Suriname’s Dag van Inheemsen en van Javaanse immigratie

19

PARAMARIBO, 9 aug – “Wanneer op negen augustus de Dag van de Inheemsen wordt herdacht en tegelijk ook de Dag van de Javaanse immigratie, wordt uiting gegeven aan de aanwezigheid van de vele etnische groepen binnen de Surinaamse samenleving.” Dit stelt de Nationale Partij Suriname, NPS.

Evenals de andere groepen in het land, hebben deze twee het niet altijd even makkelijk gehad. Er moet lering getrokken worden uit opgedane ervaringen. Van belang is nu de toekomst.
De NPS zal zich blijven inzetten voor het bestendigen van een sociaal rechtvaardige samenleving. ‘Een sterke focus’ hierbij is de jarenlange strijd van Inheemsen voor hun landrechten.

Aandacht is er ook voor deelname van deze burgers in educatie en gezondheidszorg. De NPS zet zich ook in om de culturele veelzijdigheid in Suriname “intensiever te benutten voor onze ontwikkeling.” Veel waarde wordt gehecht aan de bijdrage van de Javanen en Inheemsen. Volgens de NPS zullen Surinames met zijn allen in staat zijn om de uitdagingen die op ons afkomen aan te gaan.

Bekijk ook:

19 REACTIES

 1. De NPS zal bla bla bla bla bla bla bla en nogmaals bla bla bla. Deze mensen leren het nooit. Het is een gruwel als je wordt geconfronteerd met de stijl van hun berichtgevingen. Het straalt een post-koloniale leugenachtige politieke correctheid uit waarvan zelfs de kolonisatoren omvallen van het lachen.

  Zij hebben meer dan 70 jaar de tijd en de financiële ruimte gehad om te werken aan de rechten van de inheemsen en een lotsverbetering van de Javanen.Zij hebben zich nooit afgevraagd waarom de KTPI uit hun gelederen is ontstaan en dat de Javanen een eigen partij hebben opgericht. De arrogantie zit zo diep in hen. Zij wanen zich een god te zijn terwijl ze op een stukje na van hun voetstuk zijn gevallen. Dat kleine stukje dat hen nog staande houdt erodeert weg onder hun zitwerk en dat hebben ze niet eens door.


  Maak melding

 2. Maak er een nationale dag der volkeren van pak je gelijk ook de andere bevolkingsroepen, laat ieder het vieren op zijn manier onderling of samen met de anderen, ben je gelijk van al het onnodig aantal vakantiedagen af


  Maak melding

 3. Ik ben het helemaal eens met Rob.
  de NPS heeft geen ka gedaan voor Sur, alles voor eigen hoop en glorie.
  Overigens Rob de NDP vertoont kopieer gedrag van de NPS uit de jaren 60. Laat iedereen daar maar over nadenken.


  Maak melding

 4. Hans, ik heb je onderschat.Jij hebt ook wel slimme ideeën. Presenteer jouw voorstel aan president Bouterse. De komende 10 jaren zal de regeermacht toch in handen zijn van de NDP eventueel in combinatie met DOE, ABOP, PL of VHP.


  Maak melding

 5. Ten eerste gun ik de Inheemsen deze dag van harte.
  Mag hopen dat zij eindelijk serieus worden genomen door een ieder. Men heeft deze mensen veel te lang onder de duim gehouden.

  Het is toevallig dat de dag der Inheemsen en immigratie van de Javanen op 1 dag valt. Ook de Javanen gun ik een mooie dag.

  Zelf ben ik voor afschaffing van alle religieuze feestdagen.
  Beperk het aantal nationale feestdagen tot 1 januari, 1 mei, 9 augustus en 25 november.
  Waarom 9 augustus ook als nationale vrije dag. De Inheemsen zijn de eerste bewoners van het land en hebben de anderen toegelaten.

