Surinaams bankwezen in de knel door strak beleid

36

PARAMARIBO, 5 jul – Het straffe bezuinigingsbeleid van de overheid zorgt voor benawdheid bij het bankwezen. Het wil de laatste tijd wel eens vaker voorkomen dat handelsbanken even krap zitten. Een heleboel Surinaamse valuta zit vast.

Ruim een half miljard Surinaamse dollar (ongeveer vijftig miljoen euro) is belegd in schatkistpapier. “Als daarbij wordt opgeteld dat vijf en dertig procent kasreserve (Surinaams geld van de bank dat renteloos geparkeerd moet worden bij de Centrale Bank van Suriname, red.) moet worden aangehouden, zit van elke gulden bij de bank vijftig procent vast”, zegt een bankier tegenover de Ware Tijd.

In de vijftig procent zit ook vijf procent voor onderlinge overboekingen en tien procent voor dagelijkse operaties. De Centrale Bank van Suriname richt bewust op de roulerende geldhoeveelheid. Die moet zo laag mogelijk worden gehouden om de vlucht in euro’s en dollars tegen te gaan. Intussen blijven de wisselkoersen wel dagelijks omhoog gaan. De politieke situatie en onzekerheid gooien duidelijk roet in het eten.

Bekijk ook:


36 REACTIES

 1. Het is zelfs gebleken dat je voor opnamekosten in het AZP eerst €35,00 moet betalen anders wordt je niet geopereerd. Betalen in SRD’s mocht niet. De zuster wil het bedrag in euro’s!!!
  Is dit een verkapte vorm van geld wisselen?


  Maak melding

 2. ” Surinaams bankwezen in de knel door strak beleid”.

  Die kop past niet bij het bericht. Het bankwezen is in de knel gekomen door het “BAGGER MONETAIR EN FINANCIEEL BELEID” van de afgelopen 6 jaren. Niet nu er maatregelen genomen moeten worden om die puinhoop op te ruimen. Strak beleid dan denk je nog aan iets positiefs, nee op de blaren moet Su nu zitten.


  Maak melding

 3. (kopie van) Oe’m-oppo-day

  Wil jij ook een beter Suriname ??

  Kom samen met je vrienden en familie..
  Kom samen met je music group ..
  Kom met je vereniging ..
  Kom met jang en dringie, geen alc. want wij zijn nuchter !! ..
  Maar kom ..

  Morgen vrijdag 8 juli 17:30h DNA Gebouw

  Thuis zitten treuren lost niks op..

  Wij zijn er .. Jij komt toch ook !!??!!


  Maak melding

 4. Wie o wie wilt SRD’s en of valuta sparen de Surinaamse banken?
  Gegarandeerd 8% rente per jaar, jaarlijks uit te keren.
  Zekerheid is niet gegarandeerd.


  Maak melding

 5. Lang leve de onafhankelijkheid, vertrouw nog steeds op eigen kunnen, ga zo door, wacht maar er komt nog meer bij kijken hou nog 4 jaar vol, niet zeuren. De energie van de gratis bruine bonen met zoutvlees is uitgewerkt, het restproduct gassen of mest is inmiddels ook vergaan of opgeslagen ergens in de grond.

  Ga zo door hou nog 4 jaar vol dan komen weer andere tijden. Mofina wang al lijden jullie honger maar jullie leren het nooit, jullie hebben je ziel verkocht voor een gratis portie !!!


  Maak melding

 6. Surinamers gaan het met de harde hand leren.Het geld is op…dus ook de Bruine bonen MET zoutvlees is op.De volgende keer als er verkiezingen worden gehouden zullen jullie er goed over nadenken voor jullie je stem uitbrengen.NOG 4 JAREN ACHTER DE FEITEN AANLOPEN..


  Maak melding

 7. Terechte opmerking. Zes jaar financieel en monetair wanbeleid van deze regering heeft tot de ellende geleid niet het recente zogenaamde strakke beleid.
  Het huidige beleid van de CB helt haar doel ook niet want de koers blijft stijgen.

