Vandaag ‘Dag der Inheemsen’ in Suriname

24

De Dag der Inheemsen, ook wel Ingi Dei, is een officiële vrije dag in Suriname en valt op 9 augustus. De dag staat symbool voor respect voor en erkenning van de inheemse bevolking van Suriname.

In 2006 heeft president Venetiaan de dag uitgeroepen tot nationale feestdag. De Verenigde Naties hebben 9 augustus wereldwijd ingesteld als Internationale Dag der Inheemse Volken. Het grootste doel van deze dag is de nationale overheden stil te laten staan bij de behoeften van hun oorspronkelijke bewoners.

Archieffoto: Danseressen van het Inheems dorp ‘Hollandse Kamp’ in actie tijdens een landelijke culturele zang- en dansbattle. Waterkant.Net wenst de Inheemse gemeenschap in Suriname een fijne Nationale Dag der Inheemsen toe.

Bekijk ook:

24 REACTIES

 1. Ik wens de Inheemsen van de hele wereld in het algemeen en de inheemsen van Suriname in het bijzonder een mooie dag der Inheemsen toe. Moge jullie rechten geëerbiedigd worden.
  Ook aan de Javanen wens ik een geweldige dag toe.


  Maak melding

 2. In feite hebben de Indianen niks. Ze hebben geen inheemse geneeskunde, geen methodes om rampen te voorkomen, geen methodes om self sufficient te worden, geen leefwijze waar anderen naar opkijken, geen wil tot wtenschappelijke achievements en geen idee van wat verlossing is.

  Niettemin wens ik ze een fijne dag. Tenminste een dag waar er voor de Indiaan valt te feesten en trots op te zijn. Voor de rest is het kommer en kwel.


  Maak melding

 3. Dat je dom en onwetend bent kan je niks aan doen. Geneeskunde,architectuur,spiritueel,het begin getal nul,kennis van universum en natuur.weet jij hoeveel mensen in de wereld respect hebben voor indianen en hun cultuur en manier van leven.geloven doen wij in moeder natuur. Heel hun manier van leven bestaat uit zelf sufficient. Dus verdiep jezelf eer je je domme postings plaatst.


  Maak melding

 4. Inheemsen, synoniem voor inboorlingen, inlanders of aborgines…beter gezegd niet geïmmigreerde inwoners.
  Deze groep mensen verdienen respect boven alle volkeren in suriname. Vanaf de Siberische noordlanden trekken deze mensen nomadisch langs de noordkust van Alaska en vervolgens langs de westelijke kust van de usa neer te dalen dwars door de andes landschap tot in de zuid punt van Argentinië.
  Ik heb met hun gewerkt te whasabo en apoera, tevens zij nogsteeds de vriendelijkste en zeer beleefde mensen ooit gekend.
  HET ZAL IN DE TOEKOMST MIJ NIET VERBAZEN DAT IEDEREEN HUN SYSTEEM EN WERKMETHODE ZULLEN OVERNEMEN OM NIET te VERHONGEREN.
  Ze beplanten en verbouwen hun eigen kostgronden. Ze jagen en vissen nogsteeds op een heel primitieve wijze…het is nu inderdaad 1 voor 12..dead or survive. ..dus die moordenaar bouta moet hun gronden niet pikken…ze verdienen respect. .


  Maak melding

 5. @ kaaiman,

  Een beetje respect mag je wel hebben voor de autochtone
  Indiaanse bevolking.
  In principe leven we allen in hun land dat door blanken zijn getolen !!

  Wat hebben ze gekregen: rode hond, influenza etc. als beloning van de blanken; in de VS krege ze besmette dekens als cadeau om door ziekte uitgeroeid te worden.
  Hulde aan de Indiaan: land van stoere Indianen.


  Maak melding

 6. ik heb heel veel respect voor iedereen, maar dan moet je niet een andere lastig vallen met zijn / haar levens wijze ontwikkeling weelde welvaart rijkdom..

  dit geld in het algemeen dus ook voor de mofina wan

  voor de rest is het allemaal prima zó..


  Maak melding

 7. de inheemsen verdienen het om gerespecteerd te worden.
  helaas is de werkelijkheid anders .
  een ieder die wat negatiefs te melden heeft over de inheemsen kan wat mij betreft niet snel genoeg van bosje brug gegooid worden.

  ik wens mijn inheemse broeders een fijne dag toe.


  Maak melding

 8. bosmatie,

  Waarom verdienen de inheemsen respect? Alleen maar omdat het inheemsen zijn?
  Als de inheemsen niet gaan leren om mee te doen met de maatschappij, dan gaan ze vanzelf verdwijnen. Aan ziektes, werkloosheid, stress, alcoholmisbruik enz.
  Overigens vind ik het heel goed van de inheemse vrouwen dat ze niet in de rug-lig business actief zijn. Compliment daarvoor. De Javaanse vrouwen doen het stiekem.


  Maak melding

 9. LICHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ….ZORGEN VOOR BEWUSTWORDING EN GERECHTIGHEID….TOT IN DEN EEUWIGHEID!

  FELICITATIES aan de INHEEMSEN, de NAZATEN VAN DE EERSTE BEWONERS VAN MOEDER AARDE VAN SURINAME!
  Een DAG waar ze ook goed HUN STEM LATEN HOREN en OPKOMEN voor hun GRONDRECHTEN.
  Met hun VOOROUDERS begint de GESCHIEDENIS VAN SURINAME, en dit hoort MEN ALTIJD IN GEDACHTEN TE BLIJVEN HOUDEN! Onbegrijpelijk dat de Inheemsen nog steeds voor hun grondrechten moeten strijden. Niet alleen in Suriname, maar ook elders in de wereld.

