd is in plaats van SRD 4,9 miljard is niet geloofwaardig.
  Een parlement die daar geen consequenties aan verbind is niet geloofwaardig indien het de functionaris niet direct weg jaagt en de president roept om van gedachten te wisselen over wat hij van misleiding van het volk vindt.

  RobG dat u zich verschuilt achter ontbrekende data was te verwachten. Wilt u dan ook bij het oordelen over NPS of VHP of andere voorgaande regeringen dan ook wachten tot dat u over betere data beschikt en de woorden “IK NEEM AAN DAT …. wat minder gebruiken.


  Maak melding

 32. @Robje-het-Desi-slaafje

  U zegt : pas een oordeel kunnen geven als u de achter-liggende stukken over het hoe en waarom heb kunnen lezen.

  De Opperrechter, de PG en de Surinaamse Bevolking hebben DDB bevolen binnen een maand na heden, de ACHTERLIGGENDE STUKKEN mbt de december-massamoord, aan justitie te overhandigen !

  De toenmalige, als Legerleider opererende DDB, heeft nimmer Achterliggende Stukken aan Justitie toegezonden
  over deze moorden !

  Indien de maand verstreken is, zonder dat de Achterliggende Stukken door mij zijn ontvangen, zal ik EINDVONNIS wijzen en tevens aangeven hoe (via welke methode) en waar de opgelegde straf, ten uitvoer dient te te worden gelegd !

  w.g.

  STAATSRECHTER

  PS : Wij van Justitie kijken uit naar nog meer Aanvullende Stukken mbt gepleegde moorden !!!!!


  Maak melding

 33. Jojo, ik denk dat door toepassing van het Free Balance systeem dat men bij de overheid lekkages in het financieel-administratief systeem heeft ontdekt. Deze lekkages kunnen zich manifesteren in de opstelling van de begroting omdat achterhaalde/foute data werd aangeleverd, als in de uitgaven kant van overheids financiële middelen. Door het dichten van deze lekkages is het naar alle waarschijnlijkheid mogelijk dat er meer geld beschikbaar komt voor de begroting. We moeten ons niet verbazen als straks mocht blijken dat er misschien wel 10000 ambtenaren op de loonlijst van de overheid staan terwijl deze mensen helemaal niet in dienst van de overheid zijn. Het kan ook zijn dat heel veel declaraties die bij de overheid aangeleverd worden voor verrichte fictieve werkzaamheden. Dit soort fictieve declaraties kosten de samenleving veel geld. Ik kan nu op dit moment alleen maar vermoedens hebben. Ik ben thans de situatie in Suriname aan het vergelijken met andere landen en ik denk dat ik aardig op weg ben om achter de waarheid te komen.


  Maak melding

 34. Ben net terug van mijn verdiende vakantie, kom even op waterkant kijken of Suriname al inmiddels op Dubai gaat lijken? Ene Misserkaba had voorspeld binnen een jaar een transformatie a la Dubai. Maar tot mijn verbazing zie ik Suriname eerder een op een 2e Haïti lijken.
  Deze man voor de rechter gesleept, hij doet misleidende uitspraken.

  Deze misserkaba droomt nog steeds maar als hij wakker is wil hij niet om zich heen kijken, hij wil weer doorgaan met dromen.


  Maak melding

 35. @Robje-het-Desi-slaafje
  U komt zoals gewoonlijk met een sprookjesverhaal over het Free Balance systeem bij de overheid.

  De NDP heeft tot de verkiezingen als slogan gehad : MONI DE ! Daarom hebben de machthebbers zonder limiet geld uitgegeven aan vooral Consumptieve uitgaven om de kiezers te paaien !

  Toen het land zo goed als failliet was gemaakt heeft de regering-Bouta ook nog eens soort sociaal stelsel willen invoeren !
  Al deze zaken zijn zonder meerjarenbegroting en zonder zekerstelling van fondsen ter bekostiging, in werking gezet !
  Bovendien heeft onze alwetende Desi, vlak voor de verkiezingen, VIJFDUIZEND extra ambtenaren aangesteld, om als NDP-stemvee te dienen !

  Dezelfde alwetende Desi heeft de invoering van een internationaal bekend administratie-systeem tbv de DOUANE, zonder reden GESTOPT !

  Wie controleert of alle bedrijven op een juiste wijze loonbelasting afdragen, slaafje Rob !

  Wie controleert hoe personen in de Surinaamse samenleving aan hun vermogen zijn gekomen, en of zij voor dat vermogen belastingen afdragen, cq worden aangepakt voor het bezitten illegaal vermogen en voor witwassen, slaafje Rob !

