Ziekenhuisraad Suriname: crisis in ziekenhuizen

50

PARAMARIBO, 28 apr – De ziekenhuizen in Suriname kunnen nog nauwelijks draaien. Volgens de Ziekenhuisraad nekt geldgebrek deze instellingen. Bezuinigingen op de meeste ingrepen is niet te vermijden.

Het betekent gewoon dat soms medische operaties niet doorgaan. Het gaat zelfs verder. “Wij merken dat bepaalde medische verrichtingen niet of slechts gedeeltelijk kunnen plaatsvinden”, zegt Manodj Hindori, voorzitter van de Ziekenhuisraad, tegenover de Ware Tijd. Er is sprake van een ‘regelrechte crisis’. Patiënten moeten node worden ingelicht dat de dienstverlening niet kan zijn wat die wezen moet.

Sinds het uitvallen van overheidssubsidies is het nog nooit zo erg geweest. Nu is ook de economische malaise merkbaar. Leveranciers weigeren zelfs nog langer krediet te geven. Het maakt het financieel beheer er niet makkelijker op. “De rek is er volledig uit bij de ziekenhuizen. We stevenen regelrecht op een crisis af in de ziekenhuiszorg”, aldus Hindori. Het ministerie van Volksgezondheid is al om noodmaatregelen gevraagd.

Bekijk ook:

50 REACTIES

 1. Verbaast me niet dat ze in crises verkeren. Er zitten veel incompetente leden in het bestuur zonder kennis van zaken net als in de regering.


  Maak melding

 2. De Puinhopen Van 5 Jaar Paars (NDP)

  Jong Suriname

  Het nieuws dat de ziekenhuizen in Suriname geen medicijnen meer hb heeft de INTERNATIONALE PERS al gehaald. Wat schaam ik me om een Surinamer te zijn zech.

  Zelf de armste landen in afrika voltrekken zulke tavrelen zich niet.

  Beste mensen is hartstikke beschamend . Niet alleen ons geld is gedefalueerd , wij volk van Suriname zijn ook gedefalueerd.. Internationaal worden wij de Surinamers uit gelachen.

  Mensen, ik heb er bijna zin in om planeet aarde levend te verlaten . . OW OW OW BOUTERSE
  Wat heb jij nau weer gedaan jonge.


  Maak melding

 3. We gaan voor 5……

  Lekker bezig Bouterse met je 23 zwaar overbetaalde adviseurs……die al lang in een bejaardenhuis hadden moeten zitten


  Maak melding

 4. Sait aspatalwan ke chahie ab orgaan benche ke. iedhar udhar se ek nier, ek lever, ek hart biemariya ke sharir mein se noch ke doesar desh ke biemariya mein laga dewe. Khoeb paisa milie.


  Maak melding

 5. Ik ga lekker voor 5 in Club Diamond. Lekker mijn euro’s laten rollen in de economie. Daarmee doe ik meer voor het land dan DDB.


  Maak melding

 6. De paarsen blijven koppig volhouden dat de problemen in het AZ een link hebben met de wereldcrisis.

  Waar is het geld dat China heeft geschonken voor de bouw van het Wanica ziekenhuis?
  Ik zie alleen een overwoekerd stukje grond met een bord (Wanica Ziekenhuis) en heel veel huisvuil.
  Waar is het geld., Pé á Monie dé?

  Van IJsland tot Abu Dhabi, van Timboektoe tot Denemarken, hebben ze problemen in hun ziekenhuizen.

  Ohhh, la, la, madre mia, wat een wereldcrisis allemaal niet doet met mensen.


  Maak melding

 7. Esmerald, Soendarie,

  Tor khatier Hollands mein bol dee la.
  De ziekenhuizen zouden via illegale orgaanverkoop (aan buitenlanders) aan hun geld kunnen komen. Genoeg armen in Suriname die een nier zouden willen verkopen.


  Maak melding

 8. Beste mensen,

  Het is wachten op de eerste doden. Steeds maar weer blijft er bloed kleven aan de handen van Bouterse. Hoe lang blijft dit nog doorgaan. Wanneer komt er een volks opstand.


  Maak melding

 9. Géén fout……Neks No fout ……zeggen de paarse bende in koor.

  Ai ai…….Na Wang Hiep Hiep Hoereeee……………My O setie Kondre Boeng….!!!!!

