Rooms-katholiek onderwijs Suriname blut

81

PARAMARIBO, 28 apr – Bij het Rooms-katholiek onderwijs zitten ze met de handen in het haar. Beheersorgaan RKBO wacht nog op een deel van de subsidie over het vorig schooljaar. Voor dit schooljaar is nog niets betaald.

Het onderwijsproces komt hiermee op de helling te staan. Er wordt al overwogen om een aantal scholen te sluiten. “Als de situatie zo doorgaat, is de kans groot dat scholen gesloten moeten worden”, zegt RKBO-directeur Ricardo Kenswil. Het is zo erg gesteld, dat bepaalde basisartikelen niet meer voorradig zijn. Het gaat om toiletpapier, schoonmaakmiddelen en kopieermateriaal. Dat stagneert.

Vooral het kopiëren is essentieel in het onderwijs. Veelal moeten hele boeken worden gekopieerd. De vorige regering Bouterse voerde de subsidies in. De ouderbijdrage werd afgeschaft om voor ouders het leven lichter te maken. De bijdrage was voor de scholen een uitkomst. “We zijn ervan bewust dat ouders het moeilijk hebben, maar we hebben geen keus dan teruggaan naar de ouderbijdrage”, aldus Kenswil.

81 REACTIES

 1. Aankloppen bij de ” islambank” gaat’ m ook niet worden!
  Zwitserland misschien?
  Geen geld voor onderricht aan de toekomst van het land, how low can you go!


  Maak melding

 2. Ik vermoed dat we dit soort schokkende nieuwsberichten, in de toekomst vaker zullen lezen.

  8 mei Moederdag; Mama Sranan ei kré!

  Ik ben er nu even klaar mee.


  Maak melding

 3. Het is jammer. Heb al mijn schooljaren op en RK school gezeten.
  Ik zou zo min beurs willen opentrekken en ik denk met mij vele oude leerlingen die nu wat te besteden hebben.
  Ware het niet dat ik mijn bijdrage wel gun aan de RK en de kinderen maar zeker niet aan de huidige coalitie.
  Ik hoop dat het sluiten van de scholen een aanzet geeft tot het dwingend laten aftreden van deze coalitie.
  Ik denk dat met een 300.000 euro de eerste nood kan worden opgevangen.


  Maak melding

 4. Ab djaawe bekeer kare na. Doeser ke dharma ko Jezus ke naam par laat maare hai aur apmaan kare hai padrie log. Sab paisa bekeer kaam mein laga dees, ab skool khatir kuchh na bachal.


  Maak melding

 5. De ene hand geeft en de andere hand neemt.

  Weer een voorbeeld van een bejubelde prestatie waarvan de kosten kant niet op de begroting stond.

  Om eerst na te kunnen denken moet men naar wat vervolg scholen geweest zijn en niet naar de KMS in Weert.


  Maak melding

 6. Ontopic:

  Hoeveel instellingen / bedrijven denken deze regering nog kapot te maken. Alles wat de voorgaande regering heeft opgebouwd wordt met de grond gelijk gemaakt.

  In 2015 pochte Bouterse graag wat hij voor het volk had gedaan. Hij voerde verhogingen door van de kinderbijslag en de AOW, schafte het schoolgeld af en voerde minimumloon in. Dat deze maatregelen veel geld hebben gekost en een gat hebben geslagen in de staatskas. Met andere woorden het is een sigaar uit eigen doos.

  Ik vrees dat Staatsolie, Telesur en SLM straks ook het loodje leggen. Het is niet ondenkbaar.

  Wanneer komt er een volksopstand. Desnoods grijpt het leger in. De situatie wordt met de uur erger.


  Maak melding

 7. @Koos

  Ah wat Bouterse in het verleden wordt verweten moet nu dan maar wel gebeuren? Dat is enigzins hypocriet vind u niet? De NDP is democratisch gekozen. Ik meen dat Front de democratie hoog in het vaandel heeft. Alleen nu even niet?


  Maak melding

 8. @Paul
  Democratie is alles behalve ‘achter gesloten deuren een gesprekje ,een geheime, te houden tussen twee criminelen onderling’.
  Hahahahaaaaa…en als je de neergang van Suriname democratie noemt ..nou ja dan raad ik je aan om langs te lopen bij LPI.


  Maak melding

 9. Te kort aan toiletpapier….hmmmmmmm….dan maar even langs lopen bij Valies thuis,die heeft laatst nog een paar rollen extra aan toilet papier gehad!!


  Maak melding

 10. Koos
  @Henk Molenaar2016,

  Wil je aub stoppen met je infantiele bijdrage. Graag een fatsoenlijke discussie of anders wegwezen.

  Hallo Koos, iedereen wordt hier gehackt, zelfs de Administrator.

