Suriname op zoek naar ongeveer een miljard dollar

66

PARAMARIBO, 14 apr – De regering is op zoek naar ongeveer een miljard dollar. Dit zegt president Desiré Bouterse. Het geld is onder meer nodig voor een de uitvoering van een crisisplan. Onder meer moeten de valutareserves worden aangevuld.

Ongeveer de helft van de lening gaat naar deze reserves bij de Centrale Bank van Suriname. De importdekking van ongeveer twee manden moet naar vier. Het geld moet komen van het IMF, de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en de Caribische Ontwikkelingsbank. Over de besteding van de rest van de lening was Bouterse niet duidelijk. Ook gaf hij niet aan hoe het geld terugbetaald zal worden.

Bouterse verwacht dat tegen eind 2017 betere tijden zullen aanbreken. Hij is ervan overtuigd dat de huidige economische trend niet zal aanhouden. De wisselkoersen zullen omlaag gebracht worden. “Die wisselkoers ga ik naar beneden krijgen, dat die naar beneden gaat, mag u van mij aannemen”, zei Bouterse tijdens een persconferentie. Er worden maatregelen getroffen om sociaal zwakke groepen te steunen.

Bekijk ook:

66 REACTIES

 1. Mensen en Mensen kinderen.

  Als ik de Surinaams politiek wil begrijpen moet ik zwaar onder invloed zijn van alles wat God verboden heeft..

  Bouterse opzoek naar miljaard.
  Dit noemt men … moed der wanhoop.

  Maar goed . Ik heb de voorzet gegeven hopelijk zal die in gekopt worden (een in koppertje dus) ik ben benieuwd.


  Maak melding

 2. Welgemeende tip aan het parlement: wacht nooit zo lang met vragen stellen. Wanneer dit orakel buitenparlementair weer gaat lullen zorg dat je met je radio in de aanslag die tante aan de tand kunt voelen. In het parlement, natuurlijk.


  Maak melding

 3. @Damsco, @RobG en vrienden op dit forum zijn in totale paniek mode, ze gaan steeds hardere monologen schelden, inplaatst van met argumenten te komen.Zoals hun baasje zingt (in het parlement durft hij geen verklaring af te leggen, want dan komen er echte vragen, waar hij geen aanwoorden op heeft), zingen zijn volgelingen hem na.
  Edward Belfort:`President moet mandaat afstaan en gaan hobbelen’
  “De president wordt oud. Laat hij het mandaat teruggeven aan het volk en gaan hobbelen. Hij kan het land niet meer regeren.” Dat zegt Abop-parlementariër Edward Belfort over president Desiré Bouterse. Volgens de parlementariër moet de president het mandaat teruggeven waarna er capabele mensen aan de macht komen.

  De parlementariër is het niet eens met de president die volgens hem altijd zegt dat China de belangrijkste ontwikkelingspartner is.” Ik ben het niet helemaal eens met de president. Hij moet niet vergeten wat voor belangrijke zaken Nederland voor ons als land gerealiseerd heeft; waarom noemt hij Nederland niet? Als de president problemen heeft met Nederland, moet hij gelet op zijn geschiedenis, het volk niet eronder laten lijden. Ik houd meer van het volk dan van de president.”

  Belfort geeft verder aan dat wanneer president Bouterse het mandaat teruggegeven heeft aan het volk, hij persoonlijk naar koning Willem Alexander gaat om de nodige hulp te vragen zodat Suriname uit deze slechte situatie gehaald kan worden. “De Europese Unie heeft Griekenland euro 80 miljoen gegeven als ontwikkelingshulp. Waarom kan Suriname na de nodige gesprekken gevoerd te hebben geen kans maken op euro 40 miljoen?” De parlementariër zegt dat het nu hoog tijd is om zaken anders aan te pakken, omdat de economie van het land achteruit gaat. “Let maar op de veilingen van de CBvS. Elke veiling is een devaluatie van onze SRD en ook achteruitgang voor het land. President, ga hobbelen.”


  Maak melding

 4. Eerst kwam hij zo overtuigend ” neks no fout” en nu blijft die sukkel te ongrond wettelijk te filosoferen. DAT IS BEDROG !!
  EN NU MOET HET VOLK WAT MEE !


  Maak melding

 5. Wat een geblaf allemaal.
  Dat er geleend wordt alsof Suriname dit uitgevonden heeft.
  Noem mij een land op deze aardbol die geen geld geleend heeft.
  Mensen hebben jullie geen tv of radio lezen jullie geen kranten.
  Elk land die hervormd dus de nodige maat regeling neemt komt in aanmerking voor een lening.
  Dus als Suriname geld gaat lenen dan is dit de normaalste zaak van de wereld.
  Bijna een ieder is negatief als het om lening gaat van ons geliefd Suriname.
  Geld krijg je alleen als je het terug kan betalen.
  En zoals velen het al weten behalve de blinden en de huichelaars dat Suriname genoeg te bieden heeft.


  Maak melding

 6. Mazda: “Bijna een ieder is negatief als het om lening gaat van ons geliefd Suriname.
  Geld krijg je alleen als je het terug kan betalen.
  En zoals velen het al weten behalve de blinden en de huichelaars dat Suriname genoeg te bieden heeft”

  Beste Mazda, Wat heeft Suriname dan te bieden naast een volkomen corrupte en failliete regering.

  Als je een miljard leent dan betaal je met rente 1,5 miljard terug aan je schuldeisers. Suriname is op dit moment 100 procent bankroet dankzij de Paarse Rovers bende onder leiding van jou ‘geliefde’president, Gaat Bouterse heel Suriname en al haar bodemschatten als onderpand geven? Of Telesur, of Staatsolie?