  Realiteitszin ontbreekt ook volledig bij deze regering aangezien ze bij de suppletore begroting uit zijn gegaan van een koers van 1 op 4 en de begroting voor indiening al is achterhaald. Het blijft bagger met het beleid dus komt het inderdaad er op neer dat ze in Su op de blaren moeten zitten of lef hebben en het zootje van bouterse wegjagen


  Maak melding

 8. Reactionair, ad-hoc, onzorgvuldig, onvoorbereid, ongevoelig, destructief, destabiliserend, onsamenhangend, overheersend, polariserend, ongecontroleerd, individualistisch, militant, populistisch, onrealistisch en repectloos beleid hebben Suriname gebracht waar het is vandaag.

  Dit beleid is in 2010 gestart en had de bodem van de schatkist voor Carifesta al bereikt waarna het grote lenen begon. Het maskeren van de situatie lukte de NDP tot aan de verkiezing.
  Alle waarschuwingen ten spijt.

  Ik heb zaken vernomen van mensen, over toestanden die in de onderlaag afspelen die een paar decennia terug ook afspeelden, ongelooflijk dat het annno 2016 terug is.

  Als de bovenlaag zoals het bankwezen het allemaal voelen vanwege dit beleid, dan weet je hoe het is bij de onderlaag die al helemaal geen stem heeft.

  Ik wil even terug komen op het negatief advies van Canada over reizen naar het binnenland. Is dit uit de luchtgegrepen? Een weekend binnenland begint langzaam aan te verdwijnen, reizen in eigen land is niet alleen onbetaalbaar maar ook riskant geworden.

  Ik wil daarom de gelegenheid aangrijpen om wederom een sneer te verkopen aan fabel verkoper president Bouta, deze zei dat diefijzer tot het verleden zou horen.

  En nu tijd voor een beetje vertier:
  Als je de leugens van DDB optelt en er kilometers van maakt dan had je minimaal tweemaal om de aarde heen kunnen reizen.
  Zoals het nu eruit ziet kan je binnenkort naar mars, want de leugens stapelen zich op in record tempo.
  Gegroet!


  Maak melding

 9. ik zou niemand in de familie zeggen om zijn geld naar de bank te brengen voor bewaring..

  maak het liever op,dan heb je geen probleem,anders heb je de grootste kans,dat je je geld nooit meer terug ziet..

  de moordenaar had zo vaak gezegd,dat hij de koers terug gaat brengen,maar deze ,, de koers ,, dus gaat dagelijks met centen zo niet met stuivers dubbeltjes om hoog..

  dus voor dat je het weet,is de , s r d , binnen korte tijd niet meer waard,dan toilet papier..

  de i m f is met de noorderzon vertrokken uit surbo,,je hoort er werkelijks niks meer van die bakras..die wit mangs..

  van miesie kabaa hoor je helemaal niks meer over “zijn doe bay “”

  is hij die doe bay aan het aan leggen in zijn achter tuin..

  hij danst ook niet meer op de tafel..of is het stilte voor de storm..


  Maak melding

 10. Diana denk aan j tingi P,want je zit weer onwaarheden te verkondigen,ben nu bruine bonen met zoutvlees aan het eten,plus gestoofde geitenvlees,ik zou j willen uitnodigen,maar kan niet tegen zure producten,wip even langs bij ray,hij heeft er wel kaas van gegeten,daarna ben j welkom


  Maak melding

 11. Wie dat nog niet de weet de banken van Suriname zijn criminele organisaties,die tussen de 15 en 25 % in rekening brengen aan hun cliënten ,nergens op de de wereld gebeurt dit,behalve in India,Pakistan ,en Bangladesh ,rara hoe kan dat.


  Maak melding

 12. Biender
  “Wie dat nog niet de weet de banken van Suriname zijn criminele organisaties,die tussen de 15 en 25 % in rekening brengen aan hun cliënten ,nergens op de de wereld gebeurt dit,behalve in India,Pakistan ,en Bangladesh ,rara hoe kan dat.”

  Nergens in de wereld maar u noemt “bijna de helft ” van de wereld. Een eenvoudige les economie zou verhelderend werken.


  Maak melding

 13. vijftig miljoen euro is belegd in schatkistpapier!!!!

  tegen welke rente???? en voor hoe lang? de huidige rente is 0,2 tot 0,5 % !!!!!!!!

  Bravo Boefdraad! Ga je schoonvader vertellen hoe goed je bent.