  Moge ze op deze BIJZONDERE- en BEZINNINGSDAG ook HET GEVOEL VAN EENHEID goed met elkaar ERVAREN en deze ook zo blijven HOUDEN!
  Hun Spirituele KRACHT en kennis is nooit verloren gegaan, en zal ook nooit verloren gaan.

  Hun RESPECTVOLLE OMGANG MET MOEDER AARDE is zeer LEERZAAM en VERRIJKEND.
  Doch hun bezorgdheid over haar bestaan daar zou de wereld zich voor OPEN voor moeten stellen, en zeker MET RESPECT naar hun boodschappen moeten luisteren! Zie de gevolgen en vooral de grote klimaatverandering.

  RESPECT en ERKENNING is wat zij zeker VERDIENEN, en dienen niet langer genegeerd te worden!

  MESSAGE an POWER from GREAT SPIRIT OF LIGHT!!!


  Maak melding

 10. Veel plezier met de Inheemse dag.

  Wees trots op jouw geschiedenis en kijk vooruit aan je
  bijdragen aan multiethnisch Suriname.

  Hopelijk geeft de regering van Suriname gouw je grondrechten. Ze hebben echt geen geld voor nodig.
  De saamaaka hebben hun grond gekregen zonder dat de
  regering een miljoen kwijt is. Dus kunnen ze dat jou ook geven.


  Maak melding

 11. LICHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ….ZORGEN VOOR BEWUSTWORDING EN GERECHTIGHEID …TOT IN DEN EEUWIGHEID!

  Ja….en de diverse INHEEMSE KLEURRIJKE KLEDERDRACHTEN zijn zeker ook PRACHTIG!

  MESSAGE and POWER from GREAT SPIRIT OF LIGHT!


  Maak melding

 12. Het grondenrechtenvraagstuk is een heel ingewikkeld- en voor het bestaan en voortbestaan van de totale Surinaamse natie levensgevaarlijk vraagstuk. Doublures zullen maken dat beleidsmakers er niet aan zullen ontkomen om te meten met twee maten. Hoe legitiem zijn al die dorpen waar bewoners zich in de loop der tijd eigendunnkelijk zijn gaan vestigen? De overheid ontkomt er niet aan om eerst met een batterij aan kleine- en grote dorpshoofden te moeten overleggen alvorens een concessie uit te geven. Diezelfde mensen hebben het recht om in Paramaribo bij lanti grond- en huisvesting aan te vragen. Omgekeerd moet de stadsbewoner het niet in zijn-/haar hoofd halen om in het binnenland 1 vierkante meter land open te kappen. Hoe gaat dat grondenrechtenverhaal werken in de praktijk?


  Maak melding

 13. die hoofd verdachte moordenaar noemt zich zelf een ..” kleine indj boy ”

  heeft hij dan zijn volk dé in indiaan wel een ” goede indianen dag toegewenst ”.

  of liegt bedriegt hij dit verhaal ook al..indj boy


  Maak melding

 14. @ kaaiman
  helaas en tot mijn spijt stel ik vast dat jij geen redenen hebt om de inheemse bevolking te respecteren.
  ik zal je er eentje geven.
  tot nu toe hebben de inheemsen jullie geaccepteerd als medesurinamers.
  we kunnen vooral in Europa zien dat het ook anders kan.
  vreemdelingenhaat kennen ze niet.
  jij kan altijd nog terug naar india , Afrika , indonesie of waar dan ook .
  hun tolerantie voor hun medemens is om een voorbeeld aan te nemen.
  iets wat jij ook zou moeten doen.


  Maak melding

 15. basmatie,

  De Indianen moeten niet denken dat de maatschappij zit te wachten op hun filosofie en levenswijze van 1000 jaar geleden.

  Roy,

  Ik raad de Indiaanse jongeren aan massaal het leger in te gaan, want met pijl en boog gaat men het niet redden.


  Maak melding

 16. LICHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ…ZORGEN VOOR INZICHT…ZUIVERING EN GERECHTIGHEID…TOT IN DEN EEUWIGHEID!

  @ Kaaiman, de haat en jaloezie zit wel heel goed diep zo te merken. Misschien tijd eens om in therapie te gaan of de natuur eens op te zoeken OM TOT RUST te komen. En trouwens je zou heel wat WIJSHEID kunnen opdoen als je je ook ging verdiepen in de indiaanse filosofie…spiritualiteit en cultuur.

  @ Marcell, als jij eigenwijs wilt blijven en ook in ’t BEDROG van Bouterse wilt blijven geloven dan zul je daar steeds mee geconfronteerd worden!

  MESSAGE from GREAT SPIRIT OF LIGHT!


  Maak melding

 17. Mevrouw Geerlings-Simons ontkende dat Suriname de rechten van de tribale volkeren niet erkent. Er is een wet, zegt zij, die bepaalt dat er geen gronden van de tribale volkeren mogen worden uitgegeven.
  Op overtreding van deze wet zijn echter geen sancties.

  Als er geen sancties bij wet zijn genoemd bij het schenden van de rechten van de inheemsen hoe denkt deze voorzitster van het DNA en lid van het NDP en volgeling van DDB dan dat de rechten worden erkent?
  Als zelfs de rechten van de nabestaanden van 8 december niet worden erkend noch de uitvoerende wettelijke macht om uitvoering te geven van vonnissen hoe zal dan de rechten van een ieder worden erkend in Suriname?
  Lul maar wat door Jennifer Simons-Geerlings tegen beter weten in.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.