  Uit welk Paars Paasei kom jij Mazda?


  Maak melding

 7. 900 miljoen dollar zal gezien de huidige verspilzucht binnen enkele maanden al op zijn.Wat gebeurt erna?
  Bovendien zullen de voorwaarden niet mals zijn.


  Maak melding

 8. @Henk Molenaar,
  Op jouw vraag wat Suriname te bieden heeft kan ik kort zijn.
  Het is sinds jaar en dag bekend dat in de bodem schatten van Suriname veel geld te verdienen is.
  Er zijn genoeg investeerders die in de rij staan om een graantje mee te willen pikken.
  Wij zullen een ieder verrassen geduld en volharding zijn de sleutels der overwinning.
  Met nog 4 te gaan zullen de steun pilaren gezet worden voor een betere Suriname richting het beloofde Dubai.
  En voor de mensen die het niet geloven zou ik zeggen spreek mij over 4 jaar als het niet zo is.
  Een geboren Surinamer en NDP stemmer .
  Let wel als IMF niet gaat lenen dan hebben wij een andere scenario al klaar staan.
  Zo zie je dat wij niet slapen en als het volk nog steeds vertrouwen in ons heeft dan zullen wij blijven regeren.


  Maak melding

 9. Prachtig zeg.
  Wat waren de eisen die het IMF voor de leningen aan Griekenland had gesteld:
  1. Geen devaluatie omdat de Euro niet zomaar kan worden gedevalueerd. Die eis kunnen ze wel aan Suriname stellen. Een forse devaluatie. Suriname heeft ervoor gekozen om dit via de valutaveilingen te doen.
  2. Verhoging pensioengerechtigde leeftijd. Voor Suriname betekent dit dat de Surinamers niet op hun 60 e maar op hun 65 e jaar of later met pensioen mogen.
  3. Sanering ambtenarenapparaat. 50% van de ambtenaren mogen naar huis. Bouterse houdt het voorlopig op 10.000 man oftewel 20%.
  4. Belastingverhogingen. Surinamers zullen dus verder uitgekleed worden. Bouterse heeft gesproken over BTW.
  5. Sociale voorzieningen verminderen. De kinderbijslag, AOV, uitkeringen aan de gehandicapten etc. zullen dalen.
  6. Overige bezuinigingen. Zoals geen subsidies meer aan bedrijven, stichtingen etc. verstrekken.
  7. Overheidsdiensten zullen meer gaan kosten. Uittreksel bevolkingsregisters etc. zullen in prijs toenemen.
  8. En ik denk dat ik de andere reageerders op dit forum gelijk moet geven.
  9. Verhoging visumkosten
  10. Wisselplicht Zanderij.
  11. andere nog niet bekende onsportieve maatregelen.

  Aan mijn landgenoten de volgende boodschap. Dit krijg je als je op een klootzak stemt.
  Jagie Bouta gwe.


  Maak melding

 10. Er wordt gesproken over leningen en de waterkant kampeerders staan op hun achterste poten. Het werkt als een soort rode lap op hun bedorven geesten, stelletje azijnpissers. Iedere land leent wel eens geld.

  Lenen betekent ook terugbetalen en onze regering is daarvan bewust. Suriname biedt investeerders genoeg mogelijkheden ook voor de Molenaars, Raytjes en Koosjes van deze wereld.

  De IMF leent landen geen geld als zij weinig tot geen vertrouwen hebben in de plannen van een regering. We zullen zien wat de toekomst gaat brengen. Indien de IMF de plannen afschiet dan is er altijd nog een backup plan.


  Maak melding

 11. Als lid van de OIC kan Suriname toch gewoon geld van de oliebaronnen in het Midden-Oosten eisen?
  Of Hezbollah vragen om meer bij te dragen?


  Maak melding

 12. @Parbo,
  Het probleem is dat Suriname naar het IMF moet en niet naar reguliere banken. Omdat we niets te bieden hebben. De eisen van het IMF zijn vaak verschrikkelijk. Zoals John al refereerde devaluatie, verhoging pensioengerechtigde leeftijd, sanering ambtenaren apparaat, verhoging van belastingen. Suriname gaat een heel moeilijke tijd tegemoet. En alleen maar omdat de vorige regering visieloos het overschot heeft opgemaakt en daar nog extra leningen heeft genomen. Nu moeten we geld lenen bij het IMF om die leningen te betalen. Daar wringt de schoen. Bouterse heeft alleen regeringen geleid die Su naar faillissement hebben geleid. Tot drie keer toe. In de tachtiger jaren, Tijdens Bosje en nu weer. Niet instaat een goed financieel beleid te voeren.


  Maak melding

 13. Suriname zou voor een totaalbedrag van 722.3 miljoen Amerikaanse dollar op 27 bankrekeningen bij de HSBC hebben staan. Dat bedrag is afkomstig van negen cliënten die, aldus de onderzoekers, geassocieerd zijn met Suriname en waarvan 11% de Surinaamse nationaliteit heeft. Suriname staat in een landenoverzicht van in totaal 203 landen met klanten bij de HSBC op plaats 52. Een van de cliënten zou voor een bedrag van 721.8 miljoen Amerikaanse dollar bij de HSBC in Zwitserland hebben ondergebracht.

  Raar eens wie die ene Surinamer is, die in Zwiterseland 721.8 miljoen Amerikaanse dollar bij de HSBS in Zwitseland heeft staan. Als U het goed raadt, zal ik fluit-toon geven.

