Minister Pengel: focus op minder zieke Surinamers

39

PARAMARIBO, 11 aug – De samenleving zou meer moeten richten op het voorkomen van ziekten. Mensen zouden meer aandacht moeten hebben voor het zo min mogelijk ziek worden. Dit zegt minister Patrick Pengel van Volksgezondheid.

Nu wordt vooral geroepen en geschreeuwd om meer artsen en meer medicamenten. Als die er even niet zijn, is het meteen moord en brand. “Iedereen blijft van de overheid eisen dat ze inkomt met artsen en genoeg medicamenten om de gezondheidszorg te waarborgen. Maar als je een arts ter beschikking krijgt, wil het nog niet zeggen dat je gezond bent”, zegt Pengel tegenover de Ware Tijd.

De kunst is juist zodanig te leven dat ziektes zoveel mogelijk worden voorkomen. “Het voorkomen van ziektes en epidemieën is niet een taak van mijn ministerie alleen”, aldus Pengel. Ook andere ministeries moeten bijdragen aan het garanderen van een gezondere samenleving. Er4 wordt al gewerkt aan plannen om samen het doel na te streven. Met preventie wordt uiteraard ook veel geld uitgespaard.

Bekijk ook:


39 REACTIES

 1. De oplossing dus….MENSEN voor de Spiegel staan 3x per dag en je zelve overtuigen niet ziek te worden!!!
  Joost alleen weet hoe zulke laaggeschoolden als Pengel ministerie van Volksgezondheid worden.
  Een ziekte die nodig je niet uit!!Die komt als een dief in de nacht!!
  Er zijn natuurlijk preventie maatregelen hoe een bestaande medische situatie niet te verergeren zoals bv suikerpatienten drag ten alle tijden en schoen of slipper,zorg dat je niet trapt op scherven of verroeste spijkers…die kunnen je toestand verergeren…..maar echt je zelve voor de gek houden dat je nooit ziek wordt?!


  Maak melding

 2. Begrijpt Pengel dan niet dat patienten elke dag hun medicijnen moeten innemen en dat zij het niet kunnen onderbreken want dan kan levensgevaarlijk worden!
  Pengel moet eens ziek worden dan pas gaat hij het voelen,hij moet zich gezegend prijzen niet ziek te zijn ,de patienten hebben de luxe niet om bij elke koorts ,verkoudheid over te vliegen naar Cuba voor een behandeling.Niet meer dan 500.000 zielen en geen medische voorzieningen..belachelijk!!


  Maak melding

 3. Ik sta versteld van de mongolen die als minister zijn aangesteld!!! De 1 nog stommer dan de ander!!! Beste stomkop pengel…….., niemand roept ziektes…………want het is geen pretje om ziek te zijn!!!!! Zulke mongolen wil je toch gewoon een rotschop geven!!!!


  Maak melding

 4. Ray,

  Deze minister heeft toch deels gelijk?
  Vreet niet overdadig, beweeg, voorkom muskietenplaag door broedplaatsen / haarden te voorkomen, slapen onder een klamboe, gezond eten, niet roken niet drinken, doe alles met mate.
  Waar hij geen gelijk in krijgt van mij is dat ziektes deels zijn te voorkomen als er geld is om maatregelen te treffen en dus algemeen “niet een ieder heeft geld om alles te voorkomen.


  Maak melding

 5. Maatregelen treffen ook als er geld is zijn eenvoudig.

  Laat die vette hapjes van de warun staan, beweeg een beetje meer, eet minder zout.

  En als er geen geld is kunnen bewegen en weing zout ook.
  Vervolgens kan iedere Surinamer een igen tiuitje aanleggen met tomaten, bitawiri, tayerblad, etc. Groeten die heel eenvoudig te telen zijn.

  Maar de bevolking is lui!!!


  Maak melding

 6. het is natuurlijk een teken van goed beleid. tegen iedereen “schreeuwen” dat hij maar beter niet ziek kan worden. en dat voor een minister. zo wil ik ook beleid kunnen maken.


  Maak melding

 7. “….. vreet niet overdadig?” voor wie geldt dit? degenen die overdadig “vreten” hebben vaak wel het geld om zich in het buitenland te laten behandelen. de rest “vreet” hongerig, neem ik aan.


