zaterdag, april 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomie‘Surinaamse overheid moet uitgaven beperken’

‘Surinaamse overheid moet uitgaven beperken’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 11 apr – De overheid heeft geen andere keus dan de uitgaven beperken. Dit stelt Winston Ramautarsing, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname, VES. Geen enkele maatregel om de economie te herstellen zal anders effect hebben. Ook de valutaveilingen niet.

Van de valutaveilingen wordt veel heil verwacht, vooral door overheidsfunctionarissen. Maar het mag geen toestand worden van dweilen met de kraan open. “Er moet zo snel als mogelijk een budgettair evenwicht komen. Dat is de voorwaarde voor een stabiele wisselkoers, ongeacht welk instrument wordt gehanteerd”, zegt Ramautarsing tegenover de Times of Suriname. Wat nu nodig is, is een samenhangend pakket.

Het moeten maatregelen worden die inkomsten vergroten en uitgaven verminderen. De eerste groep komt nauwelijks aan bod. Er is zoveel dat voor de hand ligt, maar gewoon niet gedaan wordt. Overheidsdocumenten als geboorte-uittreksels kosten maar een Surinaamse dollar (ongeveer twintig eurocent). “Niemand zou bezwaar hebben als je wat meer moet betalen. Niemand gaat op straat komen”, aldus Ramautarsing.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

26 REACTIES
  1. aangezien er niet massaal en elke dag overheidsdocumenten worden aangevraagd, zal de tariefverhoging hiervan slechts een druppel op een gloeiende plaat zijn. Suriname moet echt iets gaan exporteren op korte termijn. Het land zou de buitenlandse concurrentie kunnen uitschakelen door desnoods tegen kostprijs (voorlopig) te exporteren om zo waardevolle valuta het land binnen te krijgen. Daarnaast moet het spelen met de gedachte om geimporteerde goederen niet te belasten en met winst door te verkopen aan de bezoekers van de buurlanden. Dus speciale winkels aan de grens. Of de buurlanden hiertegen zullen protesteren moet dan afgewacht worden.


    Maak melding
  2. Quote:
    Van de valutaveilingen wordt veel heil verwacht, vooral door overheidsfunctionarissen. Maar het mag geen toestand worden van dweilen met de kraan open.

    SORRY HOOR maar deze Overheidsfunctionarissen zijn geen knip voor de neus waard:
    Ik ben geen Econoom en toch wist ik dat de valutaveilingen niet zouden de werken om de SIMPELE REDEN:

    De Vraag naar Valuta is groter dan het Aanbod plus het feit dat de Centrale Bank over heel weinig valuta beschikt!!

    Wat ik helemaal niet begrijp is dat de Centrale Bank nu inkomt met 1 MILJOEN (5e Veiling dinsdag a.s) Wat wenst men hiermee te bereiken???? Dit snap ik ECHT NIET, kan iemand mij helpen om dit te kunnen begrijpen???


    Maak melding
  3. Verlate paarse 1 aprilmop.

    Als voorzitter Wilgo Valies van de Bond van Leraren (BvL) zijn zin krijgt, dan zitten we als Surinaamse samenleving qua gevolgen, beslist weer in de situatie van begin jaren 1990. Toen destijds de regering-Venetiaan 1 aanvankelijk weigerde om aan een looneis van de BvL te voldoen, ging deze in staking. De regering zat in een dilemma, maar ging uiteindelijk overstag toen de staking zijn vierde maand zou ingaan. De regering gaf niet alleen de BvL een salaris-correctie maar ook alle overige landsdienaren, omdat het voor haar aannemelijk was dat anders ook andere overheids-beroepsgroepen zouden opstaan om hun deel op te eisen. En daarmee begon de structurele ellende voor het Surinaamse volk.