  Het is toch niet moeilijk om te raden wie aan zoveel geld op een heel gemakkelijke manier is gekomen en veilig op een bankrekening heeft staan.

  enkele vragen:
  Hoe groot was het geld uit de verdragsmiddelen van Nederland aan Suriname toen Suriname op 25 november 1975 onafhankelijkheid kreeg,

  Welke Surinaamse onderneming/product/Surinamer is in staat om in de jaren 60, 70 zoveel geld te hebben? Welke Surinamer na 25 november 1975, na 25 februari 1980, na 8 december 1982? Hoeveel geld uit de verdragsmiddelen kreeg Suriname tussen 25 februari 1980 en 8 december 1982.

  Welke product werd na 8 december 1982 vanuit Suriname naar Nederland en de USA illegaal op de markt gebracht? Van welk product werd Suriname een doorvoerland? Wie is daarvoor veroordeeld in Nederland? Wie staat hoog aangeschreven door de DEA om stevig in de USA verhoord te worden? Wie/welke militair werd in Miami door DEA opgepakt en veroordeeld, opgesloten in Miami? Wie moesten ze eigenlijk hebben?

  Dit geld is veilig gesteld in het buitenland om als het hem te heet onder de voeten wordt in Suriname een rustig en goede oude dag te hebben in een bananenlandje.

  De dief roept: “houdt de dief!”
  Wie houdt, Wie Voor De Gek?

  Als dit geld van die Surinamer door Zwitserland op de Centrale Bank van Suriname wordt overgemaakt en deze persoon uit het machtscentrum verdwijnt, zal Suriname sociaal-economisch met een plan van Surinaamse technocraten en uitvoering ervan de problemen zijn.

  Stre Def Stre, Wi No Sa Frede

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 14. Mazda
  @Henk Molenaar,
  Op jouw vraag wat Suriname te bieden heeft kan ik kort zijn.
  Het is sinds jaar en dag bekend dat in de bodem schatten van Suriname veel geld te verdienen is.
  Er zijn genoeg investeerders die in de rij staan om een graantje mee te willen pikken.

  Beste Mazda,

  Ik heb diep medelijden met jou. Je bent echt rijp voor het gekkenhuis.

  De rijen dik aan investeerders waarover Bouterse het had die voor zijn deur stonden bij zijn aantreden staan er zeker nog steeds????

  Ik pies echt in mijn broek van het lachen om jou ongelofelijk slaafse domheid.

  “Het is sinds jaar en dag bekend dat in de bodem schatten van Suriname veel geld te verdienen is”

  Sinds jaar en dag ….. Waarom lijdt elk bedrijf dat nu verlies met het exploiteren van de bodemschatten?

  Niemand neemt dat Paarse Gebral van jou hier serieus.


  Maak melding

 15. Kennelijk heeft onze president veel financiele reserve die hij de Surinaamse gemeenschap te beschikking wil stellen. Waarschijnlijk heeft de deal ooit in Stellendam hem zoveel opgeleverd dat hij zich persoonlijk kan inzetten om de hoog oplopende koers omlaag te brengen.

  Lang leve de president.. Hoera Hoera Hoera


  Maak melding

 16. @Mazda

  U stelt dat de bodemschatten de borg zijn om de leningen terug te kunnen betalen, etc. en dat er investeerders in de rij staan om een graantje mee te pikken.

  1) Om te investeren moet er vertrouwen zijn. Hoeveel vertrouwen heeft deze regering in de financiële wereld?
  2) Het antwoord omtrent vertrouwen in de financiele wereld is eenvoudig. Hoeveel investeerders zijn er in de gouden jaren 2010-2014 naar Suriname gekomen om te investeren. Geen enkele.
  3) Zelfs Newmont/Surgold investeerd niet zelf maar laat het gehele eigenvermogen voor Merian kreek inbrengen door de Republiek Suriname. De rest kan het hierdoor relatief goedkoop lenen.
  4) Wie staat er te springen om de mini hoeveelheden die in Suriname gewonnen kunnen worden als er elders in de wereld grotere hoeveelheden makkelijker toegankelijk zijn.

  Beste Mazda Suriname leeft in een droom en gelooft dat de gebraden ganzen gratis op haar bord landen.


  Maak melding

 17. 1 miljard boven op de reeds lopende leningen, dat word me wat. Aflossing en rente zal waarschijnlijk problemen opleveren.

  Dat je geld wilt ;enen om je reserve aan te vullen klinkt als “ik heb geld op de bank maar ga geld lenen om op de bank te zetten want ik zou het weleens nodig kunnen hebben”.

  Dus je hebt geld maar je gaat betalen (Rente) om meer geld te hebben.
  Asie go lontoe ma toch a ka 4kantie dus na a schijn sa Bouta wan meki dat au mik a ka kwadraat


  Maak melding

 18. @Henk Molenaar,
  Laat je niet verleiden door emoties.
  Het enige wat ik jouw en anderen kan aanraden is geduld.
  Keulen en aken zijn niet op een dag gebouwd.
  Als kind moest je eerst kruipen en daarna leren lopen.
  Wat ik hiermee wil zeggen is nog vier dan zullen wij de vooruit zichten zien van ons droom nl Dubai.
  En de mensen die dat niet willen geloven dat is hun goed recht.
  Let wel:
  Ano So Kaw Ka e Fat Koro


  Maak melding

 19. Het verhaal Griekenland gaat niet op voor Suriname.

  Nederlandse banken hebben geld uitstaan bij andere Europese banken, in staatsobligaties uit allerhande landen, in multinationals en kleinere bedrijven, zijn ingeplugd in het financiele systeem dat de doorbloeding van de mondiale economie verzorgt. Sterker nog, omdat Nederland zo goed is in geld verdienen zijn Nederlandse banken, pensioenfondsen, verzekeraars en particuliere beleggers in veel gevallen nog veel meer ingeplugd in het financiële systeem dan veel andere landen.