  Uw babbels over lekkages in het “financiele systeem van de overheid” zetten geen zoden aan de dijk !

  Wij/het volk hebben zelf mogen aanschouwen hoe er OPZETTELIJK een lek is veroorzaakt door de regering bij de Centrale Bank. Toen het land naganoeg failliet was gemaakt door mega-ongedekte-NDP-uitgaven, hebben de macht-hebbers, om het faillissement geheim te houden voor het volk, de governor, voor de verkiezingen, de opdracht gegeven de zwakke SRD-munt met miljoenen te steunen, waardoor Ons Land EEN MILJARD DOLLAR aan monetaire reserves is kwijtgeraakt ! Een MEGA-NDP-Lek, slaafje Rob !!

  De Regering Desi kan niet eens voor de dag komen met de afrekening en verantwoording van de Carifesta-gelden. Er is bij dit project MEER DAN tweemaal zoveel als begroot uitgegeven, door NDP-marionetten !

  Ook de afsluitingen/verantwoordingen van de jaarbegrotingen van de staat zijn al enige jaren niet volgens de regels geschied !

  Toch babbelt u, Robje namens u baasje Desi, over lekkages in het adminstratief systeem ?????
  Deze NDP-machthebbers, Robje, hebben en willen geen goed administratief systeem !

  PS : Uw NDP-deskundige Gilmore heeft onlangs zelf aangegeven dat de NDP-uitgaven zwaar waren verhoogd, omdat de regering rekende met een toekomstige HOGE
  goudprijs !
  Het IMF komt hoe dan ook toch tot de juiste cijfers, waardoor
  de financiele-NDP-leugens worden ontzenuwd !!


  Maak melding

 36. RobG

  U bent aan het ontdekken wat velen allang weten. Er lekt enorm veel geld weg in Suriname en dat kan ook met een Free Balance systeem niet bestreden worden omdat het data die men invoert bepalend zijn voor de kwaliteit van de output.

  U weet wel van Shit in Shit out. Dat soort systemen gaan pas functioneren als men de input niet kan beïnvloeden.

  Mijn accountant vraagt mij ook voor dat hij iets verklaart dat ik eerst verklaar hem eerlijk geïnformeerd te hebben.

  Een aantal jaren geleden toen ik regelmatig werkte voor een van de grote vijf kwam ik er achter dat de zwarte kantoorkas de statiegeld hete.
  Onder elke jaarrekening staat slechts dat de accountant vastgesteld heeft dat de gecontroleerde gerekend heeft volgens de op dat moment overeengekomen rekenregels en dat er een getrouw beeld is van de stand van de bedrijfsvoering. Wij weten ondertussen hoeveel dat soort verklaringen waard zijn.

  Wiens brood men eet, Wiens woord men spreekt.

  Onder Venetiaan lekte er geld weg. echter er werden wel eens mensen aangesproken en zelfs gestraft. De begroting onder Venetiaan was ongeveer de helft van die van Bouterse per 2011 en later.
  Ondertussen wordt duidelijk dat er heel weinig met de extra middelen bereikt is.

  Ik weet dat er ook onder Venetiaan de begrotingen niet of slecht verantwoord werden.
  Echter als men keihard belooft het beter te doen is het verantwoording af leggen wel het eerste wat men moet doen. Geef daar eens uw aandacht aan.

  Ook de onderzoeken die lopen worden geen van allen afgerond. Zie Carifesta uit 2012. Het CLAD rapport was van eind 2014 en komt medio 2016 bij toeval boven drijven. Tekenen aan de wand die zich niet laten oplossen met een nieuw ICT systeem.
  ICT Systemen kunnen veel makkelijker gesaboteerd worden in een land als Suriname dan papieren dossiers waarvan men niet bijhoud hoe een en ander verspreid.

  Wat Hoefdraad vrijdag in de DNA stelde omtrent opstarten en parallel draaien was niet meer dan een smoes.

  In 2012 was door BMC de basis gelegd voor een transparant belasting systeem. De mensen stonden klaar voor de rol out echter de laatste handtekening werd niet gezet. Ik ken de mensen die er aan gewerkt hebben en weet zo’n beetje wat de effecten waren en zouden worden maar ook waarom de baas het niet aandurfde.

  De eerste 2 ministers van financien onder de NDP regering waren niet zo incompetent als wat er nu zit.


