Centrale Bank Suriname vult goudvoorraad aan

70

PARAMARIBO, 11 apr – De Centrale Bank van Suriname, CBvS, is van plan de nationale goudvoorraad weer te vergroten. De bedoeling is de dekking van de Surinaamse dollar te verbeteren. Bankpresident Glenn Gersie heeft goudexporteurs aangeschreven.

In zijn brief laat Gersie weten dat de exporteurs voortaan minstens vijf procent van hun te exporteren goud aan de Centrale Bank van Suriname moeten verkopen. Suriname maakt zo gebruik van een voorziening in de exportvergunning. Tot nog toe werd er geen gebruik van gemaakt. Maar de overheid heeft het verruimen van de goudvoorraad tot onderdeel gemaakt van het economisch herstelbeleid.

De nationale goudreserve is de afgelopen aanmerkelijk afgenomen, omdat het goud werd verkocht voor het aanvullen van de valutareserve. De Centrale Bank van Suriname betaalt voor het goud dezelfde prijs die wordt verkregen in het buitenland. Het bedrag wordt wel in Surinaamse dollars uitgekeerd tegen de geldende wisselkoers voor de Amerikaanse dollar.De nationale goudreserve is ongeveer zes en vijftig miljoen dollar.

Bekijk ook:

70 REACTIES

 1. Waarom zou ik 5% moeten verkopen aan CBvS voor die waardeloze SRD’s, terwijl ik elders harde Amerkan dalla’s hiervoor kan beuren?


  Maak melding

 2. De CBvS gelooft duidelijk niet meer in het eigen beleid. Als ze vandaag kopen tegen de koers van heden hebben ze morgen weer wat verdiend.

  De regering heeft nog weinig laten weten met betrekking tot haar analyse van de valuta veilingen


  Maak melding

 3. Kansloze missie, zoals we nu wel gewend zijn van deze Paarse Roversbende.

  Niet te controleren en de goudhandelaren gaan echt niet goud tegen waardeloze srd verkopen.

  Paniekvoetbal van een Paarse regering die het niet meer weet


  Maak melding

 4. Venezuela zegt nee tegen haardrogers. Dan kan Bouterse als Chavez adept niet achterblijven.

  Ach de paarse roversbende is in paniek. Het land verkeerd in staat van ontbinding.
  Alles wat men aan raakt gaat naar de kloten.


  Maak melding

 5. Goed plan, de recht geaarde Surinaamse patriotten en trots op de regering bouterse zullen met verve hun loyaliteit demonstreren en massaal hun goud voor de srd verkopen,

  heel goed plan


  Maak melding

 6. Jepi DE
  Goed plan, de recht geaarde Surinaamse patriotten en trots op de regering bouterse zullen met verve hun loyaliteit demonstreren en massaal hun goud voor de srd verkopen,

  heel goed plan

  Beste Jepi DE

  Uit welk Paarse Paasei kom jij?

  De woorden solidariteit en Surinamers passen niet in één zin. Dit is nu net het grootste probleem van het land. Het is ieder voor zich.


  Maak melding

 7. Henk Molenaar waarom ben je zo negatief. Iedere initiatief om deze crises te bezweren druk je de kop in. Onze regering verdiend meer credits en steun van de bevolking.


  Maak melding

 8. Wij gaan deze crises overwinnen. Zij aan zij schouder aan schouder. Suriname voldoet aan alle voorwaarden om een rijk land van te maken. Daarnaast hebben we een fantastische president. Met gods wil komt het allemaal goed. Hup hup hup Bouta lang leve Suriname


  Maak melding

 9. Molenaar jij bent een importeur van onrust. Wij trappen daar niet in. Die blanke mindset van je gaat niet werken in Suriname. Natuurlijk is er solidariteit in Suriname.


  Maak melding

 10. Maduro zegt nee tegen haardrogers om stroomverbruik te verminderen.
  Straks volgt Bouterse om het beter te doen met een nee tegen haardrogers en vibrators.


  Maak melding

 11. Parbo
  Henk Molenaar waarom ben je zo negatief. Iedere initiatief om deze crises te bezweren druk je de kop in. Onze regering verdiend meer credits en steun van de bevolking.

  Beste Parbo:

  Op basis waarvan verdient ‘jouw’ regering meer credits en steun van de bevolking? In 5 jaar tijd heeft ‘jouw’ Paarse Roversbende de Surinamers aan de bedelstaf gebracht.

  GET REAL!!!!


  Maak melding

 12. Volgens berichten was bijna de totale goudvoorraad van de CBvS verkocht om de verspilling in stand te kunnen houden.
  Nu probeert Gersie weer enkele staven goud in de kluis van de moederbank te krijgen.Gersje veel succes!


  Maak melding

 13. allemaal voor de gek houwerij. Trap daar niet in.
  Doe een inval in die vieze rat zijn huis. Geld, goud, wapens. noem je zo iemand president. voor mij een en al dieven bende, vrouw kinderen en het hele zooitje > achterban. Het wordt tijd dat er een bom gegooid wordt in het huis. I hate all of you.
  Parbo je hebt zeker geen ka te doen ongeschoolde idiote hond zonder hersens. Wat je solidariteit noemt ezel.Ga ff je grammatica leren. Ik citeer: onze regering verdiend schrijf je met een t stommerik.


  Maak melding

 14. Parbo,
  Suriname voldoet inderdaad aan alle voorwaarden om een rijk land van te maken. 
  Maar met ‘een fantastische president’ zoals Bouterse, Jepi No De.


  Maak melding

 15. @Parbo

  Suriname heeft veel mogelijkheden gehad om een rijk land te worden indien het de voorzichtige lijn van Venetiaan had doorgezet.