  Moro é Doro……………Nog vijf(50) erbij………….En nog……

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Véél Wijsheid!!!!)


  Maak melding

 10. Volksopstand gaat niet komen,de grootste gedeelte Surinamer is te lui om op straat te gaan protesteren.
  Ze zitten liever onder een kokosboom Tories te vertellen.


  Maak melding

 11. Nou had de stoute boer die helemaal geen dokter was de Princes genezen.Toen dacht de koning dat hij zo een knappe geneesheer niet zomaar kan laten gaan,terwijl zijn ziekenboeg vol zieken lag.
  Dus moest de boer al die die zieken nu beter maken.De boer trok zich de haren van het hoofd toen hij al die kreunende en kermende mensen op hun legers zag.Hij was helemaal geen arts maar moest al die mensen genezen.Hoe?
  En ineens kreeg de boer zijn ingeving.Hij liet bekend maken dat de ergste zieke bij hem moet melden.Die gaat hij verbranden en van de as een geneesmiddel maken om de anderen te genezen.
  De zieken keken elkaar aan en één voor één pakten ze hun spullen en verlieten het ziekenboeg.Zij die niet konden lopen,lieten zich ophalen door vrienden en familie.In een mum van tijd was het zieken boeg leeg.
  De koning,onder de indruk van de snelle genezing van zijn onderdanen,overstelpte de boer met geld en geschenken.
  Brohim heeft zijn beloning al en nu het werk.


  Maak melding

 12. @ B. Saram,

  AUB geen illegale organen praktijken in Suriname.
  Propageer liever het doneren van organen, maar niet wat jij adviseert.

  Illegaal organen verkopen is ethisch zeer onverantwoord, met het doneren van organen spoor je mensen om na te denken dat ze na hun dood misschien wel meerdere mensenlevens kunnen redden.


  Maak melding

 13. @B. Saram,
  Ik heb mijn online sarnami-hindustani woordenboek standby maar pyari,
  komt niet voor, Soendari wel.

  Je brengt mensen op ‘vreemde’ ideeën, er bestaat ook zo iets als organen-maffia.

  Er is bovendien veel meer geld nodig.
  Brandjes blussen help niet. De fundering is verrot die moet eerst vervangen worden.
  Ik bedoel de suri- fundering.
  Je kunt geen huis bouwen op een slechte fundering, de boel stort in. Dat zien we nu gebeuren.


  Maak melding

 14. Beste @Jiyani,

  Ik zelf ben tegen orgaandonaties. After all, we zijn niet allemaal Rishi Dadhiechie die zijn eigen arm afhakte en aan Indradev schonk om als wapen te dienen om de Asurs te verslaan.

  Maar het is niet onmenselijk dat de ziekenhuizen vroeg of laat de afweging gaan maken of ze op illegale manier (orgaanhandel of iets anders, illegale abortussen of zo voor de regio) aan geld kunnen komen om operationeel te kunnen blijven.

  Djahan soemati tahan sampati nana, djahan koemati (ku-rajya) tahan vipati nidhana.


  Maak melding

 15. @ B. Saram,

  Zo gauw ziekenhuizen zich illegaal gaan inlaten met orgaandonaties, abortussen, vrouwen als draagmoeder laten fungeren, of baby’s (van verkrachte vrouwen die dat kind niet willen) gaan verkopen, dan is het goed mis met de attitude van die ziekenhuizen.

  Artsen hebben een eed afgelegd en horen zich aan die eed te houden,
  Met een mensenleven moet men niet spelen!


  Maak melding

 16. Nou ,nou ziekenhuizen personeel ,iedereen in Suriname lijdt op dit ogenblik,Maar niemand die naar een kuur zoekt om af te komen voorgoed van de bouta ziekte.
  Iedereen in Suriname is bereid om te lijden ,iedereen in Suriname moet eerst in actie komen alvorens loon uitgekeerd te krijgen.Maar niemand die het erg vind want raad eens de volgende maand doet iedereen hetzelfde over and over again!


  Maak melding

 17. Er moet worden onderzocht of huidige of gewezen politici en leiders van staatsbedrijven geld en bezittingen van de Staat in de VS hebben. De mensenrechtenorganisatie Allied Collective (AC) dient deze week een verzoek in bij het Amerikaans Congres om een onderzoek in te stellen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 28 april 2016.