  Waterkant is zo lek als een mandje.


  Maak melding

 11. Beste Paul,

  De NDP is op verkeerde wijze aan de macht gekomen:

  2010 : amnestie wetgeving was geen onderdeel van de verkiezingsprogramma.

  2015 : daags nadat Bouterse herkozen was als president werd het woord crises in de mond genomen. Er is geen sprake van crises maar mismanagement.

  Dit noem ik geen democratie maar populistische misleiding.
  Waarom zou het leger niet mogen ingrijpen ? We staan aan het begin van een humanitaire crises. Zsm ingrijpen, staat van beleg afkondigen en een zakelijk kabinet benoemen waarbij er geen rol meer is voor het NDP.

  In dit tempo glijd Suriname regelrecht af naar de jaren 80 of nog erger stenen tijdperk. Je bent toch met me eens dat er iets moet gebeuren of heb je soms Bouterse heilig verklaard ?


  Maak melding

 12. Henk Molenaar2016
  Koos
  @Henk Molenaar2016,

  Wil je aub stoppen met je infantiele bijdrage. Graag een fatsoenlijke discussie of anders wegwezen.

  Hallo Koos, iedereen wordt hier gehackt, zelfs de Administrator.

  Waterkant is zo lek als een mandje.

  ==========================================

  Ik doe klemmend een beroep op je om hiermee te stoppen. Laten we de discussie op een normale wijze voeren. Nee aub een ander nickname. Op politiek vlak mogen er verschillen zijn maar wat ons bind is Suriname. Dit soort grappenmakerij is niet nodig. Rest my case..


  Maak melding

 13. @Koos

  Zullen we dan in Nederland de PvdA en de VVD ook maar af laten zetten? Die hebben uiteindelijk ook aan kiezersbedrog gedaan. Dat de kiezer dat ziet zie je aan de peilingen. En wat er vervolgens gebeurd is dat de democratie dus werkt want met name de PvdA zal gedecimeerd worden bij de volgende verkiezingen. En dat is dus democratie. U gaat echt een stap te ver om het leger te laten ingrijpen. De democratie zal en moet haar werk doen. Ook in Suriname.


  Maak melding

 14. @Paul,

  Zou je in een gekkenhuis aan elke gek een stembiljet geven om de directeur te kiezen? Dan weet je waar je moet zijn straks.
  Suriname is een gekkenhuis met mensen die hun verstand ergens zijn kwijtgeraakt. En zulke mensen hebben gestemd. Het stelt geen ene moer voor.


  Maak melding

 15. @Pakira

  Dus Koos wil het leger laten ingrijpen en jij wil een deel van de samenleving stemrecht ontnemen. Zodat de uitkomst van de verkiezingen worden zoals jij die wilt zien. Dat is een fraaie manier hoor.


  Maak melding

 16. @Paul,

  Wanneer mensen zich als ongeletterden en erger gaan gedragen, moet je echt nagaan waar ze mee bezig zijn. Als iemand een crime begaat, dan ontneem je hem toch ook z’n vrijheid?


  Maak melding

 17. @Pakira

  Waar het om gaat is dat jij blijkbaar gewoon iedereen die met je van mening verschilt stemrecht wilt ontnemen. Dat slaat natuurlijk nergens op. Als je van de NDP af wilt dan zul je als oppositie gewoon beter je best moeten doen. En dat is niet gebeurd. Je kunt dat onmogelijk de bevolking kwalijk nemen. Front had en heeft gewoon geen goede leiders en zeer zeker geen goed verhaal.


  Maak melding

 18. @?Paul eindelijk geeft je toe…kiezersbedrog!!!!!ik denkbdst je begint te begrijpen dat ndp geen regering is om su te regeren.en dat njang dringie Party is.


  Maak melding

 19. @mazda, lovesu & andere zuigers

  Stichting 8 december keurt oproep boycot RBN af
  27 Apr, 12:00

  De Stichting 8 december 1982 keurt de oproep voor de plannen van de afdeling Paramaribo van de NDP af om het mediabedrijf, Rapar Broadcasting Network (RBN), volledig te boycotten.
  Erger wordt het dat de NDP-afdeling Paramaribo alle NDP’ers oproept om met onmiddellijke ingang de exemplaren van Dagblad Suriname te verzamelen en publiekelijk te verbranden om zo hun misnoegen kenbaar te maken.
  Terwijl de Surinaamse samenleving gezamenlijk gebukt gaat op haast elk gebied onder de crises in ons land, roept deze oproep van de NDP-afdeling Paramaribo herinnering op, van de brandstichting van mediabedrijven en moorden van journalisten op 8 december 1982.