  Maak melding

 37. Srafu, ik denk dat jij juist veel meer waarde hecht aan sprookjes dan open te staan voor de harde realiteit van alledag. Ik wil je aanraden om de volgende boeken te lezen.
  – Change choice and conflicts in (social )policy
  – Change choices and consequences.

  Deze boeken heb ik tijdens mijn studie moeten gebruiken. De inzichten die ik kreeg waren van onschatbare waarde voor mijn functioneren in complexe beleid-organisaties in Nederland.


  Maak melding

 38. RobG

  Je bent vreselijk actueel met uw literatuur.
  Dat boek is van 1975 ten aanzien van de sociale structuren is er in de meer ontwikkelde wereld enorm veel veranderd. Wie gaat die oude muuk ook al is het generiek (555 pagina’s) door lezen.

  Zie dit als een grapje.


  Maak melding

 39. @Robje-de-Desi-slaaf

  Ik heb de door u aangeraden boeken totaal NIET nodig !

  Suriname ook niet !!!

  Wat nodig is in Sranang is een Regime-CHANGE !!

  Met daarbij een politieke schoonmaak, met invoering van PLUK-ZE- wetgeving om de van DE STAAT gestolen en wederrechtelijk toegeeigende goederen en kapitaal
  TERUG TE VORDEREN van de politieke boeven !

  PS : Wijsneus Robje 1 + 1 = 2, alleen de financiele deskundigen van de NDP gaan er van uit dat 1+ 1 =
  VIJF !!!!! Vandaar het NDP-staatsfaillissement !!!

  Koop wat rekenboeken voor de NDP-deskundigen !!!


  Maak melding

 40. Jojo, de eerste druk van dit boek verscheen in 1975 maar de inhoud is nog steeds actueel. Het is de moeite waard om te lezen. Als men dit boek eenmaal heeft gelezen zal men de moderne politieke processen beter begrijpen.