  Helaas heeft de regering alle ingezette projecten stopgezet en is vrijwel direct begonnen met pot verteren.
  Sinds 2013 stapelen de Schulden zich op en loopt de deviezen voorraad keihard terug terwijl de regering enorm veel extra inkomsten had.
  Omdat de grondstoffen prijzen nu nog steeds hoger zijn dan het gemiddelde onder Venetiaan kan slechts gesteld worden dat deze crisis in Suriname veroorzaakt is door de regeringen Bouterse en niemand anders.

  Als een regering dan hulp wil en schouder aan schouder de problemen wil oplossen zal het toch eerst schoonschip moeten maken en eerlijk opbiechten waar al dat extra geld gebleven is zodat het terug gehaald kan worden en het start kapitaal van de herstart van de economie kan vormen.

  De regering heeft vrijdag belooft zondag antwoord te geven met betrekking tot de stand van zaken omtrent de valuta veilingen. Nog steeds geen reactie.

  Niemand doet zaken met een regering met zoveel onbenul en die zo met de rug tegen de muur staat. Niemand met macht en geld neemt Bouterse en co serieus in deze wereld. Zelfs Sardjoe niet want die leidt nu ook schade.

  Iedereen die wat wil en kan wacht op de euthanasie van de regering Bouterse door het IMF.


  Maak melding

 16. Ik ben over het algemeen voorstander van transparantie, maar of Gersie er goed aan heeft gedaan om te vertellen dat hij de goudvoorraad van de centrale bank wil vergroten, betwijfel ik ten stelligste; op het moment dat hij zulke plannen openbaar maakt, beginnen de ‘stofutu’ van de NDP, Abrahams, Alibux, Bouterse, Bouva, van Dijk, Dompig en Caldeira (om maar enkele in alfabetische volgorde te noemen) te brainstormen op welke manier ze de goudvoorraad weer zullen laten slinken.


  Maak melding

 17. Parbo,

  Jij post: Wij gaan deze crisis overwinnen, zij aan zij en schouder aan schouder.
  Was het maar waar !!
  Als je met wij het Surinaamse volk bedoelt, ligt alleen maar teleurgestelling in het verschiet.
  Wij zijn een uit verschillende etnische groeperingen samengesteld volk, dat elkaar het licht niet in de ogen gunt.
  Dit forum is daarvan een mooi voorbeeld.
  Helaas kennen wij als Surinaams volk het Wij-gevoel of patriotisme niet.
  Hoewel ik het op dit punt met je eens ben als je met wij het Surinaamse volk bedoelt, geloof ik niet, dat het ooit zover zal komen.
  Dat is geen doemdenken, maar al 40 jaar werkelijkheid.


  Maak melding

 18. @kruwa,
  Maak je niet druk je vrouw zal wel aan haar trekken komen.
  Het Venezuela is nog geen Suriname.
  Trouwens je vrouw heeft verschillende maten opgeslagen dus aan gebrek de komende jaren no probleem


  Maak melding

 19. Henk Molenaar de verdienste van deze regering is de verbroederingspolitiek. Dat is al een verdienste en daarom verdient deze regering meer credits. We hebben het over een wereldcrises.


  Maak melding

 20. @Kruwa,

  maar hoe gaat onze first-lady haar vibrator aan de praat krijgen.
  Opa Bouta heeft dan een groot probleem.
  E.B.S. in de fik steken dan a torie kaba.


  Maak melding

 21. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft aan de algemene banken meegedeeld dat dinsdag US$ 1 miljoen zal worden geveild. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën had in De Nationale Assemblee vrijdag meegedeeld dat over de toekomst van de valutaveiling zondag mededelingen zouden worden gedaan aan de samenleving. De CBvS houdt morgen de vijfde valutaveiling. De wisselkoers bij de laatste veiling steeg naar SRD 5,42. Verwacht wordt dat de koers morgen hoger zal uitvallen. De straatkoers is SRD 6,05 voor de US dollar, terwijl voor de euro SRD 6,80 wordt neergeteld. Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) had vrijdag de vraag gesteld wat er gebeurt met de ruim SRD 100 miljoen die ontvangen is voor de US$ 21 miljoen van de vier valutaveilingen. Hoefdraad antwoordde hierop dat de afgelopen dagen vergaderd is over de toekomst van de valutaveilingen. Zondag zouden er mededelingen worden gedaan over besluiten rond de valutaveiling. Deze toezegging in het hoogste college van Staat is niet waargemaakt. 

  =================================

  Die 100 mil is ook al verdwenen in de zakken van Boefdraad. Schandalig !


  Maak melding

 22. Ga jij liever samba dansen als je tenminste kunt want dat domme geschrijf van jou op internet geef niet allen je zelf schande misschien ben zo labiel dat je dat niet merkt maar ik schaam me dat er zulke bekrompe mensen wonen in mijn geboorte land


  Maak melding

 23. Het goud is verkocht ter aanvulling van de valutareserve zegt Gersie.
  Gersie, dat is niet waar. Ze zijn in een kluis bij boefdraad en DDB in hun huis.


  Maak melding

 24. Als ik veel bruine bonen met zoutvlees eet kan ik ook goud produceren met een luchtje. Het is duurzaam goud wel zacht maar goed verhandelbaar !!!!!!.

  Jammer dat mensen dit kostbare goud doorspoelen dit is de enige redding, gebruik je verstand mensen!!!


  Maak melding

 25. Nieuwe fabel en lifeline van de regering.
  Na het mislukken van de noodleningen via US hedgefunds en zelfs ABN AMRO en de zoektocht in China voor het verpanden van Telesur en Staatsolie etc. moet nu Monaco resources het antwoord geven met een fabelachtige overnam van Suralco.

  Het zal eerder zijn dat Alcoa een deal maakt met Monaco resources welke een rechtspersoon ergens in Panama van de plank haalt en die na 5 jaar onderhandelen failliet gaat.

  De president moet nog akkoord gaan!!!!!!.

  Volgens mij was de President met de MOU ook de weg kwijt dus DNA zorg er aub voor dat dit eerst transparant gemaakt wordt.