    De BvL heeft zijn zin gekregen, maar de totale samenleving ging daardoor ten onder. Het heel nationale financieel-monetair systeem werd door de loonronde uit balans gehaald. De USD-koers sloeg binnen enkele etmalen op hol: van 1 op 1,80 naar 1 op 18 en vervolgens naar 1 op 30 gulden en hoger. Het was o.a. met behulp van betalingsbalanssteun vanuit Den Haag dat de koersvlucht enigszins getemporiseerd kon worden, waarbij de financiële middelen uit de ontwikkelingspot werden gehaald. Met voedselpakketten, benzinebonnen en valutaveilingen, trachtte de regering-Venetiaan om het leed van grote delen van de samenleving enigszins te verzachten; de verbetering in het financieel-economisch en monetair klimaat manifesteerde zich in de jaren daarop schoorvoetend.

    De huidige financieel-monetaire situatie van ons land is zeer precair en komt voornamelijk door het kelderen van de wereldmarkt prijs van grondstoffen waaronder goud en aardolie in 2013. De staatskas loopt daardoor bijkans USD 700 miljoen op jaarbasis mis. Een loonronde op dit moment zal fataal zijn voor onze fragiele nationale economie. Een betere materiële waardering van leerkrachten en andere beroepsgroepen is onmiskenbaar, alleen de tijd is helaas daar nog niet rijp voor. Maar zeker is, dat spoedig betere tijden zullen aanbreken indien wij gezamenlijk deze actuele hobbel kunnen nemen, teneinde rust en groei te brengen op het sociaal- economisch en financieel-monetair vlak.

    Theo Vishnudatt,
    gewezen DNA-lid


    Maak melding
  4. Het verminderen van de overheidsuitgaven gaat veel verder Raumautarsing.
    In een tijd van crisis is een van de eerste dingen die als overheid doet, bezuinigen op je eigen uitgaven.
    Deze regering heeft nog nooit gesneden in eigen vlees.
    Op een daling van de goud- en olieprijs heeft onze regering geen invloed, dat is een zaak van vraag en aanbod en dat pakt op dit moment niet goed uit voor ons land.
    Waar de regering wel invloed op heeft, is de eigen uitgaven.
    Alleen daar worden geen maatregelen genomen.
    Iedereen weet, dat het overheidsapparaat – een waterhoofd – veel te groot is in verhouding tot het aantal inwoners van ons land.
    Er zijn heel goed maatregelen te bedenken om bv. oudere overheidsdienaren te laten afvloeien om daarmee in de toekomst geld vrij te maken.
    Dat kan gefaseerd gebeuren zonder al teveel inpact voor de betrokkenen.
    Dit soort maatregelen zijn niet nieuw en in andere landen al heel vaak toegepast, maar achtereenvolgende regeringen willen daat niet aan.
    Lanti is heilig en wordt steeds groter.
    Dat is ook een van de redenen, waarom een financieel hulpprogramma van het IMFuitblijft.
    Het IMF is een ijskoude saneerder en de regering van ons land wil niet voldoen aan die voorwaarden.
    Alsof Suriname overigens in de positie verkeert om voorwaarden te stellen, ik denk het niet.
    Teveel politici moeten dan met de billen bloot en worden beperk rechten, die zij zichzelf hebben toegekend.
    Ik zou zeggen; snoei drastisch in het overheidsapparaat.
    Beperk de eigen uitgaven voor allerlei snoepreisjes en luxe aanschaffen’
    Geef het voorbeeld aan de Surinaamse bevolking, dat het je als regering ernst is om ook te snijden in eigen vlees in plaats van alleen de kosten af te wentelen op de bevolking.
    Iedere regering heeft een voorbeeldfunctie.


    Maak melding
  5. @Piemul

    Welk exportproduct denk je dan aan?

    @Conchise

    Helemaal met je eens maar nog geen één regering heeft dat gedaan. De vraag is waarom niet. Het kan nauwelijks tot onrust leiden als je het aantal ambtenaren door natuurlijk verloop laat afvloeien. Het zal uiteindelijk wel veel opleveren.


    Maak melding
  6. @Cochise, je hebt groot gelijk.

    -Deze regering blijft meer uitgeven dan binnen komt. Ze leren het maar niet.
    De enige president op de wereld met zoveel adviseurs en dan nog gaat het niet goed in het land.

    De EBS tarieven die omhoog zijn gegaan zijn bedoeld voor de salarissen van de toppers bij de EBS.

    Ik heb geen moeite met een verhoging, maar niet om de zakken te vullen van een stel corrupte leiders.