  Geef naast het aantal vakantiedagen 5 extra vrije dagen.
  Deze 5 extra dagen kunnen de Surinamers naar eigen inzicht opnemen. Bijv. om hun eigen immigratie dag te herdenken, om een vrije dag op te nemen voor een religieuze viering, of om keti-koti te herdenken.

  Een voorwaarde is dat deze extra 5 vrije dagen niet bij het aantal vakantie dagen mogen worden toegevoegd.

  Zo is Suriname gelijk af van de meeste nationale vrije dagen en kan toch een ieder zijn haar festiviteiten vieren of herdenken waar ze behoefte aan hebben.

  Dat de Inheemsen en de Javanen een extra vrije dag hebben hoeft geen belemmering te zijn. Ze hebben een beetje geluk. En dat geluk gun ik ze van harte.

  Het is van de zotte dat 2e paasdag, 2e pinksteren en 2e kerst nog steeds nationale vrije dagen zijn.


  Maak melding

 6. @Robje-de-Desi-slaaf :

  Jouw NPS-gekte speelt weer op, de Desi-clan regeeert al
  enige JAREN (dat dringt maar niet tot u door) en ZIJ hebben Ons Land, gewoon FAILLIET gemaakt !!

  UN MONI VERDAMP, zegt profje Gilmore !!!!!!!!!!

  Leve de NDP-DRUKKERIJ voor ONGEDEKTE SRD-
  BILJETTEN !! Een van de VERWORVENHEDEN van de NDP ! Een gerealiseerd NDP-project !!

  U bent de periode van BOUTA-onderdrukking vergeten !
  U bent de LEGE-staatskasperiode van Wijdenbosch vergeten !

  LEVE de DURE handtassen van NDP-Ambassadeur KANHAI en haar aandeel in de SVB-QATAR-deal !

  LEVE de EBS-cao-deal die door de Hoofdadviseurs van uw
  Neppe-leider is afgesloten !

  LEVE het onafgebouwde gerechtsgebouw, NDP-verklwansel a moni, aannemer e wakti ing moni !!!

  De NDP-Grondwet en wets-vertrappers durven via Robje-
  de-slaaf te komen babbelen over RECHTEN ???????????
  Zie de NIETIGE NDP-amnestiewet, die in de hele wereld NIET WORDT ERKEND !
  Zie het NIETIGE BEVEL van HOOFD-MASSAMOORD-VERDACHTE, Desi, aan de PG om een reeds lang lopende Vervolging te STAKEN !! ER IS SANTO-BOMA-GEVAAR !

  Slaafje : ALLEEN DEMOCRATISCHE REGERINGEN KUNNEN WERKEN AAN DE RECHTEN VAN INHEEMSEN,
  de dictatoriale NDP-clan MISBRUIKT groepen alleen maar !

  PS : Wat is de “FINANCIELE RUIMTE” van DESI, nadat hij ONS LAND FAILLLIET HEEFT GEMAAKT ???????????

  DE REDI MUSU DESI WURGT HET VOLK IN SAMEN- WERKING MET DE IMF-WITMANGS !

  INHEEMSEN EN OVERIGE BEVOLKING VIER UW DAG EN LAAT U NIET BEDRIEGEN DOOR DE FAILLISSEMENTS-CLAN !


  Maak melding

 7. Prof.Misababoi, je haalt een punt aan dat zeker in de gaten moet worden gehouden. De NDP moet doorgaan met haar innovatieve politiekvoering, een bindingsfactor blijven voor de samenleving, breken met oude tradities en niet met open ogen het traject van de NPS gaan bewandelen. Een stagnatie in de uitvoering van de veelbelovende economische plannen, veroorzaakt door externe omstandigheden, mag de band met de achterban / het volk niet negatief beïnvloeden. Communicatie met het volk blijft belangrijk.