  Maak melding

 8. Wat een LUL is deze Pengel. als je geld hebt kan je zo wel schreeuwen. bij AZP kom je s morgens om negen uur om pas tegen 14:00 geholpen te worden. tijdverlies idioot. bij spoedeisende hulp wachten mensen heel erg lang. en dan de mensen ver weg van de stad. daar is er niet eens een dokter. deze man is een minister niet waard.

  Oproep aan het volk van Suriname.

  Volk van Suriname, eist het aftreden van deze minister. dit moet het volk van Suriname dit niet pikken. eis je recht op een menswaardige behandeling. Laat een toevallige minister jou de dood niet insturen als je ziek bent. de meerderheid heeft de NDP gekozen. eis van de NDP en de president deze minister te ontslaan.


  Maak melding

 9. Ik sta nu al meer dan anderhalf jaar op perron Onverwacht te wachten op de trein die maar niet komen kan om mij naar het Wanica Ziekenhuis te brengen.
  Kan iemand me vertellen hoe lang ik nog moet wachten? Ik word er doodziek van.


  Maak melding

 10. @Bigi Sma
  Dat men ziek kan worden van overdadig eten is een mythe dat nog steeds bestaat in Suriname.
  Neem bv zout. Iedereen gebruikt zout in zijn eten want zonder zout is er geen smaak.Je kan toch onmogenlijk alle huishoudens gaan verbieden om geen zout te eten?
  Wanneer krijg je te horen dat je geen of minder zout moet nuttigen ?
  Precies wanneer je hogebloed stijgt,dat komt niet door het zout dat je eet maar dat komt door lichaam vermogen van je zelf of door een andere aandoening die niet eerder ontdekt was en een ander lichaamsdeel heeft aangetast..Vraag bv aan deze Pengel of hij vreet zonder zout te gebruiken.Hij gaat naar je staren alsof hij net een bakroe heeft gezien. Olie,,zonder koken met olie smaakt je eten niet,ga wel niet overtollig olie gebruiken want dat kan diaree veroorzaken. Vraag aan Pengel of hj olie gebruikt of gewoon water.Er zijn mensen die overtollig eten en niet ziek worden dat komt gewoon door de hormonen in je lichaam die zijn samengesteld.Iedereen heeft een lichaam met hormonen die verschillen van anderen.Wanneer verbied de dokter je voor het nuttigen van bepaalde voedsel?Precies,eerst moet je ziek worden en dan komt de diagnose.Vergeet 1 ding niet suiker,eiwit,zetmeel,zout,vet,water zijn stoffen die je lichaam dagelijks nodig heeft.Als een gezond persoon besluit om 1 van deze stoffen niet te nuttigen dan garandeer ik je dat deze persoon werkelijk ziek zal worden door een tekort aan deze voedingsmiddelen!
  Pengel doet netalsof wij de ziekten zelf oproepen.Wie wil ziek worden?!
  Ps de medicijnen zijn er om de ziekten waaraan je lijdt onder controle te houden.De dokter bepaald of je moet stoppen ermee of niert pas nadat een grondige onderzoek is gedaan. Gewoon ermee stoppen is schadelijk voor de gezondheid.


  Maak melding

 11. je zit in een nachtmerrie met de president als het enge figuur. wordt snel wakker, laat je niet meenemen in een nachtmerrie binnen een nachtmerrie. je kan straks niet meer eruit komen. de laatste trein naar Wanica reed voor het laatst ergens in de vroege jaren zestig.

  Paraboi, wiki no!


  Maak melding

 12. Domme Ray,

  Heel Suriname lijdt zowat aan een te Hoge Bloeddruk.
  Oorzaken zijn bekend. De helft van de Surinamers heeft overgewicht door te veel en ongezond (te veel zout, te vet o.a.) eten. Ook te veel suiker nuttigen is niet goed voor het lijf.

  Een gevolg van deze twee symptomen is op de duur, hoog cholesterol gehalte in het bloed diabetisch, hart en vaatziekten.

  Niet gelezen dat het aantal nierdialyse patiënten schrikbarend is gestegen????