  Terwijl Suriname op de internationale index voor de vrijheid van meningsuiting is gestegen van de 31e plaats naar positie 22 door inspanningen van de totale samenleving, verrast (tot as doen overgaan) de grootste afdeling van de NDP deze ontwikkeling en daarmee de vrije meningsuiting en vrijheid van drukpers.

  lees verder
  http://www.suriname.nu/101/starnieuwsuriname.html

  krijg niet de goede link te pakken


  Maak melding

 20. @Piet

  Ik geef niks toe. Ik geef een beeld hoe een deel van de samenleving naar een regering kan kijken. Probeer het dus later nog een keer om mij woorden in de mond te leggen.


  Maak melding

 21. @Paul,

  Ik wil niemand z’n rechten of z’n stemrecht ontkennen. Maar wat gaan de Surinamers zelf doen om eens echt het desatreuze beleid van de regering aan te pakken? Wie gestemd heeft, heeft toch ook de verantwoordelijkheid om te bewaken dat datgene waar hij voor gestemd heeft ook in de praktijk tot uiting komt, al is het maar voor 10%?
  Of is het zo dat je 1 keer in de 5 jaar stemt en daarna tel je als burger nooit meer mee? Stemt iemand om van een DNA’er een alleenheerser te maken of stemt iemand op een DNA’er om hem het voorgehouden beleid te laten uitvoeren?


  Maak melding

 22. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Het is niet de schuld van de NDP dat Suriname opgescheept zit met een hele beperkte export. Ik ga er vanuit dat ze het wel gaan oplossen. Vooralsnog is de oppositie alleen maar uit op een val van deze regering gezien de uitspraken. Allemaal eigenbelang. Als het om het volk zou gaan dan hadden meer partijen aansluiting kunnen zoeken. Maar dat is niet hun privé belang. Zo werkt de Surinaamse politiek.


  Maak melding

 23. @Paul,

  In de politiek werkt het zo dat de regerende partij, de coalitie, ook altijd de verantwoordelijkheid neemt voor het beleid van de voorgaande regering. Ze hoeft het daar niet mee eens te zijn (geweest), maar accepteert het wel, ervan uitgaande dat de volgende regering ook haar beleid zal accepteren als een voldongen feit. Het komt er dus op neer dat je het beste moet maken van de situatie en niet dat je de situatie moet verslechteren. Deze coalitie, die voortbouwt op de vorige, wordt beschildigd van het veel slechter maken van de situatie dan ze die heeft aangetroffen. Dat mag je haar WEL aanrekenen.


  Maak melding

 24. Om terug te keren bij het artikel is het natuurlijk heel spijtig, dat scholen van wat voor signatuur ook moeten sluiten, omdat er te weinig geld is door niet betaalde subsidies.
  Regelingen, die in het verleden zijn overeengekomen, zijn achterhaald door de economische situatie van dit moment.
  Dat maakt de situatie er overigens niet minder slecht om.
  Ook hier blijkt volgens mij, dat door deze regering niet of in ieder geval te weinig wordt gecommuniceerd met de betrokkenen in het veld.
  Dat probleem doet zich op meer terreinen voor.
  Ondanks alle adviseurs die in dienst van de regering werken, slaagt men er niet in om een dialoog met een aantal sectoren op gang te brengen.
  Dat alles heeft ook te maken met de politieke Surinaamse cultuur, waarin alles van bovenaf wordt opgelegd.
  Wij kennen geen communicatiecultuur.


  Maak melding

 25. @Pakira

  Nee dat mag je haar niet kwalijk nemen. De voornaamste redenen zijn de kelderende grondstofprijzen (zie bericht van IMF en de Standard & Poor’s) en de veel te kwetsbare export. Ik heb al eerder gezegd dat dit een verantwoordelijkheid is van alle partijen die Suriname geregeerd hebben. Niet alleen de NDP. Om deze zwakte voor eens en voor altijd het hoofd te bieden dienen er drastische hervormingen plaats te vinden. Hervormingen die ook het Front nooit heeft durven doen. In angst voor verlies van aanhang. Maar het zit er al decennia aan te komen natuurlijk. Je kunt geen land draaien op een beperkte export en ondertussen alles subsidiëren. Dat werkt in geen 1 land. De vraag is nu alleen of de NDP ook deze hele bittere pil durft te slikken zodat over een aantal jaren Suriname er beter uitgekomen is.


  Maak melding

 26. @Koos
  Quote:
  “Desnoods grijpt het leger in. De situatie wordt met de uur erger.”

  Het ingrijpen van het leger in 1980 heeft gezorgd voor onnoemelijk veel ellende in de jaren 80 en 90. De ellendige situatie waarin het land nu verkeert is een direct voortvloeisel van de militaire staatsgreep van 80.

