Lonen Surinaamsche Waterleiding Maatschappij vast

19
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 12 aug – De lonen bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij, SWM, mogen niet omhoog. Dit heeft de regering bepaalt. Hoewel er overeenstemming is tussen directie en vakbond, moet rekening gehouden worden met anderen.

Werknemersgroepen bij de overheid moeten het zonder loonsverhoging stellen. Als publiek bedrijf mag SWM niet uit de band springen. “Ons budget kan geen loonsverhoging verdragen en we kunnen dan niet toestaan dat het personeel van deze bedrijven (SWM en energiebedrijf EBS, red.), wel een loonsverhoging krijgt”, zegt minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen tegenover de Ware Tijd.

Evenals bij EBS, is bij SWM een een loonverhoging bedongen. Ook zou een eenmalige toelage worden uitgekeerd als niet was ingegrepen. “Dat wil niet zeggen dat wij ze geen salarisverhoging gunnen, maar op dit moment is het niet mogelijk”, aldus Dodson. De regering heeft de directie per brief haar standpunt laten weten. Een overweging is ook dat nog meer geld in omloop de wisselkoersen opjaagt.

Bekijk ook:

19 REACTIES

 1. Het is niet normaal dat de arbeidersorganisaties maar door gaan met het eisen van meer loon. Neem het voorbeeld van een van de rijkste landen waar op een gegeven moment een loonsverhoging stop is ingevoerd. Een loonstop die jaren heeft geduurt. (Nederland). Dit heeft geresulteerd in het feit dat de overheid dit jaar ieder werkende marktconform een loonsverhoging heeft toegekend. De werknemersbonden zijn niet monddood gemaakt,maar het s’lands belang stond hoog op de agenda. Laten wij kut surinamer een keer leren om onze eisen naast ons te legen. Evengoed wat bij EBS gebuurt moet aan banden geleggen worden. Gratis stroom is diefstal. Je zou je moeten schamen ten opzichte van je mede suri’s.
  Positief denken in s’lands belang kennen wij niet.

  Tjee


  Maak melding

 2. Suriaams Familiebedrijf Bouta &Co heeft helemaai gelijk.
  Als alle loonsverhogingen doorgaan blijft er niets over om te roven. En dat kan niet, want het slimme volk heeft een 5 jaar roof mandaat gegeven. Want weet het slimme volk nog: Geen hindustaan als president.
  Ung sabi toch! Da ung moes jang a ellende now!
  Want hierna wordt er iemand anders uit de familie naar voren geschoven.
  Overigens waar is Brunswijk? Is hij ook ziek?
  Ben je het met Bouta eens????????


  Maak melding

 3. De regering, lees de president, van Suriname begeeft zich op glad ijs (in drijfzand).
  Zich inlaten met loonstijging kan niet worden geaccepteerd. Dit is iets van werkgever en werknemer.
  Is dit een herhaling van de jaren 80? Zal dit stand houden?
  Is dit de reden en de boodschap om artikel 148 naar voren te halen? Voelt de president dat het recht zal zegevieren en daarom alles verbied wat het volk op straat zal doen komen om zo hieraan aanstoot te nemen en zijn honden ( lees geheime dienst en leger en CID tc) op het volk los te laten?
  We zullen zien wat de toekomst brengt.


  Maak melding

 4. Minister Boefdraad melde gisteren in de DNA dat hij doorgegaan was met betalingen aan Suralco/ Alcoa omdat hij geen opdracht gekregen had de betalingen te staken.

  Zie hier het elementaire probleem in de ellende van Suriname.

  De DNA is de hoogste macht in Suriname en geeft in November 2015 gesteld dat de MOU etc met Suralco ingetrokken moest worden en er op basis van de realiteit; . Alcoa heeft de operaties van Suralco gestaakt heronderhandeld moest worden.
  De president heeft nadrukkelijk aan de DNA verzocht hen het intrekken van de MOU etc. op te dragen.

  Desalniettemin komt men er 8 maanden later, door een verspreking, achter dat er niets gedaan is en men ondanks dat de thermische opwekking op Paranan ook gestaakt is gewoon doorgaat Suralco te betalen op basis van niet correcte tarieven.
  Minister Boefdraad verschuilt zich nu weer dat hij slechts in opdracht handelt en dat hem niet opgedragen was deze betaling te staken

  Zelfs Simons was duidelijk ontdaan toen zij begreep dat Suriname betaalde voor de ontmanteling van Suralco omdat niemand wakker was en in de gaten had dat de situatie serieus veranderd was.

  De DNA doet er niet toe, de President heeft het niet in de gaten en functioneert als een trekpop van Sardjoe.