  Waarom zou men overmatig veel verkeerde voeding nuttigen om vervolgens naar de dokter te gaan voor behandeling

  Bewegen (30 45 min) helpt overgewicht en de gevolgen ervan voorkomen. Dit zijn zaken die iedereen kan doen.

  Kent meneer Ray het gezegde voorkomen is beter dan genezen niet???


  Maak melding

 13. @Sam
  Voorkomen is beter dan genezen……
  Klopt als je onder een klamboe slaapt wordt je niet door een muskiet geprikt,maar helpt je dat bv een hartaanval te verkomen?!
  Idioot,een diabeet mag niet op schreven trappen ,zich niet bezeren aan roestige spijkers..dit kan amputaties voorkomen.draag dus een schoenen ,laarzen als je aan landbouw doet,draag desnoods slippers ,zo voorkom je amputatie!
  Wat noem jij verkeerde voeding,je moet in verhouding eten !Je kan toch onmogenlijk suiker met thee gaan drinken terwijl het juist moet zijn thee met suiker!!
  Er zijn genoieg mensen die 2xmaal meer eten per maaltijd dan jij,en ze zijn even gezond,even dunnetjes!Heb je ooit gehoord dat je lichaam genetische aandoeningen kan erven?Dik worden is ook een genetische aandoening en je hoeft niet speciaals je mars vol te vreten om dik van te worden!!uikerziekte is ookj een genetische aandoening,de dokter kan je in onderzoeken al heb je die ziekte niet maar het komt wel voor in de familie. Je bent dan een riskfactor.De dokter gaat je medicijnen voorschrijven die je moet innemen dagelijks die moet voorkomen dat suikerziekte bij jou ontwikkeld . Dit noemen we voorkomen ,Leg ons dan uit dat Pengel gelijk heeft ,idioot!!


  Maak melding

 14. Ja Pengel, jij snapt het! Dit is toch logica! Niet meer neuken Surinamers, komen er geen kinderen bij, geen onderwijsproblemen meer. Niet meer autorijden, geen brandstoftekort meer, geen verkeersdoden meer…….ook geen accijns meer. Vooral ook niet meer stemmen, ben je ook van ndp/nps/vhp af. Vooral helemaal NIETS doen, voorkomen is beter dan genezen….. Wat een idioot.


  Maak melding

 15. Hoe wil hij zaken als koorts, verkoudheid, hoest, kneuzing enz. gaan voorkomen? Ook daarvoor zijn medicamenten – vaak een kuur – vereist. Niet te spreken over al die geslachtsziekten.


  Maak melding

 16. Beste lezers,
  De pers geeft een vertekend beeld van de woorden van Pengel.
  Het zijn niet letterlijk de woorden van hem.
  En de aasgieren lopen in de rij om hun op-of aan merkingen te plaatsen.
  Idioten gaarne eerst het bericht goed verifiëren.
  De pers is een anti Bouterse.


  Maak melding

 17. Off topic
  Wie heeft meer informatie over de president van de Centrale Bank van Curacao. Hij wordt verdacht van fraude.
  Ja, ik weet dat waterkant over Su gaat/ hoort te gaan


  Maak melding

 18. @Ray,

  Met stomheid je reactie gelezen. Ik denk dat de strekking van mijn verhaal door wellicht enige blindheid niet de juiste weergave / verhouding weergeeft van de door mij geplaatste boodschap.
  Iedereen kan ziek worden hoe gezond of ongezond je ook leeft.
  Iedereen wil lang en gezond en gelukkig leven.
  Maar gezond zijn en gezond blijven heb je niet 100% in eigen hand maar je hebt wel invloed hierop door een gezonde levensstijl op na te houden.
  Bijvoorbeeld
  Beweeg
  Eet niet overdadig
  Eet liever plantaardig dan dierlijk vet
  Eet zo min mogelijk rood vlees
  Matig suiker gebruik
  Matig het consumeren van rijst
  Neem tijdig je rust
  Rook niet
  Drin niet overdadig

  Moet ik doorgaan?
  Dat je malaria krijgt door de malaria mug kun je bijdragen dit te voorkomen door onder een klamboe te slapen
  Ga niet naar de hoeren en leef monogaam, doe het met een condoom zo verklein je de kans op HIV / en Soa’s

  Is de boodschap duidelijk..Ik geef Pengel dus deels gelijk.
  Medicijnen zijn gemaakt voor achteraf
  Voorkomen is iets vooraf doen en daar zit toch wel verschil in.