  Maak melding

 41. Bedrijven gaan op de fles. Steeds meer ondernemers geven er de brui aan en stappen naar de Kamer van Koophandel en Fabrieken toe om hun bedrijven uit het register te doen verwijderen. De omzet is van dien aard dat het niet langer verantwoord is het bedrijf voort te zetten. Volgens de vakcentrale C47, hebben al driehonderd in ons land gevestigde ondernemingen hun deuren gesloten en hun werknemers bedankt. Volgens een ochtendblad komen er dagelijks zeker drie ondernemers aangeven dat ze niet langer willen werken in dit land en hun ‘tent’ sluiten. Een zeer verontrustende ontwikkeling, die aangeeft dat er iets totaal mis is in ons land. Ondernemers die op grote schaal aangeven niet langer onder deze omstandigheden te willen werken, omdat hun initiatieven niet langer rendabel zijn en omdat ze er bovendien geen vertrouwen in hebben dat er op korte termijn verbetering zal optreden, vormen een teken aan de wand dat we totaal het verkeerde pad opgaan met dit land. Daarenboven komt bij kijken dat de huidige regering Bouterse op geen enkele wijze laat zien dat ze in staat is de huidige crisis snel te bezweren. Ze laat daarentegen zien dat ze niet weet hoe uit deze misère te geraken. Een van de weinige handelingen die ze nog pleegt, is verzwarende maatregelen voor het Surinaamse volk doorvoeren. De meeste recente maatregelen waren dan ook de zoveelste verhoging van de brandstofprijzen en het marktconform maken van de zogeheten douanekoersen, hetgeen een verhoging van bijna 100 procent inhield. Al deze verhogingen werken door naar de consument die al maanden te maken heeft met een zwaar afgenomen koopkracht. De productiebedrijven en handelszaken hebben al langer dan een jaar te maken met een dalende omzet die nog verder is afgenomen na de devaluatie van de SRD ten opzichte van de dollar nu ruim acht maanden geleden. Vanaf eind vorig jaar is het helemaal fout gegaan met de opeenvolgende devaluaties van de SRD die thans al 100 procent is en in een jaarinflatie van bijna 70 procent heeft geresulteerd. Niet alleen dat ondernemers door gebrek aan vertrouwen in de regering er de brui aan geven , ook het gewoon niet langer vol kunnen houden en de zwaar tegenvallende bedrijfsresultaten, maken dat men ermee wenst te stoppen. Ook het feit dat de financiële berichtgeving over alsmaar toenemende staatsschulden en het verder teruglopen van de monetaire reserves, niet bepaald hoopgevend kan worden genoemd, maakt dat men niet langer wenst voort te ploeteren. De zogenaamde gang naar het IMF met zijn wurgende maatregelen, bevordert de ongerustheid binnen de ondernemerswereld. Men wil verlichting van de financiële druk en een stabiliteit in de wisselkoersen zien, doch die vallen helemaal niet te bespeuren. Zeer zeer weinigen die nog in staat zouden zijn te investeren in dit land, voelen er thans dan ook niets voor meer geld te stoppen in een land en in een situatie die uitzichtloos lijken. En als we met een coalitieregering te maken hebben die er alles aan doet om de trias politica in gevaar te brengen en of om zeep te helpen en vonnissen van de rechter niet wenst te eerbiedigen, zuiver en alleen maar uit puur machtsbehoud, dan mag er van geen enkele bonafide ondernemer verwacht worden dat die nog zal willen investeren. Bouterse en zijn NDP leven voortdurend in de waan dat dit land hun toebehoort en doen er ook alles aan de alleenheerschappij over dit land te hebben en te consolideren. Door een kleine numerieke meerderheid aangevuld door twee politieke verraders die dik beloond worden en een opportunistisch kliekje, denkt dit kabinet ons allen te kunnen en mogen knechten. Ondertussen vindt er een schandalige verarming van dit volk plaats en denkt men met een IMF-recept het nog te kunnen redden. Om staande te blijven, neemt deze regering haar toevlucht tot tal van leningen zonder te weten hoe deze wederom af te lossen. Voor een sociaal vangnet stapt men naar de Islamitische Ontwikkelingsbank om via een lening basisgoederen te financieren. Geen geld om de productie aan te zwengelen, maar leningen die zullen worden besteed aan consumptiegoederen en zo zakken we steeds verder weg in de schulden, omdat dit regiem geen werkbaar en ontwikkelingsgericht beleid weet te formuleren. Handje ophouden voor financieringsinstellingen en landen als China, daar weet deze regering alles van, maar investeerders aanmoedigen om in ons land te komen, daar komt ze niet toe. Ze kan ook moeilijk investeerders interesseren hier te komen werken en geld te deponeren, omdat haar reputatie gewoon niet deugt en zelfs angstaanjagend is . Zelfs anno 2016 zijn we niet in staat een gedegen investeringswet aan de ondernemer hier en extern te presenteren. De corruptie in dit land heeft een vernietigende werking en is zwaar ingeworteld in het overheidsapparaat. Voorts hebben we geen stabiele wisselkoers en is de overheid niet bepaald vriendelijk tegen met name buitenlandse investeerders. Dus wie houdt wie voor de gek? En terwijl deze regering maar aan het klungelen is en het vertrouwen in haar totaal zoek is, verliezen steeds meer bruikbare en goed opgeleide mensen hun baan. De werkloosheid neemt toe en terwijl die toename duidelijk zichtbaar is, laten we de grenzen ook nog open voor ongewenste immigranten die totaal geen bijdrage kunnen leveren, omdat het niet gaat om vaklui en academici, zoals wij al eerder schreven. De regering Bouterse I en II hebben in al die zes jaar niet bewezen het land te kunnen besturen. Ze heeft daarentegen een enorme achteruitgang op elk gebied doen ontstaan. En ze weet zich duidelijk geen raad. Ad hoc beleid wordt thans uitgevoerd waarbij haar wanbetalingen al jaren de boventoon voeren. Hoeveel bedrijven moeten hun deuren nog sluiten, regering Bouterse?

  Hoeveel mensen moeten hun werk nog verliezen ?

  Wanneer zult u in staat zijn de wisselkoersen voor de dollar en euro te stabiliseren?

  Hoe lang zal het duren alvorens de koopkracht weer op een redelijk niveau komt?

  Wanneer houdt u op met het verder fiscaal bezwaren van dit volk?

  Komt de beloofde verlichting voor dit volk daadwerkelijk in 2017?

  Allemaal vragen die de regering zou moeten beantwoorden, maar waarop zij het antwoord tot nog toe schuldig is gebleven. En als er dan een reactie komt, dan is die meestal gespeend van elk niveau via een radiopraatprogramma . Al fulminerend en beledigend worden de critici dan beschimpt en met vuil bespoten. Als we het over niveau hebben, dan moet je zelf ook van een bepaald gehalte zijn en tot op heden is niet gebleken dat je je daarop kan beroepen, gezien de zeer penibele toestand waarin dit land op financieel –economisch en monetair gebied is beland. Vertrouwen wordt zeker niet door dit kabinet uitgestraald.

  Bron: De West


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.