  Maak melding

 26. Die arme Gersie toch. Nu al aan verstandsverlies leiden door te verkondigen “goud inkopen on goudvoorraad te verhogen.
  De kop moet zijn “goud inkopen om de loodvoorraad met een goudkleur te vervangen door echt goud.
  Gersie, is dit het salaris van nog geen 50% van hoefdraad waard om zulke leugens en fabeltjes te verkopen? Ga je de goudvoorraad dan waarderen tegen 3,35 SRD voor 1 US$?
  Ik heb zoiets geleerd als de kostprijs of de marktprijs maar wel laagste prijs van deze twee om de waarde te bepalen.

  Maar tja if joe libi nanga worong joe no moes dinkie joe na snekie


  Maak melding

 27. Parbo: “de verdienste van deze regering is de verbroederingspolitiek”.

  Parbo, hoe bereik je verbroedering door grote delen van de bevolking staatsvijand en landverrader te noemen. Hoe bereik je verbroedering door het 8 december strafproces stop te zetten voordat de rechters een uitspraak hebben gedaan wie er nu schuldig of onschuldig zijn, en een omstreden amnestiewet door te drukken?Hoe bereik je verbroedering door alle voorstellen van de oppositie systematisch niet te behandelen of bij voorbaat van tafel te vegen? Hoe bereik je verbroedering door in korte tijd de staatskas, waarin alle middelen van het land zijn ondergebracht, te verbrassen aan feesten en propaganda?

  Dat de NDP zogenaamd een niet etnische partij is, heeft niets te maken met verbroedering tussen de etnische groepen in het land, het heeft vooral te maken met een samenbundeling van de mensen, ongeacht hun etnische achtergrond, zonder hoogstaande moreel ethische normen en waarden tegen mensen die wel beschikken over die normen en waarden.


  Maak melding

 28. Allom paniek in de Front kamp. Na de veiling is het opkopen van goud ook 1 van de maatregelen om de srd stabiel te houden. Vindt dit een uitstekende idee. Wederom het bewijs dat onze regering bij machte is om deze crises te bezweren. Roep de Fronters op om de rijen te sluiten en als 1 blok achter Suriname te staan. Al dat gelul dat de ndp staats eigendommen zou willen verpanden is lariekoek. Onze kroonjuwelen gaan we niet voor een appel
  en een ei weg doen.


  Maak melding

 29. India en Rusland hebben de laatste tijd grote hoeveelheden goud opgekocht om hun reserves aan te vullen. Een slimme set van de presidenten van deze Centrale Banken omdat de prijs van goud op dit moment nog redelijk laag is maar een stijgende lijn vertoond. Goud is een waardevaste belegging en veilige belegging. Voor Suriname is het van belang dat er een aanvulling van de goudvoorraad plaatsvindt.


  Maak melding

 30. Geachte heer JoJo,

  Hier op wkn lezen we dagelijks wat de huidige regering fout doet. In diverse andere postings legt u graag de vinger op de zere plek.

  Is er ook iets wat deze regering wel goed doet ?

  Met uw onderlegging voor macro economie is dit vast geen probleem. Hoor graag van u.


  Maak melding

 31. RobG

  Sli was geweest te kopen bij $1.060 en niet bij $ 1.245 met nog een beetje rek.

  Deze truc werk slecht om te speculeren op de SRD koers,
  vandaag kan hij nog kopen in SRD’s voor 5,42 over 3 dagen SRD 6,00
  Hij heeft SRD’s genoeg in de computer om te betalen.

  U kijkt steeds naar wat de grote economieën doen maar nooit hoe de kleine moeten overleven.
  Alles is jubel, jubel, jubel maar u vergeet dat Hoefdraad al een dag in gebreke is met een belooft antwoord met betrekking tot de veilingen. Dat geeft zoveel vertrouwen wat de straatkoers nu weer een enorme stap omhoog gemaakt heeft.
  Voeg daar aan toe dat de schaarste alleen maar gevoed wordt door minder te veilen of wel het lijkt er op dat de regering er op uit is dat de koers om hoog vliegt. Ik ben trouwens niet tegen een veel hogere koers.

  een heel slimme econoom aan te halen, Yanis Varoufakis. “En de Zwakken ondergaan wat ze moeten ondergaan” de titel van een boek van hem. Naar een tekst uit de griekse oudheid die Keynes gebruikte voor de ramp die in Brenton Woods is ontstaan en we nu de grootste lasten van gaan ervaren.

  Suriname is door de jokers die nu aan de knoppen zitten


  Maak melding

 32. Beste Parbo

  Helaas kan ik niets tot weinig vinden dat de regering goed doet. Dat komt niet omdat ik anti wie dan ook ben ik ben oprecht neutraal omdat de regering het product is van de verkiezingen. Het volk heeft gekozen

  Ik heb voorstellen aan de vorige regering gedaan die mislukt zijn door de Surinaamse benadering.
  Ik heb voorstellen aan deze regering gedaan vanuit de gedachte dat zij zakelijk en nationaal zouden zijn (het verleden genegeerd).
  De vorige regering had enig fatsoen maar deze was ronduit onfatsoenlijk en gebaseerd op list en bedrog en er echt niet op uit iets voor het volk te ondernemen. Men wilde slechts projecten waar mee in ondoelmatigheid geïnvesteerd zou worden.

  U zou kunnen zeggen dat ik een beetje zuur ben.

  Ik volg de DNA discussie op de lifestream van de DNA zou u ook eens moeten doen (het is vermakelijk). Jammer dat Parmessar weg is en Doekhie vrijwel altijd zijn mond houdt. Maar Adboel, Bouva en Misiekaba kunnen er ook wat van.
  Natuurlijk zijn Gadjidien, Jogi, Brunswijk en Somohardjo ook aanfluitingen voor het democratische proces.

