Surinaamse rechters blij met PG, niet met beleid

26

PARAMARIBO, 9 apr – Het Hof van Justitie is best tevreden met de nieuwe procureur-generaal, Roy Baidjnath Panday. Het is ook waarom Suriname’s hoogste rechtscollege hem heeft geïnstalleerd. “Het Hof heeft geen vaardigheid of competentie afwezig gevonden voor een optimale vervulling van deze functie door deze pg.”

Dit zei Iwan Rasoelbaks, waarnemend president van het Hof bij de installatie. Die volgt op de beëdiging door president Desiré Bouterse. “Het Hof heeft geen vaardigheid of competentie afwezig gevonden voor een optimale vervulling van deze functie door deze procureur-generaal”, zei Rasoelbaks. Veel meer positiefs viel niet te zeggen tijdens de ceremonie. D rechterlijke macht voelt zich in de steek gelaten.

Er is maar heel weinig geld begroot voor het vele werk dat er ligt. Volgens Rasoelbaks mag het niet verbazen als rechtszaken traag verlopen. Eigenlijk nog trager, want het tempo is al jaren bedroevend laag. Civiele zaken in Suriname kunnen tot ruim tien jaar duren zonder dat er echt een haan naar kraait. “Ruimte voor beleid ter upgrading van de rechtspraak is uiterst marginaal”, zegt Rasoelbaks. (FOTO: Roy Premchand Baidjnath Panday (l) is vrijdag in aansluiting op zijn recente benoeming door president Desiré Bouterse, door het Hof van Justitie geïnstalleerd als de nieuwe procureur-generaal (PG) van Suriname.)

Bekijk ook:

26 REACTIES

 1. Criminelen zoals die moordenaar van Bouterse, heben geen belang bij een rechterlijke macht, laat staan dat er voldoende geld begroot wordt voor deze rechterlijke macht.


  Maak melding

 2. @RobG als econoom heb je verklaring graag?
  NF-regering had ruim 53 miljoen euro voor dijken gereserveerd

  De Nieuw Front regering onder leiding van Ronald Venetiaan had een bedrag van ruim 53 miljoen euro gereserveerd ten behoeve van de dijken in Commewijne en Coronie. Het vertrek van MNO Vervat uit het district Coronie, betekent dat ook de middelen ten behoeve van de dijken in Coronie niet op rechtmatige wijze zijn gebruikt, precies zoals in Commewijne het geval is geweest. Dit zegt ex-minister Ganesh Kandhai van het ministerie van Openbare Werken, naar aanleiding van het vertrek van MNO Vervat die bezig was met de bouw van dijken.

  Het bedrijf is al bezig op te breken, terwijl het pompgemaal nog niet is afgerond. MNO Vervat zou nog niet zijn betaald voor de verrichte werkzaamheden. In het parlement hebben wetgevers hun bezorgdheid hierover geuit. “De middelen zijn door de Nieuw Front regering veiliggesteld. Ze zijn uit het sectorfonds gehaald en overgebracht naar de Centrale Bank”, zegt Kandhai tegenover De West. Hij verklaart dat de minister van financiën ten onrechte de indruk wekt, alsof de Nieuw Front regering projecten heeft gesloten, zonder dat de middelen aanwezig waren. “Dit is onterecht. De samenleving moet weten, dat de middelen er waren. We hebben reeds onder Bouterse I vragen gesteld, toen de dijken van Commewijne niet meer werden gebouwd gelijk na de regeringswisseling, maar we hebben nooit antwoord gekregen van de coalitie.”

  Meteen na de wisseling van de wacht, stopte de nieuwe regering alle projecten. Er kwam een `evaluatie’. Na deze evaluatie werd besloten de middelen die bestemd waren voor de dijk in Belwaarde, te gebruiken voor de verfraaiing van de Waterkant.

  De dijken in Commewijne zijn toen niet volledig afgebouwd, ondanks felle protesten van parlementariër Sheilendra Girjasing in het parlement. Kandhai zegt dat het plan tot in de puntjes was uitgewerkt. Naast dijken zouden sluizen, pompgemalen en steigers worden opgezet. Door de interventie van ex-minister Ramon Abrahams is de half afgebouwde dijk, nog steeds niet voorzien van de steigers. “Ik vind het jammer, dat vissers nog steeds niet over goede steigers beschikken, terwijl dat wel in het plan was opgenomen. Nu gebeurt hetzelfde met Coronie. En dan doet de minister alsof wij schulden hebben gemaakt en hij vandaag daarom opnieuw geld moet gaan lenen”, aldus Kandhai. De ex-minister zegt dat de regering steeds de samenleving voedt met de verkeerde informatie. Hij vindt dat de huidige regering eens moet aantonen, wat er met de middelen van de dijk is gebeurd.