  Kijk maar om je heen en je zult zien dat alle landen waar het leger de macht heeft gegrepen zuchten onder de ellende die dat met zich mee heeft gebracht. En als ze de macht teruggeven aan een burgerregering duurt het nog tientallen jaren om bij te komen van de gevolgen van de militaire periode.

  Ik ben het met je eens dat de situatie met het uur erger wordt maar een militaireoplossing leidt alleen maar tot nog grotere ellende.
  We kennen in Suriname een traditie van stakingen en vreedzaam protesteren om regeringen naar huis te sturen. Het zal wel langer duren in dit geval , maar dat is een veel beter alternatief dan een militaire optie die alleen tot grotere ellende leidt.


  Maak melding

 27. @Paul
  Waar heb jij het over of beter nog hoe oud ben je in werkelijkheid,10 jaar ,15 of hooguit 20 jaartjes jong?
  Alle ellende heeft zijn oorsprong op de dag dat je baasje uit hebzucht een coup beraamde samen met 15 van zijn nietsnuttren!! Ons parlement werd ontbonden en de grondwet werd buiten werking gesteld.Er kwamen decreten naar buiten die in werking traden binnen 24 uur!!
  In 1980 zouden wij onze eerste algemene en geheime en vcrije verkeizingen houden maar dat wasons op brutale wijze ontzegd want toen kwam je baasje met zijn coup.We hebben prsidenten als Kraag,Ramdathmissier en Ramsewak Shanker gehad maar deze waren meer ceremoniele presidenten want iedereen weet wie de voortouw in handen had achter de gordijnen ,ja juist je baasje. Wat Venetiaan eerder had overgenomen zijn de naweeen van je baasje die hij gecreeerd had eerder.Kijk je baasje is niet eens in staat om de puinhopen gemaakt door hem zelf op te ruimen. Kom dus anderen niet de schuld geven van je baasje zijn falen,je baasje is zo onschuldig niet zoals de ndp probeerd over te laten komen.
  kijk wat je baasje op zijn kont heeft staan,coup1980,telefooncoup,Dec 1982,Moiwana slachting,bouta amnestie en vergiffenis amnestie in de maak.Dat kan je toch niet van anderen zeggen !?


  Maak melding

 28. @Paul

  U sleept er de grondstroffen prijzen weer bij als de enige reden.
  De rapporten van IMF en rating agencies geven ook nadrukkelijk wanbeleid aan als reden.

  U haalt er ook de vorige regering bij. Hok heeft ooit gezegd dat de regering Venetiaan een goed uit onderhandelde deal met Surgold heeft achter gelaten.
  Bouterse was eigenwijs en heeft door onderhandeld met als gevolg:

  Suriname betaald voor 25% aandeel $ 225.000.000 terwijl Ventiaan voor 20% aandeel $ 100.000.000 zou betalen.

  3 jaar vertraging of wel Surgold zou nu bijdragen aan de economie en niet pas over 2 jaar.

  Beste Paul dit is de pijnlijke waarheid van een regering die adhoc werkt en alles wanbeleid maakt.

  U heeft het over de grondstoffenprijzen echter kijkt u eens terug en dan zult u moeten onderkennen dat de huidige prijzen nog steeds aanzienlijk hoger zijn dan de prijzen waarmee Venetiaan zich moest reden.

  Met grondstoffen prijzen plan je niet op pieken en niet op dalen maar op een wat langere termijn.

  Het is belangrijk de feiten te checken voordat u iets roept


  Maak melding

 29. @Ray

  Ik ga met jou niet meer in discussie. Pas je toon aan en praat normaal en dan wil ik best hierover praten. Ik ben 50 en heb mijn zaken prima voor elkaar. Ik ga me niet door zo’n snotaap als jij die nauwelijks een normale zin kan schrijven zo laten toespreken.


  Maak melding

 30. @JoJo

  Dit is pertinent onjuist. In geen van de rapporten wordt wanbeleid genoemd als oorzaak. Dit is gewoon echt onjuist. Het is vervelend in een debat als de opponent constant onjuistheden poneert als feiten. Ik heb meerdere keren op WTK de rapporten geknipt en geplakt en linkjes geplaatst. Het is echt zeer frustrerend dat mensen dan alsnog zaken roepen die niet de waarheid zijn.


  Maak melding

 31. Een subtiele boodschap waarbij de goede verstaander maar een half woord van nodig heeft!

  Het is economisch een heel zware tijd voor Suriname
  ###### en er zijn allerlei redenen hoe het land in deze moeilijke positie is gekomen.##### Ik kan begrijpen met deze situatie dat er weinig andere opties liggen”, zegt Noorman tegenover de Ware Tijd. #####Hopelijk lukt het ook om tot structurele veranderingen te komen,##### die leiden tot een duurzame Surinaamse economie”, aldus Noorman.