  Ten aanzien wat er gebeurd denk eens aan de volgende zaken:

  1) de VP stelt dat er in crisis tijd niet gepland kan worden.
  2) er wordt gemeld dat er al sinds augustus met een herstelplan gewerkt wordt.
  3) de president meldt nu dat er geen plan is.
  4) wat doet Hoefdraad dan bij het IMF.
  5) de begroting is niet meer dan een losse flodder waarop de minister van OCW posten van 2015 opvoert omdat ze niet betaald konden worden. Hoe infantiel ben je als minister als je dat hardop uitspreekt in de DNA.
  etc,
  etc.

  Deze regering draait op verzwijgen, ja zeggen nee doen en vooral list en bedrog


  Maak melding

 33. @ Sabatoe Franse

  Komt tijd komt raad; ze hebben ook generatoren en daarmee kan je je …….. ook opladen !
  Deze worden ook in de bouw gebruikt bij het storten van beton, en buitendien zijn ze langer dikker etc etc.

  Lol.

  Jacko.


  Maak melding

 34. -Een vraag die NOOIT beantwoord is door Bouterse::::::::waar is dat goud gebleven die hij van de bank had genomen??????

  -Nu weer goud opkopen zodat deze zelfde regering zijn zakken weer gaat vullen.


  Maak melding

 35. Waarom vreet je het niet zelf op of geef het
  aan jou koloniale superieuren je bent misschien zo te zien zelf een koloniale uitwerpselenhet goud verkopen aan de bank is altijd beter dan dat roofmoorde naars het goud komen stelen een hoop is al gestolen ga kijken bij het koningshuis


  Maak melding

 36. Is dit niet een verkapte vorm om die valutaveiling te controleren, voort te zetten.
  De bank koopt goud aan in Srd en verkoopt het goud weer voor Usd (aan het buitenland). Zo raakt ze haar overschot aan Srd kwijt (die binnenkwam met de valutaveiling) en vult zij haar Usd weer aan.


  Maak melding

 37. RobG.

  Jij leeft echt in een waanwereld en hebt werkelijk, maar dan ook werkelijk geen idee van het leven van alledag hier.
  Als je het vanuit Nederland allemaal zo goed weet, kom dan hier naar toe een draag je steentje bij aan de wederopbouw van dit land, dat helemaal naar de afgrond is gegaan.
  Jij kunt alleen maar blaten en ik heb er geen andere woorden voor, hoe goed deze regering het doet.
  Ik ben het nu helemaal zat, dat jij vanuit het welvarende Nederland voortdurend verteld, hoe wij het hier in het pinarende Suriname moeten doen.
  Dit is voor mij ook tegelijk te laatste reactie op een posting van jou, want ik neem je niet meer serieus en al helemaal niet als econoom.
  Jij kunt alleen maar afgeven op het Front – een grammefoonplaat voor jou – en bent ziende blind, wat deze regering allemaal verkeerd doet.
  Met dit soort titelhouders valt niet te communiceren.


  Maak melding

 38. Met de baas der rovers aan de macht kan men het vergeten. Het verleden herhaalt zich weer, zevenmalen erger dan in tachtig. Wacht maar af en zie, paarse kakkerlakken uit de ndp beerput van baas, krijgen al die oerdomme aanhangers te vreten, vol van onrecht.


  Maak melding

 39. @Cochise,

  Ik ga al lang niet meer met LAUWPIE de KUMAKOISI LOVER in discussie. Inderdaad het enige wat hij doet is op het Front afgeven en KUMAKOISI de hemel in prijzen ondanks alles wat KUMA I LOVE SU heeft aangedaan!!

  LAUWPIE DE ECONOOM is een FATOE!!!


  Maak melding

 40. JoJo,

  Dank voor je ondersteuning.
  Zo langzamerhand word ik helemaal gek van die betweter, die op 7.600 km afstand van ons land eventjes zal vertellen, wat wij hier moeten doen.
  Die afstand is overigens niet echt mijn probleem als je maar weet, wat hier aan de hand is, maar dat is in zijn geval niet zo en dat steekt.


  Maak melding

 41. “ Henkes
  Ik ben over het algemeen voorstander van transparantie, maar of Gersie er goed aan heeft gedaan om te vertellen dat hij de goudvoorraad van de centrale bank wil vergroten, betwijfel ik ten stelligste; op het moment dat hij zulke plannen openbaar maakt, beginnen de ‘stofutu’ van de NDP, Abrahams, Alibux, Bouterse, Bouva, van Dijk, Dompig en Caldeira (om maar enkele in alfabetische volgorde te noemen) te brainstormen op welke manier ze de goudvoorraad weer zullen laten slinken.”
  Wel Henkes, meneer Abrahams is al begonnen geld aan liefdadigheid uit te geven, wetende dat er nieuw geld te halen is.
  Bericht uit Starnieuws 10 april 2016:
  “Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), heeft gezocht naar een oplossing waardoor salarissen van personeel van Lotjeshuis, in orde zijn gekomen. Hooghart zegt aan Starnieuws dat door de bureaucratie op verschillende plekken, de subsidie niet op tijd is verstrekt. Nadat enkele personeelsleden van het tehuis bij hem zijn beklag zijn komen doen, heeft hij zich ingezet voor het vinden van een oplossing.
  De vakbondsleider merkt op dat mensen het gauw laten liggen als sommige administratieve zaken niet volgens een bepaald model verlopen. “Als er meer overleg was, zou het probleem opgelost kunnen worden,” meent Hooghart. Hij heeft gezeten met Sociale Zaken en Financiën om na te gaan waar het probleem was. Iedereen heeft meegewerkt, waardoor de salarissen uitbetaald kunnen worden.

  “Samen met Ramon Abrahams hebben wij van de CLO pakketten verstrekt aan het tehuis. Ook heeft de directeur van Landbouw, Veeteelt en Visserij groente en fruit geschonken,” deelt Hooghart mee. Hij heeft geprobeerd SRD 32.000 te lenen om de salarissen voor te schieten, maar dat is niet gelukt. “Gelukkig heeft iedereen meegewerkt om de zaak op te lossen. Ik zal erop toezien dat dit probleem zich niet herhaalt. Het tehuis zal ook regelmatig voedselpakketten, groente en fruit ontvangen,” belooft Hooghart.