  Maak melding

 3. Het is typisch, dat :Ezels, en Pannenkoeken reageren als eerste dat is de wet der oliebollen. Het zijn altijd dezelfde koekenbakkers. Ze zeggen nooit hoe het moet maar denken HO MAAR. OPZOUTEN ALLEMAAL !!


  Maak melding

 4. Domme @ manu als ik je zo beluister dan heeft Bouta veel macht man dan is hij zoooo slecht. En niemand gaat op straat. …Eeee geef mij een grote brik hor DOMME FARIZEEËR. JIJ HEBT IETS LOS ZITTEN IN JE DOMME LUCHTLEDIGE COCOSNOOT op je nek die vol zit met kronto watra achterlijke banaan.


  Maak melding

 5. Rasoelbaks vergeet te zeggen dat de rechterlijke macht door en door currupt is en de zaken mede daardoor traag verlopen. Advocaten lichten door de bank hun klanten. Advocaten onderleggen vaak ook hoe ze een zaak gaan verdedigen en is daardoor feitelijk de uitspraak gedaan. Wie een smak geld kan betalen wint


  Maak melding

 6. @DAMSCO, fawaka kill… het is zaterdagavond of ben je nu al uitgehosseld ? Moet je niet snodderrijden of een kelderbox runnen ergens ? Jouw bijdrage in deze discussie is nihil. Waarschijnlijk gaat dit te boven je aangetaste grijze massa.


  Maak melding

 7. nu weet ik het zeker .
  damsco is de Surinaamse wetenschapper drs mr ing albert zweinstijn.
  hij weet elk vast staand feit te weerleggen dmv van gecalculeerde berekeningen.
  bijv : een vast staand feit is dat ddb een wanbeleid aan het voeren is.
  de hoog geachte drs mr ing albert zweinstein alias damsco,
  doet ons een genoegen om zijn licht te laten schijnen over dit vast staand gegeven.
  mr damsco vind dat ddb het fantastisch doet .
  volgens damsco zit de hele wereld in een recessie en suriname niet.
  mr drs ing damsco en onze econoom rob g hebben waarschijnlijk aan dezelfde lage freubel hun diplomas gehaald.

  damsco beste vriend ……je ……jouw enige diplomas die wat waard zijn , zijn je zwemdiploma en je veter diploma als je die tenminste hebt.

  feit is dat je het meervoud van dommerik niet eens kan schrijven , maar je noemt mensen dom.
  feit is dat je geen meerwaarde bent op dit forum met je porum.
  feit is dat je je gelijk probeert te krijgen door vulgaire taal te gebruiken en mensen te beledigen.
  feit is dat jij een slap aftreksel bent van de rest van de paarse proletariers


  Maak melding

 8. die p.g is een slappelul.

  kijk maar naar zijn uiterlijk geen waarde van betekenis..
  hij zal die moordenaar nooit kwaad doen.

  hij kan ook geen problemen oplossen
  totaal ongeschikt..


  Maak melding

 9. @basmatie,

  ik dacht dat de weledele heer Krok Damsco eerder directeur was van de hanging banging & nothing doing company in Su.dan een wetenschapper.


  Maak melding

 10. @basmatie,
  Damsco geeft zijn mening en die waardeer ik.
  Jouw mening en geblaf doet mij denken aan iemand die een meeloper is.
  Schaam jij je niet om de mening van een forumlid van commentaar te voorzien zonder dat je van wanten weet.
  Dat jij tot de grootste niets nutters behoort dat vermoeden had ik al maar nu is het bevestigd.
  Sabi So probeer ieders mening te respecteren en als je dat niet kan onthou je dan van afgezaagde commentaar.


  Maak melding

 11. Omdat in ons land nauwelijks (nog) sprake is van een trias politica bestaat er op dit moment feitelijk geen onafhankelijke rechtspraak.
  De nieuwe PG (en de rechterlijke macht in het algemeen) kan alleen maar functioneren bij de ruimte, die hij krijgt van de regering.
  De huidige regering heeft helemaal geen belang bij een krachtige rechterlijke macht in ons land, integendeel.
  Dan komen er teveel zaken boven water, die het daglicht niet kunnen verdragen.
  In ben dan ook van mening, dat de aanstelling van Panday in de praktijk niets zal veranderen aan de huidige situatie in ons land.


  Maak melding

 12. wie zijn handen schudt met de moordenaar ,,,zal gedoemd zijn te vallen.. zal nooit en nimmer eerlijk oprecht voor de dag uitkomen..altijd liegen bedriegen voorliegen

  verbetering / ontwikkeling komt niet in het land zolang deze moordenaar leeft..

  jammer voor de huidige generatie jong/ouderen..

  jepie na haai..wo tang pina vooral de komende tijd..

  wie slim is.neemt de vliegtuig..