  Suriname geeft 10 talen miljoenen weg en niemand heeft het in de gaten.

  Het zelfde gebeurt nu met de EBS tarieven waar enorme ondoelmatigheden door gegeven worden aan de burgers zonder dat iemand er iets tegen onderneemt.
  Iedereen handelt in opdracht alleen de opdrachtgever beweert steeds dat hij het niet was.

  Het kan zijn dat hij snel vergeet.


  Maak melding

 5. Jojo, ik raad de lezers aan om bij het lezen van uw artikelen aan ‘ fact checking ‘ te doen. U maakt het met de dag bonter met allerlei niet zomaar te controleren beweringen. Mensen moeten zich bewaken tegen leugens en verdachtmakingen die onbelemmerd worden gepubliceerd. U beschuldigd minister Hoefdraad van een handeling terwijl gij niet nagaat welke juridische consequenties of andere acties door Suralco ondernomen kunnen worden. Zij zouden ook de stroomtoeleveringen aan een groot deel van Suriname kunnen afsnijden.


  Maak melding

 6. Aan Rob

  Je moet je dus maar als land chantabel opstellen?????

  Mer 2 ogen dicht is jouw toch wel duidelijk dat die Boefraad totaal niet functioneert en vervangen moet worden.
  Mooie functie voor jouw!


  Maak melding

 7. Bigi Sma, ik weet dat je mij niet mag, maar dit ontneemt mij niet de mogelijkheid om te reageren op jouw bericht. Ik ben van mening dat het aanhouden van de nul-lijn bij de lonen van ambtenaren en werknemers bij parastatale bedrijven een goed instrument in handen van de overheid is om de economie te reguleren.

  De overheid heeft door de economische malaise minder inkomsten en men is gedwongen om de uitgaven terug te dringen en om o.a. de belastingen en accijnsen te verhogen. Al deze maatregelen om de economie te reguleren komen onder druk te staan als men meer loon moet gaan betalen aan personen die niets anders dan een verliespost zijn voor de samenleving. Ontken dit niet.

  Ik ben van mening dat de overheid verdergaande maatregelen moet treffen om de economie te reguleren. Er moet wetgeving komen om het ontslagrecht van m.n. ambtenaren te vergemakkelijken. Daarnaast zal de politie harder tegen verkeersovertreders moeten optreden en dienen de verkeersboetes verhoogd te worden.

  Pro.Misababoi, het heeft niet met chantage te maken maar aan een verplichting die men met elkaar is overeengekomen.


  Maak melding

 8. Hoe kan er overeenstemming zijn tussen directie en vakbond.
  Is de directie op vakantie geweest en zijn zij daarom niet op de hoogte van wat er speelt in Su.
  Terwijl er geen cent te makken is gaan zij over tot loonsverhoging en eenmalige loonsverhoging
  Hoe dom kan je zijn?


  Maak melding

 9. Goede ingreep van de President !!
  Nu snel na te laten gaan welke werknemers, appartementen en kamers op erven hebben gebouwd en verhuurd met verbruik van vrij SWM-water.Vooral op de achtererven van de achterban van Pae no Law.


  Maak melding

 10. een loonsverlaging zou beter zijn.
  er word te weinig werk geleverd voor het loon dat ze incasseren.
  ga bijv naar het kantoor van de swm in de stad.
  1 info balie en 1 persoon die klachten afhandeld.
  5 kassa medewerkers die geen fluit uitvoeren.
  als je een klacht wilt bespreken zal je zeker 2uur op je beurt moeten wachten.


  Maak melding

 11. ‘Loonsverhoging is niet voor de rest ,alleen de ndpers en ik ,maken recht erop’ zegt dooiezoon!
  Ai boi,
  En de surinamers kennende …ze gaan ook deze bittere pil slikken ,maar ja ze zijn de bittere pillen al gewend!


  Maak melding

 12. @Basmatie

  Echt ,werk je Gratis?
  In deze moeilijke tijden kan je overal solliciteren voor een baan .Ze zullen bij jou de deur intrappen om jou in dienst te nemen.Ze hoeven jou dan NIKS te betalen. Een droom van iedere werkgever!! Een arbeider hebben die voor gratis werkt….die worden geboren eens in een miljoen jaar…wat ben je toch een raar gevalletje…


  Maak melding

 13. @Mohamed
  Waarom,? is het verboden op de achtererven van de ndpers te gaan volgens artikel 149?
  Betaald bouta de SWM voor het water dat uit de kraan komt van zijn vakantiehuis BROKO BAKA?!
  Je denkt dat hij in de kreekjes springt om een bad te nemen?
  Sinds wanneer heeft een moordenaar gelijk en handelt hij juist ?!
  Triest maar sommigen moet je steeds blijven herhinneren dat de lijder een moordenaar is,een ordinaire moordenaar en geen bijzondere er is niks bijzonders aan hem!!