  Maak melding

 32. @Paul
  je bent ouder dan mijzelf en toch hou jij je ogen gesloten voor de waarheid?!Ik ben jonger en ik heb meer gezien dan jij zelf met je 50 jaren!Wat ga je nog ontkennen?DE 2 coups,Dec 1982.Moiwana slachting,Bouta amnestie en vergiffenis ?!
  Zeg maar paul zeg maar……


  Maak melding

 33. Paul
  @JoJo

  Dit is pertinent onjuist. In geen van de rapporten wordt wanbeleid genoemd als oorzaak.

  Bouterse = wanbeleid….zo liggen de feiten


  Maak melding

 34. Voor Paul

  bouterse-ll-met-hoog-deja-vu-gehalte

  HET LIJKT ONS elke keer weer te overkomen. Elke regering met een Bouterse signatuur maakt het geld op. Nu van de staatskas weer eens een bodem te zien is, wijzen vooral de traditionele oppositiepartijen de beschuldigende vinger richting de ‘Nog vijf’-stemmers. Maar als de armoede om zich heen grijpt, terwijl de spaarpot stampvol zit maakt het volk dan een rechtvaardige keus… of niet?

  “Het is alsof de duivel ermee speelt. Zodra deze man aan het bewind is, gebeurt er iets waardoor ons land in ernstige problemen komt”, verzucht bestuurskundige August Boldewijn. Hij is een oude rot in het bestuurlijk vak en heeft secuur inzicht in hoe het telkens weer zover heeft kunnen komen met een regiem met of onder leiding van Desi Bouterse.


  Maak melding

 35. De regering moet haar rit van VIJF jaar uit zitten.Ongeacht wat de gevolgen zijn.
  Een regering van deze signatuur heeft altijd voor verloren generatie’s gezorgd.En dat wisten de mensen die voor hun gekozen hebben.


  Maak melding

 36. Beste Jacobus,

  Ik ben volledig met je eens.

  Ondanks alle waarschuwingen en voortekens heeft Suriname massaal voor deze corrupte malloot gestemd.

  Drink de Paarse Gifbeker maar leeg tot laatste druppel.


  Maak melding

 37. @astaman

  Wat Noorman zegt is meer in het algemeen. Hij wijst niet naar alleen deze regering. Hij doelt op een aantal structurele problemen die al veel langer dit mooie land parten spelen.


  Maak melding

 38. Verder nog 1 keer. Met mensen die geen normale zinnen kunnen schrijven @Ray of zonder onderbouwing maar wat roepen @Henk Molenaar of @Henk Molenaar2016 ga ik domweg de discussie niet meer aan. Er blijven genoeg interessante debaters over om mee te sparren.


  Maak melding

 39. Voor een 50-jarige is paul wel heel erg ingnorant. Wat een teleurstelling. Bij die leeftijd hoort levenservaring en achtergrond. What a waste. Ik denk dat jij als debater damsco moet vasthouden. Samen nergens heen.


  Maak melding

 40. Beste Paul.

  Een discussie ga je aan met je tegenstanders…laf om weg te lopen.

  Als is zeg dat Suriname nu voor de derde onder leiding van Bouterse volledig naar de kloten is, dat is dat een standpunt dat ik kan onderbouwen met keiharde feiten.


  Maak melding

 41. Paul: “Hij doelt op een aantal structurele problemen die al veel langer dit mooie land parten spelen”

  Dat structele probleem heeft al 40 jaar een naam: Desi Bouterse


  Maak melding

 42. @Paul,

  Deze regering (een voortzetting van de vorige) heeft 5 jaar geleden al de kans gehad om tenminste te beginnen met iets dat lijkt op een exportbeleid. Het is allemaal bij woorden gebleven. Zelfs de export van water komt maar niet op gang. De afgelopen 5 jaar kun je dus niet in de schoenen van de oppositie schuiven. Er zijn gelden verdwenen, er zijn ongeletterde overbodige ambtenaren aangenomen, er zijn onnodig dure reizen gemaakt, er is slecht onderhandeld betreffende gouddelving enz, cowboygoudzoekers worden niet (officieel) belast enz. Een veels te slappe hap dus. Men dacht met leningen alles te kunnen financieren: een tramlijn, huizen, moderne wegen enz. Waarom heeft men dan die leningen niet gebruikt om bijv. de landbouw te versterken en exportgericht te maken? De prioriteiten waren gewoon verkeerd. Niemand zit of zat op een tramlijn te wachten.


  Maak melding

 43. Wat ik zou willen, nou ja, willen: kan iemand ervan uitgaan dat Bouterse er een puinzooi van genaakt heeft wanneer men ziet hoe het land eraan toe is na zijn beleid? Zijn er mensen die dit niet zien? Hoe doen ze dat dan?