  Maak melding

 13. De nieuwe PG liet eerder weten ,hij zei’ gisteren moest ik moordenaar bouta vervolgen en vandaag kan het niet,nu is hij mijn baas”.
  Trots op de surinaamse rechters zijn wij niet ,ze zijn allemaal even laf,even bang!!


  Maak melding

 14. @ Mazda
  als damsco een mening zou hebben dan zou ik dat kunnen waarderen.
  helaas en tot zijn spijt heeft hij geen mening .
  damsco beperkt zich tot het schelden en bedreigen van forum leden.
  er zijn een paar idioten op wkn zoals jabala , astavakra en damsco die geen meerwaarde zijn voor dit forum.
  soms moet je je verlagen tot hun niveau om met hun te communiceren


  Maak melding

 15. @ Mazda
  natuurlijk voel je je geroepen om het voor je paarse broeder op te nemen.
  ook jij bent niet zuinig met het uitdelen van beledigingen.
  de dagen van de ndp zijn geteld dus hou je rustig broeder.
  wild om je heen slaan en het wanbeleid verdedigen met wartaal geeft je geen aanzien of respect.

  doe de groeten aan paraman enz


  Maak melding

 16. Nooit a didbri baas e go potie wang sma sa bribi ina a waarheid en gerechtigheid en sa nooit sa werke same met rovers, moordenaars en drugsbonzen als lijders. Alleen sma sa tisi, njang en dringi foe a dibri paarse pappa leki stefanus, misjieka en bredeveld en al die paarse verworden marionetten. Eenmaal besmet met het duivels paarse virus der misdaad, jepi no de moro..leki zoon en stiefzoon…….ndp na leki wang aidsvirus. Ai besmet sma misdadig paars. De moord/misdaad vloek hangt boven de verworden misdaadstaat Suribabwe.


  Maak melding

 17. @basmatie,
  Als je het leuk vindt of niet je zal het met je gekozen leider moeten doen.
  Straks ga je ons vertellen dat hij je leider niet is omdat je niet voor hem zou kiezen.
  Of behoor je tot de landverraders en zoals ik het altijd hebt benoemd de economische vluchtelingen.
  Wij bepalen nog steeds hoe het verder moet nog vier .
  Jouw commentaar is welkom maar vergeet niet dat wij voor dicteren hoe het zal moeten gaan in Suriname.
  Als je het goed vindt zal ik het met Damsco opnemen om wat voor je te regelen in Suriname.
  Wij hebben nog enkele krachten nodig om het staat vuil op te halen.
  Misschien kan je nog wat betekenen voor je geliefd Suriname.
  Of behoor je tot bovenstaande groep.


  Maak melding

 18. Een seconde Chinees Recht. De communistische Partij heeft alle drie de machten in handen. Zo Paars heeft alle drie de macfungeerhten in handen. Dat is de standing committee B. De rechterlijke macht fungeert naar goedgedogen van standing committee B. Niet te veel geld en niet te veel bewegings ruimte is gegeven aan de rechterlijke macht.
  Hmm. Zou China’s Communistisch system al zijn weg vinden in suriname?


  Maak melding

 19. Raytje wat gebeurt er met j, j klinkt zo uitgeblust ,ben j depressief,nog vier jaren te gaan alle tegenwerking van de oppositie en ten spijt ,de NDP trein dendert gewoon door,Su wordt geordend en iedereen moet zijn of haar steentje bijdragen,zelfs de verzekering maatschappijen moet belasting betalen ,na 56 jr krijgt de staat Su eindelijk wat hen toekomt,waarmee hielden de heren van de oude politiek zich mee bezig,want van regeren hadden ze echt geen kaas gegeten,wat een puinhoop hebben ze achtergelaten,gelukkig Wordt het land nu bestuurd door professionals die weten wat ze moeten doen.dankzij de NDP .


  Maak melding

 20. @ Mazda
  jammer voor jou en damsco maar ik ben financieel onafhankelijk.
  bedankt voor het kijken naar een baan.
  jullie mogen rustig nog 4 jaar suriname naar de kloten helpen en de anders denkenden land verraders noemen.
  er is nog geen enkele polatieke partij geweest die het lands belang voorop gesteld heeft en de ndp is daar ook geen uitzondering op.
  wees trots op jezelf als we financieel weer richting de jaren 80 gaan.
  jij en damsco krijgen zeker een harde plasser als je hoort en ziet dat mensen niet meer rond kunnen komen van hun salaris.
  voor het einde van het jaar is de koers zeker 1 op 100 en dan is jullie doel bereikt.
  armoe , ellende , uitzichtloosheid , verhoogde criminaliteit, internationaal overal geblacklist enz
  kom straks niet zeggen dat je niet gewaarschuwd was.

  zogenaamd heeft jouw soort het beste met het land voor .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.