  Maak melding

 42. Ik moet weer denken aan de jaren 80 toen de criminele militairen onder leiding van baas, de goudstaven hadden weggedragen uit de Centrale Bank.
  2010-2016. Alle harde valuta verplaatst naar buitenlandse geheime rekeningen. Het blijven pathologische criminelen. criminelen tegen de mensheid, de Surinaamse mens.


  Maak melding

 43. @cochise

  beste cochise .
  tot mijn verbazing moet ik je iets duidelijk maken.
  ik had dit niet voor mogelijk gehouden omdat ik jou en yoyo zag als de weinige intellectuelen op wkn.

  kijk het zit zo.
  als zelfs idi amin , bokassa , Hitler , Osama , dutroux , jim jones enz aanhangers hebben , waarom ddb dan niet.
  die rob g weet ergens in zn achterhoofd bliksems goed dat hij bullpoep uitkraamt .
  dat geld ook voor de mensen dichter bij huis zoals jennie simons , missiekaba , bouva, amzad abdoel , doekhie enz.

  er zijn teveel idioten op de wereld .
  en ze hebben een grote aanhang.
  het zou me niets verbazen als die rob g gewoon in su woont en gefaciliteerd is geworden door de huidige regering.
  .
  anyway maak je niet te druk om al die paarse malloten.
  we overleven ze wel.


  Maak melding

 44. Suriname is een mooi land om in te wonen maar zelfs een blinde ziet dat vanaf 2010 er niets structureels gedaan is aan de ontwikkeling van het land. Alleen maar geld over de balk gooien aan niet productieve projecten. Let wel ontwikkelen van het binnenland is natuurlijk ook belangrijk (zeker door het kiesstelsel hier) maar het productieve deel van het land draait op voor de kosten. En dit ten kosten van alles.
  Ook werkt hier alles en iedereen elkaar tegen zo ook in de politiek. Wat hier nodig is is een zaken kabinet die de knelpunten uit de economie moeten gaan oplossen. Door slechte investeringen (staatolie) is het tafelzilver belast met grote schulden die pas op middenlange termijn gaan renderen. In de tussentijd is het hier echt pinaren.
  Het gebruik maken van de 5% voorziening is iets wat natuurlijk al lang gedaan had kunnen worden. Aan de hele goud exploitatie verdiend Suriname echt maar een grijpstuiver en de grote winsten worden door de multinationals buiten gemaakt. Zo gaat dat hier al jaren.
  De verassing dat Alcoa zich ineens ging terug trekken wat al sinds 2011 een publiek feit omdat ze zich wereldwijd terug trekken uit de mijnbouw activiteiten. Dus Suriname is echt geen uitzondering. Alleen zijn ze hier natuurlijk veel te laat wakker geworden en wordt paniek binnen een cirkel van 1 meter gespeeld. Ze (de overheid) hebben jaren de tijd gehad zich hier gedegen op voor te bereiden en de activiteiten van Suralco veilig stellen met bijvoorbeeld andere partijen.
  Nu met de Panama files komt weer duidelijk naar voren dat het geld altijd vlucht zo ook in Suriname. In elk ander land zou na bekend worden dat een aantal personen een groot vermogen op een Zwitserse bank hebben vergaard, aanleiding zijn tot een groot onderzoek. En let op dit is maar 1 bank! Hoeveel geld verdwijnt er niet via wazige bedrijven op belastingparadijzen op legale manier. Vaak gewoon gelegaliseerde inkopen voor producten die staatbedrijven gewoon voeren. Alles klopt de offerte klopt de factuur en de betaling. Echter dat voor hetzelfde geld dan bij een normaal bedrijf het dubbele aantal gekocht kan worden valt niet op. De boekhouding is op orde nog…Zijn er in dit land mensen te vinden die gewoon eerlijk zaken kunnen doen en niet alleen bepaalde zakken vullen. Dan pas komt er ontwikkeling


  Maak melding

 45. Basmatie,

  Ben het helemaal met je eens, maar soms moet je even iets van je afzetten, omdat sommige posters op dit forum altijd de wijsheid in pacht denken te hebben.
  Overigens maak ik mij niet te druk hoor.
  Ik ben veel meer iemand van no spang mang, maar af en toe begint het te kriebelen, snap je ?


  Maak melding

 46. De Centrale Bank moet eerst een echt onderzoek laten doen om te achterhalen waar de goud voorraad die verdwenen is zit.
  Men moet weten hoe dat buitgemaakt is, door wie en in opdracht van wie. Er zitten mollen in de Bank die men moet lokaliseren arresteren en verhoren tot de waarheid boven water komt.
  De oorzaak van die diefstal moet opgehelderd worden en vooral de opdrachtgever moet worden aangepakt.
  Zonder opheldering van die diefstal en terugvorderen van de waarde geen goud opkoop.
  Iemand zei dat al, men moet een inval doen in de huizen van Bouterse, Hoefdraad en Abrahams dan zal je zien wat er daar zit.
  Het zal mij niet verwonderen dat die goudvoorraad bij Bouterse in huis zit. De geschiedenis herhaalt zich, want Roozendaal zei ooit een keer dat Bouterse kisten vol geld van de Centrale Bank naar zijn (Bouterses) huis liet brengen in de jaren tachtig.
  Het kan ook zijn dat Bouterse het goud het land al heeft uitgesmokkeld.
  Ik ben niet naïef en vergeet nooit welke schade Bouterse Suriname heeft aangedaan en nog steeds doet.


  Maak melding

 47. Die hubbard moet bouta kont gaan likken!!!
  Ka roversbende!
  Constante devaluaties etc. En dan probeert
  Men nog op te nemen voor moordenaar!!!!