  Maak melding

 8. @Srafu

  WIJ HEBBEN OP EEN DAG ALS VANDAAG,GEEN ZIN IN JOU NEGATIEVE RETORISCHE,DOMBO GELEUTER, BIJ JOU POSTINGS IS HET LETTERLIJK..LANGE ONSAMENHANGENDE KOETERWAALSE BULSHIT BIJ ELKAAR,…VAN GENERLEI WAARDE,JIJ HEBT ZOVEEL DUIVELSE NEGATIEVE ELEMENTEN IN JOU,DAT EEN VLOEK BETEKENT VOOR SURINAME,..JE BENT ZOOOO ANTI SURINAME/SURINAMERS,..WAT BEN JIJ EIGENLIJK ?…NA BONG PRIET JOE ? VRAAG MAAR EEN BIGI SMA WAT DAT BETEKEND.MIE MANG ! SURINAME HEEFT POSITIEVE ENERGIE NODIG ,GEEEN PANNENKOEKEN ! GAAN JULLIE, MAAR HET LAND UIT.,


  Maak melding

 9. Wat is de bijdrage van de Ingie’s en de Javanen aan Suriname?
  De Ingie’s weinig. De meeste Ingie’s weten niet eens meer hoe hun voorouders leefden.
  De Javanen nog minder. Ze zijn een corrupt en vals volk dat altijd swingt naar de kant waar ze de meeste gunsten van krijgen.
  Allemaal principeloos.


  Maak melding

 10. Srafu, blijf maar slapen. Jij noemt het vertrappen van wetten, terwijl het interpretatie van wetten is. Tijden veranderen en jij gaat niet mee met de tijd.


  Maak melding

 11. Wel RobG,
  binnen elke normale partij hoort er (veel) ruimte te zijn voor kritiek. Helaas is dat binnen de NDP verdwenen.
  Sterker de NDP vertoont steeds meer trekken van de NSDAP van Adolf H. Vertel dat maar jouw souffleur Eugene die steeds meer op Goebbels qua manieren gaat lijken.
  Je weet hoe het met hun is afgelopen.
  Hoe kan bv. een minister die 1,2 miljard laat ‘verdampen’ nog in functie blijven? Alleen maar omdat hij de schoonzoon is? Heeft Desi dit al uitgelegd?
  Hoeveel belasting betaald Sardjoe, en hoeveel het parlement?


  Maak melding

 12. Ik ben blij dat de viering van beide dagen in Marienburg, palmentuin, de protest mars van de inheemsen, de speech van de biza en ro ministers heel goed en vreedzaam is verlopen. A tang zo. We na sranang mang.


  Maak melding

 13. “Inheemsen” is geen naam om één bepaalde bevolkingsgroep mee aan te duiden elk land heeft zijn inheemsen, vroeger werden de Inheemsen van Suriname Indianen genoemd, deze naam was een vergissing; Columbus en zijn bende dachten namelijk in Indië (Azië) aangekomen te zijn en ze noemden de mensen, die ze in wat nu Amerika heet aantroffen, Indianen. Maar alle oorspronkelijke bewoners van elk land zijn van dat land de ‘Inheemsen’ van dat land. Ik las b.v. een bericht in de krant met de titel ‘Inheemsen in Nederland vieren feest’ (of iets dergelijks) en ik dacht dat het om Batavieren of Friezen ging, maar het ging over Surinaamse Inheemsen die nu in Nederland wonen. Hoe noemen Surinaamse Inheemsen zichzelf (en de overige oorspronkelijke bewoners van de Amerikas) in hun eigen taal? Dat zal vast wel een mooie naam zijn, welke wij (alle overige Surinamers) ook kunnen hanteren om de oorspronkelijke bewoners van het land (Inheemsen van Suriname) mee aan te duiden.


  Maak melding

 14. @Robje-de-Desi-slaaf

  U zegt : “Jij noemt het vertrappen van wetten, terwijl het interpretatie van wetten is. Tijden veranderen en jij gaat niet mee met de tijd”

  Wetsinterpretatie is een VAK, valse info-verspreider !

  Een VERBOD in de Grondwet verandert niet na enige tijd
  qua interpretatie ! De NDP heeft OPZETTELIJK de Grondwet geschonden en heeft een NEP-amnestiewet door het parlement geloosd !