  ‘Afhankelijk van het antwoord zal er een lijst met namen gaan naar het Congres van prominenten van wie het vermoeden bestaat dat ze de Staat hebben benadeeld’, zegt AC-voorzitter Robert Hewitt.

  In het schrijven wordt eveneens verzocht om onderzoek naar een bedrag van zo’n 700 miljoen Amerikaanse dollar op een rekening in Zwitserland (waarover De Surinaamse Krant op 9 februari 2015 berichtte), dat op naam zou staan van een paar prominente Surinamers.

  Er wordt ook verwezen naar uitspraken van een prominent lid van de vorige coalitie, die vóór de verkiezingen aangaf dat er geen verantwoording is afgelegd over onder andere de goud swaps van de Centrale Bank van Suriname.

  ‘Mocht blijken dat het zaken zijn, die het volk van Suriname toebehoren, moeten ze teruggevorderd worden. Het kan niet zo zijn dat men zich door corruptie verrijkt over de rug van het volk, zonder dat er consequenties aan verbonden worden’, aldus Hewitt.

  Hij verwijst naar de huidige crisis in het land als voorbeeld hoe een land kan sukkelen als gevolg van corruptie. ‘Als het land nog kon beschikken over het gestolen geld, hadden wij nu iets om op terug te vallen. Maar, nu kunnen wij nauwelijks onze ziekenhuizen onderhouden en gaat het land gebukt onder stijgende prijzen, terwijl mensen zichzelf hebben verrijkt met gelden en goederen ten koste van het volk.’


  Maak melding

 18. Onafhankelijkheid dat is de grootste fout die de klootzakken gemaakt hebben in de jaren 70.
  Ze wilden zo snel mogelijk op eigen benen staan.
  Wat blijkt na 40 jaar onafhankelijk zijn de beide benen geamputeerd van Suriname.


  Maak melding

 19. Gezondsheidszorg is in alle westerse landen een pareltje, maar ook een zorgenkindje, omdat in die wereld heel veel geld omgaat.
  Ik begrijp wel, dat om verschillende redenen het geld niet voor het oprapen ligt, maar toch moeten we om die redenen niet afglijden naar een 3e wereldland.
  De overheid EN de ziekenhuizen hebben hier een taak.
  Ik begrijp heel goed, dat de medici in ons land gouden jaren hebben meegemaakt en een vorstelijk salaris verdienen.
  Daar is niets mis mee, maar dat alles mag volgens mij nooit zover gaan, dat de patient daarvan de dupe wordt.
  Misschien reageer ik teveel vanuit een westers perspectief, maar dat doet nu even niet terzake.
  Er moeten oplossingen voor dit probleem kunnen worden gevonden.
  Gezondheidszorg en onderwijs zijn de fundering van ieder land.


  Maak melding

 20. President STOP STOP STOP met corruptie te bestrijden,,, Corruptie is een onderdeel van Surinamse Economie je kan in 1 jaar doen en zeker niet in 5 jaar,,,,,u had het onderschat het werk nu averechts…..terug naar de oude traditie ,,,,,Door dingen te verhogen en geen vergunning te verlenen aan bedrijven krijg je dit… de DNA moet kleiner en efficenter,, worden ,,, te veel kinderen in een klas (DNA).. Corruptie heeft ook zijn goede kanten ,,,,,,,,,Allaha ho Akbar


  Maak melding

 21. Wat een dieptriest bericht, dat een land zo diep kan zinken dat zelfs de ziekenhuizen geen medicamenten meer hebben. Misschien is er (een betrouwbaar) iemand die een charityevenement kan organiseren wat het ziekenhuis een tijdje vooruit helpt. Afgeven op de overheid, wat een nationale sport lijkt te worden, is erg makkelijk maar vraag je af wat je zelf kunt ondernemen om het land wat vooruit te brengen. Gisteren op de vrijmarkt van Koningsdag zag ik notabene kinderen die in de bittere kou (4 graden) van alles hadden georganiseerd om geld in te zamelen voor Kika (een fonds ter bestreiding van kinderkanker). Kleine stapjes maar vele kleine stappen maken een grote stap. Daar heb ik meer bewondering voor dan de schreeuwerds die je hier regelmatig tegenkomt.


  Maak melding

 22. @ Dr. Srefi densi

  Helemaal mee eens maar het meest frapante is dat degenen die indertijd het luidste riepen dat Suriname onafhankelijk moest worden zelf in Nederland wonen want hier krijgen ze een uitkering.