  Maak melding

 48. Maar wacht eve , de Amerikanen , Europeanen , chinezen , Japanners. VERKOPEN HUN VOORAAD GOUD OM HUN BUITENLANDSE COMPONENT AANTEVULLEN, maar Suriname doet het weer het omgekeerde , wij gaan goud opkopen , met srd want die hebben we volop, die zelfde srd gaat zijn weg vinden op de zwarte markt. Daarna gaat het goud verdampen. Wat een formule


  Maak melding

 49. 10.000 kilo goud x 3.000,– us dollar(per kilo puur goud) =
  30.000.000 = us dollar x 30 jaren = 900.000.000 miljoen us dollar minstens misgelopen door de surinaamse staatskas, omdat bandieten beleid en boeven en schurken staten als canada het land legaal hebben leeggeroofd. dit is het topje van de ijsberg….wat is 56 miljoen vergeleken bij jaarlijks verlies van 3,5 miljard us dollars.


  Maak melding

 50. @Booster

  niet de buitenlanders zijn het probleem. die betalen netjes wat afgesproken is. IAMgold droeg op de top meer dan $ 200.000.000/jaar af aan Suriname.

  De informele mijnbouwers die bijna 2 maal meer goud winnen betaalden een paar miljoen en geen belasting etc. Ze betalen slechts een kleine fee.

  Voeg er aan toe dat de buitenlanders relatief schoon (zonder kwik) mijnen en de informele lokale mijners niet.
  Ook laat de kleine mijnbouw 70% van het goud zitten of verliest het in het afval terwijl de buitenlanders 90% van het goud uit de grond weten te halen.

  De Surinamers als Safrina Holding, Pieter Peneux, NaNa resources etc. zijn de echte boeven.


  Maak melding

 51. JAH zit thuis en maak domme berekeningen , want daarin zijn jullie goed in. Er zijn duizenden poknokkers bezig in het binnenland, hoeveel krijg je niks, maak daar een betekening dan ga je zien wie meer goud produceert en wie neer geld aan d’e overheid overdraagt, MISSCHIEN KRIJGT SURINAME EEN BOOST BOOSTER.


  Maak melding

 52. Centrale Bank Suriname vult goudvoorraad aan.
  Bankpresident Glenn Gersie heeft goudexporteurs reeds hierover aangeschreven.

  Dus dan is de heer Glenn Gersie ook op de hoogte van de verdwenen GOUDSTAVEN uit Curaçao.

  Maar helaas horen wij niets meer hierover in de media.
  Lezen jullie het artikel zelf uit december 2012

  Beroofd goudtransport Curaçao was legaal
  2 december 2012 om 22:20 door Novum
  Het goudtransport dat vrijdagochtend werd overvallen in de haven van Curaçao was legaal.
  Dat bevestigt de douane van het Caribische eiland.
  De lading goud op de Summer Bliss werd donderdag al elektronisch ingeklaard, nog voordat het schip de haven binnenvoer.

  Het transport werd vrijdag na aankomst spectaculair overvallen in de haven van Willemstad.

  De overvallers wisten er in de vroege ochtenduren vandoor te gaan met zeventig goudstaven met een gewicht van 216 kilo.
  Het goud is negen miljoen euro waard.
  De lading was op weg naar Miami.
  Waar het vandaan komt is niet duidelijk.

  Aanvankelijk werd gemeld dat zowel het schip als de lading uit de Guyaanse hoofdstad Georgetown kwam.
  De Guyaanse minister van natuurlijke hulpbronnen Robert Persaud zegt op de nieuwssite demerarawaves.com dat het goud vermoedelijk uit Suriname komt.

  Normaal gesproken worden bijzonder transporten voorzien van goede beveiliging.
  Waarom dat op Curaçao niet is gebeurd, wordt onderzocht.
  Op beelden van de bewakingscamera’s in de haven is te zien dat het schip onmiddellijk na binnenkomst werd overvallen.

  De overvallers droegen jacks met ‘Police’ op de rug.
  Bewakers dachten dat het om douanemedewerkers ging en lieten hen door.
  Op het moment van de overval waren vier bemanningsleden uit Guyana aan boord.
  Een van hen raakte gewond toen een overvaller hem met een geweer in het gezicht sloeg.

  En natuurlijk het vervolg hierover.
  GGMC officieren naar Curaçao wegens goudroof
  12-12-2012 8:46 | NIEUWS | Elisa Koek CURAÇAO
  Twee officieren van Guyana Geology and Mines Commission (GGMC) komen naar Curaçao om onderzoek te doen
  naar het goud dat recent gestolen werd vanaf een boot bij de Grote Werf.

  Volgens Kaieteur News moeten de officieren vaststellen of Guyana heeft meegewerkt aan het smokkelen van de staven.

  In eerste instantie leek het goud te zijn gesmokkeld vanuit Guyana, maar latere rapportages geven aan dat de staven waarschijnlijk toebehoorden aan Surinaamse handelaren en een Chinese mijnmaatschappij.

  De Guyaanse overheid ontkent enige betrokkenheid bij het goud aangezien er nooit een vergunning is gegeven voor de verzending.
  Ook de Guyana Gold Board, die de aankoop van goud verwerkt, geeft aan niet bekend te zijn met het goud.

  Volgend de Board is er al een lange tijd geen vergunning meer gegeven om goud te transporteren over de Guyaanse zee.
  11,5 miljoen
  De goudstaven met een waarde van 11.5 miljoen dollar werden 30 november van een boot gestolen.
  Zes of meer gewapende mannen maakten het goud buit en vluchtten weg in drie auto’s.
  De politie gaf vandaag aan niet meer informatie te hebben over de zaak. Het onderzoek is nog in volle gang.

  En tot slot:
  VS: ‘Curaçao doet selectief onderzoek naar goudroof’
  09-02-2013 17:31 | NIEUWS | Elisa Koek CURAÇAO Amerika heeft Curaçao gevraagd onderzoek te doen naar goudsmokkel van Guyana naar Curaçao.