  Maak melding

 19. @ Bigi Sma
  Je heb gelijk, wat de aangehaald punten betreft.
  Maar de opmerking van Pengel:
  “Maar als je een arts ter beschikking krijgt, wil het nog niet zeggen dat je gezond bent”
  Nee, natuurlijk wil het niet zeggen dat je gezond bent. Sterker je bent ONgezond en daarom wil je een arts.
  Daarenboven ben ik van mening dat medicamenten (en artsen) er te allen tijde zouden moeten zijn.
  Dit terwijl Pengel zegt dat het geloijk moord en brand is. Ja daar hebben de zieken helemaal gelijk in.. Dat is ook zijn verantwoordelijkheid, naast voorlichting en preventieve gezondheidszorg. Hij wil een deel van zijn verantwoordelijkheid afschuiven.
  Ik zou zeggen:
  Pengel, bedankt voor bewezen diensten. het ga je goed


  Maak melding

 20. laten ze wat gaan doen aan die kwik shit en zorgen dat er schoon drink water uit de kraan komt
  daar is de overheid verantwoordelijk voor.
  overgewicht wordt vooral veroorzaakt door teveel aan koolhydraten
  een arm volk eet nu eenmaal meer koolhydraten en vetstoffen dan eiwitten


  Maak melding

 21. @ Ray,

  Je hebt idioten die er wat van snappen maar je hebt ook idioot die absoluut niets snappen en toch denken dat ze “deskundig”
  zijn.

  Raden tot welke groep je behoort.

  Pico, stelt in deze discussie teleur.

  In Nederland zijn er medicijnen zat en een ieder betaalt een hoge premie ter dekking van de ziekte kosten.

  En toch moeten de mensen een eigen bijdrage betalen voor hun zorg.

  Toch stimuleert de overheid de mensen om alle dingen die de mensen kunnen doen om het risico dat ze ziek worden te verlagen c.q. te voorkomen.

  Waarom zou een land dat geen geld heeft om de kosten voor gezondheidszorg te dekken dit niet ter discussie mogen stellen??

  De Stelling gezondheidszorg is niet alleen een dokter en medicijnen klopt wat mij betreft 200 %

  Wat minister Pengel zegt is gebaseerd op kennis van zijn staf die hem advissert.


  Maak melding

 22. @Sam
  ALS ik je relaas lees dan denk ik dat het beste om te voorkomen ziek te worden is op de top van de Himalaya te gaan zitten mediteren.je leeft dan een aantal duizend jaren.kom niet in contact met mens of dier,hoef je niet druk te maken met malaria en de hoertjes.Wanneer verdwijn je naar de
  Himalaya’s want deze gemeenschap is niet waar je thuis hoort.O ja je bent niet verplicht de hoertjes te bezoeken en als je toch gaat dan is het op eigen risico.aids/hiv krijg je niet alleen door de verkeerde te naaien maar een bloedtransfusie kan ook de oorzaak zijn.Dit kan voorkomen worden als het bloed eerst geanalyseerd wordt.Ik geloof dat je een limiyed verstand hebt van wat bedoeld word met voorkomen is beter dan genezen.ik denk dat jij en pengel op het zelde lijn zitten.Jullie beiden wens ik een prettige reis en lang leven in de Himalayas.


  Maak melding

 23. Nou, er zijn best wel wat vermijdbare ziektes en ongevallen.
  Als mensen wat meer bewegen en beter op hun voeding letten, kan bv diabetes en overgewicht voorkomen of uitgesteld worden. Niet roken en ander drugsgebruik, matig alcoholgebruik,

  Als men In het verkeer valhelm, juiste kleding en schoeisel draagt op de brommer of motor. In de auto de veiligheidsgordel draagt, kinderzitje gebruikt voor kleine kinderen


  Maak melding

 24. op bepaalde wegen is je te voet bewegen een levensgevaarlijke handeling. mensen rijden onverantwoord in hun auto met geblindeerde ruiten over een weg waar je minder dan 50 zou moeten rijden met een snelheid van 80 of meer. overal schuilt gevaar in Su sinds 36 jaar geleden. sindsdien komt ziekte ook om de hoek kijken.


