Oppositie: Surinamers worden steeds armer gemaakt

36
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 11 aug – Surinamers worden steeds armer gemaakt. Dit zeiden meerdere parlementariërs van de oppositie. “Het argument van dalende prijzen voor grondstoffen gaat niet meer op. Het is al de tiende verhoging, het volk wordt steeds armer”, zei Patricia Etnel (NPS). Toch gebeuren er vreemde dingen.

“De regering is de regie kwijt. Het verhaal van de grondstoffen is achterhaald. Er is geen beleid om de verdiencapaciteit van het land te vergroten. Aan de andere kant wordt onderhands een contract getekend met Dalian voor driehonderd en vijftig miljoen dollar”, zei Mahinder Jogi (VHP). Het kan er niet in dat een tijd van grote geldproblemen zulke verbintenissen worden aangegaan.

Jogi vindt het ondenkbaar dat Surinaamse wegenbouwers worden overgeslagen ten faveure van de Chinese aannemer. “We kunnen onmogelijk een contract onderhands sluiten en het volk laten verarmen. De regering moet kiezen voor de samenleving en als ze dat niet kan moet ze inpakken.” Minister Gilmore Hoefdraad van Financiën zei eerder dat de maatregelen nodig zijn. “Het is een heel kleine druppel op een gloeiende plaat.”

Bekijk ook:

36 REACTIES

 1. Het schaarse geld (en dan ook nog geleend) gaat naar China en haar chineese arbeiders die daarvoor worden ingevlogen en worden betaald. Dat is geen nieuws en dat gaat al jaren zo.
  Geen enkele Surinamer profiteert hiervan anders dan te rijden over het nieuwe chinese asfalt. En China vraagt natuurlijk onderpand voor deze investering waarvoor zij het geld aan SU heeft geleend. Goed bezig allemaal. Vroeger was SU een kolonie van Nederland maar inmiddels is het allang een kolonie van China. Chinezen zijn niet gek hoor.
  En of Surinamers dit spellteje door hebben? Mi no sabi.


  Maak melding

 2. Boefdraad: $ 350.000.000 een druppel op een gloeiende plaat? Waar zit je verstand? Ze moeten je met je dikke reet op die gloeiende plaat zetten net zo lang tot je blauwe waterhoofd uit je oren gaat fluiten…


  Maak melding

 3. Tja, de maatregelen zijn nú nodig. De bevolking is en wordt nog steeds genaaid.
  Maar en dat is het grote verschil met enkele jaren geleden. Nu omdat de regering simpelweg de kennis en kunde ontbeert om het tij te keren. De regering opereert als een interim-regering, een regering die de lopende zaken afhandeld.
  Het is geen schande om te zeggen: sorry, ik kan het niet.
  Integendeel dan ben je juist groot.


  Maak melding

 4. “De bevolking wordt steeds armer gemaakt.”
  Deze zin is niet af. Er moet bij:
  terwijl de rijken steeds rijker worden.
  De beter gesitueerden zullen hard roepen: nee, wij hebben ook te lijden, maar om hen de mond te snoeren, stel ik de vraag:
  wie hebben grote langlopende schulden?
  Natuurlijk de rijken. Immers banken zullen alleen aan hen grote bedragen uitlenen.
  Door inflatie wordt de schuld in reële termen steeds verder uitgehold!
  Anders gezegd.
  Ik leen nu SRD 1.000.000 en geef je over 5 jaar SRD 1.000.000 terug. Dit bedrag is véél minder waard.
  Geen speld tussen te krijgen mevrouw Etnel. Dus voeg dit er maar aan toe!


  Maak melding

 5. ik ben benieuwd wat het jeugd van vandaag over 10 jaren zal doen wanneer zij rond de twintig zijn..

  hun ouders zijn nu al radeloos redeloos uit zicht loos straat arm gebroken gezinnen, weg gelopen vader / moeder die geen raad weet elke week zwanger is van andere man , abortus in ons land aan de lopende band..

  een moordenaar die je voor de gek houdt, dat het over een jaar goed gaat komen.. weet zelf niet hoe het gaat komen..

  mensen wees nou eerlijk, dit hebben wij met z’n allen zelf gewild.

  . en nu zitten wij diep in die stront..