    Maak melding
  7. “overheidsdocumenten zoals een geboorte-uittreksel kosten maar een Surinaamse dollar”. Ja ja dat zal vast wel maar toen ik een geboorte-uittreksel aanvroeg mocht mijn tante daar even 25 dollar voor betalen. Voor een stempel op een overlijdensakte vroeg die vriendelijke dame achter de balie zelfs 75 dollar of anders vele weken wachten. Het wordt hoog tijd dat er daar een paar mensen op straat terechtkomen want met dit soort praktijken kom je als land helemaal nergens.


    Maak melding
  8. Door de vele aanslagen in Europa is men massaal aan het rondkijken naar nieuwe vakantiebestemmingen. Suriname heeft juist nu de kans om zich als vakantieland op de kaart te zetten maar wat doet de regering? Verhogen de visumprijs van 20 naar 90 euro wat voor veel gezinnen een enorm bedrag betekent, ze pakken de valutahandelaren aan met hun gunstige tarieven en nemen maatregelen die nu niet bepaald een aantrekkende werking hebben op toeristen. Jammer, gemiste kans want zoals elk vakantieland weet, toeristen brengen flink wat geld in het laatje. Maar dan moet je als overheid wel het geduld kunnen opbrengen om toeristen het geld ook bij de lokale ondernemers uit te laten geven en ze niet al bij de grens proberen kaal te plukken. Als je geld laat rollen dan rolt het uiteindelijk ook naar de overheid toe maar dan heb je wel een beleid met visie nodig.


    Maak melding
  9. Schaf alle zeven-even baantjes af en moet je zie hoeveel geld dat oplevert. Ik zag een tv documentaire over de Surinaamse spoorwegen waarvan de machinist al vele jaren in zijn volledig doorgeroeste en met onkruid bedekte locomotief die al jarenlang stilstond elke ochtend de krant zat te lezen. Geef die man een echte baan waar hij een tegenprestatie doet voor zijn salaris of stop met die onzin.


    Maak melding
  10. Hij werd geboren en zijn ouders leden prompt gebrek.Dus werd hij bij de paters gedaan.Daar kwamen de gelovigen weer in gebrek en werd hij op straat gezet.
    De enigste mogelijkheid om aan geld te komen,was het leger en daar kwam hij niet uit met zijn soldij.Zo ging hij daarnaast ook met boeken leuren.
    Toen zag hij zijn kans in Sur.Toen de regering hem zijn verhoging niet wilde geven,greep hij de staats kas.En sinds dien lijdt het land aan het lege kas of opa syndroom.


    Maak melding
  11. @Ho Di

    Iedereen spreekt in Suriname al ruim 10 jaar over toerisme. Er worden veel toeristen geteeld omdat bijna iedere niet Surinamer met een toeristenkaart het land binnen komt. Het meer en deel van zij die als toerist binnen komen bestaat uit familiebezoek.

    Als je zakelijk, terugkerende Surinamers en familiebezoek aftrekt dan blijven er ongeveer 50.000 echte toeristen over die geld besteden als een echte toerist.
    De vakantievierders die nu tunesie, turkeye en egypte mijden vanwege veiligheid zijn niet die toeristen die Suriname op hun netvlies hebben of kunnen en willen betalen.

    Suriname moet aantrekkelijk gemaakt worden voor een soort toeristen die wat meer wil en kan besteden voor bijzondere trips het binnen land in. Echt eco toerisme waarvoor toeristen zonder met hun ogen te knipperen $ 300/nacht neer tellen.
    5 nachten Serengetti op budget niveau met 3 mannen kost $ 4.500. dat kan ook in Suriname georganiseerd worden echter dan moet je wel de juiste mensen hebben omdat te organiseren en de klanten op de juiste wijze te begeleiden.

    een week Galapagos kost als toerist $ 4.000/persoon maar daar wordt je wel heel goed behandeld.

    Suriname moet het niet hebben van het massa toerisme maar van de toeristen zoals die de Kilimanjaro op sjouwen a $ 200/dag en dan slecht eten en slapen in kleine tentjes onder het vriespunt. Maar wel met 3 tot 4 mensen/persoon die zich voor jouw uitsloven om jou in leven te houden.