  Maak melding

 25. Ze zeggen toch dat elke dag een uur de liefde bedrijven neerkomt op een halve uur joggen. Nou, waarom zou je gaan joggen als je dat andere kunt dat plezieriger is?


  Maak melding

 26. Met een mini ster als pengel kunnen de begrafenisondernemers en voodoo obia mangs eindelijk goed gaan verdienen. NDP geloofd niet in medicamenten, dokters of wetenschappelijk cultuur of bestuur.


  Maak melding

 27. @ Ray,

  Met jou reactie bevestig je wat ik dacht.

  Je druk maken om Malaria= preventie.

  Je laten vaccineren= preventie

  Naar de hoeren gaan en een condoom gebruiken = preventie tegen SOA.

  “Naaien met een nieuwe vriendin waarvan je niet weet of ze SOA onder de leden heeft = preventie

  De bloed donoren worden op HIV gecontroleerd= preventie

  Om op de Himalaya te wonen zal ik dikke winterkleding, handschoenen, een goede wintertent, etc moeten aandoen = preventie tegen bevriezing——–> dood.

  Preventie is niet in het belang van Pengel maar in het belang van degene die preventieve maatregelen neemt en zijn directe omgeving.

  Indirect bespaar je de gemeenschap veel geld en je familie (als je die hebt) veel verdriet.


  Maak melding

 28. Je kunt ook door gezond te leven ook ziek worden !!!!
  Vooral mentaal kun je ook ziek worden met deze regering die land naar de klote heeft geholpen.


  Maak melding

 29. Pengel:

  Accijns op alcohol en tabak met 500% verhogen
  Suikerbelasting invoeren,

  Regering en parlement ook laten betalen voor ziektekosten.
  kun je zelf dan helemaat niets bedenken, je ambtenaren ook niet?
  Dus een groot deel van je ambtenaren zijn overbodig!


  Maak melding

 30. De gezondheidszorg is in el land een probleem. Dus zeker voor een ontwikkelingsland als Suriname.
  Dure behandeling zoals in Nederland zijn onmogelijk.
  Arme Surinamers kunnen het vergeten.


  Maak melding

 31. Het commentaar van deze waardeloze mini-ster is bedoeld om de schrijnende gezondheidssituatie in suri te verbloemen.

  Een bekende afleidingsmanoeuvre die dagelijks door vele gemanipuleerde paarse kakkerlakken wordt gebezigd.

  Met droge ogen durven ze te beweren dat ‘de Surinamer’ super lui is en het aan zichzelf heeft te danken dat ze zich nu in deze precaire situatie bevinden.

  Van tomatenplantjes in de tuin, tot ‘gezond’ voedsel wordt erbij gehaald om maar het gelijk te behalen.
  Hierboven trappen ze er ook in, continu bekvechten met elkaar.

  Feit is, dat het zelf in het rijke Nederland niet mogelijk is om alleen maar biologische producten te kopen, te duur.
  Wat verwacht je dan van een arm gezin in een arm land.

  Het is nooit zwart wit, het is een combinatie van factoren, de grootste factoren zijn; gebrek aan kennis en manipulatie door die egocentrische, manisch depressieve, super-crimineel desi-ley.


  Maak melding

 32. Gezondheids voorlichting preventieve maatregelen nemen. Dat is de taak van de overheid ze lopen altijd achter de feiten aan
  De taak van de overhield is om de bevolking in te lichten en geinformeerd te houden over een verantwoorde en gezonde levensstijl en dus niet met een beschuldige vinger wijzen.


  Maak melding

 33. “” Het is nooit zwart wit, het is een combinatie van factoren, de grootste factoren zijn; gebrek aan kennis en manipulatie door die egocentrische, manisch depressieve, super-crimineel desi-ley.”

  Ik kan nog een paar namen toevoegen van mensen die hier posten maar veel zin heeft het niet dus……………laat maar begaan


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.