  Maak melding

 44. Ik denk dat die groen-zwarte schooluniform nog bij de NPS hoort. Het verbaast mij dat ze intussen niet zijn overgegaan op een paarse schooluniform. Wat ik zeker meen te weten is dat een oranje VHP schooluniform er nooit zal komen.


  Maak melding

 45. @ Paul

  “Dit is pertinent onjuist. In geen van de rapporten wordt wanbeleid genoemd als oorzaak.””

  Dan leest u de helft die u wil lezen en zet voor de rest oog kleppen op. U shopt selectief.

  Er staat in de rapporten onder andere in dat er voor de verkiezingen verspilt is om stemmen te winnen etc.


  Maak melding

 46. @JoJo

  Dan graag bronnen. Ik heb namelijk ook al meerdere keren links gepost naar officiële statements van zowel het IMF en Standard en Poor’s. Dat kunnen anderen bevestigen. Als je geen bronnen hebt waar ik al eerder om heb gevraagd dan zijn we wat mij betreft uitgesproken. Want als jij ook maar een snipper tekst vind dat er sprake is geweest van wanbeleid (want dat is wat je beweerd) dan ben ik erg benieuwd. Dus kom niet aan met wat algemene teksten dat Suriname structureel niet zo handig in elkaar zit. Dat weten we al. Kom maar met bewijs dat er sprake is van wanbeleid. Die heb je niet. Is er ook niet. Anders zou Suriname namelijk geen geld kunnen lenen. Of denk je dat ze in het buitenland allemaal zo achterlijk zijn om dit soort leningen te geven als er een regering zit die aan wanbeleid doet? Lijkt me niet.


  Maak melding

 47. het beste voor sme is,,dat die moordenaar drugs dealer z.s.m. het velt ruimt en hard weg loopt..

  dat is het enige die het land sme nog kan redden..

  met deze bende kan er niks meer beter gaan..

  land is al failliet..die lening i m f zal heus niet helpen..

  volk gaat nog meer pinaren geen uitzicht,,

  ,trouwens welke blaka gaat nog arbeidt verrichten voor die suri dollar..anders gezegd,toilet papier is nog beter en goed koper..


  Maak melding

 48. @Paul

  deze had ik na 2 minuten googlen te pakken.

  https://www.fitchratings.com/site/fitch-home/pressrelease?id=995256

  In deze worden lagere grondstof prijzen in de zelfde zin genoemd met hoge voor verkiezing kosten.

  Regeren is vooruitzien. daarwaar Venetiaan te voorzichtig plande ging Bouterse alleen van meer uit en de pieken. Nu verdedigd men zich met het dal in de markt.
  Bouterse heeft zich rijk gerekend en dan kunnen tegenvallers heel hard aankomen.

  Onder Ventiaan was over de periode 2000 – 2010 de olieprijs gemiddeld ongeveer 60 en de goudprijs ongeveer 750.

  Onder Bouters was de olieprijs gemiddeld in de buurt van 80 en de goudprijs ongeveer 1.450

  Zelfs over 2015 was de olie prijs nog steeds gemiddeld 54 terwijl men nu steeds roept over de absolute bodem terwijl we nu al weer bij 45 aankomen.

  Het wanbeleid is dat er al vanaf 2013 grote tekorten zijn, Staatsolie onder de schulden gestopt is door:
  1) De raffinaderij met veel meer vreemd vermogen te financieren dan gepland.
  2) Tapajay te cancelen.
  3) Ethanolproject te cancelen.
  4) Niet succesvol te exploreren.
  5) De raffinaderij niet van een goed noodstroomsysteem te voorzien (veel uitval).

  Als je plannen maakt maak je voor een land ook een worst-case scenario. Dat niet doen is wanbeleid.


  Maak melding

 49. Hallo @marcel,

  Ik heb begrepen dat die Bolle, LaTina en de 3 musketiers gouden toiletpapier gebruiken. Kun jij dat bevestigen?
  Wat gebruikt die Bouta eigenlijk om zich af te vegen? Krasiewierie?


  Maak melding

 50. @Dre,

  Die mokmokko bladeren zijn groot genoeg om zowel de drol op te vangen en veilig op te bergen als ook om af te vegen. En er is daar een hele hoop van. Tijd dat de Chinezen het gaan verkopen bij gebrek aan wc-papier.
  En als je iets duurder spul wil, dan zij Tayawierie bladeren ook geschikt.


