Surinaamse ouders moeten onderwijs mee betalen

34

PARAMARIBO, 14 jun – Ouders zullen weer een bijdrage moeten leveren in de kosten van het onderwijs. Het is een maatregel in het kielzog van de financiële crisis. Tijdens de eerste regering Bouterse is de ‘ouderbijdrage’ afgeschaft. Het was deel van het sociaal contract met de samenleving.

Maar door het aanhoudende geldgebrek bij de overheid is er weinig ruimte. Ouders zijn bepaald niet gelukkig met wat gezien wordt als zigzagbeleid. “Het is duidelijk dat de regering niet weet waar ze mee bezig is”, zegt een moeder tegenover de Times of Suriname. Ellendiger is dat leermateriaal nu veel duurder uitvalt door de crisis. Dus zullen de scholen ook veel meer vragen dan voor de afschaffing.

Minister Robert Peneux van Onderwijs & Volksontwikkeling ziet geen andere uitweg. De subsidie voor het onderwijs loopt nu al achter door het geldgebrek. “We zijn geplaatst voor een voldongen situatie door de wisselkoersontwikkelingen. Wanneer situaties wijzigen, moeten ouders zich ook kunnen indenken dat een bijdrage van hun zijde vereist is”, zegt Peneux. Binnen de regering wordt nog overlegd.

Bekijk ook:

34 REACTIES

 1. DJOMPO TEK TAKKI NA NOTI, NAAF TANG ANGA!!!!!
  Zoveelste mislukte populistische maatregel die er tijdens de regering Bouterse 1 is genomen, die niet gebaseerd was op een deugdelijke financieel economische planning, maar om de stemmen vd kiezers onder valse voorwendsels te winnen.


  Maak melding

 2. Dat was allang duidelijk.

  ??? Kiezersbedrog????

  Nieuw gat in het sociaal akkoord!!!!!

  De instorting van de Wisselkoers is niet slechts een voldongen feit maar ook een door de regeringen Bouterse veroorzaakt feit.

  In 2008 – 2009 is het zelfde gebeurt en heeft de regering de zaak wel overeind weten te houden. Toen was er een echte crisis in de wereld, waren de goud prijzen 30% langer dan nu en viel de olie prijs harder dan nu.

  Alleen had het land toen Venetiaan, Sardjoe en Telting die bestuurden en heeft het nu Bouterse, Adhin en Gersie/Boefdraad aan als pyromanen.


  Maak melding

 3. De bekende Paarse sigaar uit eigen doos….

  Bouterse stort het Surinaamse volledige volledig in economische en financiële chaos,.

  het Surinaamse volk was gewaarschuwd en kon dus beter weten. Maar Surinaamse Ezels stoten zich 3 keer aan Paarse Steen.


  Maak melding

 4. Dus dan maar maripa ,knippa en awara langs de straten staan verkopen!!

  Bouta is ongeschoold, zonen en dochter hetzelfde.
  Goeie genade onderwijs moet VRIJ zijn,het is universeel!!!
  ,


  Maak melding

 5. Hoop dat de Surinamers nu beseffen dat het over en uit is.De volgende keer betere keuzes maken en je niet laten beïnvloeden door mooie praatjes.Laat zien dat je meer in je mars heb en dat de keuzes die je maakt gevolgen hebben. Ze moeten gericht zijn op voorspoed en welvaart.Zodat je kinderen straks in een” beter”Suriname mogen wonen en daar de vruchten van moge plukken.NO WAN STREE NAFOE STREE…MAARRRR OPO KONDRE MAN OENG OPO!!


  Maak melding

 6. SOMS DENK IK DAT VEEL SURINAMERS LET WEL NIET ALLE MEER VAN DDB EN CONSORTEN HOUDEN DAN VAN HUN LAND EN HUN KROOST..KAN IK EFFE KIJKEN IN JULLIE BOVENKAMER..HET BOTERT DAAR NIET.DAT IS ZO KLAAR ALS EEN KLONTJE


  Maak melding

 7. Forummers, Odi odi.

  Surinaamse ouders moeten onderwijs mee betalen.

  Want de Surinaamse Staatskas, is door het boevengilde leeggeplunderd.

  Maar je komt nergens het bericht tegen, dat dezelfde schurken wederom de Staatskas zullen aanvullen met het gestolen geld.
  Ook kan het inkomen van alle zogenaamde ‘adviseur’ worden gehalveerd ter aanvulling van de Surinaamse Staatskas.

  Have A Nice Day.


  Maak melding

 8. Mooi.
  Nu de ouders uit eigen zak moeten betalen gaan ze misschien wel achter hun kunderen aanzitten om de school toch maar af te maken en goed hun best te doen.
  Hopelijk hebben de leerkrachten ook het lef de kinderen te vertellen over de decembermoorden.


  Maak melding

 9. De december moorden hoe triest ook horen bij de Surinaamse geschiedenis.Ja,is maar de vraag of de jongeren het mee krijgen.Ze hoeven er niet in te blijven hangen.Maar ze moeten het weten en lering uit trekken.Ik zou niet al de luxe en weelderige lifestyle willen,en het volk tegen me hebben.Ik heb nu eenmaal geen olifanten huid ..het zou me zeker rusteloze en slapeloze nachten bezorgen.


  Maak melding

 10. Toen Bouterse de kinderbijslag (akb) verhoogde, moedigde hij zijn volgzame kudde paarse ezelinnen, met de woorden ‘now un kan go meki pikin’ aan om veel kinderen te baren. Zij die zijn raad opgevolgd hebben, hebben daar nu spijt van, het akb geld is niet eens toereikend om een Pamper te kopen en dan moeten ze ook nog schoolgeld ophoesten voor hun omvangrijke kinderschare.


  Maak melding

 11. gefeliciteerd bevolking van suriname voor deze president die jullie hebben gekozen voor de 2e termijn. welkom in het vernieuwde suriname. suriname is nu lid geworden van de vrijmetselaars nwo… dat betekend dat ieder individu moet mee helpen aan de staat. belasting betalen en plichtig ook om de voorzieningen in stand te houden…dus jullie hoeven de nederlanders niet meer uit te lachen, begin nu maar liever met huilen, wat wij allang gewend zijn, zullen jullie nu aan moeten wennen..de verzorgings staat bestaat alleen voor bejaarden in een verzorgings tehuis…


  Maak melding

 12. Deze maatregel zal voor veel kinderen in Suriname tot een een ramp leiden. De ouders hadden het al zwaar en konden amper school behoeften voor hun kinderen aanschaffen

  Het onderwijs als geheel was al niet geweldig, ik vrees met grote vreze dat de legen klassen zullen toenemen

  Het aantal kinderen dat voor galg en rad opgroeit zal alleen maar toenemen.


  Maak melding

 13. Beste lezers van de Waterkant,

  Een persoonlijk gedicht voor u allen.

  Met negativisme en vingerwijzen richting de schuldigen, verandert er niets aan de situatie van de onschuldigen!!!

  Wees constructief…positief en kijk naar oplossingen.

  Odi gerespecteerde lezers van Wkn,
  Bij deze een gedicht dat ik aan u opdraag.

  Dagelijks komen steeds meer Surinamers in financiële en medische nood..

  Wij allen hebben dan toch de taak en verantwoordelijkheid om zoveel mogelijk mensen van ons volk te trekken uit de goot?

  Samen als volk zullen wij de handen ineen moeten slaan..dat is wat er NU moet gebeuren.
  En mijn wens is dat u zo snel mogelijk stopt met tijd en energie steken in eindeloos klagen en zeuren.

  Als we kijken naar onze jonge geschiedenis hebben wij altijd veel onderdrukking gekend..
  Hierdoor zijn we mentaal vervreemd geraakt van elkaar, maar je ontkomt niet aan het feit dat je toch Surinamer bent.

  Reacties??


  Maak melding

 14. Ik heb dagen lopen denken,
  Wat ik mijn familie in Suriname zou kunnen schenken.
  Misschien een roos?
  Of toch misschien een doos?
  Ik weet het eigenlijk niet meer,
  Het land van bb en rijst is skeer.
  We kunnen er met zijn allen over blijven praten,
  Feit is dat DDB en consorten het politiek podium moeten verlaten.
  Pas dan kunnen we maken een nieuwe start.
  En wil ik helpen met heel mijn hart.


  Maak melding

 15. Valt wel mee hoor. Vijftig Srd ouderbijdrage moet je toch over hebben voor je kind.
  Kijk, voor Dino zou het anders zijn. 13 x 50 = 650 srd. Maar opa zou het dan betalen.
  Wij Haitianen zouden dat niet kunnen betalen, want we moeten ook nog geld naar Haiti sturen.


  Maak melding

 16. Jullie begrijpen het niet.
  Penux geeft toch duidelijk aan dat het niet de schuld is van de staat, maar het is de schuld van de wisselkoers.
  Wat een ongelooflijke lulkoek.
  Hou de bevolking dom. Schaf onderwijs na de lagere school af.
  Ik kocht maripa bij een mevrouw ergens in het binnenland. Ze heeft haar prijzen met 425% verhoogd. Noodzaak zegt ze; u weet toch a no mi, het is de wisselkoers.


  Maak melding

 17. Jesse:
  Over het werkend gedeelte van mijn familie maak ik mij geen zorgen.Die hebben alleen een prioriteiten probleem!
  Waar ik me wel zorgen om maakt zijn de ouderen die hun hele leven hard hebben moeten werken, hun spaarpotje zagen verdampen en steeds moeilijker rondkomen.


  Maak melding

 18. @astaman,

  Stuur dan een kaartje naar die ouderen met de bijbelse tekst: wie haar kinderen niet adviseert (stemadvies) gaat het later bezuren.


  Maak melding

 19. Met die ezels in Suriname moet je geen medelijden hebben. Nou, sorry niet iedereen heeft voor de NDP gekozen. Maar ik denk dat de paarse achterban de armoede extreem aan den lijve gaan ondervinden. De anderen die buiten wonen, kunnen de crisis nog opvangen. Hebben toegang tot de landbouw, vis en vlees. Maar de paarse ezels die in de stad en omgeving Paramaribo wonen gaan het voelen. Maar ja, ik zeg het altijd al: tegen domheid valt niet te strijden.


  Maak melding

 20. @Anoniem,

  Misschien dat die lui dan de waarde van het bos eindelijk leren begrijpen en erkennen en terugkeren.
  In de stad lijkt alles mooi, maar je bent afhankelijk voor van alles. In het bos lijkt het leven minder mooi, maar je bent zo vrij als een vogel en het eten komt je letterlijk tegemoet.


  Maak melding

 21. Dat vind ik nou een mooi gedicht.We moeten de jongeren leren de wetten in het land te eerbiedigen.We moeten ze daarin niet alleen instrueren maar ook tot voorbeeld dienen.Maar wanneer de wetten alleen worden aangepast en toegepast als het een arme Surinamer betaamd …Hoe kunnen we dan verder.Suriname moet terug naar het begin en het begin is waar het plotseling KROM is gegaan.En als er daar niet corrigerend en bestraffend naar wordt gekeken…gaan we nergens…WE , ONS GELIEFD SURINAME IS BLIJVEN STEKEN…


  Maak melding

 22. Ohhhh peneux verschuilt zich nu achter de wisselkoersomstandigheden…bravo…8 maanden geleden moest hij de leerkrachten nog de achterstallige loon betalen en nu durven te zeggen de wisselkoersomstandigheden bepaald deze situatie….hihi glazen bol…wat zijn jullie dom..breek zijn mars ga de straat op…


  Maak melding

 23. @ Diana,

  De jeugd is net zo verloren als hun leiders.

  Ze willen ook minimaal een goed bord eten per dag voor zichzelf en hun familie, ze willen ook in een mooie auto rijden.

  Ze hebben helaas één nadeel als ze opgepakt worden zijn ze echt de pisang terwijl hun voorbeelden of het nou, om moor, mishandeling van hun buitenvrouw, diefstal of corruptie gaat vrij rond lopen.

  Zo goed worden de wetten in Su toegepast.


  Maak melding

 24. Astaman, ook over zij die werken mag je je zorgen maken, als de waarde van de SRD niet stabiel is, staat steeds harder (moeten) werken gelijk aan tegen een stroomversnelling opzwemmen. Ik vind het ook een misdaad dat Surinaamse banken de Surinaamse jeugd ook onder deze omstandigheden nog steeds stimuleren om te sparen, terwijl ze bliksemsgoed weten dat het sparen van SRD’s nu alleen maar verlies oplevert.

  Harder werken en sparen heeft in landen met een incompetente, corrupte regering eigenlijk geen enkele zin.


  Maak melding

 25. Robinho

  DJOMPO TEK TAKKI NA NOTI, NAAF TANG ANGA!!!!!
  Zoveelste mislukte populistische maatregel die er tijdens de regering Bouterse 1 is genomen, die niet gebaseerd was op een deugdelijke financieel economische planning, maar om de stemmen vd kiezers onder valse voorwendsels te winnen.

  Deze oen is nog te dom om voor de duivel te dansen.
  De ouder bijdrage staat in geen enkele verhouding de reële kosten van het totale onderwijs.


  Maak melding

 26. 95% van dit volk is en blijft gewoon dom. Je blijft ze schoppen in hun achterwerk en toch blijven ze voor je stemmen. Ze moeten niet klagen maar hun mond houden want deze ellende hebben ze aan zichzelf te danken.


  Maak melding

 27. Ik herinner mij nog in de rij te staan om de maandelijkse schoolgeld te betalen. Ik betaalde de laagste tarief. Fijve Suri guldens. Toen ik hoorde dat het afgeschaft werd dacht ik wat fijn voor vooral de arme ouders. Toen de armen huizen kregen van de regering dacht ik wat een volks regering.

  Nu hebben de paarsen alles leeg geroofd en er is geen geld over voor het sociaa! contract.Alles wat ze gegeven hebben wordt weer teruggenomen en hebben het land in een miserabele positie gezet. De front regering had een gezonde staatskas en een wel draaiende economie. Ze vergaten dat de massa brood en spelen nodig hadden.


  Maak melding

 28. @Paraman

  “Deze oen is nog te dom om voor de duivel te dansen.
  De ouder bijdrage staat in geen enkele verhouding de reële kosten van het totale onderwijs.”

  Hoe hoog of hoelaag de ouder bijdrage is doet er niet toe. De leider van de NDP heeft kiezers geoogst met een sociaal programma/akkoord dat hij niet na kwam en wist dat hij ook nooit na zou kunnen komen.
  Al vanaf de invoering heeft de regering de scholen nooit gecompenseerd voor de weg gevallen middelen.

  Het gaat om KIEZERS BEDROG en het vals weer geven van de feiten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.