  Maak melding

 6. 350 miljoen tekenen voor een werk dat nog geen 200 miljoen waard is
  De ndp regering leent in naam van het volk
  200 miljoen naar chinese arbeiders, 0 nul naar surinaamse arbeiders, 75 miljoen voor de chinese partij, 75 miljoen voor de ndp, de lening ten koste van het volk in de vorm van devaluatie, prijsverhogingen en geen arbeidsplaatsen en staatsolie als onderpand voor de chinese lening alsmede de olievoorraden. Wie zijn de criminelen?


  Maak melding

 7. hopeloos dom volk zonder inlevings moraal normen en waarde te veel hoogmoed verdeeldheid discriminerend naar hun eigen volk tot op heden is er geen HELD opgestaan die het volk de waarheid durft uit te leggen dat ze tot op heden nog ziek zijn van de trauma van het verleden wat de blanke met de zwarte heeft gedaan doet de zwarte volk elkander aan idioten schaam me diep dat men elkaar veraden hun ziel verkopen hun kinderen generaties lang dit door geven 1grote vuilnisbelt omdat er geen 1 heid is gratis afgekeurde giftes handje ophouden kortzichtigheid er is zoveel loos met deze bevolking solidarteit is ver te zoeken bij deze bevolking ik schaam me diep dat er geen samenwerking is omdat alles corrupt is allemaal losse flodders wild west ik schaam me diep voor mijn volk die hun medemens niet lief hebben in onze mooi land wanneer staat er een HELD op


  Maak melding

 8. Iedereen in Suriname is schuldig aan deze soap.
  DNA is het verlengstuk van de hoofdverdachte, zie opstelling in nep-amnestie wet en goedkeuring aan het instelling brengen van art. 148. Een hoofdverdachte van moord die zich nestelt in het hoogste orgaan van Suriname.
  Zelfverrijking viert hoogtij. Bevolking laat niets van zich horen. M.u.v. de groep “Wij zijn moe” Rechtelijke macht wordt in een hoek gezet en besproken in het openbaar door vele gezagsdragers. Suriname eens de Parel van Zuid-Amerika door z.g. vaderlands lievende naar zijn moer is geholpen.
  En tot op heden pikt een ieder het.


  Maak melding

 9. En wat gaat de oppositie hier aan doen jullie zijn ook fout bezig want jullie doen ook niets het kan zo echt niet verder gaan in dit land er moet wat gebeuren echt waar bouterse je mag nu echt weg gaan want het wordt niets


  Maak melding

 10. Bouta ie fuck a kondre helemaal up!!!!
  Watch out!!!!
  Ding kill ow kong liquedeer joe drape na
  Watrasei pe je tang!!!!!
  Ie fuck de boel up plus ie hor a totale
  Natie voor de gekkkkkk!!!!!
  Watch out!!!!


  Maak melding

 11. Patricia Etnel kletst uit haar nek. Wat produceert Suriname naast goud en aardolie nog meer voor de wereldmarkt om genoeg dollars te kunnen verdienen?…..Niets. Misschien heeft zij een slim idee? Op grote schaap cocaïne exporteren brengt natuurlijk wel veel geld in het laadje. Weg zijn dan de problemen van het land.


  Maak melding

 12. Het is diep triest Surinaamse bedrijven zitten te springen om werk. En het werk wat ze dan mondjesmaat krijgen word dan ook nog niet betaald. Gelukkig hebben de mensen die nu ontslagen worden zelf voor paars gekozen. Of zouden de kiezers al thuis hebben gezeten te wachten op een djogo en wat pom?
  Het wordt hier echt tijd voor een one man one vote kiesstelsel ipv een districten stelsel. Dan pas gaat er wat veranderen hier in het land.


  Maak melding

 13. USD moet naar 12 Suri.dollar,
  Euro moet naar 15 Sur.dollar.
  Heel redelijke vind ik.
  In hoofdlijn betekend het IMF dictaat of 35% minder salaris of 35% van de ambtenaren ontslaan of een combinatie.