    Helaas denken velen in het toerisme in Suriname dat een mooie foto en slechte service voldoende zijn om binnen te lopen zonder een druppel zweet.

    Hospitality is hard werken en vooral je inleven in de GAST


    Maak melding
  12. @Ira

    De energie prijs moet zo hoog worden dat de mensen gaan na denken over het gebruik en het aantrekkelijk wordt besparende maatregelen te treffen.
    Zo zouden voor arme kleine gebruikers grenzen gesteld kunnen worden waaronder het zelfs gratis is zodat ze hun best gaan doen zuinig te blijven om onder die limiet te blijven.
    Zo kunnen meerdere limieten gesteld worden waardoor onzorgvuldig verbruik gestraft gaat worden.

    Dat is de ene zijde.

    Aan de andere zijde is het heel raar dat de Surinaamse energie afnemer aanzienlijk meer moet betalen dan energie kost. De kosten van elektriciteit worden bepaald door de primaire energie (gas, kolen, zware stookolie) en de noodzakelijke opwekkingsinstallaties. De prijzen van het voorgaande wordt bepaald door de wereldmarkt en rente. De enige locale invloed zijn de personeels kosten en de milieuheffingen.
    In West europa kost een KlioWattuur opwekken slechts euro 0,04 of wel SRD 0,28 tegen de koers van heden.
    Dat in Suriname de prijs nu hoger is komt door de rare constructies, de extreme rente en de ondoelmatigheid van EBS en de overheid. In Europa wordt de prijs groot en deels door belastingen en heffingen bepaald. Het gevolg van het laatste is dat men steedszuiniger wordt en men steeds doelmatiger omgaat met de opgewekte energie.

    Indien men zakelijkheid na streeft en goed nagaat denken kan men in Suriname heel duurzaam en goedkoop elektriciteit opwekken. Zelfs met zelf te ontwikkelen micro waterkrachtcentrales, zogenaamde vortex centrales waarmee een werveling in het water omgezet wordt in rotatie en de aandrijving van een dynamo/ generator.
    Men kan voor het binnenland zelf opwekkingsapparatuur bouwen alleen men doet het niet.


    Maak melding
  13. Paul

    Prive met eigen chauffeur/gids en ditto eigen Landrover Defender met 2 zonen en niet in een vol gepakte verlengde landcruiser met een groep van 6 of 8.

    Incl. uitblazen aan Spekebay en terugvliegen vanaf Mwanza zodat je niet terug hoeft te rijden en alles nog een keer van boven ziet en uitgerust bij Kilimanjaro aankomt.

    Weetje wat Seronera per nacht kost, $ 600 en de Crater lodge bij de Nogorogoro krater dat zijn de echte relaxte plaatsen. Die je ook in Suriname kunt realiseren. Er zijn een paar plekken in het binnen land die het potentieel hebben maar nog niet de attitude.

    Ik heb mazzel ik ga dit jaar naar de Marra crossing en dan bijna gratis alleen vliegticket en parkfee.


    Maak melding
  14. @Jojo

    Dat zijn mooie tours en dat zou zeker ook in Suriname kunnen. Ik vraag me alleen af of je daarmee voldoende ophaalt. Het is maar een kleine groep die zich dat soort bedragen kan veroorloven. Als je een iets toegankelijkere vorm van toerisme zou weten op te zetten bereik je een grotere groep.


    Maak melding
  15. Paul, Jojo een groot probleem is de betrouwbaarheid van de surinamers, een van de grootste organisaties op het gebied van visreizen, met trips naar India, Rusland, Brits Columbia, Brazilie enz. bedankt er feestelijk voor om iets te organiseren in Suriname hoe aantrekkelijk Suriname ook is voor de sportvisser, een andere organisatie waar ik nog mee ben geweest op een Pilottrip hield het na nog geen jaar voor gezien voornl. om het feit dat tijdafspraken niet nagekomen werden, chauffeurs lieten de gasten rustig 2 uur wachten, Hotelliers die slecht voorbereid waren op de komst van groepen van een man of twaalf etc. zo lang dat soort dingen niet veranderd in Suriname zie ik er geen heil in want ik zie geen reden waarom dat met andersoortige trips beter zou zijn, Zo lang het bij de surinamer nog niet doorgedrongen is dat zij de toerist het gevoel moeten geven dat zij er zijn voor de toerist , omdat deze redelijk flink in de buidel moet tasten om een mooie/leuke vakantie in Suriname wil hebben, en dan mag er best wat tegenover staan