  Maak melding

 51. sinds wanner is een corruptie faciliterend beleid voeren geen wanbeleid?
  sinds wanneer is wanbeleid pas een feit als het imf dat in zijn rapport zet.?
  is er een nieuwe definitie van wanbeleid , of is wanbeleid de nieuwe norm ?
  op dit moment word de valuta veilingkoers kunstmatig en dwangmatig laag gehouden zodat ddb de valuta kan opkopen met zn monetair gefinancierde srds….oftewel met bijgedrukte ongedekte srds.
  de valuta koers zal morgen weer dalen.
  de vraag stijgt en de koers daalt.
  valt deze manipulatie onder wanbeleid ?
  morgen zal ddb of boefdraad weer een verhaal voorlezen uit de fabeltjeskrant en het hele volk zal weer alles voor zoete koek slikken.

  hoe komen mensen erbij dat er geen wanbeleid word gevoerd ?
  blijkbaar zijn er veel nazaten van djengiz kahn in suriname


  Maak melding

 52. Weet je wat ik denk?
  Geen enkel feit in Suriname staat op zich alleen.
  De RK bisdom heeft in deze alleen het lef gehad om de kat de bel aan te binden, maar feit is dat alle andere scholen (EBG, Sanathan Darm, en noem ze maar op ) ook blut zijn. Ik verwijs naar de ziekenhuizen. De AZP maakt het bekend, maar in feite zijn alle ziekenhuizen op sterven na dood. Hier speelt de wet Oorzaak en Gevolg een rol. Gevolg is : geen geld. Oorzaak: een begroting die niet klopt. Noem het een goochelbegroting. Net als Griekenland wordt een begroting in elkaar geflanst, die in de praktijk niet klopt. Denk aan wat Mevrouw Mathoera zei in de DNA. Er was 20 miljoen voor de politie begroot, maar de politie krijgt geen geld om zijn auto’s te onderhouden. Het gaat zelfs zover dat de politieagenten onderling moeten collecteren om onderdelen voor de auto’s te kopen. Deze mevrouw stelt terecht de vraag: Waar is het geld? Weet u wat ik denk: Ik denk dat het geld er lang niet meer is. Die zijn lang en breed tijdens de vorige regering uitgegeven en in zakken verdwenen. Volgens mij hebben ze toen ook veel meer geld uitgegeven dan ze hadden. We worden nu geconfronteerd met het Surinaams spel: Ik zit in de put, Hoe Diep? Bodemloos, Wie moet je eruit halen? Het IMF en andere banken. Hoe? met leningen. Het gevolg: men moet nu Goochel- of leugenachtige begrotingen opstellen om de Surinamers zand in de ogen te strooien (zoethoudertjes) En zoals ik zei is deze leugenachtige begroting weer het gevolg dat mensen geen geld krijgen. Er is gewoon geen geld. Waarom denkt u dat Suriname zo massaal moet gaan lenen? Om de leugenachtige begroting kloppend te maken. Men heeft duidelijk geen geld. Men leent geld om de leugenachtige begrotingen financieel te laten kloppen. U moet dus de mensen die de begrotingen hebben opgesteld scheel aankijken. Dat zijn momenteel de echte leugenaars van Suriname.


  Maak melding

 53. Laat Bouterse zien wat voor beleid hij in Suriname voert.Jammer voor het land maar die mensen die op de NDP hebben gestemd moeten nu zien dat ze voor een domkop hebben gekozen die geen verstand van economie om het land te besturen.Ze moeten hem wegsturen want hij kan er geen bal van.Zelf verrijking ten kosten van alles.Zelf scholen hebben geen geld meer om onderwijs te geven.Suriname is failliet en moet onder curatele worden gesteld.Dat is mijn mening.


  Maak melding

 54. @Paul

  Mijn link is niet geaccepteerd / goedgekeurd. Het koste maar 2 minuten googelen om de eerste te vinden.

  Hij was mager maar fitch heeft in 1 zin zowel de grondstoffen prijzen als de verspillingen voor de verkiezingen als een reden aangevoerd voor de verslechtering van de ratings.

  5.000 ambtenaren aannemen om verkiezingen te manipuleren is WAN BELEID en het buitenland weet dat.

  Al vanaf 2012 zijn te korten ontstaan, dus nog ten tijde van de extreme grondstoffen prijzen was men niet in staat de inkomsten god te benutten.

  Venetiaan heeft het moeten doen net grondstoffenprijzen die substantieel langer waren dan die van de regeringen Bouterse.

  Olie gemiddeld 60 tegen Bouterse gemiddeld 80 plus
  Goud gemiddeld 700 tegen Bouterse gemiddels 1400 plus.

  Bouterse heeft gepland op de pieken en verdedigt de problemen van nu met de dalen. Het is normaal dat men de pieken gebruikt om de dalen te dempen. Dat is vooruitzien.

  Plannen op pieken en klagen bij dalen is WANBELEID want dan zal het altijd tegen vallen zodra men iets terugvalt.


  Maak melding

 55. Bij de behandeling van de begroting van 2015 stelde Henk Rananlandal (PALU) dat de regering leningen als inkomsten geboekt had.