  Maak melding

 23. @Carter,

  Mensen doen al genoeg voor familieleden in Suriname met het versturen van pakketten.
  Waarom denk je dat een land een regering heeft? Precies, om te voorkomen dat derden geld moeten gaan inzamelen voor behoeftigen in het land. Het land kan wel de vele onnodige staatsadviseures betalen, maar niet een ziekenhuis. Wat vindt je daavan?


  Maak melding

 24. Ondertussen is de first lady voor advies bij geestelijke adviseur Steve Meye.
  De first lady vraagt zich af of Desilee van plan is zich te bekeren tot de Islam.
  Gedurende zijn vele slapeloze nachten blijft hij maar constant schreeuwen:

  “Allah dallah kaba, Allah dallah kaba”


  Maak melding

 25. @Pakira,

  Een land dat ben je met zn allen, natuurlijk heb je gelijk en is de overheid verantwoordelijk voor zaken als de economie en de zorg in een land maar soms duurt wachten erg lang en is er snelle actie nodig. Geloof jij echt dat de regering Bouterse zoiets kan? Nederland heeft ook een regering en toch worden hier heel veel inzamelingen gehouden, afgelopen kerst nog zijn heel veel voedselpaketten door bedrijven en mensen ingezameld voor mensen die van de voedselbank (!) afhankelijk zijn. Ja ook in Nederland hebben mensen het moeilijk.

  Het is makkelijk om de regering overal de schuld van te geven en vaak hebben de mensen ook gelijk maar soms kan men zelfs ook de handen uit de mouw steken. Een voorbeeld, tijdens een regenbui raakte een deel van Paramaribo onder water (2007). In de Domineestraat stond een laag water van bijna 60 centimeter. Op de vraag aan een toenmalige minister hierover was het antwoord dat een van de redenen dat de trenches verstopt raakten was dat men er afval in dumpte. Zo vond met in een afwaterings trench een complete motorblok van een auto.
  Natuurlijk speelt onderhoud ook een grote rol maar je kunt zelf ook wat doen om verstopping te voorkomen, zeg nu zelf, waar of niet? En als men miljoenen kan inzamelen voor een kerk of een mandir oid waarom dan niet voor een ziekenhuis? Het gaat om hulp voor de allerarmsten en niet voor de regering waar daar geef ik geen cent aan.


  Maak melding

 26. @Pakira,

  “Mensen doen al genoeg voor familieleden in Suriname met het versturen van pakketten”.
  Zou dit een van de reden kunnen zijn waarom mensen zo weinig zelfstandig zijn? Moe werd ik er van elke keer dat gezeur over ‘de regering moet dit en de regering moet dat’. Kijk om je heen, het land is een grote rotzooi. Laat je handen wapperen en ruim je eigen rommel op. Doe ik hier ook want een boete kost je hier 132 euro.
  Over de regering gesproken, daar had ik al geen hoge dunk van maar men krijgt de regering waarvoor men (de meerderheid) stemt. Dus sterkte.


  Maak melding

 27. @Paul,

  Armoede is armoede. Waar je ook arm bent, het is even erg. In Nederland is de situatie erger dan in Suriname. In Suriname kan iedereen een stukje grond aanvragen en wat voor zichzelf planten en zo wat zelfstandig zijn. In Nederland is dat niet mogelijk. Bovendien is de temperatuur in Suriname aangenamer en heb je geen stookkosten en andere winterse kosten.
  In Nederland is een voedselbankpakket een aanvulling. In Suriname is het – denk ik – de hoofdkost.


  Maak melding

 28. @Carter,

  De Surinamers zijn niet lui, wel ideeënloos. Men heeft vaak geen idee wat men allemaal zelf zou kunnen doen. Deels komt dat door onvoldoende educatie, mar deels ook uit gemakzucht en het gebrek aan kennissen met goede ideeën van wie men wat kan leren.


  Maak melding

 29. @Pakira

  “De Surinamers zijn niet lui, wel ideeënloos. Men heeft vaak geen idee wat men allemaal zelf zou kunnen doen.”

  Voeg hier aan toe een autoriteitsprobleem. Het is te of te maar zelden een middenweg.
  Ze zijn of te bazig zonder kennis of te afhankelijk van gezag. Dat dood de ontwikkeling en innovatie.