    Maak melding
  16. @Paul

    1 vlucht per week extra voor SLM is het verschil tussen verlies of winst. dan spreek je maar over 300 per week of ofwel 15.000/ jaar.
    300 echte toeristen per week kan de hele industrie op de kop zetten en omdraaien.

    Denk eens wat Hans aan geeft met betrekking tot vissen.

    Zodra de infrastructuur beter wordt en visresorts of jungle resorts met een stadsresort te combineren zijn wordt toerisme voor de happy few interessant.
    Zodra er faciliteiten op niveau komen zul je zien dat er ook pensionado’s komen omdat de zorg op niveau komt.

    Bij dat soort toerisme heb je uit eindelijk 1 of 2 banen per toerist nodig.

    Het heeft echter ook direct effect op de het vliegverkeer en de mogelijkheid dagelijks te gaan vliegen. Dagelijks vliegen heeft direct gevolgen op de efficiency van SLM en KLM en eventueel een 3de operator o trajecten noord west Brazilie en Caribean en de VS.

    Voor een goede ontwikkeling is niet zoveel nodig, slechts een gemeende glimlach kan het verschil worden.

    Kijk eens naar Mauritius als voorbeeld. 2 toeristen per jaar per inwoner. Vliegen net iets duurder maar wel meerdere maatschappijen die dagelijks 1 of 2 keer op Mauritius vliegen.


    Maak melding
  17. Bouterse heeft een bataljon adviseurs, die stuk voor stuk een ministerssalaris verdienen, en toch moet een buitenstaander als Ramautarsing hem komen vertellen dat zijn regering niet als een idioot door kan blijven gaan om meer uit te geven dan ze ontvangt. Als Bouterse de helft van zijn waardeloze adviseurs ontslaat, legt dat al aardig wat zoden aan de dijk.


    Maak melding
  18. Jo Jo, Ik zou Suriname nu direct niet willen vergelijken met de Serengeti maar eerder met vakantielanden zoals de Dominicaanse Republiek en de Nederlandse Antillen. Hoewel goede vrienden van mij ook een vrij kostbare rondreis door Afrika hebben gemaakt en al een tijdje een reis naar Suriname overwegen, helaas schrikt de onrustige economische en politieke situatie hen behoorlijk af. Mijn verhaal baseer ik echter op de verschillende toeristen van Nederlandse afkomst die er al wel zijn geweest en die ik zelf gesproken heb met de vraag “waarom Suriname?” Het antwoord zal je niet verrassen, in de eerste plaats omdat je er Nederlands kunt praten en in de 2e plaats omdat je euro er heel erg welkom is. Daarnaast ligt er ook een stukje Nederlandse geschiedenis. Dit waren geen “ecotoeristen” maar mensen die ook kiezen voor landen als de Dominicaanse republiek. Met amper een half miljoen inwoners heb je ook helemaal niet die massatoerisme nodig zoals Spanje en Italië maar kun je je richten op de groep mensen die wat meer geld te besteden hebben aan de paar weken dat ze vakantie hebben maar die ook een goede prijs-kwaliteit verhouding en een uitstekende service verwachten. Waarom zou het de Antillen wel lukken en Suriname niet? Daarnaast heb je een groeiende generatie mensen van Surinaamse afkomst die niet meer bij familie wil logeren vanwege de sociale verplichtingen die dit met zich meebrengt, daarnaast is men gewend geraakt aan heel praktische zaken zoals een warme douche etc. De prijzen die jij noemt zijn op dit moment niet van toepassing voor een land als Suriname en ook niet erg reëel. Google maar eens, voor ca 1999 euro heb je een complete 16 dagen rondreis in Suriname. Maar 1 ding klopt wel, met (10 jaar!) praten alleen komen er geen toeristen, daarvoor moet je actie ondernemen en je als land profileren. Een voorbeeld, wist je dat er mensen zijn die veel geld overhebben voor een verzorgde visvakantie zolang het maar op een mooie locatie is? Ik heb eens iemand die een mooie boot bezit geadviseerd om daarmee verzorgde vistrips te organiseren, gewoon je kaartje ophangen bij hotels is al een goed begin. Heeft die sufferds niets mee gedaan. Een kennis in een ander land is er wel mee begonnen en verdient er nu een leuke boterham aan. Zoals iedere succesvolle ondernemer weet: kansen kun je ook creëren maar praatjes vullen geen gaatjes. Suriname is de afgelopen tijd herhaaldelijk op de tv gekomen (oa bij 3 Op Reis) als een avontuurlijk vakantieland met een schitterende natuur en een gastvrije bevolking en uiterst betaalbaar. Dus Suriname, doe er wat mee en grijp die kans! (Niet langer praten en afwachten maar actie dus)