  Maak melding

 14. @ Prof. Misababoi
  vijftig miljoen euro is belegd in schatkistpapier!!!!
  Oftewel monetaire financiering. Maar zegt men het is geen monetaire financiering


  Maak melding

 15. Biender is een verdwaalde geile bok.
  Hij weet niet dat een heleboel banken in Europa en de VS failliet waren en kunstmatig door de overheden in leven zijn gehouden.


  Maak melding

 16. De schatkist word in lijkenkist veranderd boefdraad get ready hart au naki mars je dede ka beest varken val dood vernietiger satan beest


  Maak melding

 17. Alberts, dan ben ik ook een jankerd want ik ben ook wel benieuwd naar de reacties van de door Koos genoemde paarse teefjes van Bouta, ook die van jou wel, mits die een beetje zinvol is natuurlijk, De grootste jankerd zit trouwens in Guyana zijn beklag te doen bij de buren over de kritiek van de oppositie op zijn beleid en doen en laten, gutte gut wat zielig en kinderachtig van deze crimineel, de anderen hebben het weer gedaan


  Maak melding

 18. De verzamelnaam voor kortlopende rentedragende schuldbekentenissen van de overheid. Dus de REGERING LEENT geld van de IMF of andere financiele instellingen.

  De vraag is alleen tegen welke rente. Vermoedelijk tegen 20 % rente. Dit moet men Boefdraad vragen.


  Maak melding

 19. In 2020 moet er een wet in het Assemblee gemaakt worden, een importverbod instellen, om bruine bonen met zoutvlees te importeren !!!

  Want bruine bonen met zoutvlees maakt veel meer kapot dan wat je lief is !!!

  Tijdens verkiezingsdag eten de mofina’s zich klem en ze schudden met hun achterwerk alsof ze onder stroom staan.

  En de volgende dag wanneer ze wakker worden hebben jullie nog een gratis portie, maar deze mevrouw vergeet dat de verkiezingsdag voorbij is en ook gratis eten !!!
  Maar ze heeft wel haar ziel verkocht en 5 jaar weer pinaren !!!
  Het is algemeen bekend bij deze groep dat ze graag zichzelf openstellen ook voor een breinaald !!!


  Maak melding

 20. Henk Arron THANKS BUT NO THANKS voor de zogenaamde
  onafhankelijkheid die door onze keel hebt doorgedrukt..Ook dat was niet goed geregeld.Zie de uitkomst vandaag.Nu is Suriname als land onafhankelijk maar de Surinamers niet die zijn van Bouterse afhankelijk.
  Wat wij hebben overgehouden van de onafhankelijkheid is een Surinaamse libba die door vele opportunisten in stand word gehouden.Tegenwoordig gaat het zelf in Guyana economish beter als bij ons.Wij zouden ons eigenlijk moeten schamen maar het lijkt alsof we geen schaamgevoel meer hebben.Ook dat is weg.


  Maak melding

 21. Aan Jackson,

  De onafhankelijkheid is de grootste fout die ooit gemaakt is in Suriname, heb al tig keren gezegd en zal het ook blijven herhalen !!! Een status aparte zoals Curacao en Aruba zou beter zijn voor Suriname.


  Maak melding

 22. Wat de regering nu aan straf bezuinigingsbeleid voert is omgekeerd evenredig aan de roekeloze , ondoordachte uitgaven in het vorige kabinet, daarbij gevoegd de daling van de grondstofprijzen, en geen reserve fonds, maar dat is suriname; elk volk krijgt de regering dat ze verdient. Too much badminded people around there..love for your country is the graetest..


  Maak melding

 23. @Luckynumber: elk volk krijgt de regering dat ze verdient.

  Dat was vroeger zo. Maar in deze tijd, met zoveel spindocters en msileidingstechnieken, weet het volk ook niet meer wie goed en wie slecht is en elke stem is een gok geworden. Degene die het meest belooft, wint dan ook.

  Bovendien zijn de mensen ogenschijnlijk slimmer geworden, maar hun geheugen is wel slechter geworden. Ze maken keer op keer dezelfde (stem)fout. Ze kunnen de feitjes niet meer op een rij zetten, ze weten niet meer waar ze allemaal de afgelopen jaar over hebben geklaagd. Ze beginnen elke dag met een reset geheugen, alsof gisteren nooit heeft bestaan en alles nieuw is en de regeerders allemaal hee schone handen hebben.