  Zwart/Wit gezien bedoel ik het volgende. Indien er iets georganiseerd moet worden benoemd men een directeur, die kan pas functioneren als er een onderdirecteur is en 2 secretaresses etc. tegen de tijd dat er echte werkers benoemd kunnen worden is het budget op.
  Werkt men anders om heeft men geen titels en ook geen gezag dus luistert men niet naar je.

  Dit is nog iets vanuit de koloniale tijd.

  Ook besluitvorming is door gezagsstructuren een moeilijk iets omdat men nadat beslissingen genomen zijn op lager niveaus door blijft beslissen en vergeet de beslissing uit te voeren.

  Verantwoordelijkheid is het volgende issue. Er zal altijd getracht worden verantwoordelijkheid te ontgaan.


  Maak melding

 30. We gaan nog voor 5 . Ik vind het prima!. Wat ???? Gehoord. Ze willen Nederlandse hulp. De fuck moordenaar had NEDERLAN NIET NODIG. nu komen ze weer handje openhouden waar blijven parbo, damsco en de rest ruim het toch op . ik hoop de dat de ndr ratten nu sito onder het mes moeten. wat ga ik toch lachen. we gaan nog voor 5. geitenneukers vraag niets aan Nederland los het zelf op jullie vuile hersenloze paarse wezens. Ik ga lekker nog voor 5 ff wat drinken bij Torarica wie komt mee


  Maak melding

 31. @ Jesse = Paul, op mannen vallen, no big thing. Wereldwijd is het een normale zaak dat mannen op mannen en vrouwen op vrouwen vallen.
  Onacceptabel is jou “bestial behaviour”. Jesse=Paul, Paul=Jesse, wat deed je in de kennel van je buurman, zonder underwear? Dog fucker!


  Maak melding

 32. Weet je dat dit echt iets Surinaams is: geld beloven en niet betalen. Ik heb dit vaak genoeg meegemaakt met mijn Surinaamse klanten. Morgen ga ik je betalen, werd mij vaak gezegd en als je morgen gaat om je geld op te halen zeggen ze doodleuk: John, ik heb gezegd dat ik morgen ga betalen. Vandaag is vandaag en morgen is morgen. Kom morgen maar terug. En als je de volgende dag teruggaat om jouw geld, waarvoor je hard hebt gewerkt, gaat halen, krijg je weer hetzelfde verhaal te horen. Gevolg: ik weigerde zaken met Surinamers te doen. Ik weet wat u gaat zeggen: Ja, dit lost niks op, maar lucht wel op.
  Maar weet je wat ze over het hoofd zien? Ja, het sneeuwbaleffect.
  Als je een ziekenhuis niet betaald kan dit ziekenhuis op haar beurt leveranciers, artsen, crediteuren en personeel niet betalen. Deze kunnen op hun beurt ook niet hun schulden betalen. En hun schuldeisers kunnen op hun beurt ook hun schuldeisers niet betalen met alle gevolgen van dien. Uiteindelijk zit heel Suriname met een groot betalingsprobleem, wat heel moeilijk op te lossen is omdat een ieder terecht gaat vechten om zijn geld. Mijn advies: deze problemen moet je niet oplossen, maar voorkomen door op tijd te betalen.
  Verander uw mentaliteit op dit gebied door iets niet te beloven wat je niet kan doen.


  Maak melding

 33. Jesse we gaan nog voor 5 ……… 5……….5…….5…….. wat hebben jullie er spijt van ???? Ik neem niemand mee. Wie wilden nog 5 Zelf de zaakje oplossen!!!!!willen jullie 10 ??????? mag ook!…. huh zucht zal je het redden voor nog 10


  Maak melding

 34. Goh, Varaan is dat zo, waarom ging dat dan niet op in 1980 want toen werd het de bevolking al na 3 jaar gegund, iets waar vele jarenlang spijt van hebben gehad, en speelde toen de crimineel DDB ook all niet de dubieuze hoofdrol


  Maak melding

 35. Wat als Sapoen en Chitan straks wegens stress en andere fysieke klachten opgenomen moeten worden? Dan kan het ziekenhuis niks voor hen doen? Of hebben ze een speciaal potje voor de elite?


  Maak melding

 36. Dus als ik goed begrijp, dan intussen zijn enkele dagen voorbij en echt alle voorraad is op? Dus ziekenhuis kan niet meer opereren nu?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.