    Maak melding
  19. @ Hans, wat je zegt is voor mij heel herkenbaar. Toen ik Suriname bezocht en in een hotel verbleef verzocht ik de portier om een taxi voor mij te bestellen, belt die man een van zn vriendjes. Ik heb nog nooit in zo een beroerde auto gezeten! De achterassen waren krom waardoor het leek alsof de auto de hele tijd kwispelde, werkelijk alle dashboard lampjes waren aan alsof het een kleurige kerstboom was, de ruitenwissers deden het niet (het was nog regentijd ook), alle deurhandels waren afgebroken en het klonk alsof de auto elk moment doormidden kon breken. Dat was eens en nooit nooit weer, van een kennis kreeg ik het telefoonnummer van een goede en betrouwbare taxidienst die met nette auto’s en vastgestelde prijzen werkte. Kijk, als die portier dat nu had gedaan dan had die van mij aan het einde van mijn verblijf een royale tip gekregen.


    Maak melding
  20. De veiling is een dekmantel om de ongedekte Su dollars in de zakken van boefdraad en DDB wit te wassen.

    Ramon Abrahams heeft ook geld persmachine. Weten jullie dat niet?

    Maar in dit stadium gaat de djoeka chef Gersie eerst zijn eigen zak spekken met goud


    Maak melding
  21. De Brasong zijn bezig hevig te protesteren en willen dat hun Pres oprot, dat zijn tenminste mensen met verstand en ballen !!! In Su wordt men juist op handen gedragen als je corrupt bent, wat een tegenstelling is het hé ?

    Sari Tori

    Jacko.


    Maak melding
  22. die apen komen er wel laat achter. Begin bij de hoge salarissen. Waarom moet men zoveel verdienen, terwijl ze uiteindelijk toch allemaal frauderen. Praat niet over het werk dat ze verzetten en hun opleiding. Bij elke vergadering hoort een etentje. Waarvoor al die dure auto’s. Zijn de mensen zo geweldig dat ze behalve chauffeurs ook twee en drie beveiligers moeten hebben. Al het gratis gedoe van benzine, energie , water huur bv bij de dc’s . Waarvoor de zg niet geschoolde adviseurs. allemaal vrienden van die rioolrat om te voorkomen dat de regering valt. Allemaal een corrupte bende, dit zal nooit ophouden zolang die sakka sakka rioolrat aan het bewind is. En daarom zal ik Su voorlopig niet bezoeken, mijn euro’s besteed ik in een ander land.


    Maak melding
  23. We weten su heeft moeilijk met valuta…een van mogelijkheid zijn toeristen beleid…gister na 9 uur vliegen aangekomen op Zanderij..alleen anderhalf uur staan bij paspoort controle dan ga je echt Balen..zo blijft toeristen weg….dag valuta


    Maak melding
  24. Elke dag lees ik hier hoe hard het achteruit gaat met het land en elke dag lach ik harder !!

    Het volk gaat niet de straat op, al lijden ze honger maar toch zijn ze tevreden. Waarom maken de mensen hier op het forum zich druk terwijl de mensen aldaar rustig in een hangmat liggen. Brada nanga Sa oen no spang nanga deng sma drape. Ba Suku, ba feni, ba tjari !!!


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES