Overeenkomst Surgold en Paramaccaners

16

Minister Andre Dikan van Regionale Ontwikkeling (2de vanuit rechts) en zijn collega Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (uiterst rechts) feliciteren dorpshoofden van de Pamaka marronstam en Managing director Adriaan Kersen van Suriname Gold Company/Surgold (uiterst links) met de ondertekening van een overeenkomst zaterdag te Langatabiki. De stam die al eeuwen woont in het gebied waar de maatschappij opereert, mag volgens Van Kersen rekenen op een gouden toekomst. De overeenkomst die gaat over het ontginnen van gou din dat gebied, zou de plaatselijke gemeenschap veel mogelijkheden bieden om zich te ontwikkelen en te bloeien.

Bekijk ook:

16 REACTIES

 1. Als de vos de passie preekt boer let op uw Ganzen.

  Ik raad een ieder aan eens nota te nemen wat Newmont in Ghana doet en hoeveel er van de opbrengsten in Ghana blijft.

  Adriaan Kersen was daar ook de baas.


  Maak melding

 2. De Oorsprong van corruptie is verdeel en heerst zaaien,door de touwtjes in handen te hebben van marionetten,via wurgcontracten te sluiten met de onwetende…..want Babylon systeem geeft zogenaamd 3 vingers ,maar pakt 7 vingers terug….en laat vervuiling achter in het binnenland voor Mens en Milieu. Surinam Wake Up, Wake Up and Save the lungs of the EARTH .


  Maak melding

 3. “De overeenkomst die gaat over het ontginnen van gou din dat gebied, zou de plaatselijke gemeenschap veel mogelijkheden bieden om zich te ontwikkelen en te bloeien.”

  Zoals wat?


  Maak melding

 4. Zo zie je maar weer. De goudprijs is stijgende en de opbrengsten zullen ook hun weg moeten vinden naar de binnenlanden. President Bouterse had ooit toegezegd dat de mensen in het binnenland ook moeten gaan delen in de rijkdommen die het binnenland voortbrengt. Brunswijk was zeer ingenomen met dit standpunt en hij ziet dat de regering deze belofte nakomt. Zonder toestemming van de regering was het immers onmogelijk om deze overeenkomst te sluiten. Ik vraag me daarom ook af waarom Venetiaan en Sardjoe/Santokhi nooit een initiatief in die richting hebben ondernomen.


  Maak melding

 5. @JoJo!
  Het klopt. Er is ook veel te lezen over NewMont in Ghana.

  Ghana
  Een nieuwe goudmijn in een beschermd regenwoud.
  Wat zijn de gevolgen voor de mensen en het milieu
  Februari 2008
  Ghana, Akyem goudmijn Ghana
  Een nieuwe goudmijn in een ….

  June 9, 2016
  Newmont Contributes to Local Infrastructure Development in Suriname.
  Over the last six months, a number of infrastructure investments were carried out on the road between Moengo and Langa Tabiki near Newmont’s Merian Gold Project in Suriname.

  En de smerige corrupte streken van NewMont is verder te lezen via Google: Newmont – wordt het toch nog gezellig

  Hoe Nederlandse brievenbusfirma’s de wereld terroriseren.
  Buitenlandse investeerders weten hun weg naar Nederland te vinden als ze een land willen aanklagen.
  Via Nederlandse brievenbusfirma’s maken deze investeerders gretig gebruik van de verdragen die Nederland heeft met verschillende landen.

  En voor meer informatie:
  Google even naar: wordthettochnoggezellig.wordpress.com


  Maak melding

 6. LICHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ…..ZORGEN VOOR INZICHT EN GERECHTIGHEID…TOT IN DEN EEUWIGHEID!

  Er wordt aan de stam ‘ een gouden toekomst’ beloofd, en helaas geloven ze het ook.

  Een ‘ gouden toekomst’ wat zal leiden tot milieuvervuiling, tot vervuild en vergiftigd water, vergiftigde en dode vissen, veel mensen die aan kanker zullen lijden…door het kwik dat in het water en milieu terecht komt.

  Neem uw verantwoordelijkheid voor het milieu, het water en de vissen, en laat de gezondheid van de mens prioriteit hebben boven alles, en ook voor de komende generaties!

  Heb Respect voor Moeder Aarde !

  Message from The GREAT SPIRIT OF LIGHT!


  Maak melding

 7. Ik heb ooit eens een dun boekje gelezen.
  De Japanse steenhouwer heette het geloof ik.
  De wens van de hoofdpersoon zou worden vervuld ( ik typte eerst vervuild, grappig of juist niet).
  Hij wenste dat alles wat hij aan zou raken in goud zou veranderen.
  De rest kunnen jullie vast wel invullen.
  De schrijver is dacht ik Multatuli (maar ik ben slecht in namen)
  Toen ik het boek las dacht ik: stel je voor dat die man wil/gaat plassen.


  Maak melding

 8. @pico,

  Dat is simpel op te lossen. Hij moet iemand steeds mee hebben die het werk voor hem doet. Zoals zijn zaakje uit de broek halen, vasthouden enz.
  Die steenhouwer hoeft alleen maar z’n eigen drol aan te raken en hij is miljardair. Verder moet hij constant handschoenen (van goud natuurlijk) aan zodat hij een heleboel dingen kan doen. Dus hij heeft slechts een luxe-probleem, geen echte probleem.


  Maak melding

 9. @RobG,

  Die binnenlandbewoners worden toch niet als gehandicapten geboren dat de regering alles voor hen moet doen?

  Brunswijk en Bouterse hebben hen flink verwend door 5.000 van hen in de ambtenarij te stoppen in de laatse 6 maanden van de vorige regering. Het land zit nu met die strop.


  Maak melding

 10. Julie drinken binnen kort de shit van de duivel . Mooi zo een doodvonnis…lang leven de marron jeugd..die er straks niet meer is…kwik..kwek…kwak…


  Maak melding

 11. RobG

  in april 2012 hebben wij aan zwaargewichten uit de entourage van de President en de onderhandelaars met Surgold het concept van een lokale ontwikkelingsmaatschappij voor gelegd die deelgenoot zou worden in de zakelijke activiteiten op en rondom de Merian Kreek locatie.

  Er was geen enkele belangstelling bij de overheid.

  De onderlegger voor deze lokale ontwikkelingsmaatschappij was een Power Purchase Agreement die haar basis vond in de door Suriname aangegane verplichting Surgold gesubsidieerde elektriciteit te gaan leveren (is iedereen onder tussen vergeten omdat dat deel van de overeenkomst niet is ingevuld door Suriname en Surgold haar eigen HFO Powerplant heeft geïnstalleerd, de rekening van Surgold zal nog wel komen).

  Toen wij het concept aan Surgold (Crespo) voor legden, omdat Suriname niet mee dacht, vond deze het best interessant echter er was een probleem.

  Het hout te kappen hout op de concessie dat wij als eerste inkomsten bron en energiebron (afval hout als biomassa) wilden gebruiken was reeds weg gegeven aan een lokale ondernemer en politicus. Alle hout van waarde moest als rondhout geladen worden op vrachtwagens van deze politicus/ondernemer de rest was het probleem van Newmont. Ik zal maar niet uit leggen hoeveel geld er op deze manier verdwijnt en dat de burgers met kraaltjes tevreden gesteld worden.

  Ik verwijs nogmaals naar het book “The Looting Machine” Hoofdstuk 7 “Finance and Cyanide” waarin de praktijken van Newmont en International Finance Corporation (een arm van de Wereldbank) in Ghana uit de doeken gedaan wordt.
  Ik kan ook naar Peru verwijzen waar Newmont haar ware gezicht heeft laten zien.

  Gaat u eens snuffelen op de websites van Newmont en Surgold en u zult verstelt staan van het gebrek aan transparantie.

  Ik zou u graag verwijzen naar het verschil van inzicht omtrent de Yanacocha mijn in Peru dat in de publieke opinie (enorme schade en geen respect voor de bevolking) naar wij zijn de braafste mijnbouwers terwereld.
  Ondertussen is de impact van de meest winstgevende mijn van Newmont op het BNP van Peru maar marginaal te noemen en heeft de bevolking regelmatig met vervuiling te maken. Ook in deze mijn is IFC (de wereldbank financier).
  Newmont meld netjes reeds $ 1 miljard in programma’s voor de bevolking gestoken te hebben (over 20 jaar).
  Het gebruikt echter zeer giftige methoden waardoor de productie kosten extreem laag zijn en de winst dus heel hoog.
  Alleen wat schiet het land er mee op.

  Het Hoofdkantoor heet niet alleen vanwege haar vorm “The Cashregister” (de kassa) en Surgold is niet voor niets een Delaware Vennootschap volgens de vorm LLC.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.