  Daarom wordt deze prulwet van opa Desi NERGENS TER WERELD erkend, door geen enkele deskundige en door geen enkele rechtsinstantie !

  Tijden veranderen inderdaad, slaafje Rob, daarom komt Het Inter-Amerikaanse Mensenrechtenhof binnenkort met het DEFINITIEF vernietigen van de Desi-Nep-amnestiewet !

  DESi en de overige DADERS van de 8 december slachting/
  massamoordpartij op onschuldigen, krijgen daarna spoedig hun EINDVONNIS !

  PS : Hebben u en NDP-Desi Ons Geld en ons Goud AL TERUGGEZET IN DE STAATSKAS ????
  De door NDP WANbeleid/Corruptie ontstane Staatsschuld bedraagt thans DERTIEN MILJARD !!!!

  Hier nog twee eeuwige wetten tbv de NDP-clan, die niet in
  de tijd qua interpretatie wijzigen : 1. Gij zult niet doden !!! en
  2. Gij zult niet stelen !!!


  Maak melding

 15. Prof.Misababoi, de NDP heeft geen Terugroep Wet nodig om kritische partijleden de mond te snoeren. De realiteit leert ons juist dat de oppositie de mensen die kritisch zijn tot in hun slaapkamer politiek en letterlijk dood willen hebben. Kijk maar naar de twee leden die PL die oneens zijn met Soemohardjo. Ze moeten beiden uitkijken waar ze komen en wat ze eten bij vreemden.De oppositie doet van alles om ze desnoods te vergiftigen.Het grote gevaar, de Nazi-achtig praktijken komen van de oppositie.Ze zijn levensgevaarlijke psychopaten die Chitan en Sapoen dood willen hebben. Dus jouw valse beschuldigingen aan het adres van de NDP blijken juost betrekking te hebben op het handelen van de oppositie.Zijn jouw ogen soms dicht.

  Mensen die kritiek hebben bij de NDP mogen gaan en kiezen voor een andere partij.Zie maar wat gebeurd is met Cheung en die parlementariër uit Wanica.Beiden verlieten de partij en gingen respectievelijk aankloppen bij PL van Somo en de VHP. Ze zijn beiden politiek in een vergeet-hoek geraakt en hoeven niet voor hun leven te vrezen.


  Maak melding

 16. RobG, wat scheelt jou eigenlijk? De NDP heeft inderdaad geen terugroepwet nodig om haar kritische partijleden de mond te snoeren, daar heeft de NDP kogelbrieven en koortjes van gymbroekjes voor. Dat doen de oppositionele partijen juist niet, die gebruiken als geciviliseerde partijen de terugroepwet en als die niet werkt, omdat de NDP daar een paar stokjes voor steekt, gaan ze naar de rechter, al heeft dat, door de NDP, die de rechterlijke macht niet erkent, eigenlijk geen zin, Sapoen en Chitan hadden dit grapje dat ze nu uithalen met de PL, VHP, NPS en de rechterlijke macht, nooit kunnen uithalen met de NDP, want dat hadden ze, letterlijk en figuurlijk, nooit overleeft.


  Maak melding

 17. @Robje-de-Desi-slaaf :

  U scheld WEER op andere politike partjen, u zegt :
  “Ze zijn levensgevaarlijke psychopaten die Chitan en Sapoen dood willen hebben.”

  De kritische Ongewapende burgers, die geen NDP-Dictatuur wensten zijn op 8 december door uw LEIDER Gemarteld en vervolgens DOORZEEFD met honderden KOGELS !

  Deze Surinaamse HELDEN, ZIJN dood GEMAAKT,
  Robje !!!! U weet drommels goed door wie !!!

  Dat is NDP-volksbeleid ! En daarna als laffe ALATAS
  roepen : A NO MI !!!

  BANG VOOR DE KRIJGSRAAD !!!!!!!!!! SLAPELOOS !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.