  Aanleiding is de goudroof eind 2012, waarvan een deel van de buit werd gevonden in de VS.
  Hoewel de lading volgens de regels is aangemeld, heeft Guyana nog niet bevestigd dat het een legaal transport was.

  Volgens Crimesite.nl vertrouwt de Verenigde Staten het zaakje niet en wil dat alle smokkelzaken van de afgelopen vijftien jaar met een link naar de Verenigde Staten worden doorgelicht.
  De Amerikanen zijn in het bijzonder geïnteresseerd in de lokale autoriteiten en de douane.
  Die zouden een twijfelachtige rol spelen in verschillende smokkeltransporten tussen Guyana en Curaçao.

  Selectief
  De Amerikaanse autoriteiten stellen dat Curaçao ‘selectief’ onderzoek doet en het Openbaar Ministerie vaak steken laat vallen.
  Zo is er volgens hen nauwelijks gesproken met de bemanningsleden van het beroofde goudschip.
  Ook zou een woordvoerder van de Officier van Justitie eerder hebben verklaard dat na de roof tegen de bemanningsleden is gezegd dat zij konden vertrekken wanneer zij wilden gaan.

  Geruchten
  De Verenigde Staten suggereren dat er documenten zijn vervalst door justitie op het eiland.
  De Amerikanen vrezen daarnaast dat er regelmatig illegaal goud Curaçao wordt ingesmokkeld, waarna het met officiële papieren naar de Verenigde Staten wordt geëxporteerd.

  Ook gaan er geruchten dat het goud dat nog niet is teruggevonden naar Suriname is gesmokkeld. Daar is het mogelijk vermengd met goud dat uit een Surinaamse goudmijn is gehaald.

  Is er ooit een onderzoek in deze zaak geweest in Suriname?
  Er worden ook geen vragen hierover gesteld.
  Zijn er ook ‘onderzoeksjournalisten’ in Suriname aanwezig?


  Maak melding

 53. Booster, als je elke buitenlandse firma die geld in Suriname investeert om er zelf ook aan te kunnen verdienen een schurk of schurkenstaat noemt dan moet je niet raar opkijken dat op den duur geen enkele buitenlandse investeerder nog in Suriname wil investeren en zul je alles zelf moeten doen. Probleem is dat Suriname daar helemaal niet de middelen voor heeft. Of verwacht je soms dat buitenlandse bedrijven aan liefdadigheid doen?


  Maak melding

 54. De IMF had al gezegd dat de srd zwaar moest devalueren maar boefdraad wou zijn schande niet nemen en overgegaan naar valuta veilig wat gebeurd nu bij elke veilig gaat de koers omhoog dit houd in dat we straks met zakken srd moeten lopen net als in de jaren 90 de NDP(nationale devaluatie party )zijn geen opbouwers van de land maar vernietigers krabdagoe zijn ze beesten


  Maak melding

 55. @cochise,wat is jouw probleem.Ik mag mijn mening verkondigen en de waarheid vertellen en dat doet zeer. Wat heb ik aan jullie leugens, bedrog,valse voorstellingen van zaken,enz. Het Front kamp hallucineert allerlei soorten van problemen die los staan van de economische crises die het land treft.De bui in je hoofd draag je vanaf je geboorte met je mee.Je straalt alleen maar defaitisme uit.Iemand moet een procedure opstarten om jou op te laten nemen in een crisiscentrum.


  Maak melding

 56. Liever een koloniale uitbuiting het was fifty fifty, redelijk.
  Die Hollanders hebben veel goede zaken gerealiseerd toentertijd. Maar bepaalde idioten die dachten dat ze zelf een land kunnen besturen, ze wilden af van die blanken.
  Maar als je je huis niet kan besturen, hoe kun je dan een land besturen??????
  Maar wie buit Suriname nu uit?

  Ik geloof niet een Afride hoogontwikkelde economie.
  Is nergens bewezen !!!! Eentje dacht dat Suriname a la Dubai zal uitzien over 4 jaar !!!!!!
  Maar wat hij vergeet in Dubai zie geen mensen die op hem lijken hoe kan je dan van Suriname een 2e Dubai maken???


  Maak melding

 57. RobG

  Na deze uitbarsting van u zonder enigerlei argumentatie of onderbouwing hoeft u zeker nooit meer op een reactie van Cochise te rekenen.

  Uw uitbarsting tekent u als een rancuneus mannetje die nul argumenten heeft, gefrustreerd geraakt is in Groningen omdat hij daar ongetwijfeld ook nooit serieus genomen is en als excuus …… (n woord) … getolereerd is.

  Alles wat Bouterse en co niet uit komt verklaart u tot leugens etc zonder ooit maar ook ooit iets weerlegd te hebben.

  Gaat u vandaag aub naar de pers conferentie van Baas B luisteren met het thema “It was n’t me” Ik slaap lekker verder en jullie zullen het echt zelf moeten oplossen want ik en mijn regering zijn al sinds augustus in slaap gevallen.
  Morgen geef ik de sleutel van het land aan het IMF.

  Gaat u maar de straat op het IMF zal voor mij antwoorden. Ik teken elk bevel van mevrouw Lagarde.


  Maak melding

 58. ach lieve mensen,,waarom moeten wij op deze net klagen huilen..

  het gaat heel goed met sme ..

  de gemiddelde suri vind het prima fantastisch dat zij dit mogen mee maken ,,prima toch..

  en zolang zij het goed vinden niet in opstand komen,, voor eigen rechten/plichten,is er niks aan de hand..

  dat zij in een prasie oso wonen broko pernatie huis zonder dak slapen is heel gewoon..

  als ze elke week kinderen maken met verschillende mannen die ze zelf niet kennen ,wat wie heeft er wat voor te zeggen..

  die mensen zijn op en top gelukkig,,,,anders waren ze allang op straat gekomen om hun rechten te bedwingen..

  in een ander land,,hadden zij die president allang in elkaar getimmerd opgeruimd..,,denk maar aan Gafaffie

  maar suri zijn emotie loze mensen,die kunnen alleen onderling stelen,moorden,roven,verkrachten,je vrouw/dochter meenemen..

  voor de rest hebben ze schijt aan..

  dat het land volk naar de knoppen gaat.zal hun een wordt wezen..

  protesteren nooit van gehoord..

  jammer voor de goede nette burgers die hun plichten nakomen..