  Dat Griekenland gered moest worden is meer eigenbelang.


  Maak melding

 20. Beste JoJo

  Zelfs met keiharde feiten zijn types als Mazda, Parbo niet te overtuigen dat Bouta en zijn Paarse Roversbende Suriname volledig naar de kloten helpen.


  Maak melding

 21. @JoJo,

  Al zouden er investeerders zijn voor de bodemschatten dan nog zou men de eerste jaren nauwelijks tot niets delven. De kosten zouden gewoon doorlopen oa elektra kosten. De investeerders willen elektra afnemen tegen bizarre lage tarieven. Laat dit nu een heikele probleem zijn in Suriname. Er zal ook eerst bodemonderzoeken plaats moeten vinden. Ook zal de regering onderzoek moeten doen naar de milieueffecten. Dan zijn we al minimaal 2 jaar verder.

  De vraag is ook zijn wij weer bereid soevereiniteit uit handen gegeven aan een multinational. We laten een gebied voor investeringen gijzelen voor een lange periode. En het gaat vaak om grote gebieden. 25 jaar en een optie op verlenging is doodnormaal en dat voor marginale hoeveelheden.

  En je raakt de spijker op zijn kop tussen 2010 – 2014 hebben nauwelijks investeerders zich gemeld. Wederom een doodgeboren kind onderweg.


  Maak melding

 22. @John

  U noemt een lijst van maatregelen die de rest van de wereld al een paar jaar geleden genomen heeft om hun begrotingen op orde te krijgen. En u denkt dat deze economische wetten niet voor Suriname gelden?

  En voor de Paars haters. In 2020 zijn jullie weer aan de beurt als het volk daarvoor kiest. Maar er zijn nog een paar jaar te gaan dus we zullen zien.


  Maak melding

 23. Vervolg

  Grote vraag is wat brengen potentiële investeerders in bijvoorbeeld gedurende exploitatie fase maar ook in de op te zetten organisatie. Tegen welke kosten zetten een organisatie op. Ook apparatuur uit vb oude mijnen die gereviseerd wordt en wellicht reeds afgeschreven is. Het kan maar zo dat Suriname alle cash die nog nodig is inbrengt en dat de werkelijk kapitaals investering (loaders etc.) pas betaald worden gedurende de exploitatie door dat eea geleased moet worden en ingebracht worden. Indien investeerders kans zien materieel in te brengen op basis van leasecontracten neemt hun investering af, neemt hun risico af en nemen de kosten toe en de winst (= dividend)

  Deze regering kennende gaan ze voor een zo groot mogelijke participatie in bodemschatten. Deze regering is niet bij machte om gesprekken te voeren met dergelijke partijen. Binnen een uur is de kaas van de brood gegeten en staan ze met hun onderbroeken op straat.


  Maak melding

 24. is wisselplicht zanderij ook binnen? ik had voor de komende twee jaren sowieso geen plannen. en hiermee moet ik zeker een nieuw vakantie?!land uitzoeken.


  Maak melding

 25. nogmaals: wat zegt het parlement hiervan? van de 900 miljoen dollar? het zijn ten eerste geen srd’s en ten tweede; hoeveel van die 500 000 moeten dit bedrag opbrengen? wie zijn de adviseurs geweest? is het waar wat hij zegt? zoals hij het uitlegt, zit het IMF te wachten op bouterse om hun pot met geld over hem neer te strooien, no strings attached.


  Maak melding

 26. Strop wordt beetje bij beetje aangetrokken.

  PARAMARIBO – “Het grootste probleem van mensenrechten is de niet-afgeronde berechting van president Bouterse en 22 medeverdachten wegens de standrechtelijke executies van 15 politieke tegenstanders in 1982″.

  Deze rechtszaak roept grote twijfels op over de onafhankelijkheid van de rechtspraak in het land, zegt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken over de situatie in Suriname in haar woensdag uitgekomen jaarlijkse mensenrechtenrapport.

  Andere mensenrechtenvraagstukken die zorgen baren zijn: politiegeweld, mensonterende omstandigheden in cellenhuizen, zelfcensuur bij de media en journalisten alsook wijdverspreide corruptie bij de overheid.

  Geweld tegen en misbruik van vrouwen en kinderen, mensenhandel, het niet erkennen van grondenrechten van inheemsen en marrons, discriminatie van lesbiennes, homoseksuelen, transgenders, biseksuelen en andere minderheden worden ook als problemen op het stuk van mensenrechten opgevoerd.

  De vaak grimmige voorbeelden die in het rapport zijn beschreven versterken de overtuiging van de VS om fundamentele vrijheden te blijven promoten en mensen-rechtenactivisten te blijven beschermen, zei minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, bij de presentatie van het rapport. Het is van belang dat mensenrechtenschendingen gedocumenteerd worden en dat plegers van deze strafbare feiten niet onbestraft blijven.


  Maak melding

 27. Hahahahaaaaa…volgens de ndpers hier gaan we dollariseren ,baasje heef zo gezegd.’Hahahaaa en toen vroegen we ons af..maar hoe?!
  Antwoord;we gaan op zoektocht niet naar 1 dollar maar naar 1 miljard dollar!!


  Maak melding

 28. Bouterse heeft het Surinaams volk heel wat beloofd o.a.; huizen, een diepzeehaven, bruggen over de grensrivieren, een treinverbinding etc.
  Nu nog een andere belofte: “Die wisselkoers ga ik naar beneden krijgen, dat die naar beneden gaat, mag u van mij aannemen”, 

  Wat we van bouterse op zijn leeftijd mogen geloven is dat zijn meest geliefde lichaamsonderdeel naar beneden gaat.