  Ofwel de regering Bouters heeft met geleend geld het BNP opgekrikt en nooit sloten van de begroting laten zien.
  Al die lucht gaat nu overal uitlopen waardoor de kuil nog dieper wordt.
  Het IMF gaat al die gaten en kuilen vinden die met nog grotere gaten en kuilen gedicht zijn.

  Hoefdraad u wordt over een paar weken gegrild door het IMF en gebraden door Bouters


  Maak melding

 56. Gisteren kon ik niet deelnemen aan de discussies. Mijn berichten werden niet opgenomen op de website na gepubliceerd te zijn. De censor heeft macht. De webmaster is vast op studiereis in Turkije geweest. Krijgen we van die Erdogan toestanden terwijl ik me helemaal niet racistisch heb geuit of mensen heb geledigd. Als je tegen de regering Bouterse bent krijg je van hen alle ruimte. Wie de regering steunt wordt het moeilijk gemaakt.


  Maak melding

 57. @ RobG

  Of ze willen je niet meer op de site, want je bent te ontwikkeld om hier te reageren. Of …….ze zijn je zat met je gezeik, want je praat alles wat krom is, recht !!!!!!!
  Met dat betonnen plaat voor je kop, is moeilijk om te discuseren met een gewone man van de straat.
  Slaap lekker Drs RobG.

  Jacko


  Maak melding

 58. @robg,

  Niets geen censuur!

  Het is de bedoeling dat jij af en toe pas op de plaats maakt, en gaat bezinnen op wat jij hier dagelijks poneert. Het is spiritueel bedoeld, mindfulness.

  Besef je wel wie jou (paarse)mede-reageerders zijn.
  Is het dit het soort mensen bij wie jij je thuis voelt.
  Helaas heb je dit nog niet door, vermoed ik.

  Jammer.


  Maak melding

 59. @ rob g
  tja robbie dat is jammer
  ook jouw mening is van belang.
  jouw partijgenoten zoals damsco paraman enz kunnen alleen maar schelden , daar worden we niets wijzer van.
  ik vraag me vaak af hoe men bepaalde stellingen van de ndp kan verdedigen .
  in mijn fam zijn er ook veel ndp aanhangers en geen van allen kunnen het gevoerde beleid verdedigen.
  jij doet tenminste nog een dappere poging .

  en het blijft ook bij een poging


  Maak melding

 60. Ik zie vaak dezelfde personen die met kritiek komen maar niet met oplossingen komen. Nou begrijp ik dat de ene niet van de NDP is en wel van de VHP..of een andere partij. Maar de problemen in Sur. los je niet op met dit soort dingen roepen op een site…je kan net zo goed gaan schreeuwen tegen een boom. Wil je iets veranderen dan moet je iets doen: start je eigen partij en win de verkiezing. Dan kan je de goud- en olieprijs beinvloeden (ja echt waar? nee) zodat er weer geld binnen komt in Suriname en dan kan jij al de beslissingen nemen die jij denkt die goed zullen zijn voor Suriname. Slaap lekker jongens en meisjes….soso lobi no hate. Ooh en ik ben niet van de NDP, VHP,PVV,..etc


  Maak melding

 61. Die RK bulkt altijd van het geld. Hoe kunnen ze failliet gaan? Vaticaan heeft honderden miljarden aan geld en bezit. Waarom is Bouterse niet daar gaan aankloppen. Doen!


  Maak melding

 62. Nu is de RK scholen gemeenschap aan de beurt. Hun subsidie gelden zijn aan iemand anders gegreven die langer op hun geld gewacht hebben.

  80.000 Euros is wel veel geld. Het moet van de RK gemeente in Sur komen en van de Sur RK diaspora. Het RK buitenlandse gemeenschap is ook blut. In Nederland en Amerika zijn er kerken verkocht omdat er geen mens meer in komt. Recentelijk moest een collective worden gehouden voor nonnen omdat hun pensioen fonds leeg liep. Dit was in America.

  Zo de RK is opzichzelf aangewezen en ze moeten doen wat ze moeten doen. St. Cornelius school en de St. Paulus school waren geode scholen.


  Maak melding

 63. Over de militairen gesproken ik weet niet of Benschop de man voor is. In een afrikaanse staat had het leger een machthebber die de situatie niet aan kon afgezet. Zij hebben een overgangs regering van burgers opgezet en nieuwe verkiezingen uitgeroepen..Het leger had voor de veiligheid en orde gezorgd.

  Bouterse lijkt wel op een Duitse korporaal die niet naar zijn generaals wilde luisteren en de oorlog verloor. Als Paarse naar zijn kundige adviseurs en technokraten had geluisterd dan was Sur niet in deze positie. Je kan geen paradijs op aarde hebben. Je moet ervoor betalen. De billionaires betalen voor hun luxe.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.