  Maak melding

 59. JoJo,

  Weet je, ik regaeer niet meer op die idioot van RoBG.
  Als hij mij een crisiscentrum toewenst, dan is het voor mij echt einde oefening.
  Het tekent zijn ondermaatse niveau.
  Ik heb er genoeg van om nog met hem in discussie te gaan.


  Maak melding

 60. Ik ben nu heel benieuwd naar de reactie van Robg, als deze nog maar een greintje fatsoen in zijn flikker heeft maakt hij zijn excuses, maar dat zal wel niet in de paarse botte kop van deze egocentrische narcist opkomen, iemand als hij die zijn nergens op gebaseerde aannames en beschuldigingen voor waar aanneemt kan ik alleen nog maar het boek van Guido Eekhout aanbevelen “Waarheid en Werkelijkheid”, maar RobG inschattende zal hij ook deze inhoud wel proberen te weerleggen


  Maak melding

 61. Jojo, ik heb de bal alleen naar cochise teruggekaatst. De manier hoe ik het heb uitgedrukt verdient geen schoonheidsprijsje. Maar ik had er een bedoeling mee. Vanuit de gedragswetenschappen in het kader van de organisatieleer/organisatiekunde moet je iemand soms ongebruikelijk aanpakken om een gedragsverandering bij de persoon te bereiken. Het is een van de strategieën tot gedragsverandering. Ook Cochise wil ik overtuigen dat hij bij de NDP thuishoort en niet in het Front kamp. Ik had mijn boodschap anders moeten overbrengen omdat hij ook begaan is met het welzijn van de Surinamers en met de economische ontwikkeling van het land. Ik vind het alleen jammer dat hij aan de kant van de verkeerde partijen staat. Ik bied Cochise bij deze mijn excuses aan. Mijn excuses zijn wel gemeend.


  Maak melding

 62. RobG, jij arrogante lul, wie denk jij eigenlijk dat je bent om iemand zijn gedrag te willen veranderen, God?
  Het betekent in ieder geval 1 ding dat je totaal maar dan ook toytaal niet de minste respect hebt voor de mening van een ander en een ontiegelijke dikke plaat voor je verziekte hersens hebt

  Iemand op deze manier ook nog excuses aan bieden slaat werkelijk alles, in 1 ding ben je hier op WKN de grootste, de grootste lul


  Maak melding

 63. Hans, ik mag voor mijn standpunten uitkomen en ik mag ook bepaalde strategieën toepassen wanneer het mij het beste uitkomt. Jij draait wel het hoofd weg als anderen minder plezierige dingen over mij schrijven. Ook gij maakt zich hieraan schuldig. Het zegt mij meer over hoe jullie zijn. Ik lig er niet wakker van.


  Maak melding

 64. RobG

  U respecteert de opinie, mening en feiten van Cochise niet met u gedachte dat hij bij de NDP thuis hoort.
  Cochise heeft menigmaal duidelijke gemaakt, net als ik, niet tot een politieke richting te behoren. Wij zien de fouten aan beide zijden. Alleen ervaren wij dat deze regering het land liever vernietigd dan toe te geven verantwoordelijk te zijn voor 6 jaar beleid en als partij/ ideologie 35 jaar misleiding.

  Zie aub de feiten onder ogen.
  Wie gaat er valuta veilingen houden op basis van Schaarste . Dat is een strategie die slechts kan resulteren in koersopdrijving. Het resultaat is verlies van vertrouwen, vlucht uit de eigen valuta en speculatie tegen de SRD.

  Zie wat in het groot de hedge funds doen als een munt er slecht voor staat (recent de florint).
  Denk je echt dat de grote jongens in Suriname en SRD hebben. Sardjoe en co doen niets met SRD’s hij heeft alles in echte dollars zodat hij zijn slag kan slaan als de tijd rijp is.

  U mag u mening hebben en dat ik er op reageer is dat u de feiten niet onder ogen ziet.
  De economie bestudeer je met een model maar berust op VERTROUWEN. gebrek aan vertrouwen is de echte CRISIS en gebrek aan vertrouwen zit in de hoofden van de mensen.

  Ik hoop dat u weet wat er gebeurt als het gebrek aan VERTROUWEN omslaat in WANHOOP. Dan raakt het land in WANORDE en kan deze President helemaal niets meer uitrichten.

  Zie hoe hij gisteren acteerde. Als de president iets duidelijk wil maken moet hij naar het Parlement. In plaats daarvan komt de regering niet naar een met de DNA geplande afspraak omdat de President een persconferentie wil houden en daar zijn partijleiding en regering schijnbaar nodig is.
  Hoe puberaal is dat gedrag. De Coalitie die haar eigen DNA verlaten heeft en geen quorum geeft. Een DNA die zit te wachten op het moment dat de regering de tijd neemt voor het HOOGSTE college van de staat. Wanbeleid en belediging van het Volk heet zo iets.

  En zoals gewoonlijk mislukt ook deze persconferentie zodat men als president (het instituut) en regering en coalitie internationaal voorschut staat.
  Hoe kan het IMF vertrouwen dat het met deze regering iets kan afspreken als het zelfs haar eigen afspraken niet na komt en de president in zijn hol weg kruipt.


  Maak melding

 65. RobG, wat dat betreft blijf je net als de regering van Suriname en zijn dubieuze president, excuses zoeken, het ligt nooit aan jezelf maar altijd aan de anderen, doe eens wat aan objectieve zelfreflectie, voor zover dat nog mogelijk is met jou verwrongen geest


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.