  Maak melding

 29. Quote: ” Die wisselkoers ga ik naar beneden krijgen. Dat die naar beneden gaat, mag u van mij aannemen ” .

  Goed, dames en heren !!! Opgelet ! Daar gaat ie dan !
  HOCUS-POCUS PILATUS PAS !!!! Ik, Desiderius the PURPLE WIZARD, breng de koers onmiddelijk naar SRD 1 voor USD 1 !!!

  Één, twee, drie……… uuuuhhhh waaaat ??? Het is SRD 11 voor USD 1.
  Foutje, trucje mislukt !!! Bedankt voor uw aanwezigheid en aandacht, mijn geachte PAARS publiek !!!

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 30. @Mazda
  Please hou op met je gekraai!Al 36 jaren lang heeft je baasje zijn plan B klaar,het sneuveld voordat eraan begonnen word,Gisteren waren de ndpers hier vol van dat dollarisering een feit is ,vandaag is het RIP .Wat denk jij dat dat wij klompjes goud gaan zitten eten. Mars ga je baasje helpen om 1 miljard dollar te zoeken!!
  Prettige zoekaktie toegewenst!


  Maak melding

 31. @ Mazda parbo rob g

  het imf zegt : devalueren met die srd .
  ddb zweert de srd koers weer omhoog te brengen.
  de ebs luid de noodklok .
  ddb vind dat de ebs voor zijn beurt praat.
  boefdraad zegt dat we over 6 maanden betere tijden tegemoet gaan .
  ddb verwacht dat we pas eind 2017 betere tijden tegemoet gaan.
  ik kan zo nog wel een tijdje door gaan , maar ik denk dat de draad van het verhaal duidelijk is .
  er is namelijk niets duidelijk.

  ddb zoekt 1 miljard.
  moet hij niet eerst vertellen waar onze valuta zijn gebleven?
  wat gaat ddb met dat geld doen indien hij de lening krijgt.?
  hoe groot is onze buitenlandse schuld?
  gaat hij de binnenlandse schuld aflossen ?
  hoeveel rente moet er op deze lening betaald worden en wat gebeurt er als suriname zijn betalings verplichtingen niet nakomt?
  hoeveel rente betalen we nu op de huidige buitenlandse schuld.?
  wat schieten we per saldo op met nog een schuld ?

  over die bodemschatten van parbo en Mazda kunnen we kort zijn.
  de bodemschatten zijn onbereikbaar.
  suriname heeft geen infrastructuur om iets van betekenis te verplaatsen van links naar rechts.
  de bureaucratie is killing.
  werknemers zijn lui en ongeschoold.
  staatshoofd is wanted internationaal.

  het word tijd dat jullie wakker worden uit die paarse nachtmerrie
  wake up and smell the pussy


  Maak melding

 32. Een ‘meesterlijke’ zet,zo betitelen de ndpers RobG,Mazda,Damsco en enkele andere ndpers de zoekactie naar 1 miljard dollar van hun baasje!
  Laat ze eerst beginnen thuis bij hun baasje met hun zoekactie!!!


  Maak melding

 33. Het gaat zo slecht. Stroom tarieven worden binnenkort weer verhoogd met meer dan 100%. We gaan btw betalen en noem maat op. Men wil alle tarieven narkt conform brengen maar deze domme idioten houden geen rekening dat de salarissen niet marktconform zijn. In su verdient de gemiddelde burfer omgerekend €300 per maand. Belachelijk terwijl in nederland de geniddelde salaris €1800 per maand is. En toch als er voor het nieuws programma prime alert op kanaal 20 suries geinterviewd worden en er gevraagd wordt wat zij vinden van de situatie van t land vinden die rotte djoekas het prima. Opa desi moet de kans krijgen om $900 miljoen te lenen en met zijn companen onderling te verdelen. Wie gaat die schuld aflossen? Suriname heeft geen productie. We raken nog dieper in het ravijn met de ndp aan de macht. En als de oppositie zich nu presenteerd als alternatief vinden voornamelijk het zwarte volk van su het niet goed. De oppositie gaat die problemen niet kunnen oplossen. Waarom niet vraag ik mij af…ze hebbrn in t verleden keer op keer de poep van de paarsen opgeruimd. Den blaka djoeka in a kondre dies ou kier sranang. Pina moro moer oenoe


  Maak melding

 34. De president vindt dat mensen voor hun beurt praten terwijl het zijn woorden waren dat de elektriciteit niet zou stijgen waarna EBS melding maakte dat het water weer aan de lippen stont.

  De President maakt binnen 2 dagen een draai door nu naar links en rechts te kijken. Deze sterke leider eet nu binnen 2 dagen zijn eigen diarree op en geeft anderen nog steeds de schuld.

  De aap van Surgold komt ook uit de mouw. De regering heeft voor staatsolie de laatste $ 45.000.000 bij Oppeheimer (voor 1,5 jaar en record rente) geritseld zodat de laatste termijn ingebracht kan worden.
  De President verwacht nu uit Surgold $ 35.000.000 tot $ 50.000.000 inkomsten. De president vergeet echter dat er tegen de tijd dat er inkomsten zijn voor de staat de kosten van het aandeel in Surgold door rentes opgelopen zijn tot $ 300.000.000 en over dat bedrag rente betaald moet worden en het gezien de levensduur van de mijn in 10 jaar afgelost zal moeten worden.

  Op de achterkant van de sigaren doos kan uitgerekend worden dat deze inkomsten direct weer afgedragen moeten worden aan bankiers die geleend hebben.

  De President laat proefballontjes op die direct lek raken.


  Maak melding

 35. Er komt een crisisplan om de zieltogende Surinaamse economie uit het slop te halen. President Bouterse gaf in een toespraak weinig details, maar het plan zou voldoen aan de strenge eisen van het Internationaal Monetair Fonds. Een delegatie van het IMF was onlangs in Suriname voor gesprekken met de regering en maatschappelijke organisaties.

