TV: Herdenking Slavernijverleden bij de NOS

21

De NOS zendt op donderdag 30 juni om 23:40u een samenvatting uit van de nationale herdenking slavernijverleden bij het slavernijmonument in het Oosterpark in Amsterdam. In Nederland en zijn koloniën werd de slavernij op 1 juli 1863 afgeschaft.

In aanwezigheid van nakomelingen van slaven uit de Nederlandse koloniën, van een vertegenwoordiger van de regering, gevolmachtigde ministers van Curaçao, Sint Maarten en Aruba, de ambassadeurs van Suriname, Ghana en Zuid-Afrika en van de Amsterdamse burgemeester Van der Laan worden twee minuten stilte in acht genomen en kransen gelegd. Ook zijn er toespraken en muzikale optredens.

Tot nog toe was 1 juli de datum van zowel de herdenking van de gevolgen van de slavernij als de viering van de opheffing ervan. Dit jaar wordt voor het eerst aan de vooravond herdacht en op de dag zelf gevierd met het Keti Koti – ofwel ‘verbroken ketenen’ – Festival.

Bekijk ook:

21 REACTIES

 1. @Sabatoe Franse
  Brengt mij geen stuivertje op alleen maar broko édé liever naar de toekomst kijken.
  Problemen zat in de wereld.
  ……………………………………………………………………………………..
  ER ZIT NIEMAND OP JOU TE WACHTEN..VLIEGENVANGER !!!


  Maak melding

 2. @picolaas

  ten 1e waarom moeten nederlanders dat doen
  en ten 2e, ze zullen wel gek zijn, dadelijk worden ze uit gemaakt voor racisten

  dus kruip in de pen en schrijf een eigen stuk en verkoop het aan de eo


  Maak melding

 3. @zelf doen,

  Het (slavernij in Suriname) is ook Nederlandse geschiedenis. Meer nog dan de bijbel, want daar is niks Nederlands aan.


  Maak melding

 4. Beste @zelf doen,

  Het gaat over ……. TV herdenking Slavernijverleden.

  De bijbel is niet Nederlands verleden, de slavernij in Suriname wel.

  Indien de EO het slavernijverleden van een ander volk (Mozes in Egypte, Jezus en landgenoten als slaaf van de Romeinen) op de beeldbuis kan brengen, kan ze ook wel haar eigen Nederlandse slavernijverleden op de beeldbuis brengen, is wat ik zeg.


  Maak melding

 5. die nederlanders willen niet uitgescholden worden dat ze racisten zijn dusss
  als het jouw hindert schrijf zelf een stuk over en maakt er een operette of opera van
  verdien geld en verkoop het aan een tv station

  bovendien gaat de passion over jezus en niet over moses
  je bent duidelijk geen christen


  Maak melding

 6. Zo, zo
  Nakomelingen van de slaven ga liever wat doe, werken om vooruit te komen.
  Jullie hagen nog steeds op 1 eh het zelfde plek.
  Dank zij het slaven verleden hebben jullie nu een bestaans recht.
  Hou eens mee op.
  Vraag je zelf een keertje,
  Wat hebben jullie bereikt, 0, 0000000

  O


  Maak melding

 7. @Mala,
  Dat je niet eens weet wie je verwekt heeft zegt al veel.
  Ga eerst uitzoeken wie Erik was vraag het aan je moeder.
  Erik woonde aan de hernutterstraat.


  Maak melding

 8. wat een onzin, zolang geleden om dat weer op te rakelen,deze mensen willen alleen maar feesten,dat ze maar gaan feesten waar het allemaal gebeurt is in afrika en suriname,,laat ze gaan werken dan hebben zij ook geen tijd om over die onnozele dingen na te denken,die profiteurs,kijk maar hoe dik deze mensen allemaal zijn dat zegt toch genoeg ,door maar klagen en wij maar betalen.


  Maak melding

 9. Als jullie domme Surinamers willen weten wat en wie verantwoordelijk is geweest voor de slavernij dan raad ik jullie naar de serie Kunta Kinte te kijken. Het waren de Afrikaanse stamoudsten en hoofden die de slavernij ingevoerd hadden. Kijk maar naar de vluchtelingen uit Afrika. Wie zijn de uitvoerders ? Juist ja, de zwarte Afrikaan die tegen betaling van duizenden euro’s zich aan mensenhandel / slavernij schuldig maakt. Daarover hoor je geen een zwarte. Ga toch diep in de hoek zitten te schamen met het onzin dat steeds na 300 jaar nog steeds gekrijst wordt.


  Maak melding

 10. Almachtige schepper van hemel en aarde, U de levensbron waaruit alles bestaat, red mijn wil uit het graf van indoctrinaties overheersing, manipulaties en duisternis. Amen.


  Maak melding

 11. @Mamadou,jij moet geen halve waarheden posten,de afgelopen 500 jaren,waren het eerst de Portugezen die handel dreven met de Afrikaanse elites nog op een redelijk eerlijkewijze….lees de eerste Portugeseverslagen in AFRIKA ,hoe Afrikanen vreedzaam met elkaar en de natuur omgingen,in UBUNTU met de natuur en kosmos….later kwamen de Hollanders met hun VOC mentaliteit van koopman en dominee om de gouden driehoek op te zetten….met in hun kielzog Engelse, Fransen en Europese broeders om het systeem van slave trade draaiende te houden….door Afrikaanse elites spiegels,wapens en drank te ruilen,met hun verdeel en heerst strategie en de corrupte Afrikaanse leiders hun broers en zusters ruilden als slaven voor de Nieuwe Wereld….en die strategie wordt nog steeds anno 2016 toepast,maar nu om grondstoffen,vruchtbare gronden via landroof door hun Multinationals en bedrijven en oorlogssituatie….vandaar al die Afrikaanse vluchtelingen die je op nieuws ziet, want in troebel water is het goed vissen in AFRIKA


  Maak melding

 12. Almachtige schepper van hemel en aarde, red mijn WIL en VERSTAND uit de macht van overheersers en bezetters en bevrijd op 1Juli 2016 mijn leven uit slavernij . Amen.


  Maak melding

 13. @Ingy:als je goed lees heb ik het over het CONTINENT AFRIKA, niet over de AMERICAS de zogenaamde Nieuwe Wereld van de Oorspronkelijke Inheemse bevolking…..die ook zogenaamd ontdekt is door Christoffel Columbusin in 1492,terwijl ze allang ontdekt waren door Afrikaanse ontdekkingreizigers die vreedzaam samen leefden met de Indianen,voordat de Europeanen daar aan land kwamen….zoals Burning Spear zingt en bevestig wordt door archeologische vondsten die Weterschappers hebben ontdekt over de Olmeken in de AMERICAS .


  Maak melding

 14. Ik bezocht de bijeenkomst van donderdagavond in het Oosterpark en ik vond het een indrukwekkende bijeenkomst. De kabaal-actie van demonstranten maakte indruk en velen vonden dit ongepast. De toespraak van minister Jet Bussemaker was interessant . Zij was goed geïnformeerd over het slavernijverleden van Nederland en Suriname. Sprak ook een paar woorden in het Surinaams. Ook in haar gezin bleven de wreedheden van de slavernij in Suriname niet onbesproken. In het kort vertelde ze gedetailleerd het een en ander over de geschiedenis over een nazaat van een slaaf op een suikerplantage in Commewijne. Deze nazaat van de slaaf is haar echtgenoot. Samen met haar dochter plaatste zij een krans bij het monument.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.