  Maak melding

 14. Ik voorspel op korte termijn een explosie in Suriname. We weten dat hij komt, alleen niet wanneer.Ik ga geen negatief reisadvies richting Suriname geven, maar wil alle toeristen die naar Suriname gaan op het hart drukken dat Suriname steeds onveiliger wordt en dat de politieke bom heel binnenkort zal barsten. Ik heb in ieder geval mijn vakantie naar Suriname tot nader order uitgesteld. Bouterse cum suyus, verlaat het schip nu het nog kan. Aan de Surinamers in de diaspora geef ik het advies om dozen en geld naar Suriname pas te sturen als Bouterse van het toneel verdwenen is.Deze grappenmaker heeft zich zwaar vergist. Hij hoort te weten dat niet alleen tijden, maar ook mensen veranderen. In de jaren 80 hebben wij onze familieleden zwaar ondersteund met geld en dozen. Nadat de situatie in Suriname was genormaliseerd kwamen wij tot de ontdekking dat wij niet alleen onze familieleden, maar indirect het regime in Suriname ook zwaar hebben ondersteund. Toen ontdekten wij dat we een zware troef in handen hadden. Als wij in Suriname een regering ten val willen brengen hoeven wij slechts één ding te doen, namelijk in moeilijke tijden niets doen. En zoals het spreekwoord luidt: “een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen”, willen wij nu niet een tweede keer door het Bouterse regime misbruikt worden. Hierbij doe ik daarom de volgende belofte: zodra het regime Bouterse weg is stuur ik weer dozen en geld voor mijn familie en vrienden in Suriname. Jos Steeman, er is weer werk aan de winkel voor jou.


  Maak melding

 15. Deze dieven van de regering en coalitie hebben eerst de kas leeggeroofd en nu pakken ze hun eigen mensen hun geld af. De bevolking snakt naar verlichting. Ze kunnen niet, zijn niet deskundig, zijn boeven, maar toch doen ze geen afstand


  Maak melding

 16. Het lijkt me verstandig dat het internalionale gemeenschap de leiding over het Surinaamse volk tijdelijk (maximaal 3 jaar)met onmiddellijke ingang overneemt op alle sectoren, zodat het volk op een menswaardige manier verder kan leven! Dat kan o.a. door de hele infrastructuur in fasen te veranderen, o.a. een andere belastingstelsel (IEDEREEN BETAALT BELASTING)in te voeren, maar vooral ook de overheid te vernieuwen/ verkleinen in de ruimste zin des woords en uiteraard dient elke inwoner van Suriname er aan mee te doen! Ik ben bereid 10% van mijn maandelijkse salaris voor mijn landgenoot te investeren!!! Ali


  Maak melding

 17. Stop met betalen van rekeningen,stop met tanken,stop met vliegen ga terug in landbouw,dat heeft su verdiend..srd is geen klote waard waarom moet je voor werken.grote groep van de bevolking heeft rond Paramaribo genesteld die krijgen echt problemen.in nl meeste mensen hebben moestuinen waar uit veel producten kunnen telen.in su hebben genoeg landbouw gronden..Back to year 60


  Maak melding

 18. John rot op naar de hel. Ze zitten in Suriname niet op jouw soort te wachten. Je bent een grote lafaard. Ga naar Suriname om daar je kritiek te uiten. De mensen in Suriname hebben toeristen nodig. Toeristen brengen valuta binnen. Domoor je bent een schande voor je ouders.


  Maak melding

 19. Hoefdraad verwacht met de verhoogde douane koers maandelijks 245 miljoen SRD binnen te halen met invoerrechten

  In 1jaar is dat 2940 miljoen SRD Hoefdraad maakt geen verkeerde inschatting van invoerrechten .

  De komende maanden gaan er minder scheppen met lading naar Suriname komen .

  De grote magazijn hebben voorraad voor de komende 2 tot 3 jaren .opgebouwd .

  Hoefdraad is dat 45 of 245 miljoen SRD per maand dat je op gaat halen via de Douane , onderschat dit niet .

  Indien je 10 miljoen SRD per maand ophaal via de nieuw Haven moet je blij zijn Hoefdraad ,ga een andere berekening maken met de Douane of H.I .

  De meeste grote machines worden haast gratis in gevoerd
  daar kan je nog wat verdienen .

  Hoefdraad ga maar bij de 40000 illegale Goud zoekers ook op de Stuwmeer belasting halen .

  Wanneer jonge Surinamers iets in Paramaribo stelen worden ze zelf dood geschoten .,maar in de binnenland zijn de meeste ACTIVITEITEN illegaal ga daar geld halen .

  Doe je best hoefdraad ,had ik in starnieuws gelezen


  Maak melding

 20. Oom Bert, de overheid heeft geprobeerd om gelden te innen bij de goudzoekers maar het is geen eenvoudige klus om aan te sturen vanaf je luie veranda Het is makkelijk praten. Het binnenland van Suriname is groot en is zo lek als een gatenkaas.Waarom bent u geen minister geworden.


  Maak melding

 21. @ oombert
  Ik heb met verbazing naar het rekenwonder Hoefdraad zitten luisteren in de DNA.
  Alleen er klopte geen hout van. Als waar is wat hij daar voordroeg zouden het omzetten van verliezen naar extra inkomsten de staat in een paar maanden in een paar maanden boven jan maken.

  Het tekort zou SRD 700.000.000 bedragen en nu gaat hij SRD 80,000.000/maand besparen of meer binnen krijgen of wel meer dan SRD 700.000.000
  Raar of niet


  Maak melding

 22. @poco
  De groot verdieners qua goudzitten allemaal in Paramaribo en deels naast de president op de veranda.
  Lees aub het boekje van Jeroen van Trommelen.
  Een paar namen zijn blijven hangen. Safrina Holding (werkgever van Dino B), NaNa resources (Naarendorp en Naarendorp), een Peneux broertje
  8 van de 10 grootste zijn NDP vrienden


  Maak melding

 23. @pico

  Toegeven dat hij er niks van kan ?
  Ja hij luiaard/leugenaar/despoot Bouterse. Er is een regering maar die inclusief parlements voorzitter zijn de persoonlijke foetoe boois en meisjes van deze in Nederland en de US veroordeelde drugsdealer/moordenaar.
  En de oppositie roept af en toe wat met hun grote bek maar weten ook dat santokie niks kan klaarmaken indien hij het voor het zeggen heeft. Santokie regelt alleen partij en rasgenoten hij behoort immers tot de generatie Lachmon en dat soort figuren die denken een klein India in Suriname te moeten beginnen. In Nederland en de US jonge opgeleide jonge hindoestanen met een frisse kijk op zaken worden nog steeds uit de partijtop geweerd.
  Zulke figuren bv de huidige VP proberen dan hogerop te komen door met joke figuren als Bouterse afspraken te maken
  Niemand gaat ons helpen dus zullen wij onze staatsklootzak en familie zelf moeten opsluiten.
  Wie doet mee ??


  Maak melding

 24. ” Minister Gilmore Hoefdraad van Financiën zei eerder dat de maatregelen nodig zijn. “Het is een heel kleine druppel op een gloeiende plaat.” Is dit dan ook weer niet een onnozele uitspraak en dus een tegenstrijdigheid in woorden? Immers een druppel op een gloeiende plaat verdampt of droogt op. Je hebt dus niets.

  Het is dan ook terecht dat Patricia Etnel (NPS) zegt ” dat de regering de regie kwijt is. Het verhaal van de grondstoffen is achterhaald. Er is geen beleid om de verdiencapaciteit van het land te vergroten. Aan de andere kant wordt onderhands een contract getekend met Dalian voor driehonderd en vijftig miljoen dollar”, zei Mahinder Jogi (VHP). Het kan er niet in dat een tijd van grote geldproblemen zulke verbintenissen worden aangegaan” .


  Maak melding

 25. Levensmiddelen wordt gerekend marktconform koers.benzine moet ook marktconform gerekend worden dan wordt de files stuk minder…in Nederland benzine eur1.50 literin su moeten 1.5*8=12 srd per liter en snel de wegenbelasting in voeren… regering doet eindelijk iets goed mensen moeten niet klagen…this is Life… werkelijk leven.


  Maak melding

 26. Poco@ Dompig en Lensheer hebben het geprobeerd met Goud orderring wat is er van geworden .

  De meeste zijn ook Brazilianen ze betalen geen belasting ook onze landgenoten .

  De Overheid dient een goed system op te zetten om het goud zelf op te kopen in de binnenland en belasting te nemen van de illegaal goud zoekers .

  Belasting dienst moet samen met de militairen, posten op zetten waar men belasting kan betalen in de binnenland .
  maak een begin Overheid .


  Maak melding

 27. Poco@ er zijn geschoolde mensen in Suriname om Minister te worden , daarom heeft men Universiteiten in Suriname op gezet om te leren DENKEN en uitvoeren .

  Ik ben tot de basis school gegaan en een vrouw heeft mij leren timmeren ,verder leer ik te denken en uitvoeren .


  Maak melding

 28. De mensen worden armer en armer maar,, ze hebben een goede President dus, niet zeuren.
  Alles komt weer goed, volgens de adviseur RobG van de pres !!!!

  @ Oom Bert

  Waarom moet men belasting betalen ????
  Het geld dat geind wordt, gaat toch niet naar de Staatkas, deze gaat rechtstreek naar Ambtenaar die het geind heeft !
  Ala sma é fetie gi ding égi sakka brada, daarom a kondré a k@ now now.

  Sari tori

  Jacko


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.