  Maak melding

 14. Ray
  Niet waar.
  Mijn eerste baantje. De directrice, een Amerikaanse, werkte voor niets! Ze wilde niets! Woonde heel mooi op de Keizersgracht in Amsterdam.Gescheiden
  Ik was wel een beetje bang voor haar. Ze pakte je altijd vast als ze tot je sprak.
  We eisten op een gegeven moment via het bestuur dat ze salaris moest accepteren.
  Vanaf dát moment konden we haar aanspreken op zaken die in ons ogen niet goed liepen.


  Maak melding

 15. @Pico
  Als een amerikaan zegt dat hij voor niks werkt voel ik geen medelijden voor deze man juist ben ik trots op hem.De amerikanen verrichten vrijwilligers werk over de gehele wereld en ze vragen geen 1 cent ervoor.Thuis in Amerika heft deze amerikaan niks te kort .Hij kan zich permitteren om werk gratis te doen.
  En jou story ..je moet wel gek zijn te denken dat ik je geloof!!


  Maak melding

 16. Je hoeft me niet te geloven. Het was geen Amerikaan, maar Amerikaanse, een vrouw dus.
  Ach, geld is niet alles, ze was rijk en zag het bedrijf als haar speeltje.
  Trouwens ze is in de jaren ’90 opgestapt en een ander bedrijf opgericht en ook deze liep als en trein. Ik ben vóór haar opgestapt.
  En ze heeft gelijk: geld is niet alles


  Maak melding

 17. @Pico
  Een amerikaan of amerikaanse ,blijft hetzelfde, Beiden verrichten arbeid voor je ook, al laat je ze het weten dat ze niks ervoor gaan ontvangen..
  Geld is niks voor haar want zij doet het goed. Hoeft niet te staken om haar salaris in ontvangst te nemen..long story short…ze verkeerd niet in de benauwde positie dat als van een Surinamer in Suriname!! Als je beweerd dat de surinamers blij moeten zij dat zij geen salaris moeten ontvangen daan raad ik je aan even langs bij LPI te lopen !


  Maak melding

 18. Gepaste maatregel. Als er loonsverhoging komt, dan zal de regering weer geld moeten gaan lenen. Ook dat wordt steeds moeilijker. Laten de mensen maar proberen het uit te zingen tot betere tijden. Ze hebben zelf gestemd voor deze regering, dus ze weten dat ze boter op hun hoofd hebben.


  Maak melding

 19. @RobG
  Bigi Sma, ik weet dat je mij niet mag, maar dit ontneemt mij niet de mogelijkheid om te reageren op jouw bericht.

  Ik wil u even uit de droom helpen RobG.
  Realisme gebied mij te zeggen “ik ken u niet, heb u nooit ontmoet heb nooit in persoon met u gesproken doch alleen de korte postings die in Waterkant word geplaatst”.

  Opvoeding technisch heb ik geleerd van mij ouders in Suriname om respect voor elkaar te hebben totdat dit niet meer mogelijk is om welke reden dan ook.
  Dus dat ik u niet mag is verre van de waarheid.

  Elkaar meningen respecteren is iets anders dan elkaar niet mogen.
  Als er een discussie is dan moeten wij elkaar de waarheid kunnen vertellen gebaseerd op niets anders dan feiten dus based on facts en niet van horen zeggen of omdat de economie dat vereist ontneem je de burgers de wettelijke bescherming.
  Welnu, als de vakbond (vertegenwoordiger van de werknemers) en de Directie (aangesteld door de enige aandeelhouder de Staat Suriname) een legitieme overeenkomst hebben getekend met alle wettelijke gevolgen en ondersteuning wie is aan de overheid om deze overeenkomst die is gesloten tussen partijen éénzijdig in te trekken?
  Zo ook de case van 8 december om met een artikel (148) de uitvoerende macht van de wet terug te roepen zonder dat daar enige reden voor is.

  Dus RobG al zou Suriname de “tering uitbreken”dan nog heeft de overheid niet het recht om éénzijdig een overeenkomst in te trekken.

  Eerst aanhoren, dan laten bezinken, dan beoordelen, dan nadenken, dan conclusies trekken, dan besluiten en pas daarna afstemmen en ondertekenen.
  Dat wil ik aangeven en niets minder dan dat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.