  Bouterse was duidelijk: het land heeft heel hard geld nodig; hij hoopt bij geldschieters 1 miljard Amerikaanse dollars binnen te halen. Er zijn grote betalingsachterstanden bij de overheid en de Surinaamse dollar daalt dagelijks in waarde. De munt is in vier maanden tijd bijna in waarde gehalveerd. De kosten van levensonderhoud zijn daardoor enorm gestegen.

  Bodem van de schatkist

  Het grootste deel van de bevolking redt het nog door zuiniger te zijn: wat minder vaak vlees op tafel, minder eten buitenshuis en geen avondje meer naar de bioscoop.

  Maar de vrije val van de Surinaamse dollar is nog niet ten einde en de bodem van de schatkist is in zicht. Daarom moet er snel geld komen. De regering heeft zijn zinnen gezet op leningen bij buitenlandse financiële instellingen, zoals het IMF. Maar voordat je geld krijgt moet je aan tal van voorwaarden voldoen.

  Bouterse noemde het aanpakken van het kolossale ambtenarenapparaat. Het is al decennia lang een traditie in Suriname om politieke vriendjes aan een baan bij de overheid te helpen. En daardoor is intussen 10 procent van de hele Surinaamse bevolking ambtenaar. “Makkelijk zal het niet worden, maar dit fenomeen, waar we allemaal schuld aan hebben, gaan we aanpakken”, zei Bouterse.

  Land- en tuinbouw

  Het ligt verder voor de hand dat ook de subsidies op energie worden afgebouwd. Elektriciteit zal dan opnieuw duurder worden. Het belastingstelsel wordt herzien. De Surinaamse president benadrukte opnieuw dat de dalende olie- en goudprijzen belangrijke oorzaken zijn voor de financiële problemen in het land. Suriname moet daarom investeren in andere productiesectoren, bijvoorbeeld grootschalige land- en tuinbouw.

  Om in de toekomst schokken in grondstofprijzen op te vangen, komt er een welvaartsfonds; een soort spaarpotje voor moeilijke tijden, iets dat Suriname nu niet heeft.
  Aankloppen bij Nederland?

  De schappen in de supermarkten beginnen al leeg te raken in Suriname, zegt journalist Roy Khemradj, die de politiek in het land volgt. Volgens hem zullen er binnenkort, net als in de jaren 80, pakketten met levensmiddelen vanuit Nederland naar Suriname worden verstuurd om gezinnen daar te helpen.

  “Een andere ontwikkeling die ik op korte termijn verwacht, is dat de Surinaamse regering genoodzaakt is om toch bij Nederland aan te kloppen. Er is nog een klein potje met bedrag van 20 miljoen euro. Dat is bevroren toen Bouterse in 2010 aan de macht kwam. Ik denk dat Suriname aan minister Koenders van Buitenlandse Zaken moet vragen om dat in te zetten voor humanitaire hulp. Want er gaan mensen dood in de ziekenhuizen op de eerste hulp.”
  De ideeën van de regering Bouterse zijn niet nieuw. Bij het aantreden van zijn eerste kabinet, bijna 6 jaar geleden waren aanpak van het overheidsapparaat en grootschalige land- en tuinbouw belangrijke actiepunten. Maar het is er nooit van gekomen.
  IMF

  Op de persconferentie zei president Bouterse verder dat zijn minister van Financiën en de topman van de Centrale Bank op dit moment in Washington zijn. Ze zijn daar vanwege de jaarvergadering van het IMF. Het ligt voor de hand dat ze dan ook praten over financiële steun.

  “Als we met het IMF tot overeenstemming komen, gaan ook de deuren open van andere grote financiële instellingen”, zei Bouterse. Hij noemde de Internationale Ontwikkelingsbank, de Wereldbank en de Caribische Ontwikkelingsbank CDB.

  Een concept van het crisisplan wordt vrijdag aan het Surinaamse parlement voorgelegd.

  bron: nos


  Maak melding

 36. haha bananen republiek. Zolang Bouterse aan de macht is blijft de situatie zo, niemand wilt handel drijven met een boef zo simpel is het. Stom van de mensen die dat niet hebben ingezien bij het doen van hun stem.


  Maak melding

 37. De bodemschatten van Suriname als onderpand?

  Ik hoor het IMF al tegen de kleine ‘skeer ingi boi’ zeggen: ‘mi Pikin ‘skeer ingi boi’, te yu puru den gudu fu ondro a doti, wi o leni yu a moni, ma so langa den gudu no de na loktu, yu kan dren yu droga dren go moro fara ini yu angamata’.

  Vrije vertaling:

  Lief klein platzak Indiaans jongetje, wanneer die bodemschatten boven de grond zijn gehaald, zullen we je het geld lenen, maar zo lang ze nog in de bodem zitten, mag je, met je door drugs benevelde brein, rustig verder gaan met je mooie toekomst dromen, waarin er oneindig veel van je luchtkastelen voorkomen.


  Maak melding

 38. Het surinaamse vol mag ook wel eens de handen uit de mouwen steken. Chinezen draaien 80% van de winkels maar investeren geen moer in SU. Alles gaat terug na China. De rest van de bevolking creolen javanen hindoestanen wachten tot Bouta met een zak gratis geld voor ze komt….en dan heb je mensen als Dilip Sardjoe die investeert in een Mercedes dealer, alle surinamers blij..eindstand kunnen ze geen broodje sardien paaien….