  Volgend jaar zijn er verkiezingen in Nederland. Je moet eens zien hoe het geheugen van de mensen gewist gaat worden. Alles waar ze nu over klagen, zullen ze zich straks niet meer kunnen herinneren. Ook zij de Nederlanders stemmen op degenen die het meest beloven. Zoals Wilders, die security belooft en Rutte die economische groei belooft.

  Het is overal hetzelfde. Mensen zijn aan het aftakelen. Hoe meer technologie, hoe dommer en afhankelijker de mens wordt.


  Maak melding

 24. Uit zeer betrouwbare bron is vernomen dat
  Bouterse aan zijn einde zal komen netals
  Gadaffi rn sadam hoesein!!!!!
  Ben benieuwd hoe lang dit volk nog armoede
  Op hoog niveau zal pikken!
  De kruik gaat tot het barst he????


  Maak melding

 25. Who cares wat die leeghoofden erovergaan nadenken, en waarom ook, ze zijn niks, nada, geen enkele inbreng .Ze zijn gewoon waarde loze mensen . Mijn advies aan goed denkende mensen maak je woorden niet vuil aan deze figuren, verspil geen energie aan deze waardeloze mensen. Ze zijn gewoon last op moeder aarde


  Maak melding

 26. Tide tamara, baas didibri en gangsters e mek deng dong moro dong paars krabita nanga burikie sa stem tapoe eng, a ka moro nanga moro vara. Wo ka. Zevenmalen erger zal het verworden in misdadig dictatoriaal Suribabwe.


  Maak melding

 27. waarom wordt er geen onderzoek gedaan in sme voor een terug keer bij Nederland als een status aparte..

  dan kunnen we weten,hoeveel belangstelling er nog is..


  Maak melding

 28. “Een heleboel Surinaamse valuta zit vast”.
  Ik heb een steekhoudende verklaring hiervoor gisteren gehoord. Die zal ik nog niet met jullie delen. Moet het zelf nog controleren en flink over gaan nadenken
  Maar wat de maatregelen van de centrale bank betreft, jullie zullen mij vervloeken, maar ik vind het economisch juist wat er gebeurd en als jullie eerlijk zijn hadden jullie dit ook al zien aankomen. Maar de economie maakt nu meer kapot dan je lief is.
  Het doel is de geldmarkt krap te maken/houden. Hierdoor zal er minder worden geleend en zal de rente stijgen.Dit is een doel. Ik heb altijd al gezegd dat het IMF dit, na devaluatie zal eisen. Rente stijging heeft overigens voor- en nadelen
  Maar er wordt een grote fout gemaakt door de centrale bank.
  Zij denken dat door de rente te verhogen er minder zal worden geleend en daardoor minder geconsumeerd en de bestedingsinflatie zal worden afgeremd. Welke fout? De inflatie is geen bestedingsinflatie, meneer Gersie (hij is toch de hoogste man daar? namen, ben ik zo slecht in, cijfers wil ik) Het is kosteninflatie en daar kunt u niets aan doen, behalve hard roepen dat de kosten de pan uitrijzen en moeten worden gematigd.
  Een ander punt:
  “De Centrale Bank van Suriname richt bewust op de roulerende geldhoeveelheid. Die moet zo laag mogelijk worden gehouden om de vlucht in euro’s en dollars tegen te gaan”
  De centrale bank gebruikt hiervoor de juiste instrumenten.
  Het volk zal echter pijn lijden, want een hogere rente, wat hiervan het gevolg is zal leiden tot minder investeringen en en hogere werkloosheid.
  Als er geen vertrouwen is dan zal men door gaan met het veilig stellen van zijn geld door te vluchten in vreemde valuta.
  Een mooi gezegde luidt: vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard”.
  Het lijkt een beetje op de wet van Gesham wat er in SU gebeurt;
  “bad money drives out good money” al ging dit over gouden munten en munten deels van goud en later over
  munten deels van goud en helemaal niet meer van goud.
  Men wil valuta ,zoals in SU wordt gezegd en daarbij bedoelt men vreemde valuta. (Immers de SRD is ook valuta) en wil geen geld van slechte kwaliteit (lees: geld dat steeds minder waard wordt)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.