  Maak melding

 39. Bouterse noemde het aanpakken van het kolossale ambtenarenapparaat. Het is al decennia lang een traditie in Suriname om politieke vriendjes aan een baan bij de overheid te helpen. En daardoor is intussen 10 procent van de hele Surinaamse bevolking ambtenaar. “Makkelijk zal het niet worden, maar dit fenomeen, waar we allemaal schuld aan hebben, gaan we aanpakken”, zei Bouterse.

  Duh……………….! We?
  DDB heeft nog nooit gehoord van de term, “boetekleed aantrekken”, en verdeeld gewoon de schuldvraag.
  Wie gaf er baantjes weg in aanloop naar de verkiezingen? We?


  Maak melding

 40. Parbo,

  Je maakt een denkfout.
  Het IMF bedenkt de plannen en legt die voor aan de desbetreffende regeringen.
  Deze regering heeft namelijk geen enkel zinvol plan bedacht om de crisis te lijf te gaan.
  Dat doet nu het IMF en de Surinaamse regering heeft maar te dansen naar de pijpen van het IMF.
  Wil Bouta en Co. dat niet, dan komen er ook geen leningen.
  Zo simpel is het gewoon.
  De rollen zijn niet omgedraaid.


  Maak melding

 41. Nog meer geld lenen, wie is nog voorzien van alle luxe dan ? Ai baja en toch zijn figuren die voor Baas B opkomen,misschien genieten ze ook van de pot!

  Sari Tori mang.

  Jacko.


  Maak melding

 42. In een transparante democratie wordt door de regering aangegeven voor welke doelen geleend geld wordt gebruikt.
  Vervolgens worden die uitgaven verantwoord in een jaarrekening of jaarslot.
  Dat gebeurt voor de zoveelste keer weer niet.
  Er zijn weinig democratische landen in de wereld, waar een regering zo oncontroleerbaar geld met omgaat als in Suriname.
  Een geluk bij een ongeluk: als het IMF daadwerkelijk wordt binnengehaald valt er niets meer te verzwijgen.
  De maatregelen, die gekoppeld zijn aan de lening(en) en daarmee de bestedingsdoelen zullen absoluut door het IMF naar buiten worden gebracht.


  Maak melding

 43. Hahaaaa mazada ,

  Ndp heeft het met een dikke vette kluis afgelopen zes jaar niet kunnen doen.

  Met lening en geen eigen geld kan ndp in vier jaar Suriname richting Dubai sturen?

  Moppen tapper van de hoogste plank. Ik lach maar het is gewoon triest yoe sakka sakka volksverlakker smerige slang.

  En Paul komt dood leuk zeggen,”wij zijn nu aan de macht, 2020 is het jullie beurt als het volk het wil”. Maakt het uit wie regeerd 2020? Ondertussen hebben jullie het land aan de afgrond gebracht, van economische groei aan de start tot lege staatskas en diepe schulden bij eindrit. Het kan jou echt niet schelen hoe het met het land of volk vergaat.


  Maak melding

 44. Suriname op zoek naar ongeveer een miljard dollar???????? De paarse baas der bankrovers en zijn stinkend rijke corrupte roversbende op zoek naar een miljard US dollar zou een betere kop zijn, ma ja geen aanstoot. Mocht die lening komen wat mi no hoop gi al die oerdomme paarse zwijnen in het kwadraat die dagelijks knorrend baas zijn paarse schijt vol kommer en kwel vreten, zeker aan lobby’s en commissie 30% e foe a lening go verdwijn ini baas en corrupte misdadige bankrovers deng zakka. Ze hebben het bewezen tussen 2010-2015 tot heden maar ook in 1996-2000 en tijdens de vervloekte mislukte revo van de baas der misdadigers. Die paarse oerdomme zwijnen mogen vreten van de paarse stinkende kruimels die dagelijks vallen van de baas der rovers…vol van devaluatie op devaluatie, schaarste over de gehele linie ligt in het vooruitzicht net als stijgende misdaden …….oma nanga opa takkie….door heel veel schade en heel veel schande, wereldwijd….zullen al die paarse oerdomme jonge en oude zwijnen die stemden voor nog vijf jaren van paarse ndp zwijnenstallen het misschien nog leren, ma we betwijfelen het want ze waren keer op keer gewaarschuwd met de paarse feiten vol van misdaad en schending van mensenrechten die hun paarse afgod op zijn geweten heeft…………onberechte misdadiger, moordenaar en bij verstekveroordeelde drugsbaas…wiens zoon en stiefzoon het evenbeeld zijn verworden………misdadiger. alsook vele jonge en oudere paarse zwijnen……..oink oink oink….met veel paarse spot……..wo ka… de nanga dee……….nie erg we wort als baas….misdadtiger. oink oink…..


  Maak melding

 45. Als DDB Alias Alibaba die 1 miljard krijgt van de IMF, dan gaat het verdeeld worden door de 5 grootste rovers ter wereld DDB, Boefdraaf, Ramon, Dino en Meriba


  Maak melding

 46. Naar zeggen van Bouterse ontspoorde de Surinaamse economie en devalueerde de SRD vanwege de heersende wereldcris, het was niet zijn schuld (a no mi’) De devaluatie van de SRD gaat met een sneltreinvaart door en Bouterse, die niet over een glazen bol beschikt, komt ons op een persconferentie verzekeren dat hij de koers omlaag zal brengen. Heeft hij intussen een glazen bol? Moeten we hieruit concluderen dat deze grote staatsman intussen uitgedokterd heeft hoe de wereldcrisis te beteugelen? Straks zijn niet alleen de paarse ezels Bouterse voor eeuwig dankbaar, maar de hele wereldgemeenschap, in het bijzonder Venezuela, Brazilië, China en Griekenland zullen aan iedereen die het horen wil vertellen dat ‘a pikin ingi boi’ uit Zuid Amerika de 7 magere jaren van de wereldcrisis heeft doen omslaan in 7 vette jaren van mondiale economische vooruitgang.


  Maak melding

 47. Ons land wordt als het ware begraven onder de puinhopen van de NDP met dank aan hun lijder!
  Zie maar ze zijn niet in staat hun Eigen puinhopen op te ruimen ze maken nog meer puinhoop!!


  Maak melding

 48. NOG 5 JAAR. GEEF ME NOG 5 JAAR.

  Nou? Het (jonge en de domme)volk heeft die malloot de macht gegeven. En nu? Op weg naar bank-roet!!!
  Waar is al het geld gebleven van: Goud, Olie Boskap, Bauxiet, Veeteelt en Visserij en ga zo door
  Al het geld is naar je moer…..BOUTERSE MET AL DIE ZOGENAAMDE DIRECTEUREN VAN AL DIE STAATSBEDRIJVEN. JMPP

  Dankjewel lieger en bedrieger

  Hij is de MOORDENAAR
  Hij is een Internationaal zwendelaar
  Hij is de Tiranie van de moderne tijd
  Hij is de Leugenaar die zijn eigen volk misleidt.
  Hij, Ellendeling waarom bast jij niet.


  Maak melding

 49. Wanneer het geschatte vermogen $490.000.000.000.000.000,- (vierhonderdnegentigduizend triljoen dollar) van de bankiersfamilie “De Rothschild” onder de wereldbevolking verdeeld zou worden dan zou iedere wereldburger 70 miljoen dollar ontvangen.
  Dit is een astronomisch bedrag die het voorstellingsvermogen vér te boven gaat. Zo verschrikkelijk veel geld kan onmogelijk in één mensenleven bij elkaar worden geharkt. Het lijkt zelfs onmogelijk dat zoveel familiebezit opgebouwd kan worden over een aantal generaties. Toch heeft de Rothschild familie dit huzarenstukje geleverd in nog geen tweeënhalve eeuw.


  Maak melding

 50. @basmatie,
  Uit je posting blijkt dat Surinamers lui zijn zoals jij suggereert.
  Dus je familie in Suriname is lui en ondanks je een Economisch vluchteling bent kan je jouw niet ontkennen.
  Door mensen zoals jouw landverraders die naar Nederland gevlucht zijn en de familie in Suriname opgelicht heeft doet je nou anders denken.
  Schaam je dat je geassocieerd wordt als Surinamer.
  Kijk uit dat de kachel op tijd aan is en geen dubbele truien dragen om de stookkosten te drukken.
  Wij genieten van de zon en als je het leuk vindt of niet wij gaan nog voor vier en je moet naar onze pijpen dansen.
  Verder zou ik zeggen blijf negatief posten want mensen zoals jouw moeten er ook zijn.
  Veel zeggen maar het betekent niets.
  En wij bepalen nog steeds ook voor jouw familie in Suriname.


  Maak melding

 51. de slapeloze nachten die de president aan zijn geliefde volk beloofd heeft, worden eindelijk gematerialiseerd. slaap hard, mijn volk en nog vele slapeloze nachten na vandaag…..


  Maak melding

 52. ik moet die 900 miljoen, bijna 1000miljoen, dus 1 miljard us dollars nog zien. zou de imf dat geven./enen aan een kleine, eenzijdige economie?

  en indien ja: zijn ze geoormerkt?


  Maak melding

 53. Zelfs als Suriname al de uitwerpselen van haar burgers verkoopt voor $10/kg, dan kan ze de schuld niet aflossen in 5 jaar. En toch ziet Koko betere tijden vanaf 2017. Wat een adviseurs heeft die man toch.


  Maak melding

 54. Per 19 april wordt de Chinese Yuan een wereldhandelsmunt. Dan kan de hele wereld verkiezen om in Yuan te betalen ipv in Us$. Since Suriname goede berekkingen heeft met China, kunnen ze liever die lening bij de Chinezen plaatsen dan bij die rare omoe’s van de IMF. Dus Yuans lenen.


  Maak melding

 55. Het IMF wil Suriname 1 miljard lenen.
  Maar dan moet Suriname wel alles duurder maken en de btw invoeren.
  En de bevolking wordt dan steeds armer .
  De corrupte Regering zwaait dan met het geleende miljard euro,die ze toch nooit zullen terug betalen.
  Het is toch krankzinnig,het IMF doet in Europa ook overal het zelfde.
  Alle zogenaamde zuidelijke landen in Europa Spanje ,Griekenland enz enz krijgen ook steeds gratis miljarden ,maar in ruil daar voor moeten ze de levensstandaard voor de bevolking verhogen ,de bevolking steeds verder uitpersen.
  Het IMF is eigenlijk de moderne variant met Brussel EP ,de moderne Adolf Hitler doorgeslagen variant.
  Geen oorlog maken maar landen omkopen om bij de EU te kunnen horen.
  En de burgers maar steeds meer belasting betalen.
  En de Regeringen maffia mooi weer spelen.
  Elk land heeft zijn eigen geld drukkerij,van papierbehang.
  Dus een lening is gewoon een farce.
  In de geld drukkerijen van alle landen ligt het geld tot aan het plafond te rotten.
  En dan komt het IMF altijd met een loze lening van miljarden.
  En daarna vraagt maffia Brussel dat gratis de Nederlandse belasting centen opvreet of u dan ook lid wil worden van de EU.
  Zou me niet verbazen of Brussel in hun hersenen ook graag Suriname in de EU zouden willen hebben,niets is hun te dol.
  Het is ene grote farce politiek.
  En de bevolking wordt de dupe van al deze maffia Regeringen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.